Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Mimo pôvodnú myšlienku fóra
 Polemiky, filozofovanie
 Správna autorita?
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Čo také strašné by sa stalo Téma Next Topic: Odluka od štátu  

Azuritko

Stav: offline

Odoslaný - 29 október 2010 :  17:36:07  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
A kto určí aký katechizmus je vhodný? Ak Cirkev vydá zlý katechizmus, kto mi určí, ktorý je správny? Vy Rarach? Alebo snáď Kolji? Existuje človek, ktorý to vôbec môže určiť? Existuje taká autorita? Jedine potvrdená neomylnosť vychádzajúca z Cirkvi môže byť považovaná za Pravdivú? Ak vyjde niečo, čo vychádza z neomylnosti, ale ešte niečo pridáva, tak pri tom treba byť obozretný? A takýto bežný človek teda za kým má ísť aby sa dozvedel, že či môže považovať katolícke dielo za správne a smerodajné? Za kňazom asi nie. Za bežným človekom asi tiež nie. Kto je teda ten správny človek? Kto je tá správna autorita?

Rímskokatolík

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4003  ~  Člen od: 15 máj 2007  ~  Posledná návšteva: 27 apríl 2022 Upozorniť moderátora 

janka

Odoslaný - 29 október 2010 :  18:26:05  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
este davno sa mi tu stal jeden trapas, ked som ani netusila, ze existuje KKC...poznala som len, ze existuje Biblia a doma som mala nejake knihy, z ktorych sme sa ucili na ZS nabozenstvo a volali sa ze Katechizmus, tak som si myslela, ze je rec o nom...ked som si ho(KKC) potom citala, tak mi to(myslienky) uplne sedelo s Pismom a nenasla som v nom ziaden rozpor...aj pre toto verim, ze KC je svata

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 5687  ~  Člen od: 27 január 2004  ~  Posledná návšteva: 07 január 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

tornero

Odoslaný - 04 november 2010 :  21:38:26  Zobraziť profil  Pridať tornero do zoznamu priateľov
citácia:
A kto určí aký katechizmus je vhodný? Ak Cirkev vydá zlý katechizmus, kto mi určí, ktorý je správny? Vy Rarach? Alebo snáď Kolji? Existuje človek, ktorý to vôbec môže určiť? Existuje taká autorita? Jedine potvrdená neomylnosť vychádzajúca z Cirkvi môže byť považovaná za Pravdivú? Ak vyjde niečo, čo vychádza z neomylnosti, ale ešte niečo pridáva, tak pri tom treba byť obozretný? A takýto bežný človek teda za kým má ísť aby sa dozvedel, že či môže považovať katolícke dielo za správne a smerodajné? Za kňazom asi nie. Za bežným človekom asi tiež nie. Kto je teda ten správny človek? Kto je tá správna autorita?

Pôvodne zaslal Azuritko - 29 október 2010 :  17:36:07

Ak si katolik tak sa drz cirkevnej autority, ak mas cas tak studuj a mozes si potom porovnavat ....
ale najistejsia je cirkevna autorita... vysvetlenie jednotlivcov respektujem ale filtrujem ...
Ono su tu ludia ktori ta mozu velmi obohatit.

Aufer a nobis, quaésumus ,Domine, iniquitátes nostras; ut ad sancta sanctórum puris mereámur méntibus introíre. Amen

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 408  ~  Člen od: 13 október 2009  ~  Posledná návšteva: 15 október 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

zrno

Odoslaný - 04 november 2010 :  22:26:17  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: zrno  Pridať zrno do zoznamu priateľov
Ja používam tento: http://www.katechizmus.sk/index.php,

ale môžeš aj tu: http://dkc.kbs.sk/dkc.php?frames=1&in=KKC, je to odkaz z oficiálnej stránky katolíckej cirkvi na slovensku.

Je tam iná forma zobrazenia ale počet článkov a ich obsah je rovnaký.

Sláva Bohu a Nepoškvrnenej.

"Lebo im odpustím vinu a na ich hriech si viac nespomeniem." (Jer 31,34) Boh odpúšťa a zabúda! A to my musíme tiež!!!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1221  ~  Člen od: 26 september 2008  ~  Posledná návšteva: 09 január 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Azuritko

Odoslaný - 05 november 2010 :  23:37:33  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
citácia:
Ak si katolik tak sa drz cirkevnej autority, ak mas cas tak studuj a mozes si potom porovnavat ....
ale najistejsia je cirkevna autorita... vysvetlenie jednotlivcov respektujem ale filtrujem ...
Ono su tu ludia ktori ta mozu velmi obohatit.

Pôvodne zaslal tornero - 04 november 2010 :  21:38:26

Ale kto je Cirkevnou autoritou? Keď aj tu sa už objavilo pár názorov kňazov, ktoré boli úplne mimo učenia. A Rarach vždy píše o nejakej autorite, ale sám kritizuje aj pápeža napr. preto sa pýtam, kto je teda tou autoritou? Alebo je to závislé od toho, čo chcem vedieť od tej autority?

Rímskokatolík

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4003  ~  Člen od: 15 máj 2007  ~  Posledná návšteva: 27 apríl 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Rafael

Odoslaný - 25 november 2010 :  22:15:16  Zobraziť profil  Pridať Rafael do zoznamu priateľov
citácia:
este davno sa mi tu stal jeden trapas, ked som ani netusila, ze existuje KKC...

Pôvodne zaslal janka - 29 október 2010 :  18:26:05

Mila Janka,
netusenie existencie KKC je paradoxne nie trapasom, ale blazenostou resp. blazenou nevedomostou.

citácia:
poznala som len, ze existuje Biblia a doma som mala nejake knihy, z ktorych sme sa ucili na ZS nabozenstvo a volali sa ze Katechizmus, tak som si myslela, ze je rec o nom...

nech uz to boli akekolvek katechizmy (v CN vydavane 70 - 80-te roky, ciernobiela novinarska tlac ofsetom, graficke obrazky), obsahom trikrat hrubsie ako predosle Male katechizmy, no urovnou tristokrat slabsie od nich,

stale to boli ovela lepsie katechizmy, ako KKC.

Dokaz: skuste si sama na sebe privatne overit, ze kolko z toho, co viete z nabozenstva, si pamatate aspon reliktovo z tamtoho katechizmu, a kolko coho si pamatate z KKC.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3722  ~  Člen od: 18 január 2008  ~  Posledná návšteva: 10 jún 2024 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Rafael

Odoslaný - 26 november 2010 :  14:13:37  Zobraziť profil  Pridať Rafael do zoznamu priateľov
citácia:

Pôvodne zaslal Azuritko - 29 október 2010 :  17:36:07

Kto urci, aky katechizmus je vhodny?
No vsak vyjdite z pojmu "katechizmus". Co je katechizmus. Co je jeho zmyslom a podstatou. Toto je zaklad. Lebo ked si toto ujasnime, velmi jasne sa nam zacnu crtat kontury hladanej odpovede, ktory katechizmus je dobry a ktory nie. Lebo zial existuje niekolko tzv. katechizmov, ktore si tento titul nezasluzia, a ak, tak jedine ako katechizmus diabolsky (Helvetsky katechizmus, Holandsky katechizmus, ...). Aj keby tam mali svoje schvalovacie pecate vsetky kongregacie vatikanu. My dnes sme totiz nastastie davno v situacii, ze si mozeme dovolit velmi jasne zadefinovat pojem "dobreho katechizmu", kedze mozeme cerpat z bohatej katechizmovej tvorby minulosti a mame uz aj bohate katecheticke a pastoracne skusenosti s tym, ako sa ktore katechizmy osvedcovali. Pri pojme dobreho katechizmu sa riesi aj jeho autoritativnost, cize sulad obsahu katechizmu s ucenim viery, o co sa stara autoritativna aprobacia Cirkvi. No a kedze tu mame bohatu historiu cirkevnou autoritou aprobovanych katechizmov, preto nie je nevyhnutne potrebne, aby pri novsich a najnovsich vydaniach katechizmov sme museli hladat peciatku cirkevneho schvalenia. To preto, lebo z pojmu dobreho katechizmu vyplyva, co v nom ma byt, a to co v nom ma byt, uz tisickrat predtym v katechizmoch a inych knihach aj bolo, a teda nic nove tam ajtak byt nemoze, co by este v katechizmoch a inde uz davno nebolo, a preto mozeme komparativnou metodou zistit, co v danom novom katechizme predklada kopirovanim tradicny obsah a co je nejakou novou teologickou experimentaciou pripadne rovno protirecenim s existujucimi katechizmami.

Tym padom sa nam vyjasni otazka, ktory katechizmus uz v prvom kroku vhodny nebude. Kazdy vhodny katechizmus je dobry, nedobre katechizmy nikdy vhodne nebudu. Cize zostane nam iba skupina dobrych katechizmov, resp. pojem dobreho katechizmu, a nasleduje skumanie, kedy je ktory dobry katechizmus vhodny a kedy nie je vhodny. Lebo kazdy vhodny katechizmus je dobry, ale nie kazdy dobry katechizmus je vhodny. Tu si treba urobit jasno v pojme "vhodny katechizmus". Lebo ked vedla seba polozite dva dobre katechizmy a napriklad jeden z nich bude tridentsky Katechizmus a druhy Tomaskov Katechizmus, o vhodnosti kazdeho z nich rozhoduju ine okolnosti. Kolko tych okolnosti a akeho druhu a roznosti moze byt, iste netreba extra rozpitvavat, co jeden potrebuje v zakladoch , druhy ma davno stravene, co treti rozumie zatial iba v podani detskom, stvrty uz iba doladuje studiom dalsich pramenov, pripadne siaha k niekolkotisicovym vykladom katechizmovej latky. Podstatne je, ze vsetky katechizmy roznej urovne narocnosti musia obsahovo vzajomne ladit, a to tak, ze kontradikcia neprichadza do uvahy, pricom tie iste katechizmove temy musia byt v narocnejsich vydaniach zodpovedane tak, ze v ich rozsirenych odpovediach sa nachadzaju pritomne aj odpovede tych najjednoduchsich katechizmov. Preto ten, kto ovlada katechizmus pre dospelych, ovlada presne to iste, co ten, kto ovlada katechizmus pre deti, a opacne, akurat na urovni, kvantitativne obsiahlejsej. Jedna a ta ista otazka sa nachadza rovnako zodpovedana v oboch katechizmoch, akurat v tom dospelackom mozu byt pripojene nejake dalsie detaily. Napriklad definicia dobreho skutku je rovnaka vsade, akurat ten dospelacky moze mat pripojenu rozlisovacku medzi dobrym a zasluznym, kedze na rozdiel od dietok sa jedna o adresatov schopnych tento rozvinuty detail absorbovat. Detske katechizmy su obsahovo niecim ako kostrou uplne kazdeho ineho druhu katechizmu, preto ked dospely nevie na nieco zakladne odpoved, bez obav z omylu alebo nedostatocnosti celej podstatnej odpovede, moze kedykolvek siahat po overenych detskych vydaniach.

Kto teda urci, kedy je ktory katechizmus vhodny?

Azuritko, ak ovladate katechizmus, tak vhodny katechizmus mozete urcit aj Vy sam.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3722  ~  Člen od: 18 január 2008  ~  Posledná návšteva: 10 jún 2024 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Azuritko

Odoslaný - 26 november 2010 :  15:41:04  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
Už tomu rozumiem, no ja budem musieť ešte poriadne preštudovať detský katechizmus.... Každopádne v čom je teda hlavný problém KKC? Že je príliš "dospelácky" alebo že už sú v ňom snahy pridať tam niečo, čo tam už netreba, pričom je tam aj nejaký nevhodný prídavok spôsobujúci omyl?

Rímskokatolík

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4003  ~  Člen od: 15 máj 2007  ~  Posledná návšteva: 27 apríl 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Rafael

Odoslaný - 28 november 2010 :  17:14:09  Zobraziť profil  Pridať Rafael do zoznamu priateľov
citácia:
Už tomu rozumiem, no ja budem musieť ešte poriadne preštudovať detský katechizmus.... Každopádne v čom je teda hlavný problém KKC? Že je príliš "dospelácky" alebo že už sú v ňom snahy pridať tam niečo, čo tam už netreba, pričom je tam aj nejaký nevhodný prídavok spôsobujúci omyl?

Pôvodne zaslal Azuritko - 26 november 2010 :  15:41:04

ked uz sa pytate a predbiehate odpoved, ku ktorej by ste ajtak sam dospeli po riadnom vzdelani sa v katechizme,

tak odpovedam:

ano, KKC "je príliš "dospelácky", už sú v ňom snahy pridať tam niečo, čo tam už netreba, pričom je tam aj nejaký nevhodný prídavok spôsobujúci omyl"

janka

Odoslaný - 29 november 2010 :  19:53:35  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
citácia:

Mila Janka,
netusenie existencie KKC je paradoxne nie trapasom, ale blazenostou resp. blazenou nevedomostou.

Pôvodne zaslal Rarach - 25 november 2010 : 22:15:16

ako to mam chapat?

citácia:

nech uz to boli akekolvek katechizmy (v CN vydavane 70 - 80-te roky, ciernobiela novinarska tlac ofsetom, graficke obrazky), obsahom trikrat hrubsie ako predosle Male katechizmy, no urovnou tristokrat slabsie od nich,

stale to boli ovela lepsie katechizmy, ako KKC.

Dokaz: skuste si sama na sebe privatne overit, ze kolko z toho, co viete z nabozenstva, si pamatate aspon reliktovo z tamtoho katechizmu, a kolko coho si pamatate z KKC.

Pôvodne zaslal Rarach - 25 november 2010 :  22:15:16

no, na nabozenstve sme mali katechizmus pisany velmi jednoducho, pravdaze z neho sa vie clovek lahsie naucit ako z KKC
mam jednu taku vlastnost, nie velmi dobru, ze po case si nepamatam z knihy alebo z filmu dokopy nic, iba to, ci sa mi to pacilo, pocit z toho mi ostane...a z KKC som po precitani mala pocit, ze v nom nie je protirecenie so Sv. Pismom...ten KKC som citala asi pred 6-timi rokmi a neviem rok vydania, mala som ho pozicany od spoluziaka

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 5687  ~  Člen od: 27 január 2004  ~  Posledná návšteva: 07 január 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

tornero

Odoslaný - 29 november 2010 :  21:10:10  Zobraziť profil  Pridať tornero do zoznamu priateľov
Raz mi jedna babicka darovala katechizmus kde su otazky a odpovede .... ale nemyslim si ze to je detsky katechizmus, ked sa vratim domov musim ho pohladat ....
Tiez radsej pouzivam tento starsi katechizmus ako ten novy .... je ovela prehladnejsi a clovek tam rychlejsie najde to čo hlada .... jednoducho a vystizne :)

Aufer a nobis, quaésumus ,Domine, iniquitátes nostras; ut ad sancta sanctórum puris mereámur méntibus introíre. Amen

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 408  ~  Člen od: 13 október 2009  ~  Posledná návšteva: 15 október 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Rafael

Odoslaný - 29 november 2010 :  21:33:31  Zobraziť profil  Pridať Rafael do zoznamu priateľov
Janka,

k Vasej otazke: ze o nic ste neprisli nevedenim existencie KKC. Ako tak pozeram, tak sa mi javi pravdivym paradoxom aj to, ze ani vedomost o jestvovani KKC veci nezmenila.

To so zabudanim, ani v tom nie ste sama.
Co s tym mienite robit?
Nemyslite si, ze chcem byt nepatricne indiskretny.
Len si neviem celkom dobre predstavit, ako potom napriklad chcete viest svoje dietky k viere.
To bez odovzdavania a kontrolovania patricnych vedomosti nejde.

Mato

Odoslaný - 30 november 2010 :  13:28:05  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:
Každopádne v čom je teda hlavný problém KKC? Že je príliš "dospelácky" alebo že už sú v ňom snahy pridať tam niečo, čo tam už netreba, pričom je tam aj nejaký nevhodný prídavok spôsobujúci omyl?

Pôvodne zaslal Azuritko - 26 november 2010 :  15:41:04

Dovolim si citovat p. Raracha z inej temy, pretoze to je aj moj nazor:

Klasicky a typicky pripad malum ex abundantia (zlo z nedodrzania miery prebytkom): obsahuje privela vaty, ktorou jednoduche pravdy rozrieduje a cini neprehladnym orientaciu. Dolezite je pomiesane s nedolezitym, a dvojznacnost je kodovana v celom texte. Z KKC sa neda ucit a naucit nic systematicky ani obsahovo.

Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

janka

Odoslaný - 30 november 2010 :  19:30:20  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
citácia:
Janka,

k Vasej otazke: ze o nic ste neprisli nevedenim existencie KKC. Ako tak pozeram, tak sa mi javi pravdivym paradoxom aj to, ze ani vedomost o jestvovani KKC veci nezmenila.

To so zabudanim, ani v tom nie ste sama.
Co s tym mienite robit?
Nemyslite si, ze chcem byt nepatricne indiskretny.
Len si neviem celkom dobre predstavit, ako potom napriklad chcete viest svoje dietky k viere.
To bez odovzdavania a kontrolovania patricnych vedomosti nejde.

Pôvodne zaslal Rarach - 29 november 2010 :  21:33:31

mate pravdu s tym,ze clovek sa ma ucit a vzdelavat, aby mal co naucit svoje deti...zatial sa spolu so synom modlievame, ked bude chodit na nabozenstvo (co dufam, ze ho za tie roky, ked to bude aktualne v skolach nezrusia) budeme sa ucit spolu...teraz este nema vek na to, aby chapal poucky...da sa robit aj nieco ine?...ako postupovat pri vychove napr. 2,5 rocneho dietata?

tornero

Odoslaný - 10 marec 2011 :  20:44:05  Zobraziť profil  Pridať tornero do zoznamu priateľov
Takže, po 12 rokoch nachadzam novu spravnu autoritu. učebnicu Katechizmu, kde mi Cirkev predklada co jej Jezis Kristus zjavil, úplné Zjavenie.

Previous Topic: Čo také strašné by sa stalo Téma Next Topic: Odluka od štátu  
 Verzia pre tlač
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06