|
Odoslaný - 02 január 2011 : 20:08:43
|
Rozhodol som sa napísať na toto fórum s nádejou, hoci neviem aký typ ľudí sem chodí a toto diskusné fórum navštevuje. Je možné, že sem chodí obyčajný ľud, ktorému Cirkev a všetko okolo jej tajomstva nie je ukradnuté. Je možné, že sem chodia priamo zasvätený kňazi, ktorí si občas prečítajú nejaké tie myšlienky ľudí. Je dosť možné, že sem môže chodiť hocikto. A to mne vlastne vyhovuje, pretože moja nádej sa tým viac prehlbuje. Môžem sa dozvedieť pohľady na moje otázky od viacerých ľudí, názory viacerých ľudí. Preto sem píšem a obraciam sa s prosbou, možno o radu, možno len o Váš vlastný názor.
Už nejaký čas som túžil stať sa kňazom. Neviem však, či to všetko dokážem, mám isté obavy. Či dokážem byť dobrým kňazom. Netrápi ma vôbec celibát, pretože som ochotný vzdať sa manželstva pre Boha. Už sa však moje rozhodnutie nebude dať vrátiť späť. Čo ak nebudem plniť svoju rolu zodpovedne tak, ako to chce Boh? Čo ak sa budem opäť niekedy v živote cítiť v úzkosti? Milujem hokej, ktorý už nejaký čas hrám, navždy by som však musel s ním skončiť. Najväčšia obava je však škola. Vôbec si neviem predstaviť, ako to tam chodí. Počul som, že je veľmi náročná a veľa ľudí neprejde. 3 hodiny denne na učenie sa mi zdá pomerne málo. Obávam sa, že to nezvládnem. Vie niekto niečo viac o štúdiu?
|
Ak chceš byť veľkým, ukáž čo si veľkosť vyžaduje. |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 2 ~
Člen od: 02 január 2011 ~
Posledná návšteva: 30 január 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 02 január 2011 : 21:34:15
|
ahoj marcus,ohladom studia neviem nic...jedine ked si precitam ADSUM a tam sa pytaju seminaristov, ci sa naplnili ich ocakavania v seminari a pod...co som citala posledne cislo,tak ani jeden nebol zo zivota v seminari zhrozeny tvoje pochybnosti su normalne, ale...kto sa boji nech nechodi do lesa ked by si premyslal nad manzelstvom so zenou, tiez by si mal podobne otazky...vsetko vloz do Bozich ruk, a tak ak sa mas stat knazom, Boh ta povedie...tusim to bol Jan Maria Vianey, ktory v uceni nevynikal, ale zato sa cez to vsetko stal prikladnym knazom a co sa tyka toho hokeja...mam skusenost, ze Boh vie velmi milo prekvapit, takze stat sa knazom nemusi pre teba znamenat nadobro skoncit s tym, co mas rad nech sa teda stane vola Bozia! |
Krajina: Hungary ~
Počet príspevkov: 5687 ~
Člen od: 27 január 2004 ~
Posledná návšteva: 07 január 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 02 január 2011 : 22:00:08
|
Ak to myslíš naozaj vážne s tým kňazstvom, tak odporúčam vyhľadať miestneho farára ktorý nech ťa odporučí na stretnutie a rozhovor s diecéznym biskupom. Pokiaľ viem na vstup do seminára aj tak treba jeho odporučenie. On ti bude vedieť najlepšie odpovedať na tvoje otázky a zistí aj či si vhodný kandidát. Obavy typu "či dokážem byť dobrým kňazom" a ďalšie môžu byť napríklad aj od zlého, ktorý pozná tvoj úmysel stať sa kňazom a snaží sa ti v tom zabrániť. Neviem nakoľko profesionálne sa zaoberáš tým hokejom, ale pokiaľ viem, kňaz nemá zakázané športovať. Mali sme farára ktorý dosť veľa jazdil na bicykli. A aj J.Pavol II lyžoval, a to dokonca aj keď pôsobil ako biskup (to som niekde čítal). Takže si myslím, že ak to povinnosti dovolia ostane čas aj na hokej. Dúfam že som pomohol. Ak sa v niečom mýlim tak ma prosím niekto opravte. |
C.S.S.M.L. |
Počet príspevkov: 1 ~
Posledná návšteva: 08 august 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 január 2011 : 22:57:25
|
ahoj Marcus ked možem poradit Co sa týka štúdia vlastne prijatia do seminára musíš íst za miestnym farárom,ktorý ti poradí čo a ako dalej Existuje tzv.nultý ročnik,kde sa stretavajú adepti na knazstvo Neviem ako často,ale myslím raz mesačne chodia do seminára sobotami Potom ked sa rozhodneš dáš si prihlášku,kde ti dá miestny farár odporučanie, nasleduje rozhovor s psychologom a potom samotná skúška a toho či si povolaný alebo nie nechaj na Pána Boha Máš na to niekolko rokov aby si spoznal či si povolaný Do vysviacky za diakona sa možeš slobodne rozhodnút či ostaneš alebo odídeš Sú tam špirituáli,ktorí ti pomožu v pochybnostiach a čo sa týka štúdia -je to asi také tažké ako na každej vysokej škole Pros Ducha Sv. aby si sa vedel správne rozhodnut Prajem ti aby si sa rozhodol správne |
handulka |
Počet príspevkov: 96 ~
Člen od: 16 jún 2008 ~
Posledná návšteva: 10 november 2012
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 január 2011 : 19:44:57
|
Ďakujem všetkým za odpovede O tom povolení miestneho farára som už počul, no s tým by nemal byť problém, ale asi ešte pred samotnou prihláškou sa skúsim ešte popýtať bližšie informácie nejakého rozumného kňaza, ktorý by mi možno mohol pomôcť nájsť odpovede na všetky moje otázky. Sú isté veci, ktoré ma znepokojujú, napr. sa priznám, že neviem ako by som znášal neustále presúvanie z jednej lokality do druhej, predsa len to nie je dvakrát príjemné, každý človek sa rád niekde nastálo usadí a tam realizuje. To je tiež jedna z najväčších obáv. Ale ako si písala ty janka, kto sa bojí, nech nechodí do lesa. Mám určité obavy aj ohľadne toho štúdia, pretože pri väčšine iných štúdii si program organizuje samotný človek, kdežto ako som počul, tam už budem mať jasne vytvorený priestor na dané veci. Je ťažké sa rozhodnúť, ale ako už bolo povedané, pri každom rozhodovaní sú isté obavy, alebo otázky. Asi najviac mi na to dokáže odpovedať priamo zasvätená osoba, ktorá tým prešla. ĎAKUJEM za Vaše odpovede |
Ak chceš byť veľkým, ukáž čo si veľkosť vyžaduje. |
Počet príspevkov: 2 ~
Posledná návšteva: 30 január 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 január 2011 : 22:10:47
|
mily Marcus, ako sa zda, v Tvojom rozhodovani je prilis vela uvazovania a strachu coho vsetkeho sa budes musiet vzdat. Naozaj bude dobre poradit sa s knazom, ale hlavne denne v stretnuti s Bohom pros a dobre nacuvaj ci je to skutocne volanie ku knazstvu. Pretoze to On si povolava do sluzby a ten koho si povola zvycajne nerozmysla o tom, ci bude moct este hrat hokej a pod... pretoze Mu doveruje... Hlavne sam pred sebou bud uprimny kedy a preco vznikla vobec u Teba ta myslienka o knazstve. Ci to nie je urcita forma "tlaku" rodiny, ktora chce mat v rodine knaza, alebo "návrh" spolocenstva do ktoreho chodis a vidia Tvoju zboznost a nadsenie...atd. Zelam Ti uprimne, aby Tvoje konecne rozhodnutie bolo Tvojou odpovedou Bohu na jeho volanie! ela |
|
|
|
Odoslaný - 05 január 2011 : 08:30:41
|
Marcus, ak je tvoje povolanie od Pána, On Ťa uschopní. Veci, ktoré teraz vnímaš ako prekážky, budú zrazu pre Teba prostriedkami, aby si Boh z Teba vyformoval človeka podľa Jeho vôle a predstáv. O tie "sťahovky" nemaj strach. Má to aj veľké pozitívum. Na novom mieste môžeš začať ako nový človek. Celý život sa meníme ( najlepšie by bolo keby sme sa propodobňovali Kristovi) a človek sa poučí so svojich chýb, ktoré na novom mieste nemusí opakovať. A spoznáš tak veľa ľudí, ktorým Boh cez Teba bude slúžiť ako to ty dovolíš. Ak sa budeš chcieť len realizovať, tak si sa minul cieľa. Prajem Ti aby si skutočne rozlíšil vo svetle Slova, aké plány má Pán s Tebou, kde Ťa chce použiť ako svoj nástroj na budovanie Kráľovstva. |
Počet príspevkov: 61 ~
Člen od: 15 apríl 2010 ~
Posledná návšteva: 21 február 2020
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 január 2011 : 22:16:59
|