Všetky fóra
O fóre
Voľná diskusia
Zázraky u evanjelikov |
|
V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
|
|
|
|
Odoslaný - 05 august 2010 : 22:51:06
|
Viete mi niekto povedať, či aj v evanjelickej /protestanskej/ cirkvi existujú nejaké zázraky, podporujúce ich vieru ako u katolíkov napr. eucharistický zázrak v Lanciate,, životy mnohých svätcov , atď.?
|
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 346 ~
Člen od: 07 máj 2010 ~
Posledná návšteva: 25 máj 2017
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 august 2010 : 11:07:36
|
Drahe Bozie Dieta... pokoj s tebou
Neviem o tom, ze by sa udial v protestantskych cirkvach eucharisticky zazrak, ale napr. brat Roger z Taize bol protestant a "zazrak" bol v tom, ze ked chcel prejst ku katolikom, aby mohol prijmat sviatosti ... Eucharistiu, tak bolo mu papezom dovolene. Aj toto povazujem za isty druh zazraku, aj ked nie doslovnym.
taktiez je zaujimavy zivot zakladatela komunity Blahoslavenstiev, ktory tiez bol protestant, ale potom presiel ku katolikom a unho je zname, ze vyuziva charizmy / mimoriadne dary ako su dary jazykov, uzdravenia, proroctva, atd... ale co sa tyka samotnych protestantov, tak napr. Apostolska cirkev taktiez vyuziva charizmy a deju sa mnohe uzdravenia. Letnicna cirkev a ine tzv,charizmaticke spolocenstva / nie katolicke/ su velmi aktivne, kde dokonca aj kriesia mrtvych, co su velke znamenia Jezisovej moci, ale to neznamena, ze ich cnostny zivot je podobny tym svatym, ktori boli v katolickej Cirkvi a tak to ani neznamena, ze budu spaseni. Charizmy su predovsetkym prejavom Bozej moci a pritomnosti, ale nie zarukov svatosti a spasenia. Kdezto priklad cnostneho zivota u svatych ako bol sv.p.Pio, sv.Frantisek z Assisi a ini ... je istotou svatosti a spasenia. Ak niekto zije v milosti posvacujucej a cnostnym zivotom, tak nepride do pekla a mozno ani do otcistca, ale priamo do neba.
Co sa tyka tych eucharistickych zazrakov, tak tiez ma zaujima, ci nieco take sa stalo aj v protestantskej cirkvi. Budem rad, ak niekto o tom napise. Prajem pozehnany Piatok z Jezisom a Mariou, anjelmi a svatimi. |
Počet príspevkov: 361 ~
Člen od: 12 december 2009 ~
Posledná návšteva: 25 október 2012
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 august 2010 : 11:42:37
|
Zázrakom je, že po tom, ako tieto cirkvy zliberalizovali a sklonili sa pred požiadavkami doby(napr. lesbická evanjelická biskupka vo Švédsku či zrovnoprávnenie homosexuálnych zväzkov takisto vo Švédsku), tak že ešte tieto spoločenstvá existujú. Myslím si, že veriacím týchto komunít musí byť trápne, keď v polemike s nami musia obhajovať neobhájiteľné. Ale nie som pes(ale vlk) a tak im to zbytočne nepripomínam. |
|
|
|
Odoslaný - 06 august 2010 : 19:12:46
|
citácia: Neviem o tom, ze by sa udial v protestantskych cirkvach eucharisticky zazrak, ... Co sa tyka tych eucharistickych zazrakov, tak tiez ma zaujima, ci nieco take sa stalo aj v protestantskej cirkvi. Budem rad, ak niekto o tom napise. Prajem pozehnany Piatok z Jezisom a Mariou, anjelmi a svatimi. Pôvodne zaslal rmvn - 06 august 2010 : 11:07:36 Eucharisticky zazrak sa moze udiat iba tam, kde sa nachadza Eucharistia. Tudiz logicky, katolikovi je jasne, ze ex definitione u protestantov, ktori odmietli Eucharistiu v zmysle ucenia RKC, sa ziadny takyto zazrak nemoze vyskytnut.
citácia: ale napr. brat Roger z Taize bol protestant a "zazrak" bol v tom, ze ked chcel prejst ku katolikom, aby mohol prijmat sviatosti ... Eucharistiu, tak bolo mu papezom dovolene. Aj toto povazujem za isty druh zazraku, aj ked nie doslovnym. Pôvodne zaslal rmvn - 06 august 2010 : 11:07:36 "Zazrak", alebo tazkohriesne profanatio Sanctissimi ?!
citácia: taktiez je zaujimavy zivot zakladatela komunity Blahoslavenstiev, ktory tiez bol protestant, ale potom presiel ku katolikom a unho je zname, ze vyuziva charizmy / mimoriadne dary ako su dary jazykov, uzdravenia, proroctva, atd... Pôvodne zaslal rmvn - 06 august 2010 : 11:07:36 Je zname iba ak to, ze sa to o nom povrava ... ludova slovesnost je mocna tiezcharizma, este silnejsia je masaz mas.
citácia: ale co sa tyka samotnych protestantov, tak napr. Apostolska cirkev taktiez vyuziva charizmy a deju sa mnohe uzdravenia.Pôvodne zaslal rmvn - 06 august 2010 : 11:07:36
Ake charizmy? Ake uzdravenia? Na akom zaklade predpokladate vyskyt tychto fenomenov v katolickom zmysle slova, u nekatolikov?
citácia: Letnicna cirkev a ine tzv,charizmaticke spolocenstva / nie katolicke/ su velmi aktivne, kde dokonca aj kriesia mrtvych, co su velke znamenia Jezisovej moci, Pôvodne zaslal rmvn - 06 august 2010 : 11:07:36 Ak neuzdravia ani chromeho kona, ako by mohli kriesit mrtvych ludi.
citácia: Charizmy su predovsetkym prejavom Bozej moci a pritomnosti, ale nie zarukov svatosti a spasenia. Kdezto priklad cnostneho zivota u svatych ako bol sv.p.Pio, sv.Frantisek z Assisi a ini ... je istotou svatosti a spasenia. Pôvodne zaslal rmvn - 06 august 2010 : 11:07:36 Priklad cnostneho zivota svatych nie je istotou svatosti a spasy.
citácia: Ak niekto zije v milosti posvacujucej a cnostnym zivotom, tak nepride do pekla a mozno ani do otcistca, ale priamo do neba. Pôvodne zaslal rmvn - 06 august 2010 : 11:07:36 Milost posvacujuca a cnostny zivot je nevyhnutnou podmienkou spasy, a vyhnutie ocistcu je stale podmienene.
|
Počet príspevkov: 3722 ~
Člen od: 18 január 2008 ~
Posledná návšteva: 10 jún 2024
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 august 2010 : 21:10:25
|
Je mi jasné, že u protestantov nemôže byť eucharistický zázrak, lebo tam nie je žiadna eucharistia, nie je tam prítomný Boh. Myslela som to ako príklad vôbec niečoho zázračného. Lebo sa mi zdá, že nič také nemajú a aj toto môže poslúžiť ako dôkaz pravosti našej cirkvi./ len tak mimochodom, pri rôznych diskusiách katolíkov a evanjelikov/ |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 august 2010 : 01:21:13
|
Nie som si isty, ci je toto dobre postavena tema. Jednak je blahoslavenejsie verit aj bez zazrakov ("Blahoslaveni, ktori nevideli a uverili...") a jednak zazraky tak mozu podporit vieru, ako aj neveru ("Ak neveria Mojzisovi a prorokom, neuverili by, ani keby niekto vstal z mrtvych" - Abrahamova odpoved bohacovi v pekle). Zazraky su urcite povsimnutiahodne, ale nie vzdy su dokazom pravosti. |
Počet príspevkov: 87 ~
Člen od: 29 apríl 2010 ~
Posledná návšteva: 05 máj 2014
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 august 2010 : 09:56:23
|
Jasné, ale napr.taký Páter Pio - tu nemôže byť pochýb o pravosti. A jednoducho ma zaujíma, či aj iní majú aspoň niečo. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 august 2010 : 10:40:00
|
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 august 2010 : 11:15:16
|
citácia: a jednak zazraky tak mozu podporit vieru, ako aj neveru ("Ak neveria Mojzisovi a prorokom, neuverili by, ani keby niekto vstal z mrtvych" - Abrahamova odpoved bohacovi v pekle). Pôvodne zaslal rastos - 07 august 2010 : 01:21:13 Zazraky mozu podporit iba vieru a to v tom zmysle, ze potvrdzuju pravdu vieroucneho obsahu. Zazraky nevieru nemozu podporit. Iba nie su dostatocnym dovodom pre prijatie viery, su "iba" pohnutkou k viere, ktora je o.i. dar, ktoreho prijatie zalezi na slobodnom volovom akte prijimajuceho. Vas citat sa tyka toho, ze kto neprijima dar viery, neprijme ani zazraky (opacna implikacia neplati), a to praveze napriek podpore viery zazrakmi.
citácia: Zazraky su urcite povsimnutiahodne, ale nie vzdy su dokazom pravosti. Zazraky su vzdy dokazom pravdy, a v tomto zmysle su vzdy aj dokazom pravosti (KC a pravd hlasanych KC). Faktom je, ze moderna teologia tento tradicny vyklad zmyslu existencie zazrakov, nahradza vselijakymi inymi konceptami.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 august 2010 : 13:53:39
|
citácia: Zazraky mozu podporit iba vieru a to v tom zmysle, ze potvrdzuju pravdu vieroucneho obsahu. Zazraky nevieru nemozu podporit. Iba nie su dostatocnym dovodom pre prijatie viery, su "iba" pohnutkou k viere, ktora je o.i. dar, ktoreho prijatie zalezi na slobodnom volovom akte prijimajuceho. Vas citat sa tyka toho, ze kto neprijima dar viery, neprijme ani zazraky (opacna implikacia neplati), a to praveze napriek podpore viery zazrakmi. Pôvodne zaslal Rarach - 07 august 2010 : 11:15:16
Suhlasim, vyjadril som sa nepresne, takto je to spravne.
citácia: Zazraky su vzdy dokazom pravdy, a v tomto zmysle su vzdy aj dokazom pravosti (KC a pravd hlasanych KC). Pôvodne zaslal Rarach - 07 august 2010 : 11:15:16
Tu by som bol opatrnejsi. V evanjeliach Jezis spomina ludi, ktori sa dobyjaju do kralovstva Bozieho, ked je uz zatvorena brana, a odovodnuju to tym, ze konali mnoho zazrakov v Kristovom mene. On vsak odpoveda - nepoznam vas. Takisto v Zjaveni sa spominaju falosne zazraky, ktore zvadzaju ludi. Mam pocit, ze jednoznacne hodnoverne zazraky konal Kristus a jeho priami ucenici. Vtedy to bolo aj potrebne, pretoze prichod Krista a jeho dielo na zemi znamenal taky obrovsky prelom v historii ludstva, ze bolo na to potrebne upozornit a podporit to takym zasadnym sposobom. Dodnes z tamtych zazrakov tazime pre podporu nasej viery aj my. Sice aj dnes su zazraky mozne, ale myslim si, ze vyhladavat ich kvoli posilneniu viery cloveka moc nebuduje. Lahko sa pritom moze stat i obetou nejakeho podvodu (alebo aj falosneho zazraku). |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 august 2010 : 17:47:03
|
na doplnenie by som napísal, že aj diabol môže konať yáyraky, niektorí svatci sa tak vyjadrili, že ma veľku moc, či možnosť konať nadprirodzene(aby som sa vyhol citácii "daná mi je všetká moc na zemi a na nebi). Teda okrem toho že diabol nepoochopí večnú blaženosť. Neviem presnu citáciu.
takže nie každý nadprirodyený zásah do sveta musí byť nutne od Boha. Lebo proste sa môže zjaviť aj v podobe Panny Márie, či Ježiša. S tým mala totiž problem aj sv. Terezia z Avilz. Ale aj iní. |
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 august 2010 : 21:11:42
|
citácia: Je mi jasné, že u protestantov nemôže byť eucharistický zázrak, lebo tam nie je žiadna eucharistia, nie je tam prítomný Boh. Myslela som to ako príklad vôbec niečoho zázračného. Lebo sa mi zdá, že nič také nemajú a aj toto môže poslúžiť ako dôkaz pravosti našej cirkvi./ len tak mimochodom, pri rôznych diskusiách katolíkov a evanjelikov/ Pôvodne zaslal slovenka - 06 august 2010 : 21:10:25
Draha sestricka slovenka. pokoj a laska k Jezisovi nech je v nasich srdciach.
V tomto prispevku by som sa chcel vyhnut diskusii o mimoriadnych darov charizmiem alebo zazrakov ako su zasahy do prirody / dazd, more, slnko atd.../, ale skor poukazat na eucharisticke zazraky ako si aj povodne spominala. Tiez som spominal, ze nepoznam v inych protestatnskych cirkvach taketo zazraky a ani nemienim ich spolocenstva zvelebovat, ale skor chcem poukazat na to, ze napr.v anglikanskej cirkvi maju apostolsku postupnost / knazov/ a tak maju aj Eucharistiu. Tam by sa dalo teoreticky predpokladat, ze sa mohli stat euch.zazraky, ale neviem o tom.
Ak nepocitam pravoslavnu cirkev, tak ostatne protestatnske cirkvi, ktore nemaju sviatost knazstva a ani eucharistiu, nemozu mat take zazraky, ale predsa by ma zaujimalo, ci nejaky protestant zazil na vlastne oci euch.zazrak. Pozriem sa este na nete, mozno nieco najdem.
Zatial prajem pozehnanu Sobotu s Pannou Mariou a s Jezisom |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 august 2010 : 09:14:56
|
(Kaspar, Obecna katolicka apologetika)
citácia: citácia: Zazraky su vzdy dokazom pravdy, a v tomto zmysle su vzdy aj dokazom pravosti (KC a pravd hlasanych KC). Pôvodne zaslal Rarach - 07 august 2010 : 11:15:16 Tu by som bol opatrnejsi. V evanjeliach Jezis spomina ludi, ktori sa dobyjaju do kralovstva Bozieho, ked je uz zatvorena brana, a odovodnuju to tym, ze konali mnoho zazrakov v Kristovom mene. On vsak odpoveda - nepoznam vas. Takisto v Zjaveni sa spominaju falosne zazraky, ktore zvadzaju ludi. Mam pocit, ze jednoznacne hodnoverne zazraky konal Kristus a jeho priami ucenici. Vtedy to bolo aj potrebne, pretoze prichod Krista a jeho dielo na zemi znamenal taky obrovsky prelom v historii ludstva, ze bolo na to potrebne upozornit a podporit to takym zasadnym sposobom. Dodnes z tamtych zazrakov tazime pre podporu nasej viery aj my. Sice aj dnes su zazraky mozne, ale myslim si, ze vyhladavat ich kvoli posilneniu viery cloveka moc nebuduje. Lahko sa pritom moze stat i obetou nejakeho podvodu (alebo aj falosneho zazraku). Pôvodne zaslal rastos - 07 august 2010 : 13:53:39
Hovorim o zazrakoch v zmysle definicie skutocnych zazrakov, a tie jakozto priamy efekt Bozej vole a cinnosti, su iba pravdou a potvrdenim pravdy. Trvam na korektnosti mojho vyroku, Vas text ho ajtak nijako nespochybnuje a ide takpovediac mimo predmet toho, co tvrdim ja, ved ten moj vyrok nic z Vasho textu ani neproblematizuje.
citácia: na doplnenie by som napísal, že aj diabol môže konať yáyraky, niektorí svatci sa tak vyjadrili, že ma veľku moc, či možnosť konať nadprirodzene(aby som sa vyhol citácii "daná mi je všetká moc na zemi a na nebi). Teda okrem toho že diabol nepoochopí večnú blaženosť. Neviem presnu citáciu. takže nie každý nadprirodyený zásah do sveta musí byť nutne od Boha. Lebo proste sa môže zjaviť aj v podobe Panny Márie, či Ježiša. S tým mala totiž problem aj sv. Terezia z Avilz. Ale aj iní. Pôvodne zaslal Ales - 07 august 2010 : 17:47:03
Diabol zazraky konat nemoze. Nikto a nic, okrem Boha , zazraky konat nemoze. Konat zazraky moze vzdy a vylucne Boh, a to bud priamo alebo prostrednictvom ineho (zazraky svatcov su v tomto pripade konane cez nich ako cez tzv. nastroje).
Bolo by vhodne ujasnit si pojem zazraku, aby sa on neztotoznoval s vselijakymi inymi divmi, aktualne nevysvetlitelnymi javmi, paranormalnymi fenomenmi a pod. Toto vsetko je zazrakom iba v uvodzovkach, a "zazraky" tohto druhu naozaj moze konat nielen Boh. Nevymykaju sa vsak z poriadku prirodzeneho, preto ich pricinou moze byt tvor. Ani diabolske zjavenia neprekracuju hranice moznosti prirodzenych sil.
=============================================
citácia: Tiez som spominal, ze nepoznam v inych protestatnskych cirkvach taketo zazraky a ani nemienim ich spolocenstva zvelebovat, ale skor chcem poukazat na to, ze napr.v anglikanskej cirkvi maju apostolsku postupnost / knazov/ a tak maju aj Eucharistiu. Tam by sa dalo teoreticky predpokladat, ze sa mohli stat euch.zazraky, ale neviem o tom. Pôvodne zaslal rmvn - 07 august 2010 : 21:11:42
Neda sa predpokladat ani teoreticky ani nijako. Vezmite do ruky Denzingera, zbierku ucenia viery a mravov, a tam sa docitate, ze anglikanske svatenia su neplatne, vid ukazku nizsie. Ziadna apostolska postupnost tam davno neexistuje (skoncila defacto uz kdesi pri Cramerovi) a tudiz ziadnu Eucharistiu v katolickom zmysle ani nemozu mat - anglikani nemaju moc konsekrovat. Eucharisticky zazrak u anglikanov - to by bol zazrak!
citácia: Ak nepocitam pravoslavnu cirkev, tak ostatne protestatnske cirkvi, ktore nemaju sviatost knazstva a ani eucharistiu, nemozu mat take zazraky, ale predsa by ma zaujimalo, ci nejaky protestant zazil na vlastne oci euch.zazrak. Pozriem sa este na nete, mozno nieco najdem. Pôvodne zaslal rmvn - 07 august 2010 : 21:11:42
Zazil a nejeden. Dajme si priklad nejakeho dostupnejsieho zdroja k tomuto - skoda stracat cas browsovanim. Mozno poznate knizku, v ktorej sa uvadza cca 50 (slovom: patdesiat!) roznych zazrakov v minulosti, v suvislosti s Eucharistiou:
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 august 2010 : 09:24:19
|
RARACH OK, BERIEM žE SLOVO ZAZRAK SOM POUžIL V ZLOM KONTEXTE, PRETYO SOM neskoršie napísal nadprirodzene veci.
trochu nerozumiem tomu, že diabol nemôže prekonať hranice prirodzených vecí. ako je potom možné to zjavenie sv. Terezie z Avily? či to čo sa normalne (aspon zatiaľ) vysvetliť nedá, ale nie je to od Boha?
p.s. sorry za velke pismena neksoro som si všimol zapnutý capslock. |
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 august 2010 : 14:03:00
|
Drahe Bozie Dieta Rarah. Pokoj s tebou
Dakujem za posledny zaujimavy prispevok. Chcel som vediet, ci aj nejaky protestanti zazili eucharist.zazrak a ty si poukazal na knihu svedectiev. Zaujima ma, ci su v nej spomenute svedectva protestantov. Ak ano, tak mohol by si nejake napisat. Tu knihu nemam, tak by sme tio boli vdacny za ochotu, aspon jedno sedectvo.
A co sa tyka svatenia knazov v anglikanskej cirkvi / myslim na tu od krala Henricha, tak keby si mohol napisat cirkev.dokument, kde sa zrozumitelne pise o tejto cirkvi, ze nema platne svatenie knazstva.
dakujem vopred za ochotu a prajem pozehnanu Nedelu s Jezisom a Mariou. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 august 2010 : 08:24:50
|
citácia: A co sa tyka svatenia knazov v anglikanskej cirkvi / myslim na tu od krala Henricha, tak keby si mohol napisat cirkev.dokument, kde sa zrozumitelne pise o tejto cirkvi, ze nema platne svatenie knazstva. Pôvodne zaslal rmvn - 08 august 2010 : 14:03:00 Vazeny rmvn,
rarach Vam nielenze dokument napisal (papezska encyklika Lea XIII APOSTOLICAE CURAE z 18.9.1896), ale Vam z neho odfotil relevantnu cast. Po anglicky sa da precitat napr. tu http://www.papalencyclicals.net/Leo13/l13curae.htm |
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.
|
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 august 2010 : 11:19:22
|
citácia: Bolo by vhodne ujasnit si pojem zazraku, aby sa on neztotoznoval s vselijakymi inymi divmi, aktualne nevysvetlitelnymi javmi, paranormalnymi fenomenmi a pod. Toto vsetko je zazrakom iba v uvodzovkach, a "zazraky" tohto druhu naozaj moze konat nielen Boh. Nevymykaju sa vsak z poriadku prirodzeneho, preto ich pricinou moze byt tvor. Ani diabolske zjavenia neprekracuju hranice moznosti prirodzenych sil. Pôvodne zaslal Rarach - 08 august 2010 : 09:14:56
Vidi sa mi, ze pre bezneho cloveka je zrozumitelna terminologia „prave“ a „falosne“ zazraky. Totiz ked ho vedieme k tomu, ze zazraky su vzdy dokazom pravdy, potom pri stretnuti s nejakym divom, ktory presahuje jeho chapanie, moze mat tendenciu prisudzovat mu pravdivostnu hodnotu. Zatial co delenie na prave a falosne zazraky ho skor uci, ze nie cokolvek (pre neho) zazracne je automaticky pravdive, resp. potvrdzuje pravdivost nositela a jeho slov.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 august 2010 : 15:32:42
|
Čo si myslíte, ktorý zázrak by odolal Humeovej britve ktorá hovorí:
Žiadne svedectvo nie je s to dokázať zázrak. ibaže by išlo o svedectvo takého druhu, že by jeho mylnosť bola ešte zázračnejšia ako skutočnosť, ktorú sa snaží doložiť. Väčšina zázrakov je založená na osobných svedectvách tak sa zdá, že by vlastne neobstál ani jeden. |
Počet príspevkov: 288 ~
Člen od: 10 august 2010 ~
Posledná návšteva: 15 máj 2014
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 august 2010 : 11:00:04
|
citácia: Čo si myslíte, ktorý zázrak by odolal Humeovej britve ktorá hovorí: Žiadne svedectvo nie je s to dokázať zázrak. ibaže by išlo o svedectvo takého druhu, že by jeho mylnosť bola ešte zázračnejšia ako skutočnosť, ktorú sa snaží doložiť. Väčšina zázrakov je založená na osobných svedectvách tak sa zdá, že by vlastne neobstál ani jeden. Pôvodne zaslal slovak - 10 august 2010 : 15:32:42
Osobně si myslím, že s tou břitvou to Hume asi nedomyslel. Pokud chce za pravdivé považovat jen to, co se dá experimentálně dokázat, potom naráží na téma, které jsme tu už rozvíjeli – a to lidské myšlení podmíněné svobodnou vůlí (takový dejme tomu zázrak). Potom svou břitvou vlastně ruší svobodu lidského myšlení se všemi důsledky (sám sebe vyvrací). Pokud to je nějak jinak, potom zázrak nemůže vyloučit, a jeho pokus je pokus o demagogii – že zázraky nejsou možné.
|
rad.ek |
|
|
|
Odoslaný - 11 august 2010 : 15:21:26
|
No pokiaľ je zázrak dokazateľný iným spôsobom ako osobným svedectvom, o tom humeova britva nehovorí. Určite pri niektorých osobných svedectvách zázrakov môže isť o podvod a preto aj cirkev hociaké svedectvo nepovažuje za pravdivé a podrobuje ho skúmaniu. Ako táto záležitosť súvisí so slobodnou vôľou neviem, len si myslím že toto kritérium je veľmi prísne pre svedectvá zázrakov. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 august 2010 : 16:03:57
|
citácia: No pokiaľ je zázrak dokazateľný iným spôsobom ako osobným svedectvom, o tom humeova britva nehovorí. Určite pri niektorých osobných svedectvách zázrakov môže isť o podvod a preto aj cirkev hociaké svedectvo nepovažuje za pravdivé a podrobuje ho skúmaniu. Ako táto záležitosť súvisí so slobodnou vôľou neviem, len si myslím že toto kritérium je veľmi prísne pre svedectvá zázrakov. Pôvodne zaslal slovak - 11 august 2010 : 15:21:26
Jde o to, že mi přijde hloupé vůbec mluvit o dokazování zázraků.
Pokud je zázrak vždy něco, co se neřídí přírodními zákony (podobně jako svobodná vůle), potom to nejde dokazovat ve smyslu přírodních věd, a to by zřejmě pro Humeho byl důkaz podle jeho představ.
To kriterium není přisné, ale v případě zázraků nesmyslné.
To že jsme odkázáni na svědectví, neznamená, že to svědctví nemůže být pravdivé, i když v jeho prověřování nám přírodní vědy nepomůžou (podobně jako u svobodné vůle při myšlení).
|
rad.ek |
|
|
|
Odoslaný - 11 august 2010 : 18:48:18
|
citácia: To že jsme odkázáni na svědectví, neznamená, že to svědctví nemůže být pravdivé, Ale aj z pravdivého svedectva môže vyplynúť, že neide o zázrak aj keď svedčiaci si to myslí a rovnako svedectvo o domnelom zázraku nemusí byť pravdivé. Preto je potrebné veľmi dôkladne skúmať jednak svedectvá a jednak rozhodnutia čo prijať ako zázrak a čo nie. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 august 2010 : 07:07:47
|
citácia: citácia: To že jsme odkázáni na svědectví, neznamená, že to svědctví nemůže být pravdivé, Ale aj z pravdivého svedectva môže vyplynúť, že neide o zázrak aj keď svedčiaci si to myslí a rovnako svedectvo o domnelom zázraku nemusí byť pravdivé. Preto je potrebné veľmi dôkladne skúmať jednak svedectvá a jednak rozhodnutia čo prijať ako zázrak a čo nie. Pôvodne zaslal slovak - 11 august 2010 : 18:48:18
S tím se samozřejmě nedá než souhlasit. Je potřeba být kritický i bdělý.
Svědectví církve a poštolů o Kristovi je poměrně dost neobvyklé, šokující, obsahující zázraky, a pro uvěření těžké. Přitom může být pravdivé a my věříme, že pravdivé je. I když ateisté by nejraději na základě podobných nelogičností, jako je uvedené dokazování zázraků nejraději Krista poslali do říše pohádek nebo z něj udělali jogína.
|
rad.ek |
|
|
|
Odoslaný - 12 august 2010 : 09:05:12
|
Myslím, že v tejto diskusii nešlo o biblické zázraky , ale skôr o tie novšie napr. pri beatifikácii. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 august 2010 : 11:21:21
|
citácia: Myslím, že v tejto diskusii nešlo o biblické zázraky , ale skôr o tie novšie napr. pri beatifikácii. Pôvodne zaslal slovak - 12 august 2010 : 09:05:12
A není to jedno? Existuje nějaký důvod pro to, abychom se dívali na zázraky z doby apoštolů jinak jak na zázraky z dřívější doby nebo z pozdější?
|
rad.ek |
|
|
|
Odoslaný - 12 august 2010 : 11:40:33
|
citácia: A není to jedno?
Z hľadiska viery áno, z hľadiska poznania NIE. Poznanie ľudstva je iné ako pred 2000 rokmi. Nemožno ho ignorovať. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|
|