|
Odoslaný - 30 september 2008 : 18:27:08
|
Slayer: Takze ako, ides s nami do toho? To vies, na zvrznutie sucasneho politickeho zriadenia budeme asi potrebovat aj nejakych slayerov... |
|
|
|
Odoslaný - 01 október 2008 : 07:50:37
|
|
|
Odoslaný - 01 október 2008 : 12:47:52
|
(Fico nie je ani moj oblubenec, jeho vlada sa mi protivi, ale aj tak uvital by som keby si, mily Slayer, aspon tie najvulgarnejsie slovicka vynechaval uplne, a nie ich len daval do trosku inej pisomnej podoby.)
No a k tej demokracii... Obavam sa, ze normalnemu slusnemu cloveku, ktory sa nad tym hlbsie zamysli, tato demokracia nemoze vyhovovat.
Z moralneho pohladu sa tato absolutisticka demokracia ukazala ako velke zlo. Tu uz mozno aj ta stara európska absolutisticka monarchia je o nieco lepsia, kedze panovnik je aspon ako tak podriadeny papezovi. Horsia od demokracie je uz len diktatura cloveka, ktory ziadnej moralnej autorite podriadeny nie je (taka bola diktatura Hitlera, Stalina a mnohých dalsich).
Nasa demokracia. Moralka je pevna a nemenná, nie je mozne aby o nej voleni zastupcovia ludu hlasovali, zial, sucasna demokracia si toto narokuje i bezne sa to praktizuje. Preto, zial, musime asi otvorene povedat, ze tato absolutisticka demokracia je velka zvratenost.
Ludia si mozu pomocou volenych zastupcov rozhodovat o sprave krajiny v ktorej ziju, avsak nemaju uz pravo rozhodovat o veciach mravov a moralky. Moralne principy su pevne dane, nemozu sa menit. A preto je mozny akurat nejaky podobny model politickeho zriadenia, o ktorom som sa vzadu zmienil. Cize voleni zastupcovia, ale s obmedzenymi pravomocami. Su veci, o ktorych jednoducho voleni zastupcovia ludu hlasovat nesmu. Nemozu menit dane moralne principy a zakony.
A teraz polemicka otazka pre krestanov: Na zaklade toho, co som uviedol, myslite, ze moze byt vobec krestan demokratom? Presnejsie povedane vyznavac a zastanca sucasnej absolutistickej demokracie, kde je dovolene hlasovanim menit uplne vsetko a nasledne i vydavat zakony, ktore sa snazia menit i principy moralky? Ak nejaky politicky system taketo nieco umoznuje, mozem byt vobec ja ako krestan jeho zastancom a vyznavacom?
|
|
|
|
Odoslaný - 01 október 2008 : 14:22:16
|
Nejako sa vám to tu zvrhlo na politické fórum a ja si myslím, že politizovanie je úplná zbytočnosť, lebo nikto z tých, ktorý politizujú, sa nikdy neodhodlá niečo s týmto systémom naozaj spraviť |
Blázon je, kto čaká od Boha odpoveď. Ak Ťa Boh prijme, ak Ťa uzdraví, potom jedine tak, že zmaže svojou rukou Tvoje otázky. |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 141 ~
Člen od: 26 august 2008 ~
Posledná návšteva: 01 október 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 01 október 2008 : 14:27:31
|
Ferino: No a co Ty, priatelu? Ty by si pomohol s tym nieco spravit?
Ak mame politicky system zvrhly, zvrateny, mnimalne asi nie je spravne sa tvarit, ze je OK. |
|
|
|
Odoslaný - 01 október 2008 : 14:34:50
|
Ja si myslím, že to nie je iba politickým systémom. Problém je vo všetkých ľuďoch, že takýto systém tolerujú, lebo si neuvedomujú, že politik a minister majú funkciu a moc na to, aby pomáhali a slúžili ľudu a nie aby ľud iba platil ich limuzíny a zvrhlé chúťky. Veď tak ako aj Ježiš je naším pastierom, tak aj minister a to teda znamená, že by mal myslieť na svoje ovečky aj vtedy keď nie je obdobie strihania vlny |
Blázon je, kto čaká od Boha odpoveď. Ak Ťa Boh prijme, ak Ťa uzdraví, potom jedine tak, že zmaže svojou rukou Tvoje otázky. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 01 október 2008 : 14:56:30
|
Problém je vo všetkých ľuďoch, že takýto systém tolerujú,
- No vsak, lenze ked ludia si ani neuvedomuju, ze tento system je sam o sebe zvrateny. Ba mnohi krestania sa domnievaju ze je naopak spravny. Trebalo by im to teda asi najprv povedat, ukazat kde je ta zvratenost, v com spociva. Ja som to teraz vyssie spravil aspon pre ludi z tohto fora. A napr. Ty to mozes zasa posunut dalsim ludom. |
|
|
|
Odoslaný - 01 október 2008 : 15:17:15
|
Ak by sa dal nozaj zmeniť postoj všetkých ľudí, neváhal by som sa akokoľvek obetovať, ale zo svojich skúseností viem, že proti bezhlavému stadu otrokov vecí sa nedá bojovať nijako inak len modlidbou. ak sa ich snažíš presvedčiť o skutočnej pravde, tak ťa zničia len preto, aby si nezrušil ich idylický materialistický svet v ktorom vládnu seriály, realityshoww a iné nechutnosti, ktoré mi iba dokazujú, že ľudia klesli k úplnému dnu konzumizmu a materializmu. Niekedy si to uvedomujem tak veľmi, že mi je z toho až do plaču a hanbím sa za to, že som človek, lebo to ma k nim do istej miery priraďuje. Je to boj s veternými mlynmi, ale snáď nám s ním pomôže Boh... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 01 október 2008 : 20:11:36
|
citácia: (Fico nie je ani moj oblubenec, jeho vlada sa mi protivi, ale aj tak uvital by som keby si, mily Slayer, aspon tie najvulgarnejsie slovicka vynechaval uplne, a nie ich len daval do trosku inej pisomnej podoby.) Pôvodne zaslal Pierre - 01 október 2008 : 12:47:52
Ale no, zavtipkoval som trosku s touto slovnou hrackou, ktorou som narazal na isty slogan ktory je uz vymysleny a nachadza sa aj na trickach. Ale ty mi nemas co vycitat, len si spomen na svoj slovnik.
K demokratii: Nuz co sa absolutizmu tyka, ano ten panovnik bol podriadeny papezovi, ale: 1, ide o to co bol ten ktory papez zac 2, a co to veci pomohlo? Akosi sa mi nezda ze by niektory papez nieco spravil s feudalnym systemom...ci ten bol spravodlivy? 3, prosim povedz ze si nemyslel vazne ze vlada jedneho moze byt lepsia
Potom na niektore otazky moralky mame odlisny nazor, no mal by si respektovat, ze mozno vela ludi taku vladu a moralku chce, i ked je ti to proti srsti. A ked ty napr. si proti interrupcii, tak k tej ta nikto nenuti. No neviem si predstavit slovo 'nenuti' v spojitosti s Cirkvou, len to mi vadi. Inak nejak po tej interrupcii a podobne nebazim, no ani nenamietam. Ale chcem mat svoju vlastnu slobodu v istych veciach, a ako som uz povedal, nedokazem si predstavit ze by mi ju RKC (napr) dala.
|
Počet príspevkov: 445 ~
Člen od: 06 júl 2007 ~
Posledná návšteva: 03 júl 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 01 október 2008 : 23:24:04
|
ferino: .. len modlidbou
- Samozrejme modlitba je dolezita, ale potrebne je aj podavat informacie. Svati apostoli sa modlili, ale aj hlasali.
Slayer: Ale ty mi nemas co vycitat, len si spomen na svoj slovnik.
- Spominam, taketo najvulgarnejsie slovicka nepouzivam. Takze vycitat mozem
2, a co to veci pomohlo? Akosi sa mi nezda ze by niektory papez nieco spravil s feudalnym systemom...
- Vsak cirkvi ani nikdy neslo o zvrhnutie feudalneho systemu. Islo jej o dodrziavanie Bozich zakonov.
prosim povedz ze si nemyslel vazne ze vlada jedneho moze byt lepsia
- Samozrejme ze moze, ak sa jedna o cestneho cloveka, ktory je i k tomu vsetkemu podriadeny moralnej autorite (papezovi, cirkvi).
no mal by si respektovat, ze mozno vela ludi taku vladu a moralku chce
- Lutijem, ziadne amoralne "moralky" respektovat nemozem.
A ked ty napr. si proti interrupcii, tak k tej ta nikto nenuti.
- No a? Keby ma nikto nenutil kradnut a vrazdit, znamena to zeby som snad preto mal inym tolerovat kradeze a vrazdy, a nemal by som byt proti tomu?
- Ked niekto si vyhradzuje pravo zabijat ludske bytosti (hoci aj pred narodenim), ktore sa nijako nicim neprevinili, take nieco ja respektovat nemozem.
|
|
|
|
Odoslaný - 02 október 2008 : 08:12:07
|
|
|
Odoslaný - 02 október 2008 : 08:34:14
|
citácia: - Vsak cirkvi ani nikdy neslo o zvrhnutie feudalneho systemu. Islo jej o dodrziavanie Bozich zakonov.
Takze lakomstvo zemepanov a okradanie poddanych im nevadilo...no dobre, cize mali nejake svoje 'oblubene' ktore sa snazili presadzovat??
citácia: - Samozrejme ze moze, ak sa jedna o cestneho cloveka, ktory je i k tomu vsetkemu podriadeny moralnej autorite (papezovi, cirkvi). Pravda, ale kolkokrat sa stalo ze slo o cestneho cloveka? A aka je zaruka ze ten clovek ostane cestny. Ach jaj, tato otazka padla pred 300 rokmi, proste to nejde, s tym sa treba zmierit. Ako prvemu to doslo Johnovi Lockovi, teraz cakame aj na dalsich. Bohuzial, nejde o to kto ma vladnut, ale ide o to zabezpecit, aby aj zly vladca napachal co najmenej zla. Cirkev trapilo akurat to, ak sa dany vladar odklonil (oficialne) od katolickej viery, ak niekto hlasal nieco ine...ale smrtelne hriechy jej zda sa, neprekazali, alebo, nebola schopna s tym cokolvek urobit. Tak ci tak, RKC je uplne na nic v tomto pripade - bud je lahostajna alebo neschopna.
citácia: - Ked niekto si vyhradzuje pravo zabijat ludske bytosti (hoci aj pred narodenim), ktore sa nijako nicim neprevinili, take nieco ja respektovat nemozem. Pôvodne zaslal Pierre - 01 október 2008 : 23:24:04
A napadlo ta uz niekedy ze kvoli zakazu moze zahynut aj matka?? Ak je toto niekomu lahostajne, tak ja to respektovat nemozem. Alebo, k nechcenym detom: je RKC ochotna postarat sa o nechcene deti?? Lebo aj take sa bohuzial stava..takze je?? Lebo mne sa nezda ze by bola...hned tu nedaleko mna nejaky farar zije a ma aj faru. V tej fare by mohla zit Elisabeth II a o tom dome ani nehovorim (a ano, postavena bola na objednavku, nie je to stara budova do kt sa nastahoval)...takze ja newem, ale mam taky pocit, ze je tam prilis vela pokrytcov a necestnych ludi na to, aby sme im mohli dat do ruk taku moc ako ty navrhujes. Iste, to iste sa da povedat aj o sucasnej vlade, alebo o ktorejkolvek vlade na svete, ci uz je to demokraticka, alebo nie. Len aspon pekne vidis, ze je tych zlych nejak vela, ale napriek tomu zatial vo vacsine (aspon tych demokratickych) krajin je porusovanie zakladnych ludskych prav minimalne (na rozdiel od tvojho absolutizmu, kde by neexistovali paky).
Takze co treba?? Zlepsit demokraciu, a hlavne tie paky, ktore aj zlemu vladcovi zabrania napachat vela zla. Staci sa pozriet do historie, a hned ti bude jasne, ze absolutizmus ani nabozensky stat nie je cesta. Ani demokracia nie je dokonala, ale zatial je to to najlepsie co sme vymysleli. Hlavny problem su asi populisti, ako napr Fico. Proste clovek ktory netusi co je to ekonomika urcite nepostrehne, ked bude trepat nejake blbosti, a ze to zrusenie 20-korunacok ziadne spasenie ludu nebolo. Alebo clovek bez historickeho povedomia nenadobudne podozrenie ze Svatopluk asi kral nebol, a ze ten Janosik asi taky dobrak tiez nebol, a tak dalej...a nezacne sa pytat ze co tym ten stary ujo sleduje. Takze toto treba vyriesit. Lebo demokracia je zalozena na tom, ze obcania rozhoduju nepriamo o veciach tym, ze si volia zastupcov...to je kazdemu zname. Ale ked su ti zastupcovia zli, tak je to chyba obcanov, nie demokracie, lebo oni si takych zvolili. Takze riesenie by som hladal asi tu.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 02 október 2008 : 11:33:05
|
Slayer No ja povazujem 'buzerant' za horsie ako '*****'
- Slovo buzerant v minulosti verejne pouzivali aj knazi, vobec nepatrilo medzi neslusne slova. Ale zeby knazi pouzivali aj to tvoje slovicko... To tvoje sa odpradavna radi medzi nevhodne, a uz ani nahodou nikdy nebolo pripustne ho pouzit na oznacenie nejakej osoby, nech by ta osoba bola aj akokolvek zla.
Takze lakomstvo zemepanov a okradanie poddanych im nevadilo...no dobre, cize mali nejake svoje 'oblubene' ktore sa snazili presadzovat??
- Aj lakomstvo je hriech. Cirkev moralku vzdy ucila, hlasala. Ze sa lokálni pani aj napriek tomu dopustali hriechov, je jasne. Tiez dobre vieme, ze sa autorite cirkvi mnohi velmi neradi podriadovali. Da sa povedat, ze cirkev voci nim nebola dostatocne silna.
Pravda, ale kolkokrat sa stalo ze slo o cestneho cloveka?
- Z pomedzi panovnikov evidujeme viacerych dokonca aj ako svatcov.
Cirkev trapilo akurat to, ak sa dany vladar odklonil (oficialne) od katolickej viery, ak niekto hlasal nieco ine...ale smrtelne hriechy jej zda sa, neprekazali
- Prekazali, vladari boli rovnako povinny lutovat svoje hriechy.
alebo, nebola schopna s tym cokolvek urobit. Tak ci tak, RKC je uplne na nic v tomto pripade
- Nemala dostatocnu moc. Ba dostavala sa do situacii, za panovnici sa snazili ju ovladnut.
A napadlo ta uz niekedy ze kvoli zakazu moze zahynut aj matka??
- Vsak vynimocne situacie sa zohladnuju. To vacsinou u slachtickych rodov sa stavalo, ze ked dieta ohrozilo zivot matky, uprednostnili dieta, lebo potomok bol dolezitejsi. No tieto slachticke maniere nie su nasim pravidlom.
Alebo, k nechcenym detom: je RKC ochotna postarat sa o nechcene deti?? Lebo aj take sa bohuzial stava..takze je??
- Cirkev ako spolocenstvo ludi, cize clenovia cirkvi sa o siroty starali od nepamati. Sirotince tu boli odpradavna, teda aj v casoch ked interupcie boli zakazane. Bezne sa o ne napr. starali reholne sestry, ktore z casu na cas aj pred branou nachadzali dalsie deti, ktore tam zanechali ich matky. U nas si v poslednych destrociach pravo na tuto starost vyhradil stat.
tu nedaleko mna nejaky farar zije a ma aj faru. V tej fare by mohla zit Elisabeth II
- Na tom nie je nic zleho. Predpokladam ze aj nedaleky kostol je dostatocne velky a honosny.
takze ja newem, ale mam taky pocit, ze je tam prilis vela pokrytcov a necestnych ludi na to, aby sme im mohli dat do ruk taku moc ako ty navrhujes.
- Ani necestni knazi a biskupi sa nemozu len tak verejne postavit proti uceniu cirkvi (aj ked obcas sa to deje, ale to sa da odhalit a riesit) a navrhovat evidentne nemoralne zakony.
Takze co treba?? Zlepsit demokraciu ale napriek tomu zatial vo vacsine (aspon tych demokratickych) krajin je porusovanie zakladnych ludskych prav minimalne
- Z nasho pohladu je praveze skor maximalne. Uz len to zabijanie tych najnevinnejsich ludskych bytosti je prave najrozsirenejsie v demokratickych krajinach.
na rozdiel od tvojho absolutizmu, kde by neexistovali paky
- Nie moj absolutizmus. Absolutisticku monarchiu ja nenavrhujem (viz. predoslu stranu). Ja navrhujem kombinovanu, na sposob konstitucnej, kde by bola aj ludovo volena vlada, akurat do principov moralky by uz nemohla zasahovat
Takze co treba?? Zlepsit demokraciu, a hlavne tie paky
- Trosku inak! Demokraciu treba obmedzit. Mame tu absolutisticku demokraciu, co je zle. Jeden absolutizmus akurat vystriedal druhy. Moralka je pevne dana, neda sa hlasovanim menit, co sa ale, zial, v absolutistickej demokracii bezne deje. Demokracia si teda narokuje na absolutnu moc, a to je vrcholne nepripustne.
Staci sa pozriet do historie, a hned ti bude jasne, ze absolutizmus ani nabozensky stat
- Ano a ukazalo sa ze ani absolutisticka demokracia nie je cesta. Preto ja navrhujem kombinaciu tychto troch moci. Na sposob konstitucnej monarchie, kde bude mat isty vplyv panovnik, dalej cirkev a jej moralne ucenie, a aj demokraticka vlada, ktora ale uz do veci zakladnej moralky nebude moct zasahovat, nebude ju moct menit. Nikto nebude mat absolutnu moc.
Ale ked su ti zastupcovia zli, tak je to chyba obcanov, nie demokracie
- A to je ta vec. Aj z prastareho ucenia cirkvi vieme, ze vacsina ludi je uz svojou samotnou prirodzenostou nachylna k zlemu. A kedze je nachylna k zlemu, nemozeme dopustit abslutisticku demokraciu, take nieco automaticky musi viest k zvratenosti, zvrhlosti. A v reale sa to, zial, aj potvrdilo.
|
|
|
|
Odoslaný - 02 október 2008 : 14:39:44
|
A napadlo ta uz niekedy ze kvoli zakazu moze zahynut aj matka?? Ak je toto niekomu lahostajne, tak ja to respektovat nemozem. Alebo, k nechcenym detom: je RKC ochotna postarat sa o nechcene deti?? Lebo aj take sa bohuzial stava..takze je?? ???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? slayer: mám taký pocit, že si asi z inej planéty. Ak by matke hrozilo, že môže zomrieť kôli dieťaťu, tak samozrejme dieťa mať nemá, ale takým spôsobom, že sa s manželom dohodnú spolu nemať pohlavný styk. To je jediné východisko pre kresťana v takejto situácii a ak by si chcel vedieť štatistiku, tak cez 80% všetkých potratov sú potraty dievčat(skoro ešte detí--vlastne detí), ktoré určite nie sú vydaté, takže hrešia ešte aj týmto spôsobom -- z vlastnej hlúposti zabíjajú nevinné životy a toto ty uznávaš???!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Tu sa ukazuje, že si asi nič také ešte nevidel a nezažil. Máš vôbec deti? Ak náhodou áno a toto je tvoj názor, tak si vrah. Pozri sa im do očí a uvidíš, či je to správne zabíjať ich!!! |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 02 október 2008 : 17:44:02
|
citácia: - Slovo buzerant v minulosti verejne pouzivali aj knazi, vobec nepatrilo medzi neslusne slova. Ale zeby knazi pouzivali aj to tvoje slovicko... To tvoje sa odpradavna radi medzi nevhodne, a uz ani nahodou nikdy nebolo pripustne ho pouzit na oznacenie nejakej osoby, nech by ta osoba bola aj akokolvek zla. Pôvodne zaslal Pierre - 02 október 2008 : 11:33:05
A keby som ho nazval kohutom? To by bola rovnako zla urazka ako kkt?? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 02 október 2008 : 17:45:40
|
citácia: mám taký pocit, že si asi z inej planéty. Pôvodne zaslal ferino - 02 október 2008 : 14:39:44
Nj. Napodobne. Ale zbytocne sa tu budeme urazat, temu interrupcia uzavrime.
Zatial este pockam na pierrovu odpoved k tomu slovicku, potom sa vyjadrim dalej. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 02 október 2008 : 20:41:38
|
Zatial este pockam na pierrovu odpoved k tomu slovicku
To ponecham bez odpovede... |
|
|
|
Odoslaný - 02 október 2008 : 21:11:05
|
No ako myslis. Ked uz ale o nich tolko kecame, tak to dokoncim touto spravou. Takze asi tolko ze kkt je velmi stare slovanske slovo a znamena kohut, tak sa z neho vyvinula aj ta nadavka, presne ako v anglictine cock. A vlastne aj pohlavny ud, vodovodny kohutik a pod...tato semantika nie je len v slovencine, ale vsetky zmienene vyznamy ma aj angl. cock. A urcite ho pouzivali aj knazi, ved aj ich rano zobudil kohut, a mozno si povedali '***** jeden ja chcem este spat'...a mozno to takto vzniklo
Co sa buzeranta tyka, to pochadza zo slova Bulgarus a jeho predchodcovia oznacovali akychsi kacirov, nemravnikov a pod. v stredoveku (angl. bugger, dnes uz s trosku odlisnym vyznamom). Ono, nikdy to nie je tak ze nadavky boli nadavkami 2000 rokov a pod. Nadavky su zvacsa slang a ten je velmi dynamicky, takze vacsina z nich je pomerne nova.
Takze nech to vezmes podla etymologie alebo podla toho co pod tym dany clovek myslel, urcite som nepovedal nic horsie ako tvoje oblubene 'buzerant'.
A neviem na co sa tu takto skolkarsky hrame na 'buuu on povedal skarede slovo'. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 02 október 2008 : 21:23:10
|
Skutocne co sa budeme natahovat. Pravda je taka, ze v historii poslednych cca 50 - 60 rokov sa tvoje slovicko povazovalo vzdy za vrcholne vulgarne a oplzle. Zatial co to moje nie, az dokial ho vyraznejsie nenahradilo to nove – homosexual. |
|
|
|
Odoslaný - 02 október 2008 : 21:47:33
|
|
|
Odoslaný - 02 október 2008 : 22:04:59
|
Nuz tak pozri kamarat, Slayer, poviem ti to inak. Co si ty? Ty si tu len obycajny trpeny ateista. A co som ja? Ja som katolik na katolickom fore. Ja som tu doma. A teda ked uz, som to potom zakonite ja, ktory tu moze urcovat co je a nie je smerodajne, nie Ty. Kapisto?
|
|
|
|
Odoslaný - 02 október 2008 : 22:35:25
|
Non capiscio. Nevedel som ze slovo kkt ma nieco spolocne s katolicizmom...alebo, inak to nedava zmysel, kamarat.
Spytam sa takto, ak by si sa nachadzal na gitarovom fore (kde som 'doma' ja), a ja by som ti povedal, ze Boh neexistuje, bolo by to preto smerodajne? Nemyslim. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 október 2008 : 09:39:00
|
Či už by sa tieto slová mali používať alebo nemali, v zásade ide o to, ako, komu a prečo sú interpretované. Vlastne keď niekomu poviem: "Ty si teda múdry človek!" A očividne to myslím ironicky, tak mu v podstate nadávam do debilov. Možno nadávka nie je problém. Ale je problém ako sa používa. Myslím nakoniec, že ak je súčasťou hovorovej reči nadávka, nemusí to asi byť až také zlé. Zlé je, keď súčasťou hovorovej reči Boh, Ježiš a podobné, čo používa hlavne staršia generácia, ktorá sa potom pohoršuje na nadávkach. Ale nechcem tým povedať, že by každý mal hrešiť o sto dvesto. Ja napríklad tie čo sú považované za najhoršie, úspešne nepoužívam, lebo minimálne keby som ich používal, možnosť nesprávneho použitia by bola väčšia. A homosexuálom to naozaj neviem prísť na lepšie pomenovanie ako buzerant. Tiež to asi nebude to najsprávnejšie, ale zase je to výstižné pomenovanie toho, že homosexuál robí nesprávne. |
Rímskokatolík |
Počet príspevkov: 4003 ~
Člen od: 15 máj 2007 ~
Posledná návšteva: 27 apríl 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 október 2008 : 11:20:37
|
Slayer: Predmetom gitaroveho fora nie je zaoberat sa vieroucnymi a mravoucnymi otazkami. Ale do posobnosti katolickeho fora toto uz spada. A toto, o com sa bavime, je prave otazka, ktora sa dotyka mravov. No a na katolickom fore nie su a nemozu byt smerodajne nejake vyroky ateistov. Prave naopak, tie su tu skor podradne. Je to podobne ako keby niekto, co v zivote nevidel a nepocul gitaru, a nema v podstate ani ine znalosti z hudby, zacal hlasat ako treba spravne na gitare hrat a este by vyhlasoval, ze jeho vyroky su smerodajne.
A teraz. Z pohladu univerzalnej moralky, bez ohladu na tvoj a moj postoj, je absolutne neprijatelne aby sme nejaku osobu oznacovali slovom, ktore inak oznacuje pohlavie, a zvlast ak sa toto slovo radi dokonca medzi vulgarne. Take nieco je vrchol nemravnosti i dokaz, ze si mravne velmi skazeny. Takymi slovickami a takymto ich pouzivanim sa zaroven spini a zhadzuje i celkovo ludske pohlavie ako take, ktore je najintimnejsou castou ludskeho tela a tiez sa radi i medzi najposvatnejsie, lebo z neho vychadza novy zivot. Pohlavie nikdy nesmies davat do spojitosti s nadavanim.
Nie je spravne ani nadavat, ale ak uz predsa len niekomu nadavas, priatelu, pohlavie zo zoznamu urazok vzdy vynechaj. A na jeho vulgarne nazvy uplne zabudni. A vynechaj z toho aj akekolvek narazky a metafory suvisace s pohlavim. Ono takym spravanim predovsetkym a najviac zhadzujes vlastnu dostojnost, seba zhadzujes viac nez toho kumu dane urazky adresujes.
A ako som sa uz zmienil, pohlavnymi urazkami zhadzujes aj dostojost ludskeho pohlavia ako takeho, a tym aj celeho ludskeho rodu. Vsetci sme tu vdaka pohlaviu, pomocou neho prichadzame na svet.
|
|
|
|
Odoslaný - 03 október 2008 : 14:10:43
|
citácia: A napadlo ta uz niekedy ze kvoli zakazu moze zahynut aj matka?? Ak je toto niekomu lahostajne, tak ja to respektovat nemozem. Alebo, k nechcenym detom: je RKC ochotna postarat sa o nechcene deti?? Lebo aj take sa bohuzial stava..takze je?? ???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? Pôvodne zaslal ferino - 02 október 2008 : 14:39:44 Kvoli akemu zakazu presne? Nejako sa mi stratil kontext, na co presne reagujes?
Co to je za otazku, ci by Cirkev bola ochotna postarat sa o "nechcene" deti? Kto myslis ze na Slovensku zakladal a mal na starosti detske domovy, kym ich "zostatnili" komunisti? |
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.
|
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|