|
Odoslaný - 10 január 2010 : 15:44:30
|
aha, tak ked nam to vyhovuje, berieme statistiky, inak su nanic, nic nehovoriace cisla,
aj v pripade Svajciarska a poctu veriacich , ved ked sa hovorii o krestanskom Svajciarsku, tak len na zaklade statistik,
nikoho nezaujma, aky postoj zaujmaju k viere, ale statisticke cisla vyrovyznania obyvatelstva |
„ Nech nachadza ktokolvek vo viere svoje svetlo a svoju utechu, nech je blazeny, avsak mnohi nepotrebuju toto svetlo a tuto utechu, lebo ich maju vo svojom rozume a ludskej bytosti – a tychto nech nechaju tiez zit a byt stastnymi „ |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 2129 ~
Člen od: 10 september 2009 ~
Posledná návšteva: 25 august 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 január 2010 : 15:57:42
|
nepovedala som, že nikoho nezaujímajú. Boha zaujímajú. A povedzme, že aj vlády, ale ako to má štát, inak, ako štatisticky, počítačovo jednoducho zmapovať a zhodnotiť. Takže štatistiky využíva spoločenské meranie, tomu to vyhovuje, lebo, ako som spomenula, je jednoduchšie. Nik nevidí do srdca toho druhého, často ani do vlastného nevidíme. A tak samé priznanie sa k tej, či onej vlastnosti, náboženskému vyznaniu, spadá do osobného prejavu. Čo, kto v štatistike zaznačí, to platí. A platí to pre všetkých. Štatistiky v prvom rade berie do úvahy ten, kto sa nimi riadi a to je vláda. Boh má iné hodnotenie, lebo má aj iné poznanie a videnie. A napokon, ešte vždy platí Kristovo "Dajte cisárovi, čo je cisárovo a Bohu, čo je božie!" Ak teda cisár chce štatistiku, lebo ju dokonca potrebuje, tak... |
Judith |
Počet príspevkov: 3217 ~
Člen od: 30 október 2005 ~
Posledná návšteva: 30 máj 2020
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 január 2010 : 15:59:32
|
tie prve dve vety ako chapat? dufam, ze to nie je ruhanie ?
ale inak, ok |
„ Nech nachadza ktokolvek vo viere svoje svetlo a svoju utechu, nech je blazeny, avsak mnohi nepotrebuju toto svetlo a tuto utechu, lebo ich maju vo svojom rozume a ludskej bytosti – a tychto nech nechaju tiez zit a byt stastnymi „ |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 január 2010 : 16:21:30
|
No Ty si v predchádzajúcom príspevku napísal, že nikoho to nezaujíma, aký postoj zaujímajú ku viere a ja som odpovedala, že to zaujíma, Boha (už som to opravila aj vyššie ) a v podstate aj samotnú Cirkev, ale tu na tejto zemeguličke sa každý sám za seba priznáva k čomu uzná za vhodné, do toho nik nevidí. |
Judith |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 január 2010 : 19:09:44
|
citácia: No Ty si v predchádzajúcom príspevku napísal, že nikoho to nezaujíma, aký postoj zaujímajú ku viere a ja som odpovedala, že to zaujíma, Boha (už som to opravila aj vyššie ) a v podstate aj samotnú Cirkev, ale tu na tejto zemeguličke sa každý sám za seba priznáva k čomu uzná za vhodné, do toho nik nevidí. Pôvodne zaslal juja - 10 január 2010 : 16:21:30
nechce sa mi verit, ze by si nepochopila na co som narazal, ale predsa,
ja som hovoril vo vztahu k vyjadrenym statistikam a ich pouzivaniu, len k tomu, nemienim nijako spochybnovat teologicko filozoficke ponimanie vztahu k Bohu,
statistiky si vytvaraju ludia a nie Boh, ten ich asi ozaj nepotrebuje ,
takze tvoje slova boli trefne, jasne, ja len dodavam, ze sa nimi ozaj nikto neriadi a navyse sa ten statisticky system zneuziva |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 január 2010 : 20:31:18
|
zamyslam sa, v podstate aj rany z mylosti sa daju pokladat za eutanaziu nie__? |
http://www.bagras.sk/ |
Počet príspevkov: 1510 ~
Člen od: 21 október 2008 ~
Posledná návšteva: 18 august 2014
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 január 2010 : 21:17:20
|
Podľa mňa pre ranu z milosti platí to isté čo pre eutanáziu. A ako príklad ma vždy napadne Forest Gump |
Rímskokatolík |
Počet príspevkov: 4003 ~
Člen od: 15 máj 2007 ~
Posledná návšteva: 27 apríl 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 január 2010 : 21:17:25
|
áno to je odpoveď Volsungovi na jeho otázku , azuritko ma predbehol
|
Judith |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 január 2010 : 21:42:24
|
takze keby ste videli v takom 15. storoci cloveka narazenoho na kol turkami tak bys te ho nechali umierat dalsie styry dni__ nezastrelili by ste ho keby vas o to ziadal .___? |
http://www.bagras.sk/ |
Počet príspevkov: 1510 ~
Člen od: 21 október 2008 ~
Posledná návšteva: 18 august 2014
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 január 2010 : 22:00:36
|
Neviem ako sa narážalo na kôl, každopádne podľa možností by som sa mu snažil pomôcť, aby prežil. |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 január 2010 : 22:05:39
|
ako vtedajší ľudkovia v tých časoch - no neviem, vtedy aj boli iné maniere, ale tiež nebolo zvykom zvesovať, či dávať mu ranu z milosti, už aj preto, že kým nepomreli, bola tam stráž, ktorá žiaden zásah nedovolila - ak sa nemýlim. Ale napr. takí frantíci, tí by zvesili a podali by mu prvú pomoc, ako by vedeli, starali by sa oňho, až do posledného dychu. Dnes by som zavolala záchranku, políciu a dialo by sa, čo by sa malo. Našťastie dnes sa dúfam také dačo už nedeje, aj keď človekom spôsobovaného utrpenia je neúrekom. Ale inak sa nedá dnešnými mierkami hodnotiť nejaká minulá doba. |
Judith |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 január 2010 : 22:12:36
|
|
|
Odoslaný - 11 január 2010 : 01:08:37
|
Ohľadne obhajoby eutanázie môžem spomenúť aj prípady, kedy domácich miláčikov necháme dobrovoľne utratiť, keď už nie sú schopné normálneho života. Iste, pes, či mačka nie je človek, ale pri bolestiach pociťuje to isté. Prečo potom rodiny, čo mali psa 15 rokov a stal sa súčasťou a členom ich rodiny, milovali ho nadovšetko, nechajú "zabiť" ? Pretože nechcú, aby ďalej trpel. A zbytočne. Tak isto je to s ľuďmi. No s ľuďmi je to jednoduchšie, keďže dokážu povedať, aké bolesti majú a aj napriek množstvu liekov bolesti neutíchajú. Upozorňujem, píšem o prípadoch starých ľudí, ktorí majú svoje choroby 10 a viac rokov, ktorí už len ležia na posteli a nedokážu sa o seba postarať. Považujem za naivitu ľudí, ktorí si myslia, že títo pacienti sú radi, že umierajú veľa rokov. Podobne, ako prípad môjho otca. Keby to jeho zdravotný stav dovoloval, transportoval by som ho do Holandska, aby mohol dôstojne umrieť a zbaviť sa tak svojich bolestí.
P.S. Ten, kto nezažil, nepochopí. |
Boh existuje pre toho, kto v neho verí.
Dôležitá vec je neprestať sa pýtať.
Albert Einstein ______ Na každého rovným metrom. |
Krajina: Denmark ~
Počet príspevkov: 296 ~
Člen od: 24 jún 2008 ~
Posledná návšteva: 04 február 2010
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 január 2010 : 08:41:39
|
Môj svokor tiež umieral v bolestiach, mal rakovinu všetkých vnútorných orgánov no najme žalúdka a tak vlastne postupne umieral hladom, lebo jeho telo nedokázalo nič prijať ani vodu. Nikoho s nás s rodiny ani len nenapadlo zabiť ho aby sa netrápil. Ľudské trápenie očisťuje ducha, ktorý sa pripravuje sa na stretnutie s Bohom. Ak by sme toto trápenie – očisťovanie skrátili, tak by sa duša tejto osoby nestihla úplne očistiť. Neveriaci len ťažko pochopí, že trápenie je vlastne darom od Boha.
Sláva Bohu a Nepoškvrnenej.
|
"Lebo im odpustím vinu a na ich hriech si viac nespomeniem." (Jer 31,34) Boh odpúšťa a zabúda! A to my musíme tiež!!!
|
Počet príspevkov: 1221 ~
Člen od: 26 september 2008 ~
Posledná návšteva: 09 január 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 január 2010 : 20:15:45
|
citácia: Môj svokor tiež umieral v bolestiach, mal rakovinu všetkých vnútorných orgánov no najme žalúdka a tak vlastne postupne umieral hladom, lebo jeho telo nedokázalo nič prijať ani vodu. Nikoho s nás s rodiny ani len nenapadlo zabiť ho aby sa netrápil. Ľudské trápenie očisťuje ducha, ktorý sa pripravuje sa na stretnutie s Bohom. Ak by sme toto trápenie – očisťovanie skrátili, tak by sa duša tejto osoby nestihla úplne očistiť. Neveriaci len ťažko pochopí, že trápenie je vlastne darom od Boha. Sláva Bohu a Nepoškvrnenej. Pôvodne zaslal zrno - 11 január 2010 : 08:41:39
Ďakujem, už mi je všetko jasné. Otvorili ste mi oči. Takže čím dlhšie sa človek trápi v neznesiteľných bolestiach, to vlastne znamená, že mal veľa hriechov a musí sa "očisťovať". Takže môj otec mal tých hriechov asi veľa, keď mu to trvalo 3 roky... A ten, kto umrie rýchlo, napr. v spánku a deň predtým ešte oslavovali s rodinou, smiali sa a vtipkovali, nemusel sa "očisťovať" skoro z ničoho, pretože prežil nádherný bezhrešný život. Úplne ste ma osvietili. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 január 2010 : 20:19:08
|
A týmto tiež ďakujem bohu, že mi dovolil trápiť sa a prežiť jedny z najkrajších dní vo svojom živote, keď som prišiel o svoje dve deti a manželku. Ďakujem ti bože ! |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 január 2010 : 22:13:40
|
|
|
Odoslaný - 11 január 2010 : 22:17:02
|
Znova nechapem akym pravom chcete ovplyvnovat inych ludi... Je to otazka osobneho rozhodnutia, kto nie je za, nech to neurobi, kto je, tak to urobi... Bodka |
Počet príspevkov: 5 ~
Člen od: 11 január 2010 ~
Posledná návšteva: 13 január 2010
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 január 2010 : 22:39:49
|
citácia: Neveriaci len ťažko pochopí, že trápenie je vlastne darom od Boha. Sláva Bohu a Nepoškvrnenej. Pôvodne zaslal zrno - 11 január 2010 : 08:41:39
Sorry příteli, ale to nechápu ani já. Lidské utrpení a smrtelnost je přece podle učení církve následek hříchu.
Taková interpretace utrpení může vést k omylu v tom smyslu, že Bůh chce utrpení člověka. My jsme ale od hříchů vykoupení Kristem, ne naším utrpením.
|
rad.ek |
|
|
|
Odoslaný - 11 január 2010 : 22:51:54
|
citácia: aby ste chapali pre cloveka narazeneho nakol neni ziadna pomoc...poprava je taka ze cloveka nastoknu na zabruseny kol cez spodok tela do hora kol je tupi a tak sa prerazi telom potrha vnutorne vazivo ale neznici organy clvek zomiera niekedy aj zopar dni v strasnych bolestiach..ale prezit nemoze koli rozsiahlim zraneniam..ak by sa kol odstrail stela nastane rozsiahle krvacanie a clovek okamzite zomrie..aj to je v podstate rana zmylosti prenho...lenze aj to je teda vrazda... http://www.gutenberg.org/files/14346/14346-h/img/p038.jpgtoto link ako to mohlo vypadat... tak bol to hriach ak to uvidel naky vojak ked zastrelil toho cloveka?? http://4.bp.blogspot.com/_M8JukC3h5qs/R3-sLeIVv3I/AAAAAAAAAMA/JwDuV8Jq7Cs/s400/impaling.jpgPôvodne zaslal volsung - 10 január 2010 : 22:12:36
V každém případě je zabití nevinného zlem.
Ale v případě, že bych se ocitl v situaci, kterou popisuješ, bych asi jednal tak, že lidem kteří by nesnesitelně trpěli, nemohl bych jim nijak pomoci, ani utišit bolest, a oni sami by mě žádali o smrt, potom bych jim zřejmě vyhověl.
Fakticky to možná vypadá jako eutaniazie, ale podle mě je to něco jiného. V běžných podmínách je možné proti bolestem dost věcí udělat a zmírnit je. V běžných podmínkách není podle mě pro eutanazii místo. Tam je třeba lidem pomoci podle možností medicíny a podle vlastních schopností (jejich život není zbytečný, ani když trpí). |
rad.ek |
|
|
|
Odoslaný - 11 január 2010 : 22:57:42
|
citácia: A týmto tiež ďakujem bohu, že mi dovolil trápiť sa a prežiť jedny z najkrajších dní vo svojom živote, keď som prišiel o svoje dve deti a manželku. Ďakujem ti bože ! Pôvodne zaslal Chocholoušek - 11 január 2010 : 20:19:08
Nerouhej se příteli. Myslím, že není až tak těžké pochopit, jak to Zrno myslel (pokud člověk připustí, co ateistická dogmatika zakazuje - věčný život). Nikdo, ani Bůh nechce, aby tví drazí trpěli. On nevymyslel ani to, aby Kristus zemřel na kříži.
|
rad.ek |
|
|
|
Odoslaný - 12 január 2010 : 00:35:30
|
citácia: Znova nechapem akym pravom chcete ovplyvnovat inych ludi... Je to otazka osobneho rozhodnutia, kto nie je za, nech to neurobi, kto je, tak to urobi... Bodka Pôvodne zaslal Simona - 11 január 2010 : 22:17:02
Ide po ulici pedofil, nech si znásilní nejaké dieťa. Šak kto chce nech to urobí, kto nechce nech nie. Sem smeruje Vaše zmýšľanie. Bodka nieje na mieste. To chce aj vysvetlenie a nie bezhlavo tvrdiť, že to nieje zlé a ďalej to neriešiť... |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 január 2010 : 00:42:49
|
Postoj Cirkvi k eutanazii je jasny. Komu nieco z ucenia Cirkvi v tejto oblasti nie je jasne, nech polozi konkretnu otazku.
Toto forum nie je urcene na polemizovanie o uceni Krista a teda Cirkvi, ale na jeho vysvetlovanie, Kto nepochopil tento zakladny moment, nech zvazi, ci je na spravnom fore. |
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.
|
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|