Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Mimo pôvodnú myšlienku fóra
 Polemiky, filozofovanie
 Vplyv metalu a inej hudby na človeka
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Veda a teologia Téma Next Topic: hinduizmus v praxi
Strana: z 6

Rafael

Stav: offline

Odoslaný - 14 september 2010 :  23:55:14  Zobraziť profil  Pridať Rafael do zoznamu priateľov
pytal som sa Vas na estetiku metalu, vyziadali ste si, co tym myslim.
Po priblizeni ste stale neboli schopny dat k metalu a jeho estetike viac, nez konstatovanie o vyrazovych prostriedkoch pouziteho tonu v metale, o vkuse prijimatela a ze nemate co viac dodat.
Teraz staviate tezu, ci existuje hudba bez zla..

To su vsetko pristupy cloveka, s ktorym bude tazko debatovat o estetike metalu, ked zjavne nie je zorientovany v samotnej estetike, v estetickych kategoriach ako takych.
Suvis pravdy, dobra a krasy estetika prijima ako koncept uz vypracovany od ontologie.
Preto ma suvis aj s otazkami noetickymi a etickymi.
Bavit sa o estetike nie je lahke.
Ale bez poznania estetickych zakonitosti, je nemozne postavit latku diskusie na uroven, z ktorej sa da vyjadrit aj k dosledkom dodrzania alebo nedodrzania tychto estetickych kategorii.
Splanirovanie diskusie na uroven "je to otazka vkusu" rovna sa zabit samotnu podstatu diskusie na temu, co je metal, alebo cokolvek ine.
No a este pre Vas: Estetika rocku i popu je ina ako estetika metalu, existuje hudba bez zla.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3722  ~  Člen od: 18 január 2008  ~  Posledná návšteva: 10 jún 2024 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Azuritko

Odoslaný - 15 september 2010 :  00:14:29  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
Hmm, tak veru tej estetike nerozumiem. To ako niečo nutne musí byť estetické, aby som sa o to mohol zaujímať? Hlavne sa mi nevidí, poznáte vôbec rôzne druhy metalu? Či stačí slovo metal a máte postoj ku kažému štýlu a pesničke? Proste čo je podľa Vás potrebné pre krásu pesničky? Aby sa v nej spievalo konkrétne o niečom? Aby používala iba určité hudobné nástroje? Aby mala iba určité tóny? Ak je metalová pesnička, ktorá nemá zlý text, ani zlú interpretáciu.... čo ju robí zlou? Možno robím chybu, ale toto sa mi už zdá priveľa. Nieje to náhodou iba Váš osobný názor?

Rímskokatolík

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4003  ~  Člen od: 15 máj 2007  ~  Posledná návšteva: 27 apríl 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Rafael

Odoslaný - 15 september 2010 :  00:23:59  Zobraziť profil  Pridať Rafael do zoznamu priateľov
Vsetko, co som doteraz napisal, je mojim osobnym nazorom prijatym, cize ja som to vsetko iba prevzal od ineho a stotoznil sa s inym.
Mozete raz hadat, akou autoritou a kompetenciou ovplyvaju zdroje, z ktorych cerpam svoje apodikticke tvrdenia.
Ja nie som nominalista, ani liberal, ani subjektivista.
Tieto noeticke bludy potieram.

Zostanme pri tom, ze estetike nerozumiete - a ze to potvrdzuje aj Vasa otazka, ci nieco musi nutne byt esteticke, aby ste sa o to mohli zaujimat.

Nerozumenie nie je tragedia - da sa napravit, doucenim.
Vy vsak podla vsetkeho metal konzumujete a ani netusite, ze existuju nejake esteticke kriteria, ktore v podstatnom suvise s kriteriami etickymi, mozu byt plnohodnotnou a zavaznou poziadavkou na zmenu Vasich konzumentskych zvyklosti!

To je ako konzumovat biely prasok a uspokojit sa s faktom, ze sak je on sladky a co viac treba o tom vediet..
Kolkoze jedov ma sladku chut?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3722  ~  Člen od: 18 január 2008  ~  Posledná návšteva: 10 jún 2024 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Azuritko

Odoslaný - 15 september 2010 :  00:36:46  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
Tak poďme k veci. Čo presne je škodiacim konkrétne v metale. A potom by to chcelo niečo, najmä zo známej hudobnej scény, čo nieje škodiace, ako príklad. Ďalšia téma, ktorej ťažko bude prijímať niečo, keďže mi už fakt nedáva logiku, čo môže byť zlé na tom, ak si s radosťou niečo vypočujem kôli melódii a toť vsjo.... ....nejde mi to do hlavy.....

Rímskokatolík

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4003  ~  Člen od: 15 máj 2007  ~  Posledná návšteva: 27 apríl 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Kolji

Odoslaný - 15 september 2010 :  01:26:35  Zobraziť profil  Pridať Kolji do zoznamu priateľov
Rarachovi sa proste nepáči metal a snaží sa použiť nejakú vadnú interpretáciu estetiky na to, aby svoj osobný názor povýšil na nejako "objektívny" fakt.

Zatiaľ si k tejto téme nepovedal nič exaktné. Tvoje jediné priame vyjadrenie bolo, že "metal a krása sú nezlúčiteľné" a odvtedy len opakuješ nekonzistentné vyjadrenia a náhodne ich prekladáš slovom "estetika" :)

Sa vyjadri, čo je podľa teba meradlom estetiky. Potom ti možno budeme schopní odpovedať na to, čo je v metale (podľa tvojich kritérií) estetické.

Alebo je to tak, že čokoľvek vyzerá v metale esteticky a košér, je dielom diabla a v skutočnosti je to satanské a tá estetika je falošná, aby sme diablovi naleteli?

"You can't convince a believer of anything; for their belief is not based on evidence, it's based on a deep seated need to believe." - Carl Sagan

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 683  ~  Člen od: 10 august 2010  ~  Posledná návšteva: 18 apríl 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

saxsax

Odoslaný - 15 september 2010 :  02:56:35  Zobraziť profil  Pridať saxsax do zoznamu priateľov
... Kým na západe vyvoláva odpor skôr z estetických dôvodov a mnoho muzikológov a kritikov takmer odmieta považovať heavy metal za hudbu, v moslimských krajinách je často kritizovaný ako nebezpečenstvo pre základné hodnoty spoločnosti.

Fanúšikovia i samotní hudobníci čelia hrozbe, že ich obvinia zo satanizmu, ohrozovania morálky alebo z odpadlíctva od islamu
.

teda, celkom som sa ani nepomylil, ze si myslim to iste

„ Nech nachadza ktokolvek vo viere svoje svetlo a svoju utechu, nech je blazeny, avsak mnohi nepotrebuju toto svetlo a tuto utechu, lebo ich maju vo svojom rozume a ludskej bytosti – a tychto nech nechaju tiez zit a byt stastnymi „

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2129  ~  Člen od: 10 september 2009  ~  Posledná návšteva: 25 august 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Azuritko

Odoslaný - 15 september 2010 :  12:18:31  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
citácia:
... Kým na západe vyvoláva odpor skôr z estetických dôvodov a mnoho muzikológov a kritikov takmer odmieta považovať heavy metal za hudbu, v moslimských krajinách je často kritizovaný ako nebezpečenstvo pre základné hodnoty spoločnosti.

Fanúšikovia i samotní hudobníci čelia hrozbe, že ich obvinia zo satanizmu, ohrozovania morálky alebo z odpadlíctva od islamu
.

teda, celkom som sa ani nepomylil, ze si myslim to iste

Pôvodne zaslal saxsax - 15 september 2010 :  02:56:35

HEAVY metal..... ide o štýl.... z akejkoľvek hudby s použitím akých koľvek nástrojov sa podľa mňa dá urobiť esteticky krásna.... stále ale nechápem plne tú estetickosť, veď ono podľa mňa ak niekomu spôsobuje také isté pocity metalová hudba, ako inému esteticky krásna hudba, tak nieje výsledok ten istý? Na hudbu má každý úplne iný vkus, na každého inak vplýva, ako sa tu potom dá zovšeobecňovať? Veď zlé sú naše skutky, nie to čo ich môže spôsobiť, ale nespôsobuje. Maximálne to vytvára riziko zlého skutku, ale ak sa človek dokáže ovládať.... no rizikom pre zlý skutok je v podstate takmer čokoľvek.....

Rímskokatolík

Kolji

Odoslaný - 15 september 2010 :  12:52:22  Zobraziť profil  Pridať Kolji do zoznamu priateľov
citácia:
ak niekomu spôsobuje také isté pocity metalová hudba, ako inému esteticky krásna hudba, tak nieje výsledok ten istý?

Nie, pretože metalová hudba len predstiera, že v tebe vyvoláva dobrý pocit, pretože sa jedná o podfuk satanov.

"You can't convince a believer of anything; for their belief is not based on evidence, it's based on a deep seated need to believe." - Carl Sagan

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 683  ~  Člen od: 10 august 2010  ~  Posledná návšteva: 18 apríl 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

timylee

Odoslaný - 15 september 2010 :  20:36:35  Zobraziť profil  Pridať timylee do zoznamu priateľov
rarach aj podla mna len hladas proti, proste sa ti dotycny styl nepaci ,

a kolji: nebud laskavo sarkasticky , toto niesu veci na smiech, aj ked hadzat vsetok metal k satanovi je prinajmensom neznale

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 656  ~  Člen od: 21 január 2010  ~  Posledná návšteva: 09 október 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 15 september 2010 :  21:53:06  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Prosim Vas, kym sa pustite do dalsej diskusie s rarachom, dajte si aspon tu namahu, aby ste zistili co to vlastne ta estetika je, cim sa zaobera, aku pouziva metodologiu atd.
V opacnom pripade to vyznieva ako trapna fraska a nie serizona diskusia...

Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Inside

Odoslaný - 15 september 2010 :  22:03:00  Zobraziť profil  Pridať Inside do zoznamu priateľov
Da to pracu precitat sa tu cez temy. Ja by som povedal ze bez ohladu na to ci je vec esteticka alebo nie ide aj tak nakoniec o nazor cloveka co hudbu pocuva. Ja osobne pocuvam svoju hudbu ciste len preto ze sa mi paci a je jedno ake sa to niekomu zda z estetickeho hladiska ja by som to pocuval ked sa mi to paci aj keby to bol esteticky bordel :D Predsa nebudem pocuvat povedzme dychovku len preto ze je esteticka. Z duse ju pri tom neznasam ale je to esteticke tak to budem pocuvat a hotove.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 27  ~  Člen od: 15 september 2010  ~  Posledná návšteva: 09 október 2010 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Maeror

Odoslaný - 16 september 2010 :  09:45:26  Zobraziť profil  Pridať Maeror do zoznamu priateľov
Dovolím si tvrdit, že o metalu něco vím. V metalu je mnoho zla, kdo tvrdí opak je blázen. Stejně tak mi příjde nerozumné tvrzení, že metal je jen zlý.
Existuje mnoho kapel co šíří pozitivní hodnoty a dokonce kapely, které jsou křesťanské. a to ve všech metalovách žánrech
Power metal, výborní jsou Theocracy
http://www.youtube.com/watch?v=IrFsd0gqRLE
Ti mají jeden pro mě velmi silný text o vykoupení člověka.
Z gothic metalu je to třeba Saviour Machine, kteří staví své texty na knihách Daniel a Zjevení
http://www.youtube.com/watch?v=5bi7R8-hXoQ
Progresivně rock metaloví Transatlantic
http://www.youtube.com/watch?v=bRPP65nVWl8
Z extrémniho metalu mě napadají black metaloví Antestor
http://www.youtube.com/watch?v=Ohb2KVrFHU0
Death metaloví Inevitable End
http://www.youtube.com/watch?v=P5ps9Kzy8NI
Doom metaloví Paramaecium
http://www.youtube.com/watch?v=hVzhbg2cs2I
Těžce zařaditelní Extol
http://www.youtube.com/watch?v=nRAyImFXW_Y
In Vain
http://www.youtube.com/watch?v=yUM34NQdaiI
A mnoho dalších. Mně osobně to v duchovním životě pomáhá. Jsem pokřtěný v dospělosti a Ježíš mě oslovil právě přes křesťanský metal.
A mnohokrát jsem zažil při poslechu velké nutkání k modlitbě, které jsem hned využil

A já jen musím zdůraznit. Že v metalu je spousta duchovního hnusu, lidé co vyrostli v křesťanském prostředí, kolikrát o tom nemají ani páru, i když si myslí, že jo. Hodněkrát jsem slyšel, například Black Sabbath jsou satanisti apod. Ne oni nejsou, ale to neznamená, že to je kapela, kterou by měl křesťan poslouchat. Black Sabbath jsou vcelku neškodná kapela oproti jiným. Jako příklad můžu uvést světoznámé norské Mayhem.
http://www.youtube.com/watch?v=y84gW_5ZFKE
S touto kapelou jsou spojené takové věci, které si člověk těžko dokáže představit. To vypálení několika kostelů, patřím k těm lehčím. Do podrobna to nechci vypisovat.

Křesťan

Krajina: Czech Republic  ~  Počet príspevkov: 79  ~  Člen od: 15 september 2010  ~  Posledná návšteva: 29 november 2010 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Rafael

Odoslaný - 17 september 2010 :  22:54:11  Zobraziť profil  Pridať Rafael do zoznamu priateľov
Pani, co je to estetika?

Co vsetko je v hre, ked sa k niecomu (v tomto pripade k metalu) vyjadri estetika?

P.S. krestansky metal je pripad dreveneho zeliezka. Perverzia axiologie. Ludia sa proste fakt radi nechaju vodit za nos.

Maeror

Odoslaný - 17 september 2010 :  23:19:43  Zobraziť profil  Pridať Maeror do zoznamu priateľov
citácia:

P.S. krestansky metal je pripad dreveneho zeliezka. Perverzia axiologie. Ludia sa proste fakt radi nechaju vodit za nos.

Pôvodne zaslal Rarach - 17 september 2010 :  22:54:11

Zajímalo by mě proč si myslíš, že je spojení křesťanství a metalu nemožné

Křesťan

Krajina: Czech Republic  ~  Počet príspevkov: 79  ~  Člen od: 15 september 2010  ~  Posledná návšteva: 29 november 2010 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Rafael

Odoslaný - 17 september 2010 :  23:27:43  Zobraziť profil  Pridať Rafael do zoznamu priateľov
No prave v nezlucitelnosti axiologie jedneho s axiologiou druheho.

Ak bude nasledovat otazka, preco su hodnotove systemy oboch nezlucitelne, tak to bude dokaz, ze najprv je naozaj potrebne odstranit deformacie v chapani pojmov oboch.
Pretoze oba pojmy maju vo svojich podstatach danu nadcasovu platnost nemennych charakteristik, tak ako drevo i zelezo.

Kolji

Odoslaný - 17 september 2010 :  23:30:15  Zobraziť profil  Pridať Kolji do zoznamu priateľov
Estetika je spôsob vyjadrenia toho, ako človek vníma nejaký objekt, resp. ako objekt pôsobí na človeka.

Pri hudbe vníma ľudský mozog viacero aspektov - rytmus, melódia, text, členitosť, intenzita. Toto vnímanie je pre každého silne subjektívne. Krása je "objektívne" popísateľná len veľmi obmedzene (napr. zlatý rez...).

Tzn. v metale sa estetika nachádza rovnako ako v iných hudobných žánroch.

Maeror

Odoslaný - 17 september 2010 :  23:38:26  Zobraziť profil  Pridať Maeror do zoznamu priateľov
rarach já jsem sice vystudoval univerzitu, ale žádný filozofický směr. konkrétně to byla matematická fyzika. Odborné pojmy z humanitních "věd" neznám. Proto prosím o vysvětlení pojmu axiologie. zároveň bych poprosil aby jsme se bavili bežným jazykem, protože metat odborné pojmy není žádný problém. ten kdo opravdu problematice rozumí je schopen ji vysvětli i vágně, bez odborných termínů. Navíc mám pocit, že nejsem sám kdo ti tady nerozumí, o co ti jde. Například jsi zde napsal termín "esteticka kategorie krásna", kterému tady nikdo nerozuměl. mohl by jsi prosím definovat, vysvětlit, ať víme o čem se bavíme. Pochybuju, že lidé zde mají přehled v estetice jako "vědním" oboru. Děkuji předem za objasnění

Křesťan

saxsax

Odoslaný - 18 september 2010 :  02:13:47  Zobraziť profil  Pridať saxsax do zoznamu priateľov
citácia:
rarach já jsem sice vystudoval univerzitu, ale žádný filozofický směr. konkrétně to byla matematická fyzika. Odborné pojmy z humanitních "věd" neznám. Proto prosím o vysvětlení pojmu axiologie. zároveň bych poprosil aby jsme se bavili bežným jazykem, protože metat odborné pojmy není žádný problém. ten kdo opravdu problematice rozumí je schopen ji vysvětli i vágně, bez odborných termínů. Navíc mám pocit, že nejsem sám kdo ti tady nerozumí, o co ti jde. Například jsi zde napsal termín "esteticka kategorie krásna", kterému tady nikdo nerozuměl. mohl by jsi prosím definovat, vysvětlit, ať víme o čem se bavíme. Pochybuju, že lidé zde mají přehled v estetice jako "vědním" oboru. Děkuji předem za objasnění

Pôvodne zaslal Maeror - 17 september 2010 :  23:38:26

Estetická kategorie krásna nie je urcite Rarachov vymysel, ci slovny zvrat, to bude alebo moze byt nadlho, len cim zacne? Mozno by sa mohlo nieco naznacit o estetickych hodnotach, co vlastne predstavuju a hlavne, kedze sme na katolickom fore, ake esteticke hodnoty dominovali v historii cirkvi a z coho vlastne vychadzali.

„ Nech nachadza ktokolvek vo viere svoje svetlo a svoju utechu, nech je blazeny, avsak mnohi nepotrebuju toto svetlo a tuto utechu, lebo ich maju vo svojom rozume a ludskej bytosti – a tychto nech nechaju tiez zit a byt stastnymi „

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2129  ~  Člen od: 10 september 2009  ~  Posledná návšteva: 25 august 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Maeror

Odoslaný - 18 september 2010 :  07:33:37  Zobraziť profil  Pridať Maeror do zoznamu priateľov
saxsax já netvrdím, že je to rarachův výmysl, jen by jsme si prostě měli ujasnit pojmy ať má ta diskuse nějaký smysl. Termín estetická kategorie krásna je pro mně asi tak srozumitelný jako pro něho n-tá prolongace fibrované variety

Křesťan

saxsax

Odoslaný - 18 september 2010 :  14:15:18  Zobraziť profil  Pridať saxsax do zoznamu priateľov
ved ok , mozno to rarach vysvetli, objasni, ja som kedysi cital o tomto jednu studiu , sucast prace mojho syna, celkom zaujmave, najme v suvislosti z vysvetlenim, podanim vo vztahu cirkvi (sv. Augustin, Akvinsky a podobne)

timylee

Odoslaný - 18 september 2010 :  21:10:26  Zobraziť profil  Pridať timylee do zoznamu priateľov
rarach cele je to postavene na tom ze podla teba je metal nutne zlo aneb protikrestansky, neviem nic o rozlisovani estetiky a pod

,,Obchadzate estetiku, pani.

Potom necudo, ze estetika obchadza vas.

A logicky nie iba estetika.

metal a krasa su vzajomne nezlucitelne.

No a kde niet krasy, niet ani dobra ani pravdy.

Namiesto nich nastupuje spatnost, zlo a klam.,,

to ze metal poztrada tieto veci tak to je tvoj subjektivny sebaklam postaveny na tom ze v metale existuje len chrcanie do mikrofonu alebo druha metalika,

stale som za to ze ty tu hudbu nechapes a preto ju odsudzujes a divas sa na nu cez prsty,

metal a krasa su nezlucitelne, toto ukazuje tvoju jasnu subjektivnost v tejto teme, tak ako kolji s nami nemoze plnohodnotne diskutovat o tom ze boh existuje preto ze kolji ma v to proste neveri, tak s tebou sa neda diskutovat o metale a zle v nom lebo ty si presvedceni ze metal je otrasna hudba ktora vzyva satana a volnomyslienkarstvo v kazdom pripade,

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 656  ~  Člen od: 21 január 2010  ~  Posledná návšteva: 09 október 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

saxsax

Odoslaný - 18 september 2010 :  23:09:57  Zobraziť profil  Pridať saxsax do zoznamu priateľov

Kolji

Odoslaný - 19 september 2010 :  00:19:31  Zobraziť profil  Pridať Kolji do zoznamu priateľov
ja s vami nemôžem plnohodnotne diskutovať o nezmyselnosti konceptu boha, pretože v neho proste veríte :P

Reconquistador

Odoslaný - 19 september 2010 :  00:47:40  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Reconquistador  Pridať Reconquistador do zoznamu priateľov
Predpokladám, že hlavným dôvodom rozdielnosti názoru Raracha a ostatných je rozdielna definícia pojmu metal. Myslím, že nebudem ďaleko od pravdy ak napíšem, že metal (podobne, ako aj rock) vznikli ako nástroj na zhudobnenie Satanovho "non servium" (o čom vo svedčí aj životný štýl mnohých rockerov a metalistov, ktorý sa netaja porušovaním 1., 5., 6. a iných prikázaní) a pokiaľ za metal označujeme pokračovanie týchto hudobníkov, tak samozrejme, musíme ho odsúdiť.

Avšak to, že sú dve veci navzájom podobné, ešte neznamená, že ich morálna podstata je stejná. Veď predsa aj vojna môže byť vedená útočne, za účelom získania koristi, aj spravodlivo na ochranu nevinných a podobne je to aj v hudbe, kde môžu existovať štýly, ktoré znejú podobne, avšak jeden z nich je hodný odsúdenia a druhý nie.

Toľko k úvodu a teraz k podstate veci:

Boh stvoril svet a tak, ako je dobrý Boh, tak je dobré aj celé jeho stvorenie. Zlo ako entita neexistuje, je to len neprítomnosť dobra, ktoré existuje vďaka stvoreniu.

Hudba je súhrn zvukov, ktoré vydáva stvorená (a stvorenstvom upravená) hmota, v tomto prípade zvaná hudobné nástroje. Keďže ale aj tieto nástroje a tým pádom aj hudba, ktorú tvoria sú súčasťou stvorenia, tak majú potenciál byť dobré. Majú však potenciál byť dobré (hoci niekedy nimi aj sú), pretože ich produkuje človek, ktorý má slobodnú vôľu a vďaka nej môže človek dobro vo výslednej hudbe minimalizovať natoľko, že dobrá nebude (a neprítomnosť dobra v nej sama o sebe znamená, že je zlá).

Teraz je potrebné sa pozrieť na to, do akej miery majú možnosť byť zlými nástroje (hoci som už vyššie naznačil, že majú). Podstatou hudobného nástroja je možnosť vydávať tóny a to je aj jeho hlavným účelom. Jednotlivé tóny, ktoré, ale tento nástroj vydáva ale sú len fyzikálnymi javmi a takéto javy by existovali, aj keby okrem Pána iné bytosti s vôľou (ľudia, ani anjeli) neboli a keďže neprítomnosť dobra (a teda existencia zla) je možná len vďaka slobodnej vôli niekoho iného, ako je Boh, tak samotný tón zlým byť nemôže. Môže byť len dobrým. No a keďže nástroj je určený na ich vydávanie, tak samotnou svojou podstatou je dobrý. Zlým môže byť len vďaka niečomu, čo nesúvisí s jeho podstatou (napríklad s jeho vymaľovaním). Avšak keďže to, čo nesúvisí s jeho podstatou nás v ničom neobmedzuje vyrobiť nástroj, ktorý je dobrý, tak pôvod zla existujúceho v hudbe nemôžme hľadať v tom, aké nástroje sa pri danej hudbe používajú.

Hudba samotná sa skladá predovšetkým z melódie, no môže obsahovať aj slová a v takom prípade samozrejme aj súlad slov s melódiou. Keďže ale melódiou nazývame následnosť rôznych tónov, ktoré, ako sme si už dokázali sú samé o sebe dobré, tak aj melódia je v princípe dobrá a preto môžme tvrdiť, že čisto inštrumentálna hudba je dobrá vždy (hoci to neznamená, že je aj uchu lahodiaca).

Zlo sa do huby dostáva až pri speve. Teda, zlo neexistuje, avšak vďaka spevu sa z hudby môže odstrániť dobro. Isteže, spev je tiež súzvuk rôznych tónov, avšak obsahuje už slová, z ktorých môže človek vynechať dobro (ak vynechá úctu a vernosť Pánovi, môže ospevovať Diabla, ak zo slov vynechá poslušnosť Božích zákonov, bude ospevovať hriech). Preto každá hudba, ktorej slová sú v rozpore s Písmom a Tradíciou je určite zlá a zavrhnutia hodná. Zároveň ale hudba, ktorej slová sú v súlade s Pravdou má potenciál byť dobrou.

Má však zatiaľ len potenciál, keďže je tu ešte posledná zložka hudby. A tou je samotný súlad melódie a slov. Ak totiž spojíme napríklad slová hudby, ktorá vzdáva chválu Pánovi, za jeho utrpenie za nás na kríži (ktorá je rozhodne dobrá) a melódiou, ktorá je veselá (a sama osebe je dobrá), tak nám týmto spojením vznikne hudba, ktorá je zlá kvôli súladu slov a melódie, keďže veselá melódia, ktorá môže byť sama o sebe dostatočne úctivá k tomu, čomu sa jej slová mali pôvodne venovať už rozhodne nieje dostatočne úctivá k Pánovmu utrpeniu a keďže jej chýba úcta k Pánovi (ktorá je dobrou), tak sa táto hudba stáva zlou.*

Preto hudbu nemôžme nazvať zlou pre nástroje v nej použité, ani pre jej melódiou samotnú a ani preto, že sa v nej spieva. A keďže rozdelenie na hudobné štýly je vedené práve podľa spomínaného, tak nemôžme o niektorom hudobnom štýle hovoriť, že je zlý. A takto je to aj u metalu. Metalovú skladbu nerobí zlou to, že je odohraná a odspievaná v danom štýle, ale zlou ju môžu urobiť až jej slová, alebo súlad jej slov a melódie. Preto môžme metal označiť celý za zlý len v tom prípade, ak týmto pojmom označíme len hudobné vyjadrenie Satanovho "non servium", no do takéhoto pomenovania by sa dala zaradiť aj hudba, ktorú radíme do iných štýlov (ako sú napríklad pop, alebo rap).

*niekto by mohol povedať, že ak platí toto, platí aj to, že hudba môže byť dobrá aj vtedy, ak sú jej slová zlé a melódia veselá a teda, že sa vysmieva z hriechu. Toto však nemôžme schvaľovať, keďže hriech je urážkou Boha a preto je niečím, z čoho nie je dovolené sa posmievať.

GLORIA IN EXCELSIS DEO ET IN TERRA PAX HOMINIBUS BONAE VOLUNTATIS

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1877  ~  Člen od: 16 apríl 2010  ~  Posledná návšteva: 27 november 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

saxsax

Odoslaný - 19 september 2010 :  03:06:43  Zobraziť profil  Pridať saxsax do zoznamu priateľov

zaujmava obhajoba metalu, zhrnme si to :

- dobra, kvalitna hudba skvalitnuje dychanie, srdcovy tep, pulz a tlak krvi, posilnuje imunitny system, redukuje svalove napatie, zlepsuje telesnu koordinaciu, dokonca skvalitnuje vnimanie priestoru, meni pocit casu a optimalizuje teplotu tela

co s toho sa preboha hodi na metal ?

isteho casu moj synak pocuval doma metal, a zena sa stazovala ako jej je tazko na srdci, tak to na nu posobilo, akoby sa jej menil rytmus pulzovania srdca, nakoniec som to zakazal doma pustat, teda pokial sme boli doma, som rad ze s toho vyrastol

ze je aj krestanska ?, a ? je vhodna vobec sa tak nazyvat? osobne nechapem ako niekoho taka tvrda hudba (pre mna vreskot, treskot) moze vyburcovat k chvaleniu Boha a vobec, ze jemu samemu by to malo lahodit popri tom krasnom co stvoril ?

navyse, kolky sa len zastituju pojmom, krestanska hudba, skupina, a svojim spravanim, chovanim voci fanusikom, priaznivcom sa vyrovnavaju ci napodobuju klasicke metalove kapely (nie nadarmo metalový kazatel pastor Bob Beeman napisal otvoreny list vsetkym krestanskym kapelam, kde hovori v nom o svojom rozhorceni nad spravanim mnohych krestanskych hudobnikov)

Strana: z 6 Previous Topic: Veda a teologia Téma Next Topic: hinduizmus v praxi  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06