|
Odoslaný - 31 august 2007 : 22:25:44
|
Zaujimal by ma nazor katolikov na pre nich stale platny dokument z Kostnickeho koncilu HAEC SANCTA a aj to, preco ho papezi nikdy necituju?
|
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 31 august 2007 : 23:12:31
|
citácia: Zaujimal by ma nazor katolikov na pre nich stale platny dokument z Kostnickeho koncilu HAEC SANCTA a aj to, preco ho papezi nikdy necituju? http://www.evanjelik.sk/node/2620#comment-5330Pôvodne zaslal Marcelllooo - 31 august 2007 : 22:25:44
Myslím, že názor o nadřazenosti koncilu nad papežem není a nikdy nebyl nikdy součástí katolické víry. Takové dogma katolická církev nemá. A také tento dokument zřejmě nikdy neschválil žádný právoplatný papež. |
rad.ek |
|
|
|
Odoslaný - 01 september 2007 : 11:12:20
|
citácia: A také tento dokument zřejmě nikdy neschválil žádný právoplatný papež. Pôvodne zaslal rad.ek - 31 august 2007 : 23:12:31 Ani nemal aky... ...ved boli az traja a museli sa podvolit uzneseniu koncilu, no nasledne ho doteraz obchadzaju... prikladom je 1. Vatikansky koncil: 2 dogmy, ktore su nebiblicke a su schvalene len na papezsky natlak; a 2. Vatik. koncil: schvalenie dogmatickej konstitucie Dei Verbum, aby si podopreli aj tradiciu na roven s Pismom.... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 01 september 2007 : 14:35:32
|
Ani nemal aky... ...ved boli az traja
- Nemal aky... Azda traja ti je malo?
- Ale teda ako uz bolo povedane, vsetko co koncil vytvori si vyzaduje este schvalenie papezom. Toto vsak neschvalil ziaden papez. A kludne by mohol dodatocne aj napr. ten pokoncilovy..
ktore su nebiblicke
- Olala, co je to za nezmysel, ze nebiblicke? Prave ze to vychadza aj z biblie: Na apostolov zostupil Duch Svaty - Duch Pravdy. Azda clovek naplneny Duchom pravdy bude hovorit NEpravdu? To je nezmysel. A preto apostoli a ich nastupcovia (papezi) musia byt teda logicky neomylni vo vieroucnych otazkach, kedze je u nich Duch Svaty - Duch pravdy.
|
|
|
|
Odoslaný - 01 september 2007 : 15:07:27
|
citácia: Azda clovek naplneny Duchom pravdy bude hovorit NEpravdu? To je nezmysel. A preto apostoli a ich nastupcovia (papezi) musia byt teda logicky neomylni vo vieroucnych otazkach Takze priznavas, ze je to en ucelovy konstrukt?
Ono by to malo zmysel, keby to bolo presne naopak: Papez naplneny Duchom a preto nemozu hovorit nepravdu. Ty vsak priznacvas, ze je to naopak. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 01 september 2007 : 15:11:29
|
A co salies? Zasa sa snazis chapat veci inak ako su ti predkladane?
Papez naplneny Duchom a preto nemozu hovorit nepravdu.
- A co ja hovorim? Si to precitaj este raz. Azda bude clovek naplneny Duchom pravdy hovorit NEpravdu? To by bol nezmysel, preto samozrejme ze nebude.
|
|
|
|
Odoslaný - 01 september 2007 : 15:29:26
|
citácia: - A co ja hovorim? Si to precitaj este raz. Azda bude clovek naplneny Duchom pravdy hovorit NEpravdu? To by bol nezmysel, preto samozrejme ze nebude. Ty hovoris: Kedze papez nemoze hovorit nepravdu ==> papez je neomylny
Spravne malo byt azda: papez je neomylny (lebo je naplneny Duchom svatym) ==> papez nemoze hovorit nepravdu.
Inymi slovami, ty z toho, ze papez nemoze hovorit nepravdy vyvodzujes, ze je neomylny, cim zase spatne vysvetlujes, ze nemoze hovorit nepravdu.
Spravne to azda malo byt: Duch svaty naplnil papeza a preto ten je neomylny a preto nehovori nepravdu. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 01 september 2007 : 15:57:13
|
Ja hovorim, ze ked je clovek naplneny Duchom Svatym – Duchom pravdy, tak nebude ucit nepravdu (Duch Svaty ho chrani od omylu). Da sa to povedat takto a da sa to povedat aj tak ako si Ty uviedol.
|
|
|
|
Odoslaný - 01 september 2007 : 16:03:56
|
citácia: Ja hovorim, ze ked je clovek naplneny Duchom Svatym – Duchom pravdy, tak nebude hovorit nepravdu (Duch Svaty ho chrani). Da sa to povedat takto a da sa to povedat aj tak ako si Ty uviedol. Pôvodne zaslal Pierre - 01 september 2007 : 15:57:13 Teraz to hovoris, tak ako to ma byt. Pred tym si to postavil na hlavu, takrecno naopak si to vypraval. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 01 september 2007 : 16:07:08
|
No treba mat aj zmysel pre obratenu logiku.. |
|
|
|
Odoslaný - 01 september 2007 : 17:37:22
|
|
|
Odoslaný - 02 september 2007 : 10:17:03
|
Hehe. Obratena logika je prave vyborna vec na preverenie nejakeho tvrdenia. Ak to ako tak logicky sedi aj s obratenou logikou, moze to byt OK. Ale ak nesedi, je dost mozne, ze je tam asi chyba. Takze spravne hovoris, katolici maju od pradavna pre to zmysel a ich ucenie vacsinou sedi s rovnou aj obratenou logikou, na co su patricne hrdi a pouzivaju ju ako samozrejmost, pomocov nej aj odhaluju rozne sektarske bludy. Obcas som tuto metodu overovania pouzil na pavelbu, a hned sa ukazal jeho konstrukt ako jasna a absolutne nezmyselna blbost |
|
|
|
Odoslaný - 02 september 2007 : 10:47:50
|
citácia: Hehe. Obratena logika je prave vyborna vec na preverenie nejakeho tvrdenia. Ak to ako tak logicky sedi aj s obratenou logikou, moze to byt OK. Uplny nezmysel. Nastuduj si zaklady logiky a vyrokoveho poctu.
citácia: Ale ak nesedi, je dost mozne, ze je tam asi chyba. Hlupost. Implikacia A==>B plati iba jednosmerne, obratene (B==>A) to uz neplati.
Oba vyroky A==>B a B==>A su na sebe nezavisle, pricom jedno moze plati a druhe nemusi.
Je len jeden priklad, kedy to plati oboma smermi, to je ekvivalencia: A<==>B, ale vtedy je A obsahovo zhodne s B.
citácia: Takze spravne hovoris, katolici maju od pradavna pre to zmysel a ich ucenie vacsinou sedi s rovnou aj obratenou logikou, pouzivaju ju ako samozrejmost, pomocov nej aj odhaluju rozne sektarske bludy. Dakujem za potvrdenie mojej domnienky, ktoru nemam iba sam.
Dakujem za priznanie, ze RKC tezy su nelogicke a prekrutene veci a toto RLC robila odjakziva. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 02 september 2007 : 10:56:57
|
Hehe, si zasa len teoretik, v praxi vsak bieda. Obratena logika je fajna overovacia metoda, pomocou ktorej sa daju odhalit mnohe, na prvy pohlad, neviditelne chyby a pripadne ich odstranit. Pravda, nie vzdy sa tato metoda da pouzit, ale dost casto ano. A ucenie RKC plati aj A<==>B. Ak pouzijem na ucenie RKC obratenu logiku, aj tak to vacsinou sedi. Darmo ucenie RKC je pevne ako skala
Pozeram, ze stale sa pokusas navazat do RKC. Hmm, pekne zaujaty.. S tym pavelbom si si fakt neuveritelne podobny.. |
|
|
|
Odoslaný - 02 september 2007 : 12:18:28
|
citácia: Hehe, si zasa len teoretik, v praxi vsak bieda. Pravda. Prax tu je, totiz, pravidlami zakazana.
citácia: Obratena logika je fajna overovacia metoda, pomocou ktorej sa daju odhalit mnohe, na prvy pohlad, neviditelne chyby a pripadne ich odstranit. Ecute et repete: Obratena logika hlupost a nie je nastrojom logickeho aparatu, ergo vysledky nou ziskane nie su logicke a nie je zarucena logicka platnost a konzistentnost.
To vsak nevadi, ak staci vyvolat len zdanie logickosti a platnosti.
citácia: Pravda, nie vzdy sa tato metoda da pouzit, ale dost casto ano. A ucenie RKC plati aj A<==>B. V tomto pripade vsak nie. RKC sa hrdi tym, ze autorita a moc jej dana pochadza od Boha, ze si ju sama nevymyslela. Prave preto v tomto pripade moze platit len jednosmerny sled: Duch zostupi na papeza ==> Papez, prip. RKC je neomylna ==> vzdy hovori (moralka a teologia) pravdu.
Pravdovravnost je dosledkom (nie pricinou) vlastnosti RKC, ktorou ma byt disponovanie mocou Ducha svateho.
Opacna implikacia, sled: RKC hovori pravdu ==> papez je neomylny ==> Papez ma moc DS znaci, ze hovorenie pravdy je predpokladom, pricinou a dosledkom je, ze DS jej dal moc. Inymi slovami, tento sled stavia RKC nad DS.
citácia: Pozeram, ze stale sa pokusas navazat do RKC. Nie, momentalne sa navazam do tvojich mylnych predstav o RKC, ktore som prave spochybnil. Ukazujem, ze mas o RKC nespravny, skresleny pohlad. RKC a ty sam by ste mi mali byt, v tomto momente (a zase paradoxne) vdacni... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 02 september 2007 : 13:23:53
|
Obratena logika hlupost a nie je nastrojom logickeho aparatu
- Sa zasa nemienim hadat a brat ti tvoje presvedcenie . Obratena logika vsak casto vyborne funguje. Napr. aj pri beznej matematike, niekto nieco vydeli, a overi si spravnost svojho delenia opacnou logikou – nasobenim. Jednoduche ako facka..
Pravda. Prax tu je, totiz, pravidlami zakazana.
- Tvoja teoria a prax je vzdy to same, len prazdne reci, dobre ze sme ti to zatrhli
RKC sa hrdi tym, ze autorita a moc jej dana pochadza od Boha..
- Pravda. A aj tak to casto funguje, ze mnohe tvrdenia su logicke aj pri obratenej logike .
Opacna implikacia, sled: RKC hovori pravdu ==> papez je neomylny ==> Papez ma moc DS znaci, ze hovorenie pravdy je predpokladom, pricinou a dosledkom je, ze DS jej dal moc. Inymi slovami, tento sled stavia RKC nad DS.
- To je trochu nestastne vyvodenie zaveru. Mno i ked cirkev ma skutocne obrovsku moc, moze cokolvek rozviazat a zviazat, a bude to platit na zemi i na nebi, aj z toho sa logicky javi ako keby mala vacsiu moc nez DS . A pekne si k tomu tym svojim opacnym postupom aj sam dosiel. Vidis, funguje to trochu aj tebe . Aspon k tomu si sa dopracoval, ze cirkev ma fakt obrovsku moc. Gratulujem
Nie, momentalne sa navazam..
- Hej, hej, tvoje vyroky vidime
|
|
|
|
Odoslaný - 02 september 2007 : 13:45:10
|
Ako to uz u Marcela byva, tema sa zvrhla uplne inam. Asi ju bude treba precistit a zamknut
|
Dobre vidíme iba srdcom. To hlavné je ociam neviditelné |
|
|
|
Odoslaný - 02 september 2007 : 13:57:01
|
citácia: Obratena logika vsak casto vyborne funguje. Len za predpokladu, ze jej ucelom je demagogia. Toho sa ty konkretne dopustas casto, rad a hrdo.
Neviem teraz, ci mam z tvojho prikladu zovseobecnovat aj na tvoje spolocenstvo (RKC) alebo sa ty sam toho zrieknes, alebo sa teba zriekne tvoje spolocenstvo (RKC).
Priznas svoju chybu, Pierre?
citácia: Napr. aj pri beznej matematike, niekto nieco vydeli, a overi si spravnost svojho delenia opacnou logikou – nasobenim V matematike nie je ta tvoja tzv. obratena logika pripuistna vobec. Matematika je priznacna svojimi presnymi pravidlami a striktnym a spravnym pouzivanim svojho aparatu.
P.S. Co si uviedol ty, je tzv. inverzna funkcia (nie obratena logika). Plati vsak veta: Nie pre kazdu funkciu existuje inverzna funkcia. Cim sa dostavame k podobnej situacii ako v pripade implikacie.
Priklad: Over inverznou funkciou, ci tou tvojou "obratenou logikou" tuto rovnicu:
x . 0 = 0
Alebo takato krasa: Majme x.0=0 a x=0. Potom mozeme lave strany posadit do jednej rovnice a mame: x.0=x. Vydelime 'x' a dostavame: 0=1... Obratena logika...
citácia: Tvoja teoria a prax je vzdy to same, len prazdne reci, dobre ze sme ti to zatrhli. Potom sa vsak nedopustaj antagonickych poziadaviek, kedy na jednej nie je moznost tu istu prax realizovat a na strane druhej to odo mna ziadas.
citácia: Pravda. A aj tak to casto funguje, ze mnohe tvrdenia su logicke aj pri obratenej logike. V tomto pripade obratenie implikacie nefunguje, resp. funguje tak, ako si zrejme nezelas.
citácia: To je trochu nestastne vyvodenie zaveru. Ci stastne alebo nestastne sa netrufnem hodnotit. Skuocnostou vsak zostane, ze je pravdivym vyvodenim zaveru, za predpokladu platnosti uvedeneho sledu implikacii. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 02 september 2007 : 14:27:10
|
Ach jaj. Tak sa mi zda, ze pod terminom obratena logika obaja rozumieme nieco ine. To nemusi automaticky znamenat ze postupujem vzdy odzadu. Ale zvolim iny, casto opacny postup, tak ako som uz uviedol priklad s tym delenim a jeho overenie – nasobenim. To je presne logicky postup, len sa postupuje opacne. Ale netrap sa s tym, az bude prilezitost, tak ti to predvediem v praxi aj na niektorych tvojch vyrokoch, a potom pochopis ako sa to mysli .
Potom sa vsak nedopustaj antagonickych poziadaviek, kedy na jednej nie je moznost tu istu prax realizovat a na strane druhej to odo mna ziadas.
- Ta moznost tu stale je, ale s nasim pravom ti to vymazat, ak vidime, ze tvoja prax je zasa len prazdna, co obycajne je
|
|
|
|
Odoslaný - 02 september 2007 : 14:42:30
|
citácia: Ach jaj. Tak sa mi zda, ze pod terminom obratena logika obaja rozumieme nieco ine. To nemusi automaticky znamenat ze postupujem vzdy odzadu. Ale zvolim iny, casto opacny postup, tak ako som uz uviedol priklad s tym delenim a jeho overenie – nasobenim. To je presne logicky postup, len sa postupuje opacne. Ale netrap sa s tym, az bude prilezitost, tak ti to predvediem v praxi aj na niektorych tvojch vyrokoch, a potom pochopis ako sa to mysli . To je tym, ze sa krutis, a smykas slizko az sa sam zamotas vo svojich tvrdeniach. Pristihol som ta teraz nielen ja, ale aj tvopji kamosi, ked si sa chvalil inde svojou hriesnostou...
Tak aj teraz: Azda dobre mysliac si sa vsak dopustil chyby, a vidiac byt pristihnuty, snazis sa z toho vymotat a mlzit. Az bude prilezitost, mozes na to poukazat aj na mojich vyrokoch. Teraz je vsak situacia taka, ze Marcelllooo ukazuje tebe, co a ako...
Preto, Pierre, sa ta znovu opytam: Priznavas si svoju chybu a uprimne a kajucne lutujes, ze si ju spravil? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 02 september 2007 : 15:37:02
|
Ale prosim ta, ved i sam pises ze priklad, ktory uvadzam, sa vola inverzna funkcia. A co je inverznost? Predsa obratenost. Obratena logicka funkcia. Takze mi vlastne inymi slovami len krasne potvrdzujes co hovorim . Ale Ty si to za ten svet nechces priznat, len mi tu furt nieco podsuvas... plus spominas moje hriechy .
A samozrejme ze obratena logika (ty radsej rozumej: inverzna funkcia), sa nie vzdy da pouzit, ale casto ano . |
|
|
|
Odoslaný - 02 september 2007 : 18:46:10
|
Takze si nielenze nechces priznat, ze si v tomto pripade urobil omyl, navyse sa snazis hodit zodpovednost na niekoho ineho a neustale vytacas.
Ked priratame fakt, ze sa aj inde rad hrdis svojimi hriechmi, je obraz uplny.
Proste bez chrbtovej kosti. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 02 september 2007 : 18:49:32
|
HAES SANCTA Vratme sa vsak k povodnej teme: Haes Sancta... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 02 september 2007 : 19:53:02
|
Ktory papez tento dokument promulgoval? |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 02 september 2007 : 22:45:30
|
citácia: Ktory papez tento dokument promulgoval? Pôvodne zaslal Mato - 02 september 2007 : 19:53:02 Neviem, asi ziaden. Ale je to este vobec potrebne, ked sa konstituovalo, ze koncil ma vacsiu pravomoc nez papez? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 02 september 2007 : 23:26:44
|
citácia: [ Neviem, asi ziaden. Ale je to este vobec potrebne, ked sa konstituovalo, ze koncil ma vacsiu pravomoc nez papez? Pôvodne zaslal Marcelllooo - 02 september 2007 : 22:45:30
Co su vlasten elementy, ktore tvoria cirkevny koncil?
- legalne zvolane stretnutie - clenov hierarchie - za ucelom uplatnenia svojej judicialnej a ucitelskej funkcie - sposobom spolocneho zvazovania - vysledkom ktoreho su opatrenia a dekrety podoprete autoritou celeho zhromazdenia
Koncil je teda zhromazdenim rozhodovacej moci Cirkvi, ktory kona definitivne.
Taketo zhromazdenie moci musi zodpoved strukture Cirkvi - musi byt zapocate hlavou tych, ktory sa maju stretnut a konat, napr. metropolitom, ak je konanie obmedzene na jednu provinciu.
Ekumenicky koncil je taky koncil, na ktory su pozvani biskupi a ini opravneni volici z celeho sveta (oikoumene) a ktoremu predseda papez, alebo jeho legati a dekrety ktoreho obdrzali papezske potvrdenie a viazu vsetkych krestanov.
Kostnicky koncil sa preto stal legitimnym az ked ho formalne zvolal papez Gregor XI. Na tomto koncile sa podarilo ukoncit schizmu zvolenim papeza Martina V., ktory potvrdil povodne dekrety proti Wyclifovi a Husovi. Kocil sa tak stal ekumenickym az na svojom poslednom sedeni.
Moze byt koncil nad papezom, ako to tvrdi gallicanizmus? Vseobecny koncil reprezentuje Cirkev - papez ma preto ku koncilu taku istu poziciu, aku ma voci Cirkvi. Ak vyjdeme z ucenia Pisma, ze Cirkev je mystickym telom Krista a tomuto telu je papez viditelnou hlavou, hned uvidime ze koncil je bez papeza iba nezive telo.
Odpoved na Tvoju otazku je teda, ze je to potrebne. |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|