Všetky fóra
O fóre
Voľná diskusia
Izrael - Juda či Samaria? |
|
V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
|
|
|
|
Odoslaný - 08 jún 2008 : 20:49:06
|
citácia: Ine priklady: SZ - vidieť to na tom ako sa datrilo a kedy Izraelu a podla jeho vztahu k Bohu alesko, ktory Izrael mas na mysli? Izrael=Samaria vyznavali Elohim = bohovia. Judea vyznavala Jehovu. Nezabudaj,ze zidovska biblia zacinala existovat r. 622 p.n.l. Po kompletizacii zidovskej Tory, ktora nebola totozna so samarskym Pentateuchom. Zidovska biblia bola skompletizovana cca 200 r. p.n.l. podla vsetkeho medzi poslednymi knihami bola do kanonu zaclenenakniha Genessis. V tom case Izrael uz starocia neexistoval. {Perske vpady a asimilacia}
|
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 357 ~
Člen od: 30 jún 2007 ~
Posledná návšteva: 06 september 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 jún 2008 : 21:46:52
|
citácia: citácia: Ine priklady: SZ - vidieť to na tom ako sa datrilo a kedy Izraelu a podla jeho vztahu k Bohu alesko, ktory Izrael mas na mysli? Izrael=Samaria vyznavali Elohim = bohovia. Judea vyznavala Jehovu. Nezabudaj,ze zidovska biblia zacinala existovat r. 622 p.n.l. Po kompletizacii zidovskej Tory, ktora nebola totozna so samarskym Pentateuchom. Zidovska biblia bola skompletizovana cca 200 r. p.n.l. podla vsetkeho medzi poslednymi knihami bola do kanonu zaclenenakniha Genessis. V tom case Izrael uz starocia neexistoval. {Perske vpady a asimilacia} Pôvodne zaslal yyyno - 08 jún 2008 : 20:49:06
Myslim si že ide o to, že ked sa židia držali Boha tak prežívali v mieri, akonáhle sa od Boha odklonili, tak ich druhé národy podrobovali. Resp. ak aj si ich druhe narody podrobili, Boh im pomáhala oslobodiť sa z ich nadvlády. Išlo mi teda o cely historicky vývoj počas obdobia od odchodu z Egypta až po Machabejcov(čož je 150 r. pr. Kr. - súhlasím že po tomto období už začína pomaly k asimilácii ale neodohrala sa hneď a zaraz, a ani nie tak zo strany Peržanov ale skôr helenisticky vplyv). Navyše paradoxom je to, že ukazuje aj to, že židovský štát bol najslabší práve v období síce ekonomicky najslilnejšom, ale morálne rozvrátenom, a že práve tieto nemorálnosti viedli SZ izraelský štát k tomu, že nedokázali odolať vonkajšiemu nepriateľovi. pdobne ako to bolo aj s Gréckou ríšou či Rímskou ríšou, doplatili práve na nemornalnosti v konaní spoločnosti.
Takže myslel som staroveký Izrael, skôr izraelský národ ktorý zanikol zničením Jeruzalema v 70 r. n.l. - rozprášením do sveta. Akceptujem že po tomto zničení a následných arabských vpádoch o pár storočí neskôr už vonkoncom SZ izraelsky národ neexistoval a terajší izraelský štát(ani palestína) zdaleka nie su izraelským národom opisujúcim sa v Biblii lebo si dáva pôvod od Edomu, čo určite nepatrilo k Izraelu.
inač, Izrael nerovná sa Samária, skôr Izrael bolo kráľovstvo pred rozpadom na Samáriu a Judeu. A ďalšia chybička krásy: nie Jehova ale Jahve. Osobne beriem Judeu ako pokračovateľa Izraelského kráľovstva - teda ako nástupcu. Samária je totiž tá, ktorá sa oddelila, ktorá si stanovila iné tradície a inak si ustanovila niektoré, hlavne náboženské, veci. Preto ani Samáriu nemožno označiť za nastupiteľskú.
čo sa týka asimilácie - židia dbali aby sa nemiešali s inými národmi. Tak to bolo v mojžišových ustanoveniach. Viacmenej možno povedať že židovský národ aismiloval len s kmeňmi žijúcimi na území izraelského štátu). Akonáhle žid(ako mi to ide ťažko cez prsty, ale myslim skor Hebrejca) sa oženil s nežidovskou osobou už mal problem sa začleniť do komunity. Z tohoto dôvodu vznikli napr. helenistickí židia. čo sa týka Perzie - neasimilovali všetci, boli takí ktorí si aj v perzskom zajatí dávali pozor, aby sa nemiešali
|
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 jún 2008 : 16:34:18
|
citácia: inač, Izrael nerovná sa Samária, skôr Izrael bolo kráľovstvo pred rozpadom na Samáriu a Judeu.
Alesko ! odpovedam ti odpisom casti textu z jednej knihy. Dnešné pomenovanie židovského štátu, Izrael, je plodom tvrdohlavého lipnutia Židov na svojej dávnej biblickej minulosti. Biblická realita sa však mnohokrát vymyká z, nimi, proklamovaného rámca, tak je tomu aj v prípade samotného,súčasného pomenovania židovského štátu. V Starom Zákone sú obšírne opísané nezhody a vojny medzi severným a južným zoskupením hebrejcov.Pravdepodobne existovali aj rozbroje, ohladom toho, kto získa právo nosiť meno po "Synoch Izraela". Možno prevážilo aj právo prvorodenného, takže Ruben a pridružené kmene,si ponechali pomenovanie po praotcovi, Jákobovi – Izraelovi. V tejto súvislosti, je zaujímavé, že s Biblie nie je jasné, či pomenovanie územia ( nie obrazné pomenovanie národa) sa vzťahovalo na celé územie spoločného kráľovstva v dobe zlatého veku izraelitov. Lebo aj v čase Šalamúnovej vlády sa v nej píše: v tom čase Juda a Izrael rozmnožení sú ako piesok pri mori ... lebo Šalamún panoval nad všetkými kráľovstvami... 1. Moj. 4:20 –21. Nešetrné Šalamúnove zaobchádzanie s národom ako aj so samotným spoločným božstvom, bolo podľa všetkého tiež pádnym argumentom samaranov –Izraelčanov proti výsadám Jeruzalemského centra. Takže, ani príbuzné – spoločné náboženstvo nemohlo zabrániť „ administratívnemu“ rozdeleniu, relatívne krátkodobého, spoločného zväzku. (O príčinách rozdelenia sa spoločného kráľovstva ako aj hebrejského náboženstva, v časti : Moc a peniaze.) V Starom Zákone sa možno dočítať aj to, odkiaľ sa vzalo pomenovanie pre severné kráľovstvo: Samária. A kúpil tu horu... od Semera... a nazval meno mesta toho ... od mena Semera, pána tej hory, totiž Samária. ..... a kraľoval Achab, syn Amriho nad Izraelom v Samárii... 1. Kráľ. 24+29 Logická postupnosť toho ako došlo k pomenovaniu severného kráľovstva musí preto byť: Po rozdvojení Hebrejcov – Izrael a jeho centrum: dodatočné vybudované mesto –Samária. K premenovaniu Izraela na Samáriu pravdepodobne došlo, až z dôvodu nástupníckych nárokov židov, ktorí sa prihlásili k slávnemu menu, po tom čo, po nájazdoch asýranov, Izrael zanikol. V Starom Zákone sa píše o ľude judskom a ľude izraelskom 1. Kráľ. 14: 22 + 15: 26. 2. Sam. 19 :40, a tak muži izraelskí odstúpili od Dávida... ale muži judskí pridržiavali sa kráľa, od Jordánu až po Jeruzalém. 2. Sam. 20:2. kraľoval... nad celým Izraelom aj Júdov 2. Sam. 5:5. Prvé znaky delenia národa sú už naznačené v časoch Mojžišovho nástupcu Jozueho. ...vyplienil Enakov....z hôr Judských a Izraelských... Joz. 11:21. Preferovanie Júdu v texte ktorý opisuje delenie zeme, poukazuje na to, že je to judská – židovská verzia Pentateuchu. Biblický opis hebrejského národa ako jednoliateho celku, vyjdeného s Egypta, je tiež fikciou. V čase „Exodu“, žila väčšina národa už na dobíjanom území a jeho rozdelenie medzi dvanásť izraelských kmeňov je len náboženskou teóriou. Alesko! jahvistické náboženstvo, nerovná sa , judaizmus |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 jún 2008 : 17:23:50
|
myslim si že je to len hadanie sa o slovička o nič viac....
odkazuje sa na delenie už za čias Jozueho 11:21 ale prečitaj si Joz 11: 23, prečo aj tam nie je delenie?
Domnievam že osobitné spomenutie Júda - júdský + Izrael-Izraelský môže vyplývať aj z toho, že autor mohol chcieť zvýrazniť postavenie júdskeho kmeňa(aj spätne), ako kráľovskej krajiny. Dôvod prečo je to delnie napísanie môže byť aj v tom, že neskôr sa krajina a pohoria dostali svoje pomenovania, taskže v časoch Jozueho to mohlo byť pomenovane inak, a až po určtiej dobe to historik zapísal do knihy, ako he to teraz zaznačené, kedže neskoršie geenrácie už nemuseli poznať staršie názvy.
Netreba zabúdať že vyjadrovanie starovekých národov bolo trochen odlišne ako naše, takže ten úmysel je možno úplne iný ako mu dáva autor tebou citovanej knižky.
Ale zaujalo ma to, ked som si čital knihu Kráľov, tak sa idem na to mrknuť. dik za dobrý príspevok. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 jún 2008 : 18:24:49
|
takže, po koniec 11 kapitoly 1 knihy kráľov je spomínané stále "celý Izrael" - je to ešte o Šalamunovi.
Problem nastáva po jeho smrti, ked Jeroboam, vzburenec, sa dostava k moci, aj vdaka nešikovnemu ťahu Roboama, ktorý miesto uvoľnenia daní, ešte pritvrdil. Tým pádom si Roboam ako tak udržal Júdsko, ostatok Izraela(teda ľudí ktorý si zvolili Jeroboama za kráľa) je pod vládou Jeroboama.
Tuto si myslím začína ako tak prvé delenie. Delenie nie je však podľa narodnosrtnych či etnickych principov, ide skôr o politicke rozdelenie krajiny. Takže povedať že Izrael nie je Júda sa tu ešte nedá v tomto momente. koniec-koncov, oddeľuje sa zvyšok izraela od Júdu, nie Júda od Izraela, aj keď je to z mocenských dôvodov vladárov(Jeroboama a Roboama). V Júdskom kráľovstve zostavaju izraeliti.
Od 15 krajiny je už častejšie spomínané rozdelenie Júda- Izrael. Dokonca ešte aj medzi odtrhnutým Izraelom sú mocenské boje.(koniec 15. a 16. kapitola kapitola).
od polovice 16. kapitoly je popísaný vznik Samárie. Najprv ako mesta - vzniklo z rovnakého dôvodu ako české mesto Tábor.
Keď si to komplexne pozriem, tak mi jednoznačne vychadza, že Samária sa síce v počiatkoch nazývala Izrael, ale neprávom. Ide o to, že to oddelenie nebolo právoplatné, nemožno hovoriť o nástupníctve, lebo nedochádza k podeleniu z pohľadu vladnúceho rodu. Samíária vzniká ako ako kráľovstvo vzbúrencov proti izraelskému kráľovi, ktorý, kedže zostal v Júdsku, sa stáva júdskym kráľom. Pri podorbnejšíom čítani, vidíš aj to, že novovzniknutý útvar odpadáva od tradičného izraelského náboženstva(aj v kapitolach o Eliašovi, ktore nasleduju bezprostredne po kapitole o Samarii, novom meste). Kedže tu ide aj o náboženske pozadie - SAmarčania museli jednoznačne pristúpiť k tomu, aby tie Písma boli v ich súlade, tak sa dohodli , že budú uznavať len Pentateuch. nakoľko je rozdielny od judskej verzie, neviem povedať. V podstate sa to aj dodnes deje, ked nejaka protestantska cirkev proste neuzná nejake katolicke knihy(vlastne ich kanonickosť), len preto, lebo vynechana kniha by ich usvedčila z klamstva(napr. radi vynechavaju knihu Machabejcov, kde je celkom fajn spomenutý očistec).
čo sa týka odtrhnnutia Samárie, mi to pripomína napr. slovenskú politickú scénu ked sa odtrhla jedna nemenovana pani politička od SNS a tiež sa tvárila, že je tá "pravá", teda tá "čistá"
zaujimaslo by ma, v akom pomere boli judi-samarčania, ale to už sa asi z biblie vyčítať nedá a budem si to musieť nejako pohľadať. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 jún 2008 : 22:12:57
|
|
|
Odoslaný - 15 jún 2008 : 08:00:03
|
no asi bude neviem poriadne po anglicky, alebo nevidim suvis(okrem geografickeho) s danou temou
totiž Sumeria a Samaria nie su totožne krajiny Sumeria je pokiaľ moje vedomosti siahajú Sumer, čiže krajina trochen na východ od Izraelského štátu. Samaria je kraj zase vo vnutri izraelskeho štátu. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 jún 2008 : 13:25:39
|
Iste ze nie su. Ale zdalo sa mi ze sa tam dotykali aj toho. Ale velmi to tam nepreberali takze sorry |
Počet príspevkov: 445 ~
Člen od: 06 júl 2007 ~
Posledná návšteva: 03 júl 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 jún 2008 : 13:30:47
|
v pohode, je tam rozoberana skor Asyria, ktora sa dotýka Izraela, ale ťažisko problemu, ktorý riešime s yno je niekde inde
ale aj tak dik za snahu a ochotu pomôcť |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 jún 2008 : 16:54:16
|
Dík moderatorovi za osamostatnenie tohto vlákna. Stručne do diskuzie doplním: Prvý izraelský kráľ bol Saul, ktorého pomazal Samuel, Predtým bol jediným uznávaným vládcom Adonaj -Pán. Saulovi sa ešte nepodarilo pod zvrchovanosť jeho kráľovstva zahrnuť aj Judeu. To sa stalo až za kráľa Dávida. Spoločné kráľovstvo, ešte trvalo aj počas panovania jeho syna Šalamúna, ktorý sa zmocnil trónu veľmi nečestným spôsobom. Odvtedy židia vždy túžia po obnovení podľa nich zlatého veku Dávidovho. Vychádzajú však len s akejsi knižnej reality, ktorú sami vytvorili. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 jún 2008 : 18:07:07
|
do tohto vlákna patrí aj tento môj príspevok: alesko stare izraelske kralovstvo zaniklo o 700 rokov skor ako judejske. Zidovska Biblia je dielo zidov a ti sa prihlazili k "izraelskej znacke" as po zaniku stareho izraela, ktory tvorilo 10 kmenov na cele s prvorodenim Rubenom. To ze sa dnes hebrejci vseobecne stotoznuju so zidmi je tiez dielo zidov. Oni si prisposobili historiu podla seba. judea bola v zasoch stareho Izraela vydedenzom spolu so zbitkom kmena benjamin. O zidoch mozno hovorit tak od casov Jeremiasa. Je nespravne stotoznovat zidov s hebrejcami. Zmienky o zidoch v Tore su ich falzifikaciou povodnych mojzisovbskych textov. Dopĺňam: pomer Samária - Judea je vysoko v prospech Samárie, ale vyspelejšia Smária - Izrael bol zaujimavejším objektom pre vpády peržanov, čo sa ukázalo ako výhoda pre Judeu preto prežila Izrael. Uznávam že pojem vydedenia je problematický. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 jún 2008 : 19:39:37
|
Na týchto stránkach si môžete prečítať neobsiahlý súhrn dejín Izraela. V sekcii "Študijné texty" si zvoľte "Dejiny židovského národa". |
Počet príspevkov: 514 ~
Člen od: 31 júl 2007 ~
Posledná návšteva: 25 november 2019
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 jún 2008 : 22:09:24
|
oki yyno, myslim že falzifikaciu tažko spominať, kedže kresťansky preklad sa opiera o starozakonny preklad. takže nemôžeš povedať že sa to o piera o židovský preklad , kde sa židia hlásia k staroizraelskym tradiciam.
navyše Izraelske kráľovstvo nie je stavané na politickej moci, ale na náboženskej teokracii. Preto líniu Izraela možno odvodiť len od toho, ako fungovalo náboženstvo, nie ako sa kto prihlásil k tradícii. A to je bzpečne proti Samaárii ktorá sa nábožensky odklonila. Takže preto bol Saul zvrhnutý a pokračovateľom je Dávid, jeho syn Šalamún, a po Šalamunovej smrti je to judejske kráľovstvo. To že Samária bola vyspelejšou nehrá vôbec rolu.
Navyše podľa písania biblie, je skôr to, že Jozueho opisoval(prepisoval) niekto prosamarijsky orientovany človek, takže aka falzifikacia? a ak je niekde inde rozlišovanie judejský a izraelský, tak rozhodne by to nepísal nejaký Judejec(jeho nasledovník), pretože by písal proti sebe, nemyšlíš? keby to písalk Judejec, tak by písal skôr Izrael a Samaria. Kapišto?
Ale inač, ak rátaš za rozpad Izraelskeho kráľovstva moment, ked sa oddelilo Júdsko a Samária, tak potom súhlasim s tebou. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 jún 2008 : 22:55:52
|
Štefan , dakujem, celkom fajn čitanie, a je fajn že sa odvolava autor aj na mimobiblické zdroje, archeologiu a pod. ešte to mam rozčítane, ale zaujalo ma to dosť. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 jún 2008 : 00:20:46
|
no po preštudovani si materialov(aj ked len zbežnom) mam asi takýto dojem: Samária a Júdsko , obidvaja mali právo nazývať sa Izrael. Skôr Júdsko aj keď poemrným zastúpením bola Samária väčšia. Viacmenej sú tam tlaky, či už na vzájomne boje, či tlaky o potlačenie jahvistickeho naboženstva. Aj napriek problemom sa obom krajinam podarilo si to udržať. Problem však nastáva po dobytí severného kráľovstva(Samária) - asyrský kráľ svojou politikou dal podnet k vzniku nového národa - samaritánov. Tu prestáva existovať Samária ako Izraelské kráľovstvo, a tým pádom stráca aj nárok na pomenovanie- Izrael. Júdske kráľovstvo, ako spolupokračovateľ Izraelského kráľovstva, odoláva istý čas, no po babylonskom ovládnutí a následnom zničení Jeruzalema, prestáva existovať aj Izraelske kraľovstvo, aj to rozdelené.
Myslím si že židia, teda ako Izraeliti, či hebrejci, však nezanikajú, a odolávajú jednak teroru a jednak aj asimilácii. a po určitej dobe s avracajú na územie kde boli predtým. Samzorejme, už Samária existuje ako asimilované , takžer o Samárii tu už nemožno hovoriť ako o Izraeli.
kedže z časových dôvodov som nestihol ďalej, zajtra tu doplním svoj postreh z dalšich častí. Môžem povedať, že z určitých pohľadv, si mal yyno pravdu, aj keď nie úplnu - najme čo sa týka zániku izraelského kráľovstva, ale nemal si pravdu, že Samária musela pod tlakom ustúpiť pomenovaniu Izrael. Akceptujem že určitý čas fungovala ako spolupokračovateľ Izraelského kráľovstva spolu s Júdskom, ale nakoniec , nie spoločenský vplyv, ale Asýria pomohla k spoločenským, historickým zmenám národu a krajiny. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 jún 2008 : 20:20:09
|
citácia: Navyše podľa písania biblie, je skôr to, že Jozueho opisoval(prepisoval) niekto prosamarijsky orientovany človek, takže aka falzifikacia? myslim, ze uznas, ze slova ako zid, zidia ci zidoviny jeho nemaju co v Tore hladat, v case do ktoreho spada tento text. tieto vyrazy nemohli existovat. Do Tory sa dostali zidovskym zasahom. ja tomu hovorim falzifikacia. V samarskom Pentateuche zidoviny urcite nie su. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 jún 2008 : 20:22:52
|
[quote][quote]Navyše podľa písania biblie, je skôr to, že Jozueho opisoval(prepisoval) niekto prosamarijsky orientovany človek, takže aka falzifikacia? [/qu |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 jún 2008 : 20:34:14
|
citácia: pohľadv, si mal yyno pravdu, aj keď nie úplnu - najme čo sa týka zániku izraelského kráľovstva, ale nemal si pravdu, že Samária musela pod tlakom ustúpiť pomenovaniu Izrael. A Samaria nemohla nicomu ustupovat. V case ked si zidia prisvojili izraelsku znacku bolo Izraelske kralovstvo, vlastne len mytom. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 jún 2008 : 20:55:24
|
citácia: citácia: Navyše podľa písania biblie, je skôr to, že Jozueho opisoval(prepisoval) niekto prosamarijsky orientovany človek, takže aka falzifikacia? myslim, ze uznas, ze slova ako zid, zidia ci zidoviny jeho nemaju co v Tore hladat, v case do ktoreho spada tento text. tieto vyrazy nemohli existovat. Do Tory sa dostali zidovskym zasahom. ja tomu hovorim falzifikacia. V samarskom Pentateuche zidoviny urcite nie su. Pôvodne zaslal yyyno - 17 jún 2008 : 20:20:09
pokiaľ viem operuje sa tam so slovami izraelita, judovec a podobne, či hebrejec |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 jún 2008 : 20:56:35
|
citácia: citácia: pohľadv, si mal yyno pravdu, aj keď nie úplnu - najme čo sa týka zániku izraelského kráľovstva, ale nemal si pravdu, že Samária musela pod tlakom ustúpiť pomenovaniu Izrael. A Samaria nemohla nicomu ustupovat. V case ked si zidia prisvojili izraelsku znacku bolo Izraelske kralovstvo, vlastne len mytom. Pôvodne zaslal yyyno - 17 jún 2008 : 20:34:14
a samaria pomiešana zlatanina narodov takže o akych izraelitoch je tu reč?
izraeliti predstavuju kontinuitu, ktora nebola prerušená, na rozdiel od Samaritanov. akceptujem že pred babylonskym zajatim mali oba štáty nárok na označenie Izrael, Samária túto možnosť stratila, aj ked to bolo Asyrskym pričinením. Vieš Izrael je nábožensky budovany nie teritorialne alebo etnicky. A ešte jedna vec, akonahle sa niekto oženil, či miešal s inym narodom, tak bol vylúčený spomedzi Izraelskeho kruhu. nie jak Slováci, ktorí sa po madarskom ovládnutí čiastočne splynuli, či s Nemcami alebo inymi narodmi. Samarijci sa mohli tomuto vyhnúť, prečo tak neurobili? je ľahke sa teraz hádať.... A ak upieraš právo Júde sa volať Izrael, prečo potom neupieraš aj Samárii? ktorá tiež na určité roky zanikla ako štát? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 jún 2008 : 20:46:02
|
citácia: Izrael, prečo potom neupieraš aj Samárii? ktorá tiež na určité roky zanikla ako štát? Samaria nikdy nezanikla. mesto Samaria bolo znicene, nasli sa hojne vykopavky po tomto meste. S Izraela sa stala Samaria az prepisom zidovskej historie a to az s odstupom storoci. Predstav si, ze by napr. Rusko zaniklo pricinenim Ciny a Indie a po pol storoci by si Slovaci zacali hovorit Rusi a slovensko by premenovali Na Rusiu. Vsak maju na to narok ved vsetci sme slovania. A okrem toho samaranov zidia nasilim previedli na svoju vieru za kralovania makabejskych kralov. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 jún 2008 : 21:39:57
|
SAmária ani sama nikdy netvorila Izrael. Juda je tiež rovnoprávny pokračovateľ izraelskeho kraľovstva..
čo sa týka Samárie - Izraeliti boli založení na čistom manželstve. Kedže samarijski Izraeliti sa zmiešali(maš aj mimo biblické pramene) tak už to neboli Izraeliti.
Povedzme Slovensko si podmania maďari, a zmiešaju sa s nimi, či odvlečú Slovakov ta het, kde Slovaci asimiluju napr. s Rumunmi. Boli by ich potomkovia Slovaci? Určite nie čistokrvní. Mnoho národov takto zaniklo, napr. aj egypťania - postupne splynuli s arabmi. A to sa proste stalo so Samáriou. Nejde teda o zánik teritorialny(to je nam obom dufam jasne) ale zanik na baze asimilacie. A to ak študuješ historiu- vieš čo robili Asýri s dobytými národmi.... aby ich ovládali. Na rozdiel Júdejci zostali a udržali sa čistí a nikdy neasimilovali, teda tých čo asimilovali vylúčili spomedzi seba. Kedže však aj judejci zostali Izraelitmi, jednoznačne len oni mohli si nechať pomenovanie Izrael. Takže tu niet debaty, a je to točenie sa okolo toho istého dookola. Tvoj príklad o Rusku je odveci, lebo Judea bola aj po rozpade Izraelskeho kráľovstva časťou(tou druhou časťou bola Samária) Izraelu, aj keď sa krajina volala inak. Proste z dvoch izraelských krajín (Judeea , Samária) zostalo čisto izraelskou len Judea, pretože samarijčanai sa pomiešali a prestali byť izraelitmi. Judea tým pádom celkom legitímne niesla nadalej nazov Izrael resp. ráta sa k Izraelským kmeňom. Tvoj pokus o legitimitu Samárie(po babylonskom zajatí) padá práve na tom, že Samarijčanai splynuli s iným národom, a navyše, sa oddelil nábožensky. A Izrael je národ staavný nei etnicky, nie teritorialne(ako to ty neustále presadzuješ) ale nábožensky a to je ten rozdiel ktorý si ty žiaľ neuvedomuješ.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 jún 2008 : 20:54:08
|
citácia: Proste z dvoch izraelských krajín (Judeea , Samária) zostalo čisto izraelskou len Judea, Alesko vychadzas so zidovskrej Biblie. V casoch Davida neexistovala ziadna Samaria, ani pred nim ani dlho po nom. Bol len Izrael a Juda. Termin izraelske krajiny je velkym anachronizmom. Ked uz tak hebrejske pripadne izraelitske. Ale aj tento vyraz je dodatocny. Synovia Jakobovi bol mozno nechceny termin. Jakob znamena uskocny-necestny. {ved popravde je jeho meno nazyvane Jakob, lebo uz dvakrat ma podviedol} |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 jún 2008 : 21:31:05
|
ale Juda vznikla po Izraelskom kralovstve spolu so Samaáriou....teda vznikli obidve naraz. tak ako mohla pred Davidom existovat zvlasť Juda a zvlašť Izrael?
vychádzam z mimobiblickych prameňov
ok, beriem , dij za upozornenie - izraelitske(al. hebrejske)...lebo by to mohlo zvádzať že beriem že dnešný Izrael, a hist. Izrael je jedno a to iste a to nei je pravda.
Ok bečriem tu bibliu, ale biblia nie je jediny pramen z ktoreho sa da čerpať. takže potom nemôžeš hovoriť že aj hostirci či archeologocvia budu falšovať. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 jún 2008 : 21:26:14
|
citácia: ale Juda vznikla po Izraelskom kralovstve spolu so Samaáriou. nejako sa krutime stale dookola. Tak to zhrnme. Pripustme, ze jadro hebrejcov, kmene vzniknute s dvanastich Jakobovych synov. zili urcity cas ppod jednym nabozenskym vedenim okolo bozej schranky a levitskeho obetneho centra. Nemali ziadnych kralov a ziadnu svetsku moc. K rozdeleniu kmenov prislo este davno pred prvym kralom. Prvorodeny Ruben zdruzil okolo seba desat kmenov a tento zvazok si hovoril Izrael. Podla vsetkeho prestal uznavat vysady lLevitov {knazsky kmen}. lebo knazsku sluzbu zacali vykonavat aj neleviti. Kmen Juda a Benjamin ostali pri levitskom obetnom centre. Izrael si vytvoril dve obetne centra v Bethel a Dan. Postavili tam sochy zlatych bykov {hanlivy zidovsky vyraz - telata} Prvym kralom Izraela {bez Judu} sa stal Saul. V Biblii su zmienky, to bolo proti bozej voli, preto ze prijali okrem jeho zvrchovanej moci aj svetsku. David kraloval obidvom hebrejskym zoskupeniam. Salamunovi synovia rozdelili toto kratke spolocne kralovstvo. Nasleduje dlhe obdobie dvoch samostatnych kralovstiev: Izrael a Judea Viedli proti sebe aj vojny, dokonca bol Izraelom vyplieneny aj bozi chram v Jeruzaleme. Juda ma centrum V Jebus =Jeruzalem a Izrael podla vsetkeho svetske v meste Samaria a nabozenske na zmienenych dvoch navrsiach. Jebus dobil David bolo to mesto jebuzejcov, prekliateho naroda. Z Biblie nemozno vycitat ako doslo k posveteniu "prekliareho" mesta. 700. pr.n.l. zanikol Izrael. A Judea sa dalsich 700 rokov nazivala Judeov. So zostatkov obyvatelov stareko izraela sa stali galilejci, ci samarania= samaritani, ktori v roznej miere podlahli asimilacnim vplyvom okoliu, ako aj nasilnemu pozidovceniu Makabejcami.Staremu Izraelu v case jeho trvania nikto nehovoril Samaria. Toto premenovani nastalo az v zidovskych pismach s velkym odstupom casu. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 jún 2008 : 22:14:35
|
predpokladam že maš aj nejake odkazy na literaturu či na net, rad uvidim seriozne vedecke prace na tuto temu, ktora podporuje tvoju mienku. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|