|
Odoslaný - 12 júl 2011 : 22:19:36
|
Slovak, a ja ze som na Katolickom fore, tak som bola v tom, ze je samozrejmost, ze co uci Katolicka cirkev sa berie ako Pravda keby som bola na nekatolickom fore tam by som cakala, ze diskutujuci si budu robit posmech z Pravd viery a radsej na take ani nechodim, lebo ma nebavi obhajovat preco verim a pod. s niekym, kto neveri v Boha...su to len plane, nikam neveduce diskusie konciace spominanym vysmechom...radsej by som tu pouzila iny citat z Biblie, ale to by si niekto na seba vztiahol pouzite pomenovanie a hned by som bola oznacena za neviem aku...nedavno na fore taky citat pouzity bol a myslim, ze vhodne |
Krajina: Hungary ~
Počet príspevkov: 5687 ~
Člen od: 27 január 2004 ~
Posledná návšteva: 07 január 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 júl 2011 : 22:37:13
|
citácia: Azuritko, janka, mato, možno aj ďalší, v súvislost s bezhraničnou nekritickou vierou v náboženské dogmy, ktorú tu hlásate, sa cítim ako ten "hlúpy" chlapec v rozprávke "Kráľové nové šaty" čo vykríkol "kráľ je nahý" , ozaj ste tak vystrašení učením katolíckej cirkvi, alebo tak servilní, že ani na iternetových stránkach nemáte obavy z výsmechu? Ak sa o katolíckych dogmách učia deti cez KK v cirkevných školách, pretože ich rodičia ich majú záujem ich mať takto orientovaných, alebo sa o nich hovorí v kostoloch, prosím, ale v tu prebiehajúcej diskusii im dať označenie Pravda, je nehorázne klamstvo. Súhlasil by som z označením. tieto dogmy sú pravda podľa učenia rímskokatolíckej cirkvi. Očakávam citát z NZ:" budú sa vám vysmievať ... ". Z rejme aj pisateľ biblických textov racionálne usúdil, že viera niektorých ľudí bude až smiešna, výsmechu hodná. Asi aj takto sa dajú interpretovať niektoré biblické "pravdy". Pôvodne zaslal slovak - 12 júl 2011 : 22:02:37 Slovak, možno tvoje rozhorčenie pramení tak trocha z nepochopenia.
Ty nemôžeš od nás katolíkov čakať diskusiu a polemiku o dogmách. To ako keby si chcel v matematike diskutovať o definíciach. Áno, vety sa dokazujú, definície sa prijímajú.
Podobne, my pri dogmách nemáme nijaký manévrovací priestor. Alebo ich príjmeš, alebo si mimo spoločenstva. Defacto dogmami je definovaná naša viera. Nemôžeš z nej prijať iba časť a časť odvrhnúť.
Možno by si mal najprv v pokoji pohľadať na nete niečo o dogmách, dogmatike. Uvidíš, že to nie je až tak zlé(s nami) . |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 521 ~
Člen od: 26 apríl 2011 ~
Posledná návšteva: 16 december 2019
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 júl 2011 : 22:44:27
|
citácia: Misionar a nebojíš sa, že tým, že ich neupozorníš na podstatné rozdiely, že im zabrániš v tom aby boli spasení? Veď kto vlastnou vinou nieje katolíkom, nemá nárok na spásu. A aj ten bez vlastnej viny má len nie veľkú šancu. Podľa teba je teda dobré, ak sa kašle na rozdiely a necháva sa všetkých blúdiť, ba podporovať toto blúdenie bratríčkovaním sa a zatváraním očí pred rozdielmi? Pôvodne zaslal Azuritko - 11 júl 2011 : 22:34:47
To som predsa nikde nepovedal. Povedal som že treba hladať to čo nás spája. Predovšetkým spolu sa modliť. Tým vznikne dialóg a len v pokojnom otvorenom dialógu je možné postupne hovoriť o katolíckych pravdách viery a umožniť ich prijatie. Nikdy sa to nestane napomínaním, výčitkami. Presne vtedy hrozí že ten komu chceme osvelitť katolícke pravdy sa uzavrie a už nás nebude chcieť počúvať. A to bude naša vina z ktorej sa budeme zodpovedať pred Pánom. Nie preto že sme nehovorili, ale preto že sme hovorili tak že sme podali Jeho deformovaný obraz. On je Láska a všetko čo cítiť pýchou alebo nadardenosťou je mu protivné . |
Počet príspevkov: 106 ~
Člen od: 12 jún 2011 ~
Posledná návšteva: 27 október 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 júl 2011 : 22:59:12
|
citácia: citácia: [ Plne súhlasím že kresťanom je jedine ten čo nasleduje Pána Ježiša. Dokonca kresťanom je každý kto je pokrstený v mene Otca i Syna i Ducha Svätého. Ale Pána Ježiša nasledujú svojim spôsobom, a nakoniec ani nie veľmi odlišným od katolíkov, aj Evanjelici, Anglikáni, Českí bratia, a všetky kresťanské cikrvi. .... Krásny príklad ako sa správať ku kresťanom, ale aj k pohanom nám dal bl. Ján Pavol II Pôvodne zaslal misionar3 - 11 júl 2011 : 21:02:11 Hm, takze evanjelici, anglikani ci ceski bratia sa v v podstate ani nelisia od katolikov a teda ani od seba navzajom. Len preco je potom tolko tych inych krestanskych cirkvi, ked vsetci v podstate rovnako nasleduju Krista. Misionar, to skutocne nevidite, alebo nechcete vidieg tie obrovske a zasadne rozdiely v nasledovani Krista v pravej Cirkvi a vo vsetkych tych ostatnych cirkvach? Co sa tyka JPII a jeho prikladu, isto viete ze hriesnika mame milovat, ale hriech nenavidiet. Co je vacsim skutkom lasky voci bliznemu, upozornit ho na to, co robi zle, alebo sa pridat k tomu co robi a tym ho utvrdit v "v spravnosti" toho co robi? Pôvodne zaslal Mato - 12 júl 2011 : 06:39:00
Maťo, Maťo, zase nečítaš poriadne, alebo len zámerne vytŕhaš vety aby si mohol zadrieť? V prísoevku ktorí si len sčasti citoval som predsa jasne napísal že my katolíci máme živého Krista vo sviatostiach. Ako si potom mohol z mojho príspevku uzavrieť podla mna sa evnjelici a ostatní v podstate nelíšia od katolíkov. (že nasledujú Krista podobne je fakt, napr. modlia sa rovnaký Otče náš) Nepripisuj mi výroky ktoré som nikdy nepovedal. Ved práve v podstate sa líšia - v tom že nemajú sviatostného Krista. Ale tiež som napísal že to nás neoprávnuje k pýche a povýšenosti nad " úbohými zblúdilcami" ako ich radi niektorí nazývajú. Väčším skutkom lásky ako upozorniť veriaceho inej cikvi že neverí správne je ukázať mu ako mi žitá viera a spoločenstvo so sviatostným Kristom dáva radosť a nádej - vtedy aj on zatúži stretnúť sviatostného Ježiša. Teda nie slová, ale skutky sú najlepším apoštolátom. Slová sú tiež dôležité ale majú svoj účinok až ked sú otvorené uši na počúvanie a pripravené srdce na ich prijatie. Inač je to len hovorenie na uspokojenie vlastného svedomia bez skutočného účinku. Tzv. splnenie si kesťanskej povinnosti. A malo by nám ísť o účinok, o to aby bol jeden ovčinec a jeden pastier. |
Počet príspevkov: 106 ~
Člen od: 12 jún 2011 ~
Posledná návšteva: 27 október 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 júl 2011 : 23:21:46
|
citácia: Áno, vety sa dokazujú, definície sa prijímajú Definícia je logické, racionálne vymedzenie obsahu pojmu, ako aj iné určenia, ale náboženská dogma dogma takéto ambície nemá. |
Počet príspevkov: 288 ~
Člen od: 10 august 2010 ~
Posledná návšteva: 15 máj 2014
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 júl 2011 : 01:22:16
|
citácia: že ani na iternetových stránkach nemáte obavy z výsmechu? Pôvodne zaslal slovak - 12 júl 2011 : 22:02:37
Niekto obavy z výsmechu, niekto zo spoznania pravdy pre naplnenie dosiahnutia spásy duše. |
Rímskokatolík |
Počet príspevkov: 4003 ~
Člen od: 15 máj 2007 ~
Posledná návšteva: 27 apríl 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 júl 2011 : 01:29:36
|
citácia: To som predsa nikde nepovedal. Povedal som že treba hladať to čo nás spája. Predovšetkým spolu sa modliť. Tým vznikne dialóg a len v pokojnom otvorenom dialógu je možné postupne hovoriť o katolíckych pravdách viery a umožniť ich prijatie. Nikdy sa to nestane napomínaním, výčitkami. Presne vtedy hrozí že ten komu chceme osvelitť katolícke pravdy sa uzavrie a už nás nebude chcieť počúvať. A to bude naša vina z ktorej sa budeme zodpovedať pred Pánom. Nie preto že sme nehovorili, ale preto že sme hovorili tak že sme podali Jeho deformovaný obraz. On je Láska a všetko čo cítiť pýchou alebo nadardenosťou je mu protivné . Pôvodne zaslal misionar3 - 12 júl 2011 : 22:44:27
A Ježiš snáď nenapomínal? Ba sa modlil s inovercami? Ako spoločné modlitby? K akému Bohu sa modlíme, ak máme rozdielnu vieru? Jeden k tomu, čo zabezpečil neomylné šírenie kresťanstva, a jeden k tomu, čo toto zabezpečiť nevedel? A veď nikto nehovorí, že máme podávať deformovaný obraz. Musíme hovoriť iba to čo je Pravdou, čo nás učí Cirkev. Vždy treba aj toto robiť s rozumom, ale vždy lepšie ak niekto dostal možnosť a rozhodol sa zle, ako keď niekomu nedáme možnosť, ba ho spoločnou modlitbou utvrdíme v tom, že sa od nás skoro nelíši, a tak ho necháme zomrieť v inej viere... Proste ak chcem vrahovi povedať, že by nemal zabíjať, pôjdem s ním najprv na kávu a urobíme si pekný večer? |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 júl 2011 : 09:11:47
|
citácia: Maťo, Maťo, zase nečítaš poriadne, alebo len zámerne vytŕhaš vety aby si mohol zadrieť? V prísoevku ktorí si len sčasti citoval som predsa jasne napísal že my kato Pôvodne zaslal misionar3 - 12 júl 2011 : 22:59:12 Myslim, ze o tykani som Vam uz cosi napisal, pokial nie ste ochotny akceptovat zakladnu slusnost, nemam s Vami o com dalej diskutovat. |
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.
|
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 júl 2011 : 11:13:22
|
citácia: že či je katolícka viera pravdivá. Azuritko možno, že v tomto tvojom texte si zabudol dať otáznik. Určite, že je veľká skupina katolíkov považuje celé učenie RKC za pravdivé, ale je tu aj rovnaká skupina katolíkov a sú to aj jednoduchí ľudia, dedinské babky (viem čo píšem), ktorí sú si vedomí nepravdivosti určitých cirkvou predkladaných dogiem, ale o tom nehovoria hlavne zo strachu aby neprišli o spásu svojej duše. Ale mám za to, že spása duší na viere v dogmy nezávisí. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 júl 2011 : 12:40:42
|
citácia: Určite, že je veľká skupina katolíkov považuje celé učenie RKC za pravdivé, ale je tu aj rovnaká skupina katolíkov a sú to aj jednoduchí ľudia, dedinské babky (viem čo píšem), ktorí sú si vedomí nepravdivosti určitých cirkvou predkladaných dogiem, ale o tom nehovoria hlavne zo strachu aby neprišli o spásu svojej duše. Ale mám za to, že spása duší na viere v dogmy nezávisí. Pôvodne zaslal slovak - 13 júl 2011 : 11:13:22 Kto vás počúva, mňa počúva, a kto vami pohŕda, mnou pohŕda. Kto však pohŕda mnou, pohŕda tým, ktorý ma poslal. (Lk 10,16) |
Počet príspevkov: 286 ~
Člen od: 15 február 2010 ~
Posledná návšteva: 17 apríl 2012
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 júl 2011 : 13:35:52
|
citácia: Azuritko možno, že v tomto tvojom texte si zabudol dať otáznik. Určite, že je veľká skupina katolíkov považuje celé učenie RKC za pravdivé, ale je tu aj rovnaká skupina katolíkov a sú to aj jednoduchí ľudia, dedinské babky (viem čo píšem), ktorí sú si vedomí nepravdivosti určitých cirkvou predkladaných dogiem, ale o tom nehovoria hlavne zo strachu aby neprišli o spásu svojej duše. Ale mám za to, že spása duší na viere v dogmy nezávisí. Pôvodne zaslal slovak - 13 júl 2011 : 11:13:22
Nie si katolík, nie sú katolíčky. Veľmi jednoduché. |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 júl 2011 : 13:54:11
|
citácia: Ale mám za to, že spása duší na viere v dogmy nezávisí.
Boh je len jeden, Boh je spravodlivy sudca, ktory dobrych odmenuje a zlych tresce.Jezis sa stal clovekom, abynas vykupil a spasil.atd. Vymenovala som len tri dogmy. Dogma jednoducho povedane je informacia o Bohu.Ak tieto informacie o Bohu nemas, je naozaj ohrozena spasa tvojej duse.Lebo, ked niekto nieco nevie, nemoze potom tomu predsa verit a bez viery nemozes byt spaseny. |
Počet príspevkov: 1564 ~
Člen od: 25 november 2007 ~
Posledná návšteva: 14 február 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 júl 2011 : 14:11:13
|
citácia: Kto vás počúva, mňa počúva To je kto, ten "vás "v súčasnoosti? Nie som to náhodou aj ja? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 júl 2011 : 14:15:06
|
citácia: citácia: Kto vás počúva, mňa počúva To je kto, ten "vás "v súčasnoosti? Nie som to náhodou aj ja? Pôvodne zaslal slovak - 13 júl 2011 : 14:11:13 Nahodou nie si. . . |
Počet príspevkov: 85 ~
Člen od: 04 január 2011 ~
Posledná návšteva: 11 august 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 júl 2011 : 14:19:29
|
citácia: Ak tieto informacie o Bohu nemas, je naozaj ohrozena spasa tvojej duse.Lebo, ked niekto nieco nevie, nemoze potom tomu predsa verit a bez viery nemozes byt spaseny. Pôvodne zaslal radar - 13 júl 2011 : 13:54:11 Tu je to trosku zlozitejsie-nemat informacie nemusi znamenat,ze sa dusa nedostane do neba. . . |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 júl 2011 : 14:23:36
|
citácia: citácia: Kto vás počúva, mňa počúva To je kto, ten "vás "v súčasnoosti? Nie som to náhodou aj ja? Pôvodne zaslal slovak - 13 júl 2011 : 14:11:13 Myslím, že aj v katechizme to je, že kto sú nástupcovia apoštolov. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 júl 2011 : 10:23:53
|
citácia: Myslím, že aj v katechizme to je, že kto sú nástupcovia apoštolov. Myslím, že by to malo byť vo forme testamentu. Je tu otázka : zachoval sa aspoň jeden takýto testament? Ak nie, tak to zvádza k domnienke, že ide o účelove vymyslený text v prospech tých, ktorí to vymysleli a prisvojili si z toho vyplývajúcu moc. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 júl 2011 : 10:32:24
|
citácia: citácia: Myslím, že aj v katechizme to je, že kto sú nástupcovia apoštolov. Myslím, že by to malo byť vo forme testamentu. Je tu otázka : zachoval sa aspoň jeden takýto testament? Ak nie, tak to zvádza k domnienke, že ide o účelove vymyslený text v prospech tých, ktorí to vymysleli a prisvojili si z toho vyplývajúcu moc. Pôvodne zaslal slovak - 14 júl 2011 : 10:23:53 Jasné, ak mi to nevyhovuje, tak je to účelove vymyslený text. Slovak, nevidíš, že ty účelovo spochybňuješ Bibliu, len aby si si obhájil svoje nemorálne postoje?
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 júl 2011 : 12:57:40
|
Ja som nepísal o Biblii, ale o biskupoch. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 júl 2011 : 17:02:43
|
citácia: Tu je to trosku zlozitejsie-nemat informacie nemusi znamenat,ze sa dusa nedostane do neba. . .
To je sice pravda, ale o nasich ateistoch na fore to neplati. |
Počet príspevkov: 1564 ~
Člen od: 25 november 2007 ~
Posledná návšteva: 14 február 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 júl 2011 : 17:10:52
|
citácia: To je sice pravda, ale o nasich ateistoch na fore to neplati. Pôvodne zaslal radar - 14 júl 2011 : 17:02:43 Vseobecne by sa dalo povedat,ze sa to na ateistov nevztahuje. . . |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 júl 2011 : 19:31:54
|
citácia: Ja som nepísal o Biblii, ale o biskupoch. Pôvodne zaslal slovak - 14 júl 2011 : 12:57:40 To, že biskupi sú nástupcovia apoštolov je tak evidentné, že sa mi nechce o tom rozpisovať. Mrkni si dejiny Cirkvi v prvom a druhom storočí. Ak nájdeš jediný dôkaz, že to tak nie je, tak to uveď. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 júl 2011 : 19:50:32
|
citácia: To som predsa nikde nepovedal. Povedal som že treba hladať to čo nás spája. Predovšetkým spolu sa modliť. Tým vznikne dialóg a len v pokojnom otvorenom dialógu je možné postupne hovoriť o katolíckych pravdách viery a umožniť ich prijatie. Nikdy sa to nestane napomínaním, výčitkami. Presne vtedy hrozí že ten komu chceme osvelitť katolícke pravdy sa uzavrie a už nás nebude chcieť počúvať. A to bude naša vina z ktorej sa budeme zodpovedať pred Pánom. Nie preto že sme nehovorili, ale preto že sme hovorili tak že sme podali Jeho deformovaný obraz. On je Láska a všetko čo cítiť pýchou alebo nadardenosťou je mu protivné . Pôvodne zaslal misionar3 - 12 júl 2011 : 22:44:27 chodila som do spolocenstva pri dome sv. Martina niekolko rokov...tam mali tiez filozofiu, ze hladat, co nas spaja a spolu sa modlit...realita bola taka, ze ani raz sa pre a po modlitbe nik neprezehnal, ludia dvihali ruky, hoci som dovtedy u katolikov nebola zvyknuta na nieco taketo, ani raz sa nemodlili napr. otcenas, zdravas...na prednaske sa hovorilo, nech zdvihnu ruky ti ludia, co si myslia, ze pojdu rovno do neba...ked sa zodvihlo malo ruk, Mario hovoril, ze tam pojdeme rovno vsetci, lebo verime v Pana Jezisa!!!...to ale nikdy Katolicka cirkev neucila...to je len jedna vec, co mi tak utkvela v pamati, a ja som ju zacala brat za pravdu, lebo to tam niekto povedal, komu som verila kazde slovo!...je velkym klamstvom, ze sa to spolocenstvo nazyva katolicke, to ze nad nim bdie katolicky knaz, je skor matuce pre katolikov, ktori ho potom beru ako katolicke...takze to spolocne modlenie a hladanie spolocneho nie je nic ine, ako miesanie katolickej viery s inymi vierami, v konecnom dosledku su na na zlu cestu navedeni katolici a nekatolici su udrzovani vo svojom omyle, cize na zlej ceste...dvojite zlo...katolici by mali nekatolikom ohlasovat Evanjelium, aby sa im otvorili oci a nie ich tlapkat po pleci, ze vsak vsetko je ok...ozaj, kolko takych ludi, co navstevuje tieto stretka sa obratilo na katolicku vieru?...co som pocula, skor katolici stracaju katolicku vieru a obracaju sa na vieru inovercov |
Krajina: Hungary ~
Počet príspevkov: 5687 ~
Člen od: 27 január 2004 ~
Posledná návšteva: 07 január 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 júl 2011 : 13:14:27
|
rudy. žiadny testament som nenašiel v ktorom by nejaký apoštol odovzdával moc biskupovi. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 júl 2011 : 13:33:54
|
citácia: rudy. žiadny testament som nenašiel v ktorom by nejaký apoštol odovzdával moc biskupovi. Pôvodne zaslal slovak - 15 júl 2011 : 13:14:27
Apologetika:
"Podľa vôle Pána Ježiša má Cirkev trvať až do skončenia sveta. Vyplýva to z jeho slov: "a hľa, ja som s vami po všetky dni až do skončenia sveta" (Mat. 28. 20) a "brány pekelné ju nepremôžu" /Mat. 16, 18). Aby sa však Cirkev až do konca sveta udržať mohla; úrad najvyššieho pastiera nesmel v nej zaniknúť smrťou sv. Petra, ale sa musel udržať aj pre nasledujúce veky. Sporiadaná spoločnosť nemôže sa totiť udržať bez hlavy a preto by sa ani Cirkev nebola mohla udržať vo víre toľkých búrlivých storočí, keby sv. Peter ako najvyššia hlava Cirkvi nebol mal v nej svojich nástupcov."
...
"Trojaký úrad apoštolov - učiteľský, kňazský a pastiersky - z vôle Pána Ježiša má trvať až do konca sveta. Preto nemohol zaniknúť smrťou apoštolov, ale musel prejsť aj na ich nástupcov." |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|