|
Odoslaný - 03 december 2007 : 11:00:35
|
Pri citani prispevkov, vyjadrujucich sa na temu manzelstvo som si vsimla, ze vacsina, az na male vynimky prezentuje v tejto oblasti poriadny "mantinelizmus", na jednej strane "uplne slepa podriadenost zeny muzovi", na druhej hlasanie akejsi uplnej rovnopravnosti, ci rovnosti, az po "korekciu" ucenia podavaneho v Pisme sv. Pavlom, co uz je, kedze sa to odohrava na katolickom fore, na povazenie! Aj ked napr. Pierre to mysli iste dobre, ale jeho podanie vyznieva tak, ze mozno prave on prebudil opat napr. dost feministicke predstavy o manzelstve u juji. A mna zrazu napadla taka otazka. Kto dal podnet na hlasanie tej "divokej rovnopravnosti", az do sebaznicenia zeny? Lebo nic ine to nie je, len si to vacsina zien nechce uvedomit a priznat. Boli to zeny same, podlahnuc ako v raji, pokusaniu diabla "budete ako oni", (teda ako muzi )? Alebo muzi, ktori sa k svojim manzelkam nechovali ako Kristus k svojej Cirkvi... Nejde mi o historicky vyklad, kde ,kedy a kto toto hnutie zalozil. Ide mi o nazor ludi na tomto fore, "kde sa stala chyba", ze zena zatuzila byt ako muz. Ak sa pozna pricina, potom sa . Ela
|
|
|
|
Odoslaný - 03 december 2007 : 11:22:25
|
feminizmus je extremistickym pohladom na zenu.... neviem ci viete ako ho liečil p. farar Kuffa,.
inač, to že tu na katolickom fore zazneli rozne nazory je myslim si aj dobra vec, aspon vidieť že nei sme ludia dokonali. a navyše , neviem či je to aj matova vizia fora, je tu forum na to, aby sme si aj pomahali. nie si tu len dokazovali, ktora legitimacia je ta spravna. |
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 december 2007 : 12:50:32
|
Odhliadnuc od toho, cim je feminizmus dnes a ake cudesne veci hlasa, v historickom kontexte je snaha zien o rovnopravnost celkom pochopitelna a mozno mozeme povedat aj opravnena.
Problem je, ze dnes sa rovnopravnost zamiena za rovnakost a z toho potom plynu vsetky zle dosledky a opacny extrem - pokus o utlak muzov.
Hoci, uz tazko hovorit len o pokuse, prave nedavno som si uvedomil ake nenapadne vymyvanie mozgov robi napr. americka kinematografia - vsimnite si mnozstvo filmov, v ktorych hlavna hrdinka zena - mlati muzov len tak huci - teraz z hlavy ma napadaju Pan a pani Smithova, Lara Croft, Xenia, ale prakticky v kazdom filme ma muzsky hrdina rovanko silny a schopny zensky protipol. |
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.
|
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 december 2007 : 18:04:42
|
ak teda si môžem dovoliť ešte napísať môj názor, reagujúc asi najskôr na Elinu otázku, alebo otázky, kedy ten "feminizmus" započal. Mne sa to tak vidí, ako to i JPII vo svojom apoštolskom liste napísal, že to bolo presne vtedy, keď sa dedičným hriechom narušila spomínaná rovnoprávna rovnováha - čiže spomínaná "dvojjedinnosť" - t.j. i muž zatúžil panovať nad ženou, vlastniť ju atď., teda samo, česť výnimkám. Koniec koncov Cirkev asi nikdy nemala tak vyhranene negatívny postoj, podobne ako ani Kristus sám, voči ženám (ako príklad mi schodí na myseľ Mária Magdaléna, ktorú chceli ukameňovať), čo sa ich práv týkalo, inak by nemohla korunovať nie jednu ženu za panovníčku. Spomínané spoločenské postavenie žien v totálnej závislosti od svojho "pána", ktorým ale mal byť muž/manžel a nie len Boh, to všetko malo ďalekosiahle obmedzenia - nemajetnosť, nevzdelanosť, nemožnosť vykonávať povolania a dostávať za ne riadnu a rovnakú plácu, ako napr. muži a vôbec celkové zneuznanie ženy v spoločnosti. Keď sa aj vďaka Cirkvi "ukázalo", že žena je schopná tak vzdelania, vládnutia - ako panovníčka a aj materstva (napr. Mária Terézia, Rak. cisárovná) a pod. (teraz fakt nemám na mysli extrémnosti, ako baníctvo, alebo nebodaj box v ringu!!, alebo iné horory), tak sa asi takto aj trocha spustil celkom oprávnený proces osamostatňovania sa ženy, ako riadneho občana v tom či onom štáte a v tej ktorej dobe. A preto si myslím, že to vyprovokovalo (nenapíšem, že len muži, pretože Cirkevní hodnostári sú nimi tiež a nie vždy a všetci boli ostro proti - aspoň si to myslím) aj sebauvedomenie si žien svojich možností a hodnôt a tiež aj upieranie a zosadzovanie postu ženy spoločenským zriadením často výlučne patriarchálnym. Teda tak si to akosi myslím, že je to snáď možné vysvetliť. Ale asi by možno bolo tiež dobré sa popýtať aj niektorého z kňazov, aká by bola teda jeho reakcia. To tiež ešte môžeme dáko skúsiť.
A ešte by som asi mala vymedziť, že tým, že Cirkev obhajuje práva ženy a jej rovnocennosť ako človeka s mužom, tým nepodporuje feminizmus. Myslím, že tu dochádza k najväčšiemu nedorozumeniu. Si teda ja myslím. |
Judith |
Počet príspevkov: 3217 ~
Člen od: 30 október 2005 ~
Posledná návšteva: 30 máj 2020
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 december 2007 : 11:19:30
|
Juja: Neobtazuj knazov s kazdou prkotinou . Tvoj vecny problem, Juja. To sa vazne ches pytat knaza, ze ako vznikol feminizmus? Knaz nie je chodiaca kniznica. Povie ti vacsinou svoj nazor podobne ako kazdy iny clovek.
|
|
|
|
Odoslaný - 04 december 2007 : 11:48:47
|
Juja je klasicky priklad modernej zeny Ako vzor vytiahne Mariu Tereziu , ktora pravdivo vzate privelmi pozitivna nie je Mala cezaropapisticke snahy , ktore sa naplno prejavili u Jozefa II . jej syna Jej dcera Maria Antoaneta tiez nie je dokazom pozitivnej katolickej vychovy ( ked namaju chlieb , nech jedia kolace ) Moderna katolicka Juja samozrejme za vzor nikdy neda napriklad sv . Alzbetu |
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 04 december 2007 : 12:08:09
|
jj, sv. Alžbeta
alžbetinky majú jediny kláštor na Slovensku....super sestry.....staraju sa hlavne v nemocnici. a majú perfekt kryptu. dokonca aj s jenou svatou..... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 december 2007 : 13:04:16
|
Nieco som teraz pohladal. O vzniku feminizmu popisuje napr. tento článok, kusok z neho prenesiem sem, ked autor tvrdi, ze feministicke hnutie, to nie je to zenske hnutie, ktore chcelo napr. pre zeny volebne pravo. Feministicke hnutie je trochu ina skupina. Zenske hnutia boli rozclenene podobne ako robotnicke hnutia, teda umiernene skupiny, ktore nechceli vela, iba nieco vylepsit, a potom tie co chceli vsetko - napr. komunisti, a sirili nenavist, podobne ako to robi aj feministicke hnutie.
... A tu sme pri bode, kde sa mi snáď podarí vysvetliť ten propagandistický podvod, ktorý súčasné feministky rady šíria. V skutočnosti im nemajú byť naše ženy za čo vďačné, skôr naopak. „Ačkoli by se zdálo, že pro ženy představuje feminizmus vysvobození, zatímco pro muže spíše ohrožení, ve skutečnosti zhoršuje postavení obou“ (cit. M. Loužek, Týždeň č. 28/2005). Takže za volebné právo nevďačíte samozrejme feministkám, ale SUFRAŽETKÁM (odvodené od slova „suffrage“ = volebné právo) ako boli napr. Alice Paul, Florence Luscomb a Anna J.H. Cooper. A pred nimi boli ešte abolicionistky, (cit. Murín, Weiss, Abeceda tělesné lásky, 2005): „Na počátku hnutí stála ctihodná anglická dáma Josephina Butlerová, a to již koncem 19. století. Po první světové válce pokračovaly v jejím odkazu Katharina Schenkenová v Německu a Anna von Pappritz ve Francii, následovány stoupenkyněmi v Itálii, Rakousku, ale i jiných zemích. Mimochodem, k rozhodujícímu přelomu došlo podle všeho za první Československé republiky. V roce 1922 prosadila poslankyně Alice Masaryková v Národním shromáždění zákon č. 241, který zrušil povinný policejní a lékařský dozor nad prostitucí a nařizoval likvidaci nevěstinců.“ Ale ešte pred abolicionistkami bola pani Mary Wollstonecraftová, ktorá už v roku 1792 vydala knihu „Obrana ženských práv“ (česky vyšla v Prahe roku 1904). Ale v tom istom roku napísal aj muž, Theodor Gottlieb von Hippel, ako Kantov priateľ pojednanie „O občianskom postavení žien“. A možno Vás bude zaujímať, že už na konci 5 storočia pred n.l. vložil Euripides do úst slávnej Médei tieto slová: „Blíži sa hodina uznania ženského pohlavia... Porodiť dieťa je ťažšie ako prekonať tri bitvy“. Ten koláč sa teda pečie už veľmi dlho a feministky by si ho celý rady prisvojili (a mnohí tomu, žiaľ, aj veria). Ale je to len ďalšia z lží, ktoré je pre feministické hnutie charakteristické.
Viem, že S.K. Neumann napísal „Dějiny ženy“, ktoré som si s chuťou prečítal, ale neviem o tom, že by niekto napísal „Dejiny ženského hnutia“. Zákonite je v tom teda dosť veľký zmätok, hovorí sa o “vlnách“, ktoré sú ale buď ťažko rozlíšiteľné (hlavne tie posledné), alebo vôbec nekompatibilné (hlavne tie úvodné). Napríklad pani A. Masaryková by bola určite zhrozená, ak by sme ju chceli dávať do jedného vreca s takou Valerie Solanas, zakladateľkou SCUM (Spoločnosti na vykastrovanie mužov), ktorá bola schopná vyhlásiť: ”…hŕstka oddaných SCUM-u dokáže ovládnuť krajinu za rok, ak bude systematicky sabotovať systém, výberovo ničiť majetok a vraždiť…” Preto sa domnievam (a nie som v tom sám, viď. Wendy Kaminer – Feminism's Indentity Crisis, The Athlantic Monthly, Oct. 1993), že môžeme oprávnene rozlišovať ženské hnutie (ktoré od počiatkov trvá podnes) a jeho relatívne novú, militantnú, agresívnu odnož – feminizmus ...
Ale lepsie je precitat si to od zaciatku cele: http://www.blisty.cz/art/29162.html
A hlavne Ty, Jujka , si precitaj aj ostatne clanky autora: http://www.blisty.cz/art/29249.html http://www.blisty.cz/art/29144.html http://www.blisty.cz/art/29097.html http://www.blisty.cz/art/28879.html http://www.blisty.cz/art/29016.html Hlavne Ty, Jujka, co si myslis, ze muzi su stale na tom lepsie, ze maju viac prav atd. atd., je to uz davno inak .
|
|
|
|
Odoslaný - 04 december 2007 : 15:38:06
|
Mila Juja,vidim u teba a este aj u inych tu na fore vieru, pokoru a lasku k Bohu a ludom. Pierre, Amerika, ja -OVOCIM DUCHA je laska, radost, pokoj, zhovievavost,laskavost, dobrota,vernost, miernost zdrzanlivost. Gal.5,22. Cim dalej od Ducha, tym je blizsie k arogancii a pyche... |
Boh je laska. |
Počet príspevkov: 1564 ~
Člen od: 25 november 2007 ~
Posledná návšteva: 14 február 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 december 2007 : 15:58:43
|
To co bol za vykrik do tmy ? |
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 04 december 2007 : 16:08:06
|
radar: Hmm, odkopnut Prikazy Bozie do kuta s tvrdením, ze biblia - Novy Zakon bala pisana v inej dobe a inej zemepisnej sirke, co ste vy dve, radarka a Jujka, spravili v teme vedla, tak tomu uz ozaj hovorim dobrota, pokora a ovocie Ducha . |
|
|
|
Odoslaný - 04 december 2007 : 16:08:44
|
citácia: To co bol za vykrik do tmy ? Pôvodne zaslal amerika1 - 04 december 2007 : 15:58:43
pokus o vtip....
ale vazne, naprosto suhlas s tym že 18 roční by nemali mať volebne právo.... minimalne 21 ako to maju v amerike.... ja sice aj teraz neviem koho voliť, ale to nie je už moja nezodpovednosť. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 december 2007 : 16:15:23
|
citácia: radar: Hmm, odkopnut Prikazy Bozie do kuta s tvrdením, ze biblia - Novy Zakon bala pisana v inej dobe a inej zemepisnej sirke, co ste vy dve, radarka a Jujka, spravili v teme vedla, tak tomu uz ozaj hovorim dobrota, pokora a ovocie Ducha . Pôvodne zaslal Pierre - 04 december 2007 : 16:08:06
vieš, pierre, ale netreba prehanat ani so škodoradosťou, lebo začinam mať dojem že si obraciaš kabat tam kde fuka vietor |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 december 2007 : 16:17:26
|
Ale nepovedz? V com napriklad? |
|
|
|
Odoslaný - 04 december 2007 : 23:10:27
|
Piere" nesudte,aby ste neboli sudeni".ale vidim, ze za to nemozes.Mimochodom, veris tomu, ze clovek bol stvoreny s hliny alebo ze zena bola stvorena z Adamovho rebra? |
Boh je laska. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 december 2007 : 23:41:54
|
radar: Spomenula si tam tusim aj sv. Frantiska, on sa snazil vidiet Krista v kazdom cloveku, obsluhoval malomocnych atd., Ty i Juja, toho Krista nie ste ochotne vidiet ani len vo vlastnom muzovi, hlavne ze mate plno sladkych reciciek o dobrote, laske a neviem com vsetkom . Takze ospravedlni sa, povedz, ze uz budes dobra a aj svojmu muzovi podriadena, a potom sa s tebou mozem bavit, inak sa budem bavit iba ak na tebe . |
|
|
|
Odoslaný - 05 december 2007 : 00:06:52
|
Ha,ha, ha,,ha som slaba od smiechu.Tieto tvoje posledne slova , dakujem za ne, uz som spokojna. Nechaj ty mojho milovaneho na pokoji, odkazuje ti, aby si radsej neuhybal a ako chlap odpovedal na moje otazky- veris tomu, ze clovek bol stvoreny s hliny alebo ze zena bola stvorena z Adamovho rebra? |
Boh je laska. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 december 2007 : 00:31:35
|
Tu podminky kladim ja, srdiečko. Nesplnila si, nic nebude . A pozeram aka velka zmena odrazu. Kde su tie krasne recicky o laske, pokore, o nesudeni? Hehe, pekne som ta vyprovokoval aby si zlozila tu masku milej pokornej dobrotivej dievčiny . Od pokory sme odrazu presli k ha ha ha ha
A odkaz svojmu milemu, ze chlap si vzdy robi co chce. A nie ze poslusne odpoveda na vsetko co sa ho zena pyta (Ale toto mu uz asi neprezradis ) Takze, dievcatko zlate, mas podmienku. Az ju splnis, odpoviem ti ako to vidim ja. Ja nie som ako ten tvoj podpapucovy milacik, ktory ta poslucha na slovo. To si u mna na velmi zlej adrese . |
|
|
|
Odoslaný - 05 december 2007 : 07:36:56
|
citácia: radar: Spomenula si tam tusim aj sv. Frantiska, on sa snazil vidiet Krista v kazdom cloveku, obsluhoval malomocnych atd., Ty i Juja, toho Krista nie ste ochotne vidiet ani len vo vlastnom muzovi, hlavne ze mate plno sladkych reciciek o dobrote, laske a neviem com vsetkom . Takze ospravedlni sa, povedz, ze uz budes dobra a aj svojmu muzovi podriadena, a potom sa s tebou mozem bavit, inak sa budem bavit iba ak na tebe . Pôvodne zaslal Pierre - 04 december 2007 : 23:41:54
hlavna vec , že ty toho Krista vidíš aj v žene a preto sa k nej správaš nadrdadene, lebo k Ježišovi je to úplne normal vec.
a trochen ta poopravim, sv. František videl v každom brata, sestru, na rovnakej úrovni ako je on sám, ako Božie stvorenie, nieln vo vzťahu k človeku ale aj vo vťahu k prírode...a rovnako považoval za brata kameň, ako aj slnko, ako oheň, či vodu. a príznačný je jeho vzťah, že skôr v situáciach a predmetoch si pripomínal Krista. povedzme videl chlieb tak vtedy myslel na Ježiša, apodobne....
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 december 2007 : 12:12:17
|
citácia: A odkaz svojmu milemu, ze chlap si vzdy robi co chce. Pôvodne zaslal Pierre - 05 december 2007 : 00:31:35 Nic mu neodkazuj, to su len pierrove nicim nepodlozene blaboly, ze to tak uz musim napisat. |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 december 2007 : 12:37:42
|
Mato: Hehe, jasne, Matko, treba ten odkaz zatajit . Zena spravi muzovi cenzuru odkazov .
|
|
|
|
Odoslaný - 05 december 2007 : 12:41:33
|
Alesko: Sv. Frantisek videl v cloveku brata ale aj Krista.
A k mojmu nadradeneckemu spravaniu. Mohol si si vsimnut, ze sa trochu nadradene obcas spravam ku kadekomu, k muzom, zenam, to je skoro bez rozdielu . Ale ja to casto ani tak nemyslim ako to obcas vyznieva. Niekedy sa takto skratka len veselo bavim. A inokedy mi to zasa vyznie nadradenecky a povysenecky aj ked som to nechcel.
Ale kazdy kto sa do mna pusti, moze u mna ocakavat, ze sa s nim s radostou zahram a budem sa k nemu spravat nadradenecky. Hmm, a Ty do mna posledne stale rypkas, hlavne ked si opity, ja to sice obcas s povýšeneckym usmevom odignorujem, ale niekedy si ta mozno podam .
A k tym zenam. Vsimni si ako som sa minule zastaval Aniko, dokonca basnicku som zlozil na jej pochvalu, kde som jej vzdal poklonu. Ak je zena svojmu muzovi podriadena a oddana, vtedy v mojich ociach vysoko stupa, a ma muju hlboku uctu. No ale plati to aj naopak, hmm . |
|
|
|
Odoslaný - 05 december 2007 : 12:50:14
|
citácia: Mato: Hehe, jasne, Matko, treba ten odkaz zatajit . Zena spravi muzovi cenzuru odkazov . Pôvodne zaslal Pierre - 05 december 2007 : 12:37:42 Nie treba ho zmazat.
V kazdom pripade to ukazuje na totalne nepochopenie vztahu muza a zeny a co je horsie, nepochopenie toho, co je to laska. Ale to ma uz neprekvapuje vzhladom na nazory, ktore trusis po tomto fore.
Taketo tvrdenia vsak totalne odporuju pravde a vzhaldom na to, ze tvrdis, ze si katolik, vrhaju zle svetlo aj na Cirkev - preto ich zacnem mazat bez dalsieho upozornenia - toto je prve napomenutie. |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 december 2007 : 12:54:31
|
Skor nez si prepisal svoj prispevok, dal si mi tri moznosti, ze ci som majitel haremu atd. Spravna odpoved je:
d, Muz, ktory zartuje a zvelicuje, ale skryva sa za tym aj kus pravdy, chlap nema byt co poslusny zene.
A pocuvaj este, Mato, ked mi tu niekto hodi odkaz, ze ak som chlap, mam posluchnut jeho zenu. Tak mu dam opacny odkaz Alebo uz si feminista? Ze jeden odkaz je gut, a ten opacny uz nie? |
|
|
|
Odoslaný - 05 december 2007 : 13:59:02
|
citácia: A pocuvaj este, Mato, ked mi tu niekto hodi odkaz, ze ak som chlap, mam posluchnut jeho zenu. Tak mu dam opacny odkaz Alebo uz si feminista? Ze jeden odkaz je gut, a ten opacny uz nie? Pôvodne zaslal Pierre - 05 december 2007 : 12:54:31 Vyhlasit ze muz si vzdy robi co chce nie je odpovedou na takuto vyzvu. Ono to nie je odpovedou na ziadnu vyzvu a nema to nic spolocne s feminizmom ani inym izmom. Chapem, ze sa musis predvadzat a dokazovat aky si Ty dominantny a ze nad Teba niet, ale toto nie je to najspravnejsie miesto a najvhodnejsia forma. |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 december 2007 : 14:49:53
|
- Hmm, len ci by si rovnako prskal, keby niekto povedal: Zena si vzdy robi co chce.
Vyhlasit ze muz si vzdy robi co chce nie je odpovedou na takuto vyzvu.
- A to veru je. Ak si nepochopil, mas to hned za tym:
..chlap si vzdy robi co chce. A nie ze poslusne odpoveda..
- O toto tu ide, nie som povinny odpovedat. Chapes? Ale dal som jej podmienku, ktoru vsak asi nesplni
- Takze hlavne zachovaj klud, Mato, OK?
|
|
|
|
|
|
|