|
Odoslaný - 04 august 2008 : 00:03:40
|
V niekoľkých témach som sa tu stretol so správaním: Iba Písmo - prikázania, zákazy, príkazy sa berú striktne. Toto potom prechádza aj do vnímania Boha. Boh sa stáva akýmsi policajtom, či sudcom, ktorý stojí s palicou, čakajúc na prehrešok a "bác po ruke". Je tu problem. biblia, a zvlášť Nový zákon ukazuje Boha ako milujúceho Otca, starostlivého. Ako vlastne tieto dva obrazy(SZ - Boh byrokrat, NZ - Boh Otec) môžu fungovať naraz?
Boh je predovšetkým ako milujúci rodič - otec nedáva svojmu dieťaťu príkaz, či zákaz pre svoje potešenie, tešiac sa kedy bude mu môcť dať po zadku, lebo dieťa neposlúchlo. Povedzme, že máme horúcu šalku, otec upozorní dieťa "ak sa ho chytíš, popáliš sa" či "Nechytaj šalku, lebo si ublížiš". Otec netrestá dieťa spôsobom, že mus trelí zaucho, ale dieťa samo zisťuje, že ked neposluchne, trestá v prvom rade samo seba.
Podobne je to aj s Božími prikázaniami. Boh nedáva prikázania z akéhosi potešenia, ale vopred nás upozrnňuje, že ak niečo nesprávime, resp. ak niečo urobíme, tak budeme ubližovať druhým, ale predovšetkým sebe(neuvedomele ucitenei bolesti druhého).
Treba však prikazania dodržiavať doslovne, či ich nemene posluchať? Pán Ježiš kritizuje farizejsku(zákonnicku) povahu dodržiavať zákony a prikázania neosobne - bez ohľadu na človeka. Ježiš nás vlastne upozorňuje, že tieto prikázania sú na to, aby sme si vzájomne pomáhali, a rešpektovali a milovali jeden druhého. A v tomto Duchu lásky sme aj konali. Je známe "miluj a rob čo chceš" - láska hľadá spôsoby ako prekonať prekážky, hľadá cestu ako pomôcť, a hľadá možnosti ako milovať.
V tomto duchu však treba aj konať a naplnať prikázania - uvedomenim si, prečo sú tu, na základe čoho boli ustanovené, a čo tým asi sledovasl Boh, ked ich ustanovil. Tak objavíme, že Božie prikázania sú len viac ako nejaké nariadenia, ktoré sa musia striktne dodržiavať, ale aj podstatu, čo sa v nich zahŕňa. Potom naše konanie sa stane zodpovednejším pred Bohom, druhými i pred sebou.
|
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|