|
Odoslaný - 10 marec 2005 : 19:34:06
|
Casto sa argumentuje, a na tomto fore o to viac, bola to vola Bozia, ci to je milost od Boha.
Ale ako spozname volu a milost od Boh, ked sa o ne musime sami pricinit?
Viaceri mi argumentovali, ze dieta je Bozi dar. S tym nesuhlasim, a myslim, si, z dieta je nastroj uspokojovania potrieb rodicov. A co viac, nastroj, ktori si sami stvorili. Oni si samozrejme takuto vec nepriznaju, radsej sa budu skovavat za tvrdenie - to je milost od Boha.
Ale co ti, ktori dieta chcu, ale nemozu mat? K nim je Boh menej milostivy? Alebo len proste su neplodni? A snahou o splodenie idu proti voli Boha, predsa, ci nie? Nie je umele oplodnenie cestou proti Bohu?
A co medecina? Nie je aj ta cestou proti Bohu. Ked dakedy nebola medecina v takom rozvinutom stadiju, umieralo sa na rozne epidemie. Boh tresta, vravelo sa. Bola to vola Bozia. Ked sa pa ludi naucilo ovladat prirodu vo svoj p[rospech, vola Boha sa ihned obratom zmenila.
Ako je mozne, ze je vola Bozia taka flexibilna, ze je o vzdy to, co sa deje?
|
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 marec 2005 : 06:34:42
|
GMK> Len kratúčka otázočka. Máš deti ? (áno/nie) |
|
|
|
Odoslaný - 11 marec 2005 : 07:56:46
|
quote: Pôvodne poslal Vlkodlak
GMK> Len kratúčka otázočka. Máš deti ? (áno/nie)
Irelevantne. Odpovedaj na otazky a nevyjadruj sa k osobe otazky kladucej. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 marec 2005 : 13:10:31
|
vlkodlak ma pravdu, ja sa pripajam. Najprv sa vyjadri, hoci ty si v prave. |
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 marec 2005 : 14:05:16
|
quote: Pôvodne poslal alesko
vlkodlak ma pravdu, ja sa pripajam. Najprv sa vyjadri, hoci ty si v prave.
V com ma Vlkodlak pravdu? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 marec 2005 : 14:21:08
|
no v otazke, preco sa ta pyta, ci mas deti. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 marec 2005 : 14:31:52
|
quote: Pôvodne poslal alesko
no v otazke, preco sa ta pyta, ci mas deti.
Pravdive moze byt iba tvrdenie. Otazka nie je nazor, nemoze byt preto pravdiva, ci nepravdiva. Podobne Vlkodlak neuviedol dovod, pre ktory sa to pyta.
Zopakujem aj aleskovi: Je to irelevantne. Mas sa vyjadrit k veci samotnej, nie k diskuterovi. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 marec 2005 : 14:33:50
|
to nie je irelevantne.Tvoj postoj je taky, ze nech uvedie hocico, ty zo zasady suhlasit nebudes. A myslim si, ze keby si mal deti, mal by si iny nazor. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 marec 2005 : 14:37:46
|
to nie je irelevantne. To je irelevantne. Moje postoje ako i to, ci stale suhlasim, ci nsuhlasim nemaju nic spolocne s tym, ci su moje tvrdenia pravdive alebo nie.
Mozu mat vplyv na to, aky postoj k nim zaujimas (a to aj maju, ako sa ukazuje), ale to mna nezaujima - to je cisto subjektivna zalezitost. Mna zaujima, argumentacia o podstate veci.
Tvoj postoj je taky, ze nech uvedie hocico, ty zo zasady suhlasit nebudes.
Rovnako ma zaraza tento tvoj postoj. Ako mozes konstatovat nieco taketo?
A myslim si, ze keby si mal deti, mal by si iny nazor. Je jedno, co si myslis (nepotvrdim ani nevyvratim). Vyjadi sa radsej k veci. Co je Bozou volou a ako ju spozname? Povedzme, zacni tymi situaciami, ktore som spomenul. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 marec 2005 : 14:40:52
|
a este jeden dodatok. To co sa pytas, co je Bozia vola a co nie - o to ide rozlisit co je prava viera a co povercivost. Preco si myslis, ze je povercivost zaradena medzi porusenia prveho prikazania? Preto prisiel aj Pan Jezis - aby nam ukazal, ako rozlisit co je Bozia vola, aby nas naucil ako ju pocuvat. Kazdy z nas sa to uci, len mnoho z nas si vysvetluje Boziu volu ako nieco: to mne pasuje tak je to Bozia vola - a to spravne urcite nie je. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 marec 2005 : 14:44:13
|
To co sa pytas, co je Bozia vola a co nie - o to ide rozlisit co je prava viera a co povercivost. No, a nejaky napad?
Preco si myslis, ze je povercivost zaradena medzi porusenia prveho prikazania? Neviem. Preco su katolici povercivi?
Preto prisiel aj Pan Jezis - aby nam ukazal, ako rozlisit co je Bozia vola, aby nas naucil ako ju pocuvat. Lenze ako vobec niecomu verit, ked mi tu niekto bude odsevnene tvrdit, ze slovami "Neprisahajte vobec ..." Kristus nemyslel, ze nemame vobec prisahat, ale ze mame prisahat?
A to sa prave pytam? Ako rozoznam volu Boha od hocicoho ineho?
Kazdy z nas sa to uci, len mnoho z nas si vysvetluje Boziu volu ako nieco: to mne pasuje tak je to Bozia vola - a to spravne urcite nie je. Lenze nakoniec je to vzdy takto. V naznacenych pripadoch urcite. Tak ako to rozlisit? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 marec 2005 : 14:47:46
|
mne mnoho ludi tvrdi, ze mam pocuvat co hovori srdce, modlit sa. Dostal som krasnu radu, hoci neviem do akej miery ju zvladam realizovat - blahoslaveni cisteho srdca, lebo ti uvidia Boha. Katolici nie su povercivi, a ak su, nie je to spravne. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 marec 2005 : 14:52:26
|
mne mnoho ludi tvrdi, ze mam pocuvat co hovori srdce, modlit sa. Hej uprimnost je dolezita. Ale vravi zrdce vzdy to, co je pravda a co treba, alebo len to, co chceme, aby bola pravda?
Priklad: Konam nieco z najlepsieho presvedcenia, tak mi srdce potvrdi, ze je to iste vola Bozia. Vid tri modelove situacie z uvodneho prispevku. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 marec 2005 : 14:58:44
|
podtrhol by som - cisteho srdca. Ak to co sa hodlam vykonat je pre dobro blizneho, neprekrocim tym nejake Bozie prikazanie a nesledujem tym len svoje zamery - vies, neviem ktory svätý to povedal: Miluj a potom rob čo chceš. Tuším sv. Augustín. A Božia vôľa je milovať Pána, svojho Boha celým svojím srdcom,... a blížneho svojho ako seba samého. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 marec 2005 : 15:05:55
|
podtrhol by som - cisteho srdca. Ako to chces zariadit. Ved my ludia sme zli. A nemozeme byt dobri. Radi si nahovarame, ze sme dobri, ale nie sme. Nik okrem Boha nie je dobry.
Viem, ze ak budem prilis opatrny, zase budem zly (ako ten opatrny safar, co peniaze zakopal), ale ja si fakt nedoverujem.
Ak to co sa hodlam vykonat je pre dobro blizneho, neprekrocim tym nejake Bozie prikazanie a nesledujem tym len svoje zamery - vies, neviem ktory svätý to povedal: Miluj a potom rob čo chceš. Tuším sv. Augustín. Hej, Augustin to bol. A spraval som sa tak dakedy aj ja. Ja som bol stastny a aj okolie mi davalo spatnu vazbu, ze je stastne. Ale nieco nedobre sa stalo. Klin bol vrazeny.
A Božia vôľa je milovať Pána, svojho Boha celým svojím srdcom,... a blížneho svojho ako seba samého. Hej, ale ako to pretavit do skutocnosti? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 marec 2005 : 20:28:56
|
GMK: Škoda, že si mi neodpovedal. Ale máš na to právo. Na základe vlastnej skúsenosti si dovoľujem povedať, že až človek, ktorý má deti je kompetentný posudzovať, či dieťa je alebo nie boží dar. Myslím si, že ináč iba teoretizuje. Dúfam, že ma premiérovo nezmažú, ale pripomína mi to jednu príhodu(sitáciu). Bol som na voje ako 27-ročný. Keďže som už bol 3 roky ženatý, mali sme aj prvého vĺčika, tajomstvá , ktoré ponúka manželstvo sme s mojou milovanou vlčicou vychutnávalí plným priehrštím ... Zaujímave bolo večer, na bidle počúvať 18 ročných výrastkov rozprávať o sexe ... Kto nezažije nepochopí ... |
|
|
|
Odoslaný - 11 marec 2005 : 20:43:48
|
Škoda, že si mi neodpovedal. Skoda pre koho a skoda v com?
Na základe vlastnej skúsenosti si dovoľujem povedať, že až človek, ktorý má deti je kompetentný posudzovať, či dieťa je alebo nie boží dar. Ak si myslis, ze nehovorim aj na zaklade svojich skusenosti, tak sa mylis.
Dúfam, že ma premiérovo nezmažú, ale pripomína mi to jednu príhodu(sitáciu). Bol som na voje ako 27-ročný. Keďže som už bol 3 roky ženatý, mali sme aj prvého vĺčika, tajomstvá , ktoré ponúka manželstvo sme s mojou milovanou vlčicou vychutnávalí plným priehrštím ... Zaujímave bolo večer, na bidle počúvať 18 ročných výrastkov rozprávať o sexe ... Kto nezažije nepochopí ... Hej, a aky to ma suvis s uvedenym? Mohol by si sa vyjadrit aj k tomu?
Zatial si sa len vyznal (co akceptujem) zo svojho vztahu k zene a vztahu v ktorom ste. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 marec 2005 : 11:43:29
|
tvoje poznamky su zaujimave, aj ked obcas odveci. určite ti chcel len vysvetlit, ze dokym nemas deti, tak nechapes aky je to dar mat deti. bez ohladu teraz na to, ze uz to tam napisal. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 marec 2005 : 13:54:36
|
Tvoje poznamky su zaujimave, aj ked obcas odveci. Moje poznmamky su predovsetkym trefne.
Určite ti chcel len vysvetlit, ze dokym nemas deti, tak nechapes aky je to dar mat deti. A ako si dosiel k tomu, ze nemam deti? Alesko, uz som to raz povedal a zopakujem to, tentoraz specialne pre teba: Mam dostatocne skusenosti, aby som mohol tvrdit to, co tvrdim.
Chapem, ze sa potrebujete odvolavat takym sposobom, akym sa odvolavate, lebo sa takto snazite posobit emotivne. Zaroven sa predpoklada, ze rodicia maju rovnaky zaujem, preto nepojdu predsa proti sebe, ze? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 marec 2005 : 15:44:59
|
quote: Moje poznmamky su predovsetkym trefne.
No... narcis by sa o samolubosti mal veru od teba co ucit, GMKo.... |
|
|
|
Odoslaný - 15 marec 2005 : 13:12:37
|
no dobre, tak kde je problem? |