citácia:
Aj v suvoslosti s inou diskusiou na tuto temu beha mraz po chrbte mne, ked si uvedomim, ze dnesna sekularna spolocnost povysuje zdravie na absolutnu hodnotu a tvrdi, ze snaha o jeho zachovanie nemoze byt hriechom.
Najmä keď pod zdravím sa účelovo chápe všeličo možné, čo s ním vlastne už nemá veľa spoločného.
citácia:
mato nemusime to ale zas hnat do extremu mozno ten clovek len cel apelovat na niektore fanaticke priistupi viz jehovisti ktory necu ani transfuziu
A ja sa pýtam - čo je zlé na ich hodnotách a ich ochote pevne si za nimi stáť?
Len to, že sa nám nepáčia a nesúhlasíme s nimi?
citácia:
a nerovna sa niekedy zabitie lekarskej necinnosti?? podla mna je jedno ci niekoho zastrelim alebo mu nevykonam zakrok ktory y mu zivot mal zachranit... tak neni mozne ze aj zakazovanie urcitych lekarskych zakrokov moze pochadzat od diabla pokial maju tie zakroky zachranit ludsky zivot tak ich neuskutocnenie sa vlastne rozvna vrazde nie_?
No a druhej strane vykonanie zdravotneho zasahu na cloveku, ktory s nim nesuhlasi sa rovna telesnemu nasiliu.
citácia:
- jasne, uznavam, moze byt... jednoducho som chcel len naznacit ze to NEZABIJES je nie tak jednoznacne, staci na to vyhladavac v biblii ... a tam pti tych slovach sa zamota i to co tam nepatri ... bolo to narychlo... staci si dat trochu viac casu a najde sa tam dost prikladov kedy Boh nariaduje zabit, trestat ...
Sám si si odpovedal - bolo to na rýchlo a povrchne. Bez znalostí podstaty a súvislostí a teda úplne nesprávne.
citácia:
ja este k povodnej teme by som rad iked my bolo povedane nech sa radsje nevijadrujem ale mne slo len o to ze ci je vadsi hriech podstupit neaky zakrok za zachranu zivota alebo ho nepodstupit a tym vlastne spachat samovrazdu bo pokial mozem lekarskym pristupom znicit nasledky choroby alebo ju aspon skorej odhalit a neskusim to je to sebaposkodzovanie,
Zase otazka mimo znalosti suvislosti. Hovoríš o voľbe podstúpiť / nepodstúpiť bez znalostí súvislostí.
citácia:
a dalej by som cel dat na vedomie ze mnohe lekarske praktyky mali velmi temne zaciatky transplantacie a pod stojace aj an vyskumoch ludi ako napr mengele hm neni uzivanie takychto poznatkou ktore boli nadobudnute za cenu vlastne hriechu tez hriesne?
Aj taká pitva bola svojho času hriešna, nezákonná a "temná".
citácia:
Milan a ty mas nejaku vlastnu skusenost zo svojho okolia...lebo interupcia ( zabitie dietata) je nepripustne nielen preto, ze to cirkev hovori ale je to predsa ( aspon pre mna) uplne samozrejme...a v podstate niet o com diskutovat...predsa si nepojdem dat dobrovolne usmrtit vlastne dieta ( ci je malicke a ma 5 cm alebo vaziace 2,5 kg) stale je to dieta.
Niekotré ženy si pôjdu dať usmrtit svoje dieta.
Nie je to v poriadku, lebo je to vražda.
citácia:
ci myslis, ze Boh stvoril svet za 7 dni?
Ááano_. Prečo by aj nie.
citácia:
... tak mi teraz vykladaci katolickych dogiem vysvetlite ako nespachat hriech, ked mate problem z ejakulatom pri vysetreni, kde sa bojite ze zabijete semeno zivota ...
Ejakulát nie je človek podľa žiadnej definície, nakoľko to nie je človek ani potenciálne, nakoľko neobsajhuje ani úplnu DNA.
citácia:
zuzi, biblia je predsa slovo bozie a ziadne take akoze, jeden bol pisany pre tych zaostalejsich a druhy pre vyspelejsich ...
Časte nepochopenie vyvoláva potrebu spresnenia a vysvetlenia pôvodného zámeru.
Rast, dozrievanie a dospievanie mení aj metódy a formy komunikácie a výchovy.
citácia:
aleinak suhlasim s tebou ... je tu ozaj zopar jednotlivcov co si idu hrud prerazit a poukazuju na bozie slovo (a nie len Novy zakon) ... tak ja n oponujem tym, ze sa tam najde i nieco ine nez sa mi tu snazi niekto navravit nieco ine ...
Čo také sa tam nájde?