|
Odoslaný - 01 október 2011 : 16:10:47
|
Karmelitanky su jeden z mala radov, ktore v niektorych svojich klastoroch este zachovavaju plny reholny odev. V inych sa ujali rozne modifikacie tohoto odevu, podla toho ako velmi tieto klastory pouzivaju tzv. optiku II. vatikanskeho koncilu (copyright Tornero). Zvolili sme si fotografie z roznych karmelitanskych klastorov v roznych castiach sveta, aby sme ilustrovali, ako tento proces prebieha. Nechceme ale tvrdit ze tento proces prebieha uplne vo vsetkych klasoroch a rovnako.
Takto nejako vyzera tradicny odev karmelitanok, tato fotka pochadza z konventu v Carrión de los Condes, Spanielsko.
A nasleduju modifikacie Prvy riadok - zavoj ramujuci tvar zmizol, habit bol skrateny a odhaluje cast noh, pokryvka hlavy je tiez redukovana.
Druhy riadok - karmelitanky v Cile - pokryvka hlavy takmer uplne zmizla, rovnako ako habit, ten bol nahradeny hnedymi suknami po kolena, sandale boli nahradene poltopankami
Treti riadok - dalsi krok, karmelitanky v Brazilii, reholny odev nahradeny bezovymi trickami (ani len logo nemaju rovnake), nohavice ma kazda ine.
Stvrty riadok - karmelitanky s Reno, Nevada, USA, uz ani len nepredstieraju karmelitansku jednotu, kazda je oblecena inak, v nohaviciach a nakratko ostrihane a medzi nimi ucitel hindu meditacie.
piaty riadok - generalne stretnutie karmelitanskych radov v Ekvadore v r. 2010 - tazko uverit, ze toto su nasledovnici a nasledovnicky proroka Eliasa, sv. Jana z Kriza, s. Terezie z Avili a sv. Terezie z Lisieux. Okrem dvoch, ktore maju modernu verziu habitu su vsetci ostatni obleceni uplne sekularne a plynule su premiesani muzski a zenski predstavitelia radu.
Zdroj:www.traditioninaction.org
|
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.
|
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 október 2011 : 09:54:09
|
Inak karmelitanok je viacej odnozi. Nie kazde preto su totozne. Su karmelitanky ktore su apostolsky cinne, ucia v skolach, pomahaju bezdomovcom. Oni maju iny habit, praktickejsi svojej sluzbe.
no su aj tie tradicne karmelitanky ktore pozname aj z minulosti.
Tieto nove vzniknute odnoze, maju aj trosku ine regule. Takze tam ziadnu tragediu nevidim. Aj frantiskanov mame dnes uz pomaly ako safranu. A nemaju uplne totozne regule. Kazdy vstupujuci si vybera uz dnes co mu viacej vyhovuje. Ak niekto miluje klasiku ide do tej najtradicnejsej.... takze u karmelitanok sa ziadny zostup do priepasti nekona :) ci podla oblecenia sudite zostup alebo pad? to je dost povrchne. Ak sa najdu sestry karmelitanky ktore chcu zit to povodne, neni problem ich poslat do roznych klastorov. Dnes uz je vela miesta. Len dnesny svet take daco uz nepritahuje, tym nehovorim ze to je spravne, ale svet je taky.
takze ak vam vadia, staci nepozerat na tie novovzniknute ak sa vam nepaci alebo niekomu inemu, nech ide inam. Kazdy najde pokoj niekde inde. Mozno ostane aj sam niekde v klauzure, lebo uz niet nikoho ineho... Nie sme vsetci rovnako nalinajkovani. |
Aufer a nobis, quaésumus ,Domine, iniquitátes nostras; ut ad sancta sanctórum puris mereámur méntibus introíre. Amen |
Počet príspevkov: 408 ~
Člen od: 13 október 2009 ~
Posledná návšteva: 15 október 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 október 2011 : 11:12:51
|
habity radov vznikali najme z dobových odevov. františkansky odev bol habitom žobraka, ktorý postupom času sa pomenil. u žien habit plný nielen funkciu ozdobnu, ale aj inu. ma človeka demotivovať nazerať na reholníčku/mníšku ako na ženu. aj závoj mal svoju funkciu - niečo ako sobášny závoj naznačoval že žena je vydatá za Krista. Čiže habit nemal len zahaľovaciu funkciu ale vyjadroval aj určitú symboliku, ktorá mala tak žene ako aj okolitému svetu niečo symbolizovať.
vzhľadom na danú dobu kde vznikali, a to bola aj fyzicky náročnejšia doba, museli už vtedy byť plne funkčne a prakticke. Takže tam by som slova o praktickosti pokladal za váhovorku.
habit takisto mal žene zabranovať krášliť sa, a tak zvádzať k svetskej sláve/finteniu sa. čiže habit ako taký mal úplne inú funkciu a vzhľad kedysi a dnes.
dnes sa všetko modernizuje a to nie je dobré. |
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 október 2011 : 11:53:02
|
citácia: habity radov vznikali najme z dobových odevov. františkansky odev bol habitom žobraka, ktorý postupom času sa pomenil. u žien habit plný nielen funkciu ozdobnu, ale aj inu. ma človeka demotivovať nazerať na reholníčku/mníšku ako na ženu. aj závoj mal svoju funkciu - niečo ako sobášny závoj naznačoval že žena je vydatá za Krista. Čiže habit nemal len zahaľovaciu funkciu ale vyjadroval aj určitú symboliku, ktorá mala tak žene ako aj okolitému svetu niečo symbolizovať. vzhľadom na danú dobu kde vznikali, a to bola aj fyzicky náročnejšia doba, museli už vtedy byť plne funkčne a prakticke. Takže tam by som slova o praktickosti pokladal za váhovorku. habit takisto mal žene zabranovať krášliť sa, a tak zvádzať k svetskej sláve/finteniu sa. čiže habit ako taký mal úplne inú funkciu a vzhľad kedysi a dnes. dnes sa všetko modernizuje a to nie je dobré. Pôvodne zaslal Ales - 05 október 2011 : 11:12:51 hovorim je to zalezitost viery. Viem ze sa nebrani reholnickam ak chce niekto nosit habity povodne, zavoj, tak sa presuvaju do zvacsa klauzurovanych klastorov. Ale to musi chciet reholnicka, taka poziadavka musi vyjst od reholniciek. No zial klasicke klauzurovane klastory vymieraju. Nie su povolania. ale take klasicke klastory este stale existuju. No asi nebudu dlho. |
Aufer a nobis, quaésumus ,Domine, iniquitátes nostras; ut ad sancta sanctórum puris mereámur méntibus introíre. Amen |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 október 2011 : 11:55:55
|
nie je rehola o poslušnosti?
nie su povolania? myslim si žeby aj boli keby sme neboli hluchi a slepi.
Ked budu rady ustupovať tak to budú čertové spolky a nie rády a rehole. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 október 2011 : 14:38:07
|
citácia: nie je rehola o poslušnosti? nie su povolania? myslim si žeby aj boli keby sme neboli hluchi a slepi. Ked budu rady ustupovať tak to budú čertové spolky a nie rády a rehole. Pôvodne zaslal Ales - 05 október 2011 : 11:55:55 Povolania su stale, ale menej, seminare sa zatvaraju, redukuju. Europa sa stala misijnym uzemim.
Rehole sa snazia byt pritazlive, a zachytit mladych ludi. No keby neboli africania tak v zapadnych krajinach uz su klastory prazdne. Neriesim co je spravne, len opisujem situaciu. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 október 2011 : 15:48:57
|
niektorým vam tu čoskoro jazyk odpadne, resp. prsty!!
je xy reholí a každá ma svoju predstavenú - ak mate problém, chodte za ňou. Sestry nemusia mať stále svoje rúcho, napr. pri domácich prácach, ak idú do prírody s deťmi na tábor, je x príčin, prečo nemajú oblečené svoje rúcho..
úplne zbytočne tu niektorí robíte paniku a šírite planý poplach, nijaký zostup sa nedeje. jaaaaa som fakt naivka jak delo.. som si tak hlupo myslela, že toto je katolícke fórum.. škoda, že to tak nie je |
Počet príspevkov: 997 ~
Člen od: 07 júl 2011 ~
Posledná návšteva: 13 máj 2012
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 október 2011 : 16:04:09
|
citácia: niektorým vam tu čoskoro jazyk odpadne, resp. prsty!! je xy reholí a každá ma svoju predstavenú - ak mate problém, chodte za ňou. Sestry nemusia mať stále svoje rúcho, napr. pri domácich prácach, ak idú do prírody s deťmi na tábor, je x príčin, prečo nemajú oblečené svoje rúcho.. úplne zbytočne tu niektorí robíte paniku a šírite planý poplach, nijaký zostup sa nedeje. jaaaaa som fakt naivka jak delo.. som si tak hlupo myslela, že toto je katolícke fórum.. škoda, že to tak nie je Pôvodne zaslal mortinia - 05 október 2011 : 15:48:57 tak aspon ziskas dobry rozhlad, zober z toho pozitiva. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 október 2011 : 16:08:46
|
|
|
Odoslaný - 05 október 2011 : 16:18:54
|
tornero. Mozno tam je problem. Ze ustupuju..
Mortinia. Upadok tu je. Len si netreba zatvarat oci. Aj ked ma odsudite ale II Vat to nastartoval. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 október 2011 : 16:46:47
|
citácia: [quote tak aspon ziskas dobry rozhlad, zober z toho pozitiva. Pôvodne zaslal tornero - 05 október 2011 : 16:04:09
hej, snažím sa z toho vydolovať len pozitíva , ako ďalšiu skúsenosť . Zisťujem, že vím viac ludí, čo si dáva na čelo nálepku "kresťan", ním v skutočnosti nie je.. je toto možné?????
Pôvodne zaslal mortinia - 05 október 2011 : 16:08:46 [/quote]
Na fore viete posudit kto je krestan alebo nie, a podla skutkov na obrazkoch neviete posudit ci su to krestania alebo nie.
|
Pokoj a dobro medzi nami. |
Počet príspevkov: 178 ~
Člen od: 18 apríl 2011 ~
Posledná návšteva: 10 apríl 2012
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 október 2011 : 17:24:12
|
citácia: niektorým vam tu čoskoro jazyk odpadne, resp. prsty!! je xy reholí a každá ma svoju predstavenú - ak mate problém, chodte za ňou. Sestry nemusia mať stále svoje rúcho, napr. pri domácich prácach, ak idú do prírody s deťmi na tábor, je x príčin, prečo nemajú oblečené svoje rúcho.. úplne zbytočne tu niektorí robíte paniku a šírite planý poplach, nijaký zostup sa nedeje. jaaaaa som fakt naivka jak delo.. som si tak hlupo myslela, že toto je katolícke fórum.. škoda, že to tak nie je Pôvodne zaslal mortinia - 05 október 2011 : 15:48:57
Poznáte tie slávne fotky sv. Terézie z Lisieux a jej spolusestier pri práci? Viete, čo mali na sebe oblečené. Ak nie, tak pozrite
A to máme prelom 19. a 20. stor.! Alebo si myslíte, že keď sv. Bosco hral so svojimi zverencami futbal, tak bol v športovom? Určite nie, ide to aj v reverende.
To sú obrázky seminaristov FSSPX, aby ste vedeli, že to ide aj dnes |
Počet príspevkov: 721 ~
Člen od: 25 marec 2011 ~
Posledná návšteva: 30 január 2021
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 október 2011 : 17:30:32
|
ked to islo kedysi pojde to aj dnes. Dnes je doba ustupkov a zlahcovania. Svati taketo nehladali. Zobrali svoj kriz a niesli ho. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 október 2011 : 17:32:41
|
Podľa mňa tu je ten problém, že na rehoľníčky aplikujete laické postoje a princípy. Jasné, že vy nebudete drhnúť dlážku v nejakých čistých šatách, alebo nebudete hrať futbal v obleku. A je to normálne. Ale rehoľníci a kňazi nie sú laici! Podstatou ich povolania je predsa to, že sú vybraní spomedzi ostatných ľudí, doslova oddelení/odčlenení, vyhradení na službu Bohu a ich rehoľný habit/kňazská reverenda je toho znamením. Oni sú zasvätení Bohu, a má to byť na nich vidieť 24 hodín denne, 7 dní v týždni, 365 dní v roku. Ich služba je obetou a obeta bez sebazáporu nie je. Viete si predstaviť sv. Terezu Avilskú ako v španielskych horúčavách odloží habit, lebo jej je teplo? Nie! Obetuje sa, pretože je na to povolaná. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 október 2011 : 17:35:06
|
citácia: ked to islo kedysi pojde to aj dnes. Dnes je doba ustupkov a zlahcovania. Svati taketo nehladali. Zobrali svoj kriz a niesli ho. Pôvodne zaslal Ales - 05 október 2011 : 17:30:32
Predbehli ste ma |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 október 2011 : 17:39:38
|
TOUCHE !
P.S.
hadzete hrach na stenu, tu i v inych temach.
Ked v tom budete pokracovat dlhsie, nez je nevyhnutne , nazbiera sa ho na zemi tolko, ze sa na nom sam zdrbete. Stoja Vam za to? Ta stena, je zaroven skvelym delitkom medzi dvoma svetmi. Jeden z nich ma fatal smolu. Ale sak suum cuique!
|
Počet príspevkov: 3722 ~
Člen od: 18 január 2008 ~
Posledná návšteva: 10 jún 2024
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 október 2011 : 17:50:35
|
citácia: tornero. Mozno tam je problem. Ze ustupuju.. Mortinia. Upadok tu je. Len si netreba zatvarat oci. Aj ked ma odsudite ale II Vat to nastartoval. Pôvodne zaslal Ales - 05 október 2011 : 16:18:54
reálne a v skutočnosti - ak by cirkev v niektorých veciach neustúpila, v reholiach by bolo 1 pol osoby. Tieto minimálne ústupky však nemajú vplyv na kvalitu rehoľníka.. Ales - to tak ako keby ja som napísala, že keďže nosíte červené tričko, ste zlý kresťan a Boha nemilujete.. Ale ako myslíte, len kludne dalej kritizujte... ja vas za to neodsúdim!! aj vás bude v konečnom dôsledku súdiť Boh. Tejto témy sa dotýkať viac nebudem, dávam ruky preč - svoje som obhájila a verejne som všetkých napomenula. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 október 2011 : 18:09:43
|
citácia: jaaaaa som fakt naivka jak delo.. som si tak hlupo myslela, že toto je katolícke fórum.. škoda, že to tak nie je Pôvodne zaslal mortinia - 05 október 2011 : 15:48:57
Mortina, skus christnet , tam urcite najdes co hladas. |
Počet príspevkov: 1472 ~
Člen od: 22 december 2009 ~
Posledná návšteva: 14 júl 2020
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 október 2011 : 18:12:36
|
citácia: citácia: jaaaaa som fakt naivka jak delo.. som si tak hlupo myslela, že toto je katolícke fórum.. škoda, že to tak nie je Pôvodne zaslal mortinia - 05 október 2011 : 15:48:57 Mortina, skus christnet , tam urcite najdes co hladas. Pôvodne zaslal Lucia - 05 október 2011 : 18:09:43
lucia, ja nič nehladám, iba na internete zabijam voľný čas.. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 október 2011 : 18:13:01
|
citácia: TOUCHE ! P.S. hadzete hrach na stenu, tu i v inych temach. Ked v tom budete pokracovat dlhsie, nez je nevyhnutne , nazbiera sa ho na zemi tolko, ze sa na nom sam zdrbete. Stoja Vam za to? Ta stena, je zaroven skvelym delitkom medzi dvoma svetmi. Jeden z nich ma fatal smolu. Ale sak suum cuique! Pôvodne zaslal Rarach - 05 október 2011 : 17:39:38 ja v tejto teme koncim. V masazi chcem reagovat na jednu vec a tiez koncim. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 október 2011 : 18:15:09
|
citácia: tornero. Mozno tam je problem. Ze ustupuju.. Pôvodne zaslal Ales - 05 október 2011 : 16:18:54
Presne , problemom je ze ustupuju a modernizuju. Mam znameho reholnika a on je velmi nestastny, ze jeho spolubratia prestavaju nosit reholne rucho. Viem, ze im to vycita a sam to hodnoti negativne. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 október 2011 : 18:21:12
|
citácia: citácia: citácia: jaaaaa som fakt naivka jak delo.. som si tak hlupo myslela, že toto je katolícke fórum.. škoda, že to tak nie je Pôvodne zaslal mortinia - 05 október 2011 : 15:48:57 Mortina, skus christnet , tam urcite najdes co hladas. Pôvodne zaslal Lucia - 05 október 2011 : 18:09:43 lucia, ja nič nehladám, iba na internete zabijam voľný čas.. Pôvodne zaslal mortinia - 05 október 2011 : 18:12:36
...hej,je to vidiet... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 október 2011 : 19:43:08
|
citácia: reálne a v skutočnosti - ak by cirkev v niektorých veciach neustúpila, v reholiach by bolo 1 pol osoby. Pôvodne zaslal mortinia - 05 október 2011 : 17:50:35 Tu si dovolím nesúhlasíť. Pripomína mi to postoj protestantov, ktorí často prispôsoujú svoje učenie len preto, aby im neklesali počty. Začalo to akcetovaním rozvodu, z interupcie je "iba" hriech a končí to pri lesbickej biskupke. |
Počet príspevkov: 521 ~
Člen od: 26 apríl 2011 ~
Posledná návšteva: 16 december 2019
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 október 2011 : 19:46:35
|
troska z praktickej skusenosti -davnejsej (cca 15 - 18 rokov dozadu) a na porovnanie aj zo sucasnej. Ide o reholu, nebudem konkretizovat, z ucty k tym, s ktorymi som mala tu cest ... dve reholne sestricky, za totality vyucujuce nabozenstvo a skusajuce deti pred prvym sv. prijimanim a birmovkou (a veru davali detom poriadne zabrat)... Nie je to kontemplativna rehola, takze sa zucastnovali aj roznych akcii pre deti. Tesne po "neznej revolucii! chodili napr. s nami ako veducimi na rozne vylety a tabory a aj v 30 a viac stupnovych horucavach - vzdy v habite, nikdy som ich nevidela inak, vzdy usmiate, vyzaroval z nich uzasny pokoj, pohoda, uplne z nich ziarila Bozia laska, ktoru prenasali na vsetkych naokolo. A ani ich nenapadlo, ze by mali trebars ziadat nejaku vynimku na oblecenie a pod. A neboli to len tieto dve, z ktorych jedna je uz v Bozom naruci, ale (v tom case) vsetky sestry v ich klastore. Ked som mala tu cest, ze som ich mohla navstivit, tak vzdy v prijimacej miestnosti, za pritomnosti minimalne dvoch dalsich sestier. Ked tato, uz neboha sestra , bola tak tazko chora, ze sa nemohla dostavit do "hovorne" (ak som to nespravne nazvala, ospravedlnujem sa), tak som dostala vynimku ist ju navstivit do jej izbicky, ale iba ja, moj manzel, ktory ma priviezol, musel cakat vonku na dvore! Pocas jej posobenia a jej o nieco mladsej spolusestry v nasej farnosti bol kazdu nedelu na sv. omsi kostol plny deti. Napr. na sviatok Bozieho Tela prislo "rozsypat kvietky" aj vyse sto deti, rovnako chodili na krizove cesty, atd. (pre porovnanie, napr. t.r. na tento sviatok cupitali s kosickom kvietkov dve deticky, z toho jedno tak dvojrocne... Tie sestry pozivali vo farnosti velku uctu a dodnes na nich s s laskou a uctou spominame.. tolko minulost. - a tot nedavno, vyjdem z kostola a pozeram, pred kostolom dve mlade "baby", boli mi nejako povedome, pozriem lepsie a to v tych rifliach a trickach, bez zavoja, reholne sestry, ktore su tiez z uvedenej rehole a tiez som mala moznost ich osobne poznat... Ze sa vraj vybrali do mesta na nakup.... -------nuz takto to zacina, potom pokracuje "podnikatelskymi aktivitami", ako nam tu boli predostrene. a niektore zatemnene mozgy tu budu tych, ktori sa desia toho, kam to v nasej Cirkvi ide, este zatracovat a nazyvat neviem kym, tradicionalistami, heretikmi a pod. Naozaj to vsetko co sa teraz v Cirkvi deje povazujete za uplne v poriadku? Alebo len strkate hlavu do piesku, lebo je to pohodlnejsie nevidiet, nechciet vidiet alebo krcovite sa snazit tento upadok nielne obhajovat ale este aj schvalovat?
Mortinia: reálne a v skutočnosti - ak by cirkev v niektorých veciach neustúpila, v reholiach by bolo 1 pol osoby. Tieto minimálne ústupky však nemajú vplyv na kvalitu rehoľníka. Nemysleli ste to vazne, ze nie, Mortinia? Inak si o Vas budem musiet mysliet nieco velmi nelichotive... apropo, v tom case, o ktorom pisem v prvej casti, boli veru "prirastky", dnes aj ked sestry behaju v rifliach, je to bieda, takze asi to bude v niecom inom. A o kvalite dnesnych sestier, az na vynimky.... ela |
|
|
|
Odoslaný - 05 október 2011 : 20:13:45
|
citácia: citácia: niektorým vam tu čoskoro jazyk odpadne, resp. prsty!! je xy reholí a každá ma svoju predstavenú - ak mate problém, chodte za ňou. Sestry nemusia mať stále svoje rúcho, napr. pri domácich prácach, ak idú do prírody s deťmi na tábor, je x príčin, prečo nemajú oblečené svoje rúcho.. úplne zbytočne tu niektorí robíte paniku a šírite planý poplach, nijaký zostup sa nedeje. jaaaaa som fakt naivka jak delo.. som si tak hlupo myslela, že toto je katolícke fórum.. škoda, že to tak nie je Pôvodne zaslal mortinia - 05 október 2011 : 15:48:57 Poznáte tie slávne fotky sv. Terézie z Lisieux a jej spolusestier pri práci? Viete, čo mali na sebe oblečené. Ak nie, tak pozrite A to máme prelom 19. a 20. stor.! Alebo si myslíte, že keď sv. Bosco hral so svojimi zverencami futbal, tak bol v športovom? Určite nie, ide to aj v reverende. To sú obrázky seminaristov FSSPX, aby ste vedeli, že to ide aj dnes Pôvodne zaslal maaajo - 05 október 2011 : 17:24:12 tomu zatlieskam kedykolvek, nie som ziadny lefebrista a ani nebudem, lebo mam vyhrady.... ale fandim im. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 október 2011 : 20:25:12
|
citácia: ked to islo kedysi pojde to aj dnes. Dnes je doba ustupkov a zlahcovania. Svati taketo nehladali. Zobrali svoj kriz a niesli ho. Pôvodne zaslal Ales - 05 október 2011 : 17:30:32 Ano toto vidim aj ja .... asi vo vsetkych oblastiach duchovneho zivota sa hodne ubralo a tak zijeme ho pohodlne. Napriklad taka postna disciplina, a ine... Co sa tyka duchovneho zivota tak to starsie sa mi zda kvalitnejsie, aspon mna posuva viacej do hlbky, ukazuje mi skryte krasy.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|
|