|
Odoslaný - 09 júl 2008 : 08:48:56
|
Trocha z trestného poriadku.
§ 130 Právo svedka odoprieť výpoveď
(1) Právo odoprieť výpoveď ako svedok má príbuzný obvineného v priamom rade, jeho súrodenec, osvojiteľ, osvojenec, manžel a druh. Ak je obvinených viac a svedok je v uvedenom pomere len k niektorému z nich, má právo odoprieť výpoveď ohľadne iných obvinených len vtedy, keď nemožno oddeliť výpoveď, ktorá sa ich týka, od výpovede týkajúcej sa obvineného, s ktorým je svedok v tomto pomere.
(2) Svedok je oprávnený odoprieť vypovedať, ak by výpoveďou spôsobil nebezpečenstvo trestného stíhania sebe, svojmu príbuznému v priamom rade, svojmu súrodencovi, osvojiteľovi, osvojencovi, manželovi alebo druhovi, alebo iným osobám v rodinnom alebo obdobnom pomere, ktorých ujmu by právom pociťoval ako vlastnú ujmu. Svedok je oprávnený odoprieť vypovedať aj vtedy, ak by výpoveďou porušil spovedné tajomstvo alebo tajomstvo informácie, ktorá mu bola zverená ústne alebo písomne pod podmienkou mlčanlivosti ako osobe poverenej pastoračnou starostlivosťou.
|
|
|
|
Odoslaný - 09 júl 2008 : 18:21:04
|
Vidis, dobre som si pamatal. |
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.
|
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 júl 2008 : 21:01:08
|
no tak pierre ma smolu...teda kamoša bud nezradim a pojdem sedieť s nim, alebo ... |
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 júl 2008 : 09:16:33
|
Mno, zakon nie je dokonaly, na kamaratsku lasku sa tu zabudlo. Rovnako vsak mali smolu aj napr. manzelia za komunistov (tento zakon nebol) a rovnako ju maju aj v mnohych dalsich krajinach, kde taky zakon nemaju. Ale asi je kazdemu jasne, ze tie mnou spomenute pravidla platia a vzdy platili aj bez ohladu na zakon.
|
|
|
|
Odoslaný - 10 júl 2008 : 10:28:05
|
tak vieš, len ako manžel ked budem chcieť zostať s manželkou tak nebudem môcť zachranovať kamarata, za cenu že by aj mna zabasli a ja opustil rodinu. Myslim si že väčšie dobro je prednejše, teda manželska laska pred kamaratskou. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 júl 2008 : 10:51:04
|
Alesko ako manžel ked budem chcieť zostať s manželkou tak nebudem môcť zachranovať kamarata, za cenu že by aj mna zabasli a ja opustil rodinu. Myslim si že väčšie dobro je prednejše, teda manželska laska pred kamaratskou.
- Byt vodca partizanov, teba medzi nas urcite nevezmem, Alesko .
- Asi ta treba naucit nejake tie pravidla chlapov, zatial aspon toto jedno: Ked da chlap chlapovi (kamarat kamaratovi) v nejakej vaznej veci svoje slovo, tak ho musi dodrzat aj keby mal preto zomriet. Ak si teda povieme, ze iste veci nikdy neprezradime, tak ich neprezradime. A teda ak by ta aj postavili pred otazku: Zrada alebo smrt. Mal by si si zvolit smrt, bez ohladu na to ci mas zenu a co ja viem co vsetko. V tom aj spociva tvoja muzska čest. Takze uz toto vies, riad sa pdla toho.
|
|
|
|
Odoslaný - 10 júl 2008 : 12:33:36
|
laska je prednejšia ako česť
Radšej žiť nečestne(v zmysle ako sa o tom teraz bavime) a zachovať sa v mene lasky ako zomrieť čestne ale bez lásky.
ale samoejme zavisi, to od konkretneho prípadu a konkretnej situacie. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 júl 2008 : 13:17:47
|
By si svojich patrizanskych kamosov zradil len co by ta postavili pred ponuku: tvoja sloboda za ich zradu. Vsak co ta po nich, hlavne ze Ty mozes byt pri sukni svojej ženy, no nie? Inu, mas super charakter, no
Takze keby Judáš zradil svojich kamaratov (Ježiša a jeho apostolov), preto aby mohol byt pri svojej milujucej žene, bolo by to pre teba akože kóšer, hej? Kdeze Alesko. Ako vravim, partizanom by si nemohol byt. A evidentne nie ani Ježisovym učenikom.
|
|
|
|
Odoslaný - 10 júl 2008 : 13:23:01
|
ja nehovorim o zrade...ja len o tom, že keby som pri sude...je mi jasne že za inych okolnosti treba chraniť dôveru....len zas nechcem staviať česť na prve miesto, lebo to prvé pmiesto patrí Bohu |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 júl 2008 : 13:32:09
|
Sa zda, ze v tvojom pripade to prve miesto skor patri "byt so svojou ženou", nech ostatni aj skapu... |
|
|
|
Odoslaný - 10 júl 2008 : 13:36:47
|
no Boh, manželka a tí druhí a potom nakoniec ja..... či ake ma byť poradie dôležitosti, či postunosti vyhovenia? ak som sa pomýlil tak sorry
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 júl 2008 : 13:38:26
|
citácia: Sa zda, ze v tvojom pripade to prve miesto skor patri "byt so svojou ženou", nech ostatni aj skapu... Pôvodne zaslal Pierre - 10 júl 2008 : 13:32:09 no pokiaľ viem hľadal by som spôsob ako sa zariadiť, aby aj vlk bol celý aj ovca sýta..... a taký expert ako si myslíš nie som. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 júl 2008 : 14:01:03
|
citácia: no Boh, manželka a tí druhí a potom nakoniec ja..... či ake ma byť poradie dôležitosti, či postunosti vyhovenia? ak som sa pomýlil tak sorry Pôvodne zaslal alesko - 10 júl 2008 : 13:36:47
Podla zakonov chlapov je to tak, ze na prvom mieste je Boh a hned za tym (niekedy spolu s tym) nasleduje vážne a slobodne dane čestne chlapske slovo, ktore dava chlap chlapovi (kamarat kamaratovi), a az potom idu dalsie veci
Uvediem maly priklad. Dvaja muzi sa uchadzaju o tu istu ženu. Po dohode da jeden tomu druhemu celkom dobrovolne a slobodne svoje čestne slovo, ze za nou prestane chodit a nebude ju viac chciet. Ak to bolo naozaj celkom slobodne a dobrovolne dane slovo, v takom pripade musi to uprednostnit aj pred laskou, ktoru k tej zene prechovaval.
Podobne je to aj u tych partizanov, dohodnu sa ze neprezradia, a tak teda neprezradia aj keby mali preto zomriet, bez ohladu na to ci maju milujuce ženy a rodiny. |
|
|
|
Odoslaný - 10 júl 2008 : 14:47:13
|
no šak to hej, to take akceptujem.... ale zas tu ide o to, ked už som v manželstve, a nesvedčením proti kamaratovi sa dostanem do važných problemov, a tým ovplyvnim život manželke a celej rodine. Samozrejme ako prve budem hladať sposob ako sa vyhnuť tomu aby som svedčil a nemal z toho opletačky so zákonom. ALe ak sa tomu nebude dať vyhnuť, tak potom sa ma nechať zavrieť, či v pripade vojny zastreliť, a porušiť tak manželsky sľub, ktorý som dával pred Bohom? Nehovoriac že je to aj prísaha, takže pre mňa je Boh viac ako kamarát. Lebo nesvedčenie proti kamaratovi je pre mna navádzanie na hriech porušenia manželskeho sľubu.
Vážim si a ctim si priateľskú dôveru, a pokiaľ nie som vo vážných problemoch, akceptujem že treba zachovať diskrétnosť. Ak však svojim mlčaním podporujem hriech, tak vtedy aj ja pácham hriech. Takže ak sa dostanem do situácie, je nutné vtedy porozmýšlať, čo je pred Bohom správnejšie. Mi to pripadá, ako keby Judáš povedal Petrovi"počuj, poviem ti niečo dôverne, a ako najvernejšiemu priateľovi, vtedy a vtedy príde po Ježiša rímska kohorta". z pozície Petra je dôležitejšie priateľstvo s Ježišom, ako s Judášom, a tam neváham porušiť tu priateľsku dôveru. aj ked samozrejme, najprv by som sa snažil prehovoriť Judáša , z pozicie Petra, aby také nerobil atd. A keby sa nedalo, tak išiel sukromne za Ježišom, a vysvetlil mu čo sa deje. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 júl 2008 : 15:00:19
|
Alesko ALe ak sa tomu nebude dať vyhnuť, tak potom sa ma nechať zavrieť, či v pripade vojny zastreliť
- Ano presne tak, ak si dal nejakemu kamaratovi celkom dobrovolne svoje čestne slovo o mlcanlivosti, musis sa nechat dat aj zavriet a v pripade vojny aj zastrelit, ak by to inak neslo (podobne ako knaz pri spovednom tajomstve).
a porušiť tak manželsky sľub
- Tym manzelsky slub neporusis.
|
|
|
|
Odoslaný - 10 júl 2008 : 15:16:27
|
citácia: Alesko ALe ak sa tomu nebude dať vyhnuť, tak potom sa ma nechať zavrieť, či v pripade vojny zastreliť- Ano presne tak, ak si dal nejakemu kamaratovi celkom dobrovolne svoje čestne slovo o mlcanlivosti, musis sa nechat dat aj zavriet a v pripade vojny aj zastrelit, ak by to inak neslo (podobne ako knaz pri spovednom tajomstve). a porušiť tak manželsky sľub- Tym manzelsky slub neporusis. Pôvodne zaslal Pierre - 10 júl 2008 : 15:00:19 1. ak ho dávam tak ho nedavam za cenu života, a dám to aj najavo. Boh a Božie prikazania sú pre man vždy prednejšie ako kamarat, či slovo ktore dávam kamaratovi. Lebo kamarat ma nespasil, ale Ježiš umrel za mňa 2. Aha, čiže žene slubim že ju budem milovať ctiť, a staarť sa o nu v dobrom aj v zlom, ale radšej sa necham zabiť, tak jej tým neublížim tiež? Vieš ked dodržim kamaratske slovo, porušim ine slovo, ktore som okrem človeku dal, aj knazovi, ludoim v kostole a hlavne Bohu. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 júl 2008 : 15:30:12
|
takže ak sa na to pozriem, som medzi dvoma mlynskymi kamenmi: bud porušim slovo žene(s ktorou som jedno telo), alebo porušim slovo kamaratovi.
a napada ma aj takato vec: ak je kamoš dosť inteligentný, nebude ma ani stavať do situácie, ani mi hovoriť o veciach, ktorými by ma mohol vystaviť riziku - a to ja považujem za prejav priateľstva, nie to, že mi priateľ povie, že niekoho zavraždil a pod.
priklaD: budem pripavovať vraždu, tak rozhodne o nej nepoviem Maťovi, lebo viem, že ak by sa dostal do vypočuvania, tak bude bud svedčiť proti mne, alebo svojim nesvedčením ublíži manželke. Kedže však Maťa považujem za priateľa, tak mu o tom rozhpodne nepoviem, aby nemusel riešiť situaciu že bud poruši priateľstvo, alebo čo je horšie bude ťažko hrešiť(a zaroven porušuje trestne zákon). Kedže je však moj priateľ, budem konať ale tak, aby nemal on z toho zle, jeho manželka nemusela trpieť stratu či bezsenne noci manžella ak by svedčil proti mne, a aby nejako inak jeho rodina mnou netrpela. a teda nebudem niekomu zdôverovať také informácie s ohľadom na jeho, či naše priateľstvo. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 júl 2008 : 15:40:31
|
Alesko Ak však svojim mlčaním podporujem hriech, tak vtedy aj ja pácham hriech.
- Mlcanim pachat hriech, to by ho rovnako pachal aj knaz - spovednik. Myslis ze keby sme nahodou este nemali ustanovene spovedne tajomstvo, zeby teda knazi pachali svojou mlcanlivostou hriech? Skutocne somarina.
Mi to pripadá, ako keby Judáš povedal Petrovi"počuj, poviem ti niečo dôverne, a ako najvernejšiemu priateľovi, vtedy a vtedy príde po Ježiša rímska kohorta".
- Tu sa jedna o vnutornu zradu v ramci jednej kamaratskej skupiny. Jeden sa zdoveri druhemu ze ide zradit dalsieho jeho kamarata. Ten druhy sa mu moze postavit na odpor a zastavit ho v tom. Keby mi napr. kamos oznamil, ze zajtra zabije moju zenu, tiez mam pravo ho v tom zastavit, aj nasilim.
Aha, čiže žene slubim že ju budem milovať ctiť, a staarť sa o nu v dobrom aj v zlom, ale radšej sa necham zabiť, tak jej tým neublížim tiež? Vieš ked dodržim kamaratske slovo, porušim ine slovo, ktore som okrem človeku dal, aj knazovi, ludoim v kostole a hlavne Bohu.
- Ach, Alesko, mas to cele dopletene... To by potom zenaty muz nesmel byt ani vojakom . Pri manzelskom slube sa predsa neslubuje ze sa budes snazit prezit za kazdu cenu aj za cenu straty svojej cti. Opakujem ti znova, manzelsky slub sa tym neporusi.
a napada ma aj takato vec: ak je kamoš dosť inteligentný, nebude ma ani stavať do situácie, ani mi hovoriť o veciach, ktorými by ma mohol vystaviť riziku - a to ja považujem za prejav priateľstva, nie to, že mi priateľ povie, že niekoho zavraždil a pod.
- Mno, ked ta clovek uz viac pozna, musi ti dat v tomto aj za pravdu. Ty si asi naozaj na to prilis slaby aby si mohol uniest podobne tajomstva a preto nie je spravne ta tym zatazovat. Je to ale inak skoda, ze nie si trosku chlap, no. |
|
|
|
Odoslaný - 10 júl 2008 : 15:43:39
|
ale pre mna česť nie je dôležitá. Ak mlčanlivosťou porušujem Božie prikazania, tak hreším, plne a vedome. Má mi byť moja česť prednejšia pred Božími prikazaniami? a teda prednejšie to čo si myslia ludia o mne, pred tym ako sa správbam k Bohu? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 júl 2008 : 15:47:04
|
pozri ak by mi nejaky nemec povedal že ide zabiť adara, tak určite mlčať nebudem, lebo či madar , či nemec obidvaja su mojimi blížnými ktorých mam milovať.
a čo sa týka manželky, tak manželska prisaha soji nad vojenskou, resp. nad manželskou stoji len doržiavanie Božích prikazaní. Ak je vojenská v rozpore s manželskou, tak len kvôli tomu, že spoločenske blaho je dôležitejšie. takže zase je to diametralne ina situácia ako povedať niekomu niečo dôerne. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 júl 2008 : 16:03:26
|
citácia: a napada ma aj takato vec: ak je kamoš dosť inteligentný, nebude ma ani stavať do situácie, ani mi hovoriť o veciach, ktorými by ma mohol vystaviť riziku - a to ja považujem za prejav priateľstva, nie to, že mi priateľ povie, že niekoho zavraždil a pod. - Mno, ked ta clovek uz viac pozna, musi ti dat v tomto aj za pravdu. Ty si asi naozaj na to prilis slaby aby si mohol uniest podobne tajomstva a preto nie je spravne ta tym zatazovat. Je to ale inak skoda, ze nie si trosku chlap, no. Pôvodne zaslal Pierre - 10 júl 2008 : 15:40:31 NO TAK TOMUOT SOM NEPOCHOPIL...KLUDNE BUDEš ROZBJAť MANžELSTVA, šAK čSť JE PREDNEJšIA? RADšJ BYť SLABA OVAHA A SPRáVAť SA PODľAbOžíCH PRIKáZANII AKO yť silná povaha a neustále ich porušovať |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 júl 2008 : 16:04:03
|
Alesko ale pre mna česť nie je dôležitá.
- Tak to je velka chyba. Muz ma mat svoju cest a ma byt pren velmi dolezita. Rovnako aj zena ma zasa svoju cest, a tiez by mala byt pre nu dolezita. Zenska cest spociva v zachovani si cistoty a nevinnosti. Zial, nejedna sa spusti a nezachova si ju...
Ak mlčanlivosťou porušujem Božie prikazania, tak hreším, plne a vedome.
- Uz som ti to predsa vyssie pisal, ze potom by rovnako hresil aj knaz. Co je somarina.
pozri ak by mi nejaky nemec povedal že ide zabiť adara, tak určite mlčať nebudem, lebo či madar
- Ja hovorim ale o kamaratoch. Napr. o kamaratoch v ramci uz tej spomenutej partizanskej skupiny.
a čo sa týka manželky, tak manželska prisaha soji nad vojenskou,
- A ja ti hovorim, ze tie dve si neprotirecia.
|
|
|
|
Odoslaný - 10 júl 2008 : 16:17:43
|
citácia: Alesko ale pre mna česť nie je dôležitá.
- Tak to je velka chyba. Muz ma mat svoju cest a ma byt pren velmi dolezita. Rovnako aj zena ma zasa svoju cest, a tiez by mala byt pre nu dolezita. Zenska cest spociva v zachovani si cistoty a nevinnosti. Zial, nejedna sa spusti a nezachova si ju...
suhlasim s tym čo si napisal. Ale v prvom rade by tá česť mala byť stavana na dodržiavaní Božích prikázaní, inač žiadnu česť nevybuduješ.
citácia: Ak mlčanlivosťou porušujem Božie prikazania, tak hreším, plne a vedome.
- Uz som ti to predsa vyssie pisal, ze potom by rovnako hresil aj knaz. Co je somarina.
knaz je viazaný spovedným tajomstvom, a to stojí nad všetkým ostatným. a je to aj čosi ine, kedže je prejavujem knazovi dôveru na základe profesionality, a na základe ktorú mam k Bohu.
citácia: pozri ak by mi nejaky nemec povedal že ide zabiť adara, tak určite mlčať nebudem, lebo či madar
- Ja hovorim ale o kamaratoch. Napr. o kamaratoch v ramci uz tej spomenutej partizanskej skupiny.
tak rozhodne ak som partizan, tak nebudem nemcom vykecavať kedy a kde ich naapdnem, zase taky tatar nie som. A keby som bol povedzme bača na nejakom kopci a dozvedel sa na zaklade dovernej informacie že partizani idu napadnuť nemcov, tak da rozum že aj vtedy by som mlčal. Teda ak by sa mi zdalo pred Bohom že partizani vedu spravodlivu vojnu a nemci su agresori. Ak by som bol však v tom, že Nemci(nebudem brať 2sv.vojnu) su na spravodlivej strane, tak je moja povinnosť ich upozorniť.
prave preto hovorim, že to zavisi od konkretnej situacie a konkretnych vztahov, a od mojho postoja(vedomosti o konkretnej situacie) voči Bohu. Ale proste nebudem konať na zakalde cti(ocenenia od ludi), ale na zaklade prikazani a svojho svedomia. Lebo Boh je môj sudca a nie kamoš. A pokiaľ sa aj mienený dotyčný človek bude chcieť riadiť Božími prikazaniami, nebudem problem riešiť danu situaciu podla svetskeho zakona, ktory pre mna prvorady nei je, ale Božími zákonmi, ktoré obsahuju milosrdenstvo a zhovievavosť. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 júl 2008 : 16:20:23
|
citácia: a čo sa týka manželky, tak manželska prisaha soji nad vojenskou, - A ja ti hovorim, ze tie dve si neprotirecia. Pôvodne zaslal Pierre - 10 júl 2008 : 16:04:03
no neviem ale okrem manželskej prísahy nie som ochotný prisahať. Akákoľvek iná prísaha okrem manželskej je pre mňa porušením druhého Božieho prikázania, a ja odmietam prisahať okrem manželskej prisahy, z dôvodu vyššie spomenutého. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 júl 2008 : 16:33:31
|
citácia: citácia: a napada ma aj takato vec: ak je kamoš dosť inteligentný, nebude ma ani stavať do situácie, ani mi hovoriť o veciach, ktorými by ma mohol vystaviť riziku - a to ja považujem za prejav priateľstva, nie to, že mi priateľ povie, že niekoho zavraždil a pod. - Mno, ked ta clovek uz viac pozna, musi ti dat v tomto aj za pravdu. Ty si asi naozaj na to prilis slaby aby si mohol uniest podobne tajomstva a preto nie je spravne ta tym zatazovat. Je to ale inak skoda, ze nie si trosku chlap, no. Pôvodne zaslal Pierre - 10 júl 2008 : 15:40:31 NO TAK TOMUOT SOM NEPOCHOPIL...KLUDNE BUDEš ROZBJAť MANžELSTVA, šAK čSť JE PREDNEJšIA? RADšJ BYť SLABA OVAHA A SPRáVAť SA PODľAbOžíCH PRIKáZANII AKO yť silná povaha a neustále ich porušovať Pôvodne zaslal alesko - 10 júl 2008 : 16:03:26
- Tak sa skus modlit aby si to pochopil, no. Knaz musi byt dost chlap na to aby uniesol rozne tajomstva, a nijako tym predsa neporusuje Bozie prikazania. To je nezmysel. Prave porusit zverene tajomstvo je hriech, a to aj pre teba, viz spovedne zrkadlo v JKS. Rovnako hriech je nedodrzat dane slovo... Ozaj sa skus modlit aby si to chapal a aby ti Boh dal silu sa stat konecne tym chlapom (mas uz na to vek ), chlapom, ktory zverene tajomstvo neprezradi a svoje dane cestne slovo dodrzi, a to aj keby mal preto zomriet. Jasne, Alesko?
Takze este raz, ked celkom dobrovolne da chlap chlapovi (kamarat kamaratovi) svoje čestne chlapske slovo, nepr. ze nikdy neprezradi iste zverene tajomstvo, tak musi to dodrzat aj keby mal preto zomriet. To je chlapska čest. Darmo. A toto sa musis, Alesko, naucit, ak chces byt trochu chlapom .
|
|
|
|
|
|
|