|
Odoslaný - 15 december 2008 : 08:50:23
|
Je odpisovanie a používanie ťahákov na písomke hriech? ak ano, ťažký alebo ľahký?
|
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 december 2008 : 09:37:20
|
Je to určite podvod a malo by ma trápiť svedomie lebo známka takto získaná nieje vlastne moja. Samotným písaním ťaháku sa vlastne učím ako hovoril náš profesor:“ píšte si doma ťaháky ale ich nepoužívajte v škole lebo už to viete aj bez nich“. Čo sa týka odpisovania tak to už je vlastne hriech lebo som sa nepripravil ja ale spolieham sa len na druhých. Ale presne povedať či je to malý alebo veľký hriech to si teda nedovolím určiť ja sám.
Sláva Bohu a Nepoškvrnenej. |
"Lebo im odpustím vinu a na ich hriech si viac nespomeniem." (Jer 31,34) Boh odpúšťa a zabúda! A to my musíme tiež!!!
|
Počet príspevkov: 1221 ~
Člen od: 26 september 2008 ~
Posledná návšteva: 09 január 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 december 2008 : 10:56:36
|
ale pan profesor ...... dobre k teme, ja sa z tahakov spovedam, lebo je to naozaj podvod, dobrovolny, vedomy......ci je vo vaznej veci tazko povedat, kedze niekto berie pisomku ako male skraslenie dna, iny ako rozsudok smrti..... |
Ako nasýtené dieťa v matkinom náručí, ako nasýtené dieťa, tak je moja duša vo mne. (Žalm 131;2) |
Počet príspevkov: 78 ~
Člen od: 25 december 2007 ~
Posledná návšteva: 15 november 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 december 2008 : 12:29:23
|
hej v tomto mas pravdu ja som v skole maval s pisomiek povedsine akurat tak zabavu hm nikdy som to nebral moc vazne najvecsia haluz bola matura tu som zvladol fakt stylovo
|
http://www.bagras.sk/ |
Počet príspevkov: 1510 ~
Člen od: 21 október 2008 ~
Posledná návšteva: 18 august 2014
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 december 2008 : 14:27:32
|
Ja by som tie ťaháky za hriech považovala. Či ťažký lebo ľahký, to je otázne. Iné je mať ťahák, lebo sa mi nechcelo učiť, skrátka na učenie kašlem a a iné je mať ťahák, keď sa niečo trebárs napriek snahe neviem naučiť, alebo mi ťahák dáva pocit istoty a možno ho ani nepoužijem. Tiež je podľa mňa rozdiel, či chcem prostredníctvom ťaháka dostať jednotku, alebo chem zabrániť prepadnutiu.
Môj názor |
Počet príspevkov: 76 ~
Člen od: 16 júl 2008 ~
Posledná návšteva: 05 december 2017
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 december 2008 : 17:22:48
|
podla mna je to hriech...ale iba lahky...mnoho mojich spoluziakov porobilo skusky len koli tahakom a na statnice sa aj tak treba pripravit alebo mat stastie |
Krajina: Hungary ~
Počet príspevkov: 5687 ~
Člen od: 27 január 2004 ~
Posledná návšteva: 07 január 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 december 2008 : 17:40:22
|
citácia: ale pan profesor ...... dobre k teme, ja sa z tahakov spovedam, lebo je to naozaj podvod, dobrovolny, vedomy... Pôvodne zaslal morla - 15 december 2008 : 10:56:36 Predpokladám že si pri tej spovedi vzbudzuješ úprimnú ľútosť s tým, že už viac nezhrešíš. |
|
|
|
Odoslaný - 16 december 2008 : 07:58:25
|
citácia: citácia: ale pan profesor ...... dobre k teme, ja sa z tahakov spovedam, lebo je to naozaj podvod, dobrovolny, vedomy... Pôvodne zaslal morla - 15 december 2008 : 10:56:36 Predpokladám že si pri tej spovedi vzbudzuješ úprimnú ľútosť s tým, že už viac nezhrešíš. Pôvodne zaslal Vlkodlak - 15 december 2008 : 17:40:22
jasne, prehlasujem, ze som tahak nepouzila uz velmi dlho(ak ratam nejake male znacky na lavici(mali by mi pomoct spomienky na tu latku, no aj tak ich vzdy zabudnem pouzit ) ze su tahakom, tak uz od nejakeho septembra ci oktobra som ´cista´-mozno sa vam to zda malo, ale ja jeden tyzden mam dve pisomky, ten dalsi ich mam sedem, kludne aj 3-4 v jeden den-mam rada osemrocko :P)......nm nad tym rozmyslala ked som bola naposledy v skole(uz davno), ze ja na tahaky uplne kaslem :P....ale raz sa mi stalo, ze som si spravila tahak o latke, o kt. som nic nevedela a na pisomke som ho nepouzila, vsetko som vedela ....takze maju aj pedagogicky vyznam v rakusku maju jeden tyzden tahakov, kedy sa mozu slobodne robit a pouzivat........len ci im davaju vtedy pisomky |
Ako nasýtené dieťa v matkinom náručí, ako nasýtené dieťa, tak je moja duša vo mne. (Žalm 131;2) |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 december 2008 : 12:42:36
|
citácia: Je odpisovanie a používanie ťahákov na písomke hriech? ak ano, ťažký alebo ľahký? Pôvodne zaslal alesko - 15 december 2008 : 08:50:23 Naoko jednoduchá odpoveď - je to podvod. Pri hlbšom zamyslení môžu vyjsť na povrch zaujímavé súvislosti.
Účelom skúšania je preveriť a overiť rozsah vedomostí a znalostí, prípadne ich praktické uplatnenie. Nepriamo je taktiež motivačným nástrojom smerujúcim k "prinúteniu" preverovaného, aby si požadované vedomosti a znalosti osvojil.
Pri príprave ťaháka sa môže dosiahnuť práve cieľ a účel skúšania. Nemusí sa potom jednať o prípravu na podvod, ale len o študijnú metódu.
Niektoré skúšky sú svojím rozsahom a najmä hodnotením ďaleko za rámcom objektívneho a seriózneho preverenia vedomostí a znalostí. Nie sú ojeinelé prípady, kedy skúšajúci len z pozície moci a svojho učiteľského úradu vyžadoval inak neodôvodnené bifľovanie jeho statí - v takomto prípade sa jedná o "hrubú záplatu na dieru".
Poznáme aj ďalšie okolnosti, ktoré môžu zažitý stereoty mierne poopraviť. |
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 december 2008 : 17:39:44
|
Tazky hriech to nie je. Nikomu tym neublizujete, ani ziadnej perverznosti sa nedopustate, proste pouzivate pri tej pisomke tajne zdroje. A keby ste sa aj vsetko dokonale nabiflovali, casom po rokoch by ste vacsinu z toho asi aj tak zabudli. Je to take drobne huncutstvo, ktore by sa ale po spravnosti samozrejme tiez nemalo robit. |
|
|
|
Odoslaný - 17 december 2008 : 17:59:02
|
Raz som bola na úžasnej spovedi. Úžasnej preto, že ten kňaz zo mňa vytiahol absolútne všetko. Šla som na ňu rovno zo skúšky. Blahoželal mi k výsledku a pýtal sa ma, či odpisujem alebo používam ťaháky. Vravím, jasné, ako každý. Ale vraj je to hriech. Určite je to hriech, to je jasné, veď je to podvod. Ale myslím, že ľahký, lebo tým nikomu neubližuješ, iba tak sebe samému. |
Počet príspevkov: 15 ~
Člen od: 15 november 2008 ~
Posledná návšteva: 09 október 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 december 2008 : 13:05:35
|
citácia: Určite je to hriech, to je jasné, veď je to podvod. Ale myslím, že ľahký, lebo tým nikomu neubližuješ, iba tak sebe samému. Pôvodne zaslal Mimi - 17 december 2008 : 17:59:02 Nie je skúška ako skúška.
Pri skúške ohľado prijatia do školy alebo roboty, resp. pri skúške za účelom nadobudnutia špeciálneho oprávnenia už poškodzuješ aj druhých. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 december 2008 : 13:25:17
|
Mno, ano, ale myslim, ze este ani toto nie je vec, za ktoru by uz hrozilo peklo (za tazky hriech hrozi peklp). |
|
|
|
Odoslaný - 18 december 2008 : 13:51:08
|
citácia: Mno, ano, ale myslim, ze este ani toto nie je vec, za ktoru by uz hrozilo peklo (za tazky hriech hrozi peklp). Pôvodne zaslal Pierre - 18 december 2008 : 13:25:17 Ja myslím, že posúdenie by sme mali nechať na Boha. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 december 2008 : 17:57:52
|
citácia: Ale myslím, že ľahký, lebo tým nikomu neubližuješ, iba tak sebe samému. Pôvodne zaslal Mimi - 17 december 2008 : 17:59:02 Dovolim si upozornit, ze ci je hriech tazky, alebo lahky nezavisi od toho ci niekomu ublizim, alebo neublizim. Keby sme sa na to pozreli ocami katechizmu zistime zaujimavu skutocnost: smrteľný je každý hriech, ktorého predmetom je vážna vec a okrem toho je spáchaný s plným vedomím a uváženým súhlasom
Je podvod vazna vec? Je podvod kombinovany s neuposluchnutim autority vazna vec? |
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.
|
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 december 2008 : 18:18:14
|
jj suhlas Gluto, až na taký maly detail - ak je niečo ťažký hriech, tak mam povinnost sa z neho vyznať na spovedi, a ak tak neurobim vedome a dobrovolne a v ťažkej veci....hm...čo myslíš , kam to asi potom bude viesť? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 december 2008 : 18:22:35
|
citácia: Je podvod vazna vec? Je podvod kombinovany s neuposluchnutim autority vazna vec? Pôvodne zaslal Mato - 18 december 2008 : 17:57:52
no šak to, maťo, presne. ťahak a odpisovanie je vec dobrovoľná. pokiaľ viem o tom, že je to hriech, tak aj vedomá. ako učiteľ by som mal vedieť potom upozorniť žiakov na to, že pri odpisovaní, našepkavani a radení hrešia. Lenže ich politika je jendoducha - ak je to ťažký hriech, tak sa z toho vyspovedam, a ak je to lahky tak to môžem mať na haku
z ludskeho hladiska ich viem pochopiť - boja sa rodičov a dostanu zlu znamku. len nevedia pochopiť, že v škole sa človek uči pre život a nie pre znamky, a že pisomka, či odpoved ma aj sebakontrolny charakter - čiže nekontrolujem len vedomosť žiakov, ale aj sameho seba, č som mal spravny vyklad, či som ich dostatočne motivoval a podobne. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 december 2008 : 21:16:57
|
Mato: Je podvod vazna vec? Je podvod kombinovany s neuposluchnutim autority vazna vec?
- Na maly a velky hriech este sa tu rozlisuje, ze ci sa jedna o podvodik v nejakej malej veci, v nejakej prkotine, alebo o podvod vo velkej veci.
Alesko: upozorniť žiakov na to, že pri odpisovaní, našepkavani a radení hrešia.
- Mno, našepkávanie a radenie je na jednej strane nerespektovanie autority, ale na druhej je to zasa istym sposobom aj slachetne poskytnutie pomoci svojmu bliznemu – spluziakovi, ktory je prave v tazkostiach.
|
|
|
|
Odoslaný - 19 december 2008 : 09:31:31
|
no s tym suhlasim , len otazka, či je ta pomoc spravna. Teda či možno na zaklade dobreho urobiť niečo zle?
si predstav že robiš v aunužkole skušky a tam celu pisomku poopisuješ a potom získaš vodičak. je toto o zodpovednosti? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 december 2008 : 11:06:36
|
mno na maleho Jozefa Tisu v skole, sa ucitelia stazovali len na jedine, ze pomahal a radil slabsim ziakom...ale ze sa inac ucil vynikajuco :) |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 december 2008 : 11:08:55
|
citácia: no s tym suhlasim , len otazka, či je ta pomoc spravna. Teda či možno na zaklade dobreho urobiť niečo zle? si predstav že robiš v aunužkole skušky a tam celu pisomku poopisuješ a potom získaš vodičak. je toto o zodpovednosti? Pôvodne zaslal alesko - 19 december 2008 : 09:31:31 A sme nas5 pri tom čo už hovoril náš Marcelllooo, nie je skúška ako skúška a opisovanie ako opisovanie. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 december 2008 : 11:34:59
|
Alesko: no s tym suhlasim , len otazka, či je ta pomoc spravna. Teda či možno na zaklade dobreho urobiť niečo zle?
- Ak sa jedna o pomoc bliznemu, dost casto veru nemusime respektovat autoritu, ktora by to zakazovala. Priklad: Je dom na samote u lesa. Otec pri odchode do prace synovi v jeden den prikaze aby bol celý ten den doma a z domu sa nepohol ani na krok. Chlapec tam teda je, no onedlho pocuje z lesa volanie o pomoc. Co teraz, ma respektovat prikaz autority a zostat doma, alebo ma utekat ist pomoct tomu volajucemu? Z pohladu krestanskej moralky samozrejme ze moze ist pomoct tomu cloveku a prikaz autority moze v takom pripade kludne odignorovat.
si predstav že robiš v aunužkole skušky a tam celu pisomku poopisuješ a potom získaš vodičak. je toto o zodpovednosti?
- Mno, od toho mame intelekt aby sme vedeli podobne veci zvažovat. Je ine ked nevies na skuskach v skole napr. kedy presne bola zalozena matica slovenska, a je zasa ine ked na skuskach v autuškole nepoznas dopravné pravidlá. Nevedomostou toho prveho iste ziadnu tragediu nesposobis, no nevedomostou toho druheho by si uz mohol.
|
|
|
|
Odoslaný - 19 december 2008 : 12:25:26
|
citácia: - Mno, od toho mame intelekt aby sme vedeli podobne veci zvažovat. Je ine ked nevies na skuskach v skole napr. kedy presne bola zalozena matica slovenska, a je zasa ine ked na skuskach v autuškole nepoznas dopravné pravidlá. Nevedomostou toho prveho iste ziadnu tragediu nesposobis, no nevedomostou toho druheho by si uz mohol. Pôvodne zaslal Pierre - 19 december 2008 : 11:34:59 Cim sa zase s5 dostavame k ucelu tej-ktorej skusky. Pokial je ucelom skusky motivacia k studiu, potom opisovanie moze byt naplnenim poslania takejto skusky. Ak je ucelom skusky overenie istych znalosti a zodpovednosti, potom je opisovanie preukazanim, ze skusany nepresiel. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 december 2008 : 12:52:15
|
citácia: Alesko: no s tym suhlasim , len otazka, či je ta pomoc spravna. Teda či možno na zaklade dobreho urobiť niečo zle?- Ak sa jedna o pomoc bliznemu, dost casto veru nemusime respektovat autoritu, ktora by to zakazovala. Priklad: Je dom na samote u lesa. Otec pri odchode do prace synovi v jeden den prikaze aby bol celý ten den doma a z domu sa nepohol ani na krok. Chlapec tam teda je, no onedlho pocuje z lesa volanie o pomoc. Co teraz, ma respektovat prikaz autority a zostat doma, alebo ma utekat ist pomoct tomu volajucemu? Z pohladu krestanskej moralky samozrejme ze moze ist pomoct tomu cloveku a prikaz autority moze v takom pripade kludne odignorovat. Pôvodne zaslal Pierre - 19 december 2008 : 11:34:59
no lenže pomoc pri skušani nie je ta spravna. to čo si uviedol je iný pripad. a ide aj o to, či to neposluchnutie je posluchanim Božích prikazani. Akonahle ide o pomoc pri podvode, tak poslušnosť Božím prikazaniam stoji na strane učiteľa |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 december 2008 : 13:45:31
|
Akonahle ide o pomoc pri podvode...
- Mno, nie tak celkom, nie kazdy podvod totiz musi byt vzdy automaticky hriechom, cize proti Bozej voli, a to prave obycajne niekedy vtedy, ked podvodom pomahas svojmu bliznemu z núdze. Tot nedavno mi niekto v inej teme pripomenul podvody nasej cirkvi, ktore robila koli pomoci ludom, ze vybavovali sme po vojne pre mnohych tých ludi falosne pasy (cize jasny podvod) do južnej ameriky. Mno, a to bol prave slachetny skutok..
|
|
|
|
Odoslaný - 19 december 2008 : 13:47:19
|
podvod nie je proti Božej vôli? Boh je pravda a nie je proti Bohu klamstvo? To nejaku zvlaštnu logiku použivaš....Ako môže pravda klmať? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|