Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 O fóre
 Voľná diskusia
 Pohreb
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Vrah Téma Next Topic: dôkazy o neexistencii boha
Strana: z 2

Chocholoušek

Stav: offline

Odoslaný - 05 november 2009 :  18:47:53  Zobraziť profil  Pridať Chocholoušek do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
taras hluposti

a kde som spomenul, ze islo o ateistu

Pôvodne zaslal saxsax - 05 november 2009 :  15:19:31

Teba pokladám za ateistu. Alebo sa mýlim? Podľa tvojho presvedčenia môže zomrelý veriť v čo chce, po smrti už neexistuje. Tak aký má význam mu robiť nejaké láskavosti?

Pôvodne zaslal Sendy - 05 november 2009 :  15:21:58

Význam robiť mu nejaké láskavosti sú v tom, že si toho človeka mala rada a sľubila si mu to na jeho želanie. Evidentne si ešte nezažila takúto situáciu a ja dúfam, že ani nezažiješ. Takže ja osobne ak niekomu niečo sľúbim, tak sa to snažím dodržať čo možno do poslednej bodky aj napriek prekážkam.

Boh existuje pre toho, kto v neho verí.

Dôležitá vec je neprestať sa pýtať.

Albert Einstein
______
Na každého rovným metrom.

Krajina: Denmark  ~  Počet príspevkov: 296  ~  Člen od: 24 jún 2008  ~  Posledná návšteva: 04 február 2010 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Azuritko

Odoslaný - 05 november 2009 :  18:51:10  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
citácia:
...jeho zena ziadala o pomoc na fare, dostala radu ze sa ma modlit, ze Boh jej pomoze, ale nedalo sa cakat dlho , bolo treba istu vec riesit hned...

Pôvodne zaslal saxsax - 05 november 2009 :  15:26:56

Katolík vie, že keď v modlitbe povie Bohu - vyrieš môj problém za mňa - tak asi ťažko mu Boh bude robiť poskoka. Od Boha treba žiadať pomoc a sám človek sa tiež musí pričiniť.

Rímskokatolík

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4003  ~  Člen od: 15 máj 2007  ~  Posledná návšteva: 27 apríl 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Sendy

Odoslaný - 05 november 2009 :  18:54:02  Zobraziť profil  Pridať Sendy do zoznamu priateľov
citácia:
mna to nema tesit ked budem mrtvy mi iba ceme aby aj po otm co zomrieme a nic uz nebude stale nieco bolo znas.. a kedze neexistuje rpe nas nic po smrti tak zostane nieco co nezomrie...

Pôvodne zaslal volsung - 05 november 2009 :  18:40:59

Mňa len zaujíma, prečo to vy ateisti chcete, alebo inak povedané, čo z toho, že tu po vás niečo ostane, budete mať.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 749  ~  Člen od: 23 október 2009  ~  Posledná návšteva: 08 január 2019 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Sendy

Odoslaný - 05 november 2009 :  18:56:08  Zobraziť profil  Pridať Sendy do zoznamu priateľov
citácia:

Význam robiť mu nejaké láskavosti sú v tom, že si toho človeka mala rada a sľubila si mu to na jeho želanie.

Pôvodne zaslal Chocholoušek - 05 november 2009 :  18:47:53

Mňa len zaujíma, čo ten človek z tej tvojej láskavosti bude mať.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 749  ~  Člen od: 23 október 2009  ~  Posledná návšteva: 08 január 2019 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Chocholoušek

Odoslaný - 05 november 2009 :  18:59:40  Zobraziť profil  Pridať Chocholoušek do zoznamu priateľov
citácia:

Mňa len zaujíma, prečo to vy ateisti chcete, alebo inak povedané, čo z toho, že tu po vás niečo ostane, budete mať.

Dobrá otázka, ľahká odpoveď. Dobrý pocit slušne vykonanej práce. Osobne si nemyslím, že po smrti nie je nič a to som tu už písal. Poznál som jedného katolíka, ktorý porobil deti po celom svete. Všade po ňom zostali tehotné ženy... Vo veci sexuálnej bol maniak a nevedel sa ovládnuť. Po iných stránkach bol však vzorom poctivého katolíka a že to tvrdím ja, to už je čo povedať... Pomáhal kde mohol, aj finančne a materiálne, pričom sebe si nedoprial skoro nič. Až na tie neúplné rodiny... A ktovie, možno jedno z jeho 50 detí bude úspešným vzdelaným človekom.

Albert Einstein
______

Krajina: Denmark  ~  Počet príspevkov: 296  ~  Člen od: 24 jún 2008  ~  Posledná návšteva: 04 február 2010 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Azuritko

Odoslaný - 05 november 2009 :  19:01:32  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
citácia:
sendy ako mozes vediet ako je to z ateistickeho hladiska??? hm nie nechapes mna to nema tesit ked budem mrtvy mi iba ceme aby aj po otm co zomrieme a nic uz nebude stale nieco bolo znas.. a kedze neexistuje rpe nas nic po smrti tak zostane nieco co nezomrie...

Pôvodne zaslal volsung - 05 november 2009 :  18:40:59

Sendy ak dobre chápem hovorí niečo také, že nejaká žiadosť toho čo má byť po tvojej smrti pokiaľ neveríš v život po smrti, je iba momentálnym zadosťučinením, no po smrti už je to irelevantné. Pokiaľ je to posledné želanie, je to zadosťučinenie ešte počas života, ktoré potom stráca pre toho kto si to želal zmysel a je to pre neho už zbytočné. Ale zase je to zadosťučinením pre toho človeka, ktorý sa odhodlal splniť to želanie.
Povedzme, že chceš aby si niečo po živote zanechal, no čo ak sa tvoje posolstvo rozvinie až po tvojej smrti? Už sa o tom nedozvieš a zase, niečo si zanechal, ale počas života ani nenastalo zadosťučinenie aby si sa dozvedel, že si niečo zanechal. No lenže život po smrti je, takže toto je len pojednanie o nereálnej možnosti.

Rímskokatolík

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4003  ~  Člen od: 15 máj 2007  ~  Posledná návšteva: 27 apríl 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Sendy

Odoslaný - 05 november 2009 :  19:15:32  Zobraziť profil  Pridať Sendy do zoznamu priateľov
citácia:
Pokiaľ je to posledné želanie, je to zadosťučinenie ešte počas života, ktoré potom stráca pre toho kto si to želal zmysel a je to pre neho už zbytočné. Ale zase je to zadosťučinením pre toho človeka, ktorý sa odhodlal splniť to želanie.

Pôvodne zaslal Azuritko - 05 november 2009 : 19:01:32

Presne tak to je. V takom prípade však nemožno hovoriť, že človek plnením poslednej vôle robí láskavosť zosnulému, ale robí láskavosť sebe. Chocholoušek to vystihol, keď povedal, že robením šaša na pohrebe vlastne v konečnom dôsledku pracoval na svojom vlastnom pocite z dobre vykonanej práce. Jeho mŕtvemu priateľovi to nebolo absolútne nič platné.

citácia:
No lenže život po smrti je, takže toto je len pojednanie o nereálnej možnosti.

Pôvodne zaslal Azuritko - 05 november 2009 : 19:01:32

Samozrejme, že je to nereálna možnosť. My sa len tak trochu pokúšame teóriu ateizmu dotiahnuť do praktických dôsledkov.

Chocholoušek

Odoslaný - 05 november 2009 :  19:21:24  Zobraziť profil  Pridať Chocholoušek do zoznamu priateľov
Sendy, stále si nerozumieme. Ty ak niekomu niečo sľúbiš a nech je to už hocičo, na druhý deň ten človek zomrie, splníš mu to? Alebo sa už tým nezaoberáš? Moja situácia však bola trošku iná, keďže sa jednalo o splnenie čohosi priamo na pohrebe. Mal som jedinú šancu mu splniť jeho želanie a to práve v deň oficiálneho pohrebu, lebo tak si to želal. Nad tým, že či to vidí, cíti, keď je už po smrti, sa nezaťažujem. Pretože viem, že po smrti niečo JE a neexistuje, aby nebolo NIČ. Dúfam, že sa rozumieme.

Albert Einstein
______

Chocholoušek

Odoslaný - 05 november 2009 :  19:23:59  Zobraziť profil  Pridať Chocholoušek do zoznamu priateľov
A ešte jedna myšlienka. Berme ľudí tak, ako sa (k nám) správali ešte za života a nie tak, čo sa z nich stalo po smrti. Možno to niekto tak nevníma a nikdy nad tým nerozmýšlal, ale mne blízki ľudia, ktorí sú už mŕtvi, stále zostávajú v srdci. Nech je to už akokoľvek patetické, je to pravda.

Albert Einstein
______

Sendy

Odoslaný - 05 november 2009 :  20:15:51  Zobraziť profil  Pridať Sendy do zoznamu priateľov
citácia:
Sendy, stále si nerozumieme. Ty ak niekomu niečo sľúbiš a nech je to už hocičo, na druhý deň ten človek zomrie, splníš mu to?

Pôvodne zaslal Chocholoušek - 05 november 2009 : 19:21:24

V prípade, že prijímaš za fakt, že človek reálne žije aj po smrti , a tak je naozaj možné mu svojim správaním preukázať lásku, či priateľstvo, potom je táto diskusia bezpredmetná. Ja som však reagoval na možnosť, že by človek smrťou zanikol. V takom prípade MU už žiaden sľub nemôžeš splniť, lebo ON už neexistuje. Niet komu ten sľub splniť. Jediné, čo môžeš urobiť, je uspokojiť seba a pre svoje vlastné potešenie urobiť to, čo si si zaumienil. Mŕtvemu však tým pozornosť už neprejavíš.

citácia:
Berme ľudí tak, ako sa (k nám) správali ešte za života a nie tak, čo sa z nich stalo po smrti. Možno to niekto tak nevníma a nikdy nad tým nerozmýšlal, ale mne blízki ľudia, ktorí sú už mŕtvi, stále zostávajú v srdci.

Pôvodne zaslal Chocholoušek - 05 november 2009 : 19:23:59

Lenže z ateistického hľadiska sú ľudia v skutočnosti naozaj tým, čo z nich zostalo po smrti a nie to, kým boli počas života. To, čo zostáva v srdci, nie sú ľudia, ale len spomienka na nich. A spomienku nemôžeš potešiť, ani jej preukázať žiadnu láskavosť.

volsung

Odoslaný - 05 november 2009 :  20:36:40  Zobraziť profil  Pridať volsung do zoznamu priateľov
avsak v spomienke na nich mozme cinit ich vole.. ktoru mali za zivota... btw to co som pisal ja s tymi skutkami za zivota co pretrvaju je to jeden so sposobou ako sa vyrovnat so smrtou je to jeden z eskatologickych principov ktore nerataju s posmrtnym zivotom...

http://www.bagras.sk/

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1510  ~  Člen od: 21 október 2008  ~  Posledná návšteva: 18 august 2014 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

saxsax

Odoslaný - 05 november 2009 :  20:37:13  Zobraziť profil  Pridať saxsax do zoznamu priateľov
citácia:
Volsung, ono je to pekné, keď niekto chce, aby po ňom niečo na zemi ostalo, ale ak už je raz človek mŕtvy, tak tomu mŕtvemu už skutočne môže byť jedno, či po ňom niečo ostalo alebo nie, samozrejme, len z ateistického pohľadu.

Pôvodne zaslal Evelinka - 05 november 2009 :  16:13:03

to co je? samozrejme len z ateistickeho pohladu , to co su za teorie, nepisane poucky ?, to niekde dostat?, rad by som si to precital

kriste, vyjadrujete sa tu niektori akoby clovek co je neveriaci ani nemal mozog, vlastny rozum alebo co.

to fakt nedokazete pochopit ze clovek nemusi byt presiaknuty nabozenstvom aby nemal svoje tuzby, ciele, priania a sny? aby aj on chcel po sebe nieco zanechat ? aby jeho meno napriklad u jeho najblizsich nezostalo dlho zabudnuté ?

„ Nech nachadza ktokolvek vo viere svoje svetlo a svoju utechu, nech je blazeny, avsak mnohi nepotrebuju toto svetlo a tuto utechu, lebo ich maju vo svojom rozume a ludskej bytosti – a tychto nech nechaju tiez zit a byt stastnymi „

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2129  ~  Člen od: 10 september 2009  ~  Posledná návšteva: 25 august 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Sendy

Odoslaný - 05 november 2009 :  20:48:13  Zobraziť profil  Pridať Sendy do zoznamu priateľov
citácia:
avsak v spomienke na nich mozme cinit ich vole.. ktoru mali za zivota... btw to co som pisal ja s tymi skutkami za zivota co pretrvaju je to jeden so sposobou ako sa vyrovnat so smrtou je to jeden z eskatologickych principov ktore nerataju s posmrtnym zivotom...

Pôvodne zaslal volsung - 05 november 2009 :  20:36:40

Neviem, načo je dobré plniť vôľu niekoho, kto z toho nič nemá a ani si to už nepraje a tiež nerozumiem tomu, ako mi má pomôcť vyrovnať sa zo smrťou to, že vykonávam niečo, z čoho mŕtvy nemá žiaden osoh.

saxsax

Odoslaný - 05 november 2009 :  20:50:20  Zobraziť profil  Pridať saxsax do zoznamu priateľov
tak potom to mas ozaj tazke, co uz s tebou

„ Nech nachadza ktokolvek vo viere svoje svetlo a svoju utechu, nech je blazeny, avsak mnohi nepotrebuju toto svetlo a tuto utechu, lebo ich maju vo svojom rozume a ludskej bytosti – a tychto nech nechaju tiez zit a byt stastnymi „

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2129  ~  Člen od: 10 september 2009  ~  Posledná návšteva: 25 august 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Sendy

Odoslaný - 05 november 2009 :  20:52:23  Zobraziť profil  Pridať Sendy do zoznamu priateľov
citácia:

to fakt nedokazete pochopit ze clovek nemusi byt presiaknuty nabozenstvom aby nemal svoje tuzby, ciele, priania a sny? aby aj on chcel po sebe nieco zanechat ? aby jeho meno napriklad u jeho najblizsich nezostalo dlho zabudnuté ?

Pôvodne zaslal saxsax - 05 november 2009 :  20:37:13

Naozaj nie sme schopní pochopiť, ako si niekto, kto po smrti prestal existovať, môže priať, aby naňho najbližší dlho spomínali, a aby mal vôbec nejaké túžby, ciele, priania a sny. Ty si schopný niečo také pochopiť

saxsax

Odoslaný - 05 november 2009 :  21:01:49  Zobraziť profil  Pridať saxsax do zoznamu priateľov

ako vravim, co uz s tebou, takze ked ti zomrie otec, matka ty jednoducho mavnes rukou a povies cert s nimi ! ????

Sendy

Odoslaný - 05 november 2009 :  21:07:35  Zobraziť profil  Pridať Sendy do zoznamu priateľov
citácia:

ako vravim, co uz s tebou, takze ked ti zomrie otec, matka ty jednoducho mavnes rukou a povies cert s nimi ! ????

Pôvodne zaslal saxsax - 05 november 2009 :  21:01:49

Ale ja nie som ateista a viem, že moji blízki po smrti naďalej existujú a majú osoh z toho, že im rozličným spôsobom prejavujem lásku

saxsax

Odoslaný - 05 november 2009 :  21:09:02  Zobraziť profil  Pridať saxsax do zoznamu priateľov
citácia:

Katolík vie, že keď v modlitbe povie Bohu - vyrieš môj problém za mňa - tak asi ťažko mu Boh bude robiť poskoka. Od Boha treba žiadať pomoc a sám človek sa tiež musí pričiniť.

Pôvodne zaslal Azuritko - 05 november 2009 :  18:51:10

a ona akoze podla teba co robila zle tym, ze ako katolicka sla poziadat o pomoc knaza ???

saxsax

Odoslaný - 05 november 2009 :  21:12:32  Zobraziť profil  Pridať saxsax do zoznamu priateľov
citácia:

Ale ja nie som ateista a viem, že moji blízki po smrti naďalej existujú a majú osoh z toho, že im rozličným spôsobom prejavujem lásku

Pôvodne zaslal Sendy - 05 november 2009 :  21:07:35

tak sa nestaraj do toho co ta trapit nemusi, toto je nas problem

ak ma priatel o nieco poziada na smrtelnej posteli a neprieci sa to mojim zasadam, rad urobim nieco aby som to splnil a ze chcem po sebe zanechat nieco svojim detom sa moze priecit len tvojmu mysleniu asi, no ale co uz s tebou

Azuritko

Odoslaný - 05 november 2009 :  21:38:36  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
citácia:

to co je? samozrejme len z ateistickeho pohladu , to co su za teorie, nepisane poucky ?, to niekde dostat?, rad by som si to precital

kriste, vyjadrujete sa tu niektori akoby clovek co je neveriaci ani nemal mozog, vlastny rozum alebo co.

Ale vôbec to nieje o ponižovaní ľudí, ktorý nie sú kresťania. Tu sa iba začal riešiť logický význam zmyslu splnenia posledného želania či zanechania niečoho na čo sa nezabudne človekom, ktorý neverí v život po smrti. Takým človekom môže byť teoreticky aj človek, ktorý si hovorí katolík, ale neverí v posmrtný život. A dospeli sme k tomu, že to môže byť dobré hlavne pre dobrý pocit toho človeka a ako písal volsung aj pre vyrovnanie sa so smrťou.

Rímskokatolík

Azuritko

Odoslaný - 05 november 2009 :  21:45:27  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
citácia:
a ona akoze podla teba co robila zle tym, ze ako katolicka sla poziadat o pomoc knaza ???

Pôvodne zaslal saxsax - 05 november 2009 :  21:09:02

To bola odpoveď pre chocholouška, aby som mu vysvetlil, že modlitba pre pomoc nestačí. Treba viac rozmýšľať a menej si domýšľať. Lebo čím ďalej tým viac Vašich príspevkov je domýšľaním si niečoho, na čo si prispievateľ ani nepomyslel.

Rímskokatolík

Mato

Odoslaný - 05 november 2009 :  22:17:52  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:

Tymto ziadam uzivatela saxsax aby nepouzival meno Bozie nadarmo...

Podobne cela tema nema nic spolocne so zameranim fora - je nacase ju ukoncit.

Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky
Strana: z 2 Previous Topic: Vrah Téma Next Topic: dôkazy o neexistencii boha  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06