|
Odoslaný - 01 február 2010 : 15:10:26
|
Nie mi je známe či sa už na tomto fóre debatovalo o zmysle ľudského a nielen ľudského života , ako o uvedomovaní si existencie v danej forme,napr. ako rastlina, živočích atď.. Vieme rozlíšiť medzi pojmami cieľ a zmysel? Aký môže mať zmysel ľudský život z pohľadu nábožensky veriaceho človeka a aký pre ateistu? Je v tom rozdiel?
|
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 91 ~
Člen od: 30 november 2009 ~
Posledná návšteva: 10 február 2010
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 01 február 2010 : 16:30:36
|
Podľa mňa zmyslom života človeka ako takého je spása duše. Len problém je v tom, že nie každý vidí v živote ten správny zmysel. |
Rímskokatolík |
Počet príspevkov: 4003 ~
Člen od: 15 máj 2007 ~
Posledná návšteva: 27 apríl 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 01 február 2010 : 17:12:25
|
podľa mňa - z pohľadu veriaceho človeka: zmyslom (pozemského ) života je jeho cieľ = večný život. A tomuto cieľu podriaďuje svoje bytie na zemi.... ela |
|
|
|
Odoslaný - 01 február 2010 : 17:51:09
|
Som rád, pekne sa to rozbieha, len mne sekulárnemu humanistovi nie jasný pojem: duša, spása duše. Nepomýlil si si pojem cieľ a zmysel, skús to nejako rozlíšiť. Ela - ozaj je neblahou skutočnosťou a skúsenosťou človeka jeho biologický zánik smrťou a ty myslíš, že by mohol jestvovať večný život, nebola by to neriešiteľná nuda? Čo by si večne kdesi vo vesmíre, alebo nikde robila, pre mňa by to bola hrozná perspektíva. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 01 február 2010 : 18:31:16
|
citácia: že by mohol jestvovať večný život, nebola by to neriešiteľná nuda? Čo by si večne kdesi vo vesmíre, alebo nikde robila, pre mňa by to bola hrozná perspektíva. Pôvodne zaslal humanista - 01 február 2010 : 17:51:09 troska som sa nad tymto pousmiala, pretoze na jednej strane su ludia nespokojni, ze tu musia trpiet a ked sa im ponuka vecny zivot v nepredstavitelnom stasti, aj tak su nespokojni
zazil si niekedy chvilu, ked si bol velmi stastny a chcel si, aby trvala vecne, ale realita zivota ta vsak z tohto vytrhla? |
Krajina: Hungary ~
Počet príspevkov: 5687 ~
Člen od: 27 január 2004 ~
Posledná návšteva: 07 január 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 01 február 2010 : 21:12:35
|
zazil si niekedy chvilu, ked si bol velmi stastny a chcel si, aby trvala vecne, ale realita zivota ta vsak z tohto vytrhla? Určite som takú chvíľu aj viackrát a boli vyvolané rôznymi podnetmi, ale ktorá by to presne mala byť aby trvala večne, by som sa asi nevedel rozhodnúť. A nakoniec ak máme hovoriť o zmysle Ž I V O T A nemá tu čo robiť iluzórny posmrtný život . Nemyslíš? Potom by to vlastne vyzeralo tak, že by bolo najlepšie čo najskôr umrieť. Len problém je v tom, že nie každý vidí v živote ten správny zmysel.Hľadadajme teda spoločne ten správny zmysel života! Ja si myslím, že by to nemalo byť len sústredenie sa to čo bude po smrti, ale hlavne a v prvom rade na plnohodnotný život tu na zemi. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 01 február 2010 : 21:23:02
|
citácia: A nakoniec ak máme hovoriť o zmysle Ž I V O T A nemá tu čo robiť iluzórny posmrtný život . Nemyslíš? Pôvodne zaslal humanista - 01 február 2010 : 21:12:35 Autor temy sa v skutocnosti nesnazi hladat odpovede, ale podsuvat sem svoje nazory, ktore su v prikrom rozpore s pravidlami. (ako dokaz vid citat). Preto temu ukoncujem a upozrnujem autora (uz druhy krat) na porusovanie pravidiel. Treti krat uz upozornovat nebudem a moznost prispievat mu zrusim. |
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.
|
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|