Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Kresťania a svet
 Kresťania a spoločnosť
 Co presne je voodoo?
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: MEDŽUGORIE, stále aktuálne : Kráľovná Pokoja sa pr Téma Next Topic: Je bozkavanie hriech?
Strana: z 2

Mato

Stav: offline

Odoslaný - 19 november 2011 :  14:33:43  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Vie mi niekto strucne nacrtnut co je to za nabozenstvo? Comu veria, co hlasaju. Vdaka.

Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora 

saxsax

Odoslaný - 19 november 2011 :  15:38:31  Zobraziť profil  Pridať saxsax do zoznamu priateľov
google predsa a anglicky najme

kto sa tu z tohto fora moze k tomu nezaujato vyjadrit? ...

„ Nech nachadza ktokolvek vo viere svoje svetlo a svoju utechu, nech je blazeny, avsak mnohi nepotrebuju toto svetlo a tuto utechu, lebo ich maju vo svojom rozume a ludskej bytosti – a tychto nech nechaju tiez zit a byt stastnymi „

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2129  ~  Člen od: 10 september 2009  ~  Posledná návšteva: 25 august 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Rafael

Odoslaný - 19 november 2011 :  15:44:56  Zobraziť profil  Pridať Rafael do zoznamu priateľov
kto najdeny na gugli, sa k tomu moze vyjadrit nezaujato?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3722  ~  Člen od: 18 január 2008  ~  Posledná návšteva: 10 jún 2024 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 19 november 2011 :  15:59:59  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Mne nejde ani tak o nezaujaty gugl pohlad, ako o pohlad Katolickej Cirkvi.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

guest636

Odoslaný - 19 november 2011 :  16:07:51  Zobraziť profil  Pridať guest636 do zoznamu priateľov
teraz ake mas na mysli woodoo, lebo je viac druhov

zvycajne sa ma na mysli haitske vodun co je synkreticke (zlepenec) nabozenstvo africkeho povodneho nabozenstva vodun, nabozenstva povodneho karibskeho nabozenstva a krestanstva

ak som spravne pochopil tak privrzenci tohoto nabozenstva uctievaju najvyssiu bytost "bondye" (bon dieu - dobry boh), ktory je ale ludmi nedosiahnutelny preto maju sprostredkovatelov medzi nim a ludmi - "loa" (nieco ako svati/duchovia), ktori su vyvolani knazmi (houngan), knazkami (mambo) alebo carodejnikmi (bokor), tito loa sa usidlia v nejakom mediu, ktore je potom uctievane obdarovavane a su od neho vyzadovane sluzby

vodun je kvoli nepochopeniu a zamernemu zahmlievaniu byva casto spajane so satanizmom, zombie a bábkami, no nic s tohoto nema realny podklad v tomto nabozenstve, jedine babky ale tie maju inu funkciu, resp ine predmety a ritualy maju funkciu podobnu ako babky; carodejnik samozrejme moze posobit negativne, ale to je zriedkavostou, vacsinou carodejnici chrania ludi pred vplyvom magie

povodny GUEST635

He will learn... no king rules forever...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2291  ~  Člen od: 16 november 2010  ~  Posledná návšteva: 04 február 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

saxsax

Odoslaný - 19 november 2011 :  19:10:19  Zobraziť profil  Pridať saxsax do zoznamu priateľov
citácia:
kto najdeny na gugli, sa k tomu moze vyjadrit nezaujato?

Pôvodne zaslal Rarach - 19 november 2011 :  15:44:56

myslel som na studie o nabozenstvach sveta a ich rozboroch, to je ine citanie, nez cenzurovane clanky v slovencine

„ Nech nachadza ktokolvek vo viere svoje svetlo a svoju utechu, nech je blazeny, avsak mnohi nepotrebuju toto svetlo a tuto utechu, lebo ich maju vo svojom rozume a ludskej bytosti – a tychto nech nechaju tiez zit a byt stastnymi „

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2129  ~  Člen od: 10 september 2009  ~  Posledná návšteva: 25 august 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

saxsax

Odoslaný - 19 november 2011 :  19:13:13  Zobraziť profil  Pridať saxsax do zoznamu priateľov
citácia:
teraz ake mas na mysli woodoo, lebo je viac druhov

zvycajne sa ma na mysli haitske vodun co je synkreticke (zlepenec) nabozenstvo africkeho povodneho nabozenstva vodun, nabozenstva povodneho karibskeho nabozenstva a krestanstva

ak som spravne pochopil tak privrzenci tohoto nabozenstva uctievaju najvyssiu bytost "bondye" (bon dieu - dobry boh), ktory je ale ludmi nedosiahnutelny preto maju sprostredkovatelov medzi nim a ludmi - "loa" (nieco ako svati/duchovia), ktori su vyvolani knazmi (houngan), knazkami (mambo) alebo carodejnikmi (bokor), tito loa sa usidlia v nejakom mediu, ktore je potom uctievane obdarovavane a su od neho vyzadovane sluzby

vodun je kvoli nepochopeniu a zamernemu zahmlievaniu byva casto spajane so satanizmom, zombie a bábkami, no nic s tohoto nema realny podklad v tomto nabozenstve, jedine babky ale tie maju inu funkciu, resp ine predmety a ritualy maju funkciu podobnu ako babky; carodejnik samozrejme moze posobit negativne, ale to je zriedkavostou, vacsinou carodejnici chrania ludi pred vplyvom magie

Pôvodne zaslal guest636 - 19 november 2011 :  16:07:51

ano, uplne iny vyznam ma woodoo v ponimani krestanskeho slovaka, to je jasne, malokto vie nieco o historii a vyzname hnutia woodoo

mortinia

Odoslaný - 19 november 2011 :  22:15:07  Zobraziť profil  Pridať mortinia do zoznamu priateľov
Maťo - to fakt?

no pozrite, z pohľadu katolíckej cirkvi je okultizmus, špiritizmus, mágia, veštenie, numerológia, voodoo, čarovanie a všetky tieto veci od "Zlého"..

I. Maiga v jednej relácii na stv povedal, že oni v Afrike nepotrebujú mafiu, že oni majú šamanov .. Toto zlo, ktoré vyvolajú, hodia na človeka a ono to vraj fakt pôsobí. Stále sa jedná o pôsobenie Zlého. Môže ísť o dlhodobé fyzické alebo duševné útrapy, alebo tým môžu spôsobiť rýchlu smrť.

http://www.modlitba.sk/htm/okultizmus/temy/temy/porobenie.htm
preklínať predmety, ktoré patria človekovi, ktorému sa chce uškodiť (jeho fotografie, šaty, veci) alebo preklínať predmety, ktoré ho predstavujú: figúrky, bábiky, zvieratá… 4 Známe je prepichovanie figuríny znázorňujúcu obeť z magických rituálov voodoo.

KKC
2117 Všetky praktiky mágie alebo čarodejníctva, ktorými si človek chce podmaniť skryté mocnosti, aby ich postavil do svojich služieb a dosiahol nadprirodzenú moc nad blížnym – hoci aj preto, aby mu získal zdravie –, vážne odporujú čnosti nábožnosti. Tieto praktiky sú ešte odsúdeniahodnejšie, keď sú spojené s úmyslom škodiť druhému, alebo keď sa pri nich uchyľuje k zásahu zlých duchov. Aj nosenie amuletov si zasluhuje výčitku. Špiritizmus je často spojený s vešteckými a magickými praktikami. Preto Cirkev upozorňuje veriacich, aby sa ho chránili. Uchyľovanie sa k tzv. tradičným spôsobom liečenia neoprávňuje ani vzývanie zlých mocností, ani zneužívanie dôverčivosti iných.

Aj v Biblii nájdete odpovede:
- Ex 22, 18
Dt 18, 11
1 Sam 15, 23
Mal 3,5
Ex 7, 11
Sk 8,9. 13,8, 19,19...
J. Maretta - kniha "Odpoveď Cirkvi na fenomén Zlého vo svete" - toto odporúčam prečítať..

E. Vella – Zlých duchov vyháňajte, s. 20
„nemusíme sa ničoho báť, pokiaľ sme chránení Bohom skrze opravdivú modlitbu a sviatosti, ak nie som pod Božou ochranou, diabol mi môže uškodiť, pretože to robí veľmi rád. Ale nemá žiadnu moc nad Božími synmi a dcérami, ktorí sú odovzdaní Ježišovi Kristovi“

Takže maťo -dúfam, že viete, že: Dt, 18, 10 Nech niet medzi vami nikoho, kto by kázal svojmu synovi alebo dcére prejsť ohňom, aby sa očistili, alebo kto by sa vypytoval hádačov, dával pozor na sny a na znamenia; nech niet čarodejníkov,11 zaklínačov, nikoho, kto by sa radil duchov alebo veštcov, alebo by sa pýtal mŕtvych na pravdu.12 Všetky tieto veci sa ošklivia Pánovi a pre tieto nešľachetnosti ich vyhubí.

a čo vás tak voodoo začalo zaujímať?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 997  ~  Člen od: 07 júl 2011  ~  Posledná návšteva: 13 máj 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ela

Odoslaný - 19 november 2011 :  22:42:08  Zobraziť profil  Pridať Ela do zoznamu priateľov
mortinia a to je co za odpoved matovi?. Asi ste nepochopili o co mu ide a chceli ste sa, teda ako uz tradicne, "blisnut" svojimi "vedomostami" a "poucovanim", aj ked teraz je to uplne od veci. Alebo lepsie povedane, rypnut si do neho, aj ked neviete o co mu ide, preto tu otazku polozil...
ela

Počet príspevkov: 745  ~  Člen od: 13 november 2003  ~  Posledná návšteva: 21 november 2018 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mortinia

Odoslaný - 19 november 2011 :  23:05:07  Zobraziť profil  Pridať mortinia do zoznamu priateľov
citácia:
mortinia a to je co za odpoved matovi?. Asi ste nepochopili o co mu ide a chceli ste sa, teda ako uz tradicne, "blisnut" svojimi "vedomostami" a "poucovanim", aj ked teraz je to uplne od veci. Alebo lepsie povedane, rypnut si do neho, aj ked neviete o co mu ide, preto tu otazku polozil...
ela

Pôvodne zaslal Ela - 19 november 2011 :  22:42:08

zas som nepochopila?? .. tak o čo mu ide?? šak napísal, že mu ide o pohľad katolíckej cirkvi..

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 997  ~  Člen od: 07 júl 2011  ~  Posledná návšteva: 13 máj 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 19 november 2011 :  23:48:32  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
No ja so sa pytal konkretne na voodoo a vy ste mi tu odcitovali preco je magia zla. Preskocili ste jeden krok - dokazat, ze/ci voodoo je magia, ci priamo vzyvanie zleho ducha.
Tak specialne pre vas - co presne je voodoo? Magia? Forma satanizmu? Oklutizmus? Alebo nieco uplne ine?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mortinia

Odoslaný - 20 november 2011 :  00:00:16  Zobraziť profil  Pridať mortinia do zoznamu priateľov
citácia:
No ja so sa pytal konkretne na voodoo a vy ste mi tu odcitovali preco je magia zla. Preskocili ste jeden krok - dokazat, ze/ci voodoo je magia, ci priamo vzyvanie zleho ducha.
Tak specialne pre vas - co presne je voodoo? Magia? Forma satanizmu? Oklutizmus? Alebo nieco uplne ine?

Pôvodne zaslal Mato - 19 november 2011 :  23:48:32

v tom članočku, čo som vam dala link, sa píše, že sa jedná o čiernu mágiu

http://magazin.atlas.sk/spektrum/voodoo-ritualy-z-ktorych-vam-naskoci-husia-koza/683783.html

aj v tomto článku sa to píše,,

guest636

Odoslaný - 20 november 2011 :  09:55:08  Zobraziť profil  Pridať guest636 do zoznamu priateľov
citácia:

http://magazin.atlas.sk/spektrum/voodoo-ritualy-z-ktorych-vam-naskoci-husia-koza/683783.html

Pôvodne zaslal mortinia - 20 november 2011 :  00:00:16

ak tvrdis, ze v clanku z tohoto linku sa pise, ze ide o ciernu magiu, tak potom klames tak, ze sa hory zelenaju

v clanku sa pise, ze cierna magia predstavuje CAST tej viery, ktoru mozu praktikovat iba skuseni knazi - a aj to je nepresne, lebo pojem cierna magia je krestansky pojem, ktorym sa oznacuju praktiky inych nabozenstiev, privrzenci vodunu samozrejme nenazyvaju negativnu magiu ciernou magiou; a napr kludne sa moze stat, ze oni nazyvaju okultne praktiky v krestanskej cirkvi ciernou magiou (alebo inym oznacenim pre negativne praktiky)

povodny GUEST635

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2291  ~  Člen od: 16 november 2010  ~  Posledná návšteva: 04 február 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

guest636

Odoslaný - 20 november 2011 :  10:08:13  Zobraziť profil  Pridať guest636 do zoznamu priateľov
aky je vas pohlad na juho a stredoamericky kult "santa muerte"? ide o dalsi zo synkretizmov tentokrat medzi uz zaniknutym azteckym nabozenstvom a krestanstvom - ide o uctievanie personifikovanej smrti

oficialne stanovisko katolickej cirkvi je ze ide o satanizmus, ciernu magiu uctievanie idolov, ucteivanie diabla, zosmiesnenie liturgie a rozne dezinterpretacie

ale aspon mate moznost vidiet co sa stane ked sa nevzdelani katolicki misionari vmotaju do nabozenskych praktik povodneho obyvatelstva a vytvoria nieco taketo - no teraz je uz zbytocne si trhat vlasy - co ste si zasiali to si aj zoznite

povodny GUEST635

mortinia

Odoslaný - 20 november 2011 :  16:34:08  Zobraziť profil  Pridať mortinia do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:

Pôvodne zaslal mortinia - 20 november 2011 :  00:00:16

ak tvrdis, ze v clanku z tohoto linku sa pise, ze ide o ciernu magiu, tak potom klames tak, ze sa hory zelenaju

v clanku sa pise, ze cierna magia predstavuje CAST tej viery, ktoru mozu praktikovat iba skuseni knazi...
Pôvodne zaslal guest636 - 20 november 2011 :  09:55:08

nie v tom článočku guest.. ja som tu dala 2 linky.. myslela som v tom prvom - ale ani tam to neni tak presne napísané - konkrétnejšie je to v tej knihe od Marettu..
Inak - áno - ved Maťo sa pýtal na "pohľad katolíckej cirkvi" -je to teda najmä čierna mágia (osobitná časť mágie), nie o špiritizmus (keďže možno majú zato, že vyvolávajú duchov zomrelých- ale nejedná sa o duchov zomrelých ale zlých duchov) - Tými obradmi konajú "maleficium" - teda inému zlé - takže mágia.

mortinia

Odoslaný - 20 november 2011 :  16:37:21  Zobraziť profil  Pridať mortinia do zoznamu priateľov
citácia:
aky je vas pohlad na juho a stredoamericky kult "santa muerte"? ide o dalsi zo synkretizmov tentokrat medzi uz zaniknutym azteckym nabozenstvom a krestanstvom - ide o uctievanie personifikovanej smrti

oficialne stanovisko katolickej cirkvi je ze ide o satanizmus, ciernu magiu uctievanie idolov, ucteivanie diabla, zosmiesnenie liturgie a rozne dezinterpretacie

Pôvodne zaslal guest636 - 20 november 2011 :  10:08:13

santa muerte? no ono je veľa takých "spolkov".. stanovisko je presne také, ako si napísal - satanizmus, čierna mágia

vieš koľko je/ bolo pochybných spolkov aj v Európe?? od Bratrstva ruže a kríža, Hermetického rádu Zlatého úsvitu, O.T.O,... a tak by som mohla pokračovať..

mortinia

Odoslaný - 20 november 2011 :  16:41:59  Zobraziť profil  Pridať mortinia do zoznamu priateľov
oooo, a aby som doplnila maťo:
okultizmus - (lat. ocultus) - skryté, neznáme, tajomné. Je to poznávanie takých javov, kt. prevyšujú sféru ľudského poznania.
K okultným praktikám zaraďujeme:
- špiririzmus
- mágia
- veštenie
- alternatívna medicína (napr reiky, silvova metóda, joga...)
- psychologické metódy (autosugescia..)

takže voodoo je taká podmnožina okultizmu.

guest636

Odoslaný - 20 november 2011 :  20:03:42  Zobraziť profil  Pridať guest636 do zoznamu priateľov
citácia:

Inak - áno - ved Maťo sa pýtal na "pohľad katolíckej cirkvi" -je to teda najmä čierna mágia (osobitná časť mágie), nie o špiritizmus (keďže možno majú zato, že vyvolávajú duchov zomrelých- ale nejedná sa o duchov zomrelých ale zlých duchov) - Tými obradmi konajú "maleficium" - teda inému zlé - takže mágia.

Pôvodne zaslal mortinia - 20 november 2011 :  16:34:08

ako moze niekto povedat, ze konaju inemu zle, ked podla ich vlastnych slov konaju presny opak?

vsak aj krestanska cirkev ma praktiky, ktorymi posobi "zlo" vsak ako inak mozno nazvat prekliatia? ja viem o tom ze niektori papezi kadekoho prekliali (pri schizme) a aj v biblii sa spomina prekliatie od boha...

moze niekto podla katolickej cirkvi vyvolavat aj "dobrych duchov"?

povodny GUEST635

guest636

Odoslaný - 20 november 2011 :  20:12:55  Zobraziť profil  Pridať guest636 do zoznamu priateľov
citácia:

santa muerte? no ono je veľa takých "spolkov".. stanovisko je presne také, ako si napísal - satanizmus, čierna mágia

vieš koľko je/ bolo pochybných spolkov aj v Európe?? od Bratrstva ruže a kríža, Hermetického rádu Zlatého úsvitu, O.T.O,... a tak by som mohla pokračovať..

Pôvodne zaslal mortinia - 20 november 2011 :  16:37:21

lenze toto nie je spolok, to je analogia oslavovania nejakeho svateho - je to tradicia vzniknuta aj za prispenia krestanskych misionarov

a v danych krajinach je tato tradicia bezna a nie je skryvana

povodny GUEST635

guest636

Odoslaný - 20 november 2011 :  20:21:08  Zobraziť profil  Pridať guest636 do zoznamu priateľov
citácia:

- psychologické metódy (autosugescia..)

Pôvodne zaslal mortinia - 20 november 2011 :  16:41:59

zaujimave...autogenny trening spada pod autosugesciu a jeho ucinnost bola overena klinickymi testami

cize vravis, ze liecebne metody uznane zapadnou vedou povazuje katolicka cirkev za okultne?

no ale od tych, co veria v exorcizmus by som ani nic ine necakal...

povodny GUEST635

mortinia

Odoslaný - 20 november 2011 :  21:27:02  Zobraziť profil  Pridať mortinia do zoznamu priateľov
citácia:

ako moze niekto povedat, ze konaju inemu zle, ked podla ich vlastnych slov konaju presny opak?

vsak aj krestanska cirkev ma praktiky, ktorymi posobi "zlo" vsak ako inak mozno nazvat prekliatia? ja viem o tom ze niektori papezi kadekoho prekliali (pri schizme) a aj v biblii sa spomina prekliatie od boha...

moze niekto podla katolickej cirkvi vyvolavat aj "dobrych duchov"?

Pôvodne zaslal guest636 - 20 november 2011 :  20:03:42

Bože... guest, dakedy je to s tebou také ťažké.. no ale nič, ešte že mam trpezlivosť kilometrovu
Tak ja som naivná či ty?? ked vpichujú do látkovej bábiky ihly, tak, tomu, kto tú bábiku predstavuje, neurobia dobre.. ver never.
Sú to skôr také primitívne kmene - nevravím, že to nie je zaujímavé, lebo oni to robia už celé generácie, tie ich obrady, ale dobré, to nie je.. ani biela mágia (akože ochrana pred čiernou mágiou), ani šedá mágia, ani čierna ani žiadna..
ja sa snažím odpovedať maťovi keďže literatúry k téme mám dosť a jeho zaujíma pohľad katolíckej cirkvi - a ty mi to sťažuješ!!
Prekliatie od Boha tu teraz nemontuj - to patrí do inej témy..

áno, ja viem, že južnej amerike si takisto robia akože svoje obrady (videla som dokument) - ani tie z pohľadu cirkvi nie sú v poriadku - šak pri nich zabijaju sliepky - to nemá nič spoločné s kresťanstvom. Je to "kult svätej smrti". Guest - kresťania neuctievajú smrť, ale život, ečný život, život s Bohom a v Bohu.

autogénny tréning - technika ovládania podvedomia človeka, má byť riešením pre našu stresovanú dobu, chce poskytovať terapiu prostredníctvom uvoľnenia, prinášať vnútorné uspokojenie. AT vznikol ako vyšší vývojový druh ovládania podvedmoa z jogy a hyponózy. je to tzv. samohypnóza. vynašiel ju J. H. Shultz - neuropsychiater. Cieľom je najmä odstránenie psychických probémov, depresií, Eberlein tvrdí, že dokonca je cieľom aj odstránenie negatívnych návykov alebo samovyliečenie.. ALE - AT je z hľadiska kresťanstva forma ľudskej samospásy, lebo údajne má pomocť k odstráneniu neschopnosti koncentrácie alebo k zabráneniu poklesu výkonnosti ako možnosť očistenia duše. Je to nádej,, kt. má nahradiť dôveru v Božiu ochranu a pomoc - avšak už nie u Spasiteľa, ale u smiešnych cvičení. Je to akási náhrada sviatosti zmierenia. AT nie je možné pokresťančiť, keďže samospasiteľské metódy sú kresťanstvu cudzie.
/zdroj: Maretta J. , Odpoveď cirkvi na fenomén Zlého vo svete, str. 162, 163, 164/

guest636

Odoslaný - 22 november 2011 :  08:35:08  Zobraziť profil  Pridať guest636 do zoznamu priateľov
citácia:

Tak ja som naivná či ty?? ked vpichujú do látkovej bábiky ihly, tak, tomu, kto tú bábiku predstavuje, neurobia dobre.. ver never.
Pôvodne zaslal mortinia - 20 november 2011 : 21:27:02

uz som ti vysvetlil, ze vo vodune nic take ako holywoodske woodoo babiky nie je; a keby aj bolo, hadam neveris tomu, ze to funguje na zaklade nadprirodzenej moci? nic take ako prekliatie nefunguje, max tak autosugescia - ked clovek, uveri, tomu ze to funguje a nasledne si sam sposobi problemy kvoli paranoji

citácia:

áno, ja viem, že južnej amerike si takisto robia akože svoje obrady (videla som dokument) - ani tie z pohľadu cirkvi nie sú v poriadku - šak pri nich zabijaju sliepky - to nemá nič spoločné s kresťanstvom. Je to "kult svätej smrti". Guest - kresťania neuctievajú smrť, ale život, ečný život, život s Bohom a v Bohu.
Pôvodne zaslal mortinia - 20 november 2011 : 21:27:02

no ma to spolocne vela s krestanstov kedze ide o synkreticke nabozenstvo, ktore vnziklo za pomoci krestanskych misionarov - cize je to vasa chyba

citácia:

ALE - AT je z hľadiska kresťanstva forma ľudskej samospásy, lebo údajne má pomocť k odstráneniu neschopnosti koncentrácie alebo k zabráneniu poklesu výkonnosti ako možnosť očistenia duše. Je to nádej,, kt. má nahradiť dôveru v Božiu ochranu a pomoc - avšak už nie u Spasiteľa, ale u smiešnych cvičení. Je to akási náhrada sviatosti zmierenia. AT nie je možné pokresťančiť, keďže samospasiteľské metódy sú kresťanstvu cudzie.

Pôvodne zaslal mortinia - 20 november 2011 :  21:27:02

klasicka ukazka krestanskej paranoje a nedostatku znalosti, AT je zalozena na fyziologickych procesoch, a pojem dusa medicina nepozna, cize tento proces nemoze by zamerany na ocistenie niecoho co neexistuje; ostatne blaboly o nadeji, dovere a pomoci ani nema cenu komentovat

povodny GUEST635

Rafael

Odoslaný - 24 november 2011 :  11:38:01  Zobraziť profil  Pridať Rafael do zoznamu priateľov

„V ‚Osservatore Romano‘ ze 6. února 1993 (str. 4) jsme si mohli přečíst
následující: ‚Jan Pavel II. se setkal s představiteli kultu voodoo. Ve svém projevu
jim řekl: ‚… Proto je zde náš uctivý postoj k pravým hodnotám, které zastupujete,
náš respekt před všemi lidmi, kteří se snaží žít z těchto hodnot, jež
jim pomáhají zažehnávat strach. Jste silně svázáni s tradicemi, které jste převzali
od svých předků. Je legitimní projevit vděčnost vašim předkům, kteří
vám zprostředkovali smysl pro posvátno, víru v jediného a dobrotivého Boha,
v radosti a slavnosti, úctu k morálnímu životu i harmonii ve společnosti.‘

Učí snad náboženství voodoo víru v jediného Boha, jak tvrdí Jan Pavel II.?

‚Kult voodoo v Beninu podle všeho identifikuje «Boha» s krajtou. Stoupenci
kultu voodoo uctívají «jediného a dobrotivého» Boha v chrámu krajty,
kde ‚trůní socha z šedého kamene, představující otylou ženu s obnaženým
poprsím a krajtou jako náhrdelníkem. … V chrámu žijící krajty se v noci
klidně plazí po městě a při svítání se vracejí do svého příbytku‘ (Marco Tosatti,
‚I Santoni del Vud#249; in udienza dal Papa‘ [‚Kouzelníci voodoo na audienci
u papeže‘], ‚La Stampa‘, 5. 2. 1993). Stačí si pročíst knihu Genesis, abychom
věděli, jaké božstvo je symbolizováno hadem.

Jan Pavel II. však přesto respektuje také slavnosti kultu voodoo.
Jak vlastně probíhají?

‚Krvavé oběti, uctívání plazů, rituální opíjení sodabim (palmovým vínem),
vedené ceremoniáři (houngani) a ceremoniářkami (mambami).‘ (Marco To125
satti.) Přinejmenším na Haiti se dodnes praktikují ‚různé varianty černé magie
jako je «vysílání mrtvých», přičemž se živý člověk stává kořistí jednoho nebo
několika mrtvých, tzn. že se duše zemřelého stává zombim, živoucí mrtvolou‘
(Enc. Garzanti).

16. února 1993 byl v programu ‚Geo‘ italského TV kanálu RAI 3 vysílán
dokumentární film o kultu voodoo. ‚Slavnost‘ tam měla podobu rituálního
tance nahých mužů a žen, převalujících se v bahně. Pokud by někoho zajímal
‚smysl pro světce‘, pak mohl na snímku obdivovat, jak kněz voodoo omámil
mladou ženu, načež ji pohřbil, poté nechal ‚vstát z mrtvých‘ a podrobil svým
příkazům (tzn. udělal z ní zombie); oběť musela být později dopravena na
psychiatrickou kliniku v Port-au-Prince.

Opravdu svérázná ‚úcta k morálnímu životu i harmonii ve společnosti‘, kterou
Wojtyla kultu voodoo přičítá! A ještě poslední, ale důležitý detail:
‚«Značná část stoupenců voodoo jsou katoličtí křesťané. Platí to dokonce
o kněžích», říká s odporem páter Raymond Domas, rektor baziliky Neposkvrněného
početí přímo naproti Templu krajty‘ (Marco Tosatti).

Jan Pavel II. tedy přijal v audienci nejen kouzelníky a šamany, ale – což je
ještě horší – také odpadlíky od křesťanského náboženství“ („Sodalitium“,
č . 32, květen 1993, str. 44).

O kultu hada píše msgre Gaume následovně:
„Je třeba zdůraznit, že Satanova volba podoby, když se před pokoušením
Evy proměnil v hada, byla plně oprávněná. Satan je hadem lstí, silou, jedem
i uměním fascinace. Takového druhu je moc, kterou svádí. Nesetkáváme se
snad s kultem tohoto démona v podobě hada po celém světě?“ (str. 186 ad.)
„Nejstarší tradice nám říkají, že v Orientě, v Persii, Fénicii i v Egyptě, slovem
všude poblíž pozemského ráje, se démon v podobě hada nechává uctívat
nejen jako nejvyšší božstvo, nýbrž také jako zákonodárce, jako zdroj práva
a spravedlnosti.

Již za časů Danielových byl kult hada v plném rozkvětu. Proslulý Baalův
chrám, skvící se v samém centru Babylónu, byl obydlím obrovského hada,
kterému Babylóňané prokazovali božské pocty. Na hřebenu střechy chrámu
byla obrovitá socha bohyně Rhey. Bohyně seděla na zlatém voze, ke kolenům
se jí tiskli dva lvi, a po každém boku měla velkého stříbrného hada. Monstrózní
figury již do daleka hlásaly přítomnost živého obrovitého hada i modlářství,
které se zde provozovalo.

Protože jak známo západní modlářství pochází z východního, nijak příliš
neudivuje, že se kult hada objevil také v Řecku, v Itálii ba dokonce u národů
evropského severu. V centru bakchanálií je tajným rituálem zasvěcený had.
Tyto ohavnosti zde zmiňujeme pro připomenutí nesmírných zvrhlostí,
k nimž Satan svedl pohanský svět, ale také z nekonečné vděčnosti, kterou
dlužíme slovu spásy [Kristovi, srv. J 1,1-18] i moudrosti Církve v jejích dekretech
proti démonům. Odporný plaz se u starých Řeků těšil takové úctě, že
se Alexandr Veliký chlubil, že jej měl za otce! Proto můžeme Alexandra vidět
na medaili v podobě dítěte, vylézajícího ze chřtánu hada.
Žádné jiné zvíře neuctívali Řekové za božstvo tolik jako právě hada.
Kněží voodoo, kteří v nemorálnostech předčí i mormony, šíří kolem sebe
hrůzu a děs. Jsou považováni za strážce tajemství, jimž je dovoleno prakticky
všechno. Někteří zabíjejí jako blesk, jiní lidem zatemňují rozum nebo z nich
dělají zombi.
Kněží voodoo se scházejí výhradně v noci, obvykle na odlehlých místech
v horách nebo lesích, a vzývají hada.
Ohledně kultu hada zkušenosti ukazují, že téměř u všech národů jej provázejí
lidské oběti. Není to snad důkaz, že uctívání hada není ničím jiným než
zbožňováním velkého vraha lidí od počátku?“ (msgre Gaume, „Traité du
Saint-Esprit“ [„Traktát o Duchu Svatém“], díl 1, str. 358-462).

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3722  ~  Člen od: 18 január 2008  ~  Posledná návšteva: 10 jún 2024 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

jarmok

Odoslaný - 24 november 2011 :  14:13:54  Zobraziť profil  Pridať jarmok do zoznamu priateľov
Potom sa ani netreba čudovať prečo bolo take strašne zemetrasenie na Haiti v minulom roku.

Pokoj a dobro medzi nami.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 178  ~  Člen od: 18 apríl 2011  ~  Posledná návšteva: 10 apríl 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

saxsax

Odoslaný - 25 november 2011 :  11:24:48  Zobraziť profil  Pridať saxsax do zoznamu priateľov
citácia:
Potom sa ani netreba čudovať prečo bolo take strašne zemetrasenie na Haiti v minulom roku.

Pôvodne zaslal jarmok - 24 november 2011 :  14:13:54

lebo 80% obyvatelstva sa hlasi ku katolikom ?

V roku 1996 sa voodoo stava oficialnym statnym nabozenstvom v africkom Benine. 4. aprila 2003 sa zacala pisat dalsia nova kapitola nabozenstva voodoo. Voodoo bolo na Haiti prehlasene za oficialne nabozenstvo. Knazi a knazky na Haiti maju v sucasnosti rovnake prava ako ich katolicke naprotivky. Môzu vykonavat oficialne svadobne obrady, krsty a pohreby. Pred niekoľkymi rokmi papez uznal voodoo za samostatne nabozenstvo vzhľadom na to, ze knazi voodoo vyliecili veľke mnozstvo ľudi a ich lieciva sila sa dostala do povedomia sirokej verejnosti.

voodoo je ovela ovela starsie nez krestanstvo

Povodne africke nabozenske prvky a africke nabozenske systemy nemozeme kvalifikovat ako primitivne. Podla niektorych teorii mnohe z nich vychadzaju zo starych nabozenstiev klasickeho Orientu a egejskeho regionu, maju teda viac nez hlboke korene a mimoriadne rozvinutu historiu.

Vdaka mimoriadnemu zaujmu Zapadu o akekolvek netradicne duchovne hnutia a nabozenstva sa niektore ritualy a obrady a velke mnozstvo zvykov a pseudonabozenskej literatury dostavaju za hranice Haiti. Tak sa kult voodoo – ktory je v zemi povodu zdrojom nadeje a pomoci – v Europe a v Amerike stava turistickou atrakciou a ozvlastnenim spiritistickych seanci, pripadne zdrojom prijmov pre podnikavych obchodnikov. (net)

saxsax

Odoslaný - 25 november 2011 :  12:50:35  Zobraziť profil  Pridať saxsax do zoznamu priateľov
Číslo 4 (78) / Ročník 8
Datum vydání: 28. 3. 2010

Obrázek libereckých farností vydává jako interní tiskovinu
tiskárna při Římskokatolické farnosti v Liberci-Ruprechticích
pro liberecké farnosti a ve spolupráci s nimi

ZAKLADNE ZNAKY A.KORENE HAITSKEHO VOODOO

Voodoo (vaudou, wodu): Synkrezia naboženstiev a.ritualov africkeho povodu, ktora
v.spojeni s.niektorymi katolickymi obradmi tvori najrozširenejšiu formu naboženstva na Haiti.

Ked sa opytame, čo od neho veriaci očakavaju a.čo pre nich znamena, dostavame prekvapivo jednoduchu odpovei: liek na neštastia, uspokojenie potrieb a.nadej pre život.

Voodoo je naboženstvom protestu a.zmeny, bojom proti utlaku a.snahou o.rovnost.

To však v.konečnom dosledku je i.vačšina ostatnych naboženstiev.

Korene haitskeho.voodoo

Dejiny voodoo začinaju v.druhej polovici 16. storočia prichodom prvych kontingentov
otrokov na ostrov, ktory bol nazyvany Hispaniola, Santo Domingo alebo Haiti. Vačšiu čast ostrova dnes zabera Dominikanska republika, na druhej polovici sa rozprestiera Haitska republika. Vačšina africkych otrokov, privezenych na Haiti pochadzala z.oblasti Beninskeho zalivu, ktory sa od isteho času nazyval pobrežim otrokov. Rozdiely medzi jednotlivymi čiernymi narodmi už nie su na Haiti rozoznatelne. Rozne etnicke skupiny guinejskeho zalivu, ich jazykove rozdiely ale aj.hlboke antagonizmy vytvarali už na povodnom kontinente velmi zaujimave kulturne zmesi. Časte obchodne styky, vojny a.vzajomne zotročovanie vytvorili zarodok spoločnej kultury, ktora sa Haiti pod vplyvom spoločnej poroby mohla pretavit do podoby noveho typu synkretickeho naboženstva.
Africka korene je možne rozpoznat aj na samom termine voodoo. Niektori vedci v.snahe vyvodzovat kult voodoo z.belošskych koreňov vysvet.ovali povod tohto slova z.terminu Vaudois, pod.a sekty založene v.12. storočia Pierrom Valdesom. Toto je však zjavna dezinterpretacia. Narody Dahomeje a.Toga, jazyk ktorych tvori jednoznačne vyznamnu sučast kreolštiny, patria do jazykovej skupiny Fonov, kde vodu je boh, duch, manifestacia, skratka to všetko, čo etnologia nazyva fetišom či tabu. Vodu su vyznavačmi oslavovane objekty ucty, zaroveň sa však cez svojich veriacich zjavuju a.pomahaju im. Každe vodu ma svojich vernych, ktori mu služia. Veriaci tančia pre svoje vodu, su nim navštevovani, staraju sa o.jeho obetište a.prinašaju mu dary.

Je pravdou, že kreolsky slovnik vychadza v.podstate z.francuzštiny, spolu s.malou primesou anglickych a.španielskych vyrazov. Nemožme však opomenut velke množstvo povodnych africkych nazvov a.mnohe gramaticke javy, ktore ukazuju na uzku spatost kreolštiny s.povodnym jazykom dahomejskych Fonov. Služobničky božstiev sa napriklad nazyvaju hounsi (v.jazyku fon je hu božstvo a.si manželka), kňaz je houngan, to znamena „ten, ktory privolava bohov“či „ten, ktory je stražcom“. Dahomejsky povod ma i.množstvo inych kultovych vyrazov: govi(trubka), ze (hrniec), aso (posvatne strapce), aze (svate znaky), hunto (bubon).
Ak sa pozrieme na slovnik liturgie či na zoznam duchov a.božstiev voodoo musime konštatovat, že dosledne vychadza z.jazyka a.panteonu Jorubov. Hai#325;ania a.africki Jorubovia udržuju medzi sebou spojenie už dve storočia, i.kei vzdialenos#325;, ktora ich deli by predpokladala vymiznutie akychko.vek vzajomnych kontaktov. Pre Hai#325;anov je Afrika (Lau Guinen) autochtonnou mytickou krajinou. Jorubska kultura sa zachovala jak v.oblasti naboženskej, kde si našla svojsky vyrazovy jazyk, tak i.v.umeni. I.kei na Haiti je ve.ky počet inych africkych narodov, ich vplyv sa takmer uplne rozplynul v.množstve Jorubov. Ale i.tieto africke narody obohatili panteon voodoo nieko.kymi svojimi bohmi, mnohymi liturgickymi prvkami, roznymi tancami a.hudobnymi vyrazmi im vlastnymi. Toto všetko však nemalo vyznamnejši vplyv na fakt, že voodoo vo svojej štrukture a.duchu zostalo typicky jorubske.
Povodne africke naboženske prvky a.africke naboženske systemy nemožeme kvalifikovat ako primitivne. Pod.a niektorych teorii mnohe z.nich vychadzaju zo starych naboženstiev klasickeho Orientu a.egejskeho regionu, maju teda viac než hlboke korene a.mimoriadne rozvinutu historiu.

Z.mnohych zdrojov

Čo teda najdeme dnes na Haiti? Chramy, organizovanych laikov, profesionalne kňažstvo, komplikovane ritualy, posvatne tance, charakteristicku kulturu a.svojbytny slovnik. Napriek drastickemu prenasledovaniu a.velmi zlym spoločenskym podmienkam boli čierny otroci schopni v.zemi exilu znovu postavit oporne stĺpy naboženstva, v.ktorom boli vychovani. Bocorovia a.vodu–no odovzdavali z.generacie na generaciu mena bohov, ich okruh posobenia a.prislušne ritualy, učili svojich potomkov spravnemu uctievaniu a.primeranym
obetiam. Jednou zo zvlaštnosti naboženstiev zapadnej Afriky je ich domaci charakter. Len mimoriadne ve.ke sviatky sa.musia slavit v.chramoch a.na obetištiach. Vačšina ritualov može byt praktikovana doma. Tento fakt bezpochyby prispel vo vyznamnej miere k.prežitiu a.rozvinutiu ritualneho života.
Nabožensky vplyv povodnych obyvate.ov Santo Domingo (tainskych Indianov) či moslimskych černochov na kult voodoo je zanedbate.ny. Stopy tychto naboženstiev a.etnik možeme vidiet len v.nemnohych vyrazoch, ako alahim – kalabudu či salama salay gebo.

Všetci veriaci černosi boli oficialne krestania. Policajne nariadenie vydane roku 1664
generalporučikom de Tracym, kra.ovskym zmocnencom pre francuzske ostrovy v.Amerike, zavazovalo všetkych majite.ov k.pokrsteniu otrokov. Članok 2 Code noir uvadza: „Všetci otroci, ktory su v.našich koloniach, budu pokrsteny a.privedeny do lona rimskokatoliskej apoštolskej cirkve. Prikazujeme všetkym obyvate.om, ktory kupuju novych černochov, aby o.tom upovedomili najneskor do tyždňa spravcov a.poručnikov zmienenych ostrovov, ktori vykonaju nutne opatrenia, aby mohli černochov poučit; a.pokrstit; v.primeranom čase.“

Kralovska moc pripisovala velku doležitost tymto opatreniam, nakolko pokrstenie čierneho obyvate.stva bolo jedinym moralnym ospravedlnenim otroctva. Ale skutočnost bola uplne ina. Obrad krstu – vačšinou vykonavany hromadne –znamenal pre černochov len vstup do otroctva. Po tomto obrade bol majitel omnoho doležitejši než boh či kral. Na otrokov sa nevztahovali žiadne naboženske nariadenia a.nebolo im poskytnute ani duchovne vedenie. Velmi malo plantažnikov sa staralo o.praktikovanie naboženstva u.svojich otrokov. Ba čo viac, strachovali sa revolučnych myšlienok, ktore boli obsiahnute v.nazoroch krestanskych kazatelov. Majitelia teda nevyvodzovali žiadne dosledky z.toho, že ich otroci neplnili naboženske ulohy. Pre velku čast z.nich neznamenalo oficialne naboženstvo nič
viac, než relikt starych časov. Kolonie sa dokonca domahali od krala vyžiadania dekretu od papežskej stolice, ktory by znižoval počet zavaznych cirkevnych sviatkov na desat. Ešte ini hladeli velmi odmietavo na učast černochov na naboženskych sviatkoch, pretože v.nich videli len dovod k.prerušeniu prace a.zmenšeniu ziskov.

V.tychto podmienkach bolo viac ako jasne, že povodne africke kulty, ktore boli jedinym stabilnym zachytnym bodom v.živote otrokov, mali medzi černochmi vynikajucu živnu podu. Katolicke ritualy, ktore boli bezpochyby fascinujuce, našli svoj odraz v.ritualoch voodoo a.stali sa organickou sučastou naboženskeho života haitskych černochov. Jedini černosi, ktori mali skutočnu možnost zažit krestansky nabožensky život, boli ti otroci, ktori služili v.domoch bielych dostojnikov a.inych hodnostarov, doprevadzali ich na omše a.zučastňovali sa rano a.večer sviatosti prijimania. Černosi ochotne prijimali vonkajšie znamky krestanskej religiozity, ale naplňovali ich duchom africkych ritualov.

Bohovia a.duchovia haitskeho voodoo

Nadprirodzeny svet haitskeho voodoo je velmi zložity a.rozmanity. Okrem povodnych jorubskych bohov tu najdeme i.transformovany panteon krestansky. Krestanski svati su mnohokrat stotožňovani s.božstvami voodoo. Napadnost a.pestrost katolickeho ritualu sa mnohokrat spaja s.povodnymi africkymi extatickymi obradmi. Nadprirodzene bytosti v.kulte voodoo su nazyvane loa (tajomstvo, svatost). Vyraz loa je obyčajne prekladany ako boh, ale vyraz duch či genius sa približuje omnoho viac skutočnej podobe tychto nadprirodzenych bytnosti.

Počet tychto duchov je neznamy, lišia sa od miesta k.miestu. Duchovia, ktori nie su
schopni preukazovat žiadane dobrodenia, upadnu do zabudnutia a.stracaju ctitelov. Toto sa samozrejme netyka hlavnych postav kultu voodoo. Popri uctievani nadprirodzenych duchov vystupuje i.uctievanie predkov, ucta k.mŕtvym a.udobrovanie si prirodnych sil. V.klasickom voodoo je neznamy pojem jedneho všemocneho boha, ktory je bezvyhradne dobry. Vyraz Boh tu znamena deus otiosus, nečinneho Boha. Nevyvolava žiadnu konkretnu predstavu a.je priliš ialeko, než aby sa na neho mohlo obracat s.modlitbami a.prosbami.
Suhlasi s.našim pojatim osudu či prirody. Jednoduche choroby, ktore su priliš obecne, než aby boli dielom konkretneho zleho ducha či čarodejnika, su na Haiti nazvane maladies du Bon Dieu. Meteorologicke fenomeny či katastrofy, ktore sa prejavuju bez znate.neho vplyvukonkretneho loa, su tiež Božim dielom.
Voči tomuto neosobnemu pojatiu Boha je uplne opačne pojatie loa. Loa su duchovia,
ktori ukazuju cestu. Su ako rodičia, ktori dozeraju na svoje deti, trestaju a.odmeňuju, ale zaroveň ich potrebuju k.životu. Každy loa sa može prejavi#325; pozitivne i.negativne. Pravdou ale je, že niektori duchovia su vo svojej podstate dobri, ini zli. V.tradičnom voodoo neexistuje ani pojem diabla ako obecneho zla.
Pretože sa voodooisticke a.katolicke naboženske predstavy do značnej miery miňaju, neprekvapi, že mnohi vyznavači voodoo sa zaroveň považuju za dobrych katolikov a.nevidia žiaden problem v.učasti na oboch ritualoch.

Medzi miestnymi duchmi (loa) je bezpochyby ve.ke množstvo hounganov a.mambo,
ktori sa po svojej smrti stali loa. Panteon voodoo sa nebrani obohateniu o.novych členov.

Tak, ako su niektori duchovia zabudani, nieko.ko veriacich stači na to, aby ustanovili nove, nezname božstvo. Toto nove božstvo sa može zjavit vo sne, može posadnut vyvoleneho človeka či sa prejavit nahlou pomocou na vyznamnom mieste. Pokia. sa nejaky slavny houngan rozhodne propagovat nove loa, stači mu predložit ako dokaz veštecky sen či zazrak. Ale udržat veriacich pri uctievani noveho loa je o.mnoho tažšie. Určity menši loa sa viažu aj niektorym fetišom a.talizmanom.
Teologia voodoo rozdeluje loa do skupin a.podskupin, na neštastie však tento system zialeka nie je jednotny. Neexistuju ani dva zoznamy loa, ktore by boli uplne identicke.

Zaradenie loa sa liši pod.a regionu ale i.pod.a obdobia, kedy sa vyskum konal. Je pravdou, že vačšina ve.kych loa ma stalu a.neoddiskutovatelnu poziciu, na druhej strane su však raz zaradeny do jednej skupiny, inokedy do druhej. Tam, kde je voodoo na ustupe, prejavuje sa tendencia k.zjednodušovaniu.

Rozdelenie a.rozširenie haitskeho voodoo

Keby sme slovo „voodoo“ prekladali presne a.dosledne, došli by sme k.vyrazu „byt všemohuci a.nadprirodzeny“. Vodu predvadza svoju moc a.vyjavuje svoju volu vačšinou prostrednictvom kňaza a.kňažky, ktori su zosobnenim krala a.kralovny, učitela a.učite.lky, otca a.matky.
Tieto osobnosti, ktore su na Haiti nazyvane houngan a.mambo, su čelnymi predstavitelmi velkej rodinu voodoo a.maju pravo na bezmedzny rešpekt a.uctu. Su to oni, ktori prijimaju alebo odmietaju kandidatov na zasvatenie, ktori určuju pravidla, rozdeluju ulohy, a.v.konečnom dosledku su zodpovedni za vykladanie vole a.privolanie priazne bohov. V.pripade potreby si musia vediet bohov udobrit spravnymi obetami, aby tak odvratili velke neštastia.

Voodooisticke ritualy sa delia do dvoch velkych skupin: rada a.petro. Povod slova rada je jasny: jedna sa o.skratenu formu nazvu dahomejskeho mesta Arada. Petro sa odvodzuje od Dona alebo Joana Pedra, španielskeho čierneho otroka, ktory obrady petro vymyslel ako pomstu zotročovate.om. Liturgia petro je ale nato.ko zložita a.prepracovana, že nemože byt dielom jedineho človeka. Zvyky, ritualy a.hudba petro – i.ked nie su vyhradne dahomejske– nemožu popriet africky povod.

V.sučasnom voodoo je Dompédre mocnym bohom, ktory je uctievany na celom Haiti. Je možne, že tento boh skutočne pochadza zo zbožšteneho Dona Pedra, ktoreho vplyv pretrval až dodnes.

V.ramci tychto dvoch skupin najdeme početne podskupiny duchov, ktori nesu nazvy
povodnych africkych miest (Ibo, Nago, Bambara, Anmine), alebo africkych oblasti. Z.toho dovodu su tieto skupiny nazyvane nanchon, čo je poklesla forma francuzskeho nations. Termin nanchon sa zaroveň aplikuje i.na celu skupinu naboženskych charakterov, ktore združuju jednu skupinu veriacich. Nakoniec je nanchon i.skupina .udi, patriaca k.jednemu hounganovi (napr. nanchon Dodo, nanchon Malice).

Voodooisticke zhromaždenia sa vačšinou konaju tajne v.noci na uzemi, ktore je dokladne oddelene od všetkych svetskych vplyvov. V.určenych ritualoch hraju hlavnu ulohu kňaz a.kňažka,ale i.všetci ostatni veriaci presne poznaju svoju ulohu. Zučastneni vyjadruju svoje tužby a.snažia sa o.naklonenie si bohov, pripadne odvracaju ich hnev, alebo im dakuju za priazeň. Po obetnych ritualoch často upadaju veriaci do extaze a.tančia ritualne tance. Voodooisticke ritualy su dokazatelne už od konca 18 str. a.ich podoba sa nijak vyznamne nezmenila. Autorita kňazov, ich oblečenie, doležitost tranzu, sposoby obetovania či sakralne obrazce zostali prakticky tie iste.

Podla neoficialnych sprav patri v.sučasnej dobe k.privržencom niektoreho z.mnohych
voodooistickych kultov asi 90% obyvatelstva Haiti. Napriek tomu, že politicka a.hospodarska situacia v.tejto republike je katastrofalna (cca 95% obyvatelstva žije pod hranicou absolutnej biedy), morbidna zvedavos#325; turistov zo Zapadu ustala len mierne. Haiti navštevuju dobrodruhovia, politicky pozorovatelia, rozne misie OSN, novinari, ale.i.niektore charitativne organizacie. Viaka mimoriadnemu zaujmu Zapadu o.akekolvek netradične duchovne hnutia a.naboženstva sa niektore ritualy a.obrady a.velke množstvo zvykov a.pseudonaboženskej literatury dostavaju za hranice Haiti. Tak sa kult voodoo – ktory je v.zemi povodu zdrojom nadeje a.pomoci – v.Europe a.v.Amerike stava turistickou atrakciou a.ozvlaštnenim špiritistickych seanci, pripadne zdrojom prijmov pre podnikavych obchodnikov.

Ladislav Hajnal / Dingir 3/2000, s..5nn

Strana: z 2 Previous Topic: MEDŽUGORIE, stále aktuálne : Kráľovná Pokoja sa pr Téma Next Topic: Je bozkavanie hriech?  
 Verzia pre tlač
Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06