Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Mimo pôvodnú myšlienku fóra
 Polemiky, filozofovanie
 Dokonalosť, nekonečnosť a láska
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Koljiho skeptická téma Téma Next Topic: Nenávisť
Strana: z 9

Sendy

Stav: offline

Odoslaný - 13 november 2010 :  20:02:50  Zobraziť profil  Pridať Sendy do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:

A to tvrdenie, že nekonečno bolo je a bude v kope, to je podľa akej logiky? Podľa "nášho chápania", či podľa tej tebou vymyslenej?

Pôvodne zaslal Sendy - 13 november 2010 :  19:31:45

Podľa nášho chápania.

Pôvodne zaslal blesk - 13 november 2010 :  19:35:26

Keďže je to nekonečno ustavičných zmien a má zodpovedať našej logike, teda znova ťa to vracia k otázke, kedy sa minie nekonečný rad zmien, aby sme mohli pozorovať zmeny a vývoj nášho vesmíru?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 749  ~  Člen od: 23 október 2009  ~  Posledná návšteva: 08 január 2019 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

blesk

Odoslaný - 13 november 2010 :  20:05:16  Zobraziť profil  Pridať blesk do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
citácia:

A to tvrdenie, že nekonečno bolo je a bude v kope, to je podľa akej logiky? Podľa "nášho chápania", či podľa tej tebou vymyslenej?

Pôvodne zaslal Sendy - 13 november 2010 :  19:31:45

Podľa nášho chápania.

Pôvodne zaslal blesk - 13 november 2010 :  19:35:26

Keďže je to nekonečno ustavičných zmien a má zodpovedať našej logike, teda znova ťa to vracia k otázke, kedy sa minie nekonečný rad zmien, aby sme mohli pozorovať zmeny a vývoj nášho vesmíru?

Pôvodne zaslal Sendy - 13 november 2010 :  20:02:50

"kedy sa minie nekonečný rad zmien"
nikdy...
Ale netráp sa nad tým, toto ťažko pochopíme...a je to len teória a všetko môže byť inak.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 593  ~  Člen od: 27 júl 2010  ~  Posledná návšteva: 18 február 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Sendy

Odoslaný - 13 november 2010 :  20:14:02  Zobraziť profil  Pridať Sendy do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:

Pôvodne zaslal Sendy - 13 november 2010 :  20:02:50

"kedy sa minie nekonečný rad zmien"
nikdy...
Ale netráp sa nad tým, toto ťažko pochopíme...a je to len teória a všetko môže byť inak.

Pôvodne zaslal blesk - 13 november 2010 :  20:05:16

Ja sa tým netrápim, ale bavím sa na tom, ako sa s tým trápiš ty. Fakt, že nekonečný rad sa nikdy neminie znamená, že vesmír, pohyb aj čas nevyhnutne musí mať začiatok. Ak by nemal a smerovalo by to do nekonečna, nevyhnutne by sme museli pripustiť nekonečný rad do minulosti, ktorý sa súčasnosťou skončí, čo zjavne nie je žiadna teória, ako sa to tu snažíš prezentovať, ale do očí bijúci nezmysel. A ak chceš tvrdiť, že okrem normálnej logiky platí ešte nejaká nenormálna, tak potom sa dá ospravedlniť už absolútne všetko. Napríklad aj to, že ak ťa umučím k smrti, tak vlastne podľa nejakej inej a možno vyššej logiky som ťa vlastne neumučil. A ak sa ti zdá, že to nedáva zmysel, tak sa s tým netráp, lebo"je to len teória, ktorú my ťažko pochopíme". Ale netreba zúfať. Veda raz vysvetlí aj nezmysly.

Tak si to myslel?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 749  ~  Člen od: 23 október 2009  ~  Posledná návšteva: 08 január 2019 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

blesk

Odoslaný - 13 november 2010 :  20:18:51  Zobraziť profil  Pridať blesk do zoznamu priateľov
Sendy ty ma absolútne nechápeš.

"že vesmír, pohyb aj čas nevyhnutne musí mať začiatok."

Áno, má to svoj začiatok...náš vesmír má začiatok a koniec...kde je však písané, že vesmírov (kde každý vesmír má svoj čas, hmotu, priestor, energiu) nemôže byť viacej ?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 593  ~  Člen od: 27 júl 2010  ~  Posledná návšteva: 18 február 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Sendy

Odoslaný - 13 november 2010 :  20:45:49  Zobraziť profil  Pridať Sendy do zoznamu priateľov
citácia:

Áno, má to svoj začiatok...náš vesmír má začiatok a koniec...kde je však písané, že vesmírov (kde každý vesmír má svoj čas, hmotu, priestor, energiu) nemôže byť viacej ?

Pôvodne zaslal blesk - 13 november 2010 :  20:18:51

V takom prípade je tu otázka, či začiatok a vznik nášho vesmíru je na nejakom predošlom vesmíre závislý, alebo nie.

blesk

Odoslaný - 13 november 2010 :  20:47:58  Zobraziť profil  Pridať blesk do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:

V takom prípade je tu otázka, či začiatok a vznik nášho vesmíru je na nejakom predošlom vesmíre závislý, alebo nie.

Pôvodne zaslal Sendy - 13 november 2010 :  20:45:49

Som rád že si ma pochopil, no pravdepodobne náš vesmír nemá žiadny vplyv na tie ostatné vesmíry.

Sendy

Odoslaný - 13 november 2010 :  20:49:39  Zobraziť profil  Pridať Sendy do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
citácia:

Pôvodne zaslal Sendy - 13 november 2010 :  20:45:49

Som rád že si ma pochopil, no pravdepodobne náš vesmír nemá žiadny vplyv na tie ostatné vesmíry.

Pôvodne zaslal blesk - 13 november 2010 :  20:47:58

Potom ale nerozumiem, aký malo význam to tu spomínať. Čo vlastne závisí od toho, či je vesmír jeden, alebo niekoľko na sebe absolútne nezávislých?

blesk

Odoslaný - 13 november 2010 :  20:57:10  Zobraziť profil  Pridať blesk do zoznamu priateľov
Sendy
Azuritko tvrdil, že z nekonečna nemôže vzniknúť niečo len raz..ja som mu pripomenul túto možnosť, že vesmíry vznikajú a zanikajú (sú od seba "izolované")...
No a potom si sa do toho zapojil ty...
No a vyplýva z toho to, že ak je táto teória správna a teoreticky sme v našom vesmíre len my inteligentná civilizácia (malá pravdepodobnosť), tak v tých iných vesmíroch budú 100%tne nejaké vyspelé civilizácie.

Sendy

Odoslaný - 13 november 2010 :  21:40:27  Zobraziť profil  Pridať Sendy do zoznamu priateľov
Problém je v tom, že Azuritko odpovedal na tvoju námietku, podľa ktorej je možné, že singularita tu bola vždy. Táto tvoja námietka teda predpokladá, že hmota, ktorá je stavebným materiálom nášho vesmíru, je, čo sa týka trvania, nekonečná.

Azuritko teda hovoril o nekonečnosti matérie nášho vesmíru a tvrdil, že ak by naša hmota bola vždy (teda aj čo do minulosti nekonečná), nikdy by náš vesmír nemohol vzniknúť, lebo by vždy bol. Tento variant si sám poprel, keď si tvrdil, že náš vesmír má začiatok, teda musel vzniknúť.

Druhý variant je, že ak chceme pripustiť vznik nášho vesmíru a zachovať nekonečnosť našej matérie do minulosti, musíme rátať s nekonečným množstvom vznikov a zánikov predošlých vesmírov, ktorých stavebným materiálom je hmota nášho vesmíru.

Preto Azuritko hovorí, že ak chceš tvrdiť, že singularita bola vždy, tak buď náš vesmír nevznikol (bol tu vždy, čo je hlúposť), alebo tu bol nekonečný rad predošlých vesmírov (čo je rovnako hlúposť, keďže nekonečný rad predošlých vesmírov sa nikdy neminie a tak náš vesmír by nemal kedy vzniknúť).

Tvoja pripomienka o existencii nejakých navzájom nezávislých vesmírov v tejto problematike nehrá žiadnu rolu. A kresťanstvo s tým napokon nemá žiaden problém. (Mimochodom, jednu civilizáciu z paralelného a dokonca nemateriálneho vesmíru poznáme. Nazývame ich anjelmi.)

blesk

Odoslaný - 13 november 2010 :  21:58:04  Zobraziť profil  Pridať blesk do zoznamu priateľov
citácia:
Problém je v tom, že Azuritko odpovedal na tvoju námietku, podľa ktorej je možné, že singularita tu bola vždy. Táto tvoja námietka teda predpokladá, že hmota, ktorá je stavebným materiálom nášho vesmíru, je, čo sa týka trvania, nekonečná.

Azuritko teda hovoril o nekonečnosti matérie nášho vesmíru a tvrdil, že ak by naša hmota bola vždy (teda aj čo do minulosti nekonečná), nikdy by náš vesmír nemohol vzniknúť, lebo by vždy bol. Tento variant si sám poprel, keď si tvrdil, že náš vesmír má začiatok, teda musel vzniknúť.

Druhý variant je, že ak chceme pripustiť vznik nášho vesmíru a zachovať nekonečnosť našej matérie do minulosti, musíme rátať s nekonečným množstvom vznikov a zánikov predošlých vesmírov, ktorých stavebným materiálom je hmota nášho vesmíru.

Preto Azuritko hovorí, že ak chceš tvrdiť, že singularita bola vždy, tak buď náš vesmír nevznikol (bol tu vždy, čo je hlúposť), alebo tu bol nekonečný rad predošlých vesmírov (čo je rovnako hlúposť, keďže nekonečný rad predošlých vesmírov sa nikdy neminie a tak náš vesmír by nemal kedy vzniknúť).

Tvoja pripomienka o existencii nejakých navzájom nezávislých vesmírov v tejto problematike nehrá žiadnu rolu. A kresťanstvo s tým napokon nemá žiaden problém. (Mimochodom, jednu civilizáciu z paralelného a dokonca nemateriálneho vesmíru poznáme. Nazývame ich anjelmi.)

Pôvodne zaslal Sendy - 13 november 2010 :  21:40:27

Nie hmota je večná, ale niečo z čoho vznikla hmota...môžeme to nazvať nejakou energiou, lebo počas veľkého tresku vznikla hmota z energie.

No a náš čas sa viaže na tento vesmír, iný čas sa viaže na iné versmíry a ako som už spomenul, v tých iných vesmíroch môžu byť aj iné prvky, teda také, ktoré tu nie su.

Singularita znamnená nekonečnosť, teda nekonečné zakrivenie času, priestoru a všeličoho možného.

Azuritko

Odoslaný - 14 november 2010 :  13:09:20  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
citácia:
Azuritko ale AKO si zistil, že neovládam dobre históriu ???? Podľa čoho usudzuješ ? Usudzuješ tak preto, lebo môj názor ti je nepohodlný ??? Z tvojej strany je to dosť povrchné...

Pôvodne zaslal blesk - 13 november 2010 : 18:50:37

Z tvojich príspevkov je to jasné ako facka. Kdesi Sumeri mali čosi podobné terajšej Biblii, ale boli skôr, tak je to mýtus..... Toto je podľa teba znalosť histórie? Povedz mi tému, daj mi 5 minút a vypotím ti podobnú odpoveď. Toto je kamarát povrchné. Veď sa zamysli nad možnosťami. Iba tak málo stačí a musíš pochopiť, že sa ohrádzaš strašne slabo. Ako pravda je, že možno vieš z histórie viac ako prezentuješ, ale potom nechápem, prečo to prezentuješ takto slabo ak si znalejší.

citácia:
Väčšina náboženstiev má viacerých bohov, tak tých Bohov je viacej

Si ty schopný vôbec pochopiť nejaký príspevok? Silne o tom pochybujem. Tvoje reakcie sú úplne mimo myšlienky. Tvrdohlavosť a slepota bez hraníc. Ja ti už nejdem všetko vysvetľovať jak malému decku. Nepochopil si, respektíve kašlal si na snahu pochopiť, tvoj problém.

citácia:
V prvom rade...BOH slúžil a slúži ako záplata na nepoznané. Ty robíš závery na to, na čo nestačí náš rozum. je to dosť smutné.

Ty sa vieš tak neuveriteľne uspokojovať... Ešte si nepoprel jeho existenciu, ale už vieš, že to je iba záplata. Ty na to, čo nechápeš povieš, že na to nestačí náš (hlavne tvoj) rozum. To je už skôr smiešne ako smutné. Ale nečudo. Veď ty nechápeš ani čo hovorím príspevkom a vytrhávaš si z kontextu... Tu naozaj platí dvojnásobne, keby si skončil s prispievaním po tvojich prvých ale 50 príspevkoch, myslel by som si ešte, že si vcelku inteligentný. Ale každým ďalším príspevkom ukazuješ úplný opak. A to síce môžme nazvať smutným.

citácia:
"kde vraj"... a určite po tom zemetrasení sa záhadne vyparila.

Netvrdím, že to je zaručene skutočnosť, preto som dal aj vraj, a zemetrasenie spôsobí na hore asi zosuv skál. Čo je na tom záhadné? Pričom bol ten koráb vo výške kde je neustále sneh, preto sa tam dostalo len pár ľudí čo ho videli. Ale proste je to iný pohľad. Ty si tvrdil, že neexistuje, a ja ti hovorím, že to nieje jediný pohľad ako sa zdalo z tvojho príspevku. Skús niekedy pochopiť význam aj sám, ale to by si musel aspom trochu otvoriť oči.

citácia:
Neviem či celá Biblia je mýtus, no podstatná časť je. Respektívne niektoré veci môžu byť len prifarbené.
To, že v tej dobe nevedeli postaviť ten koráb tvrdia vedci (videl som o tom dokument kde o tom hovorili), maximálne mohol nejaký človek .
A podporili to aj argumentami...
Ešte tam hovorili aj o tom vrchu Ararat, kde DOKÁZALI, že nebol koráb..no pútnici tam chodia aj tak.

Pôvodne zaslal blesk - 13 november 2010 :  18:50:37

A to, že podstatná časť je, už vieš ako? A ten dokument zjavne zameraný jednoznačne proti. Ako vidíš, ja som videl iný dokument. Ktorý bol zase asi zameraný za. Možno Noe skutočne žil a urobil loď, a možno nie. Či už tak alebo onak, objektívne pravdu asi nezistíš. Teórií sa za tú dobu vytvorilo veľa. Podstatu ale aj tak zase obchádzaš. Či to je alebo nieje pravda, tomu, čo tým Boh nám hovorí to neuberá na váhe.

Rímskokatolík

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4003  ~  Člen od: 15 máj 2007  ~  Posledná návšteva: 27 apríl 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Azuritko

Odoslaný - 14 november 2010 :  13:21:03  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
citácia:
Nie hmota je večná, ale niečo z čoho vznikla hmota...môžeme to nazvať nejakou energiou, lebo počas veľkého tresku vznikla hmota z energie.

Pôvodne zaslal blesk - 13 november 2010 :  21:58:04

To máš úplne to isté. Či hmota, či energia, či procesy, všetko je to neživé, neschopné slobodného rozhodnutia a tým pádom platí to, čo som ja a Sendy písal. Ak tu energia bola vždy, tak z nej nemohla vzniknúť hmota raz. Iba vždy (napríklad aj cyklicky) alebo nikdy. Či chceš či nechceš, nepomôže ti iná logika, čas ani nič. Ty proste plne nerozumieš pojmu nekonečno, to nieje divné, uvedomiť si význam toho pojmu chce veľa premýšľania. Ale ty to tým pádom sa snažíš otočiť, na nejaké iné logiky a neviem aké nezmysli. Počínaš si presne tak, ako to vyčítaš nám. Vraj si tam, čomu nerozumieme, dosádzame Boha. Ty si tam dosadíš, že to je zložitejšie...

Rímskokatolík

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4003  ~  Člen od: 15 máj 2007  ~  Posledná návšteva: 27 apríl 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

blesk

Odoslaný - 14 november 2010 :  13:30:48  Zobraziť profil  Pridať blesk do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
Azuritko ale AKO si zistil, že neovládam dobre históriu ???? Podľa čoho usudzuješ ? Usudzuješ tak preto, lebo môj názor ti je nepohodlný ??? Z tvojej strany je to dosť povrchné...

Z tvojich príspevkov je to jasné ako facka. Kdesi Sumeri mali čosi podobné terajšej Biblii, ale boli skôr, tak je to mýtus..... Toto je podľa teba znalosť histórie? Povedz mi tému, daj mi 5 minút a vypotím ti podobnú odpoveď. Toto je kamarát povrchné. Veď sa zamysli nad možnosťami. Iba tak málo stačí a musíš pochopiť, že sa ohrádzaš strašne slabo. Ako pravda je, že možno vieš z histórie viac ako prezentuješ, ale potom nechápem, prečo to prezentuješ takto slabo ak si znalejší.

citácia:
Väčšina náboženstiev má viacerých bohov, tak tých Bohov je viacej

Si ty schopný vôbec pochopiť nejaký príspevok? Silne o tom pochybujem. Tvoje reakcie sú úplne mimo myšlienky. Tvrdohlavosť a slepota bez hraníc. Ja ti už nejdem všetko vysvetľovať jak malému decku. Nepochopil si, respektíve kašlal si na snahu pochopiť, tvoj problém.

citácia:
V prvom rade...BOH slúžil a slúži ako záplata na nepoznané. Ty robíš závery na to, na čo nestačí náš rozum. je to dosť smutné.

Ty sa vieš tak neuveriteľne uspokojovať... Ešte si nepoprel jeho existenciu, ale už vieš, že to je iba záplata. Ty na to, čo nechápeš povieš, že na to nestačí náš (hlavne tvoj) rozum. To je už skôr smiešne ako smutné. Ale nečudo. Veď ty nechápeš ani čo hovorím príspevkom a vytrhávaš si z kontextu... Tu naozaj platí dvojnásobne, keby si skončil s prispievaním po tvojich prvých ale 50 príspevkoch, myslel by som si ešte, že si vcelku inteligentný. Ale každým ďalším príspevkom ukazuješ úplný opak. A to síce môžme nazvať smutným.

citácia:
"kde vraj"... a určite po tom zemetrasení sa záhadne vyparila.

Netvrdím, že to je zaručene skutočnosť, preto som dal aj vraj, a zemetrasenie spôsobí na hore asi zosuv skál. Čo je na tom záhadné? Pričom bol ten koráb vo výške kde je neustále sneh, preto sa tam dostalo len pár ľudí čo ho videli. Ale proste je to iný pohľad. Ty si tvrdil, že neexistuje, a ja ti hovorím, že to nieje jediný pohľad ako sa zdalo z tvojho príspevku. Skús niekedy pochopiť význam aj sám, ale to by si musel aspom trochu otvoriť oči.

citácia:
Neviem či celá Biblia je mýtus, no podstatná časť je. Respektívne niektoré veci môžu byť len prifarbené.
To, že v tej dobe nevedeli postaviť ten koráb tvrdia vedci (videl som o tom dokument kde o tom hovorili), maximálne mohol nejaký človek .
A podporili to aj argumentami...
Ešte tam hovorili aj o tom vrchu Ararat, kde DOKÁZALI, že nebol koráb..no pútnici tam chodia aj tak.

Pôvodne zaslal blesk - 13 november 2010 :  18:50:37

A to, že podstatná časť je, už vieš ako? A ten dokument zjavne zameraný jednoznačne proti. Ako vidíš, ja som videl iný dokument. Ktorý bol zase asi zameraný za. Možno Noe skutočne žil a urobil loď, a možno nie. Či už tak alebo onak, objektívne pravdu asi nezistíš. Teórií sa za tú dobu vytvorilo veľa. Podstatu ale aj tak zase obchádzaš. Či to je alebo nieje pravda, tomu, čo tým Boh nám hovorí to neuberá na váhe.

Pôvodne zaslal Azuritko - 14 november 2010 :  13:09:20

Azuritko ty vieš vôbec čo je to mýtus a ako mýty vznikali ?
Ja netvrdím, že tá potopa na 100% nebola...mohla byť, ale to okolo toho, tá omáčka je mýtus..a v Biblii je ten pôvodný text trochu zmenený a je pripísaný inému aktérovi...čiže ak sa aj niečo naozaj stalo, tak Sumeri to popísali čistejšie ako Židia, pretože to napísali skôr.

V minulosti to bola záplata, prečo by nemala byť aj teraz ?

Pokiaľ bola Noemova archa, tak tá archa by mala podobný výtlak ako TITANIC. Prosím ťa, kde by v tej dobe niekto vedel skonštruovať takú mohutnú loď ? Pravdepodobnejšie je, že bola potopa, niekto sa zachránil na malej loďke a potom z toho vznikol mýtus.

Ten dokument bol v podstate neutrálny...jedni vedci sa k tomu stavali kladne a a druhí záporne.

Dušan

Odoslaný - 14 november 2010 :  18:23:24  Zobraziť profil  Pridať Dušan do zoznamu priateľov
Blesk, keď nie si schopný veriť dnešným ľuďom čo sú presvedčení že sa osobne stretli so vzkieseným Ježišom, tak skús hľadať pravdu trebárs aj cez spisy Nového Zákona; hlavne sa zamýšľaj akým spôsobom sa Ježiš vyjadroval, čo predpovedal dopredu, a tak.

veriaci

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 982  ~  Člen od: 26 január 2010  ~  Posledná návšteva: 15 máj 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

blesk

Odoslaný - 14 november 2010 :  18:31:00  Zobraziť profil  Pridať blesk do zoznamu priateľov
citácia:
Blesk, keď nie si schopný veriť dnešným ľuďom čo sú presvedčení že sa osobne stretli so vzkieseným Ježišom, tak skús hľadať pravdu trebárs aj cez spisy Nového Zákona; hlavne sa zamýšľaj akým spôsobom sa Ježiš vyjadroval, čo predpovedal dopredu, a tak.

Pôvodne zaslal Dušan - 14 november 2010 :  18:23:24

Osobne, to myslíš ako...citovo (tak ako aj ľudia z iných náboženstiev, trebárs aj z polyteistických) alebo priamo, že sa ho dotkli ?

Dušan

Odoslaný - 14 november 2010 :  18:50:26  Zobraziť profil  Pridať Dušan do zoznamu priateľov
Kto úprimne ponúkne Bohu svoj život, Boh sa mu dá spoznať. A je to Ten, o ktorom verne učí Cirkev.
Inak je aj taký človek, ku ktorému prišla Mária a chvíľu ho pevne držala za ruky. (Toto vravím aby si vedel, že také telo je podobné ako naše.)

veriaci

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 982  ~  Člen od: 26 január 2010  ~  Posledná návšteva: 15 máj 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Azuritko

Odoslaný - 15 november 2010 :  11:12:57  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
citácia:
Azuritko ty vieš vôbec čo je to mýtus a ako mýty vznikali ?
Ja netvrdím, že tá potopa na 100% nebola...mohla byť, ale to okolo toho, tá omáčka je mýtus..a v Biblii je ten pôvodný text trochu zmenený a je pripísaný inému aktérovi...čiže ak sa aj niečo naozaj stalo, tak Sumeri to popísali čistejšie ako Židia, pretože to napísali skôr.

Pôvodne zaslal blesk - 14 november 2010 : 13:30:48

Možno áno, možno nie, ale zase, ak zoberieš do úvahy ako možnosť inšpiráciu Bohom, tak je možné, že to čo písali Židia, je omnoho presnejšie. Alebo je to len čisto mýtus, no je veľmi dôležité, aby sme o ňom počuli... Až keď vylúčiš Boha, potom možno uvažovať, či to bola skôr náhoda alebo to čo už pisateľ kdesi počul. No preto by bolo asi najvhodnejšie, ak by si riešil ako prvú otázku existencie Boha a aj tak by si mohol trochu objektívnejšie to posudzovať s úvahou nad všetkými možnosťami.

citácia:
V minulosti to bola záplata, prečo by nemala byť aj teraz ?

Často krát áno, aj dnes to často krát je. Ale aj v minulosti podľa Biblie Boh vykonával cez Mojžiša zázraky. Aby to nebola Pravda, musel by byť aj Mojžiš mýtus a zase Boh by nesmel existovať.

citácia:
Pokiaľ bola Noemova archa, tak tá archa by mala podobný výtlak ako TITANIC. Prosím ťa, kde by v tej dobe niekto vedel skonštruovať takú mohutnú loď ? Pravdepodobnejšie je, že bola potopa, niekto sa zachránil na malej loďke a potom z toho vznikol mýtus.

To je zase len také tvrdenie. Poznáš „Bagdadské batérie“ alebo ako sa ešte volajú? Kým by ich nenašli, by ťa ani len nenapadlo, že kedysi pred približne 1800 rokmi mohlo existovať niečo ako batéria. Proste ako by to mohli vyrobiť? Šak to nieje možné. Ale nález hovorí niečo iné. Prečo by zaručene nedokázal takú loď vyrobiť? Od Boha mal nejaké inštrukcie plus dáke schopnosti, jednoducho nedá sa to jednoznačne na 100% vylúčiť.

citácia:
Ten dokument bol v podstate neutrálny...jedni vedci sa k tomu stavali kladne a a druhí záporne.

Pôvodne zaslal blesk - 14 november 2010 :  13:30:48

By bolo dobré keby som ho videl. Aj ja by som ti dal odkaz na ten čo som videl ja, ale netuším ako sa volal....

Rímskokatolík

blesk

Odoslaný - 15 november 2010 :  12:13:17  Zobraziť profil  Pridať blesk do zoznamu priateľov
"Aby to nebola Pravda, musel by byť aj Mojžiš mýtus"

Predstav si, že nie....Mojžiš mohol naozaj existovať...len teraz znie otázka, ak existoval, koľko mýtov sa na neho naviazalo.

Ohladom tých batérií..iba sa špekuluje, že to mohli byť batérie.

Azuritko

Odoslaný - 15 november 2010 :  13:11:26  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
No proste musel by si tam zase kopec vecí označiť za mýtus. A ako to chceš dokazovať?

A tie batérie si zaručene nedávali do walkmana. Ale vodu v tých nádobách neprenášali a prúd to v sebe malo. Takže nech to už používali na čokoľvek, dokázali to vyrobiť a znovu sa to podarilo až kdesi okolo 1800 roku.... Proste nejde vylúčiť, že bol schopný človek v dávnej dobe vyrobiť obrovskú loď.

Rímskokatolík

blesk

Odoslaný - 15 november 2010 :  13:22:51  Zobraziť profil  Pridať blesk do zoznamu priateľov
citácia:
No proste musel by si tam zase kopec vecí označiť za mýtus. A ako to chceš dokazovať?

A tie batérie si zaručene nedávali do walkmana. Ale vodu v tých nádobách neprenášali a prúd to v sebe malo. Takže nech to už používali na čokoľvek, dokázali to vyrobiť a znovu sa to podarilo až kdesi okolo 1800 roku.... Proste nejde vylúčiť, že bol schopný človek v dávnej dobe vyrobiť obrovskú loď.

Pôvodne zaslal Azuritko - 15 november 2010 :  13:11:26

Takže v prvom rade v Egypte sa nezaznamenalo nič o tom, že by nejaký Boh pomohol Židom...samozrejme je tam pravdepodobnosť, že by sa Egypťania hanbili a preto to nezaznamenali, ale aj keby to tak naozaj bolo, niekto by niečo zaznamenal...aspoň okrajovo.

No napríklad to, že Mojžiš vyšiel na horu, kde mu dal Boh zákona=mýtus...veľmi podobné príbehy sú popisované v iných kultúrach

http://www.myty.info/image/2005030006/chammurabi.jpg

sedící bůh Šamaš předává Chammurabimu zákony

Desatoro-veľmi podobné morálne zákony v egyptskej knihe mŕtvych

a pod... takýchto podobností je strašne vela...

blesk

Odoslaný - 15 november 2010 :  13:25:59  Zobraziť profil  Pridať blesk do zoznamu priateľov
citácia:

Pôvodne zaslal Azuritko - 15 november 2010 :  13:11:26

Azuritko to že sa to podobalo na baterku ešte neznamená, že to bola naozaj baterka !
Je to iba špekulácia, že to slúžilo ako batéria.

Azuritko

Odoslaný - 15 november 2010 :  15:12:13  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
citácia:
Takže v prvom rade v Egypte sa nezaznamenalo nič o tom, že by nejaký Boh pomohol Židom...samozrejme je tam pravdepodobnosť, že by sa Egypťania hanbili a preto to nezaznamenali, ale aj keby to tak naozaj bolo, niekto by niečo zaznamenal...aspoň okrajovo.

No napríklad to, že Mojžiš vyšiel na horu, kde mu dal Boh zákona=mýtus...veľmi podobné príbehy sú popisované v iných kultúrach

Pôvodne zaslal blesk - 15 november 2010 :  13:22:51

A zase to, čo sa už niekedy vyskytlo, je hneď mýtus... Ale tak to nemusí byť. To ty stále tvrdíš, že ak sa nájde čo i len malá zmienka z minulosti, tak je to hneď mýtus ak to je druhý krát. Ale vôbec to nemusí byť pravda. Nemáš to o čo oprieť. Že sa nenašla zmienka? Našla. Celá kniha v Biblii. A ďalšie? Ak sa nenašli, neznamená to, že neexitujú... Ale tak zase, nemôžeš to tvrdiť tak isto ako to ty tvrdíš, lebo sú to dohady na základe nájdeného niečoho iného, ako biblie. Ale zaujmavé, že knihy biblie sa hneď považujú za nepravdivé, sa vôbec nepovažujú za dôkaz a ak nieje nič čo by potvrdzovalo určitú časť Biblie, tak to je hneď mýtus. A určite, ak by sa našlo niečo, čo by trochu bibliu podporilo, bol by to tiež mýtus. Napr. aj také turínske plátno. Proste keď niekto nechce, aby sa to považovalo za pravdu, nepomôže nič čo tu na svete je.

Rímskokatolík

Azuritko

Odoslaný - 15 november 2010 :  15:17:31  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
citácia:
Azuritko to že sa to podobalo na baterku ešte neznamená, že to bola naozaj baterka !

Pôvodne zaslal blesk - 15 november 2010 :  13:25:59

Ty tu hovor o špekuláciách... No ale ako definuješ pojem baterka? Ak to používali na lekárske účeli, tak to bol nástroj na lekárske účely. Ak na iné účely, bol to nástroj na iné účely. A získavanie energie z toho asi nejde vylúčiť, čo je podstata tejto batérie. Už na čo tú energiu využili nieje podstatné. Podstatné je, že ju vedeli získať takýmto spôsobom. Napadá ťa snáď iné využitie, keď ak sa nemýlim otvor utesňovali? Načo by im boli zapchaté hlinené nádoby? A o nich sa tiež napríklad nenašli zatiaľ písomné zmienky. Ale existujú.

Rímskokatolík

blesk

Odoslaný - 15 november 2010 :  15:20:10  Zobraziť profil  Pridať blesk do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:

Pôvodne zaslal blesk - 15 november 2010 :  13:25:59

Ty tu hovor o špekuláciách... No ale ako definuješ pojem baterka? Ak to používali na lekárske účeli, tak to bol nástroj na lekárske účely. Ak na iné účely, bol to nástroj na iné účely. A získavanie energie z toho asi nejde vylúčiť, čo je podstata tejto batérie. Už na čo tú energiu využili nieje podstatné. Podstatné je, že ju vedeli získať takýmto spôsobom. Napadá ťa snáď iné využitie, keď ak sa nemýlim otvor utesňovali? Načo by im boli zapchaté hlinené nádoby? A o nich sa tiež napríklad nenašli zatiaľ písomné zmienky. Ale existujú.

Pôvodne zaslal Azuritko - 15 november 2010 :  15:17:31

Azuritko ale ja netvrdím, že nemôžeš mať pravdu. Ja iba tvrdím, že to nie je 100%tné

Mňa nenapadá iné využitie, ale ich mohlo napadnúť iné využitie. Možno ani nevedeli že tam je nejaký potenciál a používali to na niečo iné.

blesk

Odoslaný - 15 november 2010 :  15:27:51  Zobraziť profil  Pridať blesk do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:

Pôvodne zaslal blesk - 15 november 2010 :  13:22:51

A zase to, čo sa už niekedy vyskytlo, je hneď mýtus... Ale tak to nemusí byť. To ty stále tvrdíš, že ak sa nájde čo i len malá zmienka z minulosti, tak je to hneď mýtus ak to je druhý krát. Ale vôbec to nemusí byť pravda. Nemáš to o čo oprieť. Že sa nenašla zmienka? Našla. Celá kniha v Biblii. A ďalšie? Ak sa nenašli, neznamená to, že neexitujú... Ale tak zase, nemôžeš to tvrdiť tak isto ako to ty tvrdíš, lebo sú to dohady na základe nájdeného niečoho iného, ako biblie. Ale zaujmavé, že knihy biblie sa hneď považujú za nepravdivé, sa vôbec nepovažujú za dôkaz a ak nieje nič čo by potvrdzovalo určitú časť Biblie, tak to je hneď mýtus. A určite, ak by sa našlo niečo, čo by trochu bibliu podporilo, bol by to tiež mýtus. Napr. aj také turínske plátno. Proste keď niekto nechce, aby sa to považovalo za pravdu, nepomôže nič čo tu na svete je.

Pôvodne zaslal Azuritko - 15 november 2010 :  15:12:13

Takže Mojžiš a Šamas bol ten istý človek ?
Alebo Šamasovi naozaj Boh dal zákony a potom si zmyslel, že zákony zjaví aj Mojžišovi ?
Ale v Biblii sú určite nejaké pravdy ohľadom minulosti a niektoré príbehy môžu byť z časti pravdivé.

Turínske plátno je fakt a nedokazuje nič.

Môže ísť aj o falzifikát.

Strana: z 9 Previous Topic: Koljiho skeptická téma Téma Next Topic: Nenávisť  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06