Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 O fóre
 Voľná diskusia
 Vzťahy medzi slovákmi a maďarmi
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Odpisovanie a ťaháky Téma Next Topic: Rodiť na slovensku či v zahraničí?
Strana: z 4

Slayer

Stav: offline

Odoslaný - 29 október 2008 :  21:34:26  Zobraziť profil  Pridať Slayer do zoznamu priateľov
citácia:
No tak si to skusim zhrnuť. Zatial sa mi to javí nejak tak, že kedysi nám zobrali madari časť územia na juhu, ktorá sa časom opäť stála súčasťou slovenska.

Neviem, ci by som to povedal takto. Iste viete, ze uzemie slovenska bolo dlhy cas pod uhorskom. Z vyhlasenia madarciny za statny jazyk (zakon z roku 1868) vyplyvala aj neskorsia madarizacia. Uzemie bolo uz obsadene velmi davno, ale madarizovat sa zacalo az po vela storociach.

citácia:
No a už tam boli zabývaný nejaký maďari. Žijú tam doteraz, ale už vlastne by to mali byť slováci. Ale nadmerné presadzovanie práv menšín spôsobilo, že sa vlastne zase títo ľudia naspäť pomaďarčujú ale už na slovenskom území.

Neviem, ci je presadzovanie prav mensin nadmerne, s tym by som narabal opatrne. Minimalne by som si poriadne prestudoval ustavu (hlava 2, oddiel 4) a suvisiace zakony.

citácia:
Chápem to takto dobre? No keby ste niekto mali k tomuto nejaký úryvok, ktorý to objektívne objasňuje, bolo by fajn aby som do referátu nepísal iba svoj postoj ale aj nejaký historický fakt, aby referát pôsobil čo najdôverihodnejšie.

No nieco sa snad najde. Jedna informacia by mi pomohla - okrem slovenciny a cestiny, hovorite nejakymi cudzimi jazykmi? Dobra by bola anglictina, lebo v nej je toho vela.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 445  ~  Člen od: 06 júl 2007  ~  Posledná návšteva: 03 júl 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Azuritko

Odoslaný - 29 október 2008 :  23:03:46  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
Anglicky by nemal byť problém.

Rímskokatolík

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4003  ~  Člen od: 15 máj 2007  ~  Posledná návšteva: 27 apríl 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

volsung

Odoslaný - 30 október 2008 :  00:08:08  Zobraziť profil  Pridať volsung do zoznamu priateľov
zrejme hej spytam sa jej ale viac chodi pokial viem na to cz

http://www.bagras.sk/

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1510  ~  Člen od: 21 október 2008  ~  Posledná návšteva: 18 august 2014 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

zrno

Odoslaný - 08 november 2008 :  11:36:13  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: zrno  Pridať zrno do zoznamu priateľov
Vzájomné vzťahy medzi obyčajnými ľudmi sú dobré.
Zo svojich skúseností keď som bol v Maďarsku nebol žiadny problém
aj keď bola jazyková bariera. Maďarsky občania sú príjemný a radi poradia a pomôžu. Niekedy mam dojem, že Maďarský obchodníci sú úslužnejší k zákazníkom ako Slovenský obchodníci.
A ak sa tu snaží niekto vyvolať napätie, tak sú to len politici a politické
stany ktoré majú určité mocenské záujmy.
Tak by sme nemali viac voliť takýchto ľudí do parlamentu na Slovensku a taktiež Maďarský občania do Maďarského parlamentu.

Sláva Bohu a Nepoškvrnenej.

"Lebo im odpustím vinu a na ich hriech si viac nespomeniem." (Jer 31,34) Boh odpúšťa a zabúda! A to my musíme tiež!!!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1221  ~  Člen od: 26 september 2008  ~  Posledná návšteva: 09 január 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

volsung

Odoslaný - 08 november 2008 :  23:25:42  Zobraziť profil  Pridať volsung do zoznamu priateľov
veru veru medzi obicajnymi ludmi je to ok ale ked sa na to dnes pozrem celkovo nevem nevem ci nebudem musiet narukovat

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1510  ~  Člen od: 21 október 2008  ~  Posledná návšteva: 18 august 2014 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

jarka

Odoslaný - 09 november 2008 :  13:31:43  Zobraziť profil  Pridať jarka do zoznamu priateľov
Maďari neexistujú, tvrdí profesor L. L. Cavalli - Sforza

Prof. L. L. Cavalli - Sforza zo Standard University v USA, keď študoval otázku sťahovania národov a ich jazyky v závere svojho výskumu konštatoval, že obyvateľstvo Maďarska je v Európe anomáliou. Používa jazyk dobyvateľov z Ázie, ale obyvateľstvo Maďarska nie je etnicky maďarské - ono je prevažne slovanské, definitívne európske. Prof. Cavalli - Sforza spolu so svojimi spolupracovníkmi potvrdzuje spomínanú anomáliu genetickým výskumom krvi, publikovaným v Scientific American vyd. v novembri 1991. Podľa tohto výskumu gén, o ktorý sa dlhoročný výskum ľudí a jazykov všetkých kontinentov prof. Cavalli - Sforza opieral je Rh - negatívny faktor v krvi. Tento sa v Afrike, Ázii a u amerických Indiánov vôbec nevyskytuje. Je však typický pre Európanov. V prípade Maďarov profesor Cavalli - Sforza vyvodzuje, že pôvodní aziatski dobyvatelia nanútili svoj jazyk podmanenej väčšine a ťažko možno dokázať čo i len zvyšky ázijsko - maďarských génov v dnešnom obyvateľstve Maďarska. Podľa profesora je obyvateľstvo úplne vymenené. Preto dnes , kto hovorí o "maďarstve" z etnického hľadiska iba fantazíruje. Väčšina Maďarov to vie, ale sa bojí o tom hovoriť, čo samozrejme spôsobuje u nich vnútorné napätie, konfúziu, extrémizmus a môže byť jednou z príčin vysokého percenta samovrážd maďarského obyvateľstva. Mnohým historikom a antropológom Maďarska by pomohlo oboznámiť sa so závermi amerického vedca a možno by sa presvedčili, že by mali mať radi Slovanov, z ktorých vlastne pochádzajú. Po roku 1945 mali "Maďari" na juhu Slovenska možnosť sa prihlásiť za Slovákov - ak si nájdu aspoň jedného slovenského predka. Toho si väčšina aj na juhu skoro našla. Tak vlastne objavili, čo historici, etnológovia i jazykovedci dávno vedia: Maďari na južnom Slovensku sú vlastne pomaďarčení Slováci. Tak isto Maďari v Maďarsku, ktorí už stáročia nejavia mongoloidné črty aziatskych predkov. Nie je žiadnym tajomstvom, že i sám kráľ sv. Štefan (1000 - 1038) zakladateľ Uhorska bol etnicky len z polovice Maďar a jeho deti boli už z troch štvrtín Európania a doma sa zhovárali po nemecky - jazykom Štefanovej manželky a jej nemeckej čeľade. Pred niekoľkými rokmi sa uskutočnil prieskum v Maďarsku, v ktorom sa 48 % respondentov vyslovilo, že niektoré časti susedných štátov by mali patriť Maďarsku. Tento fakt je pre Slovensko veľmi znepokojujúci a nemal by sa podceňovať. Aj v súčasnosti sme svedkami revizionistických snáh v Maďarsku. Mnoho Slovákov si kladie otázku: "Z čoho pramení tento ultranacionalizmus, rozpínavosť, nespokojnosť a prehnané sebavedomie Maďarov"? Tieto nedemokratické vlastnosti vyplývajú predovšetkým zo skutočnosti, že maďarskí historici napísali nepravdivé dejiny, ktoré oplývajú maďarským velikášstvom a každý žiak si ich musí osvojiť nielen na hodinách dejepisu, maďarčiny, ale prakticky na každej vyučovacej hodine. Napríklad je známe, že v Maďarsku sa maturuje z predmetu : dejepis ! Tento postup výchovy k maďarskému chápaniu dejín opísal už v r. 1934 český historik na Karlovej univerzite v Prahe Dr. Josef Macúrek, ktorý sa veľmi dôkladne zaoberal dejinami Maďarov a Uhorska. Preštudoval množstvo literatúry a v knihe sa odvoláva na vyše 1133 literárnych odkazov. Pre nás je v knihe zaujímavá časť: " Rozvoj maďarskej historiografie v druhej polovici 19. a zač. 20. storočia - jej nedostatky." Historik Macúrek poukazuje na sedemzväzkové dielo profesora
V. Hómana a Gy.Szekfüho, ktorí určili svoje dielo na výchovu mladých maďarských generácií. V diele sa hovorí o Uhorsku ako o "maďarskom národnom štáte". Príchod nemaďarských národností do Uhorska kladú napospol do 16. - 18. st., do doby tureckých vojen a kolonizácie v prvej polovici 18. st. O dejinách Nemaďarov sa píše len veľmi málo a spomína sa len maďarský živel na Slovensku, v západnom Uhorsku a v Chorvátsku. Maďarská historiografia uvádza, že Maďari ako živel neobyčajne štátotvorný a obdarený zvláštnym politickým zmyslom ihneď po príchode do Podunajska utvoril jednoliaty uhorský štát v novšej podobe. Tradične učia, že Maďari sú praobyvatelia zeme pred všetkými ostatnými národmi Uhorska, že až do 16. st. bolo Uhorsko národným štátom v ktorom Maďari tvorili aspoň 80% všetkého obyvateľstva. Dr. Macúrek končí vetou: " Všemi těmi a podobnými představami maďarská historiografie stále vychováva nové a nové maďarské generácie a vnucuje je i cizině, která nemá možnosti, aby se přesvědčila odjinud o pravdě." Ak sa v maďarských školách vyučuje takýto dejepis, tak sebavedomie Maďarov stúpa až do rozpínavosti a nárokmi na územia, ktoré im nikdy nepatrili. Práve naopak nárokovať by sme si mohli celú Panóniu, veď je tu mnoho dôkazov o osídlení starými Slovákmi. Najmarkantnejším dôkazom je názov mesta Tihany, ktoré pochádza od slova "tichý". Takisto archeologické nálezy svedčia o slovenskom osídlení Panónie. Predseda Občianskeho združenia Slovenský juh Dr. František Barnužek zistil, že u nás v učebniciach dejepisu pre základné školy s vyučovacím jazykom maďarským, nie je ani zmienka o existencii Veľkomoravskej ríši a okrem toho sú tam iné nepravdy. Je smutné, že tieto učebnice boli schválené Ministerstvom školstva SR. Naša nová vláda s ministerstvami školstva zo zahraničia ( Ukrajiny, Chorvátska, Slovinska, Srbska atď.) by mali trvať na tom, aby medzinárodné inštitúcie preverili maďarské učebnice za účasti slovenských historikov a trvať na pravdivom prednášaní dejín strednej Európy v maďarských školách s cieľom: predísť vyvolávaniu napätia a nepokojov v strednej Európe. Som presvedčený, že keby v medzinárodných inštitúciách sedeli nestranní odborníci a dôkladne preskúmali maďarské i naše dejiny, uspeli by sme tak isto ako v Haagu v spore o Vodné dielo Gabčíkovo. Zdroj: Ing. Peter Koštúr, NII, I - 2007

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2  ~  Člen od: 11 september 2008  ~  Posledná návšteva: 17 január 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

volsung

Odoslaný - 09 november 2008 :  18:26:15  Zobraziť profil  Pridať volsung do zoznamu priateľov
mno jarka fakt pekny prispevok prznenie historie je celkom caste u niektorych madarskych historikov napriklad to ze pri blatnohrade su nalezy staroslovanskeho osidlenia uspesne tajili v medzinarodnych his.kruhoch do konca 90tych rokov....tot maly priklad len hm a navise ani si neuvedomuju ze pocas tureckych vojen bolo slovensko jedinym volnyma slobodnym uzemim takze nebyt nas na severe tak by uz davno neexistovalo netvrdim ze uhorsko bolo zle bol to viacnarodny statny celok len hold mlady nacionalisti v madarsku netusia tento fakt mohol by ich niekto naucit aspon dejepis jaj tak mi trha zili prznenie historie...

morla

Odoslaný - 09 november 2008 :  18:44:36  Zobraziť profil  Pridať morla do zoznamu priateľov
podla mna su tieto vztahy umelo zivene z niekadial.....

Ako nasýtené dieťa v matkinom náručí, ako nasýtené dieťa, tak je moja duša vo mne. (Žalm 131;2)

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 78  ~  Člen od: 25 december 2007  ~  Posledná návšteva: 15 november 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

volsung

Odoslaný - 10 november 2008 :  00:09:00  Zobraziť profil  Pridať volsung do zoznamu priateľov
aj to je mozne ale na druhu stranu za poslednych sto rokov ked sa pozrieme spat tak si vsimneme ze sme snimi viedli viac nez jednu vojnu... svadci to mierne o vztahoch nasich narodou ....

janka

Odoslaný - 10 november 2008 :  09:40:01  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
aha, tak uz chapem, ako moze vysokoskolsky vzdelany clovek-ucitel madarskej narodnosti tvrdit, ze Slovaci su tu len od Stura...

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 5687  ~  Člen od: 27 január 2004  ~  Posledná návšteva: 07 január 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

volsung

Odoslaný - 10 november 2008 :  13:33:51  Zobraziť profil  Pridať volsung do zoznamu priateľov
mno janka ako ked sa na to pozerame tak nas narod bol sebaurceny naozaj nedavno pred bernolakom sme boli len etnikum az ked sme sa sebaurcili sme sa staly narodom ale oni nechcu ani priznat ze mi zme tu ako etnikum zili.... vlastne ich pohlad na vec je taky ze tu zili madary a odrazu sem priskocili slovaci...

Slayer

Odoslaný - 13 november 2008 :  16:06:18  Zobraziť profil  Pridať Slayer do zoznamu priateľov
citácia:
aha, tak uz chapem, ako moze vysokoskolsky vzdelany clovek-ucitel madarskej narodnosti tvrdit, ze Slovaci su tu len od Stura...

Pôvodne zaslal janka - 10 november 2008 :  09:40:01

Pravda. Ale ber to tak, ze to iste robia mnohi nasi - madari boli do 19st semiti, potom si uplne zmenili jazyk a mnohe ine fantasmagorie.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 445  ~  Člen od: 06 júl 2007  ~  Posledná návšteva: 03 júl 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

PavolKukucka

Odoslaný - 27 november 2008 :  12:04:20  Zobraziť profil  Pridať PavolKukucka do zoznamu priateľov
predstavte si túto skutočnosť
Píše sa rok 2008
Najmocnejší štát v Európe, Rakúsko-Uhorsko, s rozlohou od južného Poľska až po stredozemné more a od Nemecka pomaly cez Zakarpatskú Rus, Bulharsko a Rumunsko až po Turecko, bývalá Juhoslávia (okrem ALbánska) a severné Taliansko, s asi 150 mil. obyvateľov.
Prečo bolo Rakúsko-Uhorsko rozbité? Lebo a ho báli Rusi, Prusi a Švábi. Myslím si, že dvojjazičnosť (nemčina a maďarčina) až tak neprekážala. Táto monarchia mala more, mala veľké plochy úrodnej zeme a kvantum nerastného bohatstva. Ale čo bolo, to bolo.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 157  ~  Člen od: 20 jún 2008  ~  Posledná návšteva: 05 október 2014 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

volsung

Odoslaný - 27 november 2008 :  16:01:30  Zobraziť profil  Pridať volsung do zoznamu priateľov
rakusko uhorsko bolo ale hlavne zastarale v spolocenskom usporiadani v porovnani s inymi monarchiami tej doby ,,,hm navise vojensky bolo zaujimave hlavne vdaka spojenectvu s nemeckym cisarstvom rusko s jeho rozpadom moc nema konec koncom rusko malo vtedy svojich problemov dost ta bolsevicka revolucia ... konec koncom vojnu absolutne zezvladali car posiella ikony miesot zbrani a dvojjazicnost problemi snou boli tomu ver si pozry kolko povstani madarskej slachty bolo proti habsburgovcom hm utisilo ich ako tak vyrovnanie ale ot zapricinilo ine ne
duhy

Slayer

Odoslaný - 28 november 2008 :  19:34:57  Zobraziť profil  Pridať Slayer do zoznamu priateľov
Rusi, Prusi a Svabi?? Aki Svabi, aki Prusi a co s tym mali Rusi?? Nemecko uz bolo vtedy davno zjednotene, a so Svabmi sa stretavame na Pyrenejskom polostrove pri Svabskom kralovstve, ktore zaniklo v 6. storoci. Mala cast Svabov ostala v juznom Nemecku a hrali v podstate bezvyznamnu ulohu.

volsung

Odoslaný - 29 november 2008 :  21:54:52  Zobraziť profil  Pridať volsung do zoznamu priateľov
veru veru... ale prva vojna je inak uplne uzasne historicke obdobie ak ma niekto naku fajn menej znamu literaturu a ,moze odporucit hodte..

Slayer

Odoslaný - 30 november 2008 :  10:40:41  Zobraziť profil  Pridať Slayer do zoznamu priateľov
Bohuzial, ja sa zaujimam o starsie dejiny ako pravek, starovek a rany stredovek, takze asi neodporucim.

volsung

Odoslaný - 30 november 2008 :  16:40:31  Zobraziť profil  Pridať volsung do zoznamu priateľov
hm o aku lokalitu sa zajimas_?

Slayer

Odoslaný - 30 november 2008 :  23:01:15  Zobraziť profil  Pridať Slayer do zoznamu priateľov
Ja to mam skor tak z jazykoveho hladiska. Cize ani nie velmi lokalita ale skor etnika - slovania, germani, turci, ugrofini...napriklad ma zaujima povod madarov, o tom sa snazim ziskavat co najviac informacii...akurat je toho strasne malo. A tiez sa zaujimam o germanov...kedysi som sa dokonca vydrzal asi mesiac alebo dva ucit staroseversky.

volsung

Odoslaný - 01 december 2008 :  00:24:15  Zobraziť profil  Pridať volsung do zoznamu priateľov
oo rad pocujem ja mam velmi rad germanov ale slovanou tiez hm Min aere er troska- ves co to znamena je to po ztaronorsky hm tez vem trocha po staronorsky a ted soms a oprel do staronemciny koly manuskryptom hm ked ta to zaujima jazikovedne mas nastudovanych piktov_? hm btw odkial si?

Slayer

Odoslaný - 01 december 2008 :  10:17:08  Zobraziť profil  Pridať Slayer do zoznamu priateľov
Min aere er...ale to je moderna norcina (Bokmaal, neviem mozno aj Nynorsk), 'moja cest je' doslova, len myslim, ze to nie je cela veta. Nebude to nejaky slogan z druhej svetovej? Skusim ci toto forum zvladne aj napisat to normalne po norsky: Min #230;re er...aha Ani za svet.

Piktovia su kelti, o tych som sa nikdy nezaujimal. Germanskym jazykom zvacsa celkom rozumiem, ale keltskym vobec. Sice este je dost problem rozumiet islandcine, to je strasny jazyk, ale za to krasny.

Odkial sa ucis staronemcinu (starohornonemcinu, spravne?? nie dolnu nemcinu)?? Nieco ma Gerhard Koebler ale inak o nicom neviem.

Som z Kosic.

Slayer

Odoslaný - 01 december 2008 :  10:25:45  Zobraziť profil  Pridať Slayer do zoznamu priateľov
Nedalo mi to tak som to nasiel. Je to motto norskych SS: Min aere er troskap, cize Moja cest je vernost.

volsung

Odoslaný - 01 december 2008 :  10:41:17  Zobraziť profil  Pridať volsung do zoznamu priateľov
veru veru tak to je hm staronemcinu mno musim svojpomocne mam doma manuskripty na serm prevazne 15 stor. tak sa snazim... a stou norstinou mam dobreho kamosa co sa tomu venuje inak k tym piktom je to iba protokeltske etnikum niesu kelti a podla nektorich studii nesu ani indoeuropania tak preto som sa pital ci sa nezajimas ...

Slayer

Odoslaný - 01 december 2008 :  11:10:33  Zobraziť profil  Pridať Slayer do zoznamu priateľov
Tie rukopisy z 15st budu uz stredoveka nemcina zrejme. Nemozes sem vetu dve hodit?? Nech si to overim.

Toto forum ma bozsky kod takze asi nepojdu umlauty, prepisuj ich ako ue a oe, myslim, ze ine pismena by tam nemali byt, mozno este S bude take zvlastne, to je zvycnajne v starych textoch: http://en.wikipedia.org/wiki/Long_s

No ved aj protokeltske etnikum su uz kelti. Inak neviem, tie teorie mozu byt len prameniace z niekoho nenavisti ku Skotom (viem, Pikti so Skotmi nic nemaju, Skoti prisli z Irska trochu neskor) napr a tak sa bude snazit take nieco podsunut, alebo to moze byt nejaka stara teoria. Take pseudohistoricke teorie vznikaju bohuzial ako huby po dazdi. Ale moze to byt aj seriozna teoria, kto vie. Ale o Piktov sa nezaujimam.

volsung

Odoslaný - 01 december 2008 :  12:59:59  Zobraziť profil  Pridať volsung do zoznamu priateľov
hm mno ja osm to vinal z jednej prace ona bola pomerne seriozna zaoberala sa neindoeuropskymi etnikami aj baskami a tak hm mno hned sem hodim nieco z rukopisu

Strana: z 4 Previous Topic: Odpisovanie a ťaháky Téma Next Topic: Rodiť na slovensku či v zahraničí?  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06