|
Odoslaný - 08 január 2010 : 02:29:30
|
Otázka na hlasovanie:
Súhlasíte s eutanáziou v urgentných prípadoch?
|
Výsledky: |
Áno |
[25%] |
4 hlasov |
Nie |
[69%] |
11 hlasov |
Neviem |
[6%] |
1 hlasov |
Stav ankety:
Aktívna »» |
Celkový počet hlasov: 16 »» |
Posledný hlas:
21 január 2010 13:48:21 |
|
|
Boh existuje pre toho, kto v neho verí.
Dôležitá vec je neprestať sa pýtať.
Albert Einstein ______ Na každého rovným metrom. |
Krajina: Denmark ~
Počet príspevkov: 296 ~
Člen od: 24 jún 2008 ~
Posledná návšteva: 04 február 2010
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 január 2010 : 02:34:43
|
Prečítal som množstvo článkov, aj skúseností s ľuďmi, ktorí zažili situáciu, kedy ich napadla aj táto problematika. Zaujíma ma Váš názor na túto vec. Viem, že drvivá väčšina veriacich je proti tomu, "vziať" niekomu život, aj keď on o to vyslovene prosí. Zažil som si to na vlastnej koži a neprajem to nikomu, aby takto skončil. Môj otec na sklonku svojho života už bol veľmi zoslabnutý a nevládny. Už ani rozprávať poriadne nemohol, o to viac nás to všetkých trápilo. Nikdy som o tom nepísal, ale snáď tu môžem. Pri každej návšteve vyslovene prosil, aby sa to trápenie už skončilo. "Žil" takto 3 roky, kým skonal. Je to veľmi ťažké si predstaviť, keď my budeme takto umierať. Preto závidím (v dobrom) všetkým tým, ktorí sa netrápili a odišli na druhý svet bez bolesti a trápenia sa. Každý deň som nemohol nemyslieť na otca a napádali ma aj myšlienky, že pre neho tú radosť urobím. Lenže to nie je také jednoduché zobrať život niekomu, koho poznáte. Vlastne... Napísal som život, ale ono to ani život nebol. Bolo to už len prežívanie a úplne zbytočné trápenie človeka. Do tak vyspelej krajiny, akou je Holandsko, chodia z celého sveta zomierať ľudia - dôstojne a so všetkou česťou. (článok: http://primar.sme.sk/c/3913351/eutanazia-ako-moznost.html ) Starajú sa o Vás ako v bavlnke a sami máte možnosť ukončiť svoj život - samozrejme po množstvách urobených testov, čo naozaj objektívne zhodnotia, že eutanázia je nevyhnutnosťou, aby človek už zbytočne netrpel. Videl som vo svojom živote množstvo umierajúcich ľudí, ktorí sa už mohli tešiť aj so svojími nebohými príbuznými na druhom svete a pozerať sa na nás, ešte žijúcich. Preto je pre mňa absolútne nepochopiteľné, prečo cirkev odsudzuje použitie eutanázie na dobrovoľný odchod z tohto sveta a prijatie toho druhého. Prečo? Bojí sa snáď, že ľudia budú častejšie páchať samovraždy? To sa však deje aj teraz... Práve naopak, ľudia sú donútení počkať a trápiť sa v bolestiach deň čo deň, rok čo rok, kým príde tá pravá chvíľa? A čo keď príde o 10 rokov? Skúste zatvoriť oči, myslím to vážne, a predstaviť si čo i len 1 deň v posteli a dokázali by ste pohnúť len hlavou. Je to strašný pocit. A to nehovorím ešte o prípadoch, kedy starším ľuďom sa stane cievna mozgová príhoda, kedy zväčša jej následky sú, že pacient nedokáže rozprávať, pritom vníma každého okolo seba a aj rozumie, čo mu hovoria. Viete si to predstaviť? Týmto štádiom trpel neskôr aj môj otec.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 január 2010 : 09:49:30
|
Ak som dobre porozumel tvojmu prezentovaniu sa na tomto fóre, tak ty o sebe tvrdíš, že si síce ateista, ale v posmrtný život, či "druhý svet" veríš, i keď nevieš presne, ako to tam vyzerá. Prečo si teda myslíš, že eutanáziou človeka zbavíš utrpenia, keď nemôžeš vedieť, či ho zabitím nepošleš ešte do väčšieho utrpenia, aké znáša momentálne na tomto svete? |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 749 ~
Člen od: 23 október 2009 ~
Posledná návšteva: 08 január 2019
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 január 2010 : 11:22:40
|
Pápež Ján Pavol II jeden deň vo Vatikáne išiel prehovoriť k ľudu, pritisli ho na vozíčku k oknu a on nebol schopný povedať ani slovo, lebo choroby, slabosť a staroba mu to neumožnili. Určite sa kôli tomu hrozne trápil. No myslíte, že si povedal, že chce zomrieť? Niesom si istý či odvtedy ešte prehovoril, ale viem že minimálne svoje myšlienky písal a dal ich hovoriť niekomu inému. Nemal dôvod vzdať život. A chcel žiť. O to ide. Ak chorý človek úplne podľahne depresii po chorobách a v starobe, tak vôla na život je v ťahu. Pričom možno doteraz prijímal veľa rôznych problémov, a zrazu to vzdá. Túžba po živote robí človeka silnejším a odolnejším voči bolesti. Hovoríte, že na sklonku života. No žil ešte 3 roky. (nechcem teraz hovoriť nič proti Vášmu otcovi ani nič podobné, iba konštatujem) Keby sa hneď nevzdal a nepodľahol svojmu stavu, a snažil sa ten stav prijať taký aký je, tak by ste možno všetci tie tri roky prežili vo veselšom duchu. Možno by ste tu potom chocholoušek písali, že Váš otec aj napriek bolestiam, trápeniu, dokázal sa usmiať, dokázal sa tešiť, bol silný a vytrvalí aj v takých ťažkostiach, prijal život aj smrť tak, ako nasledoval. Ako veľmi rozumiem tomu, aké to musí byť ťažké, človek už nemôže robiť to čo robil za mladi, nevydrží toľko, k tomu prídu choroby, už nemôže sa pomaly pohnúť a povedať niečo. Psychicky to je ohromne náročné, no my by sme sa mali takýchto ľudí snažiť podporovať k životu, nie k smrti. Nehovoriť - otec, keby bola tá možnosť, ukončil by som tvoje trápenie. Ale hovoriť - otec, poznám ťa a viem aký si silný, zvládol si toľko vecí, toto ťa nepoloží a vedz, že budem s tebou, budem zdieľať tvoje trápenie... (ešte raz pre istotu, nechcem narážať na Vás alebo na Vášho otca, neviem ako čo kde presne bolo a nieje to moja starosť, iba reagujem na uvedený príklad, nemám v úmysle aby sa Vás to náhodou dotklo alebo niečo podobné, pretože viem, že toto je chúlostivá téma) |
Rímskokatolík |
Počet príspevkov: 4003 ~
Člen od: 15 máj 2007 ~
Posledná návšteva: 27 apríl 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 január 2010 : 11:44:23
|
Azuritko, vedzte, že som sa k nemu správal presne tak, ako opisujete. Snažil som sa byť jeho oporou do poslednej chvíle. Ale jedna vec je tá, čo hovoríte svojmu otcovi na smrtelnej posteli a druhá, aká je realita. A realita bola a je v mnohých podobných prípadov taká, že človek trpiaci týmito chorobami už nemá prakticky šancu sa z toho dostať a on si je toho vedomý. Samozrejme v správaní hrajú svoju rolu aj genetické predispozície - niekto je optimistom a humoristom celý život, iný nie. Môj otec bol to prvé. Ale po mozgovej príhode to už išlo dolu vodou a nedokázal sa ani usmiať, hoci chcel. A to je na tom to smutné. Neviem v akej zdravotnej kondícií bol Ján Pavol II., ale v posledných dňoch to mohlo byť niečo podobné. Verte, že aj on prosil v duchu boha, aby ho už zobral k sebe. Ale bol to taký človek s veľkým Č, že nemohol dať najavo, že trpí a ľuďom mával z okna, že je v poriadku. Bol teda na tom zle, ale nie najhoršie. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 január 2010 : 12:37:33
|
Ja som plne proti eutanázii. Ale keby som povedzme skúsil objektívny pohľad. Tak ako hovoríte, každý je v tomto úplne iný. Dvaja ľudia môžu mať tie isté problémy, pričom jeden sa smeje a druhý to už nedokáže. A teraz ako objektívne zhodnotiť, že jeden by už mal zomrieť, keď druhý to zvláda. Podľa mňa je to ohromne zložité na posúdenie, a povolenie takého niečoho má za následok, že tí, čo by to za normálnych okolností prekonali a zvládli až do poslednej minúty, tak tí teraz to nezvládnu a hneď to vzdajú a radšej zomrú. Čiže ak aj chcem byť objektívny, ťažko nájdem prípad, ktorý by bol vhodný, aby niekto mal predčasne umrieť. A ak ste teda otcovi to hovorili, tak vedzte, že mu to určite v mnohom pomohlo. Určite to prežíval ľahšie. A nemyslím si, že to bolo zbytočné. Možno už len preto, že máte živšie spomienky na otca napríklad. Aj keď sú možno nepríjemné niektoré, ale to vyvoláva aj tie príjemné, ktoré ste mohli zabudnúť. A on tu bol ešte 3 roky. A nemyslím si, že každý jeden deň bol iba smutný. Snáď sa ešte dokázal tešiť aj z maličkostí. Záverom jednoducho človek nemá rozhodovať o živote a smrti, pretože zhodnotiť objektívne kto má zomrieť a kto nie je v takýchto prípadoch takmer nemožné. Keby povedzme existovala podmienka, kedy je možné človeka usmrtiť keď sa trápi aj v katolíckej viere, aj tak určiť kto presne spĺňa tie podmienky by bolo ozaj ťažké a ovplyvňované subjektivitou. Ale proste takto rozhodovať o živote nemôžme. |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 január 2010 : 13:33:33
|
Ja nepíšem o tom, že by o smrti človeka mal rozhodovať niekto iný ! Je to výslovne na dotyčnom, ako sa rozhodne. A samozrejme, aj výsledky z vyšetrení a testov. V Holandsku podľa toho článku, ktorý som uviedol, to robí jedna firma už od roku 1973. Z celého sveta tam cestujú smrteľne chorí ľudia, ktorí nemajú nádej na vyliečenie. A to, že nádej je vždy beriem len v tom prípade, ak sa jedná o mladého človeka, ktorého organizmus je ešte silný a dokáže aj smrteľnú chorobu prekonať. Nie však u 90 ročného človeka. Ponúkajú tam dôstojnú smrť pre každého, kto je zmierený so svojou chorobou. Nedávno bolo zverejnené video jedného občana, ak sa nemýlim Angličana, ktorého manželka s jeho súhlasom natočila jeho smrť. Vzbudilo to veľké pohoršenie vo svete, ale urobili tým správnu vec, že sa o eutanázií začalo hovoriť. Ako som už písal, môj otec trpel mimo iného aj chorobou, ktorá mu nedovolovala prejavovať nijaké emócie, vtedy, keď už nedokázal ani rozprávať a ani písať, lebo sa mu triasli ruky. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 január 2010 : 13:45:05
|
Chocholousek - zabudli/nechcete odpovedat sendymu?
Co to je eutanazia v urgentom pripade?
O tom Holandsku je to blbost, vobec to tam nie je take jednoduche ako pisete. Keby ste spomenuli momentalnu no.1 medzi krajinami smrti, co je Svajciarsko, tak by som veril, ze viete o com hovorite. Takto to je len cisto pokus o emocnu manipulaciu. |
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.
|
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 január 2010 : 14:02:17
|
citácia: Ja nepíšem o tom, že by o smrti človeka mal rozhodovať niekto iný ! Je to výslovne na dotyčnom, ako sa rozhodne. A samozrejme, aj výsledky z vyšetrení a testov. V Holandsku podľa toho článku, ktorý som uviedol, to robí jedna firma už od roku 1973. Z celého sveta tam cestujú smrteľne chorí ľudia, ktorí nemajú nádej na vyliečenie. A to, že nádej je vždy beriem len v tom prípade, ak sa jedná o mladého človeka, ktorého organizmus je ešte silný a dokáže aj smrteľnú chorobu prekonať. Nie však u 90 ročného človeka. Ponúkajú tam dôstojnú smrť pre každého, kto je zmierený so svojou chorobou. Nedávno bolo zverejnené video jedného občana, ak sa nemýlim Angličana, ktorého manželka s jeho súhlasom natočila jeho smrť. Vzbudilo to veľké pohoršenie vo svete, ale urobili tým správnu vec, že sa o eutanázií začalo hovoriť. Ako som už písal, môj otec trpel mimo iného aj chorobou, ktorá mu nedovolovala prejavovať nijaké emócie, vtedy, keď už nedokázal ani rozprávať a ani písať, lebo sa mu triasli ruky. Pôvodne zaslal Chocholoušek - 08 január 2010 : 13:33:33
No len jeho vlastné rozhodnutie v chvíľach bolesti a utrpenia nemusí byť správne, pretože je tou bolesťou značne ovplyvnené a umožňovanie tohto to ovplyvňuje ešte viac. Celkovo to proste len tak nejde dosiahnuť tu objektívnosť. A jednoducho život tomu človeku nesmie zobrať nikto, a sám to tiež nemôže urobiť. Eutanázia je podľa mňa ohromne zložitá vec pre posudzovanie z objektívneho hľadiska. A už len preto sa dá usudzovať, že to nieje správna vec, pretože sami nevieme či to vždy bolo alebo bude správne rozhodnutie (ak aj niekomu nevadí samovražda alebo vražda) |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 január 2010 : 14:28:00
|
citácia: Ak som dobre porozumel tvojmu prezentovaniu sa na tomto fóre, tak ty o sebe tvrdíš, že si síce ateista, ale v posmrtný život, či "druhý svet" veríš, i keď nevieš presne, ako to tam vyzerá. Prečo si teda myslíš, že eutanáziou človeka zbavíš utrpenia, keď nemôžeš vedieť, či ho zabitím nepošleš ešte do väčšieho utrpenia, aké znáša momentálne na tomto svete? Pôvodne zaslal Sendy - 08 január 2010 : 09:49:30
Dobrá otázka. Pretože nikto nikdy sa z toho druhého sveta nevrátil naspäť a teda nemohol ľudstvu na zemi poreferovať, aké to tam je... A druhá vec je, že áno verím v posmrtné niečo, neviem to presne špecifikovať, keďže som tam ešte nebol Ale na 100% v tejto veci som presvedčený o jednom: neexistuje, že by nebolo nič. To by totiž nemalo zmysel. Na poslednú otázku odpovedám tak, že som presvedčený, že tam neexistuje bolesť a utrpenie. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 január 2010 : 14:29:28
|
citácia: Chocholousek - zabudli/nechcete odpovedat sendymu? Co to je eutanazia v urgentom pripade? O tom Holandsku je to blbost, vobec to tam nie je take jednoduche ako pisete. Keby ste spomenuli momentalnu no.1 medzi krajinami smrti, co je Svajciarsko, tak by som veril, ze viete o com hovorite. Takto to je len cisto pokus o emocnu manipulaciu. Pôvodne zaslal Mato - 08 január 2010 : 13:45:05
Zabudol, nie nechcel. Pokus o emočnú manipuláciu to vidíte Vy, pretože ste voči mne zaujatý, ja nie. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 január 2010 : 16:47:31
|
citácia: Pretože nikto nikdy sa z toho druhého sveta nevrátil naspäť a teda nemohol ľudstvu na zemi poreferovať, aké to tam je... Pôvodne zaslal Chocholoušek - 08 január 2010 : 14:28:00
Práveže sa našli aj takí, ktrorí sa odtiaľ vrátili a aj niečo poreferovali.
Napríklad aj pani Gloria Polo z Kolumbie, ktorá "zomrela" v roku 1995. Viac tu:
http://kruciata.sk/citaj/stalasom.pdf
Problém je len, že ten, kto "nepočúva Mojžiša a prorokov", pravdepodobne nedá ani na toho, kto vstane z mŕtvych. Či už je to pani Polo, alebo Ježiš. |
Počet príspevkov: 425 ~
Člen od: 30 júl 2009 ~
Posledná návšteva: 29 október 2021
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 január 2010 : 18:43:05
|
zaujatí??? No to asi nie, ale treba sa Ti uvedomiť, že si tu na katolíckom fóre. Mimochodom neexistuje taká "urgentná" eutanázia, pretože každý lekár prisahal pomáhať chrániť a zachraňovať život za každých okolností. Ale tiež by ma akože zaujímalo, čo si pod tým chocholoušek myslí. Iste, bolesť a utrpenie tela už neexistuje, ale bolesť duše áno. A tiež nik sa nevrátil, až na jedného (ak neberiem do úvahy Lazára), tak je to sám Ježiš Kristus a ten už čo to porozprával v tom zmysle, že ani oko nevidelo, ani ucho nepočulo, čo pre nás Boh prichystal a o pekle duše Ježiš tiež porozprával, že je tam plač a škrípanie zubov - necitovala som. |
Judith |
Počet príspevkov: 3217 ~
Člen od: 30 október 2005 ~
Posledná návšteva: 30 máj 2020
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 január 2010 : 18:48:56
|
ja som proti v akom kolvek pripade..suhlasim s Azuritkom, ze je to vec psychiky...keby bolo dovolene zabit cloveka, ked si to praje, tak by sa tu vrazdilo na zelanie jedna radost...preco su potom psychologovia a snazia sa ludom s tuzbou po smrti pomoct?...vsak tuzba po smrti je "obycajna" depresia...nebola by skoda cloveka zabit "len" preto, ze trpi?...clovek aj ked trpi a zela si smrt, svet povazuje za nespravodlivy v kutiku duse ma tuzbu po zivote a urcite mu viac pomozeme, ked mu prejavime aj v poslednych chvilach lasku(ked nam to vlastne uz ani nema ako odplatit,coho si je iste vedomy)ako ked sa ho zbavime...lahsie sa zomiera cloveku, ktory sa citi do poslednej chvile milovany, ako takemu, ktory vie, ze ho o chvilu zabiju na jeho prosbu, ktoru vyslovil v bolestiach, a ktoru by pri plnom zdravi nikdy nevyslovil...verim, ze tvoj otec Chocholousek napriek utrpeniu odisiel stastny,lebo si bol pri nom...najhorsou smrtou je asi, ked clovek zomiera opusteny |
Krajina: Hungary ~
Počet príspevkov: 5687 ~
Člen od: 27 január 2004 ~
Posledná návšteva: 07 január 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 január 2010 : 18:57:52
|
Kresťanstvo je tým náboženstvom, ktoré jediné chápe a chráni nesmiernu hodnotu ľudského života od jeho počatia, pretože jeho tvorcom, darcom je sám Boh. Je to Jeho dar, ktorým by sme nemali disponovať a pohŕdať, ako si zmyslíme. Nie sme jeho majiteľmi, iba obdarovanými nájomníkmi. Ale vzhľadom na to, že nám rovnako bola darovaná slobodná vôľa, tak sa rozhodujeme, ako zvážime. Našťastie je tu aj milosrdenstvo Božie a ono je súčasťou tak vykúpenia, ako aj spásy, ak ľutujeme. |
Judith |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 január 2010 : 01:25:05
|
citácia: Chocholousek - zabudli/nechcete odpovedat sendymu? Co to je eutanazia v urgentom pripade? O tom Holandsku je to blbost, vobec to tam nie je take jednoduche ako pisete. Keby ste spomenuli momentalnu no.1 medzi krajinami smrti, co je Svajciarsko, tak by som veril, ze viete o com hovorite. Takto to je len cisto pokus o emocnu manipulaciu. Pôvodne zaslal Mato - 08 január 2010 : 13:45:05
s tym Svajciarskom je to ale fakt zaujmave, ako to, ze krestanske Svajciarsko ma legane potraty a dokonca ako jedna z prvych krajin uzakonila eutanaziu ? |
„ Nech nachadza ktokolvek vo viere svoje svetlo a svoju utechu, nech je blazeny, avsak mnohi nepotrebuju toto svetlo a tuto utechu, lebo ich maju vo svojom rozume a ludskej bytosti – a tychto nech nechaju tiez zit a byt stastnymi „ |
Počet príspevkov: 2129 ~
Člen od: 10 september 2009 ~
Posledná návšteva: 25 august 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 január 2010 : 18:01:24
|
Nesuhlasim v ziadnom pripade. -lebo zmysel zivota [aj tazko postihnutych ludi} a zmysel utrpenia nepozname my, ale Boh -lebo nikdy nie je prognoza ochorenia 100percentna {zazracne uzdravenia} -lebo existuje skala liekov na tlmenie bolesti a na tlmenie tazkosti ochorenia -lebo tym, ze pomahame trpiacim, sami sa stavame lepsimi a pokornejsimi, co nam v konecnom dosledku moze pomoct k spase a to je najdolezitejsie v nasom zivote
Ale zastancovia sa vzdy javia ako vysoko eticki ludia. Najdolezitejsia argumentacia, ze trapenie bez nadeje na vyliecenie sa javi niekedy ako drasticke a bezvyznamne a ze zrazu zivot nie je "zivotom" jak to tu niekto napisal, ale "prezivanim", ktore nema zmysel.
Je to podobne ako argumentacia za potraty, ktora sa casto moze javit ako eticke respektovanie slobody cloveka.Hlavne ked sa udaju "zavazne dovody".
Takisto nie je tazke najst "zavazne dovody", ci urgentne pripady za eutanaziu a bojim sa, ze tymto postupnym masirovanim mozgov mediami postupne v Europe kazdy kto bude proti eutanazii...bude povazovany za necitliveho fanatika.
|
Počet príspevkov: 58 ~
Člen od: 03 január 2009 ~
Posledná návšteva: 05 jún 2010
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 január 2010 : 19:44:31
|
Takisto nie je tazke najst "zavazne dovody", ci urgentne pripady za eutanaziu a bojim sa, ze tymto postupnym masirovanim mozgov mediami postupne v Europe kazdy kto bude proti eutanazii...bude povazovany za necitliveho fanatika. suhlasim s tebou Katama |
Krajina: Hungary ~
Počet príspevkov: 5687 ~
Člen od: 27 január 2004 ~
Posledná návšteva: 07 január 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 január 2010 : 12:41:07
|
Takisto nie je tazke najst "zavazne dovody", ci urgentne pripady za eutanaziu a bojim sa, ze tymto postupnym masirovanim mozgov mediami postupne v Europe kazdy kto bude proti eutanazii...bude povazovany za necitliveho fanatika.
tak cim to je potom v tom vyspelom krestanskom Svajciarsku? |
„ Nech nachadza ktokolvek vo viere svoje svetlo a svoju utechu, nech je blazeny, avsak mnohi nepotrebuju toto svetlo a tuto utechu, lebo ich maju vo svojom rozume a ludskej bytosti – a tychto nech nechaju tiez zit a byt stastnymi „ |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 január 2010 : 13:42:44
|
Je oficiálne Švajčiarsko vyhlásené za kresťanský štát? Takým je Vatikán a ten je absolútne proti Švajčiarsko už dávno nie je kresťanským, skôr iba "vyspelým". Takže sa kresťanovi katolíkovi odporúčam obrátiť na vyspelý kresťanský Vatikán Je to presne v tom, čo už i katama vypichla: vo filozofii obety a utrpenia - svet ich v akejkoľvek forme považuje za nezmyselné, ak nevedú k uzdraveniu tela; kresťanstvo ich považuje za mimoriadne významné, pretože v konečnom dôsledku vedú k uzdraveniu duše a aj tela, keď treba. http://www.vierafilozofia.sk/krestanstvo-viera-filozofia/clanky/obeta.htm |
Judith |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 január 2010 : 13:58:55
|
|
|
Odoslaný - 10 január 2010 : 14:08:12
|
Saxsax, k čomu vlastne týmto smerujete? Na koho vinu tu chcete poukázať? |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 január 2010 : 14:10:30
|
citácia: Saxsax, k čomu vlastne týmto smerujete? Na koho vinu tu chcete poukázať? Pôvodne zaslal Azuritko - 10 január 2010 : 14:08:12
Zaujalo ma to Svajciarsko a nazor na to, ale k tomu sa nema nikto (teda teraz juja ) a kto tu hovori o nejakej vine? Nevkladajte tu nieco, co sa nespomina! |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 január 2010 : 14:22:52
|
sorry, ale na začiatku chocholúšik spomína Holandsko, nie Švajčiarsko, ako vyspelú krajinu, akosi mi ušlo, kde vyššie sa spomína to Švajčiarsko. Ale akokoľvek - kresťanská vyspelosť sa už nepočíta doslova percentami - to sú síce štatistiky, nepopieram, ale z pohľadu vernosti ku kresťanským postojom, hodnotám, no - už by sa o týchto štátoch dalo pochybovať a možno pomaly aj o Slovensku, aj keď nechcem nikomu krivdiť. Ale len percentá, či vyhlásenie príslušnosti ku kresťanstvu - ee, to ešte nestačí, treba tak aj žiť...ale to vie určite aj saxas, či ostatní...hm... |
Judith |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 január 2010 : 14:31:21
|
citácia: sorry, ale na začiatku chocholúšik spomína Holandsko, nie Švajčiarsko, ako vyspelú krajinu, akosi mi ušlo, kde vyššie sa spomína to Švajčiarsko. Ale akokoľvek - kresťanská vyspelosť sa už nepočíta doslova percentami - to sú síce štatistiky, nepopieram, ale z pohľadu vernosti ku kresťanským postojom, hodnotám, no - už by sa o týchto štátoch dalo pochybovať a možno pomaly aj o Slovensku, aj keď nechcem nikomu krivdiť. Ale len percentá, či vyhlásenie príslušnosti ku kresťanstvu - ee, to ešte nestačí, treba tak aj žiť...ale to vie určite aj saxas, či ostatní...hm... Pôvodne zaslal juja - 10 január 2010 : 14:22:52
sorry, ale to Svajciarsko spomenul Mato , ale neva,
juja, to s tymi statistikami, percentami, moja rec , vzdy ma irituje, ked sa niekto ohana percentami veriacich na Slovensku,
smutne je, ze na zaklade tych percent sa okradaju ostatni pri rozdelovani financii z vreciek nas vsetkych , pretoze ako spravne sa povedalo :
citácia: Ale len percentá, či vyhlásenie príslušnosti ku kresťanstvu - ee, to ešte nestačí, treba tak aj žiť...ale to vie určite aj saxas, či ostatní...hm... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 január 2010 : 15:32:23
|
to je pravda, lenže výpočty jednotlivých ministerstiev a iných sa v prvom rade opierajú o štatistiky. Nakoniec to isté sa dá aplikovať aj na neveriacich, či inak veriacich a už sme na tom na rovnako. Aj my kresťania tie dane platíme, teda máme tiež oprávnenie žiadať o pridelenie peňazí a okrádať, podobne ako tí, ktorí sa nehlásia k náboženstvu a platia dane a sú tiež "očistení" len štatisticky a nie podľa toho ako žijú a koho/čoho sa držia a tiež žiadajú, teda okrádajú. Ergo, v tomto je možno štatistika v istom slova zmysle neutrálna, nezohľadňuje dôvod, prečo sa kto ku čomu hlási, ani kvalitu jeho života, len matematické číslo, vyjadrujúce súhlas, či nesúhlas... A tak by sa dalo len konštatovať, že sa vlastne "okrádame" (ak to takto označíme) vzájomne a zákonne... |
Judith |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|