Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Duchovný život
 Pôst
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Bozia milost je pre spasu potrebna Téma Next Topic: Prejavy
Strana: z 2

jerome

Stav: offline

Odoslaný - 11 marec 2011 :  13:38:42  Zobraziť profil  Pridať jerome do zoznamu priateľov
Pochválený buď Ježiš Kristus!
Sme na začiatku Veľkého pôstu a osobne som presvedčený,že oproti tomu,čo znamenalo toto odobie pre našich predkov povedzme o dve-tri generácie dozadu sa dosť zmenilo.Predpísaná pôstna disciplína bola prísnejšia.Som presvedčený,že pôst hrá v duchovnom živote kresťana veľkú úlohu,postil sa sám Pán Ježiš,pôst a modlitbu odporúčal aj apoštolom keď nevedeli vyhnať zlého ducha,pôst veľmi odporúčali cirkevní otcovia,všetci veľkí mystici a svätci katolíckej Cirkvi ako veľké dobro pre dušu(samozrejme i telo).Myslím si,že čítanie svätého Písma(najlepšie liturgické čítania na príslušný deň + kajúce žalmy) ,modlitby vhodné pre pôstne obdobie a častejšie spovede a sväté prijímanie + almužny by mali byť počas pôstu samozrejmosťou.Takisto aj hladový pôst na piatky a stredy s absolútnym vynechaním mäsa.Kto to niekedy odskúšal sám potvrdí aký je to výborný prostriedok v boji proti škodlivým vášniam ako sú pýcha,hnev,lakomosť,posudzovanie,závisť a mnohé ďaľšie,z ktoré nám hatia cestu do neba.
Aký je váš názor alebo skúsenosti?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 46  ~  Člen od: 11 marec 2011  ~  Posledná návšteva: 30 marec 2011 Upozorniť moderátora 

Rafael

Odoslaný - 11 marec 2011 :  14:00:06  Zobraziť profil  Pridať Rafael do zoznamu priateľov
Vitaj na fore, vstupil si sem s velmi peknym prispevkom.

V postnej discipline uz nie je kam ustupovat, asi je v cirkvi malo problemov, ktore sa daju riesit iba postom (ako vravi sam Kristus), alebo sprisnenim postu (ako vravia vsetci znalci dusi).

Zorientovany katolik sa preto riadi postnou disciplinou, ktora je v tabulke Naboznych vylevov od Radlinskeho, najlepsie podla tabulky pre celu Cirkev:

zdrz=zdrzanie sa masa
post= zdrz+jedno nasytenie

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3722  ~  Člen od: 18 január 2008  ~  Posledná návšteva: 10 jún 2024 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

jerome

Odoslaný - 11 marec 2011 :  15:09:26  Zobraziť profil  Pridať jerome do zoznamu priateľov
Ďakujem za privítanie,Rarach.A tiež za priloženie starých dobrých pôstnych pravidiel.
Súhlasím,že pôst nie je všeliekom.Bez pokánia,bez obetovania pôstu za duchovné dobrá pre katolícku Cirkev - veriacich,duchovenstvo,biskupov,svätého otca;je to len akési asketické cvičenie,v ktorom nás ľahko prekoná hocijaký indický askéta-pohan.
My prikladáme k pôstu ešte niečo,bez čoho pôst nie je pravým pôstom -pokánie spojené s prijímaním pravého tela a krvi Kristovej a modlitby k Bohu pravému-trojjedinému.
Duchovné dobro plynúce z pôstu nie je iba pre toho,kto sa postí ale pre celú Cirkev,v ktorej sme my veriaci tajomne pospájaní ako jednotlivé údy do tajomného tela Kristovho.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 46  ~  Člen od: 11 marec 2011  ~  Posledná návšteva: 30 marec 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Azuritko

Odoslaný - 11 marec 2011 :  16:09:51  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
Čo znamená v "Celej Cirkvi" a "Na Slovensku" pre mňa? Že sa mám držať toho čo je na Slovensku? Či?

Rímskokatolík

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4003  ~  Člen od: 15 máj 2007  ~  Posledná návšteva: 27 apríl 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Rafael

Odoslaný - 11 marec 2011 :  17:14:16  Zobraziť profil  Pridať Rafael do zoznamu priateľov
Slovaci dostali kopec vselijakych dispenzov a ulav od celocirkevnej postnej discipliny, tabulka zachytava porovnanie.

Je az smiesne lahke dodrzat, co sa uvadza v IV. stlpci.
Ucta patri tomu, kto sa zariadi podla III. stlpca. Spoji ho to s tradiciou a minulostou velkych.

Cakal som sem nabeh forovej policie aj s obuskovanim, ze cela tabulka je uz neplatna a postna disciplina podla nej neplati.
Dobre radim: len sa pekne drzme veci vyskusanych a ovocie nesucich, za ktore sa nebudeme musiet raz hanbit.
To sa tyka aj znovunastolenia kazdopiatkoveho zdrzania sa masa a odvrhnuti sucasnej "platnej praxe" tzv. eucharistickeho postu, ktora s postom nema absolutne nic spolocne.
Rarach vie, comu rozkaty tlieska a co mu vadi.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3722  ~  Člen od: 18 január 2008  ~  Posledná návšteva: 10 jún 2024 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Azuritko

Odoslaný - 11 marec 2011 :  18:17:02  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
citácia:
Rarach vie, comu rozkaty tlieska a co mu vadi.

Pôvodne zaslal Rarach - 11 marec 2011 :  17:14:16

Rarach má mandát na neomylnosť a ochranu pred vplyvom rožkatého?

Rímskokatolík

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4003  ~  Člen od: 15 máj 2007  ~  Posledná návšteva: 27 apríl 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Rafael

Odoslaný - 11 marec 2011 :  18:31:48  Zobraziť profil  Pridať Rafael do zoznamu priateľov
Vysvetlujte si to ako chcete, akurat, ze to tvrdenie je pravdive.
O to ide.
To staci.

P.S. plati nielen pre tento vyrok, a nielen Vy ste adresatom.

Lucia

Odoslaný - 11 marec 2011 :  19:46:36  Zobraziť profil  Pridať Lucia do zoznamu priateľov
Vitajte na fore Jerome.

Post nemusi byt len zriekanie sa jedla ale aj veci , ktore nas odvadzaju od Boha.

Hlavne , aby sme nezabudali na almuznu a robenie dobra. Tym, coho sa v poste vzdame mozme obdarovat toho , kto to potrebuje. Almuzna moze znamenat : davat seba, svoj cas , zaujem, trpezlivost ......atd.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1472  ~  Člen od: 22 december 2009  ~  Posledná návšteva: 14 júl 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

janka

Odoslaný - 11 marec 2011 :  20:08:11  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
zaujimava tabulka
no, ja mam s postom velke problemy
tentokrat na Popolcovu stredu bol iny...citila som, ze mi Boh pomaha svojou milostou...ovocie postu v ten den bolo, ze som nebola nervozna, rano sa mi lahko vstavalo, co ani nepamatam na nieco podobne

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 5687  ~  Člen od: 27 január 2004  ~  Posledná návšteva: 07 január 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Lucia

Odoslaný - 11 marec 2011 :  20:18:32  Zobraziť profil  Pridať Lucia do zoznamu priateľov
Pre mna nie je problemom zdrziavat sa masa, ale sladkosti.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1472  ~  Člen od: 22 december 2009  ~  Posledná návšteva: 14 júl 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Rafael

Odoslaný - 11 marec 2011 :  20:56:15  Zobraziť profil  Pridať Rafael do zoznamu priateľov
Vela cukru, malo maska,
co sa o Vas dozviem dneska!
Post je potom pre Vas pierko,
netrci z Vas ni rebierko.

tornero

Odoslaný - 11 marec 2011 :  22:33:53  Zobraziť profil  Pridať tornero do zoznamu priateľov
Ja som nemal mäsite pôsty rád. Tak nejako som vnímal,že ľudia síce nejedia v piatky masko, ale zato idú po kostole do krčmy, alebo prídu nervozny domov a nedá sa snimi vydržať, lebo sú hladní.
Aj vtom mojom v novom (starom) katechizme som našiel, že mäsitý pôst je na popolcovu stredu a velký piatok. Ale je chválihodné ak ho dodržujeme každý piatok. Tá staršia generácia, ešte stále postí každý piatok. Mne sa to zdalo také povrchné akoby sa tam strácala podstata.

Velmi mi pomohlo ked som prestal nadtým filozofovať a proste začal som sa pravidelne postiť. Prehovorila mi do duše taka babička. Ked sme to tak rozoberali po ceste domov.
Pôst má veľlký význam. tento 40 dňový obvzlásť. Je to sila keď si predstavím že sa postí celá Cirkev a tak som spojený praktický s každým.

Aufer a nobis, quaésumus ,Domine, iniquitátes nostras; ut ad sancta sanctórum puris mereámur méntibus introíre. Amen

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 408  ~  Člen od: 13 október 2009  ~  Posledná návšteva: 15 október 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Lucia

Odoslaný - 11 marec 2011 :  23:02:56  Zobraziť profil  Pridať Lucia do zoznamu priateľov
Cervenam sa prevelice,
bo ja maska nevelice ,
ale zato sladkosti ,
tie mi robia radosti.

A tak miesto rebierka
vytrcaju sadielka.
Lenze teraz prisiel post,
predsavzatia mame dost,
sladkosti som vyhodila a
sadielko priskrtila.

Lucia

Odoslaný - 11 marec 2011 :  23:05:24  Zobraziť profil  Pridať Lucia do zoznamu priateľov
citácia:
Ja som nemal mäsite pôsty rád. Tak nejako som vnímal,že ľudia síce nejedia v piatky masko, ale zato idú po kostole do krčmy, alebo prídu nervozny domov a nedá sa snimi vydržať, lebo sú hladní.
Aj vtom mojom v novom (starom) katechizme som našiel, že mäsitý pôst je na popolcovu stredu a velký piatok. Ale je chválihodné ak ho dodržujeme každý piatok. Tá staršia generácia, ešte stále postí každý piatok. Mne sa to zdalo také povrchné akoby sa tam strácala podstata.

Velmi mi pomohlo ked som prestal nadtým filozofovať a proste začal som sa pravidelne postiť. Prehovorila mi do duše taka babička. Ked sme to tak rozoberali po ceste domov.
Pôst má veľlký význam. tento 40 dňový obvzlásť. Je to sila keď si predstavím že sa postí celá Cirkev a tak som spojený praktický s každým.

Pôvodne zaslal tornero - 11 marec 2011 :  22:33:53

Tornero, presne tak. Aj ja som zo zaciatku hladala vsetky mozne dovody preco nedodrziavat post v piatok.

Azuritko

Odoslaný - 11 marec 2011 :  23:43:19  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
U nás sa piatok bez mäsa dodržiava odjakživa. Takže nemám nejaký extra problém s tým. Ale často sa mi stalo, že som zabudol alebo aj že som sa na to vykašlal...

Toto hovorí o pôste katechizmus:

"192. Aký pôst prikazuje Cirkev?
Dvojaký: prísny a mierny

193. Ako sa treba prísne postiť?
V deň prísneho pôstu sa zdržiavame mäsitého pokrmu, môžeme len 3-krát cez deň jesť a z toho iba raz dosýta.

194. Kedy máme prísny pôst?
Prísny pôst je na Popolcovú stredu a na Veľký piatok.

196. Kedy je prikázaný mierny pôst, to jest zdržiavanie sa mäsitých pokrmov?

Zdržiavanie sa mäsitých pokrmov je prikázané každý piatok.

Každý piatok je dňom pokánia, lebo v ten deň zomrel za nás náš Spasiteľ. Kto by sa nemohol v piatok zdržať mäsitého pokrmu, je povinný uložiť si iný skutok pokánia. Za mäsitý pokrm sa nepovažuje mäso z rýb."

Rímskokatolík

Mato

Odoslaný - 12 marec 2011 :  06:59:13  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Preco je piatok postnym dnom je mi jasne.

Vie mi niekto podobne vysvetlit aj stredu a sobotu?

Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Rafael

Odoslaný - 12 marec 2011 :  08:05:42  Zobraziť profil  Pridať Rafael do zoznamu priateľov
citácia:
Preco je piatok postnym dnom je mi jasne.

Vie mi niekto podobne vysvetlit aj stredu a sobotu?

Pôvodne zaslal Mato - 12 marec 2011 :  06:59:13

1.)

streda+piatok+sobota cez kantry, co je 4x rocne, suvisi so starobylym krestanskym zvykom, vyhradit do roka obdobia, v ktorych sa obetuje a posti vylucne pre potreby Cirkve svatej (vyprosuje sa pomoc pri suzeniach,,prenasledovaniach, milost daru povolani a pod.)

2.)

pre potreby ducha (a nielen Cirkvi) je istou paralelnou odvodeninou aj stary uzus, okrem piatku postit sa aj v sobotu, ktora bola oddavna marianskym dnom.
Nemam poruke stary katechak este z cias prikazanych dvoch dni zdrzovania sa masa (patok+ sobota), v pc mam iba zachovany relikt z jednej knizky, kde sa zrovna tato okolnost spomina:

3.)

kazdotyzdnova streda ku piatku a sobote pribudla v stredoveku, v suvislosti s tzv. Karmelskym skapuliarom a este konkretnejsie, v suvislosti s tzv. sobotnou vysadou:

Tento skapuliar sa casom stal dost oblubenym, cez zvykovost prerastlo aj zdrzovanie sa masa do stried, piatkov i sobot, aj ked mnohi vysvetlit povod tychto troch dni nevedia.

Mato

Odoslaný - 12 marec 2011 :  11:13:46  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Velka vdaka.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

jerome

Odoslaný - 13 marec 2011 :  10:30:24  Zobraziť profil  Pridať jerome do zoznamu priateľov
Vitajte na fore Jerome.

Post nemusi byt len zriekanie sa jedla ale aj veci , ktore nas odvadzaju od Boha.

Hlavne , aby sme nezabudali na almuznu a robenie dobra. Tym, coho sa v poste vzdame mozme obdarovat toho , kto to potrebuje. Almuzna moze znamenat : davat seba, svoj cas , zaujem, trpezlivost ......atd.

Ďakujem za privítanie,Lucia.
To všetko,čo ste vypísali,je súčasťou pôstu;vďaka za pripomenutie.
Mňa v súvislosti s tým,čo ste tu napísali napadla ešte jedna vec.Pred začiatkom pôstu by sme mali prijať rozhodnutie odpustiť.Myslím,tým,že odpustiť ťažké veci,ktoré sa odpúšťajú ťažko.Také,čo sa nám vracajú aj napriek našemu rozhodnutiu odpustiť.V pôste,keď oslabujeme zapieraním sa naše zlé vlastnosti,je nám zhora dávaná veľká,nadprirodzená milosť aby sme v tomto duchovnom zápase vyšli ako víťazi.Neodpustenie je rakovina duše.Bez neho nás ten "rožkatý"(ako ho nazval Rarach),bude stále mať začo lapiť.Je to veľký duchovný boj,no s Kristom je víťazstvo vopred dané.Prajem všetkým,aby počas pôstu boli dobrými Božími bojovníkmi.

Pôvodne zaslal Lucia - 11 marec 2011 :  19:46:36

[/quote]

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 46  ~  Člen od: 11 marec 2011  ~  Posledná návšteva: 30 marec 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

jerome

Odoslaný - 13 marec 2011 :  10:34:32  Zobraziť profil  Pridať jerome do zoznamu priateľov
Matovi:

Streda bola určená za pôstny deň ako deň,kedy Judáš,zradil nášho Pána.

handulka

Odoslaný - 13 marec 2011 :  17:31:09  Zobraziť profil  Pridať handulka do zoznamu priateľov
V stredu je iba jeden jediny raz za rok päst a to prísny na popolcovu stredu V sobotu a stredu nie je inak žiadny pôst . Platí to pre rimokatolikov Greckokatolici to majú prisnejšie. Kto sa chce postit aj v stredu a v sobotu nepacha žiaden hriech Je to iba jeho predsavzatie V piatky cezročného obdobia je pôst od mäsa ale môže sa to nahradit iným dobrým skutkom ako je napr: návšteva chorého,čítanie sv.písma, účast na sv. omši Možnosti je viac. Pre mna osobne nejest mäso nie je pôst ,lebo ja ho nemusím mat.Snažim sa ale v ten den urobit niečo dobré naviac Samozrejme dodržiavame doma piatkovy pôst. U nás vo farnosti je taký zvyk a mne sa to velmi páči Platí to pre celú farnost Kto chce dá si kruciatu cez celý púst a obetuje ju za tých,ktorí trpia v rodine kvoli alkoholu alebo aj za alkoholikov

handulka

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 96  ~  Člen od: 16 jún 2008  ~  Posledná návšteva: 10 november 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Lucia

Odoslaný - 13 marec 2011 :  20:07:28  Zobraziť profil  Pridať Lucia do zoznamu priateľov
Idem si opisat tabulku p. Raracha a zavesit na chladnicku.

tornero

Odoslaný - 13 marec 2011 :  21:05:59  Zobraziť profil  Pridať tornero do zoznamu priateľov
citácia:
V stredu je iba jeden jediny raz za rok päst a to prísny na popolcovu stredu V sobotu a stredu nie je inak žiadny pôst . Platí to pre rimokatolikov Greckokatolici to majú prisnejšie. Kto sa chce postit aj v stredu a v sobotu nepacha žiaden hriech Je to iba jeho predsavzatie V piatky cezročného obdobia je pôst od mäsa ale môže sa to nahradit iným dobrým skutkom ako je napr: návšteva chorého,čítanie sv.písma, účast na sv. omši Možnosti je viac. Pre mna osobne nejest mäso nie je pôst ,lebo ja ho nemusím mat.Snažim sa ale v ten den urobit niečo dobré naviac Samozrejme dodržiavame doma piatkovy pôst. U nás vo farnosti je taký zvyk a mne sa to velmi páči Platí to pre celú farnost Kto chce dá si kruciatu cez celý púst a obetuje ju za tých,ktorí trpia v rodine kvoli alkoholu alebo aj za alkoholikov

Pôvodne zaslal handulka - 13 marec 2011 :  17:31:09

Ano na Slovensku je to tak. Reč bola otom ako to funguje tak vo všeobecnosti. Ked p. biskupi, by nás neoslobodili od dalsích pôstných dní.

Aufer a nobis, quaésumus ,Domine, iniquitátes nostras; ut ad sancta sanctórum puris mereámur méntibus introíre. Amen

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 408  ~  Člen od: 13 október 2009  ~  Posledná návšteva: 15 október 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 13 marec 2011 :  21:17:18  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Mam otazku, nerozumiem uplne presne tej tabulke - chapem dobre, ze podla nej sa pocas velkeho opstu (je to dufam toto 40 dnove obdobie, co sme prave zacali) neje maso cely tyzden a okrem toho je v piatok a sobou prisny post?

tornero

Odoslaný - 13 marec 2011 :  21:27:55  Zobraziť profil  Pridať tornero do zoznamu priateľov
u nás na Slovensku je tam iba popolcova streda, velký piatok a biela sobota dopoludnia.
inak je to tak že pondelok a štvrtok je pôst možes aj mäso ale máš len jedno nasýtenie. teda dajme tomu ze si dáš len obed taký normálny. Inak piatok a sobota zdržiavaš sa aj masa a máš jedno nasýtenie.

treba upozorniť že nedela nieje nikdy pôstny deň, tak sa je ako je libo ...

handulka

Odoslaný - 13 marec 2011 :  21:37:20  Zobraziť profil  Pridať handulka do zoznamu priateľov
na Slovensku je prísny pôst,t.j. jest 3x denne a z toho iba raz dosyta je iba 2x do roka a to je popolcova streda a Velký piatok

handulka

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 96  ~  Člen od: 16 jún 2008  ~  Posledná návšteva: 10 november 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky
Strana: z 2 Previous Topic: Bozia milost je pre spasu potrebna Téma Next Topic: Prejavy  
 Verzia pre tlač
Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06