Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Mimo pôvodnú myšlienku fóra
 Polemiky, filozofovanie
 Neomylnost ex cathedra
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: O co prichadzaju ortodoxni, ked neuznavaju papeza? Téma Next Topic: Pomôžte mi prosím...
Strana: z 2

stefan

Stav: offline

Odoslaný - 18 apríl 2008 :  17:02:42  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: stefan  Pridať stefan do zoznamu priateľov
Aniko
citácia:
Nerešpektovali synody, resp. nezúčastnili sa ich?

Nerešpektovali ich.

citácia:
Čo to mení na veci?

Ja ani neviem, už si nepamätám, že v akom kontexte sme sa vlastne bavili. Čo vlastne chcete Honóriom dokázať? Bol pápež, z nejakého dôvodu podporil myšlienky patriarchu Sergeja a do svojej smrti ich nestihol odvolať. Tak ho po smrti exkomunikovali. To čo Honórius napísal nenapísal ako učenie a ani nikdy nemal snahu to za učenie vyhlásiť. I. VK sa Honóriom zaoberal a neuznal na jeho prípade nič, čo by mohlo brániť vyhláseniu pápežskej neomylnosti.

citácia:
Akú historickú skutočnosť požadujete?

Neviem, hovorím, že som ešte históriu Cirkvi z pera protestantského autora nečítal. Uvítam Vaše odporúčania...

citácia:
A ja zas predpokladám, že jeho stanovisko obsahuje presne tú formuláciu, ktorá bola zaužívavaná v danom období a takú majú cirkevné dokumenty, ktoré spiatočne boli prehodnotené ako ex.

Obávam sa, že predpokladáte veľmi zle. Ako som už písal, I. VK nevidel v Honóriovi prekážku.

citácia:
Kde môžem získať zoznam ex.cath. dokumentov?

Asi najlepšie by bolo, keby ste si zohnali DS - Denzinger-Schönmetzera, ale myslím, že to nebolo preložené do nám zrozumiteľného jazyka... potom tu zostáva ešte knihu od Neunera a Roosa: Viera Cirkvi v úradných dokumentoch jej magistéria.

citácia:
Nemusím zisťovať, ja to viem. Židia jedli v daný sviatok nekvasený chlieb. V zhromaždení bereme kvasený chlieb.
Považujete jedenie nekvaseného chleba za Kristovu tradíciu? Nie za židovskú?

Kristus bol predsa žid a pol situovaný do židovského prostredia a židovskej tradície, ktorú prijal.
Takže premýšľajte, ak Ježiš použil nekvasený chlieb a vy používate kvasený, vyjadrujete poslušnosť voči jeho viere? Alebo odpovedajte na inú otázku, prečo používate kvasený chlieb, keď na to nemáte biblický dôvod?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 514  ~  Člen od: 31 júl 2007  ~  Posledná návšteva: 25 november 2019 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Aniko

Odoslaný - 22 apríl 2008 :  14:49:26  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Aniko  Pridať Aniko do zoznamu priateľov
citácia:
Nerešpektovali ich.

Boli to teda vôbec katolícke zbory?

citácia:
Ja ani neviem, už si nepamätám, že v akom kontexte sme sa vlastne bavili. Čo vlastne chcete Honóriom dokázať? Bol pápež, z nejakého dôvodu podporil myšlienky patriarchu Sergeja a do svojej smrti ich nestihol odvolať. Tak ho po smrti exkomunikovali. To čo Honórius napísal nenapísal ako učenie a ani nikdy nemal snahu to za učenie vyhlásiť.

Nebol teda dôvod k jeho anatemizácii.., lenže koncil a pápež si to nemysleli.

citácia:
Neviem, hovorím, že som ešte históriu Cirkvi z pera protestantského autora nečítal. Uvítam Vaše odporúčania...

To si nájdite niekoho znalejšieho ako mňa. Ja si kukám dejiny len tak úchytkom, ani moc nesledujem z akého pera to je. Aj ateist. historikov si občas mrknem. Sem-tam nejaký životopis popri varení.., nič moc.

citácia:
citácia:
A ja zas predpokladám, že jeho stanovisko obsahuje presne tú formuláciu, ktorá bola zaužívavaná v danom období a takú majú cirkevné dokumenty, ktoré spiatočne boli prehodnotené ako ex.

Obávam sa, že predpokladáte veľmi zle. Ako som už písal, I. VK nevidel v Honóriovi prekážku.

A ako sa koncil tým zaoberal? Máte nejaký záznam? Lebo údajne, keď nesúhlasiaci preláti sa odvolávali na omyl Honoria v monotelitistickom spore, pápež vyhlásil, že súčasný názor cirkvi je dôležitejší ako jej minulé rozhodnutia. A keď argumentovali tradíciou, Pius odpovedal – Ja som tradícia.

citácia:
Asi najlepšie by bolo, keby ste si zohnali DS - Denzinger-Schönmetzera, ale myslím, že to nebolo preložené do nám zrozumiteľného jazyka... potom tu zostáva ešte knihu od Neunera a Roosa: Viera Cirkvi v úradných dokumentoch jej magistéria.

Aká je dostupnosť týchto dokumentov na farách? Aká je vôbec informovanosť ľudí? Neomylné dokumenty by mali byť predsa niekde zverejnené..

citácia:
Kristus bol predsa žid a pol situovaný do židovského prostredia a židovskej tradície, ktorú prijal.
Takže premýšľajte, ak Ježiš použil nekvasený chlieb a vy používate kvasený, vyjadrujete poslušnosť voči jeho viere? Alebo odpovedajte na inú otázku, prečo používate kvasený chlieb, keď na to nemáte biblický dôvod?
Pôvodne zaslal stefan - 18 apríl 2008 :  17:02:42

Kristus naplnil celý zákon do bodky. My už pod zákonom /židovským/ nie sme. Neslávime pesach s nekvasen.chlebmi, horkými bylinami a baránkom. Slávime večeru Pánovu – chlieb a víno, forma matérii nebola určená.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1311  ~  Člen od: 10 jún 2005  ~  Posledná návšteva: 23 február 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

stefan

Odoslaný - 22 apríl 2008 :  17:58:59  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: stefan  Pridať stefan do zoznamu priateľov
Aniko
citácia:
Boli to teda vôbec katolícke zbory?

Myslím, že áno. Oni sa neskôr prispôsobili.

citácia:
Nebol teda dôvod k jeho anatemizácii.., lenže koncil a pápež si to nemysleli.

Ja sa až tak dobre v cirkevnom práve nevyznám. Trošku sa k tomu vyjadrili aj na katolik.cz, v podstate hovoria to, čo aj ja. Je tam možnosť diskusie, ak chcete, otvorte ju.

citácia:
A ako sa koncil tým zaoberal? Máte nejaký záznam? Lebo údajne, keď nesúhlasiaci preláti sa odvolávali na omyl Honoria v monotelitistickom spore, pápež vyhlásil, že súčasný názor cirkvi je dôležitejší ako jej minulé rozhodnutia. A keď argumentovali tradíciou, Pius odpovedal – Ja som tradícia.

Nepoznám bližšie súvislosti. Existuje kniha, ktorá sa volá "Dokumenty I. Vatikánskeho koncilu", ale nečítal som ju... neviem, či sa tam o tom pojednáva...

citácia:
Aká je dostupnosť týchto dokumentov na farách? Aká je vôbec informovanosť ľudí? Neomylné dokumenty by mali byť predsa niekde zverejnené..

Myslím, že celkom dobrý je aj katechizmus. Koniec koncov, veriaci ľud naozaj veľmi netrápia neomylné dokumenty. Ak to niekoho zaujíma, tak nech študuje teológiu...

citácia:
chlieb a víno, forma matérii nebola určená.

No. To je tak... asi by ste predsa len miesto vína nepoužili vodku. A miesto chleba keksík.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 514  ~  Člen od: 31 júl 2007  ~  Posledná návšteva: 25 november 2019 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky
Strana: z 2 Previous Topic: O co prichadzaju ortodoxni, ked neuznavaju papeza? Téma Next Topic: Pomôžte mi prosím...  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06