Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Duchovný život
 Moje životné svedectvo
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Veľkopiatkové prosby kedysi a dnes Téma Next Topic: Svätenie krstej vody na veľkonočnú vigíliu
Strana: z 6

JanaKJK

Stav: offline

Odoslaný - 17 apríl 2012 :  17:00:36  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: JanaKJK  Pridať JanaKJK do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
rozdiel? veľký, to že sme v Cirkvi, ešte neznamená, že sa milujeme navzájom.

Pôvodne zaslal JanaKJK - 17 apríl 2012 :  16:52:34

A podla vas je laska vtedy , ked vam kazdy dovoli prevadzat vasu ducharcinu

Dame si priklad Matka vidi svoje dieta ako sa hra s kohutikmi na plynovom sporaku Rezolutne mu to zakaze , a capne ho po zadku , aby si to pre istotu zapamatal
Tato matka prejavila nelasku voci svojmu dietatu Lasku by mu prejavila vtedy , ak by mu hrat sa s plynovymi kohutikmi dovolila Nech v mene tejto opicej lasky bars aj dom vyleti do vzduchu

Pôvodne zaslal amerika1 - 17 apríl 2012 :  16:56:59

už sme zase na začiatku, dúfala som, že sa bude dať s vami normálne porozprávať, ale nejako to nejde....
totalne ste odbočili od toho, o čom sme sa bavili. (Už som vám raz písala, že ked sa chcete o niečom baviť, najskôr v tom majte jasno)

Božia láska je rozliata v našich srdciach.
Proroctvá prestanú, jazyky zamĺknu a poznanie pominie. LÁSKA NIKDY NEZANIKNE.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 175  ~  Člen od: 03 apríl 2012  ~  Posledná návšteva: 19 august 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 17 apríl 2012 :  17:02:27  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Nejde to preto , lebo nehovorim , co chcete pocut V tom je problem Podla vas sa da rozpravat len s tym , ktory prikyvuje vasej ducharcine To nie je nic prekvapive

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Zachariáš

Odoslaný - 17 apríl 2012 :  17:28:49  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Zachariáš  Pridať Zachariáš do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
citácia:
To neviem ci spekuloval , ale ucitelia Cirkvi ano a nazyva sa to spekulativna teologia Zase ste netrafili A je to Cirkvou oficialne uznany tomisticky pristup

Pôvodne zaslal amerika1 - 17 apríl 2012 :  15:59:23

nespekuloval a posluchol to,co pocul.a podobne posluchol sv.Augustin precitany vers z Pisma a zanechal roztopasny zivot a prijal krst.

Pôvodne zaslal Zachariáš - 17 apríl 2012 :  16:35:44

Sv Augustin ? Nespekuloval v teologii ? Otec patristiky ? To nemyslite vazne !

Pôvodne zaslal amerika1 - 17 apríl 2012 :  16:53:15

patristika este nepoznala spekulativnu teologiu preladte na scholastiku.
Ja som vsak pisal o prijati precitaneho Bozieho Slova pohanovi Augustinovi ci Antonovi.Ani jeden uz dalej nehladal.

Prichádzajte k Nemu,k živému kameňu,ktori ľudia síce zavrhli,ale pred Bohom je vyvolený a vzácny,a dajte sa vbudovať aj vy ako živé kamene do duchovného domu,do svätého kňazstva,aby ste prinášali duchovné obety,príjemné Bohu skrze Ježiša Krista.
1.Pt 2,4-5

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1345  ~  Člen od: 30 november 2009  ~  Posledná návšteva: 26 august 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

JanaKJK

Odoslaný - 17 apríl 2012 :  19:46:43  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: JanaKJK  Pridať JanaKJK do zoznamu priateľov
Výzva na jednotu kresťanov, ktorú predniesol Druhý vatikánsky koncil:

Koncil vyhlásil, že "Kristova cirkev je sprítomnená v katolíckej cirkvi, ktorú riadi Petrov nástupca a biskupi v spoločenstve s ním", a súčasne uznáva, že "aj mimo jej štruktúry možno nájsť mnohotvárne prvky posvätenia a pravdy, ktoré ako dary vlastné Kristovej cirkvi nabádajú na katolícku jednotu".

"A tak tieto oddelené cirkvi a spoločenstvá, hoci majú podľa nás nedostatky, predsa v tajomstve spásy nie sú bez zmyslu a významu, lebo Duch Kristov sa ich nezdráha používať ako nástroje spásy, ktorých účinnosť sa odvodzuje z plnosti milosti a pravdy, zverenej katolíckej cirkvi.

som katolíčka, ale nikdy by som si nedovolila iný štýl modlitby nazvať duchárčinou... nesúďme, aby sme neboli súdení, neodsudzujme, aby sme neboli odsúdení

Kiež by naším životným svedectvom raz bolo zjednotenie sa v Ježišovi.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 175  ~  Člen od: 03 apríl 2012  ~  Posledná návšteva: 19 august 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 18 apríl 2012 :  08:57:03  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Mohli by ste mi prosim podat vyklad toho konliloveho textu ?
Ved ste pedagog , takze nam ho skuste vysvetlit

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 18 apríl 2012 :  09:00:02  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
som katolíčka, ale nikdy by som si nedovolila iný štýl modlitby nazvať duchárčinou... nesúďme, aby sme neboli súdení, neodsudzujme, aby sme neboli odsúdení

Kiež by naším životným svedectvom raz bolo zjednotenie sa v Ježišovi.

A preco by sme to nemohli nazvat ducharcinou , ked to ducharcina je Len preto , ze sa to vam nepaci ?

Styl modlidby ? Ako keby bol v Cirkvi dovoleny akykolvek styl modlidby

Budete sa velmi cudovat , ale my katolici sme uz zjednoteni v Jezisovi v Katolickej Cirkvi Ziadne ina jednota pre nas neexistuje Takze my katolici , to s tou jednotou uz mame naplnene
Vy mozete cakat ako Zidia na Mesiasa

Credo

V jednu, svätú, všeobecnú a apoštolskú Cirkev,

Zaujimeve je , ze stale tvrdite , ze nie ste teologicka a preto neviete vysvetlit ani vers z Pisma Svateho Ale co sa tyka ekumenizmu , tak ste odrazu odbornicka naslovovzata

JanaKJK

Odoslaný - 18 apríl 2012 :  10:44:49  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: JanaKJK  Pridať JanaKJK do zoznamu priateľov
jaj, kiež by so to z vašej hlavy presunulo do vášho srdca... to by tu bol iný svätý Pavol

amerika1

Odoslaný - 18 apríl 2012 :  11:48:07  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Problem je , ze vy to nemate ani v hlave , ani v srdci Vy sa len ohanate srdcom
Svaty Pavol to su uzasne rozumove uvahy na Bozie temy

Ja, Pavol, vám hovorím... por . Gal 5,2

Toto hovorím, aby vás nik nezviedol peknými rečami. Kol 2,4

radar

Odoslaný - 18 apríl 2012 :  12:32:41  Zobraziť profil  Pridať radar do zoznamu priateľov
Janka, nezoberies si priklad s Pana Jezisa? On netravil vela casu s tymi, co boli nazorovo proti nemu a zvlast nie s jednotlivcom. Vysvetlil, raz, mozno viackrat, ale myslis si, ze by isiel po vysvetleni napr. s farizejmi a zakonnikmi do takej dlhej presvedcovacej debaty , aku tu vedies ty, aj ked s dobrym umyslom?Proste isiel dalej,aj inym hlasat radostnu zvest.A ani apostoli tak nerobili. Myslis si, ze sv. Pavol by dni travil s jednym clovekom a presvedcoval ho?ked videl, ze ten clovek nechce a nechape, isiel dalej.
Proste prijmi fakt, ze budu vzdy ludia, ktori s Kristom a jeho cirkvou nesuhlasia, a budu z toho sudeni. Evanjelizaciu robi Duch Svaty, my len zasievame, a kedy semeno vzklici a porastie, rozhoduje Boh.Ale aj On respektuje slobodu cloveka, a respektuje, ked sa taky clovek od neho odvrati. My casto aj jedname podla pychy, aj ked o tom nevieme, proste stale presvedcujeme a presvedcujeme, lebo vlastne sami chceme niekoho obratit.
Takze lepsie by si urobila, keby si sa za ameriku radsej modlila a nedebatovala s nim. Prepac moju uprimnost, ja len chcem, aby si sa vyvarovala chyb, ktore som robila v minulosti ja pri debate s niektorymi ludmi.Nakoniec mi doslo, ze Kristus neobratil vacsinu vtedajsich ludi, tak ked on nie, tak my ano?A to robil aj zazraky, a ludia sa predsa neobratili.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1564  ~  Člen od: 25 november 2007  ~  Posledná návšteva: 14 február 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

JanaKJK

Odoslaný - 18 apríl 2012 :  12:55:09  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: JanaKJK  Pridať JanaKJK do zoznamu priateľov
citácia:
Janka, nezoberies si priklad s Pana Jezisa? On netravil vela casu s tymi, co boli nazorovo proti nemu a zvlast nie s jednotlivcom. Vysvetlil, raz, mozno viackrat, ale myslis si, ze by isiel po vysvetleni napr. s farizejmi a zakonnikmi do takej dlhej presvedcovacej debaty , aku tu vedies ty, aj ked s dobrym umyslom?Proste isiel dalej,aj inym hlasat radostnu zvest.A ani apostoli tak nerobili. Myslis si, ze sv. Pavol by dni travil s jednym clovekom a presvedcoval ho?ked videl, ze ten clovek nechce a nechape, isiel dalej.
Proste prijmi fakt, ze budu vzdy ludia, ktori s Kristom a jeho cirkvou nesuhlasia, a budu z toho sudeni. Evanjelizaciu robi Duch Svaty, my len zasievame, a kedy semeno vzklici a porastie, rozhoduje Boh.Ale aj On respektuje slobodu cloveka, a respektuje, ked sa taky clovek od neho odvrati. My casto aj jedname podla pychy, aj ked o tom nevieme, proste stale presvedcujeme a presvedcujeme, lebo vlastne sami chceme niekoho obratit.
Takze lepsie by si urobila, keby si sa za ameriku radsej modlila a nedebatovala s nim. Prepac moju uprimnost, ja len chcem, aby si sa vyvarovala chyb, ktore som robila v minulosti ja pri debate s niektorymi ludmi.Nakoniec mi doslo, ze Kristus neobratil vacsinu vtedajsich ludi, tak ked on nie, tak my ano?A to robil aj zazraky, a ludia sa predsa neobratili.

Pôvodne zaslal radar - 18 apríl 2012 :  12:32:41

ja viem, že to tak je, ale človeku to nejako nedá...

radar

Odoslaný - 18 apríl 2012 :  15:46:02  Zobraziť profil  Pridať radar do zoznamu priateľov
citácia:

ja viem, že to tak je, ale človeku to nejako nedá...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1564  ~  Člen od: 25 november 2007  ~  Posledná návšteva: 14 február 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 18 apríl 2012 :  16:30:17  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Naslo kura sliepku Ale je to navacsi dokaz o pokrytectve modernizmu Modernizmus ziadne ine slovo nesklonuje viac , ako dialog Vedu dialog s kazdym , okrem katolikov Ti su ako prasivi pre nich Nie je tazke pochopit preco Katolici ich usvedcuju

amerika1

Odoslaný - 18 apríl 2012 :  16:36:13  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Janka, nezoberies si priklad s Pana Jezisa? On netravil vela casu s tymi, co boli nazorovo proti nemu a zvlast nie s jednotlivcom.

Preto im povedal toto podobenstvo:
"Ak má niekto z vás sto oviec a jednu z nich stratí nenechá tých deväťdesiatdeväť na púšti a nepôjde za tou, čo sa stratila, kým ju nenájde?
A keď ju nájde, vezme ju s radosťou na plecia,
a len čo príde domov, zvolá priateľov a susedov a povie im: "Radujte sa so mnou lebo som našiel ovcu, čo sa mi stratila."
Hovorím vám: Tak bude aj v nebi väčšia radosť nad jedným hriešnikom, ktorý robí pokánie, ako nad deväťdesiatimi deviatimi spravodlivými, ktorí pokánie nepotrebujú. Lk 15 3-7

amerika1

Odoslaný - 18 apríl 2012 :  17:29:58  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Pane Jezisu Kriste , dakujem Ti , ze nie si taky , ako ta vidi radarka a mas s jednotlivcom tolko trpezlivosti a lasky , ze zanechavas stado , aby si nasiel zatulanu ovcu svojho stada a neprestanes jednotlivca hladat , kym ho nenajdes A ked ho najdes , beries ho na svoje plecia , obvazujes mu rany a vracias spat do svojho ovcinca
Nech sa Ti za to vzdava vecna Slava aj Presvatej Bohorodicke

Mato

Odoslaný - 18 apríl 2012 :  19:31:29  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Radar sa zasa cosi podarilo...

Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mon

Odoslaný - 18 apríl 2012 :  21:36:10  Zobraziť profil  Pridať mon do zoznamu priateľov
A Amerika zase veľmi šikovne prekrútil slová Radar...
Nechápem, či to robí cielene, alebo fakt má také problémy s pochopením textu.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 119  ~  Člen od: 11 september 2011  ~  Posledná návšteva: 24 november 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 18 apríl 2012 :  21:46:47  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Mon prave ze s jednotlivcami mal Pan vela trpezlivosti Odsudzoval prave skupiny ako farizejov a saducejov , ale s jednotlivcami jednal vludne a trpezlivo
Tvrdit , ze Pan Jezis nestracal cas s jednotlivcami , ktori boli proti nemu je prevratit Svate Pismo naruby A viete preco ? Poznate hlavny dovod ?
Vezmime si osobu , ktora nam dokaze kto ma teda pravdu . Judas . Judasa Pismo oznacuje za cloveka , apostola , ktory neveri Panovi , dokonca ho oznacuje za sebca , zlodeja A nestraca s nim cas Pan Jezis ? Posiela ho prec ?

Precitajte si ako priklad Lukasa 7 kapitolu od 40 versu
Odkial sa asi zrazu vzal clen Velrady Gamaliel?
Alebo Jozef z Arimatey , clen velrady ?
Jedna z najkrajsich stati Evanjelia je Lukas 10 kapitola od 38 versu
Marta , ktora vobec nechapala podstatu Krista , a ako jej Pan preukazuje trpezlivost

Vy mate velke problemy s Pismom Svatym , lebo si ho vykladate subjektivne ako protestanti Vy sa vobec nezaujimate ako Svate Pismo vysvetluje Cirkev To nie su tolerovatelne omyly , ktore su ludske a pochopitelne To je totalne neprijatelna metodika
Nie je tazke totiz pochopit , odkial sa tie vese nazory beru Vy citate Pismo a co vas napadne , to je pravda , lebo to pokladate za inspiraciu Ducha Svateho
A kazdemu , kto sa vam snazi povedat , ze to nie je katolicke , idete vyskriabat oci

JanaKJK

Odoslaný - 19 apríl 2012 :  07:28:17  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: JanaKJK  Pridať JanaKJK do zoznamu priateľov
Takže mam nádej, že ten investovaný čas s vami - ako s jednotlivcom - prinesie úrodu

amerika1

Odoslaný - 19 apríl 2012 :  09:03:03  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Vidite , aky dokaz svojej pychy predvadzate ? O Bozich veciach sa nezartuje ( to k tomu smajlu)Vy samozrejme nepotrebujete rast vo viere ani prinasat urodu Vy investujete cas , aby v druhom prinasal urodu Rozmyslate vobec , ake nehoraznosti ste schopna vypotit v jednej jedinej vete ?
Co sa tyka mna uz urodu priniesol vas investovany cas Poznanim , v akej hroze sa ocitla milovana Matka Cirkev Je strasne , aki vlci ,v barancom ruchu,sa v jej radach potuluju
Vy ste rozsievacom Bozieho slova ? Uz nie Kristus a ti , ktorych on poveril ohlasovanim ? por Lk 8, 5 a dalej

mak

Odoslaný - 19 apríl 2012 :  16:46:01  Zobraziť profil  Pridať mak do zoznamu priateľov
citácia:
Naslo kura sliepku Ale je to navacsi dokaz o pokrytectve modernizmu Modernizmus ziadne ine slovo nesklonuje viac , ako dialog Vedu dialog s kazdym , okrem katolikov Ti su ako prasivi pre nich Nie je tazke pochopit preco Katolici ich usvedcuju

Pôvodne zaslal amerika1 - 18 apríl 2012 :  16:30:17

Modernizmus? smer v KC? to je divné. Akosi mi z toho vychádza že nie si katolík. Katolík verí čo Cirkev veriť prikazuje a katolík berie ako záväzné učenie cirkvi. Toto učenie je dané o.i. koncilmi. To čo posmešne nazývaš "modernizmus" sú závery VKII aplikované do praxe. Tvoja pripomienka že hovorí že katolíci vedú dialóg s každým okrem katolíkov. Tvoje vyjadrenia postrádajú základnú logiku. To že nie sú v súlade zo závermi VKII ukazuje že nie si ani katolík. Je mi lúto že tu vystupuješ ako katolík a zvádzaš ludí od matky Cirkvi a od Pána.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 606  ~  Člen od: 28 október 2011  ~  Posledná návšteva: 05 apríl 2017 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 19 apríl 2012 :  17:30:28  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Zaujimave, nie tak davno bol modernizmus vyhlaseny za syntezu vsetkych herez, odsudeny papezom, dokonca vsetci knazi museli zlozit protimodernisticku prisahu a dnes miestna autorita mak tvrdi, ze kto nevyznava modernizmus nie je katolikom a dokonca, ze modernizmus su aplikovane zavery II.VK. To uz hej, to je riadna sila... Ale autorita je autorita, musime vsetci teraz zacat vyznavat modernizmus, lebo inak ma mak nahlasi na biskupsku konferenciu...

Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 19 apríl 2012 :  19:15:55  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
sv. Pius X.:
„Katolické učení však hlásá, že první povinnost lásky k bližnímu nespočívá v trpění bludných přesvědčení, byť by byla i sebe upřímnější, ani v teoretickém nebo praktickém indiferentismu proti bludům a neřestem, v nichž vidíme tonout své bratry, nýbrž v horlivosti pro mravní a duševní nápravu, zrovna tak jako v horlivosti pro jejich hmotné blaho. Totéž katolické učení nás také učí, že pramenem lásky k bližnímu je láska k Bohu, společnému Otci a společnému cíli celé lidské společnosti a láska k Ježíši Kristu, jehož jsme údy, takže pomoci nešťastnému je právě tolik, jako bychom činili dobře samému Ježíši Kristu. Každá jiná láska je jen předstírání nebo neplodný a pomíjející cit.“

mak

Odoslaný - 19 apríl 2012 :  21:20:49  Zobraziť profil  Pridať mak do zoznamu priateľov
čo chápete pod pojmom modernizmus? to len aby sme nemali interpretačný problém

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 606  ~  Člen od: 28 október 2011  ~  Posledná návšteva: 05 apríl 2017 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 19 apríl 2012 :  21:58:06  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
V Závěru Motu Propria sv. Pius X. dále ostře kritizuje modernisty:
„Jsou to muži, jejichž troufalost vůči moudrosti, jež sestoupila s nebes, denně vzrůstá. Osobují si právo opravovat tuto zjevenou moudrost, jako by byla něčím pokaženým, obnovovat ji, jako by se stala něčím zastaralým, vylepšovat ji a přizpůsobovat příkazům, pokroku a pohodlí doby, jako by byla v rozporu s dobrou společností a nikoliv jen v rozporu s lehkovážností několika mužů.“ (15)

tato slova papeže sv. Pia X. předpovídají program aggiornamenta, který následoval po Druhém vatikánském koncilu.

amerika1

Odoslaný - 19 apríl 2012 :  22:24:54  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
V roce 1946 papež Pius XII. jmenovitě odsoudil tuto novou teologii:
„Velmi se hovoří (ale bez potřeby jasného konceptu) o ´nové teologii´, která musí procházet stálou proměnou a následovat tak příkladu všech ostatních věcí na světě, které jsou v neustálém stavu změny a pohybu, aniž by kdy dosáhly svého /stálého/ výrazu. Kdybychom měli přijmout takový koncept, co by zbylo z neměnných dogmat katolické víry a co by se stalo s jednotou a stálostí této víry?“ (27)

Strana: z 6 Previous Topic: Veľkopiatkové prosby kedysi a dnes Téma Next Topic: Svätenie krstej vody na veľkonočnú vigíliu  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06