Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Teológia tela - otázky
 antikoncepcia - ale ina ako v ostatnych temach
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: hriech? Téma Next Topic: Aký SLOBODNÝ STAV sa vám najviac páči a prečo ?
Strana: z 3

petulooo

Stav: offline

Odoslaný - 15 apríl 2010 :  00:23:17  Zobraziť profil  Pridať petulooo do zoznamu priateľov
Chcel by som sa spytat na pohlad RKC na antikoncepciu, ktora vsak (a naschval som to zdoraznil aj v nadpise temy, aby to niekoho nezvadzalo rychlo bez precitania odpovedat, ze ved toto sa tu uz riesilo) je vzata na predpis lekara (upravenie cyklu) jednorazovo (teda nie pravidelne ani viac krat) slobodnou zenou, nezijucou sexualnym zivotom.
Vseobecne poznam odpoved, ze antikoncepcia nie, ale zaujima ma ci to plati aj v tomto pripade, ked sa jedna o jednorazovu liecbu, no predovsetkym nezabrani oplodneniu ani usadeniu opodneneho vajicka - lebo nema akemu, kedze dana zena je sexualne zdrzanliva az do svadby.
Dakujem

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3  ~  Člen od: 15 apríl 2010  ~  Posledná návšteva: 15 apríl 2010 Upozorniť moderátora 

Mato

Odoslaný - 15 apríl 2010 :  08:02:25  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:
Chcel by som sa spytat na pohlad RKC na antikoncepciu, ktora vsak (a naschval som to zdoraznil aj v nadpise temy, aby to niekoho nezvadzalo rychlo bez precitania odpovedat, ze ved toto sa tu uz riesilo) je vzata na predpis lekara (upravenie cyklu)

Pôvodne zaslal petulooo - 15 apríl 2010 :  00:23:17

V strucnosti:
Ak neexistuje rovnako ucinna alternativa liecby daneho stavu, tak je pouzitie hormonalnych pripravkov moralne akceptovatelne.

Kedze je ale kazdy takyto hormonalny pripravok potencialne abortivny (sposobuje zmeny na sliznici maternice, ktore mozu zabranit uhniezdeniu uz oplodneneho vajicka), pocas uzivania sa treba zdrzat pohlavneho styku.

Ak mate dalsie otazky, kludne sa pytajte.

Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Vlkodlak

Odoslaný - 15 apríl 2010 :  08:37:03  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
citácia:

Kedze je ale kazdy takyto hormonalny pripravok potencialne abortivny (sposobuje zmeny na sliznici maternice, ktore mozu zabranit uhniezdeniu uz oplodneneho vajicka), pocas uzivania sa treba zdrzat pohlavneho styku.
Pôvodne zaslal Mato - 15 apríl 2010 :  08:02:25

Je to pravda ?
Moja známa mala veľmi veľké problémy otehotnieť, možno aj 10 rokov. Mala rozhádzané cykly a ďalšie ženské komplikácie. Ako liečbu brala aj hormonálnu antikoncepciu. Neskôr aj iné prípravky. Až teraz sa im narodili dvojičky.

Nie som lekár, nechce sa mi hľadať na nete, preto by som rád počul, ale seriózne vyjadrenie a totalnu hrozbu abortu pri hormonalnej antikoncepcii.

Pretože nie je hriech ako hriech.

Počet príspevkov: 1964  ~  Člen od: 05 marec 2005  ~  Posledná návšteva: 21 marec 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

petulooo

Odoslaný - 15 apríl 2010 :  10:46:00  Zobraziť profil  Pridať petulooo do zoznamu priateľov
zaujimalo by ma Mato, aky je to sposob moderacie, ze si len tak bez akejkolvek informacie odstranil prispevok od rmvn ktory dal dnes nadranom..? kebyze som si nahodou nepozrel toto forum aj rano, ani by som nevedel ze tu bola aj jeho odpoved.

no a k veci, alternativy existuju, ale nie tak ucinne. a tato hormonalna antikoncepcia bude vzata len v malom obmedzenom mnozstve a jednorazovo, na upravenie hladiny hormonov do normalu. takze sa len potvrdilo co som si myslel, ze je to akceptovatelne. k zabraneniu uhniezdenia vajicka nemoze prist, lebo, ako som uz vravel, jedna sa o zenu zatial nezijucu pohlavne. takze toto je ok.
vdaka za potvrdenie

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3  ~  Člen od: 15 apríl 2010  ~  Posledná návšteva: 15 apríl 2010 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

rmvn

Odoslaný - 15 apríl 2010 :  14:11:05  Zobraziť profil  Pridať rmvn do zoznamu priateľov
Drahý braček „Peťuloo“. Pokoj a duch rozlišovania, nech je v tvojom srdci.

To, čo napísal Maťo o negatívnych účinkov hormonálnej antikoncepcie, má veľký súvis s tvojou otázkou a je zároveň i odpovedou, len by to trebalo pre niektorých viac rozobrať.

Napísal som o tom viac v druhej téme : „Nebezpečenstvo antikoncepcie“, ale aby sme boli viac zjednotení v tom, že myslíme presne na ten istý hormonálny antikoncepčný prostriedok, tak by bolo dobré, keby si napísal aký máš presne na mysli. Tak by sme predišli zbytočným nedorozumeniam a vyhli sa všeobecným dokazovaním, či je alebo nie je hormonálna antikoncepcia dobrá (v takomto prípade).

Taktiež ma zaujíma, ako to myslíš s nápravou cyklu ? Napíš, čo konkrétne pod tým pojmom rozumieš a ako sa konkrétne upraví cyklus, po užití tabletky.
Pýtam sa preto, lebo u hormonálnej antikoncepcii je práve to známe, že účinkuje negatívne na deložnú sliznicu v prvej fázy cyklu a to tým, že dochádza k nepravidelným chaotickým zmenám.

Zatiaľ, ked ešte nepoznáš jeho názov, tak môžeme diskutovať všeobecne o zdravotných problémov hormonálnej antikoncepcii (v druhej téme).
Dakujem, že si ... God bless you +

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 361  ~  Člen od: 12 december 2009  ~  Posledná návšteva: 25 október 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

petulooo

Odoslaný - 15 apríl 2010 :  14:41:36  Zobraziť profil  Pridať petulooo do zoznamu priateľov
neviem presne nazov, jedna sa skor o otazku do buducna, kedze je pravdepodobne, ze na "spravidelnenie" nepravidelneho cyklu dostane nejake tabletky, ktore nejak spadaju pod antikoncepciu... fakt neviem viacej. nemyslim si ze by ich doktor predpisal, keby mali narobit viac skody ako uzitku, ale to ani presne nie je to co som chcel riesit, ja som skor chcel len vseobecnu informaciu, ze hypoteticky, vychadzajuc z predpokladu, ze je to zdravotne v poriadku, ci je to v poriadku vtedy aj moralne (opakujem, ked nedochadza k pohlavnemu styku)

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3  ~  Člen od: 15 apríl 2010  ~  Posledná návšteva: 15 apríl 2010 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mira

Odoslaný - 15 apríl 2010 :  14:56:20  Zobraziť profil  Pridať Mira do zoznamu priateľov
petuloo,
Maťo Ti odpovedal výstižne a správne.
Brat rmvn nie je odborník ani v oblasti medicíny ani morálky, tak Ťa prosím, aby si na jeho rady a otázky nereagoval.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 76  ~  Člen od: 16 júl 2008  ~  Posledná návšteva: 05 december 2017 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

rmvn

Odoslaný - 15 apríl 2010 :  15:04:06  Zobraziť profil  Pridať rmvn do zoznamu priateľov
Drahý braček Petulo. Pokoj s Tebou

Dakujem, že si sa vyjadril viac o tom. Teraz ti viac rozumiem a myslím si, že tvoja otázka je dôležitá a zvlášť v realite, kedy sú schopní doktori predpisávať nie len antikoncepciu ale aj homeopatiu.

Ale ak máme ostať len pri tom, že či je škodlivá, tak som toho názoru, že nie len po fyzickej ale aj po morálnej stránke je škodlivá : Morálka sa nevylučuje od zdravia, pretože práve na zdraví vidíme ako žijeme morálne. Napr: ked niekohu poskytujeme antikoncepciu s vedomím, že mu tým uškodíme, tak to je následok nášho nemorálneho správania voči tejto osobe. A naopak, ak niekomu prajeme zdravie, tak to je ovocie nášho správneho morálneho zmýšľania.

A preto, ked je známe, že hormonálna antikoncepcia (hoc aj po jednom užití) spôsobuje "chaos" v cykle, či v menštračnom krvácaní, ako aj podnet k zhubnému nádoru (a to ešte nevieme dalšie zdravotné problémy) , tak kto by riskoval nejaké odporúčanie lekára ?! Povedal by som, že iba pod nátlakom nevedomosti a psychického rozpoloženia.

dakujem, že si prijal pozvanie k zamysleniu +

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 361  ~  Člen od: 12 december 2009  ~  Posledná návšteva: 25 október 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 16 apríl 2010 :  11:55:22  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:

Nie som lekár, nechce sa mi hľadať na nete, preto by som rád počul, ale seriózne vyjadrenie a totalnu hrozbu abortu pri hormonalnej antikoncepcii.

Pôvodne zaslal Vlkodlak - 15 apríl 2010 :  08:37:03

Co presne chces pocut, nerozumiem.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

janka

Odoslaný - 16 apríl 2010 :  18:53:43  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
citácia:
neviem presne nazov, jedna sa skor o otazku do buducna, kedze je pravdepodobne, ze na "spravidelnenie" nepravidelneho cyklu dostane nejake tabletky, ktore nejak spadaju pod antikoncepciu... fakt neviem viacej. nemyslim si ze by ich doktor predpisal, keby mali narobit viac skody ako uzitku, ale to ani presne nie je to co som chcel riesit, ja som skor chcel len vseobecnu informaciu, ze hypoteticky, vychadzajuc z predpokladu, ze je to zdravotne v poriadku, ci je to v poriadku vtedy aj moralne (opakujem, ked nedochadza k pohlavnemu styku)

Pôvodne zaslal petulooo - 15 apríl 2010 :  14:41:36

pri uzivani hormonalnej antikoncepcie zena nema menzes, ale len krvacanie...tabletky len vyvolavaju zdanie, ze sa zene cyklus upravil, v skutocnosti ho vobec nema... takze tieto hormony neliecia nepravidelny cyklus, iba sa tak tvaria...takze by bolo dobre hladat inu cestu, ktora skutocne vedie k liecbe a ma aj menej vedlajsich ucinkov

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 5687  ~  Člen od: 27 január 2004  ~  Posledná návšteva: 07 január 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Vlkodlak

Odoslaný - 17 apríl 2010 :  17:23:54  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:

Pôvodne zaslal Vlkodlak - 15 apríl 2010 :  08:37:03

Co presne chces pocut, nerozumiem.

Pôvodne zaslal Mato - 16 apríl 2010 :  11:55:22

... Kedze je ale kazdy takyto hormonalny pripravok potencialne abortivny ...

Či je toto pravda. Vyššie si to písal.

Počet príspevkov: 1964  ~  Člen od: 05 marec 2005  ~  Posledná návšteva: 21 marec 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 18 apríl 2010 :  13:36:08  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:

... Kedze je ale kazdy takyto hormonalny pripravok potencialne abortivny ...

Či je toto pravda. Vyššie si to písal.

Pôvodne zaslal Vlkodlak - 17 apríl 2010 :  17:23:54

Ano je. Preco by som to inac pisal?

Zda sa, ze v principoch a mechanizmoch hormonalnych antikoncepcnych pripravkov vladne zmatok, pripravujem preto strucny prispevok o fyziologii menstruacneho cyklu.

Co sa tyka tejto temy, hrubo povedane, existuju dva zakladne typy horm. antikoncepcie - kombinovana a jednozlozkova. Jednozlozkova ma jeden zo zakladnych mechanizmov zmeny na sliznici maternice, ktore zabranuju implantacii vajicka. Dvojzlozkova primarne zabranuje ovulacii, ale takisto sposobuje zmeny sliznice, hoci tu existuje roznost nazorov, ci tieto zmeny mozu, alebo nemozu zabranit implantacii vajicka. Z nasho pohladu, kym nie je 100% istota, ze nezabranuju, spravame sa akoby zabranovali.

slovenka

Odoslaný - 08 máj 2010 :  19:08:56  Zobraziť profil  Pridať slovenka do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
Chcel by som sa spytat na pohlad RKC na antikoncepciu, ktora vsak (a naschval som to zdoraznil aj v nadpise temy, aby to niekoho nezvadzalo rychlo bez precitania odpovedat, ze ved toto sa tu uz riesilo) je vzata na predpis lekara (upravenie cyklu)

Pôvodne zaslal petulooo - 15 apríl 2010 :  00:23:17

V strucnosti:
Ak neexistuje rovnako ucinna alternativa liecby daneho stavu, tak je pouzitie hormonalnych pripravkov moralne akceptovatelne.

Ak mate dalsie otazky, kludne sa pytajte.

Pôvodne zaslal Mato - 15 apríl 2010 :  08:02:25

S tým zdržaním pohlavného styku to myslím nie je povinné, ale doporučuje sa.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 346  ~  Člen od: 07 máj 2010  ~  Posledná návšteva: 25 máj 2017 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 10 máj 2010 :  10:29:02  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:

Pôvodne zaslal slovenka - 08 máj 2010 :  19:08:56

1. Usmrtenie nenarodeneho dietata je pre katolika smrtelny hriech, spojeny s exomunikaciou latae sentenciae, inymi slovami absolutne nepripustne.

2. Uzivanie hormonalnej antikoncepcie moze sposbit taketo usmrtenie pocateho zivota.

3. Ked spojime body 1 a 2 vyplyva nam, ze usmrtenie nenarodeneho dietata je zakazane, alebo sa iba neodporuca?

Mira

Odoslaný - 10 máj 2010 :  15:00:24  Zobraziť profil  Pridať Mira do zoznamu priateľov
citácia:

Pôvodne zaslal slovenka - 08 máj 2010 :  19:08:56

Stretla som sa aj s takýmto názorom. Lenže problém je často v tom, že aj kňazi nie sú v tejto oblasti dostatočne vzdelaní a informovaní, potom o možných abortívnych účinkoch hormonálnej antikoncepcie vôbec nevedia a následne neúmyselne nesprávne poradia. Tu už totiž nejde o problém v súvislosti so 6. Božím prikázaním ale o 5. prikázanie nezabiješ.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 76  ~  Člen od: 16 júl 2008  ~  Posledná návšteva: 05 december 2017 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

slovenka

Odoslaný - 10 máj 2010 :  17:44:47  Zobraziť profil  Pridať slovenka do zoznamu priateľov
Mato, sám ste napísali v ďalšej diskusii, že:
"Cirkev však nepovažuje za nedovolené tie metódy liečenia, ktoré sú potrebné na liečenie telesných chorôb, hoci by sa predvídalo, že sa tým zamedzí počatie, len nech sa toto zamedzenie nemá priamo v úmysle z akéhokoľvek dôvodu. Zdroj: Humanae Vitae, bod 15, Pavol VI. (Porov. Pius XII., príhovor k účastníkom 26. kongresu Talianskeho urologického združenia, AAS, 45 (1963), s. 674-675, príhovor k účastníkom 7. medzinárodného kongresu hematologickej spoločnosti, AAS, 50 (1958), s. 734-735)"

Takže nechcime byť pápežskejší ako pápež. Je len dobré a správne, ak partneri dodržujú v tomto prípade akoby neplodné dni. Ale ak nie, nie je to pod bremenom ťažkého hriechu.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 346  ~  Člen od: 07 máj 2010  ~  Posledná návšteva: 25 máj 2017 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

slovenka

Odoslaný - 10 máj 2010 :  18:28:08  Zobraziť profil  Pridať slovenka do zoznamu priateľov
Ešte k tej antikoncepcii:

HAK sa skladá z dvoch zložiek: Ethinylestradiolu, alebo najnovšie estradiolvalerát-prirodzený ženský hormón a zložky gestagénnej, ktorá môže byť rôzna.
Zabránenie počatiu spočíva v zabránení ovulácie, tzn. že k oplodneniu nedôjde.
K ďalším činkom antikoncepcie je aj zahustenie hlienu-nepriechodnosť spermií, zníženie motility vajíčkovodov, zníženie výšky endometria.
Riziká_: Vznik trombózy a následná embolizácia koronárnych, alebo cerebrálnych artérií a to len u predisponovaných jedincov/ v populácii je ich tak málo, že sa to ani neodporúča v štandartných terapeutických postupoch vyšetrovať/.
Benefity HAK:Po piatich rokoch užívania je dokázané zníženie rizika rakoviny vaječníkov viac ako o polovicu a tiež zníženie rakoviny sliznice maternice.
Protiaknózny účinok gestagénnej zložky, spravidelnenie menštruácie a normalizácia nadmerne silnej menštruácie, liečba PMS/predmenštruačného syndrómu/ a dysmenorei/silné bolesti pri menzes/.

janka

Odoslaný - 10 máj 2010 :  20:14:03  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
inak toto je dost zaujimave...na jednej strane je napr. povinne ockovanie u deti, aj ked vyskyt choroby je v percentach porovnatelny alebo nizzsi s niektorymi rizikami, ktore prinasa uzivanie antikoncepcie, napriek tomu su rizika u antikoncepcie zlahcovane...logicky by asi malo platit, ze ked sa celoplosne ockuje proti chorobe, ktora sa vyskytuje u 1% obyvatelov, potom by sa nemalo zanedbavat ani porovnatelne riziko vedlajsich ucinkov pri uzivani HAK...zaujimalo by ma, preco funguje tato divna logika...ale to je skor recnicka otazka

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 5687  ~  Člen od: 27 január 2004  ~  Posledná návšteva: 07 január 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 10 máj 2010 :  20:33:36  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:
Mato, sám ste napísali v ďalšej diskusii, že:
"Cirkev však nepovažuje za nedovolené ...

Takže nechcime byť pápežskejší ako pápež. Je len dobré a správne, ak partneri dodržujú v tomto prípade akoby neplodné dni. Ale ak nie, nie je to pod bremenom ťažkého hriechu.

Pôvodne zaslal slovenka - 10 máj 2010 :  17:44:47

Asi sme sa spravne nepochopili. Predmetny citat hovori o tom, ze v istych pripadch je moralne akceptovatelne pouzitie HAK za inym ucelom ako zabraneniu tehotnosti.

Nasa diskusia je vsak o tom, ze HAK svojim mechanizmom ucinku moze potencialne sposobit potrat uz oplodneneho vajicka a preto je pocas jej uzivania NEVYHNUTNE zdrzat sa pohlavneho styku. Ako som sa v inom prispevku snazil ukazat, nie je to volba, ale logicka nutnost.

Co sa tyka plodnych a neplodnych dni, tie sa z principu jej fungovania pocas uzivania antikoncepcie nijako nedaju odsledovat.

slovenka

Odoslaný - 10 máj 2010 :  22:05:26  Zobraziť profil  Pridať slovenka do zoznamu priateľov
citácia:

Co sa tyka plodnych a neplodnych dni, tie sa z principu jej fungovania pocas uzivania antikoncepcie nijako nedaju odsledovat.

Pôvodne zaslal Mato - 10 máj 2010 :  20:33:36

Počas užívania antikoncepcie ani nijaké plodné dni nie sú. Je to len istá forma pokánia / slová kňaza/ , počas predpokladaných plodných dní ,ktoré by boli, keby žena neužívala ant., keď medzi manželmi nedôjde k styku.

Azuritko

Odoslaný - 10 máj 2010 :  22:25:37  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
Ak je nejaká antikoncepcia potencionálne abortívna, tak logicky počas nej môže dôjsť k oplodneniu. Takže buď hovoríte obidvaja o dvoch rôznych antikoncepciách alebo je niekde chyba v pojmoch...

Rímskokatolík

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4003  ~  Člen od: 15 máj 2007  ~  Posledná návšteva: 27 apríl 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 10 máj 2010 :  22:48:35  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Azuritko, hovorime o tej istej antikoncepcii, ale ako vieme, ziadna antikoncepcia nema 100% ucinnost. Dalej (zjednodusujem) hormonalna antikoncepcia (ako je vyssie spominane) moze byt bud jednozlozkova a ta ma v primarnom mechanizme zabranenie implantacie vajicka a tu niet myslim o com diskutovat, alebo dvojzlozkova, ktora primarne zabranuje ovulacii. Nezabranuje jej vsak 100% a preto moze aj pocas jej uzivania dojst k uvolneniu a naslednemu oplodneniu vajicka a otehotneniu. Svojimi ucinkami vsak moze navodit take zmeny sliznice maternice, ze takto nahodne uvolnene a oplodnene vajicko sa nemoze uhniezdit a teda dochadza k potratu. Je to teraz jasnejsie?

Slovenka: prepacte, ale vobec nerozumiem co ste touto vetou chceli povedat: "Je to len istá forma pokánia / slová kňaza/ , počas predpokladaných plodných dní ,ktoré by boli, keby žena neužívala ant., keď medzi manželmi nedôjde k styku."

Azuritko

Odoslaný - 11 máj 2010 :  00:00:06  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
Už to chápem. Reagoval som hlavne, lebo Slovenka to podala ako 100% účinnosť. Aspom ja som to z toho príspevku tak chápal.

Rímskokatolík

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4003  ~  Člen od: 15 máj 2007  ~  Posledná návšteva: 27 apríl 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

guest635

Odoslaný - 11 máj 2010 :  08:10:05  Zobraziť profil  Pridať guest635 do zoznamu priateľov
citácia:
inak toto je dost zaujimave...na jednej strane je napr. povinne ockovanie u deti, aj ked vyskyt choroby je v percentach porovnatelny alebo nizzsi s niektorymi rizikami, ktore prinasa uzivanie antikoncepcie, napriek tomu su rizika u antikoncepcie zlahcovane...logicky by asi malo platit, ze ked sa celoplosne ockuje proti chorobe, ktora sa vyskytuje u 1% obyvatelov, potom by sa nemalo zanedbavat ani porovnatelne riziko vedlajsich ucinkov pri uzivani HAK...zaujimalo by ma, preco funguje tato divna logika...ale to je skor recnicka otazka

Pôvodne zaslal janka - 10 máj 2010 :  20:14:03

tu bude asi chyba v logike, pretoze davas do analogie nespravne veci:

ak ma HAK vedlajsie ucinky a ockovanie vedlajsie ucinky, tak treba dat do analogie tie vedlajsie ucinky

ty si dala do analogie choroby liecene ockovanim (ich zriedkavy vyskyt - nie nahodou aj z dovodu ockovania?) a vedlajsie ucinky HAK - jedno s druhym absolutne nesuvisi

a inak keby sa neockovalo proti tetanu, tak by vysoko stupol vyskyt tohoto ochorenia (pretoze bakterie clostridium tetani sa vyskytuju bezne v pode a kazde poranenie, pri ktorom dojde k znecisteniu je rizikove), ktoreho nasledky vysoko prevysuju nasledky ockovania proti samotnemu ochoreniu

V živote je len jedna posledná minúta...a to je minúta pred smrťou!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 451  ~  Člen od: 16 december 2009  ~  Posledná návšteva: 29 júl 2010 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

slovenka

Odoslaný - 11 máj 2010 :  09:25:50  Zobraziť profil  Pridať slovenka do zoznamu priateľov
Je úsmevné, že som tu tlačená do polohy obhajcu antikoncepcie, pritom som celý život robila opak. Ale chcela som dať niektoré veci na pravú mieru. Nemán rada extrémy a čo je pravda, je. Viem, o čo vám ide . To však tu nevydiskutujete, treba sa obrátiť na magistérium cirkvi. Po lekárskej stránke je to tak, ako som napísala. Ani nie je dokázaný potencionálny abortívny účinok antikoncepcie. To, že to nemusí byť na 100 % je jasné, pretože nič v živote, a už vôbec nie v medicíne nie je na 100%.
Vždy je dôležitý úmysel.ň
Asi máloktorá žena vie, že v skutočnosti možno mala spontánne potraty v ranom štádiu. Stačí, že sa omešká menštruácia a je tu možnosť potratenia plodu, o čom nevie. Predpokladá sa, že to môže byť až 50%!
To nie je ospravedlnenie horeuvedeného, berte to len ako ilustráciu.
Zbohom

Azuritko

Odoslaný - 11 máj 2010 :  10:23:44  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
Aké extrémy? Ide o pravdu. Ak je niečo pravda, nieje to extrém. Takisto aj nikto nieje pápežskejší ako pápež, ak sa riadi pravdou. Len si treba overiť, či to pravda je. A nie hneď hovoriť o extrémoch a preto tu vlastne teraz diskutujeme, aby sme sa dopracovali k pravde.

Rímskokatolík

Strana: z 3 Previous Topic: hriech? Téma Next Topic: Aký SLOBODNÝ STAV sa vám najviac páči a prečo ?  
 Verzia pre tlač
Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06