Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Duchovný život
 svadba v kostole ?!!?
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Trvalý diakonát Téma Next Topic: Adsum - časopis bohoslovcov  

ikica20

Stav: offline

Odoslaný - 05 máj 2008 :  21:01:51  Zobraziť profil  Pridať ikica20 do zoznamu priateľov
ahojte!
Chcem pomoct kamaratke v jednom probleme a mam takuto otazku:
moja kamaratka sa zoznamila s rozvedenym chlapom. on sa rozviedom preto lebo jeho manzelka podvadzala s inym zenatym muzom a sama sa priznala ze stale lubila toho chlapa a ze sa vydala iba preto ze on bol zenaty a tak by ju nikto nepodozrieval ze ma dajake opletacky snim a aj preto aby nebola stara dievka a vydavala sa v 23 rokoch.
a ta moja kamaratka a jej priatel sa chcu vziat ale chcu sa vziat v kostole. ale ze vraj nemozu ked on uz raz mal svadbu v kostole. ale chcem sa spytat preco by sa nemohol vziat clovek v kostole este raz ked on neporusil nijaky slub co dal bohu jeho manzelka porusila slub a bola mu neverna. a tiez preco by mala moja kamaratka trpiet pre niekoho ineho (pre jeho ex) ked ona nespravila nic iba sa uprimne zalubila do muza. oni by sa chceli vziat v kostole a mat deti a vychovavat ich v laske.
a ta jeho ex donutila aby ten jej priatel sa rozviedol a zije snou a cakaju dieta a boli sa pytat ci im farar pokrsti dieta a povedal ze ano tak ako je to mozne ze oni taky " pohani" mozu vychovavat dieta v krest. viere bez manzelstva a este bude aj pokrstene! a ti dvaja ze sa uprimne lubia a chcu zit ako plno hodnotny katolici tak nemozu.! tak mi povedzte ako to je ci sa to alebo nie .. a nakoho sa obratit a pod veci
velmi peken vam dakujem.. prepacte ze je to dlho ahojte ikica20

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 6  ~  Člen od: 05 máj 2008  ~  Posledná návšteva: 25 október 2008 Upozorniť moderátora 

juja

Odoslaný - 05 máj 2008 :  22:35:51  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
KC nepripúšťa rozvod. Ak sa však niekto dá štátne rozviesť, ani Cirkev, ani štát neskúmajú kto je vinným. Z pohľadu Cirkvi bývalí manželia, ktorí podľa cirkevného práva, neprestali byť manželmi pred Bohom a KC, ak aj boli rozvedení pred svetským súdom i po rozvode, ak si nenájdu nového partnera a nezosobášia sa, môžu pristupovať ku spovedi, získať rozhrešenie a prijímať Eucharistiu, pretože v podstate podľa Cirkevného práva v skutočnosti žijú v rozluke. Akonáhle jeden z expartnerov, alebo aj obaja, si niekoho nájdu a budú sa s nimi chcieť zosobášiť cirkevne, tak toto logicky neprichádza do úvahy, pretože pôvodné cirkevne uzatvorené manželstvo ešte stále trvá!! Ak sa napriek tomu štátne zosobášia, žijú v konkubináte, čo je hriechom a ťažkým.
Noví partneri možno nie sú vinní ničím za predchádzajúci nezdar pôvodných manželov, ale, ak sú veriacimi, musia rešpektovať cirkevný zákon.
Stálo by možno za zváženie, či by sa vyššie spomínaný dôvod vydaja, nemohol stať predmetom skúmania cirkevným súdom a snáď vyriecť nulitu trvajúceho manželstva, t.j. že vlastne nikdy nejestvovalo. To sa treba ísť poradiť ku kňazovi, najlepšie k tomu, ktorí vás sobášil. Ten vám je kompetentným podať info, aké kroky musíte preto podstúpiť a či vôbec máte šancu.
Čo sa krstu dieťaťa dvoch neveriacich manželov týka, je tam ešte tá možnosť, že krstní rodičia preberajú záväzok za neveriacich rodičov, s tým súhlasiacich, že svoje krsňa vychovajú v duchu katol. vierovyznania. O dôležitosti krstných rodičov sa píše v kánone 1255, Katechizmu KC, str. 325 a tiež vás o tom poinformuje i samotný kňaz. Ale každý kňaz skúma zázemie krsteného. Príp. sa ešte môžem i ja poinformovať.

Judith

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3217  ~  Člen od: 30 október 2005  ~  Posledná návšteva: 30 máj 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 05 máj 2008 :  23:55:03  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:
ale chcem sa spytat preco by sa nemohol vziat clovek v kostole este raz ked on neporusil nijaky slub co dal bohu jeho manzelka porusila slub a bola mu neverna. a tiez preco by mala moja kamaratka trpiet pre niekoho ineho (pre jeho ex) ked ona nespravila nic iba sa uprimne zalubila do muza. oni by sa chceli vziat v kostole a mat deti a vychovavat ich v laske.

Ahoj ikica a vitaj v nasom fore!
Problem, kory popisujes je nanestastie v dnesnej dobe pomerne castym a odpovede nie su lahke. Ku kazdemu takemuto pripadu by sa malo pristupovat individualne, najlepsie prostrednictvom spovednika.

Vseobecne sa ale da povedat, ze manzelstvo Kristus povysil na sviatost a tato sviatost raz vysluzena, nemoze byt zrusena. Jedine smrtou jedneho z manzelov. Ani zradou jedneho z nich, ani neverou ani nicim.
Ak jeden z manzelov porusi manzelsky slub, nedava tym druhemu pravo urobit to iste. Je to podobny princip, ako ked Ta niekto vykradne, nedava Ti to pravo ist a vykradnut suseda.

K tomu, ze kamaratka sa "len zalubila" zacitujem z knihy Christophera Westa Radostna zvest o mazelstve a sexe:

Láska nie je svojvoľná. Láska nie je tým, čím chceme, aby bola. Láska jednoducho nie je hrejivým maznavým citom k druhej osobe. Nemôžeme proste povedať, že láska je sexuálnou príťažlivosťou, alebo sexuálnou túžbou po druhej osobe. Láska nie je niečo, čo sa ľuďom „prihodí“. Láska je rozhodnutím.

Nehovorím to, aby som znižoval význam citov a príťažlivosti. Ako povedal Ján Pavol II., tie sú „surovým materiálom“ lásky. Ale je chybou považovať surový materiál za „konečnú podobu“. Musíme dovoliť, aby bol surový materiál milosťou pretvorený na slobodnú voľbu pre dobro milovaného. Tento názor je samozrejme v našej kultúre neznámy. To, čo tým myslím, dobre vystihuje scéna z filmu Roberta Redforda Zaklínač koní (The Horse Whisperer).

Keď si unavená, nešťastne vydatá mestská žena uvedomí, že sa „zaľúbila“ do bezvýznamného, rozvedeného „zaklínača koní“, vyhlási: „Nechcela som, aby sa to stalo.“ To je dôkazom, že jej city k tomu mužovi neboli láskou.

citácia:

a ta jeho ex donutila aby ten jej priatel sa rozviedol a zije snou a cakaju dieta a boli sa pytat ci im farar pokrsti dieta a povedal ze ano tak ako je to mozne

Nemalo by sa to stat, bohuzial sa to vsak az prilis casto stava.

Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky
  Previous Topic: Trvalý diakonát Téma Next Topic: Adsum - časopis bohoslovcov  
 Verzia pre tlač
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06