Všetky fóra
O fóre
Voľná diskusia
Platy lekarov (a inej inteligencie) |
|
V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
|
|
|
|
Odoslaný - 15 júl 2009 : 19:04:19
|
citácia: 1. Alesko nech študuje externe medicínu 2. Lekári nech otvoria súkromnú prax a plnohodnotne sa zapoja do trhu 3. Kto ostal, toho pozývam na pivo. V tej horúčave odporúčam iba čapovanú desiatku. Keď sa zvečerí a ochladí, môže byť aj nejaké to bororo ... Pôvodne zaslal Vlkodlak - 15 júl 2009 : 15:07:54
vlčklo to o tej praxi som im tu tvrdil x-krat. nechapem, stale sa sťažujú ako im je zle, ale keby im bolo naozaj zle, tak by bud už boli na svojej sukromnej praxi, alebo by robili pre sukromne kliniky, či robili medicinskych dilerov. len stale mi z toho vychadza, že lekari dokym nezarabaju viac ako iní, tak sa citia zakomplexovani, že nie su oni tí naj.
na medinu ma nedostaneš, aj ked niekedy mam pocit že na to aby som si otvoril sukromnu prax mi stačí si prečítať poriadne hrubú knihu, či preštudovať par knih na danu temu a môžem ísť robiť aspon obvodaka. |
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 júl 2009 : 19:07:50
|
citácia: V skutocnosti je to o tom, ze lekari nemaju moznost plnohodnotne sa zapojit do trhoveho systemu... Pôvodne zaslal Mato - 15 júl 2009 : 14:59:53
mato, keby nemali sa možnosť zapojiť, tak prečo sa potom toľkí o to snažia, a toľkí ten trhový mechanizmus využívajú, hm? ty tu hovoríš o pokutach ale ten človek čo odišiel na sukromnu prax tak biedu určite netrie. a určite nežije na štandard úrovni.
a ked sme pri tom, tak pri terajších častejších navštevach nemocnice(kvoli ktorým som nestihol reagovať na prispevky) som si všimol že lekari v nemocnici nemaju ani felicie, nie to ešte favoritky, 105/120 škody, alebo Lady či ine podivuhodne auta. ked teda tak yle zarabaju, tak odkiaľ na to beru, či prečo kupuju auta, ked nemaju ani na chlieb?
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 júl 2009 : 19:13:41
|
citácia: Ales, vy musite byt dislexik. Asi 5x sme vam v tomto fore uz napisali preco ist na sukromnu prax nic neriesi. Napisali sme Vam o tom ze to nie je trhovy mechanizmus ale statom riadeny bodovy system. Skuste si precita stare prispevky v tomto fore nez zacnete zasa pisat to iste stale dokola. Prave preto tam u Vas nie su surkomne ambulancie lebo sa to neoplati. Je to este viac stresu pre nic. Ja osobne poznam lekarov co jazdia na starych autach, tak ako vy poznate len lekarov na mercedesoch... A ako ste prisli na to ze iba ja zvidim? Ja som tu tusim jeden z mala ktory dopraje lekarom vyssie platy a to aj ucitelom, ktori na slovensku teda za vela nestoja len tak mmochodom.... Vy ste ten ktory zavidi lekarom ich platy a pisete ze maju byt ticho a vyzit z nich tak ako to zvladate Vy. Kazdy Vas prispevok to potvrdzuje. A neviem kedy sme si potykali? Pôvodne zaslal Tominko - 08 júl 2009 : 10:33:56
praveže naopak sukromných ambulancii je naopak veľa a neustale pribuda. keby sa to bneoplatilo, lekario by asi na sukromnu prax neodchadzali. a to že sa im to oplatí je vidieť na tom ako kde žiju.
ja so zavistou problem nemam. doprajem lekarom tolko kolko si zaslužia. len mi vadí skor to, že lekari nie su spokojní s tým čo majú a robia zo seba chudfatenka, hoci si žiju lepšie ako polovica populacie....a možno viac ako polovica. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 júl 2009 : 19:17:22
|
citácia: Ak vsak mate naozaj zdravotny problem, nezostava Vam nic ine ako nemocnica, lebo jedine tam sa robi seriozna medicina ALE za cenu milionovych, neustale narastajucich dlhov... Cize mam dve moznosti - vykaslat sa na skutocnu medicinu, predstierat cinnost v "sukromnom" centre a cosi zarobit, alebo ostat v nemocnici za par supov a dufat, ze mi dovolia robit skutocnu medicinu (co tiez nie vsade urobia, lebo sa snazia znizit dlhy, ktore ale vyplyvaju z nastavenia systemu, ako sme spomenuli vyssie). Alebo mam vlastne este tretiu - vykaslat sa na to a ist robit tam, kde ludia vedia, ze medicina nie len ze nie je zadarmo, ale je aj neskutocne draha a limitujuci faktor nie je cena spotrebneho materialu ako tu, ale cena lekarovej prace. Pôvodne zaslal Mato - 08 júl 2009 : 11:49:12
mato, ale ked potom ti ide o medicinu, prečo ta potom trapia peniaze? v tomto prispevku si teraz riadne protirečíš, teda aj voči ostatným čo tu píšeš
vravíš o dvoch možnostiach 1. zarabam tolo kolko mi da štát ale robím skutočnú medicinu 2. zarabam nadštandard ale kvazi elemntarne ukony.
tak vlastne o čo ti ide: o medicinu či o peniaze? alebo ako vidim, chceš spojiť obidve možnosti do jednej? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 júl 2009 : 19:22:15
|
citácia: U vodica autobusu ano ? Viete kolko moze on jednym omylom zabit ludi ? Zamyslali ste sa niekedy nad tym , aky ma on plat ? Pôvodne zaslal amerika1 - 08 júl 2009 : 14:26:35
su aj ine profesie kde ľudia maju na zodpovednosti ludske životy...ale to lekari nevidia,
tiež mam dojem ako ty, v inych prispevkoch to presne vystihuješ. že tu je problem len neustaleho sa dožadovanai sa penazi. a poviem otvorene, aj ked ma mnohi odsudia, nemierneho.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 júl 2009 : 19:25:10
|
citácia: malo zaplateny = sprosty jak cviceny simpanz za volantom V3S Pôvodne zaslal Rarach - 08 júl 2009 : 14:33:45
rarach, ale nemyslim si že amerikovi ide o to aby malo zarabali. a lekari ti nemocniční čo som mal možnosť vidieť, tak určite nechodia ani na feliciach, nieto ešte horších. kto neverí nech sa ide pozrieť do trnečianskej nemocnice, a to sa hovorí že je jednou z najhorších nemocnic na slovensku |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 júl 2009 : 19:29:02
|
citácia: Zdrojov je dost, plytva sa nimi na dennej baze. Ich tvorba a prerozdelovanie zakonmi v rukach statu je nespravodlive. Za to lekari nemozu. Pôvodne zaslal Rarach - 08 júl 2009 : 15:27:08
s týmto suhlasim. ale...
problem je ten, že lekari sa citia ukrivdení, ak žijú na štandard úrovni, a tvrdia že sa majú zle. pritom žijú ľudia, dlaeko pod úrovnou štandard, i pod úrovnou dôstojnosti a dokážu sa prebíjať životom bez toho, aby neustále nariekali ako sa majú zle. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 júl 2009 : 19:37:29
|
citácia: citácia: Staci jednoduche riesenie nech poistovna preplaca lekarsku starostlivost pacientovi a nie poskytovatelovi A nech ma pacient moznost tieto peniaze minut trebars aj v zahranici . Pripadne si doplatit rozdiel A slovenski lekari pokapu hladom Sposobov ako to urobit je nespocet A pekne na blocky z registracnej pokladne Za co a kolko Pôvodne zaslal amerika1 - 08 júl 2009 : 15:54:55 Toto jednoduche riesenia ma jeden hacik - musi sa totitz dovolit uctovat trhova cena. Keby sme zacali uctovat trhove ceny, panovi amerikovi nechali nech ich zaplati a potom nech si peniaze vymaha od poistovne, ktora by mu zaplatila svoju predstavu o cene a nie to, co pan amerika realne zaplatil, tak by od hladu "skapal" pan amerika a nie lekari. Pôvodne zaslal Mato - 08 júl 2009 : 19:26:52
mato maš pravdu a vyastihol si háčik problemu. lebo jeden lekar si za výkon vzpýtal 10 EUr druhý 20 EUr bývajú cca 2 km od seba v jednom meste.
ale riešenie by bolo keby tie tabulkové ceny jednotne určil nejaký lekarský konsenzus, aby nemohli ukazovať prstom, že poistovne vymysleli....samozrejme s prihliadnutím na region, či iné veci potrebne pri určení ceny.
mato, myslim si však že problem "lacných lekárov" vzplýva aj z nastavenia štátu, ekonomiky, a hlavne z HDP. a myslím si že štát ktorý vie dotovať niektorých spoluobčanov, aby celý život žili niečo nad úrpovnou životneho minima, a pritom rozhodne si dokážu dopriať satelity, cigaretle každý den, a alkohol.... tak by sa mal zamyslieť sam nad sebou. a na druhej strane, keby sme šli na východ tak topotom môžem kludne na ukrajinu či inde, kde je enkonomika horšie na tom, a povedať si tiež že tam su lekari lacna pracovna sila. ale otvorim zvlašť temu k tomuto problemu.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 júl 2009 : 19:45:22
|
citácia: citácia: Lekári - ak väčšina drie za 12 000, nezatvárajte pred tym oči. Nie ste "inteligentna šľachta" s privilégiami. Pôvodne zaslal yyyno - 08 júl 2009 : 22:21:46 Ale je. A nielen slachta s privilegiami, ale kludne aj mali panovia bohovia. pretoze v momente, ked nad pacientom zastane chirurg s kudlou v ruke, zrazu sam pacient si zela, aby sa lekar podobal tomu Najvyssiemu. Pôvodne zaslal Rarach - 08 júl 2009 : 22:28:35
no šak to je ťažisko problemu. spoločenský status lekara je veľmi vysoký. takže z celej debaty mi akutrat vyplýva to, že lekari chcu mať prachy, aby dostáli tomuto spoločenskemu statusu ktorí majú.
a aby som nebol obvinený zo závisti - sú lekári ktorí si tento status zaslúžia, lebo sa aj sami o to pričinili. a verím že za ým stoja možno aj dni, nielen hodiny driny a štúdia, práce emocii, a pod.
ale plne súhlasim s maťom, z obvodaka sa stal akýsi "dispečer". čo sa týka ostatných lekarov, tak si myslím, že je dobre že tí lekari na sukromnej praxi riešia tie elementárne problemy, neviem čo by potom hovoril, keby chodili ludia s primitívnzmi problemami do nemocnice. myslímsi že v tomto štát trochen pomohol odborným lekárom, aby sa venovali len svojej odbornej robote. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 júl 2009 : 20:02:18
|
citácia: citácia: Napr. podla americkeho Battelle Institute priemrna cena transplantacie srdca V USA stoji 658 tisic USD. Na Slovensku podla SUSCH stoji transplatacia srdca okolo 2.5 milionov SKK, coz je podla dnesneho kurzu cca. 117 tisc USD. Pôvodne zaslal Tominko - 09 júl 2009 : 17:21:08 A v com spociva takto zasadny rozdiel ceny, ak obidva timy, ci uz ten v usa ci uz tu na slovensku pouzivaju tu istu techniku a ten isty material? Napoviem Vam - u nas je pracovna sila-lekar prakticky zadarmo, v usa nie... Pôvodne zaslal Mato - 12 júl 2009 : 15:25:17
matopýtam sa lebo neroyumiem: v tej cene v usa aj SVK je zahrnuta aj cena prace? ak ano, ako určim ktorý lekarský výkon stojí? ako som vyššie dvaja lekari v ramci jedneho mesta si za ten isty výkon účtovali dvojaký poplatok.
maťo, sa mi ale nepáči že sa porovnávaš neustále s usa: keby si povedal, travim XY hodin pri praci, pridem domov študujem....a si myslim že za taku drinu si zasluhujem viac, tak z tohoto pohľadu sa da akceptovať tvoja požiadavka o vyšší plat. Ale tvoje celkove sťažovanie mi pripada ako : druhí zarabaju viac, tak ja som chudatenko, lebo aj ja chcem tolko zarabať. a to už je z pohľadu katolickej moralky nie košer.
preto mam celkove vyhrady k platom lekarom - teda ide o dovod prečo sa sťažuju.
inač suhlasim s toeriu platov, ktora tu bola spomenuta, že profesia by sa mala hodnotiť aj od dostupnosti, požiadaviek na človeka a na vzdelanie. Z tohoto pohľadu neviem však pochopiť to, že učiteľa sice navonok by mohol ísť robiť každý, ale tiež sa na školy kladu naroky na kvalifikovanu osobu - dokonca v predmete ktorý učí. čiže nie vzštudovana barskaá škola, nie barskaký predmet. Potom by aj mali učitelia mali dostávať viacej, pretože su už viacej špecializovaní, a majú tiež, hlavne morálnu zodpovednosť, aj ked na niektorých pracoviskách(nemyslím zdrav. školy, ale učiteľ je zodpovedný za život žiaka počas celého jeho pobytu v škole a počas vyučovania) je to aj fyzická zodpovednosť (vieme o školach tak u nas, aj v usa, finsku, rakusku... kde učitel nezabranil krviprelievaniu, či ublíženiu na zdraví)za človeka. a v tomto smere tiež platí, čo z toho, že by som žiakovi ani vlasok neskrivil, keby som ho do života priniesol s neurotickými poruchami, depresiami povezdme z fyziky a pod. nehovoriac, že 90 percent času som si v škole pripadal ako policajt, ktorý dávca pozor na to ako sa ľudia správajú, teda aj ja voči žiakom. Myxslím si však, že učiteľské platy sú v pohode, a pokiaľ nie su naroky extra veľké, tak sa da z neho minimlane slušne vyžiť. akože z tohoto pohľadu by som učiteľom určote okrem valorizácie platy nezvyšoval. problem je všľak v tom, že učiteľ po uplznutí školského roku môže ísť rovno na psych. liečebnu a ked sa venuje školstvu viac ako 5 rokov, tak je to diagnoza na celý život.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 júl 2009 : 20:28:10
|
Zadefinujte si dva okruhy 1, spravodliva mzda vo svetle socialneho ucenia Cirkvi 2, vezmime danove priznania lekarov a porovnajme ich s ich majetkovymi pomermi Ked sa povie majetok hned kazdy krici , to je komunizmus do majetku nikoho nic nie je Akoze nie je Stat ma pravo vediet , ci je majetok nadobudnuty legalnymi prostriedkami , ci nepochadza z trestnej cinnosti Nie nema ? Tak potom je to libertiansky pohlad na problemy Ale nie katolicky Vela lekarov by neobstalo To predsa tiez patri k pojmu spravodlivost Ak ma niekto vyssie vzdelanie a vyssie postabenie v spolocnosti je povinny aj podla toho sa spravat a ked sa spravodlivosti dozaduje , tak aj spravodlivo konat Kto viac dostal , od toho sa bude aj viac pozadovat |
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 15 júl 2009 : 21:30:39
|
Lekári môžu byť radi, že vlastne majú, kde pracovať.. zatiaľ. Je možné, že to dlho nepotrvá a tí, ktorí tu zostanú, to nebudú stačiť utiahnuť. Veď kto by sa mladému lekárovi čudoval, že na Slovensku nezostáva. Problémom nie sú iba nízke platy, ale v neposlednom rade aj množstvo primitívov, ktorých majú liečiť a od ktorých sa namiesto vďaky dočkajú len opovrhovania. (napr. Ales - otrok svojich rigidných dogiem, neschopný akéhokoľvek kognitívneho spracovania cudzích názorov.. len pre zaujímavosť - Nevystupoval si v minulosti pod prezývkou Alesko?)
Pozrime sa na tú ostatnú inteligenciu: IT, ekonómovia, pedagógovia... IT pracovníci sú jednými z najlepšie platených na Slovensku, dokonca porovnateľne s okolím. Je pravda, že aj kríza im dosť ubrala, no prečo oni majú právo na dobré platy (ostatne aj piloti majú platy ako napr. v Nemecku). Ekonómia sa nie náhodou nazýva Najťažší gympel v Blave, resp. v Prahe, podľa toho kde práve študujete. Ľahké skúšky, po škole dobrý plat v banke, či kde a zamestnanie už popri štúdiu (mám známeho, ktorého v 2. roč. vyhodili z Fei-ky a úspešne študuje na Ekonomickej, pracuje na polovičný úväzok za 12000 mesačne). Pracujú medici popri štúdiu? Asi sa im nechce. Alebo žeby nemali čas? Na ktorej fakulte sa chodí každé ráno 5 dní v týždni od 4. ročníka do nemocnice? Veruže na lekárskej a to nehovorím o nepovinných prednáškach. Ďalej si treba pripočítať letnú prax. Pedagógovia nemajú najlepšie platy, no ale čo by chceli za päť či šesť 45 minútových hodín denne. Musia síce pracovať aj doma, no to musia predsa aj lekári. A náročnosť štúdia tiež nie je hrozivá. Pedagogiku nedokončí len ten, ktorý je neskôr prijatý na školu, na ktorú chcel ísť väčšmi. V čom je myslíte náročnosť jednotlivých vysokých škôl? Prečo sa budúci pedagóg v horšom prípade učí na skúšku pár dní a medik pár týždňov? Netreba pripomínať, že to bude asi počtom strán, ktoré treba zvládnuť, no asi treba pripomenúť, že tých pár strán čosi aj viac stojí a tie informácie treba aj často aktualizovať (pre menej chápavých - treba kúpiť novú drahú knihu).
Medicína je drahá služba a to nie len finančne. Do samotného štúdia je investované množstvo času a úsilia, viac ako na iných fakultách. V zamestnaní je väčšia zodpovednosť ako inde, je to rizikové povolanie, nehovoriac o sociálnych aspektoch, viď tu prítomné názory, či najväčšia rozvodovosť (lekár asi nie je so svojou rodinou tak hojne ako učiteľ, hlavne v lete). Nevidím dôvod prečo by lekári nemali mať najvyššie platy.
To čo tu Ales píše o 1000 euro, tak si musí uvedomiť, že to je priemerný plat. Lekári sa majú nad priemer po atestácií, ktorá pri väčšine odborov trvá 5 rokov, no dovtedy zarábajú ako brigádnici. V nemenovanej okresnej nemocnici má na pediatrii primár 1000 eur, no to je jediný. Mladé doktorky, čo tam pracujú majú 17000Sk (564eur) a to aj so službami.
Tak sa zamyslite, či je to dôvod k sťažnostiam. |
Počet príspevkov: 228 ~
Člen od: 21 jún 2008 ~
Posledná návšteva: 09 október 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 júl 2009 : 00:16:23
|
Kaifas,
dakujem ze konecne normlanu odpoved. Potesili ste ma, ze aj na Slovensku su nomalni, nezavistlivi ludia, ktori pochopili situaciu s lekarmi.
Ja nie som lekar, ale 100% suhlasim ze lekar ako celok su nedoplateni a v spolocnosti nedoceneni. |
Krajina: USA ~
Počet príspevkov: 77 ~
Člen od: 05 apríl 2005 ~
Posledná návšteva: 14 marec 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 júl 2009 : 07:53:39
|
Normalni , nezavislivi ludia vidia problemy spolocnosti ako celku a nevytrhavaju ich z kontextu a nesnazia sa ich atomizovat a riesit oddelene. Dokazete pochopit , ze kazdy problem ma hlbsie priciny a bez riesenia celkovej situacie je akekolvek riesenie odsudene na neuspech ? Normalne je predsa problem zasadit do celospolocenskeho ramca a hladat riesenie , ktore je priesecnikom vsetych faktorov , ktore na dany problem maju vplyv.
|
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 16 júl 2009 : 07:56:25
|
Problémom nie sú iba nízke platy, ale v neposlednom rade aj množstvo primitívov, ktorých majú liečiť a od ktorých sa namiesto vďaky dočkajú len opovrhovania. (napr. Ales - otrok svojich rigidných dogiem, neschopný akéhokoľvek kognitívneho spracovania cudzích názorov.. len pre zaujímavosť - Nevystupoval si v minulosti pod prezývkou Alesko?)
Ako si dovolujete nazyvat niekoho primitivom ? Mnozstvo primitivov , ktore maju liecit ! To je citat! Aka hlbka , aky postoj hodny katolika a katolickeho fora ! Toto je proste ukazka Lekar , ktory mal v societe , v ktorej posobil vaznost , a to prirodzenu vaznost , bez toho , aby sa jej dozadoval , nikdy nikoho primitivom nenazve. Elity , ktore boli skutocnymi elitami sa vzdy snazili vidiet pricinu problemov a riesit ich Preto sa angazovali na vsetkych spolocenskych urovniach. Lekar nebol len tym , ktory lieci . Lekar vedel , ze clovek ma nesmrtelnu dusu, lekar vedel , ze je aj cas , kedy clovek potrebuje knaza , lekar vedel , co treba robit , ked sa priblizil cas odchodu cloveka z pozemskeho bytia , lekar vedel poradit v mnohych inych oblastiach uplne vsedneho zivota . Zaujimave , ze na katolickom fore o tom nepadne ani slovo . Ani jedno jedine . Ako by clovek bol len zhluk buniek a choroba chyba v organizme . Dnes staci napisat zopar liberalnych blabolov a inych nazvat primitivom a vsetko je hned vyriesene . Ze v skutocnosti su socio-kulturne procesy v spolocnosti hlbsie a zlozitejsie , ze zijeme v dobe relativizacie hodnot , ze sa stracaju prirodzene autority a ucta k inym , ze to ma dopad vsade kde sa len pozriete , nic z toho nezaujima. Prirodzena autorita , alebo ak chcete elita , ktora nou skutocne je sa nemusi dozadovat spolocenskeho uznania . Ma ju a to prirodzene . Neelity ich primaju bez toho , aby im to niekto pripominal , pretoze citia ich potrebu . Z dejin je dostatok prikladov , kedy tkz. primitivi sa postavili na obranu prirodzenych autorit. Problem na Slovensku ma hlboke korene 1 . pred sto rokmi malo Slovensko jedneho vysokoskolskeho profesora . 2 . po vojne mlada inteligencia bola totalne znicena . Nielen ludacka ale paradoxne aj komunisticka ( Clementis , Husak , Novomesky a ini ) Ti co ich nahradili nemaju volu byt skutocnymi elitami , vodcami To , co nam vladne je karikaturou skutocnych elit . Nemaju spolocenske uznanie , pretoze v skutocnosti nie je dovod , aby ho mali . |
|
|
|
Odoslaný - 16 júl 2009 : 08:51:51
|
Ked kedysi prechadzal pohrebny sprievod , prislusnik napriklad silovych zloziek statu bol povinny salutovat . Vzdat mrtvemu poslednu uctu na tomto svete . Sklonenie sa pred majestatom smrti Ak sa kedysi veriaci modlil , aby ho Boh usetril od nahlej smrti , dnes sa clovek modli , aby netrpel V spolocnosti ohlupnutej liberalizmom , clovek povazuje za pozehnanie , ked clovek padne a je mrtvy. To je totalne zblbnutie . To , co kedysi bolo z ludskeho pohladu totalnym nestastim , o co clovek prosil Boha , aby ho minulo , sa dnes povazuje za pozehnanie a clovek sa toho dozaduje , lebo to povazuje za dobro . Totalne prevratenie hodnot . Ak kedysi bola zena- matka v ucte , ak sa vychova a strastlivost o deti povazovala za to nejlepsie , najdolezitejsie , najvysie pred Bohom aj spolocnostou , dnes je priblbly leberalny system nastaveny tak , ze matka starajuca sa o deti je dobrovolne nezamestnana a musi si este platit socialne poistenie Spolocnost povazuje za uspech , ak zena vyzera ako poulicna prostitutka a ak dosiahla spolocensku karieru Matka zodrata obetou je primitivna , na smiech , ktora v zivote nic nedokazala , ktora nema tucne bankove konto a uspesnu karieru O akej spravodlivosti chcete v takej krajine hovorit ? Od takej matky , ktora sa zodrala pri vychove deti lekar nema ziadne zabrany vziet uplatok , ak potrebuje napriklad endoprotezu Aku spolocensku uctu si taka moralna troska zasluhuje ? Aku spravodlivost chcete v takej spolocnosti budovat ? |
|
|
|
Odoslaný - 16 júl 2009 : 15:12:26
|
kaifas, ale ja nemam problem s ucitelskym s platom. eby si pozorne cital, tak by si si precital že z učitelskeho platu sa da slušne vyžiť, ked sa chce. ale ako vidim, ked chce niekto niečo ine vidieť tak tam vidi niečo ine.... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 júl 2009 : 15:14:39
|
citácia: Kaifas, dakujem ze konecne normlanu odpoved. Potesili ste ma, ze aj na Slovensku su nomalni, nezavistlivi ludia, ktori pochopili situaciu s lekarmi. Ja nie som lekar, ale 100% suhlasim ze lekar ako celok su nedoplateni a v spolocnosti nedoceneni. Pôvodne zaslal Tominko - 16 júl 2009 : 00:16:23 nemyslim si že len lekari su tu nedocenení.
a na druhej strane, to s čím ludia nie su spokojni, tak to nie su lekarske platy, ale lekarske fnukanie, ako keby žili najhoršie zo všetkých ľudí na Slovensku,. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 júl 2009 : 15:21:57
|
amerika, marna snaha. dnes svetu vladnu peniaye, a ich ziskavanie.
dnes už sa spokojnosť a katolickosť nenosí, je to vlastne na smiech. Vieš, kedysi ludia prijimali to aký mali život, lebo verili v Spravodlivosť ktorá pride po smrti, a ktorá im nahradí každé úkorie tohoto života. Dnes ľudia túto nahradu chcú mať tu a teraz a bezpodmienečne hned. A vieme akí ľudia dostávajú odmenu ešte v tomto živote.
a dufal som že maťo, ako zakladajuci katolik tohoto fora bude mať v sebe to, že si povie "Dobre, Pane, Bože, nemam toľko koľko by som chcel, ty vidíš prečo to tak nie je. Ale vkladam seba i ostatných mne zverených do tvojich rúk, lebo viem že si sa o nas staral, staraš sa o nas neustale a nadalej sa starať budeš".
o toto mi išlo. že maťo a hlavne tomino pochopí o čo mi ide, ale ako vidim, pre Tomina sú dôležitejšie peniaye a nie večná spása. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 júl 2009 : 16:15:39
|
No ked si budem musiet lahnut na operacny stol, budem Bohu dakovat, ak si nado mna stane anesteziolog (ako) Mato a zoberie zodpovednost za to, ci sa este zobudim na tomto svete.
Tato jeho zodpovednost je na dennej baze a aj preto ziadnymi peniazmi nevycislitelna. Pokial takych ako on zo zdravotnictva vystveme len preto, ze objektivne nie su doceneni smiesnymi euracmi, v prd vo vetre sa premenia vsetky "katolicke sentimentalne nariekania, ako bolo kedysi a ako ma byt dnes".
|
Počet príspevkov: 3722 ~
Člen od: 18 január 2008 ~
Posledná návšteva: 10 jún 2024
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 júl 2009 : 17:22:02
|
rarach. ale tu ide o princip, nie o eura. tu ide že lekari tvrdia, že sa maju zle. to pre mna de facto znamena, že žiju na nizkej urovni, prežívaju z mesiaca na mesiac a pod. realita je však iná. otázka neznela, či lekár je docenný, ale či sa mu žije zle. Ale žiaden lekar pri svojich prijmoch nemôže povedať, že nemôže žiť minimalne na slušnej úrovni tak aby si počas mesiaca nemohol dopriať nejaké dobre jedlo, nedokazal si zaobstarať slušné auto, minimalne o stupen lepšie ako je felicia, aby si nedoprial nejaký výlet. Lebo ked toto ludia zvladajú mať pri polovičných platoch ako su lekarske, tak potom je otazka čo vlastne žiadaju lekari. a dokonca ked sa z minimalneho dochodku da ušetriť na dovolenku pri mori, tak z lekarskeho to musi bzť minimalne na 5* uroven bez problemov. a toto si myslím je podstata celej debaty o ktorej sa tu reč začala. nie o to, či su alebo nie su lekari doceneni. ale či dokážu zo svojho platu normálne vyžiť.
p.s. ja keby som bol na operačnom stole, tak by som bol rád keby som sa už z operácie nezobudil. a pravdu povediac, pre mna su privatni lekari len nahanačí Eur, ktorí človeka neošetria tak, aby mal raz navždy pokoj, ale tak, aby mali aj pacientov nabuduce. takže z tohoto pohľadu takýto lekari nie su pre mna lekari, ale medicinsky obchodnici . |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 júl 2009 : 17:29:44
|
citácia: Pokial takych ako on zo zdravotnictva vystveme len preto, ze objektivne nie su doceneni smiesnymi euracmi, v prd vo vetre sa premenia vsetky "katolicke sentimentalne nariekania, ako bolo kedysi a ako ma byt dnes". Pôvodne zaslal Rarach - 16 júl 2009 : 16:15:39 mna zaujima jedna vec. ked človek opušta strednu školu a vybera si výšku, tak musí vedieť čo takato voľba obnáša. a minimalne ak nie pred, tak počas študia sa k tomu dostane.
tak je na mieste otázka: je lekár lekárom preto že chce zarábať, alebo pretože chce robiť medicinu? Je lekarčina povolaním, či zamestnaním? ak lekari maju sťažene podmienky, prečo ludia idu do mediciny, a neutekaju z nej ako z inych profesii? Verím, že mnoho ľudí ide na medinu, lebo vidí v tom slušnú zarobkovú činnosť. Prečo ked maju lekari možnosť robiť privatne, tak sa stažuju ako je im v štátnom sektore zle? Prečo ked existuju sukromne kliniky, tak lekari nejdu robiť tam, a tam by robili to iste čo v nemocnici, len za ine prachy? Alebo, prečo neurobia nič preto, aby im štát o to viac prilepšil? Vieš jedna vec je sedieť na zadku a fnukať ako je mi zle, a druhá strana je aj preto niečo urobiť.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 júl 2009 : 20:54:50
|
citácia: mna zaujima jedna vec. ked človek opušta strednu školu a vybera si výšku, tak musí vedieť čo takato voľba obnáša. a minimalne ak nie pred, tak počas študia sa k tomu dostane.
Prave preto na Slovensku drasticky klesol pocet uchadzacov na lekarsku fakultu. Mladi si uvedomuju, ze je to narocne studiu, narocne povolanie a zamestnanie a k tomu vsetkemu NEZAPLATENE a radsej idu na ekonomiu, pravo a pod.
citácia: tak je na mieste otázka: je lekár lekárom preto že chce zarábať, alebo pretože chce robiť medicinu? Je lekarčina povolaním, či zamestnaním? ak lekari maju sťažene podmienky, prečo ludia idu do mediciny, a neutekaju z nej ako z inych profesii?
Ako som napisal vyssie, stale menej a menej mladych sa hlasi na medicinu a vela ludia odtial uteka do zahranicia a aj do inych profesii. Neviem kde ste zobrali ze lekari hufne neutekaju. Ved aj jeden z hlupych ministrov zdravotnictva (zatial slovensko ani normalneho nemalo) komentoval tento exodus lekarov, ze sak pridu lekari z Ukrajiny na Slovensko...
Filizoficka otazka ci je lekar lekarom lebo chce zarabat alebo robit medicnu je dost na hlavu postavena. Lekar tak ako kazdy iny musi uzivit rodinu, postarat sa o seba a k tomu vsetkemu, musi nesutale studovat, kupovat si priserne drahe knizky, chodit na rozne skolenia a stretnutia a to sa zial bez penazi neda. Takze to iste by sa dalo povedat o kazdom povolani nie? Preco pravnici uctuju? Ved aj pravnik je povolanie a ma pomahat ludom predsa? Tak by to mal robit zadarmo podla Vasej teorie nie?
citácia: Verím, že mnoho ľudí ide na medinu, lebo vidí v tom slušnú zarobkovú činnosť.
No to jedine mozete -- verit, pretoze koli peniazom sa tam nechodi. Ked, tak je to rodinna tradici alebo v tom mnohi este milne vidia prestiz, vystudovat medicinu... Urcite nie peniaze...
citácia: Prečo ked maju lekari možnosť robiť privatne, tak sa stažuju ako je im v štátnom sektore zle?
Uz sme to to prebrali x-krat a zda sa ze vacsina navstevnikou tejto temy su dislexici, tak skusme este raz.
Pretoze odchod do privatnej praxe neznamena primerany zarobok a limituje Vas v tom aky odbor medicny budete vykonavat. Aj ked sa to honosne nazyva sukromna prax tak su lekari nuteni uzavriet povinnu zmluvu so zdravotnymi poistovnami a riadit sa ich bodovym systemom, ktory nie je trhovy. Ak by si mali vsetci sukormni lekari moznost uctovat trhove ceny, tak by pol Slovenska umrelo na nemoznost sa liecit... Precitajte si starsie prispevky kde to uz bolo x-krat vysvetlene...
citácia: Prečo ked existuju sukromne kliniky, tak lekari nejdu robiť tam, a tam by robili to iste čo v nemocnici, len za ine prachy?
Plati to iste co som napisal hore, pretoze to vobec nie je o "inych prachoch", je to ten isty bodovy system, ktorymi su viazane aj nemocnice a navyse nemocnice aspon dostanu nejake statne dotacie a sponzorstvo na nakup pristrojov a CTciek, MRI a pod. ktore ak nemate predstavu sa pohybuju v desiatkach milionov SKK, takze ziadny sukromny lekar si to nebude moct dovolit a tudiz robit to iste co v nemocnici ale za ine prachy... Neviem kde na tieto naivnosti chodite... Nemyslite ze keby to bol taky super vynosny business ako pisete tak by boli vsetky nemocncie uz davno 100% sukromne?
citácia: Alebo, prečo neurobia nič preto, aby im štát o to viac prilepšil? Vieš jedna vec je sedieť na zadku a fnukať ako je mi zle, a druhá strana je aj preto niečo urobiť.
A co maju pre to urobit, ked ich verejnost nepodporuje a este aj zakon je proti nim, leo nemozu ist do strajku. Keby mohli ist do strajku a odmietli by 100% liecit povedzme mesiac tak by si ludia velmi rychlo uvedomoli aki su potrebni a nieco by sa urobilo, ale to oni zial nemozu...
Smietiari idu do strajku, vsade je spina a smeti tak sa politci velmi rychlo ponahlaju to riesit. Vsetci vedia ze lekari nemozu odmietnut liecit tak sa na nich kasle...
Pôvodne zaslal Ales - 16 júl 2009 : 17:29:44 [/quote] |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 júl 2009 : 02:08:31
|
citácia: Ale žiaden lekar pri svojich prijmoch nemôže povedať, že nemôže žiť minimalne na slušnej úrovni tak aby si počas mesiaca nemohol dopriať nejaké dobre jedlo, nedokazal si zaobstarať slušné auto, minimalne o stupen lepšie ako je felicia, aby si nedoprial nejaký výlet. Lebo ked toto ludia zvladajú mať pri polovičných platoch ako su lekarske, tak potom je otazka čo vlastne žiadaju lekari. a dokonca ked sa z minimalneho dochodku da ušetriť na dovolenku pri mori, tak z lekarskeho to musi bzť minimalne na 5* uroven bez problemov. a toto si myslím je podstata celej debaty o ktorej sa tu reč začala. nie o to, či su alebo nie su lekari doceneni. ale či dokážu zo svojho platu normálne vyžiť.
Tu sa krasne daju pouzit fakty a potvrdit, ze fantazirujete. Ak ma niekto mesacny plat v hrubom povedzme 450 EURO, tak mi povedzte ako sa z takehoto platu da naserit na auto, dovolenku a to popri plateni za potraviny, elektriku a ine energie a dalsie bezne vydavky?
Ak chcete tak tu mozeme urobit kratke matematicke vypocty. Mozeme spisat kolko stoji prenajom garzonky, elektrika, voda, plyn v nej, nakup minimalnych potravin, kolko stoji nasmejdovejsie nove auto a kolko stoji cesta k moru a uvidime ci Vam tam matematika vyjde.
Toto je totiz paradox slovenska, ze HDP a spotreba obyvatelstva nesedia. Takze slovac musi mat kopu bocnych nepriznanych a nezdanenych prijomov, alebo su vsetky statistiky na hlavu postavene lebo inak to vsetko nesedi a to sa Vam tu snazim vysvetlit uz par dni.
Uvital by som ak by sem niekto spisal realne cisla z ich domacnosti, kolko stoji najomne, prejanom, potraviny, eletkrika a pod. a uvidite ze ten sumar vam nijako nevyjde. A to uz nehovorim ze na Slovensku ma uplne kazdy mobil, este aj nezamestnani a bezdomovci... A aj cigani si chodia po podporu v nezamestnanosti na autach s SPZkami z Anglicka a vsetci maju mobily... Tak nech mi to uz konecne niekto vysvetli pomocotu realnych cisiel!
citácia: p.s. ja keby som bol na operačnom stole, tak by som bol rád keby som sa už z operácie nezobudil.
Nebavi Vas zivot? Zaujimava teoria, co ked Vam bude trebat vybrat iba slepe crevo a inak ste uplne zdravi? Aj tak sa nebudete chciet prebrat z operacie? Ci pre Vas nutnost operacie iba automaticky znamena ze uz ste smrtelne chori a je po Vas? No to teraz potvrdzuje Vasu nainvu predstavu o medicine. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 júl 2009 : 07:03:15
|
citácia: No ked si budem musiet lahnut na operacny stol, budem Bohu dakovat, ak si nado mna stane anesteziolog (ako) Mato a zoberie zodpovednost za to, ci sa este zobudim na tomto svete. Tato jeho zodpovednost je na dennej baze a aj preto ziadnymi peniazmi nevycislitelna. Pokial takych ako on zo zdravotnictva vystveme len preto, ze objektivne nie su doceneni smiesnymi euracmi, v prd vo vetre sa premenia vsetky "katolicke sentimentalne nariekania, ako bolo kedysi a ako ma byt dnes". Pôvodne zaslal Rarach - 16 júl 2009 : 16:15:39
Pan Rarach Kto zabezpecoval zdravotnu starostlivost v minulosti . Preco musela byt Cirkvi odobrata majetkova zakladna , ktore dostupnu starostlivost zabezpecovala ? Preco musela byt Cirkev totalne vytlacena z tohto pola ? Samozrejme , este posobit moze otazka je dokedy Viete co sa predsa teraz deje okolo starostlivosti o starych , Cirkev je vytlacana z tohto pola v priamom prenose Este jedna poznamka Pokial tomu hovorite sentimentalne nariekania ja tomu hovorim inak Pokojne sa vam moze stat , ze sa neprebudite uplne z inych dovodov . Viete , ze v Holandsku sa uz starsi ludia boja ist do nemocnice ? Viete preco ?
Prekvapuje ma , ze ste na cely problem nezvolili trosku sirsi pohlad Asi ked ide o tie ako vy hovorite smiesne eurace , tak videnie suvislosti je katolicke sentimentalne nariekania ?
|
|
|
|
|
|
|