Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Teológia tela - otázky
 Svadba katolík a evanjelik
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Vysetrenie ejakulatu - moralne, ci nie? Téma Next Topic: Homosexualita
Strana: z 3

saxsax

Stav: offline

Odoslaný - 04 november 2009 :  20:12:07  Zobraziť profil  Pridať saxsax do zoznamu priateľov

ja zijem v usporiadanom manzelstve viac ako 30 rokov, ja nepotrebujem o nom diskutovat a vymyslat rozne teorie

zdravim

„ Nech nachadza ktokolvek vo viere svoje svetlo a svoju utechu, nech je blazeny, avsak mnohi nepotrebuju toto svetlo a tuto utechu, lebo ich maju vo svojom rozume a ludskej bytosti – a tychto nech nechaju tiez zit a byt stastnymi „

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2129  ~  Člen od: 10 september 2009  ~  Posledná návšteva: 25 august 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

volsung

Odoslaný - 04 november 2009 :  21:12:39  Zobraziť profil  Pridať volsung do zoznamu priateľov
vies sax sax si zijuci dokaz toho co sa snazia viacery katolici popriet..
a ked uz sa niekto ako ty objavy taks a to zas bagatelizuje ako vynimka..

http://www.bagras.sk/

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1510  ~  Člen od: 21 október 2008  ~  Posledná návšteva: 18 august 2014 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 05 november 2009 :  07:53:49  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Poznam aj ludi, ktori ziju spolu x rokov bez manzelstva (teraz sa tomu hovori ze su druh a druzka). Tym sa vsak nic nemeni na tom, co to manzelstvo je.

Preto je nesmiere dolezite, aby ludia, ktori chcu kritizovat postoj Cirkvi k manzelstvu aspon vedeli, co to manzelstvo vlastne je. Keby to vedeli, tak by sme nikdy nemohli citat prispevky ako pise saxsax ci volsung.

Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Vlkodlak

Odoslaný - 05 november 2009 :  10:48:11  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
Zdá sa mi Vážení diskutujúci, že sme odbočili od témy, ktorú bryha vytvorila.

Počet príspevkov: 1964  ~  Člen od: 05 marec 2005  ~  Posledná návšteva: 21 marec 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

saxsax

Odoslaný - 05 november 2009 :  11:01:51  Zobraziť profil  Pridať saxsax do zoznamu priateľov
citácia:
Poznam aj ludi, ktori ziju spolu x rokov bez manzelstva (teraz sa tomu hovori ze su druh a druzka). Tym sa vsak nic nemeni na tom, co to manzelstvo je.

Preto je nesmiere dolezite, aby ludia, ktori chcu kritizovat postoj Cirkvi k manzelstvu aspon vedeli, co to manzelstvo vlastne je. Keby to vedeli, tak by sme nikdy nemohli citat prispevky ako pise saxsax ci volsung.

Pôvodne zaslal Mato - 05 november 2009 :  07:53:49

fajn tak nam to povedzte vy a vlastnymi slovami, nie slovami pana Christophera Westa, Radostna zvest o manzelstve a sexe , pretoze zatial ako som si precital nejake vase prispevky k tejto teme, odvolavate sa len na to

kde krituizujem postoj Cirkvi k manzelstvu? ja kritizujem postoj niektorich vas k manzelstvu, preto som citoval i jedneho spomedzi vas: nemyslite si ze ste krestanskejsi ako iny krestania NIE STE!

„ Nech nachadza ktokolvek vo viere svoje svetlo a svoju utechu, nech je blazeny, avsak mnohi nepotrebuju toto svetlo a tuto utechu, lebo ich maju vo svojom rozume a ludskej bytosti – a tychto nech nechaju tiez zit a byt stastnymi „

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2129  ~  Člen od: 10 september 2009  ~  Posledná návšteva: 25 august 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Azuritko

Odoslaný - 05 november 2009 :  12:04:22  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
citácia:
vies sax sax si zijuci dokaz toho co sa snazia viacery katolici popriet..
a ked uz sa niekto ako ty objavy taks a to zas bagatelizuje ako vynimka..

Pôvodne zaslal volsung - 04 november 2009 :  21:12:39

Ale kde, vôbec nie. Ale nieje volsung logické, že Boha neznalí a viery a cirkvi katolíckej odmietajúci človek má menšiu pravdepodobnosť udržiavať podľa katolíckej viery správne manželstvo? Nikto netvrdí, že ateista nikdy nebude mať dobré manželstvo. Ale aj tomu dobrému z katolíckeho pohľadu môže niečo chýbať. Katolícke manželstvo má svoje pravidlá a ak ich niekto nedodržiava, nežije manželstvo správne, aj keď nemusí robiť v manželstve až také závažné zlá, a zdanlivo žije veľmi dobré manželstvo, ale ako zase zopakujem, z katolíckeho hľadiska to potrebuje niekedy čosi viac. sax sax a kto tvrdí, že sme kresťanskejší? A Vy to ako viete, že povedzme nie sme. Vie to Boh kto je akým kresťanom. A ak by ste chceli tvrdiť kto je a kto nieje viac kresťanskejší, nech sa páči, urobte štatistickú analýzu, spovedajte vzorku ľudí kto ako čo dodržiava, a potom môžte z matematického hľadiska tvrdiť kto je akým kresťanom. Ale inak to nechajte na Boha v ktorého neveríte nech rozsúdi kto je akým kresťanom. Ale neverím tomu, že by sa tu niekto chcel nad iných povyšovať. To si len Vy stále sugerujete, že sa tu niekto povyšuje. Ak aj náhodou áno, tak je to jeho bordel a nieje to dobrou vizitkou kresťana, takže dotyčný sa môže zamyslieť. Ale ak tu niekto prezentuje katolícke zásady, to nieje povyšovanie, ale prejav viery.

Rímskokatolík

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4003  ~  Člen od: 15 máj 2007  ~  Posledná návšteva: 27 apríl 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

saxsax

Odoslaný - 05 november 2009 :  12:53:40  Zobraziť profil  Pridať saxsax do zoznamu priateľov
Bingo!

Nechajte to na Boha!

Konecne ste to pochopili!

Dakujem, pre mna je tato tema pase!

prijemny den!

Mato

Odoslaný - 05 november 2009 :  13:14:11  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:

fajn tak nam to povedzte vy a vlastnymi slovami, nie slovami pana Christophera Westa

Pôvodne zaslal saxsax - 05 november 2009 :  11:01:51

Ak nechapete jednoznacne slova Christophera Westa, ktorymi tlmoci ucenie Cirkvi, moje slova sotva pochopite lepsie.

Potom sa ale prosim nevyjadrujte k temama, v ktorych nemate jasno.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

saxsax

Odoslaný - 05 november 2009 :  14:40:45  Zobraziť profil  Pridať saxsax do zoznamu priateľov

nemajte obavu, ja som ale pochopil, ze vy potrebujete na to nazory inych, pretoze vlastny nemate, to je ten rozdiel medzi nami

lila

Odoslaný - 05 november 2009 :  15:46:14  Zobraziť profil  Pridať lila do zoznamu priateľov
citácia:

nemajte obavu, ja som ale pochopil, ze vy potrebujete na to nazory inych, pretoze vlastny nemate, to je ten rozdiel medzi nami

Pôvodne zaslal saxsax - 05 november 2009 :  14:40:45

saxsax nepochopil si.
Keď je len jedna pravda a jedna cesta, ako môže mať niekto iný názor. To znamená, že ten iný názor je nesprávny. Mato ti nemôže povedať iný názor keď má názor rovnaký ako Christopher West. Mimochodom správny názor. Môže ti ho akurát povedať inými slovami ale to je všetko.

Pridŕžajme sa Božej vôle. Ona nech je našou hviezdou, ktorou sa riadime počas tejto plavby. Takto určite zakotvíme v správnom prístave.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 365  ~  Člen od: 02 jún 2009  ~  Posledná návšteva: 18 máj 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

saxsax

Odoslaný - 05 november 2009 :  15:51:12  Zobraziť profil  Pridať saxsax do zoznamu priateľov
jedna pravda jedna cesta ? a ta je ?

ale uz ozaj dost z mojej strany k tomuto, chapem ze som na katolickom fore, chapem i tu vasu jedinu cestu ale uz som sa k tomu vyjadril a nechajme to na Boha

lila

Odoslaný - 05 november 2009 :  16:34:10  Zobraziť profil  Pridať lila do zoznamu priateľov
citácia:
jedna pravda jedna cesta ? a ta je ? noze ?

Pôvodne zaslal saxsax - 05 november 2009 :  15:51:12

Čo je manželstvo. Na to sa pravdepodobne pýtaš.

Hoci som ťiež čítala tú knižku presne ti nepoviem čo tam bolo napísané. Poviem to svojimi slovami. Pridám i niečo svoje. Ak ti nevadí, že som ňou ovplyvnená.

Manželstvo je rozhodnutie dvoch ľudí, ktorý sa ľúbia. No toto samozrejme nestačí. Svadbou pred Bohom uzavrú mladomanželia zmluvu medzi sebou a Bohom. Sľúbia si lásku, vernosť, oporu jeden druhému, ochotu prijať deti a z láskou ich vychovávať. Pán Boh im bude v tomto všetkom pomáhať. Manželsto je obrazom aj Boha v ktorom sú 3 osoby. Otec, Syn a Duch svätý. Tak ako Otec nemôže byť bez Syna, ktorých spája Duch svätý, tak i manžel bez manželky taktiež s Duchom svätým. V Bohu sú tri osoby a zároveň je to osoba jedna. V manželstve sú tri osoby a taktiež sú jedným telom. To čo chýba mužovi má žena. To čo chýba žene má muž a spolu sú jedno s Duchom svätým. Možno keby ľudia viac chápali 3 osoby v Bohu nebol by problém s manželstvom a bolo by všetkým jasné prečo to tak je a je to tak správne. Ďalej Boh dáva život. Boh je život. Manžlia tiež môžu dať život. Boh ho dá po stránke ducha a manželia to ostatné . Ale tak isto je to len s pomocou Ducha svätého. Každé milovanie v manželstve je vlastne takou malou modlitbou, prosbou alebo vysláním luča lásky k Bohu, ktorý dáva život. Samozrejeme Pán Boh vie, že by bolo moc ťažké bremeno, keby sme z každého milovania mali dieťa. Preto vložil do tela ženy jednoduché pravidlá. (Niekedy rozmýšľam, že či ich nemá aj muž no my o tom ešte nevieme ) Zároveň tieto pravidlá slúžia k utužovaniu manželov. Manželstvo im nie je všedné. Stále si dokazujú lásku. Nie sú otrokmi. Vedia povedať nie. Poznajú lepšie jeden druhého. Viac sa na seba tešia. Deti príjmajú s láskou. Je to dar od Boha, ktorý vie čo je pre nás dobré. Deti sú podstatou manželstva.
Keďže sú manželia jedným telom rozvod je nezmyslom tak, ako je nezmyslom napr. žiť telu bez hlavy.

Neviem či nájdeš v mojej odpovedi to čo si hľadal.

Ak by mal niekto niečo k tomu čo som napísala dodať alebo povedať inak, opraviť budem rada.

Pridŕžajme sa Božej vôle. Ona nech je našou hviezdou, ktorou sa riadime počas tejto plavby. Takto určite zakotvíme v správnom prístave.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 365  ~  Člen od: 02 jún 2009  ~  Posledná návšteva: 18 máj 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

saxsax

Odoslaný - 05 november 2009 :  20:48:59  Zobraziť profil  Pridať saxsax do zoznamu priateľov

tak naposledy

ja som v tvojej odpovedi nic nehladal, to bola len recnicka otazka
tie duchovne poucky su zname aj mne, mam veriacu zenu, nieco o tom viem a nic proti nim nemam, preco aj ? respektujem a tolerujem

tu sa riesi ine, volsung to vystihol, pochopil
tu niekto iny potrebuje dokazovat, ze manzelstvo medzi nekatolikmi ci katolikom a nekatolikom nie je to prave orechove

a Azuritko velmi spravne napisal : nechajte to na Boha,

ved on uz vie kto a ako naplna poslanie manzelstva a aj bez nejakych pouciek z katechizmu

Azuritko

Odoslaný - 05 november 2009 :  21:10:11  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
citácia:
a Azuritko velmi spravne napisal : nechajte to na Boha,

ved on uz vie kto a ako naplna poslanie manzelstva a aj bez nejakych pouciek z katechizmu

Pôvodne zaslal saxsax - 05 november 2009 :  20:48:59

Čo neviem posúdiť, o čom nič neviem, čo je pre mňa neznáme bude súdiť Boh. Ale ak vidím niečo jednoznačne porušujúce zásady katolíckeho manželstva v manželstve, ktoré bolo uzavreté ako katolícke, tak na to musím upozorniť. Ak je manželstvo medzi dvomi nekatolíkmi uzavreté na úrade, tiež môžem upozorniť, že niečo konajú zle z katolíckeho, či niekedy z morálneho hľadiska.

Rímskokatolík

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4003  ~  Člen od: 15 máj 2007  ~  Posledná návšteva: 27 apríl 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 05 november 2009 :  22:29:19  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:

Pôvodne zaslal saxsax - 05 november 2009 :  14:40:45

Ale isto. Ja na rozdiel od Vas uznavam vyssiu autoritu, ktora ma mandat od Boha. Vy uznavate len sam seba a Vasu "neomylnost"

V kazdom pripade tema bola o niecom inom, nie o nazoroch ateistov na posvatny zvazok manzelsky. Autorka temy svoju odpoved uz dostala, zvysok temy nema opodstatnenie.

Strana: z 3 Previous Topic: Vysetrenie ejakulatu - moralne, ci nie? Téma Next Topic: Homosexualita  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06