Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Duchovný život
 fajčenie škodi zdraviu..
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Polemika o momente premenenia Téma Next Topic: prečo vznikol vlastne feminizmus  

Ela

Stav: offline

Odoslaný - 08 december 2007 :  13:15:31  Zobraziť profil  Pridať Ela do zoznamu priateľov
dnes v kostole na sv. omsi sedel vedla mna muz, z ktoreho bolo silne citit cigaretovy pach a tak ma potom napadla otazka.. Totiz. V "spovednych zrkadlach" su otazky postavene aj "ci som si dostatocne chranil zdravie, resp. ci som si nicil zdravie nemiernym jedenim, uzivanim alkoholickych napojov... atd. a tak. Zacitujem z jedneho, inak velmi dobre a podrobne spracovaneho Dôkladneho spytovania svedomia, kde v casti Ochrana ľudského života je, okrem iných, položená otázka, zacitujem: "..Bol som mierny v jedení? Nedokazal som sa zaprieť pri jedlách, ktore mi škodia? Bol som nemierny v pití alkoholickýchch nápojov? Opil som sa tak, že som stratil nad sebou kontrolu rozumu? Užívam drogy? Bol som nemierny vo fajčení, v pití kávy?
A teraz moja otázka, zameraná na to fajčenie, pretože sa dotýka veľkého množstva mužov a žien (aj veriacich a žiaľ, aj kňazov). Keď fajčím, škodím si na zdraví, na čo ma neustále upozorňujú lekári, teda pácham hriech, čiže som povinný sa z neho vyspovedať. V spovedi sľubujem "viacej nezhrešiť a každej príležitosti ku hriechu sa chrániť..." ...hneď vonku si však zapálim. a kľudne idem na sv. prijímanie...
Druhá otázka, ktorá mi vyvstala priamo z toho citovaného spovedného zrkadla. (možno je to tak naformulované preto, že aj autor je možno aspoň "príležitostný" fajčiar. " Bol som NEMIERNY vo fajčení". Dá sa fajčiť aj mierne, resp. tak že si "neškodím" zdraviu?. Každá jedna cigareta predsa zdraviu škodí. Dajme tomu, že sa to myslí tak, že príležitostná cigareta pri kávičke a pod... takže ešte stále zostávajú tí pravidelní fajčiari. Ako je to teda s tým "viacej nezhrešiť... a pokračovaním v tejto neresti ďalej. Našťastie osobne sa ma to nedotýka, ani nikoho z mojej rodiny, ale všeobecne by ma zaujímal váš názor. Vopred vďaka. Ela

Počet príspevkov: 745  ~  Člen od: 13 november 2003  ~  Posledná návšteva: 21 november 2018 Upozorniť moderátora 

amerika1

Odoslaný - 08 december 2007 :  16:24:07  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
http://www.lumen.sk/

preklikaj sa cez

archiv

duchovny obzor

Pavol Jurčaga; téma: Morálna teológia - 5. Božie prikázanie Hosť - Prof. Mons. František Tondra

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ela

Odoslaný - 08 december 2007 :  18:08:47  Zobraziť profil  Pridať Ela do zoznamu priateľov
vdaka. Ela

Počet príspevkov: 745  ~  Člen od: 13 november 2003  ~  Posledná návšteva: 21 november 2018 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

andreios2

Odoslaný - 12 december 2007 :  23:57:23  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: andreios2  Pridať andreios2 do zoznamu priateľov
A dá sa piť káva tak, že si neškodím? A mohli by sme dať kopu ďalších podobných otázok. Ide asi o to, nájsť nejakú mieru, kým si naozaj vážne neškodím.

andreios
www.grkat.net - modlitby, katechézy, mp3, ikony, dokumenty...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 181  ~  Člen od: 15 jún 2006  ~  Posledná návšteva: 22 december 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 13 december 2007 :  08:57:22  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Kava sa da pit tak ze si neskodis , ze si das pozor , aby si sa s nou neoblial , ked je horuca

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

methodius

Odoslaný - 13 december 2007 :  09:31:35  Zobraziť profil  Pridať methodius do zoznamu priateľov
Laudetur Iesus Christus!

Je nutné prestať nosiť aj "smoking", veď je to "pracovný odev" fajčiara.

S Pánom Bohom!

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 61  ~  Člen od: 05 júl 2007  ~  Posledná návšteva: 13 január 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky
  Previous Topic: Polemika o momente premenenia Téma Next Topic: prečo vznikol vlastne feminizmus  
 Verzia pre tlač
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06