|
Odoslaný - 11 október 2011 : 13:30:50
|
tornero. Spiritualita je sposob ako kracam po ceste. Cesta je len jedna. A nou je Jezis. |
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 október 2011 : 13:39:20
|
citácia: tornero. Spiritualita je sposob ako kracam po ceste. Cesta je len jedna. A nou je Jezis. Pôvodne zaslal Ales - 11 október 2011 : 13:30:50 ano jedna... co chces povedat ales? snad moj prispevok hovori o niecom inom? ak ano tak si potom musime ujasnit pojmy... |
Aufer a nobis, quaésumus ,Domine, iniquitátes nostras; ut ad sancta sanctórum puris mereámur méntibus introíre. Amen |
Počet príspevkov: 408 ~
Člen od: 13 október 2009 ~
Posledná návšteva: 15 október 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 október 2011 : 13:47:12
|
len som upresnoval poslednu vetu. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 október 2011 : 14:25:01
|
citácia: citácia: citácia: co je to svata omsa? Pôvodne zaslal janka - 10 október 2011 : 19:54:02 to vie kazdy katolik Pôvodne zaslal tornero - 11 október 2011 : 10:52:06 ano?...ale nebude na skodu si to zopakovat...takze, co je to svata omsa? Pôvodne zaslal janka - 11 október 2011 : 13:01:34 Čo je svätá omša?
Svätá omša je ustavičná obeta Nového zákona, v ktorej
Ježiš Kristus pod spôsobmi chleba a vína obetuje sám seba
Bohu.
Ježiš Kristus je opravdivý Boh a opravdivý človek v jednej
osobe. Ako opravdivý človek sa môže obetovať Bohu a keďže je
aj opravdivý Boh, má jeho obeta nekonečnú cenu.
|
Aufer a nobis, quaésumus ,Domine, iniquitátes nostras; ut ad sancta sanctórum puris mereámur méntibus introíre. Amen |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 október 2011 : 14:32:54
|
A ako si predstavujete svoju aktivnu ucast na omsi? |
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.
|
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 október 2011 : 15:24:57
|
citácia: A ako si predstavujete svoju aktivnu ucast na omsi? Pôvodne zaslal Mato - 11 október 2011 : 14:32:54 tak rozoberem hlavne casti omse.
Pri evanjeliu sa postavim pozehnam sa krizom, susredim sa na pocuvanie, vzbudzujem si umysel ze chcem aby ma Slovo zasiahlo a vyznavam odhodlanie ze chcem podla Evanjelia zit.
Pri obetovani sa spojim svoj umysel s umyslom ktory ma knaz, a obetujem sa Bohu.
Ked sa pozdvihuje tak sa poklonim Jezisovi pod sposobom chleba a vina, vzbudim si vieru, nadej a lasku, a lutujem svoje hriechy.
Pri prijimaniu ak neprijimam fyzicky tak si duchovne vzbudzujem svatu tuzbu po prijati Tela Kristovho. Ak prijimam fyzicky tak sa modlitbou nato pripravim, napriklad modlitba pred sv. prijimanim JKS a po prijimanie modlitba po z JKS, ale aj vlastnymi slovami podobne.
Chodim na omsu vzdy ked mozem, lebo ako hovori sv. Frantisek Salesky „Mše svatá je sluncem všech duchovních cvičení, středem křesťanského náboženství, duší pobožnosti, nevýslovným tajemstvím s bezednou prohlubní lásky Boží.“
tak staci? ... ci co este, hlbsie? :)
to si nepredstavujem to robim.... :) Mozno by som este spomenul pripravu na sv. omsu. co zacina eucharistickym postom, modlitbou atd.... ako este doma. V sobotu zacina post po obede, a konci nedelnou sv. omsou, po nej konci post a obedujeme. tak to mame doma zauzivane... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 október 2011 : 21:06:44
|
bol ste uz niekedy vy alebo niekto iny na "sluzbach Bozich" u evanjelikov?...ako prebiehaju? |
Krajina: Hungary ~
Počet príspevkov: 5687 ~
Člen od: 27 január 2004 ~
Posledná návšteva: 07 január 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 október 2011 : 10:58:14
|
citácia: bol ste uz niekedy vy alebo niekto iny na "sluzbach Bozich" u evanjelikov?...ako prebiehaju? Pôvodne zaslal janka - 11 október 2011 : 21:06:44 bol som u viacerych, ale uz to bolo davno. Prebiehaju rozne podla toho kde ste... od diskoteky, teatralneho predstavenia, sialenstva a blaznostva. Ak myslite tradicne protestanske cirkvi ako kalvini, evanjelici, ci baptisti. tito to maju podobne, cize nejaky uvodny spev, modlitby, tvz. citanie z Biblie, tvz. kazen, tvz. vecera panova, potom nejake modlitby a zase spev, objimacky... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 október 2011 : 12:07:35
|
zato sa pytam, lebo aj ja som bola u evanjelikov, ale to uz bolo davno, a uz si to velmi napamatam...pripadalo mi to ale podobne ako na nasej, citania, kazen, hostina...tak som chcela vediet, ci sa aktivna ucast na tej ich spomienke podoba na tu, co mame mat dnes na nasej omsi tak skusim takto, zas z Katechizmu: preco ustanovil Pan Jezis sv. omsu? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 október 2011 : 13:17:55
|
citácia: bol ste uz niekedy vy alebo niekto iny na "sluzbach Bozich" u evanjelikov?...ako prebiehaju? Pôvodne zaslal janka - 11 október 2011 : 21:06:44 je zakázáno chodit na "bohoslužby" k heretikům a schizmatikům. To by mělkaždý vědět a těchto věcí se varovat! |
Renda |
Krajina: Czech Republic ~
Počet príspevkov: 140 ~
Člen od: 25 máj 2011 ~
Posledná návšteva: 26 február 2017
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 október 2011 : 13:19:51
|
citácia: zato sa pytam, lebo aj ja som bola u evanjelikov, ale to uz bolo davno, a uz si to velmi napamatam...pripadalo mi to ale podobne ako na nasej, citania, kazen, hostina...tak som chcela vediet, ci sa aktivna ucast na tej ich spomienke podoba na tu, co mame mat dnes na nasej omsi tak skusim takto, zas z Katechizmu: preco ustanovil Pan Jezis sv. omsu? Pôvodne zaslal janka - 13 október 2011 : 12:07:35 Je to podobné "ako na našej" neboť nová mše je zprotestantizovaná, přizpůsobená heretikům v rámci ekumeny. Je třeba navštěvovat skutečnou katolickou mši, kde není možnost, jít k řeckokatolíkům. |
Renda |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 október 2011 : 13:27:06
|
citácia: citácia: Protože ti, co kritizují tzv."tradicionalismu", mají výhrady i ke katolické mši. Prej už to není moderní, neosloví lidi. Jistě, nehodí se k dnešnímu Mejducharo třeštění, SDM. Proč píši katolická mše? Páč nový mešní obřad je zprotestatizovaný, je u něj potlačen obětní charakter, jak by ne, složil jej zednář, v jehož komisi bylo 6 protestantských pastorů, bylo odstraněno vše, co poukazovalo na obětní charakter. Jim se přeci nelíbí "oltář Boží," nesvatý lid zas pohanům. Tradice je zkrátka vše, co katolická církev učila a měla by učit, což je dnes problém. Není to žádné staromilství. Pôvodne zaslal Renda - 07 október 2011 : 11:41:56 jakej blud? Vše špatné nepřišlo s DVK,ten tomu doširoka otevřel dveře. Co říká sv. Pius V v Qua primum? Kdo by chtěl tuto mši změnit, zakázat, nahradit, toho stihne hněv Boží a sv. apoštolů Petra a Pavla. tato mše je navěky. Lex orandi, lex credendi..jak se modlíme, tak také věříme. Nový obřad je sice platný, pokud je platné proměnování, záleží na intenci kněze. Ta může být, zvláště na západě narušena, protože v seminářích se o mši učí bludy. Při tradiční mši je neplatnost a špatná intence chtěná, u NOMu může být nevědomá. čo to je za blud renda.. ja nemám absolútne nič proti tradičnej sv. omši, rovnako nemám absolútne nič proti terajším sv. omšiam, ved pri oboch sa predsa len to isté Kristovo telo a krv premieňa... Ja len mam ťažké srdce na tých, kt. obhajujú výlučne tradicionizmus a nekriticky tvrdia, že za všetko zlé v cirkvi môže II. VK!! Si už konečne musíte uvedomiť, že kríza je v spoločnosti a morálke. Pôvodne zaslal mortinia - 08 október 2011 : 12:16:27 |
Renda |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 október 2011 : 13:29:38
|
|
|
Odoslaný - 13 október 2011 : 13:47:50
|
citácia: citácia: zato sa pytam, lebo aj ja som bola u evanjelikov, ale to uz bolo davno, a uz si to velmi napamatam...pripadalo mi to ale podobne ako na nasej, citania, kazen, hostina...tak som chcela vediet, ci sa aktivna ucast na tej ich spomienke podoba na tu, co mame mat dnes na nasej omsi tak skusim takto, zas z Katechizmu: preco ustanovil Pan Jezis sv. omsu? Pôvodne zaslal janka - 13 október 2011 : 12:07:35 Je to podobné "ako na našej" neboť nová mše je zprotestantizovaná, přizpůsobená heretikům v rámci ekumeny. Je třeba navštěvovat skutečnou katolickou mši, kde není možnost, jít k řeckokatolíkům. Pôvodne zaslal Renda - 13 október 2011 : 13:19:51 vsak dnes uz myslim ze janka by nesla, a ani ja nie. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 október 2011 : 14:23:44
|
a naco tam chodit ak su podobne? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 október 2011 : 20:17:04
|
tak, popremyslajme
339. Prečo ustanovil Ježiš Kristus svätú omšu? Ježiš Kristus ustanovil svätú omšu: 1. preto, aby tú obetu, ktorú vykonal na kríži, sprítomňoval v každom čase a na každom mieste až do konca sveta; 2. preto, aby tých, čo neboli prítomní pri obete kríža, robil účastnými milostí, ktoré na kríži získal.
Ustavičným sprítomňovaním obety kríža svätou omšou je Boh ,vždy a všade' (semper et ubique) dokonale oslavovaný, ,vždy a všade' sa mu dostáva dôstojného poďakovania za dary, ktoré ľuďom preukazuje, ,vždy a všade' ho môžu ľudia, zjednotení s Ježišom Kristom, účinne p r o s i ť o ďalšie dobro- denia, ,vždy a všade' ho môžu zmierovať, t. j. odprosovať za urážky, ktorými proti sebe popudil jeho spravodlivý hnev. Lebo ako každá obeta, aj obeta svätej omše sa koná so štvorakým úmyslom: zjednotení s Ježišom Kristom oslavujeme Boha: (1) svojou poklonou, (2) svojou vďakou, (3) svojimi prosbami, (4) svojím zmierovaním.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 október 2011 : 08:38:48
|
citácia: tak, popremyslajme 339. Prečo ustanovil Ježiš Kristus svätú omšu? Ježiš Kristus ustanovil svätú omšu: 1. preto, aby tú obetu, ktorú vykonal na kríži, sprítomňoval v každom čase a na každom mieste až do konca sveta; 2. preto, aby tých, čo neboli prítomní pri obete kríža, robil účastnými milostí, ktoré na kríži získal. Ustavičným sprítomňovaním obety kríža svätou omšou je Boh ,vždy a všade' (semper et ubique) dokonale oslavovaný, ,vždy a všade' sa mu dostáva dôstojného poďakovania za dary, ktoré ľuďom preukazuje, ,vždy a všade' ho môžu ľudia, zjednotení s Ježišom Kristom, účinne p r o s i ť o ďalšie dobro- denia, ,vždy a všade' ho môžu zmierovať, t. j. odprosovať za urážky, ktorými proti sebe popudil jeho spravodlivý hnev. Lebo ako každá obeta, aj obeta svätej omše sa koná so štvorakým úmyslom: zjednotení s Ježišom Kristom oslavujeme Boha: (1) svojou poklonou, (2) svojou vďakou, (3) svojimi prosbami, (4) svojím zmierovaním. Pôvodne zaslal janka - 13 október 2011 : 20:17:04 no a pre toto sv. omsa nebude nikdy podobna tym protestanskym bohosluzbam. Ja viem kam miera tradicni, neraz som si to uz vysvetloval aj v reali. Nemyslim ze je dovod robit histeriu kvoli NOM a radsej na NOM nechodit vobec, cim poniektori nie su aj pol roka na omsi .. chodia iba na tradicnu sv. omsu. NOM je platny. A debaty ci to je na hrane,ci vobec katolicka omsa... a co to mne dava, a ci lepsie tam ci onam ... myslim ze katolik by sa nemal ktomu tak stavat. Dolezite je dnes. Aby tradicna sv. omsa bola vo farnostiach, aj ked je to tazke... ale nie pre nevolu knazov... Veriaci nemaju oto zaujem... vzdy to je par jedincov ktorych spocitate na jednej ruke ... ked na dvoch tak to je uz velka farnost... Ked som napriklad povedal v nasej farnosti knazovi ze chcel by som poziadat aby sa sluzila tradicna sv. omsa ... tak povedal ze som prvy a kvoli jednemu ju sluzit nebude... A ze aj tak by musel ist kdesi na nejaky kurz... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 október 2011 : 08:46:44
|
K tomu len tolko - ja sam by som pred cca 10 rokmi nemal zaujem z jednoducheho dovodu - ani som len netusil, ze existuje aj nieco ine ako NOM. Vedel som, ze existuje nejaka latinska omsa, ale naco by som na nu chodil, ked mi ju prelozili a mozem ju mat po slovensky. Ze to nie je len preklad som zistil az po case... Veriaci nemaju zaujem, lebo nevedia, ze mozu mat zaujem, ze existuje nieco take o co zaujem mat mozno. A co je horsie, uz ani knazi pomaly nevedia... A to uplynulo len nejakych 50 rokov.... Ritus, ktori sa vyvyjal takmer 2000 rokov odoslali do zabudnutia za necelych 50 rokov... |
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.
|
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 október 2011 : 09:17:33
|
tam vedu ustupky.
Ludia ani moc asi nebudu chciet latinsku kvoli pohodliu. Museli by totiz vyjst zo svojich koľají. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 október 2011 : 09:22:33
|
citácia: Vedel som, ze existuje nejaka latinska omsa, ale naco by som na nu chodil, ked mi ju prelozili a mozem ju mat po slovensky. Ze to nie je len preklad som zistil az po case... Pôvodne zaslal Mato - 14 október 2011 : 08:46:44 No to som nevedel. Ako to teda s tým "prekladom" je ? |
Počet príspevkov: 521 ~
Člen od: 26 apríl 2011 ~
Posledná návšteva: 16 december 2019
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 október 2011 : 09:34:16
|
Že reforma nespočívala len v tom, že by sa stará omša jednoducho len preložila do národných jazykov a kňaz sa otočil smerom k ľuďom. Celá omša bola prerobené - kopa modlitieb úplne odstránené, veľká (asi dokonca väčšina) časť modlitieb, čo zostali, boli modifikované a zostalo toho len veľmi málo tak, ako to bolo predtým. |
Počet príspevkov: 721 ~
Člen od: 25 marec 2011 ~
Posledná návšteva: 30 január 2021
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 október 2011 : 09:51:28
|
citácia: no a pre toto sv. omsa nebude nikdy podobna tym protestanskym bohosluzbam. Ja viem kam miera tradicni, neraz som si to uz vysvetloval aj v reali. Nemyslim ze je dovod robit histeriu kvoli NOM a radsej na NOM nechodit vobec, cim poniektori nie su aj pol roka na omsi .. chodia iba na tradicnu sv. omsu. NOM je platny. A debaty ci to je na hrane,ci vobec katolicka omsa... a co to mne dava, a ci lepsie tam ci onam ... myslim ze katolik by sa nemal ktomu tak stavat. Dolezite je dnes. Aby tradicna sv. omsa bola vo farnostiach, aj ked je to tazke... ale nie pre nevolu knazov... Veriaci nemaju oto zaujem... vzdy to je par jedincov ktorych spocitate na jednej ruke ... ked na dvoch tak to je uz velka farnost... Ked som napriklad povedal v nasej farnosti knazovi ze chcel by som poziadat aby sa sluzila tradicna sv. omsa ... tak povedal ze som prvy a kvoli jednemu ju sluzit nebude... A ze aj tak by musel ist kdesi na nejaky kurz... Pôvodne zaslal tornero - 14 október 2011 : 08:38:48 Chcel by som mať váš pokoj. Netvrdím, že je NOM neplatný (zatiaľ uznávam, že môže byť platný), ale okolnosti, spôsob uskutočnenia a ovocie liturgickej reformy sú pre mňa vrcholne podozrivé. Vám nepríde divné, že prakticky stará a nová omša sa na seba takmer nepodobajú a že tak drastická reforma nemá v dejinách obdoby (a tie rozdiely medzi nimi nie sú len mojim alebo tradicionalistickým výmyslom. Kto máte záujem, pozrite si knihu V. Malého - Slávenie svätej omše. On sám v nej pri vysvetľovaní jednotlivých častí NOMu ho stavia do protikladu k Tridentu a ukazuje, ako je iný, s iným chápaním daných úkonov a ako je podľa neho oveľa lepší než Trident)? A že sa urobili presne tie reformy, ktoré už po storočia žiadali takmer všetci lžireformátori (odstránenie ofertória, kánonu, obetného charakteru omše, latiny, sviatostného kňazstva na úkor všeobecného kňazstva veriacich)? Ani vám nepríde divné, že prvé Všeobecné pokyny k Rímskemu misálu obsahovali prinajmenšom heréze blízku (v horšom prípade priam heretickú) definíciu omše, takže museli byť takmer hneď prepracované a doplnené? A všetky tie detské, mládežnícke, rockové, jazzové, dychovkové, v Nemecku a Rakúsku často omše typu barbecue omše, v USA Halloweenové omše... nedesí vás to? Ako to, že proti tomu nikto nebojuje? A prečo pri NOMe čítajú lekcie laici, keď to nejaký všeobecný koncil zakázal a pravoslavní to dodržiavajú doteraz? A prečo urobili také reformy, ktoré boli mnohými predchádzajúcimi pápežmi zavrhnuté? A prečo robia všetci problémy pri povolovaní Tridentu, keď sv. Pius V. vo svojej bule jasne napísal, že každý má právo slúžiť podľa toho misálu a nikomu to nesmie byť zakázané?
Mne toto proste nedovolí kľudne spať. |
Počet príspevkov: 721 ~
Člen od: 25 marec 2011 ~
Posledná návšteva: 30 január 2021
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 október 2011 : 10:11:26
|
citácia: tam vedu ustupky. Ludia ani moc asi nebudu chciet latinsku kvoli pohodliu. Museli by totiz vyjst zo svojich koľají. Pôvodne zaslal Ales - 14 október 2011 : 09:17:33 Heh, a co ja? Mna latina fascinuje ako jazyk, a fascinuje ma modlit sa latinsky, spievat latinsky. pre tradicnu sv. omsu plati.... "cim viac onej vies, tym viac ju milujes" Tradicna sv. omsa fascinujuco pre mna vyjadruje vsetky pravdy katolickej viery. Skutocne nanej vyrastlo vela svatcov, ktori ku nej mali velku uctu, a zenachali nam aj vela textov ktomu aby sme ju mohli hlbsie prezivat a pochopit. od estetiky, organ, spev a chvilkami tichej modlitby, ma vedie ku stiseniu, a ku stretnutiu s Bohom. Zijem v hekticom, stresujucom, hlucnom svete a na omsu chodim prave pre ten pokoj v dusi. Tazko sa otom rozprava, myslim ze tam treba ist a zazit.
Je fakt ze zo zaciatku to bolo narocnejsie pre mna, lebo som bol nauceny byt akoby viacej ucastny na sv. omsi... a zo zaciatku mi tato "vacsia ucast dost chybala" No postupne participatio actuosa sa zacala prekryvat s participatio activa. A tak aj tak ma asi nikto nepochopi ....
Inak ak sa bavime o tradicnej sv. omsi... dal by som nato zvlast temu, lebo tradicna sv. omsa nieje ziadny ultrakatolicizmus, a niekto kto sem pride novy si to hned pospaja nespravne. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 október 2011 : 12:05:01
|
citácia: Je fakt ze zo zaciatku to bolo narocnejsie pre mna, lebo som bol nauceny byt akoby viacej ucastny na sv. omsi... a zo zaciatku mi tato "vacsia ucast dost chybala" Pôvodne zaslal tornero - 14 október 2011 : 10:11:26 no a to je prave to...svata omsa je spritomnovanie obety Pana Jezisa na krizi, ale nekrvavym sposobom co to znamena?...Pan Jezis ju priniesol Panu Bohu za nas...nepriniesol obetu, aby sa nam pacilo, ako ju prinasa, aby sme mali z nej zazitky...priniesol ju pre Pana Boha tak, ako to bolo najmilsie Jemu...svojou obetou sa Panu Bohu poklonil, podakoval, prosil Ho, zmieril si Ho...nam dal moznost byt na tejto obeti ucastnymi prave prostrednictvom sv. omse...svata omsa nie je konana koli nam, ale koli Panu Bohu...ale jej ovocie je pre cely svet nova omsa je konana skor pre ludi, aby oni z toho nieco mali, obeta Bohu je potlacena do uzadia...ale bez Bozieho pozehnania tazko nieco mat, co ma v Jeho ociach hodnotu |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 október 2011 : 13:52:17
|
I pravoslavná liturgie je platná, důstojně sloužená, a přece se jí nesmíme účastnit. Platnost neznamená, že je plně katolická. Proč jejim architkem byl zednář, pomáhalo mu 6 luteránů, proč je v rozporu se Sacrosanctum concilium? Kde se poděla v NOMu Nejsv. Trojice? Kromě svátku jednou ročně se nepřipomene, také duše v očistci a mnoho dalších věcí. V NOMu nepřistupuje "předsedající" k oltáři Božímu, ale u mikrofonu vítá "Boží lid." Je plně katolická desakralizovaná mše, obrácena k člověku, zatímco Pán ve svatostánku je odstrčený bokem, lze se k němu celou dobu otočit zády, nemluvě o ministrantkách, lektorkách, mimořádných udělovatelích, svatokrádežnému přijímání na ruku, rockových, disco a jiných mších. Soudí se, že třetina NOM mších je neplatných- špatnou intencí, materiíí- lupínky, džus... Co napsal sv. Pius V? Může se radikálně měnit liturgie? Nesmí! Radikální změna mše znamená radikální změnu víry...i když se požívají katolické pojmy, jinak se vykládá jejich význam. |
Renda |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|