Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Duchovný život
 Co je to ultrakatolicismus?
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Zeny, nepodriadujte sa svojim muzom... Téma Next Topic: Masaz od kontemplativnej mnisky?
Strana: z 3

Renda

Stav: offline

Odoslaný - 06 október 2011 :  15:51:04  Zobraziť profil  Pridať Renda do zoznamu priateľov
Někteří tu psali o ultrakatolicismu. Chtěl bych se zeptat, co to znamená. Znamená to věřit celému magisteriu? Nauce koncilů, papežů? Ono se tak označují ti, co nepřijali modernistické hereze, odmítají se klanět duchu Assisi, modernismu, ekumeny, náboženské svobody a dalších "liberálních hodnot."
To, že je na Slevensku malý zájem o katolickou mši všech časů je malá informovanost, jsou tam mnohem menší liturgické nešvary, Slováci ještě nepadli na hubu pod tíhou modernismu.
U nás je jich celkem dost, jinak je možno jít k uniatům. Může se radikálně měnit mše? Nemůže, neboť lex orandi, lex credendi, viz Qao primum sv. Pia V. To, co bylo normální pro tolik generace světců, neůže být zakázáno. Ono, i když tradiční liturgie nebyla zakázána, muselo se o ni dříve poníženě žádat. Dnes ji může každý kněz svobodně sloužit, povolení modernistického biskupa není třeba.
Tak nechápu sem tam ty hloupé invektivy vůči mši sv. všech dob.

Renda

Krajina: Czech Republic  ~  Počet príspevkov: 140  ~  Člen od: 25 máj 2011  ~  Posledná návšteva: 26 február 2017 Upozorniť moderátora 

tornero

Odoslaný - 07 október 2011 :  09:43:58  Zobraziť profil  Pridať tornero do zoznamu priateľov
snad myslite ultratradicionalismus.

Aky ma suvis kritika tradicionalismu s tradicnou sv. omsou?

Aufer a nobis, quaésumus ,Domine, iniquitátes nostras; ut ad sancta sanctórum puris mereámur méntibus introíre. Amen

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 408  ~  Člen od: 13 október 2009  ~  Posledná návšteva: 15 október 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Reconquistador

Odoslaný - 07 október 2011 :  11:38:05  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Reconquistador  Pridať Reconquistador do zoznamu priateľov
Prepáčte pán René, ale kde sa tu objavujú invektívy na Tradičnú omšu? (z kontextu mi vyplýva, že ste ich našli aj tu, na tomto fóre, ak nie, ospravedlňujem sa).

Osobne, keby som mal možnosť na ňu chodiť (čo žiaľ nemám), tak na Novus Ordo chodiť prestanem úplne. No a myslím, že nebudem ďaleko od pravdy ak poviem, že veľká časť prispievateľov tu je na tom podobne, alebo rovnako.

S pojmom ultrakatolicizmu som sa nestretol, ale páči sa mi.

GLORIA IN EXCELSIS DEO ET IN TERRA PAX HOMINIBUS BONAE VOLUNTATIS

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1877  ~  Člen od: 16 apríl 2010  ~  Posledná návšteva: 27 november 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Renda

Odoslaný - 07 október 2011 :  11:41:56  Zobraziť profil  Pridať Renda do zoznamu priateľov
Protože ti, co kritizují tzv."tradicionalismu", mají výhrady i ke katolické mši. Prej už to není moderní, neosloví lidi. Jistě, nehodí se k dnešnímu Mejducharo třeštění, SDM.
Proč píši katolická mše? Páč nový mešní obřad je zprotestatizovaný, je u něj potlačen obětní charakter, jak by ne, složil jej zednář, v jehož komisi bylo 6 protestantských pastorů, bylo odstraněno vše, co poukazovalo na obětní charakter. Jim se přeci nelíbí "oltář Boží," nesvatý lid zas pohanům.
Tradice je zkrátka vše, co katolická církev učila a měla by učit, což je dnes problém. Není to žádné staromilství.

Renda

Krajina: Czech Republic  ~  Počet príspevkov: 140  ~  Člen od: 25 máj 2011  ~  Posledná návšteva: 26 február 2017 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Renda

Odoslaný - 07 október 2011 :  12:45:23  Zobraziť profil  Pridať Renda do zoznamu priateľov
Je to na jednom tematu, kde jsem nemoh odpovědět, tak jsem založili toto tema.

Renda

Krajina: Czech Republic  ~  Počet príspevkov: 140  ~  Člen od: 25 máj 2011  ~  Posledná návšteva: 26 február 2017 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

tornero

Odoslaný - 07 október 2011 :  13:41:13  Zobraziť profil  Pridať tornero do zoznamu priateľov
citácia:
Prepáčte pán René, ale kde sa tu objavujú invektívy na Tradičnú omšu? (z kontextu mi vyplýva, že ste ich našli aj tu, na tomto fóre, ak nie, ospravedlňujem sa).

Osobne, keby som mal možnosť na ňu chodiť (čo žiaľ nemám), tak na Novus Ordo chodiť prestanem úplne. No a myslím, že nebudem ďaleko od pravdy ak poviem, že veľká časť prispievateľov tu je na tom podobne, alebo rovnako.

S pojmom ultrakatolicizmu som sa nestretol, ale páči sa mi.

Pôvodne zaslal Reconquistador - 07 október 2011 :  11:38:05

ultrakatolicizmus je zaujimavy pojem, ja som sa stym stretol, no dnes su zial su tak oznacovani neveriacimi aj katolici ktori ziju poctivo katolicku vieru.
Preto to treba radsej rozlisujme, lebo nie vsetci tradijci su katolici.

Aufer a nobis, quaésumus ,Domine, iniquitátes nostras; ut ad sancta sanctórum puris mereámur méntibus introíre. Amen

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 408  ~  Člen od: 13 október 2009  ~  Posledná návšteva: 15 október 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

tornero

Odoslaný - 07 október 2011 :  13:50:44  Zobraziť profil  Pridať tornero do zoznamu priateľov
citácia:
Protože ti, co kritizují tzv."tradicionalismu", mají výhrady i ke katolické mši. Prej už to není moderní, neosloví lidi. Jistě, nehodí se k dnešnímu Mejducharo třeštění, SDM.
Proč píši katolická mše? Páč nový mešní obřad je zprotestatizovaný, je u něj potlačen obětní charakter, jak by ne, složil jej zednář, v jehož komisi bylo 6 protestantských pastorů, bylo odstraněno vše, co poukazovalo na obětní charakter. Jim se přeci nelíbí "oltář Boží," nesvatý lid zas pohanům.
Tradice je zkrátka vše, co katolická církev učila a měla by učit, což je dnes problém. Není to žádné staromilství.

Pôvodne zaslal Renda - 07 október 2011 :  11:41:56

Proti Tradicnej sv. omsi nemam nic a rad nanu idem ak vyjde cas a okolnosti. Tak isto nemam nic proti NOMu.
Pre mna sv. omsa je stale to iste ci idem na NoM alebo tradicnu. Mohol by som hovorit snad otom, kde to prezivam viac, alebo menej, co mi dava viac. Ale to uz sme vami(trady) tak kritizovanej teme na inom mieste o zazitkovosti.
Problem tradicionalizmu uz davno nieje len o tradicnej omsi. Mam dojem ze tradicnu omsu mate ako pancier ktory mate pred sebou, aby ste si ospravedlnili svoje dalsie omyly.

Mato

Odoslaný - 07 október 2011 :  15:58:23  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:

Pre mna sv. omsa je stale to iste ci idem na NoM alebo tradicnu.

Pôvodne zaslal tornero - 07 október 2011 :  13:50:44

Ako ma vyzerat aktivna ucast na sv. omsi?

Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mortinia

Odoslaný - 08 október 2011 :  12:16:27  Zobraziť profil  Pridať mortinia do zoznamu priateľov
citácia:

Pôvodne zaslal Renda - 07 október 2011 :  11:41:56

čo to je za blud renda..
ja nemám absolútne nič proti tradičnej sv. omši, rovnako nemám absolútne nič proti terajším sv. omšiam, ved pri oboch sa predsa len to isté Kristovo telo a krv premieňa...
Ja len mam ťažké srdce na tých, kt. obhajujú výlučne tradicionizmus a nekriticky tvrdia, že za všetko zlé v cirkvi môže II. VK!!
Si už konečne musíte uvedomiť, že kríza je v spoločnosti a morálke.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 997  ~  Člen od: 07 júl 2011  ~  Posledná návšteva: 13 máj 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mortinia

Odoslaný - 08 október 2011 :  12:17:27  Zobraziť profil  Pridať mortinia do zoznamu priateľov
a pojem ultrakatolicizmus??? mne sa pre túto dobu viac pozdáva pojem Kristofóbia.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 997  ~  Člen od: 07 júl 2011  ~  Posledná návšteva: 13 máj 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

janka

Odoslaný - 08 október 2011 :  12:34:48  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
citácia:

Pôvodne zaslal Mato - 07 október 2011 :  15:58:23

dufam, ze tato otazka neupadne do zabudnutia...davam ju s dovolenim znova

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 5687  ~  Člen od: 27 január 2004  ~  Posledná návšteva: 07 január 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 08 október 2011 :  14:44:01  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:

Pôvodne zaslal mortinia - 08 október 2011 :  12:16:27

a Vy si uz konecne musite uvedomit, ze tato kriza ma nejake priciny.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mortinia

Odoslaný - 08 október 2011 :  15:39:13  Zobraziť profil  Pridať mortinia do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:

Pôvodne zaslal mortinia - 08 október 2011 :  12:16:27

a Vy si uz konecne musite uvedomit, ze tato kriza ma nejake priciny.

Pôvodne zaslal Mato - 08 október 2011 :  14:44:01

a podla vas je tou príčinou II. VK - dobre som to pochopila?
lebo ak ano, tak je to skutočne veľmi neobjektívny názor.

vultus

Odoslaný - 08 október 2011 :  17:29:33  Zobraziť profil  Pridať vultus do zoznamu priateľov
príčinou nie je samozrejme II. VK ale odpad od katolíckej viery ku nejakej karikatúre viery v ktorej si ľudia vyberajú čo im vyhovuje, kde sú odrazu rôzne veci nepodstatné, v ktorej rehoľné rády pripomínajú skôr sro-čku, kde je viera v katolícke hodnoty považovaná za fanatizmus, kde je krst len bezvýznamný rituál ktorý sa vykonáva pre to ,,lebo sa to patrí", kde sa do kostola chodí len na sviatky a ak sa aj chodí každú nedeľu tak sa zase nechápe jej význam. ,,Viera" ktorá je odsunutá len na úroveň koníčku, menej ako svetonázor, viera pre ktorú by nikto nezdvihol meč a takmer sa už ani nedvíha štít. Kto by dnes zomrel pre vieru?Prečo má kresťan dnes byť ticho a keď začne bojovať je z neho automaticky fanatik? Prečo je odklon od katolíckej náuky pomaly bežný aj u kléru?
Príčinou nie je II. VK ale niektoré tieto neduhy nepriamo podporuje.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 123  ~  Člen od: 21 júl 2011  ~  Posledná návšteva: 20 december 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 08 október 2011 :  17:39:33  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Vultus, presne. Pricinou moralnej krizi v spolocnosti je kriza v Cirkvi a nie naopak.
Preco je v Cirkvi kriza je ina otazka...

misionar3

Odoslaný - 08 október 2011 :  21:58:28  Zobraziť profil  Pridať misionar3 do zoznamu priateľov
citácia:
Vultus, presne. Pricinou moralnej krizi v spolocnosti je kriza v Cirkvi a nie naopak.
Preco je v Cirkvi kriza je ina otazka...

Pôvodne zaslal Mato - 08 október 2011 :  17:39:33

Ako som už inde povedal kríza je u tých a tí ju aj vyvolávajú a rozširujú čo sa previnujú neposlušnosťou, odmietaním učenia Cirkvi aj po IIVK, spochybňovaním pápeža, a tým sa vylučujú z Cirkvi. Jedinou cestou je prijať učenie Cirkvi, opustiť svoju pýchu že sú tí čo majú právo posudzovať učenie Cirkvi a rozhodovať kto je veriaci a kto nie. To môže posúdiť jedine Boh. A nakoniec On rozhodne aj o tom kto bude spasení a kto nie.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 106  ~  Člen od: 12 jún 2011  ~  Posledná návšteva: 27 október 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 08 október 2011 :  22:57:13  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
a mozno je kriza v Cirkvi kvoli ludom s ruzovymi okuliarmi ktori odmietaju si priznat ze je kriza v Cirkvi. Alebo si ju aj priznaju len boja sa urobit razny krok.

Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mortinia

Odoslaný - 08 október 2011 :  23:08:55  Zobraziť profil  Pridať mortinia do zoznamu priateľov
citácia:
a mozno je kriza v Cirkvi kvoli ludom s ruzovymi okuliarmi ktori odmietaju si priznat ze je kriza v Cirkvi. Alebo si ju aj priznaju len boja sa urobit razny krok.

Pôvodne zaslal Ales - 08 október 2011 :  22:57:13

tak do toho aleš, urobte razny krok, ak cítite potrebu. Len vás prosím, aby ste prípadný nedostatok, kt. vidíte, riešili riadnou cestou - teda písomne na príslušné arcibiskupstvo, prípadne kontaktujte rovno vatikán, lebo my tu na tomto fóre vaše potreby nevyriešime tým, že budeme písať ako by to malo alebo nemalo byť ok??

Ales

Odoslaný - 08 október 2011 :  23:27:04  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
ja idem cestou otca Frantiska. Teda zacinam pracovat na sebe. Aby som najprv zmenil seba.

A to v prvom rade znamena nebat sa pozriet pravde priamo do oci. Bez ohladu ci ta pravda je prijemna alebo je neprijemna.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

tornero

Odoslaný - 10 október 2011 :  09:26:49  Zobraziť profil  Pridať tornero do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:

Pre mna sv. omsa je stale to iste ci idem na NoM alebo tradicnu.

Pôvodne zaslal tornero - 07 október 2011 :  13:50:44

Pôvodne zaslal Mato - 07 október 2011 :  15:58:23

hm, teraz neviem naco presne sa pytate... tak skusim tak ako som pochopil otazku.
14. Matka Cirkev si veľmi želá, aby všetci veriaci boli vedení k plnej, uvedomelej a aktívnej účasti na liturgických sláveniach, ktorú si vyžaduje sama povaha liturgie a ktorá je pre kresťanský ľud, „vyvolený rod, kráľovské kňazstvo, svätý národ, ľud určený na vlastníctvo“ (1 Pt 2, 9; porov. 2, 4 – 5), na základe krstu právom a povinnosťou.
Tejto plnej a aktívnej účasti všetkého ľudu treba pri obnove a zveľaďovaní posvätnej liturgie venovať čo najväčšiu pozornosť, lebo ona je prvým a nevyhnutným prameňom, z ktorého majú veriaci čerpať pravého kresťanského ducha. Preto sa duchovní pastieri v celej svojej pastoračnej činnosti majú o ňu usilovať náležitou výchovou.....

48. Preto sa Cirkev veľmi stará o to, aby veriaci neboli prítomní na tomto tajomstve viery ako cudzí a nemí pozorovatelia, ale aby ho pomocou obradov a modlitieb dobre chápali a na posvätnom úkone sa zúčastňovali vedome, nábožne a aktívne, aby sa poučili Božím slovom, občerstvili sa pri stole Pánovho tela a vzdávali Bohu vďaky; a keď prinášajú nepoškvrnenú obetu, aby sa nielen rukami kňaza, ale spolu s ním naučili obetovať samých seba a skrze Krista – prostredníka38 sa deň čo deň zdokonaľovali v jednote s Bohom a medzi sebou, aby napokon bol Boh všetko vo všetkých.

tu je to opisane... alebo myslite este konkretnejsie napriklad kto ma citat liturgicke citania? rozdavat sv. prijimanie? ci?

janka

Odoslaný - 10 október 2011 :  19:54:02  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
co je to svata omsa?

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 5687  ~  Člen od: 27 január 2004  ~  Posledná návšteva: 07 január 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

tornero

Odoslaný - 11 október 2011 :  10:52:06  Zobraziť profil  Pridať tornero do zoznamu priateľov
citácia:
co je to svata omsa?

Pôvodne zaslal janka - 10 október 2011 :  19:54:02

to vie kazdy katolik

maaajo

Odoslaný - 11 október 2011 :  10:59:18  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: maaajo  Pridať maaajo do zoznamu priateľov
No práve. Škoda, že to nevedeli tí, ktorí pripravili prvé Všeobecné pokyny k Rímskemu misálu po jeho reforme (viď ich definícia omše, ktorá musela byť hneď opravená, pretože nebola katolícka, ale obrad sám zostal taký istý napriek tomu, že tej definícii zodpovedal)... Ale však to je len iná spiritualita a každý si môžeme vybrať, čo nám viac vyhovuje, nie?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 721  ~  Člen od: 25 marec 2011  ~  Posledná návšteva: 30 január 2021 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

tornero

Odoslaný - 11 október 2011 :  11:54:36  Zobraziť profil  Pridať tornero do zoznamu priateľov
citácia:
No práve. Škoda, že to nevedeli tí, ktorí pripravili prvé Všeobecné pokyny k Rímskemu misálu po jeho reforme (viď ich definícia omše, ktorá musela byť hneď opravená, pretože nebola katolícka, ale obrad sám zostal taký istý napriek tomu, že tej definícii zodpovedal)... Ale však to je len iná spiritualita a každý si môžeme vybrať, čo nám viac vyhovuje, nie?

Pôvodne zaslal maaajo - 11 október 2011 :  10:59:18

Nie. Sv. omsa ma len jednu spiritualitu, a ta sa nemoze nikdy zmenit. Spirituality ako dominikani, augustiani, frantiskani je ina tema, ktora je o ceste po ktorej kracam ....

janka

Odoslaný - 11 október 2011 :  13:01:34  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
co je to svata omsa?

Pôvodne zaslal janka - 10 október 2011 :  19:54:02

to vie kazdy katolik

Pôvodne zaslal tornero - 11 október 2011 :  10:52:06

ano?...ale nebude na skodu si to zopakovat...takze, co je to svata omsa?

Ales

Odoslaný - 11 október 2011 :  13:26:58  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
Viem a verím že svätá omša je tá istá obeta ktoru za nás Pán Ježiš na Kalvárii konal ...

Strana: z 3 Previous Topic: Zeny, nepodriadujte sa svojim muzom... Téma Next Topic: Masaz od kontemplativnej mnisky?  
 Verzia pre tlač
Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06