|
Odoslaný - 26 september 2008 : 12:21:46
|
Je katolícky prípustné, či morálne, robiť pokusy na živých zvieratách s tým, že výsledok pokusu môže zachrániť životy ľudí, ale zviera pritom môže trpieť?
|
Rímskokatolík |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 4003 ~
Člen od: 15 máj 2007 ~
Posledná návšteva: 27 apríl 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 september 2008 : 12:27:10
|
Urobme človeka na náš obraz a podľa našej podoby! Nech vládne nad rybami mora i nad vtáctvom neba, i nad dobytkom a divou zverou a nad všetkými plazmi, čo sa plazia po zemi!
KKC: 2417 Boh zveril zvieratá do správy tomu, ktorého stvoril na svoj obraz. Je teda oprávnené používať zvieratá na pokrm a zhotovovanie šatstva. Možno ich udomácniť, aby pomáhali človekovi pri jeho prácach a v jeho voľnom čase. Lekárske a vedecké pokusy na zvieratách sú morálne prijateľné, ak zostávajú v rozumných medziach a prispievajú k liečeniu ľudí alebo k záchrane ľudských životov. |
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.
|
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 september 2008 : 14:47:21
|
akurát "v rozumných medziach" je u človeka dosť riskantné odporúčanie... ale samozrejme, že mnohé výskumy sú opodstatnené, ale mnohé, napr. skrášľovacia kozmetika, kde sa mnohé omladzovacie krémy a pod. somariny, testujú na zvieratách, ktoré zbytočne trpia pre niečo, čo starnutie nezastaví, starobu neodvráti, smrť nezničí... a to je smutné a podľa mňa to platí aj na niektoré madicínske úkony, kde sa napr. transplantuje, alebo inak "zachraňuje", čo sa v podstate zachrániť nedá, namiesto toho, aby chorého "pripravili" patrične na smrť. A s tým by bolo dobré začať hádam už od mladosti. Je jasné, že chodý a aj jeho rodina sa chytá aj slamky, ale mnohí, nie všetci, mladí ľudia sa na smrť dívajú buď ako na hru, alebo ako na niečo, čo sa ich vôbec netýka a teda akoby hovoriť o smrti bolo pred nimi (a nielen pred nimi) tabu... osobne príčinu toho vidím i v tom, že rodiny nežijú už medzigeneračne a chorí väčšinou neumierajú doma, ale niekde mimo, v nemocnici...podľa mňa to nie je dobrý trend...sorry, trocha som odbehla od témy , ale nedá mi to nenapísať osobne som dosť proti výskumom a pokusom na zvieratách; mám ten poznatok, že kto má a niekedy choval nejaké zvieratko, pozná, ako vedia cítiť bolesť, ako potrebujú aj ony ľudskú lásku a ako sa veľmi dokážu pod vplyvom človeka (dobrého, žiaľ i zlého) meniť a to je zaujímavé pozorovať človek sa správa voči prírode (česť výnimkám), akoby ju sám stvoril a zabúda, ža aj za to, ako s ňou nakladal bude zodpovedný pred Bohom a preto zvyknem hovorievať, že proti ľudstvu bude aj steblo trávy svedčiť... |
Judith |
Počet príspevkov: 3217 ~
Člen od: 30 október 2005 ~
Posledná návšteva: 30 máj 2020
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 september 2008 : 15:30:38
|
"KKC: 2417 Boh zveril zvieratá do správy tomu, ktorého stvoril na svoj obraz. Je teda oprávnené používať zvieratá na pokrm a zhotovovanie šatstva. Možno ich udomácniť, aby pomáhali človekovi pri jeho prácach a v jeho voľnom čase. Lekárske a vedecké pokusy na zvieratách sú morálne prijateľné, ak zostávajú v rozumných medziach a prispievajú k liečeniu ľudí alebo k záchrane ľudských životov."
Osobne si myslí, že boh nám to dolvoli len pre tvrdost nasho srdca.. |
Počet príspevkov: 65 ~
Člen od: 26 apríl 2008 ~
Posledná návšteva: 09 november 2010
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 september 2008 : 23:06:27
|
citácia: Osobne si myslí, že boh nám to dolvoli len pre tvrdost nasho srdca.. Pôvodne zaslal Matea - 26 september 2008 : 15:30:38 Myslim, ze nemas pravdu. Boh to totiz dovolil este pred padom nasich prarodicov a teda o tvrdosti srdca v tej chvili u nich tazko hovorit. Dokonca si trufam povedat, ze Boh to tak celkom umyselne stvoril "Urobme človeka na náš obraz a podľa našej podoby! Nech vládne nad rybami mora i nad vtáctvom neba, i nad dobytkom a divou zverou a nad všetkými plazmi, čo sa plazia po zemi!"
|
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 september 2008 : 00:01:18
|
...Jahve Boh urbil muzovi a jeho zene kozeny odev a obliekol ich..." (Gn 3, 21). Nepise sa ze "kozenkovy", takze to bol sam Boh, co zabil prve zviera. Adam a Eva na to najprv po svojom pade "vyuzili" listy figovnika ,. Dnes som na zastavke MHD videla nalepeny plagat s fotografiami rozkosnych psikov a citovo velmi posobivu vyzvu na ich zachranu tym, ze si ich ludia vezmu do svojich domovov. Nic proti tomu, ale akosi si neviem vybavit, ze by som videla niekde podobnu vyzvu s fotografiami opustenych deti v detskych domovoch... aj ked sem-tam (pred Vianocami..vsak to vsetci pozname...)..Zato plagatmi za zachranu zvierat su polepene vsetky hromadne dopravne prostriedky, obchody, zastavky. Pre zvierata sa stavaju utulky, do kampane sa zapajaju rozne "celebrity" a detom do detskych domovov posielame veci (satstvo, hracky) zo zbierok na burzach, pretoze tieto domovy doslova zivoria... (viem o com hovorim, tiez im (aspon) takto sa snazime pomoct . Aj takto moze vyzerat aj vyzera "moderna" spolocnost, moderny svet. Plny zvieracich milacikov, prosperujucich zvieracich klinik a salonov, zivoriacich "ludskych" nemocnic a detskych domovov a co je najstrasnejsie - zavrazdenych nenarodenych deti... takze debata o tom ci su pokusy na zvieratach moralne a pripustne alebo nie, vyznieva popri zakonoch o potratoch a eutanaziach, pokusoch s embryami a pod.,dost lacno... . Ela |
|
|
|
Odoslaný - 27 september 2008 : 00:26:04
|
citácia: osobne som dosť proti výskumom a pokusom na zvieratách; mám ten poznatok, že kto má a niekedy choval nejaké zvieratko, pozná, ako vedia cítiť bolesť
No ved nic Ti nebrani prihlasit sa ako dobrovolnicka a nechat tie pokusy robit na sebe... |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 september 2008 : 11:36:25
|
Ela súhlasím s tým. Mňa to tiež zaráža, že v poslednej dobe je to veľký biznis, salóny, módne kolekcie, všetko pre zviera. To už vypadá akoby to zviera bolo pánom a nie človek. Ale teda biblia a pravdepodobne KKC z čoho Mato citoval, hovoria jednoznačne, že ľudský život je dôležitejší ako zvierací. A veru ktovie koľko pokusov sa robí na ľudoch namiesto na zvieratách. A verím tomu, že sú ľudia ktorý by zviera nezabili, ale človeka áno. Taký je dnešný svet. |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 september 2008 : 16:15:48
|
ja už som pokusným králikom a to nehovorím o mojich rodičoch - to množstvo liekov, ktoré museli pohltať a nakoniec tie vedľajšie účinky a/lebo lekári aj tak už nevedeli im v skutočnosti pomôcť, a to nehovorím, že to bolo v čase, keď mala prísť smrť - tam nepomôže už nič, keď prišiel "ten" čas. Ale koľkí sme toho svedkami, ako sa zle určí diagnóza, zle nastaví liečenie, atď. iste, nie je vôbec ľahké niekedy tú diagózu určiť a následne liečiť, ale... ani ja nehovorím o takom scestnom správaní sa človeka ku zvieraťu (to už patrí do rúk psychológa, často tu ide o narušené medziľudské vzťahy a poranenia duše a i.), aj keď jeho liečenie tiež nepovažujem za nevhodné. Je to živé stvorenie, trpí bolesťou, dá sa mu pomôcť, sú na to možnosti, tak treba aj pomôcť. Čo sa opustených detí týka, týmto je spoločnosť dosť bombardovaná a nič, pretože to nezávisí len od celebrít, ale od nastavenia morálnych hodnôt a dnes má hodnotu majetok, peniaze, moc a nie človek. Súvisí s tým politika a ekonomika a aj náš nátlak na spoločenské vedomie. Zvieratá za to nemôžu. Ale téma sa týka pokusov na zvieratách a tam to niekedy sa tiež preháňa, napr. taká operácia - transplantácia mozgu jednej opice do druhej, bola urobená v 70.-tych rokoch min. storočia. Génové inžinierstvo, ktoré v snahe "nájsť" iné možnosti liečenia kríži gény človeka so zvieraťom!!, ai. A tiež je to celkový postoj ku prírode - veľmi sme si zvykli robiť si na tej planéte, čo chceme a má to v konečnom dôsledku neblahé dôsledky aj na nás, na našu psychiku a telesné zdravie. Celá civilizácia sa vlastne uberá od samého začiatku zlým smerom a síce len na to ovládnutie a podmanenie. Ale dobrý pán sa stará a v tomto máme probl. odkedy sme sa samovyhnali z raja vlastným hriechom. A mimochodom sme naozaj pánmi a nie náhodou len správcami? Aj to nehodnými? Veď aj Zem je dielom Božím, ku ktorému máme cítíť úctu a Bohu vďaku. A ešte nakoniec, zvieratá sa často využívajú aj ako terapeutívne, napr. canysterapia pre telesne a mentálne postihnuté deti, pre autistické deti atď. |
Judith |
Počet príspevkov: 3217 ~
Člen od: 30 október 2005 ~
Posledná návšteva: 30 máj 2020
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 september 2008 : 16:59:38
|
Nad touto témou som dlho premýšľal aj ja. Tiež som si hovoril, že určite je lepšie robiť pokusy na zvieratách, ako na ľuďoch. A tiež som nejako zásadne nebol proti týmto pokusom. Ale to len preto, lebo som vôbec nevedel, čo to znamená, keď niekto robí pokusy na zvieratách. A tak som raz videl nejaké videa. Ťažko sa to hovorí, ale poviem vám, že keď kvôli tomu, aby som ja bol zdravý musia nevinné tvory takto trpieť, tak to radšej pôjdem na alternatívnu medicínu, aj s rizikom, že sa nevyliečim. To čo sa niekedy robí so zvieratami nie je dôstojné ľudského správania sa. Sám v tomto nie som nejaký aktivista, ale teraz, keď nejakých vidím, tak už na nich nezazerám. Tým nechcem povedať, žeby sme mali zvieratá z medicíny vylúčiť, ale malo by sa vyvinúť viac snahy hľadať alternatívy k tým postupom, ktoré tomu tvoru zjavne ubližujú a to tak, že cíti hroznú fyzickú bolesť. |
Počet príspevkov: 514 ~
Člen od: 31 júl 2007 ~
Posledná návšteva: 25 november 2019
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 september 2008 : 23:00:29
|
citácia: Ale to len preto, lebo som vôbec nevedel, čo to znamená, keď niekto robí pokusy na zvieratách. A tak som raz videl nejaké videa. Ťažko sa to hovorí, ale poviem vám, že keď kvôli tomu, aby som ja bol zdravý musia nevinné tvory takto trpieť Pôvodne zaslal stefan - 27 september 2008 : 16:59:38 No ak si videl propagacne videa Slobody zvierat a podobnych extremistov, tak sa ani necudujem. Tendencne a silne emotivne v zasade vsak nezopovedajuce realite. Aspon teda nie realite seriozneho medicinskeho vyskumu. Oni to vsak nerozlisuju, hlavne ze ludia prispeju na zvieratka...
Skus si potom pre zmenu pozriet aj nejake videa o chorych detoch, trebars len taka detska onkologia, uvidis ako tie deti trpia a cim vsetkym musia prejst. To ze Ty nemas zaujem sa liecit, aby nejaka myska ci kuriatko "zbytocne" nezahynuli, este neznamena, ze tie deti nechame zomierat a trpiet... I ked niektori ludia by snad tej myske a psikovi dali pred clovekom prednost. |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 september 2008 : 12:06:39
|
Mno, su neziaduce extremnosti na jednu i druhu stranu. Na nejakom fore som videl ako sa ludia rad radom zhodovali v tom, ze zvirata su vraj cloveku rovne, a preto clovek ani nema pravo zvieratko zabit. Co ja ako chlapec z dediny, kde sa vkuse zabijaju sliepky, husy, prasiatka..., som sa uz len usmieval .
Inu, ak je to pre zivot cloveka, je uplne normalne zviera zabit, pripadne mu i sposobit bolest v nevyhnutne nutnej miere (pokusy). A pri tom zaroven vzdy pamatat, ze to nie je zidna chladna vec, ani ziadna hracka. Zviera je zivy Bozi tvor. Treba sa k nemu spravat s istou patricnou citlivostou. No a tu je dalsi extrem, ze sa k zvieratam mnohi spravaju az prilis bezcitne a ublizuju im, a to aj ked to nie je priamo nutne alebo aspon nie v takej velkej miere.
|
|
|
|
Odoslaný - 28 september 2008 : 12:59:00
|
Písal som, že nie som principiálne proti výskumu, ktorý sa robí na zvieratách, len si myslím, žeby ho bolo treba lepšie kontrolovať a koordinovať. Veľké zlo sa pácha na zvieratách aj v medicínsko-kozmetických firmách. Taký výskum podľa mňa nie je nutný. |
Počet príspevkov: 514 ~
Člen od: 31 júl 2007 ~
Posledná návšteva: 25 november 2019
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 september 2008 : 13:37:36
|
Istá pani, ktorá vyhnala zo svojho domu svojho manžela i svoje vlastne už dospelé deti chová vo svojom byte niekoľko mačiek a nedovolí im ani chĺpok skriviť.... Istá modelka sa domáha práva ochrany zvierat pričom je natiahnutá v norkovom kožuchu za 40000 tisdolárov...
Ono to je tak. Niekto sa chce zasa niečomu vyhnúť kôli pravej odpovedi a tak hovorí o niečom úplne inom. SKutočne, na tejto platforme stojí celá organizácia streny Zelených, Greenpace či ktovie ako si ešte hovoria... Žiadny grenpacák nebýva v lese pod stanom, neumýva sa v potoku, neživí sa jablkami, listami a hmyzom, nechodí pešo a neoblieka sa do ľanu. Práve naopak. Býva vo vile a smradí desiatimi komínmi, vozí sa na dvanásťvalcovom aute a smradí výfukom, napcháva sa kaviarmi, lososmi a vyberanými živočíšnymi jedlami, oblieka sa do hadích a krokodílych koží... Ale keď začne rozprávať pred televíziou, celému publiku vyhŕknu slzičky...
Celá politika je jedna celkom obyčajná hnilá smrdalavá saláma. Najskôr, keď je čerstvá, je pekná voňavá červená (komunisti), časom ozelenie (Strana Zelených) no a keď je juž niet pomoci, omodrie-chytí pleseň (Modrá koalícia). |
Počet príspevkov: 157 ~
Člen od: 20 jún 2008 ~
Posledná návšteva: 05 október 2014
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 september 2008 : 13:46:54
|
Juja: citácia: mnohé, napr. skrášľovacia kozmetika, kde sa mnohé omladzovacie krémy a pod. somariny
(Juja, s tebou som sa uz dlho nezabavil...)
Takze kozmetika, hmm... Tu vaham, da sa povedat, ze neviem. Mozno mas aj naozaj pravdu, je to somarina. Takze teraz sa mozno mylim, ale trosilinku trosku iste drobne umiernene pokusy aj koli kozmetike sa mi este predsa len ako tak horko tazko zdaju prijatelne. Ale ozaj len fakt nieco jemneho, ze to snad ani nezaboli. Toto uz nie je priamo z dovodu prezitia cloveka, mno, sice aj to sa da trosku obhajit. Napr. takto: kozmetika je tu hlavne preto aby zeny vyzerali krajsie (ked sa to neprezenie), no a ked zeny vyzeraju krajsie, su pre muzov pritazlivejsie, a ked su pre muzov pritazlivejsie..., proste tymto pokracovanim na konci vznikne nove ludske dieta. Cize dalo by sa povedat, ze kozmetika je tu vlastne ako pomocna zlozka pre zachovavanie ludskeho rodu. Takze vlastne ide predsa len o ludsky zivot, co povies, Juja?
|
|
|
|
Odoslaný - 28 september 2008 : 14:01:18
|
suhlasim pokiaľ je to na medicinske učely, a je to v pripustnej miere, tak by nemal byť problem.
ale pokiaľ ide iba o kozmetiku, alebo o extremy v tycvh pokusoch....tak tie nie su nevyhnutne k prežitu človeka.
takisto platí, že účel nesvätí prostriedky, ale je rozdiel zabijať pre potravu, a ine ked ide o povedzme kožuch(tam by to nebolo zle, keby zaroven s kožušinou sa spracovalo aj maso, či niečo ine - tu je vystrahou extremisticke video kde po stiahnuti kože zviera žije ešte, či výstrahou americke dobýjanie Západu, ked niektoré druhy zvierat vyhynuli a šlo čisto len o kožušinu a zisk za nu). Takže primarne by to nemal byť ani zisk, ktory usmrcuje zviera. A ten zisk je primarnym cielom vyskumu v kozmetickom priemysle.
čo sa týka rovnosti - z pohľadu Boha, sme aj my aj oni, aj rastliny, aj neživa príroda všetko stvorenia. Človek dostal síce privilegium panovať nad tymto, ale to neznamena zneuživať to. Dal by sa uviesť priklad sv. Františka, či inych svatcov ako si važili prirodu. Ale aj toto má mať svoje hranice a svoju mieru. tie spominane zvieracie saloniky - su zas len založene skrze ludi pre zisk, lebo majitelia zvierat davaju prehnanu starostlivosť zviueratam, - a v tom by som videl aj porušovanie prveho Božieho prikazania.
Aby som to zhrnul - je dôležitý úmyse, dôvodl aj spôsob ako sa vykonávajú testy na zvieratach. Pokiaľ su obitroje v súlade s Božím plánom usporiadania veci vo svete, nemal by byť nikde problem. Otazka je, nakolko a kde sa to dodržiava.
|
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 september 2008 : 14:05:58
|
pavol. maš pravdu, ludia si sami serú do huby. Aj ked niekedy nie až tak okato ako ty píšeš.
ma napadlo, že ten greenpeace - ak by asi nemal jesť - lebo ochrnaa prírody nie je len o zvieratach ale aj o vode v ktorej by sa kupal, o hmyze či rastlinach ktore by jedol a podobne dalej. Vždy s anajde čo by robil proti prírode. teda okrem robenia hnoja.... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 september 2008 : 14:09:51
|
citácia: Juja: citácia: mnohé, napr. skrášľovacia kozmetika, kde sa mnohé omladzovacie krémy a pod. somariny (Juja, s tebou som sa uz dlho nezabavil... ) Takze kozmetika, hmm... Tu vaham, da sa povedat, ze neviem. Mozno mas aj naozaj pravdu, je to somarina. Mozno sa mylim, ale trosilinku trosku iste drobne umiernene pokusy aj koli kozmetike sa mi este predsa len ako tak horko tazko zdaju prijatelne. Ale ozaj len fakt nieco jemneho, ze to snad ani nezaboli. Toto uz nie je priamo z dovodu prezitia cloveka, mno, sice aj to sa da trosku obhajit. Napr. takto: kozmetika je tu hlavne preto aby zeny vyzerali krajsie (ked sa to neprezenie), no a ked zeny vyzeraju krajsie, su pre muzov pritazlivejsie, a ked su pre muzov pritazlivejsie..., proste tymto pokracovanim na konci vznikne nove ludske dieta. Cize dalo by sa povedat, ze kozmetika je tu vlastne ako pomocna zlozka pre zachovavanie ludskeho rodu. Takze vlastne ide predsa len o ludsky zivot, co povies, Juja? Pôvodne zaslal Pierre - 28 september 2008 : 13:46:54
najkrajší make-up ženy je úsmev. a škaredej žene nepomôťžem ani tri kilá make-upu. A niektoré ženy skrz make-up len ošpatejú. a navyše, pierrre, nezabudaj všetky ženy su peknje, len my malo pijeme! takže entreba pokusy na zvieratach kvoli krase....a myslim si že v mnohych pripadoch by ženy boli krasne aj bez make-upu, len tu ide o reklamy a biznis, ktore brnkaju ženám na city s tým, že chcu byť pekne. Takže nie o zachovanie ludskeho rodu(to už je len vyhovorka) ale zisk. Ludsky rod sa zachvoal aj z časov ked nebol make-up. a ked ma chlap chuť na sex, tak mu už je jedno s akou, hlavne že ... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 september 2008 : 14:48:57
|
Alesko, a poznas ten vtip: Boh stvoril muza, pozera si ho a hovori: Jéj, ten sa mi vydaril, ten je krásny... Potom stvoril zenu a pozera na nu: Hmm... no, ved sa namaluje...
Inu, zeny sa odpradavna vsaliako skraslovali. A mas aj pravdu, Alesko, ale zasa predsa len vnimam, ze nejaka ta umiernena a vhodne zvolena kozmetika niektorej zene skutocne ten vzhlad aj pomoze trosilinku vylepsit
|
|
|
|
Odoslaný - 28 september 2008 : 14:49:34
|
Co sa tyka pokusov a kozmetiky, tak si myslim, ze to nejde dost dobre ospravedlnit.
Medicinsky vyskum je vsak celkom ina kapitola. A tak isto plati, ako alesko napisal, cielom ma byt pomoc cloveku, nie zisk. A utrpenie sposobovane musi byt v rovine nezelaneho, avsak nevyhnutneho. Cielene tyranie zvierat je zlo.
KKC 2418: Protirečí ľudskej dôstojnosti zvieratá zbytočne trápiť a márniť ich životy. Rovnako je nedôstojné utrácať na ne sumy peňazí, ktoré by mali prednostne zmierňovať ľudskú biedu. Zvieratá možno mať rád, ale nemá sa na ne zameriavať láska, ktorá patrí len ľuďom. |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 september 2008 : 15:14:07
|
Mno, pokial su to pokusy v tej kozmetike v predpoklade bezbolestne, ze napr. nejaky krem vyskusaju najprv na koži zvierata a az potom to daju na cloveka. Tak to je, myslim, aj spravny postup.
A kozmetika to nie su iba skraslovadla samo o sebe, ale zaroven aj rozne vyzivujuce kremy, alebo napr. kremy na vysusenu plet...
|
|
|
|
Odoslaný - 28 september 2008 : 17:13:39
|
Možno v tomto prípade by mohli byť pokusy na zvieratách kôli kozmetike morálne. Ale prečo by výrobok, ktorý nič nemôže spôsobiť, ani bolesť ani mrzačenie, skúšali na zvieratách a nie na ľuďoch? Podľa mňa, keď už skúšajú nejakú kozmetiku na zvieratách, tak z dôvodu, že človeku môže ublýžiť a tím pádom aj zvieraťu. |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 september 2008 : 17:22:33
|
Napr. pac aj majster tesar sa utne, a chybycka sa moze vludit. Preto skusobne testy najprv na zvieratach.
Treba robit testy a sustavne dlhodobe pozorovania, ze ako koža na ten a ten krem reaguje, a nasledne ho pripadne este rozne vylepsovat.. |
|
|
|
Odoslaný - 28 september 2008 : 20:11:33
|
Alesko: takisto platí, že účel nesvätí prostriedky, ale je rozdiel zabijať pre potravu, a ine ked ide o povedzme kožuch
- Nie je este hriech zabijat koli kozusine. Ked zastrelim líšku koli kozuchu, nie je mojou povinnostou ju aj zjest.
Takže primarne by to nemal byť ani zisk, ktory usmrcuje zviera. A ten zisk je primarnym cielom vyskumu v kozmetickom priemysle.
- Ked Ty priamo usmrtis zviera pre svoju potravu, ta potrava je tvojim ziskom. Teda tiez zabijas primarne pre zisk. A ludia v kozmetickom priemysle akurat nechodia na lov, ale si tu potravu a dalsie veci kupuju za peniaze, ktore ziskali predajom svojich vyrobkov.
|
|
|
|
Odoslaný - 28 september 2008 : 20:31:08
|
citácia: - Nie je este hriech zabijat koli kozusine. Ked zastrelim líšku koli kozuchu, nie je mojou povinnostou ju aj zjest. - Ked Ty priamo usmrtis zviera pre svoju potravu, ta potrava je tvojim ziskom. Teda tiez zabijas primarne pre zisk. A ludia v kozmetickom priemysle akurat nechodia na lov, ale si tu potravu a dalsie veci kupuju za peniaze, ktore ziskali predajom svojich vyrobkov. Pôvodne zaslal Pierre - 28 september 2008 : 20:11:33
Boh nám dal to právo vládnuť nad zvieratami. Ale dal nám rozum, aby sme vedeli usúdiť kde sú hranice. Kožušina určená na ohrev, skutočne na ohrev, že vlastne lepšia alternatíva nieje (napr. eskimáci a im podobný, čo žijú na sibíri a v chladných oblastiach), koža zo zvierat, ktoré sú primárne určené pre zabitie na potravu a je ich na svete hojne (krava, prasa), to by som bral, ale kožušina zo vzácnych zvierat, pre ktorú pytliak zviera zabije len kôli peniazom, a potom si ju niekto bohatý kúpi len aby ukázal že má peniaze, alebo že má vzácnejší kožuch ako niekto iný, tak to potom je zbytočné a nedobré.
Potrava je nutnosť nie zisk. Zisk sú peniaze, ktoré získam zabitím toho zvieraťa. Aj keď vlastne spoločnosti predávajúce mäso, to vlastne robia za účelom zisku, ale po mäse je veľký dopyt a keby sme si sami zabíjali a chovali zvieratá a mali z toho vyžiť, nebol by toho každý schopný, loviť, chovať, zabiť, upraviť, a možno by bolo finančne náročnejšie vychovať zviera ako si kúpiť už iba mäso. V kozmetike ide o to, že kľudne by sa tie výrobky nemuseli predávať, a našli by si inú robotu tí ľudia. No keďže už si ľudstvo život bez kozmetiky predstaviť nevie, tak nech hľadajú kompetentný alternatívy svojich pokusov. Niečo neživé, na čom by sa to dalo testovať. Veda a výskum je dosť rozsiahly na to, aby sa taká alternatíva našla. Aspom podľa mňa. A možno niektorý aj takú používajú a ani o tom nevieme. |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 september 2008 : 21:07:14
|
ešte taka fakticka: je zvieracia pokožka adekvatnou nahradou ľudskej pokožky? lebo pokiaľ viem aj ked sa robia pokusy na zvieratach tak aj napriek tomu treba urobiť pokus na človeku |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|