Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Mimo pôvodnú myšlienku fóra
 Polemiky, filozofovanie
 Veda a teologia
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Bezak prestal mlcat Téma Next Topic: Vplyv metalu a inej hudby na človeka
Strana: z 4

Didy

Stav: offline

Odoslaný - 09 júl 2011 :  11:59:05  Zobraziť profil  Pridať Didy do zoznamu priateľov
citácia:
takze este raz a jasne...Pan Jezis je rovnako pravy Boh ako Boh Otec a Boh Duch Svaty...rovnitko davam, jednoducho
a neviem, kto su to ti vazny teologovia, mozno taki co vela dumaju a obracaju v rukach tuto Pravdu z kazdej strany?
Pôvodne zaslal janka - 08 júl 2011 : 20:06:44

takže ešte raz a jasne... či tam má byť alebo nesmie byť rovnítko, to záleží od toho, čo tým rovnítkom myslíme. ak to, že Syn je "rovný" Otcovi v zmysle, že majú rovnakú božskú podstatu, tak áno. (i keď aj tu je dobré dodať, že Ježiš ako vtelený Boží Syn mal okrem božskej prirodzenosti aj ľudskú. takže aj v tom sa Syn líšil od Otca).

Ak by však tým "rovnítkom" mysleli to, že ide o tú istú osobu (ako matematici chápu symbol "=" a poznamenávam, že autor uvedeného citátu je fyzik, ktorý tiež trošku oňuchal aj čosi z matematiky a logiky), t.j. že syn je otec, že je identický otcovi, tak v takom zmysle tam už rovnítko nesmie ísť.

sv. Augustín "O trojici".
    Všichni katoličtí spisovatelé, kteří přede mnou ve starých i nových posvátných knihách pojednávali o Boží Trojici, pokud jsem měl možnost to číst, se snažili učit podle Písem, že Otec i Syn i Duch Svatý v nedílné rovnosti jedné a téže podstaty tvoří Boží jednotu. Proto to nejsou tři bohové, ale jeden Bůh, i když Otec zplodil Syna. Syn tedy není totéž co Otec. A protože Syn je zrozen z Otce, není ani Otec totéž co Syn. A Duch Svatý není ani Otec ani Syn, ale pouze Duch Otce a Syna, je stejně rovný Otci a Synu a patří k jednotě Trojice.

--- http://revue.theofil.cz/revue-clanek.php?clanek=304
Podobne hovorí aj Toledské krédo a koncily, teológovia, atď.

Takže pravdivosť alebo nepravdivosť takej formuly je v tomto prípade naozaj triviálna, pokiaľ sa presne definuje jej sémantika.

tak učili otcovia

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 186  ~  Člen od: 09 jún 2011  ~  Posledná návšteva: 12 február 2014 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Azuritko

Odoslaný - 09 júl 2011 :  12:32:26  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
mozno taki co vela dumaju a obracaju v rukach tuto Pravdu z kazdej strany
Kritériom pravdy je skutočnosť a o skutočnosti, o skutočnom Bohu, toho veľa nevieme, len to čo sme si vymysleli, vydumali naším ľudským rozumom. Nie každá Pravda je pravda, mnohé Pravdy sú účelové.

Pôvodne zaslal slovak - 09 júl 2011 :  09:02:15

Ale zjavne je pravda to čo hovoríš ty. A to už účelové nieje že? Ak máš ísť svojou filozofiou, tak nikdy pravdu nespoznáš a každé tvoje tvrdenie sa samo diskvalifikuje na základe tvojej filozofie. Načo potom sa vôbec ozvať? Aj tak nevieš či máš pravdu, iba účelovo píšeš svoj názor...

Rímskokatolík

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4003  ~  Člen od: 15 máj 2007  ~  Posledná návšteva: 27 apríl 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Azuritko

Odoslaný - 09 júl 2011 :  12:36:43  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
Didy, načo túto ťažkú otázku tak podrobne rozoberať. O trojici platia určité základy a ďalej sa tým zaoberať je ako "prelievať lyžičkou more do jamky v piesku", ba toto je jednoduchšie ako pochopiť trojjedinosť. Tak načo také rozsiahle úvahy. Tu vyslovene platí to čo je neomylné a akékoľvek iné uvažovanie nemá zábezpeku zdarného pokusu.

Rímskokatolík

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4003  ~  Člen od: 15 máj 2007  ~  Posledná návšteva: 27 apríl 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

slovak

Odoslaný - 09 júl 2011 :  18:52:01  Zobraziť profil  Pridať slovak do zoznamu priateľov
Azuuritko má pravdu, o najsvätejšej Trojici sa nemá čo diskutovať, je to nícejská DOGMA a dogmám sa má len veriť. Ak si kresťan katolík, tak katolíckym dogmám musíš veriť, inak sa dopúšťaš hriechu, toto mi je jasné z inej debaty.Tam neplatí žiadna logika, je to zjavená Pravda. Spokojný azuritko? Teraz by som mal mať Pravdu?
Ktorý predchádzajúci môj názor sa ti zdal nepradivý?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 288  ~  Člen od: 10 august 2010  ~  Posledná návšteva: 15 máj 2014 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

janka

Odoslaný - 09 júl 2011 :  20:30:59  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
Didy
otazka bola, ze teologovia jednoducho nekladu rovnitko medzi Pana Jezisa a Boha...mne z tej otazky nevyplyva, ze tym mysleli Otca, ci Ducha Svateho(rovnost s osobami), ale, ze osoba Pana Jezisa nerovna sa Boh(nema Boziu prirodzenost)

no a pozrela som si nieco na nete o Johnovi Polkinghorneovi a podla toho, co som zistila, nebol katolik, hoci teologiu studoval- bol anglikan...tiez bol studovany fyzik
zrejme aj sam seba povazoval za vazneho krestanskeho teologa
pre mna krestanskym teologom nie je

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 5687  ~  Člen od: 27 január 2004  ~  Posledná návšteva: 07 január 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Azuritko

Odoslaný - 09 júl 2011 :  23:07:31  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
citácia:
Azuuritko má pravdu, o najsvätejšej Trojici sa nemá čo diskutovať, je to nícejská DOGMA a dogmám sa má len veriť. Ak si kresťan katolík, tak katolíckym dogmám musíš veriť, inak sa dopúšťaš hriechu, toto mi je jasné z inej debaty.Tam neplatí žiadna logika, je to zjavená Pravda. Spokojný azuritko? Teraz by som mal mať Pravdu?
Ktorý predchádzajúci môj názor sa ti zdal nepradivý?

Pôvodne zaslal slovak - 09 júl 2011 :  18:52:01

Takých je veľa. A keby pravdivé boli, už by si to tu dokazoval a nepísal by si ironický príspevok. A keď sa ti nepáči, že to čo je vyhlásené ako neomylné také aj ostane, tak si never v pravosť katolíckej Cirkvi a uznávaj si čo chceš, ale ak tu nám chceš niečo dokazovať, tak to aj dokazuj a nepíš iba čo sa ti akože páči alebo nepáči.

Rímskokatolík

mortinia

Odoslaný - 10 júl 2011 :  01:50:12  Zobraziť profil  Pridať mortinia do zoznamu priateľov
lol :D ja si nemyslím, že Božská trojjedinosť sa dá vysvetliť matematicky alebo logicky alebo vedecký alebo nejak inak :D AK sa mýlim, tak sa vopred ospravedlňujem..
Takisto - môj názor - nemyslím si, že niekedy ľudský mozog pochopí Božskú trojjedinosť :D
Jednoducho - Boh je len jeden. V Bohu sú 3 Božské osoby, Otec, Syn a Duch svätý. Ešte raz - v Bohu sú 3 Božské osoby... :D

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 997  ~  Člen od: 07 júl 2011  ~  Posledná návšteva: 13 máj 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Azuritko

Odoslaný - 10 júl 2011 :  13:07:02  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
Smajlikovská invázia, keby aspoň boli použité správne v kontexte. A čo tak si názor overiť a upgradovať napr. katechizmom?

Rímskokatolík

misionar3

Odoslaný - 10 júl 2011 :  13:20:32  Zobraziť profil  Pridať misionar3 do zoznamu priateľov
citácia:
Didy
otazka bola, ze teologovia jednoducho nekladu rovnitko medzi Pana Jezisa a Boha...mne z tej otazky nevyplyva, ze tym mysleli Otca, ci Ducha Svateho(rovnost s osobami), ale, ze osoba Pana Jezisa nerovna sa Boh(nema Boziu prirodzenost)

no a pozrela som si nieco na nete o Johnovi Polkinghorneovi a podla toho, co som zistila, nebol katolik, hoci teologiu studoval- bol anglikan...tiez bol studovany fyzik
zrejme aj sam seba povazoval za vazneho krestanskeho teologa
pre mna krestanskym teologom nie je

Pôvodne zaslal janka - 09 júl 2011 :  20:30:59

Ty si teológ? Ty rozhoduješ kto je kresťanský teológ? Myslím že o tom kto je kresťanský teológ rozhoduje jeho vdelanie. Pokial má teologické vzdelanie je teológ či sa ti to páči alebo nie. Maximálne može nebyť katolíckym teológom, pretože pokial viem nemá vyštudovanú katolícku teológiu, ale protestantskú. Je teda kresťanským teológom, konkrétne anglikánskymi. Nezabúdaj že katolíci nie sú jediní kresťania.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 106  ~  Člen od: 12 jún 2011  ~  Posledná návšteva: 27 október 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mortinia

Odoslaný - 10 júl 2011 :  13:47:55  Zobraziť profil  Pridať mortinia do zoznamu priateľov
azuritko - ale no ! proste sa rada smejem..
ok - chcete Božskú tojjedinosť vysvetliť matematicky?
Boh= Otec + Syn + Duch sv.

ALEBO

Boh = Otec = Syn = Duch sv.

Je to to isté, ale samozrejme nie v tom našom ponímaní - pretože my samozrejme inak označujeme otca a syna - jedná sa len o pojmy.. napr. samozrejme že svojho biologického otca nenazvem syn! :D Mám však zato, že čo sa týka Božskej trojjedinosti je to o inom.. pretože v Bohu sú 3 Božské osoby... Moj mozog teda dokázal spracovať len to, čo vieme všetci "Boh je len jeden, v Bohu sú 3 Božské osoby, Otec, Syn a Duch sv." ako tí traja spolu vyzerajú a podobné veci ostávajú pre mňa tajomstvom. Čo som však nevidela, neznamená, že v to neverím. teda verím!

Všetkým prajem pekný slnečný deň :D :D

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 997  ~  Člen od: 07 júl 2011  ~  Posledná návšteva: 13 máj 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Azuritko

Odoslaný - 10 júl 2011 :  14:39:00  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
Prečo matematicky? Ja narážam na to, že ak máš nejaký názor, je dobré ba nutné si ho v rámci viery overiť. Podľa teba sa nedá pochopiť trojjedinosť rozumom. Čo je správne. Ale toto patrí k základom, ktoré sa dajú ľahko overiť a ľahko sa môžeš sama priviesť do poznania a nie iba názoru. A to platí aj o definícii trojjedinosti, že základ je overiteľný ľahko. Teda ti uvediem citácie z katechizmu, aby si vedela na čo narážam"

"26. Koľko je Bohov?
Boh je len jeden.

27. Koľko je osôb v jednom Bohu?
V jednom Bohu sú tri osoby: Otec, Syn a Svätý Duch.
Príklad: Krst Pána Ježiša

28. Je každá z troch božských osôb pravý Boh?
Áno. Každá z troch božských osôb je pravý Boh. Aj Otec je pravý Boh, aj Syn je pravý Boh, aj Svätý Duch je pravý Boh.

29. Koľko Bohov sú tri božské osoby spolu?
Tri božské osoby spolu sú iba jeden Boh.
Všetci traja majú jednu a tú istú božskú prirodzenosť. Všetci traja sú rovnako veční, vševediaci a všemohúci.

30. Ako voláme tri božské osoby jedným menom?
Tri božské osoby voláme Najsvätejšia Trojica.
Ona je veľkým tajomstvom našej viery, ktoré nemôžeme rozumom pochopiť."

A nieje to zrazu celé trochu jasnejšie? Už nie iba názor, či domnienky, už to dáva presnejší a ucelenejší zmysel.

P.S. Aj ja sa rád smejem, ale napríklad "Takisto - môj názor - nemyslím si, že niekedy ľudský mozog pochopí Božskú trojjedinosť :D" .... To je smiešne? Proste ak mám brať toho smajlíka doslovne tak čo si mám myslieť? Že túto vetu neberieš vážne? Alebo že sa smeješ z toho, že máš názor? Dobre viem, že mnoho ľudí má z pokecu a z FB zlozvyk dávať smajlíka jednoducho všade. Ale to je chat. Ak sa baví o vážnejších veciach tak dosť záleží na tom, aby nebol smajlík použitý úplne bezdôvodne a zbytočne. To má potom na strašne veľa vecí vplyv a iba negatívny...

Rímskokatolík

mortinia

Odoslaný - 10 júl 2011 :  15:03:24  Zobraziť profil  Pridať mortinia do zoznamu priateľov
citácia:
Prečo matematicky? Ja narážam na to, že ak máš nejaký názor, je dobré ba nutné si ho v rámci viery overiť. Podľa teba sa nedá pochopiť trojjedinosť rozumom. Čo je správne. Ale toto patrí k základom, ktoré sa dajú ľahko overiť a ľahko sa môžeš sama priviesť do poznania a nie iba názoru. A to platí aj o definícii trojjedinosti, že základ je overiteľný ľahko. Teda ti uvediem citácie z katechizmu, aby si vedela na čo narážam"

"26. Koľko je Bohov?
Boh je len jeden.

27. Koľko je osôb v jednom Bohu?
V jednom Bohu sú tri osoby: Otec, Syn a Svätý Duch.
Príklad: Krst Pána Ježiša

28. Je každá z troch božských osôb pravý Boh?
Áno. Každá z troch božských osôb je pravý Boh. Aj Otec je pravý Boh, aj Syn je pravý Boh, aj Svätý Duch je pravý Boh.

29. Koľko Bohov sú tri božské osoby spolu?
Tri božské osoby spolu sú iba jeden Boh.
Všetci traja majú jednu a tú istú božskú prirodzenosť. Všetci traja sú rovnako veční, vševediaci a všemohúci.

30. Ako voláme tri božské osoby jedným menom?
Tri božské osoby voláme Najsvätejšia Trojica.
Ona je veľkým tajomstvom našej viery, ktoré nemôžeme rozumom pochopiť."

A nieje to zrazu celé trochu jasnejšie? Už nie iba názor, či domnienky, už to dáva presnejší a ucelenejší zmysel.

P.S. Aj ja sa rád smejem, ale napríklad "Takisto - môj názor - nemyslím si, že niekedy ľudský mozog pochopí Božskú trojjedinosť :D" .... To je smiešne? Proste ak mám brať toho smajlíka doslovne tak čo si mám myslieť? Že túto vetu neberieš vážne? Alebo že sa smeješ z toho, že máš názor? Dobre viem, že mnoho ľudí má z pokecu a z FB zlozvyk dávať smajlíka jednoducho všade. Ale to je chat. Ak sa baví o vážnejších veciach tak dosť záleží na tom, aby nebol smajlík použitý úplne bezdôvodne a zbytočne. To má potom na strašne veľa vecí vplyv a iba negatívny...

Pôvodne zaslal Azuritko - 10 júl 2011 :  14:39:00

Ano samozrejme - súhlasím - naozaj súhlasím - s definíciami, ktoré si tu dal - teda od č 26 a nasl. Netvrdila som totiž, že je to neoveriteľné..
Po vete "nemyslím si, že ľudský mozog niekedy pochopí Božskú trojjedinosť" som smaila dala - lebo ked som čítala komenty, fakt mi prišlo smiešno, ako sa tu všetci urputne snažia všeliakými rovnicami a logickými úvahami dospieť k záveru Božskej trojjedinnosti (Najsvetejšej Trojice) - ospravedlňujem sa, možno to pripadalo smiešne iba mne..

slovak

Odoslaný - 11 júl 2011 :  00:27:07  Zobraziť profil  Pridať slovak do zoznamu priateľov
Prepáčte ak niekto vymyslí nezmysel, hlúposť, (Konštantín a koncil v Nícei) a to čo takto vymyslel jeho ľudský mozog (nemá to oporu v Písme, len ak by to tam niekto dodatočne vložil) ozaj nie je schopný racionálne mysliaci človek pochopiť, ale nie zato, že je to Bohom zjavená Pravda, ale že je to účelový nezmysel na základe ktorého sa Konštantinovi podarilo zjednotiť východné kresťanské spoločenstvá. Ale pre veriaceho kresťana, je táto dogma vhodná, ako lakmusový papierik pevnosti jeho viery. Je to v takejto polohe: Aj keď tomu nerozumiem, tomu verím, lebo to nejaká autorita označila za božie tajomstvo. Ozaj čo všetko je ešte božie tajomstvo?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 288  ~  Člen od: 10 august 2010  ~  Posledná návšteva: 15 máj 2014 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Azuritko

Odoslaný - 11 júl 2011 :  01:09:27  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
citácia:
Prepáčte ak niekto vymyslí nezmysel, hlúposť, (Konštantín a koncil v Nícei) a to čo takto vymyslel jeho ľudský mozog (nemá to oporu v Písme, len ak by to tam niekto dodatočne vložil) ozaj nie je schopný racionálne mysliaci človek pochopiť, ale nie zato, že je to Bohom zjavená Pravda, ale že je to účelový nezmysel na základe ktorého sa Konštantinovi podarilo zjednotiť východné kresťanské spoločenstvá. Ale pre veriaceho kresťana, je táto dogma vhodná, ako lakmusový papierik pevnosti jeho viery. Je to v takejto polohe: Aj keď tomu nerozumiem, tomu verím, lebo to nejaká autorita označila za božie tajomstvo. Ozaj čo všetko je ešte božie tajomstvo?

Pôvodne zaslal slovak - 11 júl 2011 :  00:27:07

Buď absolútne netušíš čo je to neomylnosť v katolíckom učení, alebo ti to je jedno. Nutne musí niečo z tohto platiť. Potom ale v každom prípade tvoje názory nijako neobstoja.

Rímskokatolík

Mato

Odoslaný - 11 júl 2011 :  10:08:09  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:

Ty si teológ? Ty rozhoduješ kto je kresťanský teológ? Myslím že o tom kto je kresťanský teológ rozhoduje jeho vdelanie. Pokial má teologické vzdelanie je teológ či sa ti to páči alebo nie. Maximálne može nebyť katolíckym teológom, pretože pokial viem nemá vyštudovanú katolícku teológiu, ale protestantskú. Je teda kresťanským teológom, konkrétne anglikánskymi. Nezabúdaj že katolíci nie sú jediní kresťania.

Pôvodne zaslal misionar3 - 10 júl 2011 :  13:20:32

Tento postoj dostava vazne trhliny vtedy, ked ma niekto vystudovanu katolicku teologiu ale svojimi nazormi je od katolicizmu na mile vzdialeny.

Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

slovak

Odoslaný - 11 júl 2011 :  13:21:38  Zobraziť profil  Pridať slovak do zoznamu priateľov
Azuritko, to sú historické fakty a čo s tým má neomylnosť, neviem. Ak niečo vymyslím, čomu nerozumiem ani ja, ten čo to vymyslel a potom to núkať ako neomylnú pravdu, tomu ozaj nerozumiem. A celá tá situácia v Nícei bola pod politickým tlakom, rozpadom rímskej ríše.

Azuritko

Odoslaný - 11 júl 2011 :  14:28:19  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
citácia:
Azuritko, to sú historické fakty a čo s tým má neomylnosť, neviem. Ak niečo vymyslím, čomu nerozumiem ani ja, ten čo to vymyslel a potom to núkať ako neomylnú pravdu, tomu ozaj nerozumiem. A celá tá situácia v Nícei bola pod politickým tlakom, rozpadom rímskej ríše.

Pôvodne zaslal slovak - 11 júl 2011 :  13:21:38

Ty si niekedy aj bol katolíkom? Katolícke učenie je hlavne postavené na tom, že učí Pravdu. Ak by Pravda nebola jednoznačne zaručená, tak by nemalo väčšej váhy ako iné náboženstvá. Touto zárukou je Ježišov "sľub" a neomylnosť biskupského zboru na čele s Pápežom za splnených podmienok. A teda ak je niečo za splnených podmienok vyhlásené ako neomylné, je to pod dohľadom Ducha Svätého a môže to byť dokonca nevysvetliteľné človekom. Záruka neomylnosti a dohľadu Boha je dostatočná na to, aby nebolo pochybnosti. Ale na toto je už potrebná viera, že Boh dohliada, lebo to si empiricky neoveríš. Zase len na základe učenia to môžeš pochopiť. Teda aj pre teba platí, že ak chceš spochybňovať dogmu, musíš preukázať nefunkčnosť tohto systému. Ak je ale niečo neomylne vyhlásené za potrebných podmienok, nemáš šancu to spochybniť (teda z tvojho pohľadu sa o to môžeš pokúsiť, ale tým by si vyriešil otázku pre mnohých neveriacich, že či je katolícka viera pravdivá. Takže ak to chceš urobiť cez nejakú jednu dogmu, tak to "veľa šťastia")...

Rímskokatolík

janka

Odoslaný - 11 júl 2011 :  20:13:49  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
citácia:

nie som teolog, krestanom sa dnes nazyva kadekto...krestanom je jedine ten, co nasleduje Pana Jezisa a teda krestanom nemoze byt clovek vyznavajuci anglikansku vieru, hoci vystuduje "teologiu", ale uz to nie je Pravda, ktoru zjavil Pan Jezis...je to anglikanska "teologia"
pre mna nekatolicky teologovia nie su krestanski teologovia...krestansky teolog ma vyznavat katolicku vieru

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 5687  ~  Člen od: 27 január 2004  ~  Posledná návšteva: 07 január 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

misionar3

Odoslaný - 11 júl 2011 :  20:48:02  Zobraziť profil  Pridať misionar3 do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:

Tento postoj dostava vazne trhliny vtedy, ked ma niekto vystudovanu katolicku teologiu ale svojimi nazormi je od katolicizmu na mile vzdialeny.

Pôvodne zaslal Mato - 11 júl 2011 :  10:08:09

To už je vec pochopenia, postojov. Jedna vec je vzdelanie a iná sú nazory a zase dalšia postoje. Ako sa človek stáva právnikom - vyštuduje právo, lekárom - vyštuduje medicínu, filozofom - vyštuduje filozofiu, teológom - vyštuduje teológiu. Je to profesia a vec vzdelania. Ale ak niekto tvrdí že je katolícky teológ tak okrem vzdelania musí byť aj v súlade s učením Katolíckej cirkvi. Ak tomu tak nie je je to teológ, možno kresťanský - podla diplomu, ale nie je katolícky teológ.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 106  ~  Člen od: 12 jún 2011  ~  Posledná návšteva: 27 október 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

baránok

Odoslaný - 11 júl 2011 :  20:59:39  Zobraziť profil  Pridať baránok do zoznamu priateľov
citácia:
krestanom sa dnes nazyva kadekto...krestanom je jedine ten, co nasleduje Pana Jezisa a teda krestanom nemoze byt clovek vyznavajuci anglikansku vieru, hoci vystuduje "teologiu", ale uz to nie je Pravda, ktoru zjavil Pan Jezis...je to anglikanska "teologia"
pre mna nekatolicky teologovia nie su krestanski teologovia...krestansky teolog ma vyznavat katolicku vieru
Pôvodne zaslal janka - 11 júl 2011 :  20:13:49

"Bože, ďakujem ti, že nie som ako ostatní ľudia: vydierači, nespravodlivci, cudzoložníci alebo aj ako tento mýtnik.
Postím sa dva razy do týždňa, dávam desiatky zo všetkého, čo mám."

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 521  ~  Člen od: 26 apríl 2011  ~  Posledná návšteva: 16 december 2019 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

misionar3

Odoslaný - 11 júl 2011 :  21:02:11  Zobraziť profil  Pridať misionar3 do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:

nie som teolog, krestanom sa dnes nazyva kadekto...krestanom je jedine ten, co nasleduje Pana Jezisa a teda krestanom nemoze byt clovek vyznavajuci anglikansku vieru, hoci vystuduje "teologiu", ale uz to nie je Pravda, ktoru zjavil Pan Jezis...je to anglikanska "teologia"

Pôvodne zaslal janka - 11 júl 2011 :  20:13:49

Plne súhlasím že kresťanom je jedine ten čo nasleduje Pána Ježiša. Dokonca kresťanom je každý kto je pokrstený v mene Otca i Syna i Ducha Svätého. Ale Pána Ježiša nasledujú svojim spôsobom, a nakoniec ani nie veľmi odlišným od katolíkov, aj Evanjelici, Anglikáni, Českí bratia, a všetky kresťanské cikrvi. Aj u nás je Evanjelická teologická fakulta a.v. (aspoň myslím že sa tak volá) a jej absolventi sú teológovia, hoci nie katolícki.
Ak my katolíci máme tú milosť že sme blízko pri živom Kristovi vo sviatostiach to nám nedáva právo byť pyšní, vyvyšovať sa nad ostatných a pohŕdať nimi. Naopak máme byť pokorní, láskaví otvorení dialógu uznať čo im uznať môžeme, nevyčítať im čo nás rozdeluje a hladať čo nás spája. Predovšetkým sa spolu modliť. Len tak môžeme napĺňať Ježišov testament "aby všetci boli jedno" a ako hovorí na inom mieste "bude jeden ovčinec a jeden pastier". Vieš niekedy sa bojím aby mi pri súde Pán nepovedal: pre tvoju pýchu, povýšenosť, odsudzovanie a posudzovanie tých ktorí nešli po "katolíckej ceste" si im zabránil prísť do mojho košiara.
Krásny príklad ako sa správať ku kresťanom, ale aj k pohanom nám dal bl. Ján Pavol II

Azuritko

Odoslaný - 11 júl 2011 :  22:34:47  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
Misionar a nebojíš sa, že tým, že ich neupozorníš na podstatné rozdiely, že im zabrániš v tom aby boli spasení? Veď kto vlastnou vinou nieje katolíkom, nemá nárok na spásu. A aj ten bez vlastnej viny má len nie veľkú šancu. Podľa teba je teda dobré, ak sa kašle na rozdiely a necháva sa všetkých blúdiť, ba podporovať toto blúdenie bratríčkovaním sa a zatváraním očí pred rozdielmi?

Rímskokatolík

Mato

Odoslaný - 12 júl 2011 :  06:39:00  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:
[

Plne súhlasím že kresťanom je jedine ten čo nasleduje Pána Ježiša. Dokonca kresťanom je každý kto je pokrstený v mene Otca i Syna i Ducha Svätého. Ale Pána Ježiša nasledujú svojim spôsobom, a nakoniec ani nie veľmi odlišným od katolíkov, aj Evanjelici, Anglikáni, Českí bratia, a všetky kresťanské cikrvi.
....
Krásny príklad ako sa správať ku kresťanom, ale aj k pohanom nám dal bl. Ján Pavol II

Pôvodne zaslal misionar3 - 11 júl 2011 :  21:02:11

Hm, takze evanjelici, anglikani ci ceski bratia sa v v podstate ani nelisia od katolikov a teda ani od seba navzajom. Len preco je potom tolko tych inych krestanskych cirkvi, ked vsetci v podstate rovnako nasleduju Krista.
Misionar, to skutocne nevidite, alebo nechcete vidieg tie obrovske a zasadne rozdiely v nasledovani Krista v pravej Cirkvi a vo vsetkych tych ostatnych cirkvach?

Co sa tyka JPII a jeho prikladu, isto viete ze hriesnika mame milovat, ale hriech nenavidiet. Co je vacsim skutkom lasky voci bliznemu, upozornit ho na to, co robi zle, alebo sa pridat k tomu co robi a tym ho utvrdit v "v spravnosti" toho co robi?

Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

janka

Odoslaný - 12 júl 2011 :  20:27:12  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
suhlasim s Matom a Azuritkom

slovak

Odoslaný - 12 júl 2011 :  22:02:37  Zobraziť profil  Pridať slovak do zoznamu priateľov
Azuritko, janka, mato, možno aj ďalší, v súvislost s bezhraničnou nekritickou vierou v náboženské dogmy, ktorú tu hlásate, sa cítim ako ten "hlúpy" chlapec v rozprávke "Kráľové nové šaty" čo vykríkol "kráľ je nahý" , ozaj ste tak vystrašení učením katolíckej cirkvi, alebo tak servilní, že ani na iternetových stránkach nemáte obavy z výsmechu? Ak sa o katolíckych dogmách učia deti cez KK v cirkevných školách, pretože ich rodičia ich majú záujem ich mať takto orientovaných, alebo sa o nich hovorí v kostoloch, prosím, ale v tu prebiehajúcej diskusii im dať označenie Pravda, je nehorázne klamstvo. Súhlasil by som z označením. tieto dogmy sú pravda podľa učenia rímskokatolíckej cirkvi. Očakávam citát z NZ:" budú sa vám vysmievať ... ". Z rejme aj pisateľ biblických textov racionálne usúdil, že viera niektorých ľudí bude až smiešna, výsmechu hodná. Asi aj takto sa dajú interpretovať niektoré biblické "pravdy".

Strana: z 4 Previous Topic: Bezak prestal mlcat Téma Next Topic: Vplyv metalu a inej hudby na človeka  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06