|
Odoslaný - 30 marec 2011 : 00:00:57
|
citácia: citácia: [takze Don Bosko ( patron vychovavatelov), zle pochopil Bibliu... hm, zaujimave, ze svojich zverencov nikdy nebil a aj napriek tomu ho povazujeme za vzor vychovatelov....cim to bude ? Don Bosco nám radí: „...žiadne telesné tresty, nikdy nijaké ponižujúce slová, žiadne výčitky v prítomnosti druhých... nech sa ozýva slovo miernosť, láska, trpezlivosť. Nikdy žiadne urážlivé výrazy, nikdy žiadna bitka, ani veľká ani malá. Používajte tresty negatívne, a to tak, aby tí, ktorých sa to týka, odchádzali od nás ešte väčší priatelia ako predtým. Nech nikdy neodchádzajú od nás znechutení... Láskavosť v slovách, v skutkoch, v napomínaní získava všetko a všetkých...“ Pôvodne zaslal Lucia - 29 marec 2011 : 13:56:32 Lucia, hádam uznáš, že je rozdiel vychovávať 2-ročné batoľa a 14-ročného človeka. Neviem, či don Bosco mal aj nejaké batoľatá v oratóriách, no pokial viem, venoval sa mladým chlapcom, a myslím, že zvačša výchove tomuto veku je pravdepodobne radené.. No jeho preventívny výchovný systém je aplikovatelný na všetky vekové kategorie pri výchove detí. Pôvodne zaslal Katarina - 29 marec 2011 : 23:54:34
Katarina, stojim si za svojim , bit batola alebo 14 r. dieta je somarina... Ak sa batola obari - vyfliaskat treba matku a nie dieta, hadam to uznas ? Batola nema ziaden pud sebazachovy,nema abstraktne myslenie, tu pomoze jedine - 24 hod. ho nespustit z oci. |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 1472 ~
Člen od: 22 december 2009 ~
Posledná návšteva: 14 júl 2020
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 marec 2011 : 00:01:18
|
Malinka odbocka - v suvislosti s bitim a pamatanim.
V minulosti nasi predkovia bitie pouzivali nielen ako vychovny (presnejsie, trestny) prostriedok.
Gazda gruntu, vzal svojho maleho synka na medzu, kde grunt koncil a kde zacinal grunt ineho gazdu. Na tomto mieste dostal synak riadnu bitku, cim vacsiu, tym lepsie - idealne taku, aby na nu nezabudol do konca zivota. Tymto jednoduchym sposobom gazda zabezpecil, ze jeho syn navzdy bude presne vediet, kde konci ich pozemok, a kde zacina pozemok ineho. Pokial k majetku pribudlo alebo ubudlo, vzdy kazdy presne vedel, od ktoreho miesta treba prirastok/ubytok pocitat.
Na ucte k rodicom sa nic nemenilo, ba prave autorita bola este viac posilnena. A hoci nejake katastralne mapy este neexistovali resp. zemske knihy boli nepresne, tento "znackovaci system" viedol k takemu vseobecnemu respektu, ze k majetkovym sporom dochadzalo velmi zriedkavo.
Bolest je velmi ucinny pedagogicky prostriedok a velkej chyby sa dopustaju ti, ktori vo vychove tento fakt dobrovolne ignoruju.
|
Počet príspevkov: 3722 ~
Člen od: 18 január 2008 ~
Posledná návšteva: 10 jún 2024
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 marec 2011 : 00:02:23
|
|
|
Odoslaný - 30 marec 2011 : 00:03:47
|
|
|
Odoslaný - 30 marec 2011 : 00:12:32
|
citácia: citácia: Vpohode Radar, som rada , ze sa drzis mojej rady... A ktorej, Lucia? Pôvodne zaslal radar - 30 marec 2011 : 00:03:47
Radar, len jednu som ti dala, tak tej... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 marec 2011 : 00:13:19
|
Mudra to zena, |
Počet príspevkov: 1564 ~
Člen od: 25 november 2007 ~
Posledná návšteva: 14 február 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 marec 2011 : 00:17:00
|
citácia: Malinka odbocka - v suvislosti s bitim a pamatanim. V minulosti nasi predkovia bitie pouzivali nielen ako vychovny (presnejsie, trestny) prostriedok. Gazda gruntu, vzal svojho maleho synka na medzu, kde grunt koncil a kde zacinal grunt ineho gazdu. Na tomto mieste dostal synak riadnu bitku, cim vacsiu, tym lepsie - idealne taku, aby na nu nezabudol do konca zivota. Tymto jednoduchym sposobom gazda zabezpecil, ze jeho syn navzdy bude presne vediet, kde konci ich pozemok, a kde zacina pozemok ineho. Pokial k majetku pribudlo alebo ubudlo, vzdy kazdy presne vedel, od ktoreho miesta treba prirastok/ubytok pocitat. Na ucte k rodicom sa nic nemenilo, ba prave autorita bola este viac posilnena. A hoci nejake katastralne mapy este neexistovali resp. zemske knihy boli nepresne, tento "znackovaci system" viedol k takemu vseobecnemu respektu, ze k majetkovym sporom dochadzalo velmi zriedkavo. Bolest je velmi ucinny pedagogicky prostriedok a velkej chyby sa dopustaju ti, ktori vo vychove tento fakt dobrovolne ignoruju. Pôvodne zaslal Rarach - 30 marec 2011 : 00:01:18
Rarach, v minulosti robili vselijake veci.. napr. zuby trhali kliestami, chorym pustali zilu, kuzlili ( ci ako sa to povie) napoje lasky, zariekavali dobytok atd... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 marec 2011 : 00:21:38
|
|
|
Odoslaný - 30 marec 2011 : 00:43:58
|
Ospravedlnujem sa, ked som ta nastvala, Lucia |
Počet príspevkov: 1564 ~
Člen od: 25 november 2007 ~
Posledná návšteva: 14 február 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 marec 2011 : 00:46:09
|
citácia: Bolest je velmi ucinny pedagogicky prostriedok a velkej chyby sa dopustaju ti, ktori vo vychove tento fakt dobrovolne ignoruju.
ignoroval som ho po cely cas ako deti dospeli, nie som si vedomy ziadnej chyby, ziadneho kolapsu v spravani ... p. Rarach, obcas uberte
|
„ Nech nachadza ktokolvek vo viere svoje svetlo a svoju utechu, nech je blazeny, avsak mnohi nepotrebuju toto svetlo a tuto utechu, lebo ich maju vo svojom rozume a ludskej bytosti – a tychto nech nechaju tiez zit a byt stastnymi „ |
Počet príspevkov: 2129 ~
Člen od: 10 september 2009 ~
Posledná návšteva: 25 august 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 marec 2011 : 00:48:09
|
Neprekvapuje ma, že práve katolíci takto obhajujú element bolesti a strachu vo výchove...tak trochu paralela s ich vierou. |
"You can't convince a believer of anything; for their belief is not based on evidence, it's based on a deep seated need to believe." - Carl Sagan |
Počet príspevkov: 683 ~
Člen od: 10 august 2010 ~
Posledná návšteva: 18 apríl 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 marec 2011 : 00:57:09
|
citácia: Ospravedlnujem sa, ked som ta nastvala, Lucia Pôvodne zaslal radar - 30 marec 2011 : 00:43:58
Radar, nemusis sa ospravedlnovat, nenastvala si ma ...hoci som si myslela, ze sa o to velmi snazis. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 marec 2011 : 01:00:38
|
citácia: citácia: Malinka odbocka - v suvislosti s bitim a pamatanim. V minulosti nasi predkovia bitie pouzivali nielen ako vychovny (presnejsie, trestny) prostriedok. Gazda gruntu, vzal svojho maleho synka na medzu, kde grunt koncil a kde zacinal grunt ineho gazdu. Na tomto mieste dostal synak riadnu bitku, cim vacsiu, tym lepsie - idealne taku, aby na nu nezabudol do konca zivota. Tymto jednoduchym sposobom gazda zabezpecil, ze jeho syn navzdy bude presne vediet, kde konci ich pozemok, a kde zacina pozemok ineho. Pokial k majetku pribudlo alebo ubudlo, vzdy kazdy presne vedel, od ktoreho miesta treba prirastok/ubytok pocitat. Na ucte k rodicom sa nic nemenilo, ba prave autorita bola este viac posilnena. A hoci nejake katastralne mapy este neexistovali resp. zemske knihy boli nepresne, tento "znackovaci system" viedol k takemu vseobecnemu respektu, ze k majetkovym sporom dochadzalo velmi zriedkavo. Bolest je velmi ucinny pedagogicky prostriedok a velkej chyby sa dopustaju ti, ktori vo vychove tento fakt dobrovolne ignoruju. Pôvodne zaslal Rarach - 30 marec 2011 : 00:01:18 Rarach, v minulosti robili vselijake veci.. napr. zuby trhali kliestami, chorym pustali zilu, kuzlili ( ci ako sa to povie) napoje lasky, zariekavali dobytok atd... Pôvodne zaslal Lucia - 30 marec 2011 : 00:17:00
K Vasej teme (btw plnej fatalnych ...) mlcim, uz mlcim, sorry, bez obav, to vyssie bola odbocka inam a o inom, mala to byt zaujimavost. Vobec som tu nebol, ok? Vsetko dobre vsetkym dobrym.
|
Počet príspevkov: 3722 ~
Člen od: 18 január 2008 ~
Posledná návšteva: 10 jún 2024
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 marec 2011 : 01:11:39
|
citácia: citácia: citácia: Malinka odbocka - v suvislosti s bitim a pamatanim. V minulosti nasi predkovia bitie pouzivali nielen ako vychovny (presnejsie, trestny) prostriedok. Gazda gruntu, vzal svojho maleho synka na medzu, kde grunt koncil a kde zacinal grunt ineho gazdu. Na tomto mieste dostal synak riadnu bitku, cim vacsiu, tym lepsie - idealne taku, aby na nu nezabudol do konca zivota. Tymto jednoduchym sposobom gazda zabezpecil, ze jeho syn navzdy bude presne vediet, kde konci ich pozemok, a kde zacina pozemok ineho. Pokial k majetku pribudlo alebo ubudlo, vzdy kazdy presne vedel, od ktoreho miesta treba prirastok/ubytok pocitat. Na ucte k rodicom sa nic nemenilo, ba prave autorita bola este viac posilnena. A hoci nejake katastralne mapy este neexistovali resp. zemske knihy boli nepresne, tento "znackovaci system" viedol k takemu vseobecnemu respektu, ze k majetkovym sporom dochadzalo velmi zriedkavo. Bolest je velmi ucinny pedagogicky prostriedok a velkej chyby sa dopustaju ti, ktori vo vychove tento fakt dobrovolne ignoruju. Pôvodne zaslal Rarach - 30 marec 2011 : 00:01:18 Rarach, v minulosti robili vselijake veci.. napr. zuby trhali kliestami, chorym pustali zilu, kuzlili ( ci ako sa to povie) napoje lasky, zariekavali dobytok atd... Pôvodne zaslal Lucia - 30 marec 2011 : 00:17:00 K Vasej teme (btw plnej fatalnych ...) mlcim, uz mlcim, sorry, bez obav, to vyssie bola odbocka inam a o inom, mala to byt zaujimavost. Vobec som tu nebol, ok? Vsetko dobre vsetkym dobrym. Pôvodne zaslal Rarach - 30 marec 2011 : 01:00:38
Jasne, p. Rarach nikto vas tu nevidel, nepocul len uz chodte, aby vas tu niekto nestretol ...a nemusite hasit..... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 marec 2011 : 19:59:48
|
citácia: Janka, kolko ma dietatko rokov ? Pôvodne zaslal Lucia - 29 marec 2011 : 22:54:49 2,5 |
Krajina: Hungary ~
Počet príspevkov: 5687 ~
Člen od: 27 január 2004 ~
Posledná návšteva: 07 január 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 marec 2011 : 21:38:32
|
Telesný trest - definicia:
Telesný trest na dieťati sa chápe ako akékoľvek potrestanie, pri ktorom je použitá fyzická sila s úmyslom spôsobiť bolesť alebo nepohodlie a iné hrubé alebo ponižujúce formy zaobchádzania a formy trestania dieťaťa, ktoré mu spôsobujú alebo môžu spôsobiť fyzickú ujmu alebo psychickú ujmu (bitie rukou, trstenicou, palicou, remeňom, alebo iným prostriedkom, kopanie, trasenie, sácanie, škrabanie, štípanie, ťahanie za vlasy, atď.)
Toto mi uz konecne niekto vysvetlite, preco sa detom moze robit nieco, co dospelym nie ?
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 marec 2011 : 21:47:16
|
citácia: citácia: Janka, kolko ma dietatko rokov ? Pôvodne zaslal Lucia - 29 marec 2011 : 22:54:49 2,5 Pôvodne zaslal janka - 30 marec 2011 : 19:59:48
Poslala som vam PM. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 marec 2011 : 22:01:04
|
citácia: Toto mi uz konecne niekto vysvetlite, preco sa detom moze robit nieco, co dospelym nie ? Pôvodne zaslal Lucia - 30 marec 2011 : 21:38:32
Toto je podľa mňa vážny problém. Plne s Tebou súhlasím, že je to nespravodlivé a treba to riešiť. Prinajmenšom pranier, alebo klietku do centra každej obce či mesta pre potrestanie rôznych priestupkov. Pre iné prípady môže poslúžiť verejné palicovanie |
GLORIA IN EXCELSIS DEO ET IN TERRA PAX HOMINIBUS BONAE VOLUNTATIS |
Počet príspevkov: 1877 ~
Člen od: 16 apríl 2010 ~
Posledná návšteva: 27 november 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 marec 2011 : 23:39:25
|
citácia: citácia: Toto mi uz konecne niekto vysvetlite, preco sa detom moze robit nieco, co dospelym nie ? Pôvodne zaslal Lucia - 30 marec 2011 : 21:38:32 Toto je podľa mňa vážny problém. Plne s Tebou súhlasím, že je to nespravodlivé a treba to riešiť. Prinajmenšom pranier, alebo klietku do centra každej obce či mesta pre potrestanie rôznych priestupkov. Pre iné prípady môže poslúžiť verejné palicovanie Pôvodne zaslal Reconquistador - 30 marec 2011 : 22:01:04
...hm, ked myslis.... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 31 marec 2011 : 12:30:36
|
citácia: Toto mi uz konecne niekto vysvetlite, preco sa detom moze robit nieco, co dospelym nie ? Pôvodne zaslal Lucia - 30 marec 2011 : 21:38:32
v podstate ide taky trend, ze si rodic nebude moct povedat nic do vychovy dietata, takze ak da jednu vychovnu dietatu pojde do vazenia...ak sa mu nepaci, ze jeho 5-rocne dieta ucia ucitelky podla osnov v skolke ako ma masturbovat tiez si moze ist posediet...ak rodic kupi dietatu horsi mobil ako sebe, dieta ho moze kludne udat...toto je realita ti isti, ktori sa ohanaju tym, ze dietatu neslobodno ublizovat, kludne schvaluju zakony na vrazdenie nenarodenych, schvaluju ucebne osnovy, z ktorych sa cloveku obracia zaludok, podporuju ich v co najskorsom zacati sexualneho zivota...mne vysvetli niekto, ako je to mozne, ze tito chcu mojmu dietu lepsie ako ja?...ti, ktori by mu ani nedovolili narodit sa?
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 31 marec 2011 : 14:59:03
|
citácia: citácia: Toto mi uz konecne niekto vysvetlite, preco sa detom moze robit nieco, co dospelym nie ? Pôvodne zaslal Lucia - 30 marec 2011 : 21:38:32 v podstate ide taky trend, ze si rodic nebude moct povedat nic do vychovy dietata, takze ak da jednu vychovnu dietatu pojde do vazenia...ak sa mu nepaci, ze jeho 5-rocne dieta ucia ucitelky podla osnov v skolke ako ma masturbovat tiez si moze ist posediet...ak rodic kupi dietatu horsi mobil ako sebe, dieta ho moze kludne udat...toto je realita ti isti, ktori sa ohanaju tym, ze dietatu neslobodno ublizovat, kludne schvaluju zakony na vrazdenie nenarodenych, schvaluju ucebne osnovy, z ktorych sa cloveku obracia zaludok, podporuju ich v co najskorsom zacati sexualneho zivota...mne vysvetli niekto, ako je to mozne, ze tito chcu mojmu dietu lepsie ako ja?...ti, ktori by mu ani nedovolili narodit sa? Pôvodne zaslal janka - 31 marec 2011 : 12:30:36
Janka, vychova bez bitky , nie je vychovou bez trestov a bez urcenia hranic dietatu ...
...ak chce clovek liecit ludi, studuje a stane sa lekarom, ak chce ucit deti tak studuje a stane sa ucitelom, a ak chce vychovavat svoje deti tiez by si mal nieco nastudovat o vychove a vyvoji deti ... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 31 marec 2011 : 15:53:24
|
citácia: ...ak chce clovek liecit ludi, studuje a stane sa lekarom, ak chce ucit deti tak studuje a stane sa ucitelom, a ak chce vychovavat svoje deti tiez by si mal nieco nastudovat o vychove a vyvoji deti ... Pôvodne zaslal Lucia - 31 marec 2011 : 14:59:03 A tu je prave pes zakopany. Odkial budtet cerpat informacie ako vychovata svoje deti? Podla coho rozhodnete, ktory nazor je spravny? |
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.
|
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 31 marec 2011 : 16:18:11
|
citácia: citácia: ...ak chce clovek liecit ludi, studuje a stane sa lekarom, ak chce ucit deti tak studuje a stane sa ucitelom, a ak chce vychovavat svoje deti tiez by si mal nieco nastudovat o vychove a vyvoji deti ... Pôvodne zaslal Lucia - 31 marec 2011 : 14:59:03 A tu je prave pes zakopany. Odkial budtet cerpat informacie ako vychovata svoje deti? Podla coho rozhodnete, ktory nazor je spravny? Pôvodne zaslal Mato - 31 marec 2011 : 15:53:24
Informacie cerpam z knih...rozhodujem sa podla svedomia, zivotnych skusenosti, nabozenskych vedomosti atd.
Mato, viem presne na co narazate...citovala som Dona Bosca, patrona vychovavatelov, on odsudzoval telesne tresty, tak dajme tomu, ze on je mojim velkym vzorom a ucitelom...moze byt ?
Don Bosco povedal : „Nie bitkou, ale dobrotou a láskou môžeš týchto priateľov priviesť na cestu čnosti.“
Don Bosco nepoužíval fyzické tresty. Pravidlá sa dodržiavali vďaka rozvíjaniu zmyslu pre zodpovednosť a odstránením všetkých príležitostí, ktoré by mohli viesť k nedisciplíne. Každá snaha o dobro, akokoľvek banálna, sa zase oceňovala. Podľa dona Bosca učiteľ a vychovávateľ by mal byť otcom, poradcom a priateľom a mal by si ako prvý osvojiť preventívnu metódu. O trestoch povedal: „Vyhýbajme sa trestom, ako sa len dá, snažte sa získať si lásku a nie vzbudzovať strach.“
Don Bosco nám radí: „...žiadne telesné tresty, nikdy nijaké ponižujúce slová, žiadne výčitky v prítomnosti druhých... nech sa ozýva slovo miernosť, láska, trpezlivosť. Nikdy žiadne urážlivé výrazy, nikdy žiadna bitka, ani veľká ani malá. Používajte tresty negatívne, a to tak, aby tí, ktorých sa to týka, odchádzali od nás ešte väčší priatelia ako predtým. Nech nikdy neodchádzajú od nás znechutení... Láskavosť v slovách, v skutkoch, v napomínaní získava všetko a všetkých...“
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 01 apríl 2011 : 20:38:54
|
ake su to negativne tresty? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 01 apríl 2011 : 21:40:04
|
citácia: ake su to negativne tresty? Pôvodne zaslal janka - 01 apríl 2011 : 20:38:54
Na možnú inšpiráciu pár trestov, ktoré používal don Bosco:
- nespokojný prísny pohľad
- odopretie obvyklých prejavov priateľstva, dôvery (to predpokladá predchádzajúci veľmi dobrý vzťah medzi vychovávateľom a chlapcom – vinník musí cítiť, že niečo vzácne stráca)
- súkromné otcovské napomenutie (používať málo výčitiek – množstvo len rozrieďuje ich silu)
- pri nových previneniach prísnejšie napomenutie, pohrozenie, ale aj to bez urážlivých, hrubých slov a výrazov
- vylúčiť z účasti na spoločnom programe, výlete |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|