|
Odoslaný - 04 január 2008 : 09:30:35
|
Zo strany neveriacich alebo vlažných veriacich som upozorňovaný že sa správam ako fanatik. nebudem rozoberať či som alebo nie som skôr ma to vedie k otázkam, všetky sa týkajú viery, hoci ju implicitne nespomínam: 1. Čo je to fanatizmus a ako vzniká? 2. Je možne využiť fanatizmus na dobre, resp. aspoň tie veci čo ma k nemu vedú? 3. Je skrývanie sa za Boha , Božie prikázania tiež fanatizmom? 4. Ako zistím na druhom/sebe že je/som fanatik? v niektorých oblastiach samozrejme
|
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 január 2008 : 11:10:36
|
Ahoj, to čo píšeš, by aj mňa zaujímalo... Skúsim vyjadriť, ako to vnímam. Myslím, že fanatizmus je vo všeobecnosti vnímaný ako niečo negatívne, niečo prílišné, až upjaté... Čo sa týka fanatizmu vo viere... hmm... čo druhí, ako píšeš ešte k tomu neveriaci a vlažní veriaci, považujú za fanatizmus, tak vôbec nemusí byť... totiž z ich strany sa to môže zdať prílišné, napríklad, že niekto chodí každý deň na sv. omšu, že sa prežehná, že hľadá, čo chce od neho Boh, a to je pre neho prvoradé, alebo iné..... oni to nechápu tak ako Ty, ich vnútorný pohľad a myslenie je odlišné od Tvojho, čo však nemusí byť ich chyba... Boh má pre každého úplne inú cestu, a každý máme iné podmienky.... V tom je Božia originalita.
Na druhej strane, myslím, fanatizmus vo viere môže byť, ak sa niekto príliš drží svojho akoby "patentu na vieru", nechce pripustiť, že aj druhý môže mať pravdu... nenapadá ma nejaký konkrétnejší príklad. Pýtaš sa, ako zistíš, či si Ty alebo niekto druhý fanatik... podľa mňa nejaké presné hranice sa stanoviť nedajú - potiaľto je to fanatizmus a odtiaľto už nie... najlepšie by bolo, ak chodíš do nejakého kresťanského spoločenstva, kde Ťa ľudia bližšie poznajú, opýtať sa ich na konkrétnu oblasť, o ktorej nemáš istotu...
To je môj názor, ale tiež by ma zaujímali aj názory druhých... Vďaka. |
Počet príspevkov: 177 ~
Člen od: 17 december 2007 ~
Posledná návšteva: 07 september 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 január 2008 : 14:21:48
|
Zaujimave otazky. Urobil som taky maly prieskum a zda sa, ze jednoznacna odpoved v zmysle nejakej definicie, ci jasnych poznavacich znakov neexistuje. Ale este sa v tom povrtam.
Oznacenie fanatik moze byt pouzite ako pokus o znevazenie zivota konkretneho cloveka, aby nas jeho priklad neburcoval z "pokojneho konzumneho zivota". V tomto zmysle by dnesna spolocnost oznacila za fanatika takmer kazdeho svateho.
Na istom fore som narazil na definicu, ze fanatik je ten, ktory nie je schopny pripustit si omyl a nie je schpny/ochotny zmenit temu diskusie - stale sa toci okolo jedneho.
V jednej knihe som sa zasa stretol s definiciou, ze fanatik nepozna neistotu - vzdy "vie" presne co ma urobit...
A ako sa vynut fanatizmu - nuz pocuvat ucenie Cirkvi, zit v spolocenstve a mat skuseneho duchovneho vodcu. Tolko moj nazor. |
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.
|
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 január 2008 : 18:44:06
|
Napadlo ma, ze fanatik je vzdy bez lasky. Takze nema ovocie Ducha, ktorym je :laska, radost, pokoj, zhovievavost,laskavost, dobrota, vernost, miernost, zdrzanlivost.Gal.5,22-23. Fanatizmus moze pramenit z nedostatku informacii, z toho, ze je niekto dlhodobo svedkom velkej nespravodlivosti a chce sa pomstit,atd ale zda sa mi, ze taky clovek asi nie je celkom psychicky v poriadku, ked veci okolo seba spracovava dlhodobo nenavistou a fanatizmus sa stava zmyslom jeho zivota. Ved aj teroristi prechadzaju vymyvanim mozgu.A potom su este taki "mensi" fanatici,ktori uprimne nenavidia clenov inych nabozenstiev alebo ludi inych nazorov a vzdy ich beru ako svojich nepriatelov.Moj nazor... |
Boh je laska. |
Počet príspevkov: 1564 ~
Člen od: 25 november 2007 ~
Posledná návšteva: 14 február 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|