Všetky fóra
O fóre
Voľná diskusia
Je dávanie úplatku hriechom. |
|
V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
|
|
|
|
Odoslaný - 20 december 2008 : 23:04:58
|
Ako príklad uvediem. Potrebujem aby moje staršie auto prešlo technickou prehliadkou. Najprv prídem s autom a čakám čo povie technik, ktorý si začne značiť všetky nedostatky a čaká ako sa zachovám. V jednom prípade si technik sám vypýtal (500 Sk) zo slovami „auto je to v poriadku“. Tak niekedy začnem pochybovať či to moje auto je v zlom stave alebo v dobrom a niekto si chce na mne zarobiť. Nikdy neviem keď odchádzam s technickej kontroly v akom skutočnom stave to moje auto vlastne je. Ale dúfam, že nie zlom lebo to by si v prípade nehody kvôli zlému technickému stavu odniesol aj ten technik ktorý sa pod to podpísal. Toľko na zamyslenie, aký je váš názor na takéto povedzme malé pozornosti. Sláva Bohu a Nepoškvrnenej.
|
"Lebo im odpustím vinu a na ich hriech si viac nespomeniem." (Jer 31,34) Boh odpúšťa a zabúda! A to my musíme tiež!!!
|
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 1221 ~
Člen od: 26 september 2008 ~
Posledná návšteva: 09 január 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 december 2008 : 08:27:17
|
Úplatok je hriechom a poškodením niekoho druhého. Svojíi peniazmi si takéto poškodenie druhého objednáaš a kupuješ.
citácia: Ako príklad uvediem. Potrebujem aby moje staršie auto prešlo technickou prehliadkou. Pôvodne zaslal kakas - 20 december 2008 : 23:04:58 Poškodzuješ životné prostredie a hlavne iných ľudí, keďže ich ohrozuješ technickým prostriedkom (autom), ktor nie je spôsobilé bezpečnej prevádzky a premávky na cestách.
citácia: Najprv prídem s autom a čakám čo povie technik, ktorý si začne značiť všetky nedostatky a čaká ako sa zachovám. V jednom prípade si technik sám vypýtal (500 Sk) zo slovami „auto je to v poriadku“. Si si istý, že si vypýtal úplatok a nie len cenu za služby? |
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 december 2008 : 09:34:26
|
pripajam sa k Marcelovi.
čo sa týka auta, tam je vždy riziko, že hoci "prejdeš" tak tym ohrozuješ seba i ostatnych, či už ostatnych v aute alebo mimo neho. mam znameho ktory to tak tiež riešil a potom mohol dakovat Bohu že sa mu nič važne nestalo.
a rad radom - uplatok je tu na to, aby som podvodom(klamstvom) niečo ziskal, na čo ja nemam narok, alebo kradež, ak vdaka uplatku ziskam nejaky dochodok. |
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 december 2008 : 12:14:39
|
hm ano je sic epravda ze je to uplacanie ale na druhej strane kto sa ce byt palicu si najde a pokial nemas nove auto tak sa moze kludne stat ze chybu ti proste najdu vzdy pametam si ako raz otec cel so svojims tarsim autom prejst mal ho v pomerne dobrom stave oni mu tam vymyslali a vymilali a v servise mu uz proste ani nevedeli co spravit bo tam vlastne vse bolo ok hm niektory ludia sa radsej vyhnu takemuto zabijaniu casu
|
http://www.bagras.sk/ |
Počet príspevkov: 1510 ~
Člen od: 21 október 2008 ~
Posledná návšteva: 18 august 2014
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 december 2008 : 13:43:10
|
Ďakujem vám páni za vaše rady a vďaka vám som si na január ušetril jeden hriech. Pôjdem zo svojim autom do menšieho mesta kde si nepýtajú úplatok. Lebo v našom meste bez úplatku ani nemusím z autom chodiť.
Sláva Bohu a Nepoškvrnenej. |
"Lebo im odpustím vinu a na ich hriech si viac nespomeniem." (Jer 31,34) Boh odpúšťa a zabúda! A to my musíme tiež!!!
|
Počet príspevkov: 1221 ~
Člen od: 26 september 2008 ~
Posledná návšteva: 09 január 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 december 2008 : 13:50:04
|
kaks, dobre riešenie, prave som to chcel volsungovi napisať, že trebalo ísť inde. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 december 2008 : 14:29:12
|
citácia: hm ano je sic epravda ze je to uplacanie ale na druhej strane kto sa ce byt palicu si najde a pokial nemas nove auto tak sa moze kludne stat ze chybu ti proste najdu vzdy pametam si ako raz otec cel so svojims tarsim autom prejst mal ho v pomerne dobrom stave oni mu tam vymyslali a vymilali a v servise mu uz proste ani nevedeli co spravit bo tam vlastne vse bolo ok hm niektory ludia sa radsej vyhnu takemuto zabijaniu casu Pôvodne zaslal volsung - 21 december 2008 : 12:14:39 Vydieranie a terorizovanie nie je správne. Ani pristatie na cestu hriechu. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 január 2009 : 20:12:51
|
Nuz darmo, kto ta pýta tomu daj, hovori Jezis, tu uz moze byt hriech iba ak zo strany toho kto pyta. Plnit Jezisovo odporucanie nie je hriech.
|
|
|
|
Odoslaný - 07 január 2009 : 20:27:03
|
hoci dosť dobre tomu nerozumiem, čo si napísal, Pierre, ale myslím si, že od tohoto roka sú všetky fikcie o tom, ako a či...platí nový zákon, teda ak sa nemýlim, ktorý nedovolí prejsť cez sito, pretože výsledky meraní sa cez internet dostanú do ústredia a teda pracovník nemôže vydať súhlas o neporuchovosti auta, keď v centrále sa zaznamená niečo iné. Ja som to so svojim starým autom riešila tak, že som najprv dala auto do poriadku v autoservise, ktorému saom verila a v skutku, vždy som prešla a namerané hodnoty boli v norme. Ak by som na to nemala peniaze, tak by som sa asi musela vzdať auta, pretože ani ten môj známy, by ma nepustil, akože ma ani nepúšťal, na čo ma upozornil, že to neurobí. |
Judith |
Počet príspevkov: 3217 ~
Člen od: 30 október 2005 ~
Posledná návšteva: 30 máj 2020
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 január 2009 : 21:25:30
|
hoci dosť dobre tomu nerozumiem, čo si napísal, Pierre,
- nevadí... Je to o tom, ze dat nejake peniaze niekomu, kto ta pyta, nie je este hriech.
ale myslím si, že od tohoto roka sú všetky fikcie o tom, ako a či...platí nový zákon, teda ak sa nemýlim, ktorý nedovolí prejsť cez sito, pretože výsledky meraní sa cez internet dostanú do ústredia...
- Vsak ono aj prv tie pristrojove vysledky merani boli uplne OK. To asi nevies ze sa to da lahunko obabrat, je to len stroj, co mu das merat, to namera. To by do kazdeho strediska museli dat kamery, a to pustat do ustredia.... Pristrojove vysledky, tie sedia vzdy
|
|
|
|
Odoslaný - 07 január 2009 : 22:06:23
|
citácia: Ďakujem vám páni za vaše rady a vďaka vám som si na január ušetril jeden hriech. Pôjdem zo svojim autom do menšieho mesta kde si nepýtajú úplatok. Lebo v našom meste bez úplatku ani nemusím z autom chodiť. Sláva Bohu a Nepoškvrnenej. Pôvodne zaslal kakas - 21 december 2008 : 13:43:10
Hovoris, ze si platil 500sk, a ze to je podla teba uplatok. Len tak pre zaujimavost, kolko si platil normalne?? |
Počet príspevkov: 445 ~
Člen od: 06 júl 2007 ~
Posledná návšteva: 03 júl 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 január 2009 : 08:34:13
|
mna zaujima ako je to potom v pripade, že mi niečo patri...teda že auto je v poriadku, a aj tak automechanik nechce dať tu TK...teda len v priapde uplatku.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 január 2009 : 09:30:11
|
citácia: Nuz darmo, kto ta pýta tomu daj, hovori Jezis, tu uz moze byt hriech iba ak zo strany toho kto pyta. Plnit Jezisovo odporucanie nie je hriech. Pôvodne zaslal Pierre - 07 január 2009 : 20:12:51
svojim sposobom maš pravdu, ale davanie i branie uplatku je trestny čin. takže v tomto smere porušuješ svetský zákon. nehovoriac, že tým že niekomu dávaš úplatok ho podporuješ v hriechu(tvojou zodpovednosťou je jeho hriech, lebo keby si mu ho dal, tak by nehrešil). takže v tomto smere to Ježišovo odporučanie nie je vhodne vyplniť, lebo by si robil z Ježiša niekoho, kto podporuje uplácanie, či podplacanie a to asi nie je správne, riešiť veci podvodom(resp. podvodom kradnuť). Alebo chceš tvrdiť že Ježišovi nejde o dodržiavanie Božích prikázaní? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 január 2009 : 10:05:24
|
citácia: mna zaujima ako je to potom v pripade, že mi niečo patri...teda že auto je v poriadku, a aj tak automechanik nechce dať tu TK...teda len v priapde uplatku. Pôvodne zaslal alesko - 08 január 2009 : 08:34:13
Tak to je uz ine. Ale mne sa zdalo akoby od kakasa skratka len pytal poplatol za sluzby, nie uplatok. |
Počet príspevkov: 445 ~
Člen od: 06 júl 2007 ~
Posledná návšteva: 03 júl 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 január 2009 : 10:34:35
|
citácia: Nuz darmo, kto ta pýta tomu daj, hovori Jezis, tu uz moze byt hriech iba ak zo strany toho kto pyta. Plnit Jezisovo odporucanie nie je hriech. Pôvodne zaslal Pierre - 07 január 2009 : 20:12:51 Kde a kedy to hovorí Ježiš?
citácia: - nevadí... Je to o tom, ze dat nejake peniaze niekomu, kto ta pyta, nie je este hriech. Dávanie úplatku hriechom je.
Ako analógiu si môžeme postačiť príkladmi z Evanjelií, keď vyberači daní "pýtali" viac ako mali. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 január 2009 : 13:50:04
|
citácia: hoci dosť dobre tomu nerozumiem, čo si napísal, Pierre, - nevadí... Je to o tom, ze dat nejake peniaze niekomu, kto ta pyta, nie je este hriech. ale myslím si, že od tohoto roka sú všetky fikcie o tom, ako a či...platí nový zákon, teda ak sa nemýlim, ktorý nedovolí prejsť cez sito, pretože výsledky meraní sa cez internet dostanú do ústredia...- Vsak ono aj prv tie pristrojove vysledky merani boli uplne OK. To asi nevies ze sa to da lahunko obabrat, je to len stroj, co mu das merat, to namera. To by do kazdeho strediska museli dat kamery, a to pustat do ustredia.... Pristrojove vysledky, tie sedia vzdy Pôvodne zaslal Pierre - 07 január 2009 : 21:25:30
- aha, takže akože parafrázuješ Ježišovo podobenstvo dať cisárovi, čo je cisárovo a Bohu, čo je Božie? Potom to nesedí. To, čo myslel Ježiš pod "cisárom", to bol zákon, svetský - ak sa nemýlim, išlo o zaplatenie čohosi, ako daní, či podobne. To znm. v tomto prípade zaplatiť za snímanie, napriek zhodnoteniu, že auto nie je ok. To áno. Dať však úplatok v tomto prípade je skutočne nesprávne. Pretože, ako ďalej uvádzaš, obabrať sa dá skutočne všetko, ale určite najviac seba samého, keď človek nedá auto do poriadku, alebo ho nevylúči z prevádzky. Pretože nakoniec aj on sám, i jeho deti ten istý vzduch dýchajú a pritom spôsobujú jeho zhoršenie, teda životného prostredia a pod. a nakoniec, Zem, všetko čo s ňou súvisí a na nej žije + sám vesmír, to všetko je dielom Božím, čiže si ho nevážiš. A ako som napísala, v konečnom dôsledku takýmto konaním človek tak akurát obabre samého seba. |
Judith |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 január 2009 : 15:27:49
|
ha, takže akože parafrázuješ Ježišovo podobenstvo dať cisárovi
- Nie, mila Juja, to bola zasa ina Jezisova rec. Kto ta pyta, tomu daj... – jedno z jeho odporucani, nie vsak povnne zavazne. Nemusis dat, ale mozes, casto dobre spravis ked das. Mozes dat zobrakovy, ktory pyta, ale aj vydieracovi, mozes dat svoje peniaze komukolvek...
|
|
|
|
Odoslaný - 08 január 2009 : 15:34:03
|
no hej, svoje peniaze môžem dať komukoľvek, aj vydieračovi, tam je to dokonca pochopiteľné, ale v prípade auta, ktoré technicky nespĺňa patričné normy, tam predsa nejde o vydieranie. Tam ide skôr o snahu obchádzať zákon a o "zvádzanie" ku hriechu, teda tým, že niekomu mávam eurami pod nosom a tento bude povedzme slabý a neodolá mojim euráčikom... |
Judith |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 január 2009 : 15:45:57
|
Tazka tema...V kazdom ohlade tazke rozhodnutie. Dat uplatok a dostat sa na operaciu skor? Dat uplatok a dostat sa na vysnivanu skolu, spravit tazku skusku? Teda pouzit nespravny prostriedok na spravny ciel.
Myslim si, ze to nie je spravne. Ale ked som ja isla s autom na STK v nasom malom meste /ked to uz spominate/ a nedala som uplatok, tak ma nenechal prejst. Preto som si auto hned nechala u nich v servise. Nic mi na nom nespravili ani nemenili ziadnu suciastku- viem to,lebo zhodou okolnosti bol pri oprave moj znamy, ale zaplatila som za hodinu "prace" asi 600 Sk a potom ma uz cez STK pustili. A davali sme uplatky, ked bol chory moj otec /na rakovinu/ a bez uplatku s nami na ziadnej ambulancii nikto normalne nekomunikoval. Otec po 4 rokoch choroby zomrel, viem, ze to nepomohlo, ale vtedy sme pre nho chceli len to najlepsie....tak sme davali aj uplatky. |
Počet príspevkov: 58 ~
Člen od: 03 január 2009 ~
Posledná návšteva: 05 jún 2010
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 január 2009 : 16:00:10
|
juja: Fakt nevies ako to u nas chodi, mila Juja... Pokial nemas fungl nove auto, niekedy sa stava, ze aj ked normalne v podstate splnas podmienky, oni ta roznymi fintami zosrobuju aby to proste nepreslo pokial im nedas ten uplatok... A zvlast ak tam mas nejaku prkotinu, ktora ale nikomu nemoze ublizit... Bezne ti i naznacuju roznymi gestami, dvojzmyselnostami a inotajmi, ze proste patrilo by sa im dat za ich sluzby nejake to sprepitné...
Dať však úplatok v tomto prípade je skutočne nesprávne.
- Mno, ani týpkovi co pride pytat vypalne nie je spravne nieco davat, ale nespravis hriech ked das, no.
nakoniec aj on sám, i jeho deti ten istý vzduch dýchajú a pritom spôsobujú jeho zhoršenie, teda životného prostredia a pod. a nakoniec,
- Nuz pozri, Juja, ja s emisnou problem nemam a tí co maju nejaku staru skodovecku co im o trosku viac dymi mi tiez nevadia. Ak mas taketo zelene nazory, tak si podobne reci radsej nasmeruj na soferov Tatroviek, presnejsie povedane na majitelov firiem, ktore prevadzkuju tazku techniku. A tiez pre majitelov roznych priemyselynch podnikov. Povedz im nech tie fabriky vypustajuce splodiny odstavia.
|
|
|
|
Odoslaný - 08 január 2009 : 16:02:17
|
Tak takto žiadaný úplatok, katama, by som jednoznačne vnímala ako vydieranie zo strany toho, kto si pýta a je to potom jeho hriech, podľa mňa. Ja som to myslela tak, že ak klient sám ponúka úplatok s tým, aby dosiahol nejaké "protiprávne" výhody. Je iste ťažké sa rozhodnúť, keď človek vidí, že ho vlastne vydierajú, alebo že zneužívajú jeho núdznu situáciu. To si potom fakt vyžaduje silu postaviť sa proti zaužívanému konaniu, a síce zaplateniu úplatku. Je totiž, žiaľ, všeobecne známe, že u nás (a asi nielen tu u nás!) je ťažké vymoženie práva a teda sa ľudia väčšinou boja takéto správanie nahlásiť polícii. Pretože potom nasledujú just veľké ťažkosti ale práve pre toho, kto chcel byť poctivým. |
Judith |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 január 2009 : 17:00:19
|
Mám jdnu otázku: Keď ma Ďábel zvedie, on má hriech to je istá páka. Ale mám aj ja? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 január 2009 : 17:21:15
|
Marcelllooo diabol uz nebojuje o nebo...a rozhodol sa, ze nebude posluchat Boha. Tazke si vo vyhode..mas o co bojovat.On len zavidi a snazi sa ti to prekazit. Ma typicku "ludsku vlastnost":ked nemam ja, tak nech nemas ani ty |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 január 2009 : 17:26:50
|
Juja myslim, ze aj ked ma ten druhy vydiera, ked sa necham , tak som zbabela a nekonam dobre. No realne keby sa jednalo o mojho blizkeho, tak asi zas dam ten uplatok /napr. porodnikovi, aby sa viac zaujimal o rodicku/...Keby sa jednalo o vyhodu pre mna, tak skor by som sa dokazala zrieknut danej vyhody a asi by som uplatok nedala. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 január 2009 : 17:35:58
|
citácia: Mám jdnu otázku: Keď ma Ďábel zvedie... Pôvodne zaslal Marcelllooo - 08 január 2009 : 17:00:19
Ak ta zvedie na hriech, mas samozrejme aj Ty hriech. |
|
|
|
Odoslaný - 08 január 2009 : 18:00:36
|
citácia: citácia: Mám jdnu otázku: Keď ma Ďábel zvedie... Pôvodne zaslal Marcelllooo - 08 január 2009 : 17:00:19 Ak ta zvedie na hriech, mas samozrejme aj Ty hriech. Pôvodne zaslal Pierre - 08 január 2009 : 17:35:58 Výborne, a keď ťa niekto pokúša zviesť vydieraním alebo žiadosťou o úplatok? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|