Všetky fóra
O fóre
Voľná diskusia
Niečo o inkvizícii |
|
V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
|
|
|
|
Odoslaný - 03 jún 2008 : 22:41:21
|
citácia: no ja sa nehandrkujem, len si uveodmujem, že ludia často historiu prekrucuju len aby rkc bola ta zla. Pôvodne zaslal alesko - 03 jún 2008 : 13:18:00
Prave toto sa mi stalo v ostatnom case. Nahodou som si prezeral Annwin forum, ktore som doteraz dost dobre nepochopil o com je, ale ked som tam odpovedal v diskusii o satanizme, kde som odsudil satanizmus, akekolvek co aj nevinne koketovanie so satanizmom a uviedol som aj priklady nasledkov relativizovania satanizmu a naklonnosti k nemu tak jeden z prispievatelov to zneuzil na utok proti RKC a "globalny moderator", ktoremu tam takmer vsetci skladali poklony nereagoval vobec. Naopak zareagoval na moj prispevok a urobil ma nechapavym, ak nie rovno hlupym clovekom. Vraj " utocim na vsetko co sa pohne, nie som tolerantny, neviem co sa deje za plotom a snazim sa privlastnit to co je za plotom"...nuz mal som pocit, ze za tym plotom je Diabol v barancom ruchu. Zda sa, ze vsetko co posluzi na pospinenie RKC je tam vhodne Zavazne argumenty sa nevsimaju a kritizuje sa forma, nie obsah Vysvetlite mi prosim co Annwin forum je, koho reprezentuje. Mal som dojem, ze reprezentuje protestantsku, satanisticku a ateisticku zmes nazorov a ludi. Navonok sa niektori moderatori a prispievatelia tvaria ako krestania a badat, ze aj su veriacimi krestanmi, lenze tolerancia, ktoru pozaduju od inych im samotným chyba. |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 3 ~
Člen od: 03 jún 2008 ~
Posledná návšteva: 04 jún 2008
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 jún 2008 : 22:49:58
|
Posli link a skusime to pochopit. |
Počet príspevkov: 445 ~
Člen od: 06 júl 2007 ~
Posledná návšteva: 03 júl 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 jún 2008 : 23:02:21
|
|
|
Odoslaný - 04 jún 2008 : 08:04:18
|
citácia: RKC z toho obvinovana nie je, aspon neviem. To skor Europania - zbrane, ocel a mikroby. Pôvodne zaslal Slayer - 03 jún 2008 : 20:05:25
praveže ja mam dojem že za toto je obvinovana je rkc, prave pretože ti Europania boli pokrstenymi kresťanmi. Druhá strana minca je ta, že keby boli aj veriaci kresťanmi tak by k tomuto nedochádzalo. Ale to nikomu nevysvetlíš - boli pokrstení tak obviňovaná je Cirkev že zničila tieto civilizácie, hoci Cirkev sa stavala na obranu, ak vôbec vedela čo sa v tých krajoch dialo. A podobne to máš i s križiackymi výpravami - ktoré mali obranný charakter pred Osmanskou expanziou, resp. oslobodenie Jeruzalema z dôvodu že je to pre kresťanou sväté mesto - ale rkc je obviňovaná z expanzie a mocenských chúťok. A dalej je to aj inkvizicia, ktorá nahrádzala štátne(svetske) súdy(často skorumpované, nehovoriac že štátne zákony mali čudne znenie zamerané na púrospech bohatšieho) a snažila sa o upokojovanie situácie v južnej Europe - ako semenisku rôznych rebelantských prúdov(ktoré využivali naboženstvo ako nastroj a dôvod vzbury hoci tí ktorí tie vzbury zapričinovali mali aj ine, osobne dôvody - ako napr. aj ked nie v čase skoreho Novoveku, ale si zober že aj Lenin nemal záujem o zlepšenie situacie v Rusku ale išlo len o osobný spor voči cirkvi). ale hned je inkvizicia ta zla. aj ked nechapem prečo je zla, pretože tresty ktoré dávala boli oveľa miernejšie ako svetske sudy. A môžeš si zobrať čokoľvek z čoho je Cirkev obviňovaná - dôvody ktoré Cirkev viedli ku konaniu su rozhodne ine, ako jej ludia dnes podsuvaju. a to ma štve - že ľudia nevedia o Cirkvi jej fungovanii nič, ale ju nenavidia , či sa buria proti nej, ale len na zaklade vymyslov a falošných predstav ktore maju od druhých, alebo z nejakeho osobneho rozmaru. A tí ľudia najviac hovoria o tolerancii a o tom ako by sa mala Cirkev správať, ale pritom oni sami ani zdaleka nemôžu ísť príkladom, či sami nežiju tak ako to požadujú od druhých či Cirkvi. To ako keby som ja na zaklade svojich vedomosti(prakticky nulových) začal nadavať na moslimov, alebo na budhistov a im diktovať ako oni maju žiť. |
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 jún 2008 : 08:32:08
|
To ten hnev chapem...mna podobne stve ked ludia bezdovodne odsudzuju heavy metal, lebo o nom nic nevedia
Len jeden detail - ak hovoris o KV kt boli zapricinene Mantzikertom (1071) a vyhlasene roku 1095, tak tie boli proti Seldzukom - Osmanski turci vtedy este neboli...ono je to v podstate len skupinka Seldzukov kt sa od nich odtrhla a ich vodca sa volal Osman (tak isto vznikli aj Seldzukovia) |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 jún 2008 : 08:36:21
|
citácia: ...ľudia nevedia o Cirkvi jej fungovanii nič, ale ju nenavidia , či sa buria proti nej, ale len na zaklade vymyslov a falošných predstav ktore maju od druhých, alebo z nejakeho osobneho rozmaru Pôvodne zaslal alesko - 04 jún 2008 : 08:04:18
To je v tom, že ludia si veľmi chcejú zlahčiť život. Niekto túži po sexe stále s inou, no čo cirkev nieje tá pravá a hotovo, ja nerobím nič zlé. Jednoducho každý komu sa nechce dodržiavať pravidlá, bude hladať prečo by cirkev nemala byť tá pravá. Prostá snaha o zjednodušenie si života. A kedže to má snahu veľa ľudí a nepotláčajú to v sebe alebo si to neuvedomujú, tak špinia a pošlapávajú celú cirkev, len aby sa zbavili zodpovednosti. |
Rímskokatolík |
Počet príspevkov: 4003 ~
Člen od: 15 máj 2007 ~
Posledná návšteva: 27 apríl 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 jún 2008 : 08:45:37
|
citácia: Len jeden detail - ak hovoris o KV kt boli zapricinene Mantzikertom (1071) a vyhlasene roku 1095, tak tie boli proti Seldzukom - Osmanski turci vtedy este neboli...ono je to v podstate len skupinka Seldzukov kt sa od nich odtrhla a ich vodca sa volal Osman (tak isto vznikli aj Seldzukovia) Pôvodne zaslal Slayer - 04 jún 2008 : 08:32:08 no v hudobnom štýle sa vieme zhodnúť aj ked nie vždy ho počuvam.
čo sa týka KV: ok
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 jún 2008 : 12:07:34
|
Azuritko: Ten pohlad je trosku extremisticky, myslim si. Urcite su aj taki ludia, ale rozhodne netvoria vacsinu. Povedal by som ze ide o pozitivne myslenie - pren sa ludia odvracaju od RKC (urcite moj pripad)
Egon: Nuz tiez celkom nechapem ucel toho fora, mozno ziaden nema. Ale maju velmi zvlastnu etymologiu Satana |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 jún 2008 : 15:26:56
|
Odpoved Azuritkovi na sukromnu spravu (kt. si myslim mohla byt napisane kludne tuna):
Pozitivne myslenie je jeden filozoficky pojem, ktory zaviedol francuzsky scientisticky filozof Auguste Comte, zakladatel sociologie. Slovo 'pozitivny' je z lat. 'positivus' a ma vyse desat vyznamov v roznych europskych jazykoch. Povodny latinsky vyznam je 'dohodnuty na zaklade lubovolnej dohody'. Pozitivne myslenie ako ho chape Comte, je myslenie bez dogiem a viery, zakladajuce sa na vedeckych poznatkoch - experimente - empirii (empirismus je fil. smer, ktory Comtea vyrazne ovplyvnil). Takze tym som chcel povedat to, ze ludia sa odvracaju od cirkvi (okrem ineho) preto, ze radiouhlikove metody nesuhlasia s tvrdenim ze svet je niekolko tisic rokov stary, ze astronomia nesuhlasi s tym, ze Zem je stredom vesmiru atd. To je pozitivne myslenie.
Popularne pouzitie dnes slova 'pozitivny' je 'dobry'. Pravdepodobne takto si to pochopil ty, a preto ta to trosku vyviedlo z rovnovahy. Koniec koncov - je kladne nabita castica lepsia ako elektron? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 jún 2008 : 16:49:05
|
citácia: Takze tym som chcel povedat to, ze ludia sa odvracaju od cirkvi (okrem ineho) preto, ze radiouhlikove metody nesuhlasia s tvrdenim ze svet je niekolko tisic rokov stary, ze astronomia nesuhlasi s tym, ze Zem je stredom vesmiru atd. To je pozitivne myslenie. Pôvodne zaslal Slayer - 04 jún 2008 : 15:26:56 Dost zvlastna predstava o Cikrvi že si mysli že je Zem je stredom vesmiru, alebo že svet vznikol pred par tisic rokmi... ak ju maš takuto, alebo ludia ktori ju maju tak su riadne dezinformovaný o cirkvi.
ako osobne môžem povedať, že ako vedec som prišiel na to, že to čo popisuje biblia(napriek tomu že Biblia nie je vedecka priručka), plne popisuje fyzika , astronomia i ine vedy, takže Biblia a veda nie su v protiklade a ked si zoberieš aj časove udaje sedia(pri predpoklade že slovíčko deň v hebr. znamena aj usek , etapa). Takže kto vidí vedecký rozpor tak rozhodne asi nepozna poriadne vedecke poznatky alebo si mylne vysvetluje Bibliu
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 jún 2008 : 16:55:19
|
Z toho moze byt zaujimava debata. No neuznavala cirkev geocentrizmus a stvoritelsku teoriu?
Ale vazne. To moze byt zaujimave. Po hebrejsky sice neviem nic, ucim sa len arabsky...to mi asi moc nepomoze. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 jún 2008 : 18:12:58
|
ak chceš o tom debatiť môžme ale v inej teme, aby sme neodbočovali. a sukromnou spravou ti pošlem link.
pokiaľ viem, ludia v Cirkvi mali určite tendencie podliehať vedeckemu nazoru tej ktorej doby. Ale viem aj to, že Cirkev od neho odstupila akonahle boli dane padne dôkazy. Problem bol len v tom, že to ludia nevedeli zobrať ako ine vedecke veci. SA mi zda že aj Kopernikove diela prijaal celkom v pohode, a keby Galilei nebol moc energicky strkal do niektorých veci nos, tak by sa aj ine veci prijali hned. Samozrejme odtiaľ-potiaľ, kedže Bruno si zmyslel mimoženstanov a ine hluposti takže sa ani nečudujem že skončil ako skončil. Nehovoriac že doplatil aj na svoj životný štýl(ked ho udal niekto koho nieekdy podviedol) Ale to je dalšia vec ktoru ludia mimo Cirkvi ťažko vidia, lebo si myslia že bol, ako to komunisti a slobodomurári fingovali, že to bolo kvôli vede, a že Cirkev bola proti vede a poodobne, čo v skutočnosti ani pravda nie je, kedže je kopu knazov vynalezcov a vedcov. aj z radu Slovakov |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 jún 2008 : 23:40:40
|
Čo je to inkvizícia? Inkvizícia je v preklade niečo ako "zasadanie rady cirkevných predstaviteľov, z právomoci posúdiť danú situáciu. Jednoducho povedané, ak na človeka bola podaná žaloba, ak sa človek dopustil nejakého priestupku voči priateľovi, susedovi, či voči Cirkvi a predstaviteľovi krajiny, bol povolaný na súdne pojednávanie, kde sa rozhodlo o vine či nevine, o treste či odpustení. V čase šírenia kresťanstva v Európe na prelome 1. a 2. druhého tisícroťčia nášho letopočtu ešte niekoľko storočí potom (hlevne v odľahlejších pohanských alebo i kresťanských krajín) vládol tzv. Ľudový súd. O ľudovom súde môžeme povedať, že to bola inštitúcia, ktorá z moci najvyšieho (nabohatšieho, najvplyvnejšieho, najmazanejšieho) určovala o osude vinníka alebo "údajného vinníka". Ak si niekto vplyvnejší na niekoho "sadol" a často i na svojho priateľa, mal právo vyriecť nad ním ľudoví súd. A ľudia? Tí sa vždy dali kúpiť, podplatiť, prehovoriť či zastrašiť. A tak sa nespočetne krát stalo, že rozvášnený zástup ľudu zlinčoval nevinného len preto, lebo si to niekto prial, že na nevinného našili takú vinu, akú by ani nikdy nebol schopny spáchať, ale, bol to verdik ľudového súdu, kde platilo "nie oko za oko a zub za zub", ale väčšinou vždy smrť, a to smrť zlynčovaním, ukameňovaním, a nevuem čím ešte. Inkvizícia priniesla do tohto poriadok. A na záver, čo sa týka upaľovania ľudí a neviem akej kritiky na inkvizíciu, treba si uvedomiť - inkvizícia bola Cirkvou ustanovená ako oslobodzujúca od ľudového súdu - inkvizícia bola Cirkvou ustanovená pre spravodlivosť ale - cirkvení predstavitelia boli, sú a budú vždy len ľudia (Pán mal 12 apoštolov, iba jeden bol zradca, preto nehovorme vždy len o tých zdracoch, ale hľadajme aj tých 11 spravodlivých) - ikvizícia bola veľkým prínosom pre vtedajšiu spoločnosť a to, čím sa očerňuje, je len kvapka v mori z toho, čo nám dala (veď ktorá žena by dnes chcela žiť v spoločenstve ďaľších deviatich žien so svojim manželom, alebo ktorý muž by chcel dnes byť majetkom nejakého otrokára či tovarom ponúkaným na predaj?) |
Počet príspevkov: 157 ~
Člen od: 20 jún 2008 ~
Posledná návšteva: 05 október 2014
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 jún 2008 : 23:57:10
|
presne si to vystihol: ľudia hľadajú zradcu a tých spravodlivých si nevšímaju - nielen vramci inklvvizicie ale vramci Cirkvi všeobecne. To že zlyha i človek, ktorý ma viesť, je to ľudske, ale prečo sa potom zovšeobecňuje - ty patríš Cirkvi, ty si zlyhal, zlyhala celá Cirkev. Prečo je obvinovana cela cirkev, ked to rozhodnutie padlo u jedneho človeka? A navyše: zo svetskeho hľadiska, možno zlyhal, ale čo ak svojim rozhodnutím(my to teraz vidíme aj s dôsledkami a z nadhľadu) sledoval niečo viac(čo ľudia neveriaci nepochopia, lebo v prvom rade neveria v Boha a teda každe rozhodnutie pre Boha berú ako zlé)? Neveiem čo stalo ani za rozhodnutím daného človeka, vie to len Boh - môžem teda povedať, že ja som zrovna ten spravodlivý, a on ten zradca? nie je to častokrát naopak?
Pre ľudí je potom inkvizicia zla, už len z principu: lebo bola ustanovena cirkvou a bol to sud. Neprijimaju niečo už len z principu že to patri Cirkvi, že je v tom "zamotaný" Boh, a teda, nech by Inkvizicia urobila akekoľvek rozhodnutie, je zlá.
Dalšia vec čo ma vie napaliť, je že ukazujú na tresty smrti - ale nie je aj dnes trest smrti, dokonca v krajine, ktoru v sdnešenj dobe považuju všetci za vzor demokracie - USA? Prečo keď dnešný(myslím súd v roku 2008) svetský sud hovorí o treste smrti je to OK a prečo ked sa hovorí o smrti v spojitosti s inkviziciou tam to už OK nie je? Dvojaký meter? Tu vidieť, že inkvizicia je len palica, ktorú si ľudia našli na bitie Cirkvi, - je jedno čo priniesla, čo pozitivne urobila, ale kedže patrila cirkvi, tak je automaticky z principu ta zla. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 jún 2008 : 19:13:08
|
Dosť sa mýliš alesko. Trest smrti je dosť kritozovaný aj v USA, o európe ani nehovoriac. RKC nezostáva nič iné ako prijať zodpovednosť za spáchané zločiny. Hovoríš, že inkvizícia udelovala "oveľa miernejšie tresty ako svetské súdy". Dúfam, že si nemal na mysli známe upalovanie. Ďalej tvrdíš: "Prečo je obvinovaná celá cirkev, keď to rozhodnutie padlo u jedného človeka?" Rovnakým spôsobom môžme potom ospravedlniť aj zločiny komunizmu a s tým sa asi RKC moc porovnávať nechce. |
Počet príspevkov: 228 ~
Člen od: 21 jún 2008 ~
Posledná návšteva: 09 október 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 jún 2008 : 21:11:09
|
no pokiaľ viem upaľovala svetska moc a nie cirkev
cirkev za svoje prehrešky sa ospravedlnila, a prijala svoju minulosť, takže skôr nechápem potom reakcie typu, že cirekv si nepripušťa a podobne. Alebo neustale pripominanie ako keby ľudia v cirkvi o minulosti vôbec nič nevedeli.
nemožno porovnavať komunizmus a cirkev, pretože v komunizme už prichadzali prikazy zhora. V cirkvi nikdy nebol vydany nejaky prikaz zhora na zabijanie.
co sa týka trestu smrti - vždy mi vychadza, že ludia krtitizuju cirkev a nie USa či EU štáty, resp. azijske štaty, kvôli trestu smrti. Nehovoriac, že ešte stále su platne, napriek tým protestom - z toho mi vychadza že bud nie je politicka vôľa, alebo tie protesty su len tak naoko. Mimochodom, v akom stave je Slovensko a trest smrti? myslím Slovensko od roku 1993 dodnes. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 jún 2008 : 21:23:11
|
Chod niekam medzi Ficovych, pardon ficovych volicov a hned najdes takych co nadavaju na USA
Ludia furt budu nieco kritizovat lebo inak by pomreli od nudy - a ani o tom nepotrebuju nic vediet. Moja suseda kritizuje Moslimov, pritom o nich vie tak maximalne ako volaju Boha (a to len jedno z jeho 99 mien). Kamarat pinda na Kosovo, a tiez o tom ma take informacie ze az. Proste tak to je, bolo a bude. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 jún 2008 : 21:45:56
|
Reagoval som na Tvoje vyjadrenie, že inkvizícia udeľovala oveľa miernejšie tresty ako svetské súdy - to že samotnú popravu nechávala na svetské rameno moci, je bezpredmetné. Na margo toho, že v komunizme prichádzali príkazy na zabíjanie z hora a to je dôvod prečo sa nedá porovnať s inkvizíciou sa mi zdá trocha divné. Čo to znamená z hora? Inkvizičný súd sa Ti nezdá v hierarchii vtedajšej spoločnosti dostatočne hore? A v roku 1095 nebol v RKC nik vyššie ako Urban II. vyzývajúci k oslobodeniu Jeruzalema. Deus vult! A ešte jedna vec. Tvrdíš, že cirkev sa za svoje prehrešky ospravedlnila a stotožnila sa s nimi. Cirkev je tvorená aj svojimi veriacimi, tak prečo si sa s tým nestotožnil Ty a obhajuješ a ospravedlňuješ spomínané zločiny? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 jún 2008 : 21:49:00
|
"Normálny" slovák nemá rád Rómov, Maďarov, USA, menej Čechov a v neposlednom rade neuznáva cirkev. A najčastejší dôvod je, že maďari nám berú územie, v USA majú všetko, aj ked pri tej nenávisti proti USA sú aspom proti vojne , dôvod nenávisti čechov som nikdy rozumný nepočul, neviem prečo, cirkev lebo vraj kňazi sú pedofili, a majú vela penazí a tak, a Rómovia, to je kôli ich kočovnému životu, ale u Rómov to je aj mierne opodstatnené, lebo valná väčšina si ničoho neváži. Nieže by to bolo u veela slovákov inak ale u Rómov je to hromadné. Proste normálne žijú iba niektorý jedinci. Ale neznamená to ich odsudzovať, ale snažiť sa im pomôcť zmeniť sa, aj ked je to veľmi ťažká úloha. Záverom: ľudia vždy budú niečo nenávidieť. A nenávisť voči cirkvi je vlastne výberom jednoduhšej možnosti, uľahčujúcej premýšlanie nad tým čo robím zle. |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 jún 2008 : 21:56:09
|
citácia: Reagoval som na Tvoje vyjadrenie, že inkvizícia udeľovala oveľa miernejšie tresty ako svetské súdy - to že samotnú popravu nechávala na svetke rameno moci, je bezpredmetné. Na margo toho, že v komunizme prichádzali príkazy na zabíjanie z hora a to je dôvod prečo sa nedá porovnať s inkvizíciou sa mi zdá trocha divné. Čo to znamená z hora? Inkvizičný súd sa Ti nezdá v hierarchii vtedajšej spoločnosti dostatočne hore? A v roku 1095 nebol v RKC nik vyššie ako Urban II. vyzývajúci k oslobodeniu Jeruzalema. Deus vult! Pôvodne zaslal kaifas - 21 jún 2008 : 21:45:56
Toto je furt dokola ten istý názor. Je to čierny bod, (ktorý nieje až tak čierny ako si každý myslí) ktorým každý kto nechce byť katolík, argumentuje proti cirkvi. Komunizmus sa takto ako to porovnávate kaifas nedá porovnávať. Komunizmus má krátku históriu oproti cirkvi, a jeho samotná podstata fungovania je zlá. Cirkev má velkú históriu, ale jej podstata fungovania je od počiatku nemenná. Ak niekto nekonal presne tak ako mal, bud preto že to zle pochopil, alebo bol slabý aby odolal väčšine, a je to historicky známe, tak to slúži na kritiku celej základnej nemennej podstaty. Nikdy nepochopím prečo ten kto nechce byť v cirkvi, jednoducho neodíde, ale bude kritizovať a rýpať, hladať minimálne chybičky individuí.... |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 jún 2008 : 21:56:45
|
ja viem, dnes je moderne kritizovat a hlavne kritizovať cirkev. to je dneska "in".
Ale maš poravdu, ludia čo najmenej do toho vidia, maju asi najviac reči. A prave to je najzaujimavešie, je že kresťania svoju minulosť prijimaju, cirkev svoju minulosť integrovala do svojich dejin, len ti mimo akosi ešte nezistili, že su mimo. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 jún 2008 : 22:11:02
|
citácia: Cirkev je tvorená aj svojimi veriacimi, tak prečo si sa s tým nestotožnil Ty a obhajuješ a ospravedlňuješ spomínané zločiny? Pôvodne zaslal kaifas - 21 jún 2008 : 21:45:56
ja ich neospravedlnujem, ja ich prijimam take ake v relaite boli, nie žadne komunisticke či ine vymysly. Mna zaujima konkretna historicka realita, konkretne historicke pozadie a podobne.... to že tebe stačí agentura JPP(jedna pani pocedala) je tvoj problem, ale ked už niečo kritizuješ, tak si aspon o tom čosi preštuduj. A čo sa týka obhajoby - som kresťan, mam rad pravdu. To že pre teba su prednejšie klamstva, tvoja vec. Ja Cirkev nepotrebujem obhajovať. Pravda vždy v historii zvíťazila, a ak ju neprijmeš teraz, po smrti sa ju dozvieš dopodrobna aká boal. A ja sa tiež na ten moment teším. Len som ti chcel ukazať aj iny postoj ako postoj hnevu. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 jún 2008 : 22:23:29
|
kaifas, ked vieš že Cirkev to prijala, tak prečo otvaraš tuto temu? Mam pocit, že vy všetci ste ju neprijali, a proste je vam čudne, že Cirkev nezareadgovala svetsky - ostro neodsudila ludi, nestiahla sa, či niečo ine. a tym pádom mate stale pocit akehosi seba neuspokojenia z potrestania dotyčných. Cirkev sa však riadi zákonmi lásky, či sa ti to bude páčiť alebo nie, či Božiu lásku budeš prijímať, alebo nie, a rozlišuje činy človeka a konkretneho človeka. A to si ty tiewž akosi neuvedomuješ - že Cirkev sa ospravedlnila za činy, a vyjadrila sa o nich ako o nepsravnych. Ale aj tak sa bojim žťe to aj tak nepochopíš, kedže hnev, nenavisť sú pre teba prednejšie ako láska a odpustenie. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 jún 2008 : 22:26:31
|
Máš na mysli tú v histórii víťaziacu pravdu, pre ktorú boli popravený templári, či Hus? Možno by si mi mohol poradiť nejaký zdroj, ktorý ponúka Tvoju historickú realitu. Vopred ďakujem. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 jún 2008 : 22:28:20
|
historiu templarov neovladam, takže k tmeem tepmlari sa nevyjadrujem.
a čo sa týka Husa, predpokladam že vieš aj niečo viac ako to, že bol upalený, alebo by som chcel od teba až moc? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|