|
Odoslaný - 24 október 2007 : 00:42:58
|
citácia: Pan Stefan dnes som kupil za 75 korun knihu Karl Keating Comu skutocne veria katolici Je to 52 otazok a odpovedi ked si to vy aj tu pritomni katolici precitaju , myslim ze pokles bludov bude viditelny Pôvodne zaslal amerika1 - 23 október 2007 : 21:43:06 Som pocteny, ze si sa vyjadril pochvalne. A myslim to vazne a bez akejkolvek ironie.
Mohol by si prosim rozviest k comu presne mas vyhrady v otazke ospravedlnenia?
|
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 24 október 2007 : 04:46:12
|
Ako by si odpovedal na otazku Mozu nam dobre skutky pomoct k spase ? |
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 24 október 2007 : 12:27:47
|
citácia: Ako by si odpovedal na otazku Mozu nam dobre skutky pomoct k spase ? Pôvodne zaslal amerika1 - 24 október 2007 : 04:46:12 Odopovedal by som presne tak, ako to je v tej knihe:
"Dobré skutky nám pomáhajú zdržať sa hriechu, môžeme povedať, že nám pomáhajú zotrvať v stave milosti a týmto spôsobom prispievajú k našej spáse. ... Dobré skutky samy o sebe nestačia. Tridentský koncil učí, že na základe skutkov nemôže byť nikto ospravedlnený pred Bohom a nezáleží na tom, aké úžasné skutky by to boli. ... Takže ďaleko od tvrdenia že „skutky ospravedlňujú“ (to by bol mimochodom pelagianizmus, ktorý bol zavrhnutý na koncile v Kartágu roku 418 n.l.), Cirkev hlása pravé biblické učenie o ospravedlnení. Vyhýba sa dvom bludným extrémom. Skutky samotné nestačia a rovnako nestačí iba viera v zoznam tvrdení." |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 24 október 2007 : 12:52:25
|
Samozrejme ze dobre skutky pomahaju k spase, akurat samotnu spasu nezabezpecia. Milost Bozia je na spasu potrebna. Bez skutkov to vsak nejde, viera bez skutkou je prazdna. Normalny clovek, ktory dosihol dostacujucu inteligenciu (uzivanie rozumu), bez zasluznych skutkov spasu nedosiahne. |
|
|
|
Odoslaný - 24 október 2007 : 18:13:58
|
problem Pierre je , ze v tej knihe je odpoved , ze nepomahaju |
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 24 október 2007 : 18:15:18
|
citácia: citácia: Ako by si odpovedal na otazku Mozu nam dobre skutky pomoct k spase ? Pôvodne zaslal amerika1 - 24 október 2007 : 04:46:12 Odopovedal by som presne tak, ako to je v tej knihe: "Dobré skutky nám pomáhajú zdržať sa hriechu, môžeme povedať, že nám pomáhajú zotrvať v stave milosti a týmto spôsobom prispievajú k našej spáse. ... Dobré skutky samy o sebe nestačia. Tridentský koncil učí, že na základe skutkov nemôže byť nikto ospravedlnený pred Bohom a nezáleží na tom, aké úžasné skutky by to boli. ... Takže ďaleko od tvrdenia že „skutky ospravedlňujú“ (to by bol mimochodom pelagianizmus, ktorý bol zavrhnutý na koncile v Kartágu roku 418 n.l.), Cirkev hlása pravé biblické učenie o ospravedlnení. Vyhýba sa dvom bludným extrémom. Skutky samotné nestačia a rovnako nestačí iba viera v zoznam tvrdení." Pôvodne zaslal Mato - 24 október 2007 : 12:27:47
vsimni si , ze na uvod je odpoved na otazku nie Otazka neznela ci dobre skutky ospravedlnuju , ale ci pomahaju
Pomahat neznamena stacit To nikto netvrdi
Co potom z jednou zo zakladnych katolickych pravd ze Pan Boh dobrych odmenuke ? Ako ich odmenuje ? Preco o tejto pravde ani slovo ?
medzi Katolicke Pravdy patri aj to , ze Pan Boh je spravodlivy sudca , ktory dobrych odmenuje a zlych tresta 2 aj to , ze milost Bozia je k spaseniu potrebna
katolik nemoze zamlcat ani jednu z tychto pravd |
|
|
|
Odoslaný - 24 október 2007 : 20:59:31
|
citácia: problem Pierre je , ze v tej knihe je odpoved , ze nepomahaju Pôvodne zaslal amerika1 - 24 október 2007 : 18:13:58
Tak este raz ten citat:
Dobré skutky nám pomáhajú zdržať sa hriechu, môžeme povedať, že nám pomáhajú zotrvať v stave milosti a týmto spôsobom prispievajú k našej spáse.
citácia: Co potom z jednou zo zakladnych katolickych pravd ze Pan Boh dobrych odmenuke ? Ako ich odmenuje ? Preco o tejto pravde ani slovo ? Pretoze dana kapitola nebola o tom, ako Boh dobrych odmenuje, ale ci pomhaju skutky pri ziskani spasy.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 október 2007 : 08:54:43
|
Presne tak A co je odmenou od Boha za dobre skutky ? |
|
|
|
Odoslaný - 25 október 2007 : 09:07:11
|
Bol nábožný a bohabojný s celým svojím domom. Dával veľa almužien ľudu a ustavične sa modlil k Bohu. Raz okolo tretej hodiny popoludní videl jasne vo videní Božieho anjela, ako prichádza k nemu a oslovuje ho: "Kornélius!" Ale on na neho hľadel a preľaknutý povedal: "Čo je, Pane?" Odpovedal mu: "Tvoje modlitby a tvoje almužny vystúpili pred Božiu tvár a on si na ne spomenul.
"Na seba samého prisahám to je Pánov výrok -: Pretože si toto urobil a svojho syna, svojho jediného si neušetril predo mnou, Gn22 , 16 |
|
|
|
Odoslaný - 26 október 2007 : 07:52:36
|
citácia: Tak este raz ten citat: Dobré skutky nám pomáhajú zdržať sa hriechu, môžeme povedať, že nám pomáhajú zotrvať v stave milosti a týmto spôsobom prispievajú k našej spáse. Pôvodne zaslal Mato - 24 október 2007 : 20:59:31 Inak, nevšimli ste si, že tento výrok je chybný.
V malom katechizmu čítam, že záslužné skutky, ktoré sú vlastne mravne dobré skutky vykonané v milosti posväcujúcej, sú nutné k spáse pre človeka, ktorý dosiahol užívania rozumu. Mravne dobrý skutok je slobodný ľudský čin, vykonaný s dobrým úmyslom a nie je v rozpore s prikázaniami. Napr.: modlitba, pôst a almužna (porovnaj Tob 12, 8). Sv. Alfonz de Liguori hovorí, kto sa nemodlí, bude zatratený. Medzi mravne dobrý skutok sa počíta aj indiferentný skutok, ktorý je vykonaný s dobrým úmyslom.
A teraz si skúste dať ten predmetný výrok dajako do súvisu z tým, čo je uvedené v detskom katechizme. Nie je tam teraz nejaký spor, resp. spochybnenie? |
|
|
|
Odoslaný - 26 október 2007 : 09:35:30
|
No nie je ten vyrok priamo chybny, pravda je aj to co hovori, ze dobré skutky nám pomáhajú zdržať sa hriechu a týmto spôsobom prispievajú k našej spáse. Ale to podstatne tam nie je jasne povedane, takze na tento vyrok by som asi povedal: Ano aj, aj tymto sposobom prispievaju k spase, ale hlavna podstata je v inom.
A kedze ako som vyrozumel, ten Matov vyrok je vraj čerpany z knihy, ked uz niekto pise knihu, mal by si dat ozaj zalezat, aby tam o danej veci uviedol aj hlavnu podstatu, nie len menej podstatne okrajove zalezitosti. Takze v tomto zmysle sa autor knihy dopustil chyby. |
|
|
|
|
|
|