Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Kresťania a svet
 Kresťanská kultúra
 Scenar kratkeho krestanskeho filmu
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Pohľady z Ruska Téma Next Topic: Gospelová hudba
Strana: z 4

Mato

Stav: offline

Odoslaný - 26 október 2004 :  14:48:29  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Tak po skoro mesacnej prestavke otvaram tuto temu znova. Zasluzili clenovia uz vedia o com je rec, pre novych v strucnosti:
Uz dlhsiu dobu nosim v hlave napad na natocenie amaterskeho filmu, ktory by dokazal povedat ludom nieco o Bohu. Problem je, ze som skor technicky typ (kamera, strih) a tak by som potreboval cloveka s fantaziou, ktory by vytvoril scenar. Takze, je tu niekto taky?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora 

janka

Odoslaný - 27 október 2004 :  14:13:36  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
Mato,
cokeby si nasiel nejakych ludi,ktorym Jezis zmenil zivot, bolo by fajn,keby roznych denominacii a oni by rozpravali svoj pribeh?
jednoduche,ale ziva skusenost dokaze povedat najviac
ci by si chcel nieco umeleckejsie?

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 5687  ~  Člen od: 27 január 2004  ~  Posledná návšteva: 07 január 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Petra

Odoslaný - 27 október 2004 :  15:19:46  Zobraziť profil  Pridať Petra do zoznamu priateľov
Ahoj! Ja ťiež súhlasím, že najlepšie by bolo sa stretnúť s ľuďmi, ktorých životy zmenila viera, mali nejaké zážitky. Určite natočenie takéhoto filmu by prinieslo veľa kladných odpovedí.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2  ~  Člen od: 27 október 2004  ~  Posledná návšteva: 27 október 2004 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 27 október 2004 :  20:14:26  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Ja som otovreny comukolvek, viete teda pomoct a takychto ludi najst?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

miska

Odoslaný - 27 október 2004 :  22:07:07  Zobraziť profil  Pridať miska do zoznamu priateľov
Mato, mala som uz tri namety, ale kritika mi to zamietla.....tak sa snazim dalej, jeden namet mam, ale asi je dost divoky:
O muzovi, ktory svoju zavislost na hrach prenesie do virtualneho sveta pocitacov, kde je Panom vsetkeho a hriechu sa nekladu medze, avsak jeho zivot v realite je troska a nevie sa postavit vlastnym chybam na odpor, nevie sam so sebou bojovat. Boh mu prichadza na pomoc a vylieci ho aj zo zavislosti aj z tazkych hriechov.
Vyjadri prosim Ta uprimne svoj nazor.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 638  ~  Člen od: 03 január 2004  ~  Posledná návšteva: 17 júl 2014 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 27 október 2004 :  22:19:06  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal miska

Mato, mala som uz tri namety, ale kritika mi to zamietla.....tak sa snazim dalej, jeden namet mam, ale asi je dost divoky:
O muzovi, ktory svoju zavislost na hrach prenesie do virtualneho sveta pocitacov, kde je Panom vsetkeho a hriechu sa nekladu medze, avsak jeho zivot v realite je troska a nevie sa postavit vlastnym chybam na odpor, nevie sam so sebou bojovat. Boh mu prichadza na pomoc a vylieci ho aj zo zavislosti aj z tazkych hriechov.
Vyjadri prosim Ta uprimne svoj nazor.

To je dost zaujimave. Mna oslovil ten hrasok zelenucky. Jednak ho mam rad a to velmi, a jednak sa mi lubi jedna parabola - nezmyselnost. Nie nezmyselnost v zmysle blbost, ale nezmyselnost v zmysle absencie zmyslu.

Len neviem si celkom dobre vysvetlit, ako sa da zavslost na hrachu preniest do virtualneho sveta... Sice je nieco ako JavaBeans (Fazolky) ale to je programatorska zalezitost... Kazdopadne sa mi namet zapacil, posli mi,prosim, viac ana mail, ak mas, rad by som to rozvinul, teda, ak budes suhlasit.

GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 27 október 2004 :  22:47:08  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
GMK, dufam, ze zasa iba struhas vtipky, ale bol by som radsej, keby si to robil v teme vtipy. Humor je dobra vec, ale miestny

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 27 október 2004 :  22:49:34  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Miska, ako hruby namet to nie je zle, ale chcelo by to viac rozvinut jednotlive casti. Ako si predstavujes tu cast vo virtualnom svete? A co ma najviac zaujima, ako si predstavujes ten Bozi zasah? To je totiz ta podstatna cast filmu, ktora by mala ludom povedat o Bohu.
A ak si svoje dalsie tri scenare este nezmazala, posli mi ich aspon na mail (bez ohladu na kritiku).

miska

Odoslaný - 28 október 2004 :  19:58:44  Zobraziť profil  Pridať miska do zoznamu priateľov
Nuz GMK, fakt som sa nasmiala a teraz nech Ti Boh zehna, zlepsil si mi naladu.
Mato, jeden namet bol o malom chlapcovi, ktory si zachoval vieru aj uprostred svojich zvrhlych spoluziakov - zamietnute kritikou, ze spolupraca s detmi je narocna.
Druhy namet - manzelske kriza a Bozi zasah - Boh upravil manzelstvo do harmonickeho vztahu na podklade vztahu ku Kristovi - zamietnute pre nadmernu vsednost.
Treti namet bol pribeh z Biblie - milosrdny otec vita syna - zamietnute pretoze divak by dopredu poznal koniec deja./dej by bol rozvinuty o rozne pohlady a rozjimania nad tymto Bozim slovom./

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 638  ~  Člen od: 03 január 2004  ~  Posledná návšteva: 17 júl 2014 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

miska

Odoslaný - 03 november 2004 :  22:35:43  Zobraziť profil  Pridať miska do zoznamu priateľov
Radi by sme privitali Vase napady pre tvorbu krestanskeho filmu, alebo vase skusenosti, alebo cokolvek co sa da vyuzit pri tvorbe filmu, napriklad aj vase osoby ako hercov.
Po dohode s Matom, uvedieme co planujeme natacat. Zatial sme len na uplnom zaciatku.

miska

Odoslaný - 23 november 2004 :  19:35:08  Zobraziť profil  Pridať miska do zoznamu priateľov
Ahojte, boli by sme radi, kebyze nam poskytnete inspiracie, napady atd. k tejto teme:
Niektori ludia si myslia, ze nepotrebuju chodit do kostola, nepotrebuju Boha, odvolavajuc sa na to,ze nepachaju nic zle...ale skutocnost je taka,ze prave tito ludia su vzdialeny od Boha,su v tme, lebo nevidia svoj hriech. Cim blizsie je clovek k Boziemu Svetlu, tym viacej na sebe vidi skvrny hriechu.

Ak Vas napadne nejaka konkretna situacia alebo nejaka zaujimava myslienka k danej teme, budeme povdacni.

Mato, Miska

veritas

Odoslaný - 24 november 2004 :  12:29:40  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
Pekne by sa táto téma dala zasadiť do študentského prostredia...

ÚVOD

Dvaja spolužiaci, on a ona. Spolu sedia v lavici, chodia do tej istej triedy, rozprávajú sa o bežných veciach...
Sem tam aj o viere, no nič špeciálne... Iba pár slov a zase sa témy točia okolo "in" vecí...

Až raz, majú v škole predniesť referát (slovný prejav - na SŠ je to v osnovách).
Spolužiaci hovoria o témach "bežných", často sa opakujúcich (PC, Politika, spoločnosť, výdobytky techniky a vedy...)

No Peter (on) napísal referát a predniesol o tom, ako môže človek dosiahnuť šťastie - mal by byť milý ku všetkým, stačí, keď nebude robiť zle, že má veriť v seba, v svoje schopnosti, že treba "nepáchať zlo" a všetko bude OK...

Jeho spolusediaca, nezávisle na ňom a bez toho, aby o tom vedeli, nasleduje s referátom o kresťanstve, kde zdôrazňuje, že nie len čistou vierou, dobrotou a nepáchaním zlého, ale aj určitými skutkami dosahujeme určitý stupeň sebapoznania, že síce vieme, že sme hriešny, no existujú možnosti, ako proti hriechu bojovať (Božie milosti)...

(Pozn. V úvode by sme mohli poukázať na to, že títo dvaja spolužiaci, hoci navštevovali spolu strednú školu už 4 roky, Peter ani len netušil, že jeho spolužiačka Petra je veriaca... Častý prípad v živote...)

ZAPLETKA

Zápletka je jasná - po dlhom chodení spolu do školy zistia, že síce obaja chcú dobro, no Peter chce iba dobro a pokoj na základe toho, že bude slušný, dobrý, že nebude ubližovať...
Petra však chce dokonalosť dosiahnuť cestou kresťanstva...

Vo filme by sa mohli vykresliť časté polemiky medzi dvomi takto protichodne zmýšľajúcimu ľuďmi - zo života to poznáme... Vedeli by sa aj dialógy (roztržky) napísať, ako argumentuje jedna strana a ako druhá...
No aby sme dej filmu zauzlili viacej, počas spoločných dišpút, ktoré by prebiehali počas prestávok, ale i po škole, by sa do seba zaľúbili...
No cítia, že hoci sa majú radi, že pociťujú k sebe sympatie, predsa ich "niečo" oddeľuje...

A začali by hľadať, že čo to je...
Petra, ako veriaca by sa mohla pýtať napr. svojho spovedníka...
Peter, ako neveriaci by mohol hľadať odpovede v knihách, na internete, v psychológii...

Láska ich dvoch by sa však začala zväčšovať.. Čím viacej sú spolu, začínajú sa viacej spoznávať - vnútorné stránky...

KRÍZA

No v jeden večer sa opäť po nejakej dišpute (ohľadom viery kontra "dobrého žitia") povadia... Vyvrcholí to až tak, že Peter povie, že nechce mať nič dočinenia s fanatickou kresťankou a odíde od nej so slovami, že je koniec. Všetkému!

Odlúčia sa...
V škole sa odsadia...
Ale trpia...

A teraz, ako rieši situáciu Petra - kresťanka, a ako rieši túto krízovú situáciu Peter...

Povedme, že Petra dôveruje Bohu, chodí na omše, rozpráva sa so svojím problémom...
Peter by mohol najskôr odolávať citom, no po čase, keďže je aj on láskou zranený, začne Petru ohovárať pred spolužiakmi... Prestáva byť dobrým človekom...
To, čo toľkokrát proklamoval, že stačí byť len dobrým, nerobiť nič zlé, sám silne porušuje...

Petra však má posilu - Boha. A preto dokáže odolávať Petrovi...
No Peter je sám - cíti sa sám... Nemá nikoho (iba napr. alkohol...). Prestáva byť dobrým...

Petra sa za neho modlí, lebo pochopí, že Peter potrebuje pomoc. A navyše ho má stále rada... Petra si do svojho Písma, ktoré nosí stále so sebou značí umysly modlitieb...
Raz jej lístoček s úmyslami vypadne v škole. Nevie o tom... Peter ho nájde. Zistí, že je tam. Zistí, že Petra, aj napriek tomu, že on ju chladnokrvne opustil, ho má rada a že sa za neho veľmi modlí...

Prečo? Prečo? Prečo? Vŕta Peťovi v hlave... Čo? Kto? Jej dáva takú veľkú silu? Že by Boh...?

Peter začne hľadať...

.
.
.
dokončite... :))
vymyslite aj vy niečo...
alebo upravte...
(p.s. ja by som vymyslel aj koniec - želám si, aby to dobre skončilo, no nech je to spoločná práca...)

2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22
Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2806  ~  Člen od: 11 august 2004  ~  Posledná návšteva: 22 február 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 24 november 2004 :  12:51:01  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
No veritas, klobuk dole, je to celkom slusne.
Kedze sme ale takmer uplni zaciatocnici, povedali sme si s Miskou, ze zacneme niecim mensim, napr. reklamou na Jezisa s pouzitim jednoduchej a vtipnej myslienky. Nieco na styl reklam na easy, pamatas? (rok naozaj nie je malo, elegantne riesenie a pod.)
Vidim, ze si celkom talent, vedel by si nam pomoct najprv s tymto, kym sa pustime do niecoho vacsieho?

veritas

Odoslaný - 24 november 2004 :  12:59:42  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
OK...
Keď ma niečo napadne, tak vám to sem napíšem. Ale myslím, že reklamu by sme vpohode zvládli...

(No ja mám veľký problém - nepozerávam telku, takže neviem, aké sú momentálne reklamy..., no zalovím v pamäti a niečo z toho bude...)

Mám kamaráta, čo vymyslel toto:
Tri v jednom...
(Rozumej Sv. Trojica a jeden Boh...)

Tribit - tri zložky a pritom jedna tyčinka...
Tri osoby a pritom jeden Boh...

Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2806  ~  Člen od: 11 august 2004  ~  Posledná návšteva: 22 február 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

miska

Odoslaný - 24 november 2004 :  23:46:17  Zobraziť profil  Pridať miska do zoznamu priateľov
No Veritas, super pekny film by bol z tvojho napadu, naozaj super napad.
Vidim, ze Ty mas skvelu fantaziu alebo skusenost...takze ak dovolis, pre buducnost s Tvojimi napadmi ratame. S Matom konzultujeme namety, Ty namet rozvijas, ja by som ho spisala a Mato filmuje .
Vdaka Pane, poslal si nam posilu....juchuuuu.

miska

Odoslaný - 24 november 2004 :  23:48:03  Zobraziť profil  Pridať miska do zoznamu priateľov
Ale teraz je uz namety dany - ten, ktory som uviedla. Takze ak mas chut premyslaj, vymyslaj aj ja budem a Mato potom zhodnoti....
Pozehnanu pracu.

miska

Odoslaný - 24 november 2004 :  23:53:39  Zobraziť profil  Pridať miska do zoznamu priateľov
Iba mimochodom, vsetci traja nemame telku.

veritas

Odoslaný - 25 november 2004 :  08:15:05  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
quote:
Iba mimochodom, vsetci traja nemame telku.

Hmmm... A kde to potom chceme pozerať? :))
(Pripomína mi to, že "Aj obuvník chodí bosý...")

Nič, hlavne, že všetci máme počítače...
Digital Versatile Disk to istí...

P.S.
Aký je ten konkrétny námet? Koľko osôb si tam predstavujeme a hlavne, aké dlhé by to malo byť...? (rozsah, strán normotlačou, ISO koľko?)

Lajos

Odoslaný - 25 november 2004 :  08:27:05  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Lajos  Pridať Lajos do zoznamu priateľov
Inak aj uz tak 2 roky TV nepouzivam (letelo oknom) a vsimol som si, ze moj zivot sa akoby "skvalitnil". Ked som teraz u znameho chvilu TV pozeral, tak mi to vyslovene vadilo, bol to sled nejakych trhanych situacii (zevraj film). Jednoducho som za ten cas "abstinencie" zasadne zmenil pohlad na ten balast, ktorym nas TV krmi a dokazem aj pisane slovo (aj Slovo) hlbsie precitit. Vrelo doporucujem aspon rok abstinencie. To co ste doteraz pasivne primali (a ani ten najlepsi mozog nedokaze odfiltrovat tolko vnemov v tak ktratkej dobe) ked si pozriete po dobe abstitinencie, zacnete vnimat ako je do nas "tlacene" afektivne a emotivne jednanie, smilstvo, kradeze, vrazdy a co je najhorsie, je to podavane po kvapkach a stale. A to nehovorim ani o tom zabitom case, ktory ako Pismo hovori "mame vykupovat". Dobra rada na zaver KILL TV.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2570  ~  Člen od: 29 február 2004  ~  Posledná návšteva: 16 február 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 25 november 2004 :  16:45:40  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Mne staci moj LCD, na pozeranie tych filmov ktore chcem vidiet je v uplne vyhovujuci a na strih videa je este lepsi ako TV. A mozem len suhlasit s Lajosom, TV je zbytocnost, uz ju nemam 2.5 roka a som uplne spokojny.
Ale spat k scenaru, Lajos ma to byt kratke, tak 1-2 min, s jasnou myslienkou, pokial mozno bez poziadaviek na vypravu na Saharu a pod. a bez potreby tisicov statistov

Lajos

Odoslaný - 25 november 2004 :  19:48:38  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Lajos  Pridať Lajos do zoznamu priateľov
A co tak film o fňhistorii fora a jednotlivych jeho ucastnikov, nebolo by treba daleko chodit

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2570  ~  Člen od: 29 február 2004  ~  Posledná návšteva: 16 február 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 25 november 2004 :  20:34:22  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
No, kedze si tento nas projekt kladie za ciel povedat ludom nieco o Bohu, historia fora sa nanestastie pouzit neda, lebo o Bohu sa tu hovori iba v mizivom percente. alebo skor

miska

Odoslaný - 25 november 2004 :  22:23:39  Zobraziť profil  Pridať miska do zoznamu priateľov
Veritas, vid moj prispevok z 23.novembra 04./ten namet/
K tej telke - asi vediem, nemam telku 4. rok. Bozia prozretelnost to tak zariadila,ze sa TV pokazila a o novu uz nebol zaujem, lebo Boh moju pozornost upriamil na Jeho sameho.Dodnes som tomu velmi rada.
Taktiez mi staci LCD na prehravanie filmov, takze Veritas, mame kde pozerat....

janka

Odoslaný - 26 november 2004 :  10:12:32  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
tiez sa pridavam k nepozeracom,aj ked este kukam tv mozno tak 2-3 hod tyzdenne.dufam,ze sa dostanem na vas level:)

hm veritas,ked som citala tvoj scenar,prichitila som sa,ze mi uz vela so slz nechybalo

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 5687  ~  Člen od: 27 január 2004  ~  Posledná návšteva: 07 január 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

veritas

Odoslaný - 26 november 2004 :  10:14:24  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov

veritas

Odoslaný - 26 november 2004 :  10:25:35  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
Tak to spoločne dokončime...
Ináč aj mne sa to čím vacej to čítam, viac a viac páči...
(a to som to vymýšlal "len tak", že som písal, čo "slina na jazyk priniesla"...)

No keď sa nám to ľúbi, dokončme to, nejako... Píšte, čo by sa mohlo stať...
(A keď sa napr. náhodou nevydarí film, tak to môže byť pekná poviedka alebo divadlo, alebo...)

P.S. Pozor na copyright!

Strana: z 4 Previous Topic: Pohľady z Ruska Téma Next Topic: Gospelová hudba  
 Verzia pre tlač
Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06