Všetky fóra
O fóre
Voľná diskusia
Dobročinnosť by sa nemala dať zneužívať |
|
V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
|
|
|
|
Odoslaný - 17 apríl 2010 : 11:37:32
|
Dobročinnosť je normálnou súčasťou kresťanského života. Deň narcisov pripomenul utrpenie ľudí chorých na rakovinu a potrebu im pomôcť. Okrem tejto aktivity je množstvo ďalších, ktoré buď v určitý deň, alebo nejakým iným spôsobom ľudí vyzývajú k pomoci ľuďom v núdzi. Tieto celoštátne solidárne aktivity sú veľmi dôležité a podľa mňa by mali mať v prvom rade mobilizujúci a iniciačný charakter. Normálnym spôsobom pomoci je totiž v prvom rade pomáhať ľuďom okolo seba v prostredí kde žijeme a určite každý slušný človek to tak aj robí.
Avšak k takýmto celoštátnym a inštitucionalizovaným aktivitám, kedy sa vytvárajú celoštátne orgány, zapájajú sa do nich operátori mobilných telefónov a pod. a výsledkom sú zbierky na nejaký prístroj bez ktorého by ľudia zomierali, tak podľa mňa to už ukazuje na to, že nefungujú ŠTÁTNE A SAMOSPRÁVNE ORGÁNY v našej republike, ktorých poslaním je to zabezpečovať. Veď štátne a samosprávne orgány na TO VZNIKLI aby zabezpečovali plnenie úloh, ktoré nie sú schopní plniť jednotlivci.
Môže totiž nastať taká situácia, že my sa zbierame, aby sme pomohli kúpiť nejaký dôležitý prístroj a pritom štátni úradníci vykrádajú fondy (cez korupciu a úplatky), z ktorých by sa bez problémov mohol uvedený prístroj nakúpiť.
Ak ide o takéto celoštátne aktivity dobročinnosti, ktoré si nemôžeme takpovediac ohmatať, je veľké riziko, že môže dochádzať k zneužitiu dôvery ľudí. Nedávno som zaregistroval aktivitu pod názvom DETI MATKY TEREZY, ktoré rozosielali šeky na meno aj s ružencom a tak sa snažili z ľudí dostať peniaze. Keď som preveroval ich dôveryhodnosť cirkevné orgány sa od nich dištancovali. Rehoľa matky Terezy prehlásila, že s touto aktivitou nemá nič spoločné. ČIŽE ZREJME IDE O PODVOD.
Nemali by organizátori takýchto zbierok byť oveľa transparentnejší a dopredu povedať na čo sa ľudia zbierajú a ako k výsledku prispeje ŠTÁT a SAMOSPRÁVA ??? A prečo to štátne a samosprávne orgány doteraz neriešili???
|
Samuel |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 463 ~
Člen od: 22 január 2010 ~
Posledná návšteva: 12 október 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 apríl 2010 : 12:10:24
|
|
|
Odoslaný - 17 apríl 2010 : 17:02:47
|
Vďaka Dušan za upozornenie na články.
Vidno, že dobročinnosť nie je taká jednoduchá.
Najhoršie na tých podvodníckych aktivitách je to sklamanie sa ľudí, ktoré môže viesť až k takým situáciám, že potom ľudia nepomôžu aj vtedy keď naozaj treba. |
Samuel |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 apríl 2010 : 17:34:05
|
Samuel, určite by sme sa mali držať Ježišových príkazov:
30 Každému, kto ťa prosí, daj, a ak ti niekto niečo vezme, nežiadaj to naspäť. (Lk.6/30)
|
veriaci |
Počet príspevkov: 982 ~
Člen od: 26 január 2010 ~
Posledná návšteva: 15 máj 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 apríl 2010 : 17:47:43
|
To máš pravdu. Ibaže dávajú najviac takí ľudia, ktorí nemajú peňazí bez konca. A keď naletia na podvodníka potom im už nezostanú peniaze pre toho čo to skutočne potrebuje.
Mali by sme si zrejme vymeniť informácie o dobrých a zlých skúsenostiach, ktoré sme doteraz získali. Tým by sme ostatných mohli upozorniť na tých, ktorí naozaj pomáhajú. |
Samuel |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 apríl 2010 : 19:07:58
|
Samuel, ja nemám žiadne zlé skúsenosti, len dobré. Pokým niečo mám, podelím sa. A keď už nemám, požičiam si a potom z výplaty dlh vrátim. Pochopiteľne že takto žijem v nepríjemnej chudobe, ale tu si nepomôžem.
|
veriaci |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 apríl 2010 : 20:21:45
|
Dušan si ZLATÝ ČLOVEK. Pán Boh Ťa opatruj.
Mám priateľa kňaza, ktorí už 6 rokov žije bez príjmov (je cudzí štátny občan) a žije podľa písma - ani neseje a ani nežne ako tí vtáci nebeský a ľalie poľné a predsa nezahynie.
Pán Boh má nás rád a nedá nám zahynúť. Peniaze nie sú všetko !!!
Pekný večer ! |
Samuel |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 apríl 2010 : 20:43:07
|
To všetko je vlastne len Ježišova zásluha, On nás vyučuje. Veru, Ježiš za malý peniaz tvrdo pracoval po Jozefovom boku na bohatých, a robil to z lásky k ľuďom. Toto svedectvo je pravdivé.
|
veriaci |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 apríl 2010 : 20:51:45
|
No prosím vás, čo robiť, keď nám domov, aj mojej starkej, stále posielajú listy - akože to píše vraj jedna rehoľná sestra, neviem či to sú tie od Matky Terezy, ale stále posielajú tie isté obrázky, už máme doma plno ružencov od nich a aj nejaké šatky a nálepky, ale my sme im adresu nedávali a mamina radšej vraví že dá peniaze priamo na misie verbistom alebo palotínom, ale starká zvykne poslať peniaze aj na takéto výzvy, no ja sa bojím že tie peniažky neskončia tam kde by mali.. ale nechcem nikomu krivdiť, možno nikoho nepodvádzajú, iba my im neveríme.. |
"Boh je naše víťazstvo!" (2Mach 13,15) |
Počet príspevkov: 207 ~
Člen od: 05 február 2010 ~
Posledná návšteva: 04 január 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 apríl 2010 : 21:20:14
|
Angelika, ku mne chodí už roky vo dne aj v noci hlavne nezamestnaný sused (19) pýtať peniaze. Otec od nich kedysi odišiel, jeho nezamestnaná mama je niekde na dlhodobej liečbe. Tento týždeň bol už 4 razy. Aj teraz pred štvrť hodinou som za ním zavrel dvere Ak bude treba, pôjdem až do krajnosti. V tejto krajine je peňazí dosť, len sú zle zadelené.
Samuel, strašne túžim po jednej veci - nič nejesť a nepiť, a žiť jedine z Eucharistie. Môže byť však opovážlivosť prosiť o takéto niečo, tak radšej nič.
|
veriaci |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 apríl 2010 : 22:36:18
|
citácia: No prosím vás, čo robiť, keď nám domov, aj mojej starkej, stále posielajú listy - akože to píše vraj jedna rehoľná sestra, neviem či to sú tie od Matky Terezy, ale stále posielajú tie isté obrázky, už máme doma plno ružencov od nich a aj nejaké šatky a nálepky, ale my sme im adresu nedávali a mamina radšej vraví že dá peniaze priamo na misie verbistom alebo palotínom, ale starká zvykne poslať peniaze aj na takéto výzvy, no ja sa bojím že tie peniažky neskončia tam kde by mali.. ale nechcem nikomu krivdiť, možno nikoho nepodvádzajú, iba my im neveríme.. Pôvodne zaslal Angelika - 17 apríl 2010 : 20:51:45
Pozri sa starkej kto sú odosielatelia a zisti si na internete ich adresy. Ja som tak preveroval DETI MATKY TEREZY a našiel som stanovisko pražského arcibiskupského úradu v ktorom informovali veriacich, že ide o aktivitu, ktorá nemá nič spoločné s rehoľou Matky Terezy a že iniciátori su z USA na problémových adresách o ktorých nik nemá vedomosti, že by naozaj pomáhali deťom v rozvojových krajinách. NEDOPORUČOVALI IM POSIELAŤ PENIAZE !!!
Tvoju adresu alebo adresu starkej si mohli zistiť buď cez ZLATÉ STRÁNKY, alebo aj cez iné organizácie, ktoré sú práve zamerané na obchovanie s adresami občanov. |
Samuel |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|