Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Tradiční a ich pohľady
 Ostatné témy
 Summorum Pontificum v platnosti
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Liturgické zmeny?? Téma Next Topic: Vysviacka kňazov
Strana: z 9

amerika1

Stav: offline

Odoslaný - 23 september 2007 :  12:23:41  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
OBĚTOVÁNÍ
S. Dominus vobiscum. S. Pán s vámi.
M. Et cum spiritu tuo. M. I s duchem tvým.
Poté kněz je vyzývá:
S. Oremus. S. Modleme se.
Zatímco chór zpívá (v tiché Mši předčítá kněz sám) Offertorium (obětování), při každé Mši jiné, přináší k oltáři podjáhen kalich s hostií. Kněz bere hostii na paténě do rukou, pozvedne zrak a obětuje:
Suscipe, sancte Pater, omnipotens aeterne Deus, hanc immaculatam hostiam, quam ego indignus famulus tuus offero tibi Deo meo vivo et vero, pro innumerabilibus peccatis, et offensionibus, et negligentiis meis, et pro omnibus circumstantibus, sed et pro omnibus fidelibus christianis vivis atque defunctis: ut mihi, et illis proficiat ad salutem in vitam aeternam. Amen.
Přijmi, svatý Otče, všemohoucí, věčný Bože, tuto neposkvrněnou obětinu, kterou já, nehodný sluha tvůj, přináším tobě, Bohu svému živému a pravému, za nesčíslné hříchy, urážky a nedbalosti své a za všechny kolem stojící, jakož i za všecky věřící křesťany, živé i zesnulé, aby mně i jim prospěla k spasení pro život věčný. Amen.
Kněz učiní patenou znamení kříže a pokládá hostii na korporál. Pak nalévá víno do kalicha a vpouští do něho kapku vody, kterýžto prastarý zvyk připomíná nejen vodu, jež vytekla s krví z otevřeného boku Spasitelova, ale také naše lidství, které se v Kristu spojuje s Božstvím a tím nabývá jeho lahodných vlastností. Kněz při tom praví:
Deus, + qui humanae substantiae dignitatem mirabiliter condidisti, et mirabilius reformasti: da nobis per huius aquae et vini mysterium, eius divinitatis esse consortes, qui humanitatis nostrae fieri dignatus est particeps, Jesus Christus, Filius tuus, Dominus noster: Qui tecum vivit et regnat in unitate Spiritus Sancti Deus: per omnia saecula saeculorum. Amen.
Bože, + jenž jsi důstojnost lidské podstaty podivuhodně stvořil a ještě podivuhodněji obnovil, dej nám skrze tajemství této vody a vína státi se společníky Božství toho, jenž člověčenství našeho ráčil státi se účastným, Ježíš Kristus, Syn tvůj, Pán náš, jenž s tebou žije a kraluje v jednotě Ducha Svatého Bůh, po všecky věky věkův. Amen.
Při obětování kalicha praví:
Offerimus tibi, Domine, calicem salutaris, tuam deprecantes clementiam: ut in conspectu divinae maiestatis tuae, pro nostra et totius mundi salute, cum odore suavitatis ascendat. Amen.
Obětujeme ti, Pane, kalich spasení, vzývajíce tvou milostivost, aby před tváří božské velebnosti tvé pro naši a celého světa spásu s vůní líbeznou se vznesl. Amen.
Kněz činí kalichem znamení kříže a pokládá jej na korporál. Chléb a víno jest obětováno, nyní přináší kněz v oběť i sebe a své spolubratry a sestry. Skloněn modlí se:
In spiritu humilitatis et in animo contrito suscipiamur a te, Domine: et sic fiat sacrificium nostrum in conspectu tuo hodie, ut placeat tibi, Domine Deus.
V duchu pokory a se srdcem zkroušeným nechť jsme přijati tebou, Pane, a tak děj se dnes oběť naše před tváří tvou, aby se ti líbila, Pane Bože.
Žehná dary a vzývá Ducha Svatého.
Veni, Sanctificator omnipotens aeterne Deus: et bene+dic hoc sacrificium, tuo sancto nomini praeparatum. Přijď, Posvětiteli, všemohoucí, věčný Bože, a po+žehnej tuto oběť, připravenou tvému svatému jménu.
To, co se Bohu obětuje jest chléb, víno a věřící sami. Všecky tyto tři dary jsou při slavné Mši okuřovány.
Kněz žehná kadidlo:
Per intercessionem beati Michaelis Archangeli, stantis a dextris altaris incensi, et omnium electorum suorum, incensum istud dignetur Dominus bene+dicere, et in odorem suavitatis accipere. Per Christum, Dominum nostrum. Amen.
Na přímluvu svatého Michala Archanděla, stojícího po pravici oltáře zápalného, a všech svých vyvolených nechť Hospodin ráčí zápal tento po+žehnati a jako vůni líbeznou přijmouti. Skrze Krista, Pána našeho. Amen.
Okuřuje obětiny:
Incensum istud a te benedictum ascendat ad te, Domine: et descendat super nos misericordia tua. Zápal tento tebou požehnaný nechť vystoupí k tobě, Pane, a sestoupí na nás milosrdenství tvé.
Okuřuje oltář:
Ps. 140,2-4. Dirigatur, Domine, oratio mea, sicut incensum, in conspectu tuo: elevatio manuum mearum sacrificium vespertinum. Pone, Domine, custodiam ori meo, et ostium circumstantiae labiis meis: ut non declinet cor meum in verba malitiae, ad excusandas excusationes in peccatis. Ž. 140,2-4.
Modlitba má nechť se vznese jako vůně kadidla před obličej tvůj; pozdvižení rukou mých buď jako oběť večerní. Postav, Pane, stráž k mým ústům, pevné dveře ke rtům mým, aby srdce mé se neuchylovalo ke zlým slovům, k omlouvání výmluv k hříchům.
Vraceje kadidelnici:
Accendat in nobis Dominus ignem sui amoris, et flammam aeternae caritatis. Amen. Nechť zanítí v nás Hospodin oheň svého milování a plamen věčné lásky. Amen.
Jáhen pak okuřuje kněze a lid. Kněz myje si ruce, což napomíná kněze i věřící, aby neposkvrněni na duši a na těle slavili nejsvětějsí Oběť.
Ps. 25,6-12. Ž. 25,6-12.
Lavabo inter innocentes manus meas: et circumdabo altare tuum, Domine:
Umyji mezi nevinnými ruce své a choditi budu kolem oltáře tvého, Pane.
Ut audiam vocem laudis, et enarrem universa mirabilia tua. Abych slyšel hlas chvály a vyprávěl o všech divech tvých.
Domine, dilexi decorem domus tuae et locum habitationis gloriae tuae. Pane, miluji krásu domu tvého a místo, kde přebývá sláva tvá.
Ne perdas cum impiis, Deus, animam meam, et cum viris sanguinum vitam meam:
Nezhub, Pane, s bezbožnými duši mou; s lidmi vražedných vin život můj.
In quorum m
anibus iniquitates sunt: dextera eorum repleta est muneribus. Na jejichž rukou lpí neřesti, pravice jejichž plna jest úplatných darů.
Ego autem in innocentia mea ingressus sum: redime me et miserere mei.
Já však v nevinnosti své jsem kráčel; spas mne a smiluj se nade mnou.
Pes meus stetit in directo: in ecclesiis benedicam te, Domine.
Noha má stála na cestě přímé. Ve shromáždění chci tě oslavovati, Pane.
Gloria Patri, et Filio, et Spiritui Sancto. Sicut erat in principio, et nunc, et semper, et in saecula saeculorum. Amen.
Sláva Otci i Synu i Duchu Svatému. Jakož bylo na počátku i nyní i vždycky a na věky věkův. Amen.
Kněz vrací se ke středu oltáře, klade naň sepjaté ruce a modlitbou vyjadřuje, že Mše svatá slouží se na památku Kristovu a ke cti Svatých, které vzývá o přímluvu a pomoc:
Suscipe, sancta Trinitas, hanc oblationem, quam tibi offerimus ob memoriam passionis, resurrectionis et ascensionis Iesu Christi, Domini nostri: et in honorem beatae Mariae semper Virginis, et beati Ioannis Baptistae, et sanctorum Apostolorum Petri et Pauli, et istorum, et omnium Sanctorum: ut illis proficiat ad honorem, nobis autem ad salutem: et illi pro nobis intercedere dignentur in caelis, quorum memoriam agimus in terris. Per eundem Christum, Dominum nostrum. Amen. P
řijmi, svatá Trojice, tuto oběť, kterou ti přinášíme na památku umučení, vzkříšení a nanebevstoupení Ježíše Krista, Pána našeho, a ke cti blahoslavené Marie, vždy Panny, svatého Jana Křtitele, svatých Apoštolů Petra a Pavla a těchto (jejichž ostatky jsou v oltářním kameni), jakož i všech Svatých, aby jim prospěla ke cti, nám pak ke spáse, a ti aby za nás orodovati ráčili na nebi, jejichž památku konáme na zemi. Skrze téhož Krista, Pána našeho. Amen.
Kněz políbí oltář a obrátiv se k věřícím vyzývá je, aby jej modlitbou podporovali, by jejich společná oběť byla bohumilá:
S. Orate, fratres: ut meum ac vestrum sacrificium acceptabile fiat apud Deum Patrem omnipotentem. S.
Modlete se, bratří, aby moje i vaše oběť příjemnou se stala u Boha, Otce všemohoucího.
Ministrant tlumočí odpověď přítomného lidu:
M. Suscipiat Dominus sacrificium de manibus tuis ad laudem et gloriam nominis sui, ad utilitatem quoque nostram, totiusque Ecclesiae suae sanctae.
M.Nechť přijme Pán oběť z rukou tvých k chvále a slávě jména svého, jakož i k užitku našemu a veškeré Církve své svaté.

S. Amen. S. Amen.

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

juja

Odoslaný - 23 september 2007 :  12:25:37  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
Nemám iné po ruke, tak narýchlo, ako KKC, tam kánon 1365, s. 350 hovorí, že "Keďže Eucharistia je pamiatkou Kristovej Veľkej noci, je aj obetou. Obetný charakter Eucharistie vysvitá už zo samotných slov ustanovenia: "Toto je moje telo, ktoré sa vydáva za vás" a "Tento kalich je nová zmluva v mojej krvi, ktorá sa vylieva za vás." (Lk22, 19-20) V Eucharistii dáva Kristus to isté telo, a tú istú krv, ktorú vylial "za mnohých na odpustenie hriechov" (Mt 26,28)"

OK, to, čo vyššie píšeš, je podľa tridentu, hej?

Judith

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3217  ~  Člen od: 30 október 2005  ~  Posledná návšteva: 30 máj 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 23 september 2007 :  12:31:38  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Ano to je omsovy poriadok tridenskej omse Tak mi najdi , kde sa obetuje v NOM - e
Najdi si NOM , ale bo si predstav omsu a najdi mi obetovanie

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 23 september 2007 :  12:34:02  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
citácia:
Nemám iné po ruke, tak narýchlo, ako KKC, tam kánon 1365, s. 350 hovorí, že "Keďže Eucharistia je pamiatkou Kristovej Veľkej noci, je aj obetou. Obetný charakter Eucharistie vysvitá už zo samotných slov ustanovenia: "Toto je moje telo, ktoré sa vydáva za vás" a "Tento kalich je nová zmluva v mojej krvi, ktorá sa vylieva za vás." (Lk22, 19-20) V Eucharistii dáva Kristus to isté telo, a tú istú krv, ktorú vylial "za mnohých na odpustenie hriechov" (Mt 26,28)"

OK, to, čo vyššie píšeš, je podľa tridentu, hej?

Pôvodne zaslal juja - 23 september 2007 :  12:25:37

Aj obetou ? Tradicia hovori , ze je obetou
Mame tu nejaky rozdiel nie ?

juja

Odoslaný - 23 september 2007 :  12:43:43  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
hľadám
Takže, jasné, že nie som ani teológ, ani nijako inak fundovaný odborník v týchto veciach. Všetko čo teraz napíšem, sa týka NOM, aspoň tak som to našla.
Našla som si doma "Nedeľný misál" z r. 1982; a ešte najprv sem dám ešte link http://www.ministrare.szm.sk/omsa.htm#EUCHARISTIA - ako teda prebieha omša podľa nového poriadku a v ňom sa asi budeme pohybovať v bode 1. ak som to dobre dešifrovala, čiže tuto:
1. príprava obetných darov,
2. eucharistická obeta,
3. sväté prijímanie,

A asi sa budeme pohybovať v bode 2. eucharistická obeta.
A fakt robím čo môžem, aby som to ako laik, správne pochopila a umiestnila.

Čiže v tom 2. bode je :
Epikléza, konsekrácia anmnéza, obetovanie, príhovory a doxológia. Až po nich dochádza na obrad prijímania, pred ktorým sú tiež viaceré prípravné obrady.
Epikléza - vzývanie Ducha Svätého, ktorou Cirkev, ešte pred premenením, prosí Boha o posvätenie obetných darov ľudu, čiže aby sa stali kristovým telom a krvou.
Opis ustanovenia Eucharistie a konsegrácia - tu sa koná slovami a úkonmi JK obeta, ktorú on sám ustanovil pri Poslednej večeri, kde nejde o prázdne slová, ale rukami a ústami kňaza koná a hovorí sám JK, takže nastáva tá istá úžasná premena, ktorej svedkami boli aj apoštoli, keď po spasiteľových slovách nad chlebom a nad kalichom mohli jesť jeho telo a piť jeho krv. Teda na omši sme aj my svedkami jeho premenenia, keď kňaz zopakuje Kristove slová a úkon a ukáže nám premenenú hostiu a víno.
Anamnéza - slávenie pamiatky Krista, koná sa hneď po konsekrácii na pamiatku požehnaného umučenia i slávneho zmŕtvychvstania a nanebovstúpenia Krista Pána.
Obetovanie - Ním Cirkev, najmä cirkevné spoločenstvo aktuálne zhromaždené na slávenie Eucharistie, prináša v Duchu Svätom Otcovi nepoškvrnenú obetu, Je to tá istá obeta, ktorú priniesol K na Kalvárii a súčasne toto je tá chvíľa vlastného obetovania a nie predkladanie obetných darov, ktoré sme kedysi menej správne volali «obetovaním».

Myslím, že to asi stačí - tie, slová, ktorými kňaz obetuje, tu už nebudem hľadať a písať, ale myslím, že to potiaľ stačí. Bol tu aj d.p. Herényi pred chvíľou, ten potvrdil, že táto časť tam je, bez uvedenia tejto obety patričnými slovami, by sa prosto nedalo slúžiť omšu, ...
Ďalej ísť do podrobností mi je momentálne ťažké, lebo by som musela ešte niečo možno pohľadať a to už hádam asi aj stačí...

Judith

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3217  ~  Člen od: 30 október 2005  ~  Posledná návšteva: 30 máj 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 23 september 2007 :  12:46:36  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
hladaj

amerika1

Odoslaný - 23 september 2007 :  15:43:09  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
http://www.ministrare.szm.sk/omsa.htm#EUCHARISTIA

mozes mi ukazat ofertorium ?

juja

Odoslaný - 23 september 2007 :  16:04:02  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
ako ukázať? Je to v tom bode 2 - viac ukázať ja nedokážem; podľa misála sú to tie časti, ktoré som odpísala Epikléza, konsekrácia anmnéza, obetovanie, príhovory a doxológia; a jednotlivé časti ako tam bolo, trocha opísala. Ale ja nie som teológ. Takže ale viem, že o obeti počas omše určite počujem, len Ti to neviem takto preukázať, neviem nájsť rozpis sv. omše - čo hovorí kňaz a čo má odpovedať veriaci. To tu doma ešte musím prehľadať.

Judith

amerika1

Odoslaný - 23 september 2007 :  16:07:30  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
dobre ved casu dost prehladaj

juja

Odoslaný - 23 september 2007 :  17:42:01  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
Takže hľadala som a našla som na nete veľmi zaujímavú publikáciu, kde sa informatívne píše o celej omši - teda všetkých jej častiach, ako vznikli úplne od počiatku a ako to je v tridentskom ríte a ako v NOM-e, príprava na omšu, rúcha, obetný priestor, sama to tu neviem ani vymenovať, je to mimoriadne zaujímavé čítanie!! a je to tu:

Mons. Vincent MALÝ: SLÁVENIE SVÄTEJ OMŠE

Liturgia Eucharistie začína od str. 56
na str.104 je objasnená i obeta, či obetovanie

Našla som to na googli a takto to vyzerá, tuším na 3. strane:
[DOC]
SLÁVENIE SVÄTEJ OMŠE
Formát souboru: Microsoft Word - Zobrazit jako HTML
To, že oltár je symbolom Krista a jeho jedinej obety, jasne vyplýva z najnovších cirkevných ... A tak prvé slovo v omši je Božie, nie ľudské slovo. ...
www.bosy.org/sviatosti/21_SLAVENIE_SV_OMSE_MALY.doc - Podobné stránky

Judith

Bystrican

Odoslaný - 23 september 2007 :  19:53:25  Zobraziť profil  Pridať Bystrican do zoznamu priateľov
Juja dakujem ti za hladanie a dakujem aj panovi pod nickom amerika1, ktory ta vyprovokoval hladat, ze si dala adresu linku "Slavenie sv. omse" od V. Maleho na screen. Vytlacim to a dam k dispozicii nasim spolufarnikom. Este raz vdaka.

Krajina: Canada  ~  Počet príspevkov: 62  ~  Člen od: 23 máj 2007  ~  Posledná návšteva: 19 máj 2018 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

juja

Odoslaný - 23 september 2007 :  19:57:22  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov

Judith

methodius

Odoslaný - 26 september 2007 :  23:53:43  Zobraziť profil  Pridať methodius do zoznamu priateľov
Laudetur Iesus Christus!

K Svätej Omši
Každý kresťan katolík vie, že Sväté Písmo, Tradícia a Magistérium sú tak spojené, že jedno bez druhého nemôže existovať. Učiteľský úrad má chrániť vieru pred bludmi, znetvorením, prekrúcaním, falšovaním. Slovo Tradícia etymologicky pochádza od slova traditio = prenášanie, odovzdávanie. Sv. Pavol Solúnčanov prosí, aby „sa pevne držali tradícií, ktoré sa od neho naučili ústne alebo písomne“ (2 Sol 2, 15). Filipanom píše: „Čo ste sa naučili, čo ste prevzali, čo ste počuli odo mňa a čo ste videli, to konajte“ (Flp 4, 9). Korinťanom: „Odovzdal som vám najprv to, čo som sám prevzal“ (Kor 15, 3). Vždy platili a budú platiť Kristove slová: „Chráňte sa falošných prorokov: prichádzajú k vám v ovčom rúchu, ale vnútri sú draví vlci. Poznáte ich po ovocí“ (Mt 7, 15-16).
Svätá Omša je ustavičná OBETA Nového zákona, v ktorej sa náš Pán Ježiš Kristus nekrvavým spôsobom OBETUJE tak, ako sa vtedy OBETOVAL krvavým spôsobom na kríži. Veľmi sa mýli ten, kto si myslí, ba verí, že svätá Omša je iba pamiatka na Poslednú večeru a na obetu, ktorú priniesol Pán Ježiš Kristus za nás na kríži, ako je Zelený štvrtok a Veľký piatok. Nič nie je človeku užitočnejšie, nič úbohým dušiam v očistci prospešnejšie a nič na dosiahnutie pokladov Božích milostí výdatnejšie ako OBETA svätej Omše. Táto obeta je taká znamenitá, že i dobré skutky ktoré konáme vo dne i v noci v spojení s výbornými čnosťami, sú ničím oproti svätej Omši, ktorá sa slúži s úprimnou vierou, zbožnosťou a obetovaním(k. Molina). Predovšetkým treba, aby ste sa už raz zobudili zo sna ľahostajnosti voči svätej Omši, v ktorom ste doposiaľ žili. Kým sa zem trasie hrôzou a nebesia sú vo vytŕžení lásky a v údive, kým peklo tŕpne a nekonečne Svätý ako obeta krváca na oltári, modlí sa, ďakuje a dáva zadosťučinenie, vtedy sa mnohí ľudia správajú ako na ulici, blúdia myšlienkami krížom krážom po svete, zívajú od dlhej chvíle...alebo prichádzajú do kostola aby sa ukazovali. Beda , beda, slepému svetu! (Segneri)
O Vaticana II.
30. oktobra 1963, 72 ročný kardinál Ottaviani, oslovil koncil, aby protestoval proti drastickým zmenám v sv. Omši: „Chceme vyvolať údiv, alebo snáď škandál medzi kresťanským ľudom tým, že zavádzame zmeny v úctihodnom ríte, ktorý má súhlas toľko storočí a je teraz tak dôverne známý? S rítom sv. Omše sa nesmie zaobchádzať ako s kusom látky, ktorá sa štylizuje podľa rozmaru každej generácie.
Kardinál Montini, prehlásil, že z celého srdca podporuje zásadu, že „obrady musia byť zredukované na jednoduchšiu podobu“, treba ich skrátiť a odstrániť všetko opakujúce sa a prekomplikované.
Biskup Willem van Bekkum, sa vyjadril o zavedení „domáceho jazyka“ do liturgie – výsledkom bude „ bohatšia a vitálnejšia liturgia“
Biskup Vavrinec z Uragawa Japonsko: Ak má byť katlolicizmus uznaný a akceptovaný pracujúcou triedou, ktorá tvorí väčšinu japonského obyvateľstva, je treba , aby katolícka Cirkev vystupovala, ako veľmi moderná a dynamická a duchovná sila. Moderné Japonsko, ktoré vidí na katolíckej Cirkvi iba obrady a inštitucionálne praktiky, vidí katolícke náboženstvo na jednej rovine s vlastným tradičným náboženstvom, ktoré je prestárlé a bezduché a preto neschopné prispieť podstatne a pozitívne k modernému životu v Japonsku. Žiadal preto o zjednodušenie liturgie, priamejší prístup ľudí k participácii z kňazom. Ďalej požadoval, aby z liturgie boli odstránené prvky ako je kľaknutie, pretože pre japoncov sú bez významu. V Japonsku sa „ukláňajú“ a radi by dali prednosť „takémuto“ gestu pred kľačaním. Ďalej navrhoval, že by bolo dobré , aby sa znamenia kríža (prežehnanie) nerobilo „tak často“!
Biskup Antonio de Castro Mayer Campos Brazília, 7. novembra 1963 sa vyjadril na tlačovej konferencii: „ Môžeme si byť istí, že preklad sv. Omše do ľudovej reči sprostredkuje veriacim všetky nuance latinského textu? Používanie reči, ktorá nie je každému bez ďaľších predpokladov zrozumiteľná, prepožičiava bohoslužbe istú dôstojnosť, dáva jej tajuplné zafarbenie, ktoré je vlastné veciam k Bohu sa vzťahujúcim. Múdrosť storočí, hovorí biskup Mayer, si vyžiadala užívanie archaickej reči v liturgii istých nelatinských rítov katolíckej Cirkve i v najznámejších nekatolíckych náboženstvách. A pretože je k dispozícii množstvo misálov s prekladom omšového textu do živých jazykov, nie je potrebné, aby kňaz čítal omšu v miestnom jazyku. Biskup Mayer vyjadril pochybnosť, že zavedenie národnej reči do sv. Omše bude mať nutne za následok „duchovné prebudenie“ národov a zemí, ako nás niektorí uisťujú.
Dokiaľ sa v celej Cirkvi používali latinské texty a latinské ríty, mala rímska kúria vo svojej kompetencii ich preverovanie a ich kontrolu. Po zavedení stovky až tisícov miestnych jazykov a zvyklostí, rímska kúria toto právo automaticky stratila. „Kompetentnejšie“ sú biskupské konferencie so znalosťou miestnych jazykov. Tento „precedens“ postavil biskupské konferencie nad rímsku kúriu.
Na počiatku Vaticana II, bola Cirkev vo všetkých zemiach identická s Cirkvou v Ríme! A teraz?
Biskupa Luigi Carli Taliansko: v svojom ekumenickom zaujatí koncilní otcovia zachádzajú ad absurdum –nesmie sa už hovoriť o Našej milej Panej, nikoho nesmieme označiť za heretika, nesmie sa používať Cirkev bojujúca.....
Dom Prosper Guéranger OSB (1805-1875) opátstvo benediktínov v Solesmes Francúzsko: Prvým znamením antiliturgickej herézie je nenávisť k Tradícii, ktorá nachádza svoje vyjadrenie vo formuláciách užívaných pri Božom kulte. Každý sektár, ktorý chce zaviesť novú nauku, nevyhnuteľne čelí liturgii, ktorá je najhlbším, najlepším prejavom tradície, a od tej doby neprestane, dokiaľ tento hlas tradície nazahluší, dokiaľ na kusy neroztrhá ony stránky pripomínajúce vieru minulých storočí. Po pravde , ako došlo k tomu, že sa luteranizmus, kalvinizmus, anglikanizmus rozšírili a prebrali vládu nad masami? Všetko čo museli učiniť, bolo nahradiť staré knihy a pojmy novými a dielo bolo dokonané.
Druhé pravidlo antiliturgickej sekty je nahradenie formulácii cirkevnej nauky citátmi zo Svätého Písma. Celé storočia je známe, že prvenstvo, ktoré heretici prisudzujú Svätému Písmu pred definíciami Cirkve, nie je ničím iným, ako snahou o to, aby ľahšie zmenili slovo Božie podľa obrazu svojho a mohli s ním svojvoľne manipulovať. Všetko čo požadujú, je návrat ku koreňom,preto sa akoby zdanlivo vracajú ku kolíske kresťanských inštitúcii. Za tymto účelom skracujú, vymazávajú, vytrhávajú. Túžia z liturgie odstrániť všetky obrady, všetky formulácie, ktoré vyjadrujú tajomstvo. Dosť bolo sviatostí, žehnania, obrazov, procesii, svätých ostatkov... Preč s oltárom, vystačí iba stôl, dosť už obete ako v každom inom náboženstve, vystačí iba pokrm. .( Dom Prosper Guéranger, Liturgical Instructions, Solesmes 1840)

Luther o sv. Omši:
Omša v pápežstve ja najväčšia a najhroznejšia ohavnosť. Omša je nebezpečná vec,vymyslená a zavedená bez ohľadu na Božiu vôľu a slovo, bez Božieho príkazu.
Znič omšu a vtedy zničíš celý katolicizmus.
Melodie Lutherových duchovných piesní , ktorými nahradil veľmi krásné latinské ušľachtilé spevy (ktoré vraj málo hovorili obyčajnému človekovi) nahradil svojim. Melódie Letherových duchovných piesní boli často vzaté z ľudových piesní-z hudby populárnej. Jeho odporcovia poukazovali na to, že takéto melódie môžu ľudí „zvádzať do sveta“ . Luther sa týmto však netrápil. Jeho piesne sa ľahko učili spamäti a spievali ich z vlastnej iniciatívy.
Adam Consenius napísal: Lutherove piesne skazili viac katolíckych duší ako jeho reči a spisy.

Ak niekto celú Cirkevnú tradíciu , či písanú alebo nepísanú odmieta, NECH JE PREKLIATY. (Denzinger 308)

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 61  ~  Člen od: 05 júl 2007  ~  Posledná návšteva: 13 január 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

juja

Odoslaný - 27 september 2007 :  10:50:04  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
citácia:

Každý kresťan katolík vie, že Sväté Písmo, Tradícia a Magistérium sú tak spojené, že jedno bez druhého nemôže existovať. Učiteľský úrad má chrániť vieru pred bludmi, znetvorením, prekrúcaním, falšovaním.
Pôvodne zaslal methodius - 26 september 2007 : 23:53:43

A každý kresťan katolík vie, že do tohoto zoznamu patria aj pápeži - rímsky biskupi - nástupci sv. Petra, ktorí sú stálym a viditeľným princípom a základom jednoty biskupov, ako aj veriacich a sú viditeľnou HLAVOU Cirkvi a Učiteľského úradu - čo v KC ešte nebolo zmené, so svojimi encyklikami, mottu propriami, bullami a inými dôležitými vyhláseniami ex cathedra, na ktoré tiež aj Magistérium - Učiteľský úrad Cirkvi dohliada, aby neboli prekrucované, alebo inak znevažované vlastnými predstavami a vysvetľovaniami, čo sa aj napriek tomu deje.

Ale samotné ohlasovanie a šírenie má svoj prameň v Posvätnej Tradícii (PT) a vo Svätom písme.
Každý katolík tiež vie, že Sv.Písmo je Božie Slovo, nakoľko je písomne zaznačené z vnuknutia DS a že PT Božie Slovo, Kristom a DS zvereným apoštolom, neporušene odovzdáva ich nástupcom, aby ho, osvietení Duchom Pravdy, svojim ohlasovaním verne zachovávali, vysvetľovali a šírili. Z toho vyplýva, že Cirkev, ktorej je toto zverené, čerpá aj zo Sv. Písma, aj zo Sv. Tradície. Preto obe treba prijímať a vážiť si ich s rovnakou láskou a úctou.

Avšak rozoznávame Svätú / Apoštolskú Tradíciu a Cirkevné tradície!
Apoštolskú, čiže Sv. Tradíciu som opísala vyššie.
Od nej ale treba rozlišovať tradície cirkevné, kam patria "tradície":
teologické, disciplinárne, liturgické alebo týkajúce sa nábožnosti , ktoré sa postupom času zrodili v miestnych cirkvách. Sú to osobitné formy, prispôsobené rôznym miestam a obdobiam, ktorými sa prejavuje veľká Tradícia. V jej svetle sa tieto "tradície" môžu pod vedením Učiteľského úradu Cirkvi zachovať, zmeniť alebo zanechať.

citácia:

Svätá Omša je ustavičná OBETA Nového zákona, v ktorej sa náš Pán Ježiš Kristus nekrvavým spôsobom OBETUJE tak, ako sa vtedy OBETOVAL krvavým spôsobom na kríži.

To dobre vieme a preto žiadna platná omša nie je bez tejto časti, pričom rôznych omší je niekoľko, ktoré sa smú svätiť s povolením biskupa, už sme to tu niekde spomínali.
Vzhľadom na to, že oficiálne od tých, ktorí na to majú poverenie, nebolo v tejto veci nič zamietavé vyhlásené, je v platnosti tak tridentská omša, ako aj omša podľa nového poriadku, ako aj iné, ktoré sa smú s povolením biskupa svätiť!! A tým pádom je každá diskusia na túto tému len diskusiou, pretože všetky výhrady proti NOM, nech by sa javili akokoľvek fundovane napísané, sú nazatiaľ len osobným názorom jednotlivcov.

citácia:

Veľmi sa mýli ten, kto si myslí, ba verí, že svätá Omša je iba pamiatka na Poslednú večeru a na obetu,...

Omša - Eucharistia, alebo aj obeta sv. omše - je sv. obetou, lebo sprítomňuje jedinú obetu Krista Spasiteľa a zahŕňa obetu Cirkvi, lebo završuje a prevyšuje vš. obety Starej zmluvy;
- ktorej znakmi sú chlieb a víno a oltár,
- a účinkami Liturgie sú tie skutočnosti, že dáva účasť:
- na Pánovej obete,
- na tajomstve spoločenstva Najsvätejšej Trojice.
Pretvára ľud duchovným pokrmom, ktorým sama je, je prameňom obrátenia a pokánia, očisťuje veriacich od hriechov a chráni pred budúcimi, spája veriacich kresťanov s nebeskou liturgiou.
Vysluhovateľom (teda ten, kto môže slúžiť sv. omšu a premieňať chlieb a víno v telo a krv Kristovu) - Eucharistie je kňaz a nik iný.

Momenty slávenia omše sú:
- hlavné momenty
- zhromaždenie veriacich
- Liturgia slova
- Predloženie darov - ofertorium KKC, kán. 1350 str. 347
- anafora
- prefácia
- epikléza
- opis ustanovenia
- anamnéza,
- príhovory
- prijímanie
- ukončenie prepustením
Dúfam, že som nič nevynechala.
Odporúčam opäť do pozornosti nasledovné, kde je všetko podrobne vysvetlené:
[DOC]
SLÁVENIE SVÄTEJ OMŠE
Formát souboru: Microsoft Word - Zobrazit jako HTML
To, že oltár je symbolom Krista a jeho jedinej obety, jasne vyplýva z najnovších cirkevných ... A tak prvé slovo v omši je Božie, nie ľudské slovo. ...
www.bosy.org/sviatosti/21_SLAVENIE_SV_OMSE_MALY.doc

Judith

sasulnik

Odoslaný - 27 september 2007 :  11:05:29  Zobraziť profil  Pridať sasulnik do zoznamu priateľov
Juja ...
ak bude možnosť, rád by som otvoril tému, kde by mohli kriticky rozobrať tradičnú omšu a NOM a poukázať na rozdiely.
Napr. ofertórium bolo nahradené prípravou obetných darov, ktoré pripomína židovskú stolovú modlitbu a s ofertóriom ako takým, už nemá veľa spoločného.

Vieš, tu na Slovensku, sa na omšu väčšina katolíkov stále pozerá ako na sprítomnenie kalvárskej obety, ale na západe, už to tak nie je, už sa to predstavuje ako pamiatka kalvárskej obety, ako hostina. Možno bude zaujímavé rozobrať kánon NOM a trid. omše a poukázať na rozdiely.

Počet príspevkov: 1677  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 06 marec 2015 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 27 september 2007 :  12:56:41  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:

Vieš, tu na Slovensku, sa na omšu väčšina katolíkov stále pozerá ako na sprítomnenie kalvárskej obety, ale na západe, už to tak nie je, už sa to predstavuje ako pamiatka kalvárskej obety, ako hostina.

Pôvodne zaslal sasulnik - 27 september 2007 :  11:05:29

Neviem o akom zapade hovoris, ale ani v USA, ani v Irsku ci UK sa to tak nepredstavuje. Vsade to je spritomnenie obety.
To ze to niektori zapadni katolici, ktori su v svoje pohodlnosti este vacsi ignoranti ako Slovaci chapu inak, nijako nesuvisi s NOM, ale je len ukazkou dokonale odlfaknutej katechezy.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

methodius

Odoslaný - 27 september 2007 :  16:24:50  Zobraziť profil  Pridať methodius do zoznamu priateľov
Patrí do Tradície svätá Katarína Sienská , Učiteľka Cirkvi? Čo je Matka Cirkev? To čo nam zanechala sv. Katarína, je azda nezrozumiteľné našej dobe? Alebo už je to nepotrebné? Sú to azda stariny? Podlieha azda Božou Prozreteľnosťou zjavené slovo červotoču? Práchnivie? Je staré? Treba ho meniť, obnovovať? Dialóg z Božou Prozreteľnosťou je nepotrebný?, nemá nás čo naučiť?
V dobe keď žila , nebola situácia v Cirkvi tiež ružová. Nebála sa. Vytrvalo sa modlila, bola pokorná. Cirkev –samotného Pána Ježiša milovala celou svojou bytosťou. Za Cirkev s odvahou bojovala, nebála sa kritizovať biskupov a iných členov Cirkvi. Dnes nekriticky mlčíme a myslíme si že tým prejavujeme lásku k Matke Cirkvi. Bojíme sa, veď sme ubezpečovaní , že je všade pokoj a všetko je v poriadku, sami sme leniví rozmýšľať, študovať, počúvať rady od múdrych. Svätá Katarína nemlčala, jednému biskupovi povedala: „ Už nemlč! Krič stovkami , tisíckami hlasov! Vidím , že mlčanie ničí svet! Kristova Nevesta veľmi trpí a je chorá! Svätá Katarína nemlčala ako mlčím ja, milovala Matku Cirkev a tak aj napomínala. Ja nekriticky mlčím , skrývam sa, neporiadne sa modlím, nepomáham a myslím si že tým prejavujem lásku k Matke Cirkvi.
Tu je jej nádherná modlitba k Bohu: „ Ty vieš ako, Ty môžeš a je to Tvoja vôľa. Preto Ťa prosím zmiluj sa nad svetom, a obnov vo svojej Cirkvi teplo lásky, pokoja a jednoty. Chcem , aby si už dlhšie nečakal.
Dnes je to nepotrebné čítanie a študovanie. Nezrozumiteľné, nemoderné, neoslovuje dnešného človeka, lebo nám tne do živého a to my nemáme rádi.
Dnes čítame rôznych odpadlíkov a heretikov ako je P. Raniero Cantalamessa OFM od 1980 hlavný pápežský kazateľ, K. Rahner, katolicky teolog Hans Kűng, Halík, Emiliano Tardif...

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 61  ~  Člen od: 05 júl 2007  ~  Posledná návšteva: 13 január 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Pierre

Odoslaný - 27 september 2007 :  16:46:57  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Hmm, lenze ked sv. Katarina kritizovala, tak to ale robila tak, ze napisala dotycnemu biskupovi, ktoreho kritizovala. Niektori to tu robia opacne, kompetentnym nepovedia ani slovo, ale pred nekompetentnymi veselo ohovaraju. Aj vy placete na trosku nespravnom hrobe, papez a biskupi sidlia inde .

Počet príspevkov: 5067  ~  Člen od: 31 máj 2006  ~  Posledná návšteva: 14 marec 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 27 september 2007 :  16:49:13  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Ohovarat znamena hovorit o inom co nie je pravda Takze konkretne Kto o niekom hovoril co nepravdive

Pierre

Odoslaný - 27 september 2007 :  16:58:20  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
citácia:
Ohovarat znamena hovorit o inom co nie je pravda Takze konkretne Kto o niekom hovoril co nepravdive

Pôvodne zaslal amerika1 - 27 september 2007 :  16:49:13

Nie priatelu. To je uz osocovanie, co Ty myslis. Ohovaranie je zbytocne hovorit o chybach inych. O chybach inych mame hovorit priamo pred nimi, pripadne pred ich predstavenymi. Odporucam pozriet detsky katechizmus co je hriech ohovarania a co osocovania.

Počet príspevkov: 5067  ~  Člen od: 31 máj 2006  ~  Posledná návšteva: 14 marec 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 27 september 2007 :  17:08:42  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Co chodis ako pes okolo horucej kase Ved povedz konkretne

Pierre

Odoslaný - 27 september 2007 :  17:48:46  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
OK, neskor sa ti mrknem do katechizmu a napisem ti to presnejsie.

methodius

Odoslaný - 27 september 2007 :  18:14:56  Zobraziť profil  Pridať methodius do zoznamu priateľov
Laudetur Iesus Christus!
To: Pierre
Nie som si vedomý ohovárania ani opačnosti. Kompetentným som už slovo povedal - nebudem komentovať. Menej kompetentným - podriadeným som tiež slovo povedal - dialog pokračuje. Menej kompetentní-niektorí zisťujú, že počúvajú veci, ktoré nikdy nepočuli. Kompetentný však je a má byť každý člen našej Matky Cirkve-týmto sa Ťi ospravedlňujem, že som Ťa nechtiac zaradil medzi kompetentných. S plačom na nesprávnom hrobe-nebudem komentovať - lebo neviem o čo ide, naivne som sa domnieval, že o širšiu tému v závislosti na SP, a nie o technologický postup správneho varenia ryže, v zavislosti na tom či máme rice cooker, alebo iba obyčajný hrniec.
Ironické poznámky na mňa mi vôbec nevadia, mám hrošiu kožu. Ale na amerika1 o detskom katechizme, svedčia o zanedbanej výchove z domu, chýbajúcej láske od rodičov, eventuálne iných zanedbaných aspektoch, pretože amerika1 svoje dobré vedomosti čerpané zo "starých nepotrebných zatuchnutých diel svätých správcov, Učiteľov a iných dokumentov Matky Cirkvi už viackrát preukázal.
Pokiaľ by si ale prejavil záujem som Ti ochotný darovať na začiatok, Omšovú knižočku pre deti cennú z roku 1932, z riadnym Imprimi potest, Nihil obstat-Dr Stephanus Kmeť censor, Imprimatur, z obrázkami. Samozrejme kópiu moje vydanie, samozrejme presne do bodky scopirovanu.A bez irónie. Už som ich pár , a nie sú to dve, daroval, pre rodiny s deťmi, ktorým vadia "detské omše"a ničia im dobrú katolícku,kultivovanú výchovu z domu. Aj keď by sa "TO" malo nazývať omše pre deti, teenagerov, dorastencov, mladých, turistov, pretekárov, vodákov, bycyglistov...
Pre kompetentných aj nekompetentných - v určitej diecéze správcovia odovzdali staré knihy a dokumenty do "centrálnej diecéznej knižnice" samozrejme z možnosťou študovať. Čiže keď niektorý správca momentálne nemusí managovať, turistikovať a venovať sa iným záľubám, by eventuálne chcel študovať a napísať si nejakú katechézu, alebo kázeň , je mu umožnené vycestovať do knižnice, lebo na fare už nijakú nemá. Aj to je spôsob ako vrchný správca uľahčí formovanie nižšieho správcu, ktorý má potom formovať a starať sa o duše kompetentných aj nekompetentných.
A preto nastupujeme my ktorým Pán Boh požehnal nežgrlíme a zásobujeme našich priateľov- kompetentných a niektorých ešte nekompetentných dokumentami, knihami a inými materiálnotechnickými i nemateriálnotechnickými statkami, pretože je to naša povinnosť ako nám to bolo prikázané v sv. Kataríne Sienskej a sv. R. Bellarminovi -inak veľmi zaujímavé čítanie.

S Pánom Bohom.

Pierre

Odoslaný - 27 september 2007 :  19:07:53  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Amerika1, tak tu som ti to prepísal:

233. Kto hreší ohováranim?

Ohováraním hreší, kto o chybach blížneho bez potreby rozprava. O chybách blížneho je potrebné rozprávať pred ním samým, keď sa dá predpokladať, že ho tým napravíme alebo ochránime pred vačším zlom. Pred jeho rodičmi, vychovávateľmi, predstavenými, keď to robíme s dobrým úmyslom, aby sme ho chránili pred znovuupadnutím do týchto chýb.

234. Kto hreší osočovaním?

Osočovaním hreší:
1. kto na blížneho chyby vymýšla
2. kto chyby blížneho zvačšuje.

Takze to co si spomenul Ty, nie je uz ohovaranie. To je uz bud osocovanie, alebo este by mohlo byt aj luhanie.

Pierre

Odoslaný - 27 september 2007 :  19:26:44  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
methodius:
citácia:
Kompetentný však je a má byť každý člen našej Matky Cirkve-týmto sa Ťi ospravedlňujem

Kompetentnymi myslim ludi, ktori maju v cirkvi moc rozvazovat a zavazovat (papez a zbor biskupov). A tiez cirkev nie je demokraticka, takze ja skutocne nie som kompetentny o niecom rozhodovat. A dakujem za ospravedlnenie, mily Methodius.

citácia:
Ironické poznámky na mňa mi vôbec nevadia, mám hrošiu kožu. Ale na amerika1 o detskom katechizme, svedčia o zanedbanej výchove z domu

Voci Americanovi si to mozem dovolit, pač my sme uz mali spolu v tajnej sekcii riadne divoke debaty . A ak by sa to tebe podarilo zhliadnut, urcite by si tieto slova o zanedbanej vychove potom adresoval skor prave jemu, mojmu oblubencovi - Americanovi . Ale mozno aj on je taky nespratnik ako ja, ze ani vychova nezabrala. Este za nas dvoch nedali do polepsovne, lebo neviem ako jemu, ale mne sa tym rodicia neraz vyhrazali .

citácia:
amerika1 svoje dobré vedomosti čerpané zo "starých nepotrebných zatuchnutých diel svätých správcov, Učiteľov a iných dokumentov Matky Cirkvi už viackrát preukázal.

- Ano, s tym suhlasim. No aj American je omylny clovek a sem tam sa tiez sekne, ako zrovna teraz. Raz sa pomylim ja, inokedy zasa ono, proste normalka...

Strana: z 9 Previous Topic: Liturgické zmeny?? Téma Next Topic: Vysviacka kňazov  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06