Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Teológia tela - otázky
 antikoncepcia - ale ina ako v ostatnych temach
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: hriech? Téma Next Topic: Aký SLOBODNÝ STAV sa vám najviac páči a prečo ?
Strana: z 3

Mira

Stav: offline

Odoslaný - 20 máj 2010 :  10:51:24  Zobraziť profil  Pridať Mira do zoznamu priateľov
citácia:

takymito primitivne naivnymi pokusmi o "nachytanie ma na hruskach" ma nemozes prekvapit:
billingsova metoda je forma "prirodzenej" ochrany proti pocatiu, pri ktorej si zena kontroluje hlien, teplotu a este nejake dalsie faktory, tieto kontroly musia byt vsak velmi presne aby tato metoda bola aspon tak spolahliva ako HAK, inak je tato metoda vemi nespolahliva a odporuca sa iba tym parom, ktorym by pripadne pocatie neprekazalo a cirkev ju odporuca pretoze nie je abortivna

mimochododom o tejto metode mam znalosti a teda som ani nemusel pouzivat v tomto pripade nejaky zdroj na uistenie sa

Pôvodne zaslal guest635 - 20 máj 2010 :  09:23:57

Toto ale nie je billingsova metóda. Cirkev odporúča prirodzené metódy nie preto, že nie sú abortívne, ale preto že nie sú antikoncepciou. Tým párom, ktorým by vadilo prípadné počatie sa odporúča abstinencia.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 76  ~  Člen od: 16 júl 2008  ~  Posledná návšteva: 05 december 2017 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 20 máj 2010 :  16:04:43  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:
ale myslim ze tebe ide o nieco ine - ze zena, ktora je tehotna by zacala uzivat HAK ako liecbu nejakej choroby, ktora vobec nesuvisi z jej tehotenstvom, no ale tak lekar je povinny predpisat take lieky, ktore nesposobia nechceny potrat, pokial sa nemylim

Dakujem za pokus pochopit o co mi ide. Nie je to vsak este uplne presne. Ide mi o to, ze ak sa antikoncepcia predpise na liecbu povedzme akne, ci bolestivej menstruacie (teda stavov, ktore sami o sebe nesposobuju sterilitu), tak aj napriek tomu, ze svojim primarnym mechanizmom zabranuje ovulacii, moze k ovulacii prist a teda moze dojst aj k oplodneniu. Sekundarnym mechanizmom vsak moze zabranit uhniezdeniu takto nahodne oplodneneho vajicka a jeho smrti a to je to, comu sa krestan musi snazit predist.
Ak je uz zena tehotna, tak je to uplne ina situacia, nastastie aj z pohladu sekularnej medicny...

citácia:

prepac ale tento argument je ubohy, lebo takymto sposobom by som mohol odbit 90% diskutujucich na tejto stranke (a aj na inych) ak by sa zacalo debatovat o nejakej oblasti v ktorej mam vyssie vzdelanie ci poznatky ako ini diskutujuci
...
a z toho vyplyvajuci dosledok ze menej vzdelany ci informovany nemoze mat pravdu alebo ze nemoze pochopit dany problem

Mrzi ma, ak moj argument povazujete za ubohy. Jeho zmysel spociva v tom, ze vysvetlovat skolakovi, ktori este nezvladol nasobilku ako sa pocitaju integraly je zbytocne, lebo to proste nemoze pochopit.
Treba postupovat od jednoduchsieho k zlozitejsiemu a to aj v tejto diskusii. Je zbytocne preberat zlozite moralne problemy, ak nepoznate zaklady krestanskej moralky. Ak mate zaujem krestansku moralku spoznat, ste v diskusii vitany, ale dohadovat sa o veciach o ktorych neviete a nechcete nic vediet je mrhanim casu. Preto sa do takych diskusii ani nechcem pustat.

Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Azuritko

Odoslaný - 20 máj 2010 :  20:02:59  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
citácia:
to je velmi dobry argument? to je logicky chybny argument ad hominem apelujuci na vedomosti a z toho vyplyvajuci dosledok ze menej vzdelany ci informovany nemoze mat pravdu alebo ze nemoze pochopit dany problem

o viere viem menej to je pravda, ale odkial viete o viere vy veriaci? od farara? z knih? od boha? vsak povedz...a ci som co i len raz presviedcal niekoho z vas aby ste prestali verit? ci som spochybnoval to ze niecomu verite? ja pripadne odcitujem nieco z biblie a cakam ci to nejako okomentujete, niekedy ano a niekedy nie a este nieco vy nie ste prvi ani posledni ktorym to pisem, a mne uz bolo podanych niekolko vykladov tych citacii z biblie, a vedz ze malokedy sa zhodovali

teba som tiez mohol odbit podobnym sposobom ked sme sa bavili o inteligencii a emociach zvierat, kde som ti vypisal velkem mnozstvo prikladov a nasledne som ich okomentoval a to bol iba zlomok z informacii ktorymi disponujem, a ako si reagoval ty? uplnymi nezmyslami bez akehokolvek relevantneho protiargumentu ci kontraprikladu, ale ja som napriek tomu nenapisal "Ale to uz je znova na diskusiu, ktora vyzaduje iste vedomosti z biologie a behavioralistiky zvierat, ktore u Vas absentuju."

Pôvodne zaslal guest635 - 20 máj 2010 : 09:23:57

Maťo ti to vysvetlil. Ideš do toho, čomu nerozumieš a nemáš v tom jasno, a píšeš otázky spôsobom odpovedí a náhodných citácií z Písma, pričom to celé vyznieva (aspom mne), akoby si sa robil, že vieš, že nemáme pravdu a tie citáty sú toho dôkazom. No ja pri zvieratách mám jasno, že nemajú slobodnú vôľu. Možno to neviem vysvetliť biologicky nejako presne, ale ja sa ťa nepýtam, či majú slobodnú vôľu ako človek. Ja viem, že ju nemajú. Keby som sa pýtal, tak to nebudem dávať ako odpoveď tak, ako to robíš ty s vierou.

citácia:
takymito primitivne naivnymi pokusmi o "nachytanie ma na hruskach" ma nemozes prekvapit:
billingsova metoda je forma "prirodzenej" ochrany proti pocatiu, pri ktorej si zena kontroluje hlien, teplotu a este nejake dalsie faktory, tieto kontroly musia byt vsak velmi presne aby tato metoda bola aspon tak spolahliva ako HAK, inak je tato metoda vemi nespolahliva a odporuca sa iba tym parom, ktorym by pripadne pocatie neprekazalo a cirkev ju odporuca pretoze nie je abortivna

mimochododom o tejto metode mam znalosti a teda som ani nemusel pouzivat v tomto pripade nejaky zdroj na uistenie sa

ale toto vsetko je off topic, cize pripadne odpovedaj sukromnou spravou

Pôvodne zaslal guest635 - 20 máj 2010 :  09:23:57

No vidíš, vieš čo je billingsova metóda a píšeš o 42 deťoch. Ja som ťa nechcel na niečo nachytať. Ja som si bol istý, že nepoznáš takéto metódy, keď píšeš také ohromné hlúposti o počte detí. A ty ich poznáš a aj tak tie hlúposti píšeš. Takže tomuto tvojmu konaniu nerozumiem.

Rímskokatolík

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4003  ~  Člen od: 15 máj 2007  ~  Posledná návšteva: 27 apríl 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

guest635

Odoslaný - 21 máj 2010 :  10:06:48  Zobraziť profil  Pridať guest635 do zoznamu priateľov
citácia:

Toto ale nie je billingsova metóda. Cirkev odporúča prirodzené metódy nie preto, že nie sú abortívne, ale preto že nie sú antikoncepciou. Tým párom, ktorým by vadilo prípadné počatie sa odporúča abstinencia.

Pôvodne zaslal Mira - 20 máj 2010 :  10:51:24

nie je? tak co je potom billingsova metoda ak nie to co som opisal?

V živote je len jedna posledná minúta...a to je minúta pred smrťou!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 451  ~  Člen od: 16 december 2009  ~  Posledná návšteva: 29 júl 2010 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

guest635

Odoslaný - 21 máj 2010 :  10:18:39  Zobraziť profil  Pridať guest635 do zoznamu priateľov
citácia:

Dakujem za pokus pochopit o co mi ide. Nie je to vsak este uplne presne. Ide mi o to, ze ak sa antikoncepcia predpise na liecbu povedzme akne, ci bolestivej menstruacie (teda stavov, ktore sami o sebe nesposobuju sterilitu), tak aj napriek tomu, ze svojim primarnym mechanizmom zabranuje ovulacii, moze k ovulacii prist a teda moze dojst aj k oplodneniu. Sekundarnym mechanizmom vsak moze zabranit uhniezdeniu takto nahodne oplodneneho vajicka a jeho smrti a to je to, comu sa krestan musi snazit predist.
Ak je uz zena tehotna, tak je to uplne ina situacia, nastastie aj z pohladu sekularnej medicny...
Pôvodne zaslal Mato - 20 máj 2010 : 16:04:43

dalo by sa povedat ze je to riziko podnikania; tak ako je riziko kontakt tehotnej zeny a niekoho kto je chory na rubeolu

tchnicky povedane este nikto nevynasiel taky stroj ktory by bol imunny voci ludskej hluposti

a este nieco, nech sa krestan snazi predist tejto situacii, ale nech sa nesnazi aplikovat jeho sposob riesenia na tych, ktori nezdielaju s nim nazory na dany problem

citácia:

Mrzi ma, ak moj argument povazujete za ubohy. Jeho zmysel spociva v tom, ze vysvetlovat skolakovi, ktori este nezvladol nasobilku ako sa pocitaju integraly je zbytocne, lebo to proste nemoze pochopit.
Treba postupovat od jednoduchsieho k zlozitejsiemu a to aj v tejto diskusii. Je zbytocne preberat zlozite moralne problemy, ak nepoznate zaklady krestanskej moralky. Ak mate zaujem krestansku moralku spoznat, ste v diskusii vitany, ale dohadovat sa o veciach o ktorych neviete a nechcete nic vediet je mrhanim casu. Preto sa do takych diskusii ani nechcem pustat.

Pôvodne zaslal Mato - 20 máj 2010 :  16:04:43

zda sa mi podla tvojich slov, ze krestanska moralka je natolko zlozita a ma tolko vynimiek, ze vacsinovemu cloveku sa ju neoplati poznat, tak ako sa vacsinovemu cloveku neoplati poznat integralny a diferencialny pocet (a to ja integralny a diferencialny pocet ovladam), tymto som skoncil na danu temu

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 451  ~  Člen od: 16 december 2009  ~  Posledná návšteva: 29 júl 2010 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

guest635

Odoslaný - 21 máj 2010 :  10:32:00  Zobraziť profil  Pridať guest635 do zoznamu priateľov
citácia:
Maťo ti to vysvetlil. Ideš do toho, čomu nerozumieš a nemáš v tom jasno, a píšeš otázky spôsobom odpovedí a náhodných citácií z Písma, pričom to celé vyznieva (aspom mne), akoby si sa robil, že vieš, že nemáme pravdu a tie citáty sú toho dôkazom. No ja pri zvieratách mám jasno, že nemajú slobodnú vôľu. Možno to neviem vysvetliť biologicky nejako presne, ale ja sa ťa nepýtam, či majú slobodnú vôľu ako človek. Ja viem, že ju nemajú. Keby som sa pýtal, tak to nebudem dávať ako odpoveď tak, ako to robíš ty s vierou.
Pôvodne zaslal Azuritko - 20 máj 2010 : 20:02:59

to co plati podla mata a teba o mne v ohlade tej vasej zlozitej moralky, tak to iste plati o tebe; ty mas jasno iba v tom, ze nic o danom probleme nevies a za dostacujuci argument povazujes "Ja viem, že ju nemajú." (ja by som tiez mohol matovi odpovedat na jeho argumenty tak ako ty na moje - bla bla bla ja viem ze vasa moralka je nezmyselna) cize tak ako som ukoncil debatu s matom na temu ktorej vraj nerozumiem, tak s tebou ukoncujem danu temu teiz, lebo jej vobec nerozumies

citácia:
No vidíš, vieš čo je billingsova metóda a píšeš o 42 deťoch. Ja som ťa nechcel na niečo nachytať. Ja som si bol istý, že nepoznáš takéto metódy, keď píšeš také ohromné hlúposti o počte detí. A ty ich poznáš a aj tak tie hlúposti píšeš. Takže tomuto tvojmu konaniu nerozumiem.

Pôvodne zaslal Azuritko - 20 máj 2010 :  20:02:59

mas zaujimavu schopnost spajat nesuvisiace temy

tych 42 deti bol "reductio ad absurdum" a zaroven taky hruby odhad poctu deti ktore by zena porodila ak by chcela "naplno" vyuzit svoju funkciu rodicky deti....a s billingsovou metodou to nemalo nic spolocne, pytal si sa ma ci viem co to je, tak som ti odpovedal

a mimochodom diskutujuca nad nami si mysli, ze to co som opisal nie je billingsova metoda, cize bud sa mylim ty a ja, alebo sa myli ona, som zvedavy ako sa to vyvinie

Azuritko

Odoslaný - 21 máj 2010 :  10:48:45  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
citácia:
to co plati podla mata a teba o mne v ohlade tej vasej zlozitej moralky, tak to iste plati o tebe; ty mas jasno iba v tom, ze nic o danom probleme nevies a za dostacujuci argument povazujes "Ja viem, že ju nemajú." (ja by som tiez mohol matovi odpovedat na jeho argumenty tak ako ty na moje - bla bla bla ja viem ze vasa moralka je nezmyselna) cize tak ako som ukoncil debatu s matom na temu ktorej vraj nerozumiem, tak s tebou ukoncujem danu temu teiz, lebo jej vobec nerozumies

Pôvodne zaslal guest635 - 21 máj 2010 : 10:32:00

Ty si tu zväčša ten čo sa pýta, takže mne je jedno, ktoré témy ukončíš

citácia:
mas zaujimavu schopnost spajat nesuvisiace temy

tych 42 deti bol "reductio ad absurdum" a zaroven taky hruby odhad poctu deti ktore by zena porodila ak by chcela "naplno" vyuzit svoju funkciu rodicky deti....a s billingsovou metodou to nemalo nic spolocne, pytal si sa ma ci viem co to je, tak som ti odpovedal

Pôvodne zaslal guest635 - 21 máj 2010 :  10:32:00

Tak potom nevidím dôvod načo si to písal. Každý si vie spočítať koľko detí by žena porodila, keby chcela "naplno" využiť svoju funkciu rodičky detí. Pri inom ako informatívnom zmysle tvojej reakcie je upozornenie na billingsovu metódu na mieste.
Vo všetkom hľadáš iba to, čo z toho najjednoduchšie logicky vyplýva. Skús sa ale pozrieť aj trocha na zmysel komplexne.

Rímskokatolík

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4003  ~  Člen od: 15 máj 2007  ~  Posledná návšteva: 27 apríl 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mira

Odoslaný - 21 máj 2010 :  12:54:33  Zobraziť profil  Pridať Mira do zoznamu priateľov
citácia:

nie je? tak co je potom billingsova metoda ak nie to co som opisal?

Pôvodne zaslal guest635 - 21 máj 2010 :  10:06:48

To čo bolo v krátkosti opísané je symptotermálna metóda. Pri billingsovej metóde sa sleduje len hlien krčka a s tým súvisiace pocity na vonkajších rodidlách a okolo pošvy, žiadne merania teploty či sledovanie ďalších príznakov ako napr. samovyšetrovanie krčka maternice. Niekto vystačí s billingsovou metódou a niekto sa riadi podľa STM.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 76  ~  Člen od: 16 júl 2008  ~  Posledná návšteva: 05 december 2017 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

kaifas

Odoslaný - 21 máj 2010 :  15:02:45  Zobraziť profil  Pridať kaifas do zoznamu priateľov
citácia:

Konkretne pri moznom abortivnom ucinku antikoncepcie ide o to, ze sa mu da velmi jednoducho predist zdrzanim sa pohlavneho styku.
Pôvodne zaslal Mato - 17 máj 2010 : 13:51:21

Mato a vieš zaručiť, že iné lieky (potraviny, vplyvy prostredia) nemajú potenciálny abortívny účinok? Viem, že je to trocha zovšeobecnením ale keby sme sa držali len potenciálneho abortívneho účinku, tak ho nemôžme vylúčiť skoro nikdy (ak vôbec).

U HAK ho pochopiteľne môžeme predpokladať viac ako pri vit. C, ale existuje nejaká miera, čisto biologická, podľa ktorej sa dá bezpečne určiť kedy sa pohlavného aktu zdržať a kedy nie? Čo také kortikoidy alebo imunomodulačná liečba? Je isté, že nemajú abortívny účinok? (pochopiteľne, že tie príklady sú opäť zovšeobecnením, ale dúfam, že vieš, čo som tým chcel povedať)

Inak aj pri dojčení je okrem ovulácie (tiež nie 100%) ovplyvňovaná aj sliznica maternice. Je možné vylúčiť abortívny účinok?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 228  ~  Člen od: 21 jún 2008  ~  Posledná návšteva: 09 október 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

guest635

Odoslaný - 22 máj 2010 :  10:10:12  Zobraziť profil  Pridať guest635 do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:

Pôvodne zaslal guest635 - 21 máj 2010 : 10:32:00

Ty si tu zväčša ten čo sa pýta, takže mne je jedno, ktoré témy ukončíš

[quote]Tak potom nevidím dôvod načo si to písal. Každý si vie spočítať koľko detí by žena porodila, keby chcela "naplno" využiť svoju funkciu rodičky detí. Pri inom ako informatívnom zmysle tvojej reakcie je upozornenie na billingsovu metódu na mieste.
Vo všetkom hľadáš iba to, čo z toho najjednoduchšie logicky vyplýva. Skús sa ale pozrieť aj trocha na zmysel komplexne.

Pôvodne zaslal Azuritko - 21 máj 2010 :  10:48:45

to ze ty nevidis dovod neznamena ze tam nebol - ja so ten argument pouzil ako absurdny priklad toho, sexualny zivot nie je iba na mnozenie sa, a a ko by to vyzeralo keby bol

a hlavne ten argument som pouzil pri diskusii s matom, a nie s tebou

guest635

Odoslaný - 22 máj 2010 :  10:15:34  Zobraziť profil  Pridať guest635 do zoznamu priateľov
citácia:

To čo bolo v krátkosti opísané je symptotermálna metóda. Pri billingsovej metóde sa sleduje len hlien krčka a s tým súvisiace pocity na vonkajších rodidlách a okolo pošvy, žiadne merania teploty či sledovanie ďalších príznakov ako napr. samovyšetrovanie krčka maternice. Niekto vystačí s billingsovou metódou a niekto sa riadi podľa STM.

Pôvodne zaslal Mira - 21 máj 2010 :  12:54:33

mas pravdu

no podstata mojej diskusie s azuritkom ostala nezmenena, ze kedze medzi billingsovou metodou a STM principialne nie je rozdiel, rozdiel je len v hodnotiacich faktoroch - billingsova metoda pouziva menej hodnotiacich faktorov ako STM

Azuritko

Odoslaný - 22 máj 2010 :  20:21:24  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
citácia:
to ze ty nevidis dovod neznamena ze tam nebol - ja so ten argument pouzil ako absurdny priklad toho, sexualny zivot nie je iba na mnozenie sa, a a ko by to vyzeralo keby bol

a hlavne ten argument som pouzil pri diskusii s matom, a nie s tebou

Pôvodne zaslal guest635 - 22 máj 2010 :  10:10:12

Zle použitý príklad. Každopádne pri sexe by sa mal vždy jeden druhému plne odovzdať. Nemal by slúžiť len na osobné sa uspokojenie, pričom ten druhý je len nástrojom tohto uspokojenia. A s možnosťou metód sledovania plodných dní je irelevantné riešiť na čo slúži sex. No umelo sa počatiu brániť nemá a už počatý život ničiť v žiadnom prípade.

A ak nechceš so mnou diskutovať tvoja vec. Ja vždy napíšem čo uznám za vhodné.

Rímskokatolík

Mato

Odoslaný - 22 máj 2010 :  22:11:14  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
No vzhladom na to, ze uz nikto s nikym nema zaujem diskutovat, je nacase temu ukoncit.

Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky
Strana: z 3 Previous Topic: hriech? Téma Next Topic: Aký SLOBODNÝ STAV sa vám najviac páči a prečo ?  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06