Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Duchovný život
 Moja pochybnost
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Ako sa modlím Téma Next Topic: Čo je dovolene?
Strana: z 2

Marcelllooo

Stav: offline

Odoslaný - 25 október 2004 :  17:33:31  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal nera

Ahojte. ...

V prvom rade by si si to mala vyjasnit sama so sebou. Jednym z pokuseni cloveka je mat nieco, co nemozes (vid rajske ovocie). Najprv odfiltruj tuto alternativu, ze ho chces len preto, ze je korist, ktoru sa snazis ulovit (lebo je knaz a preto ho mat je priam nemozne).

Potom si vysporiadaj sama so sebou, ci to naozaj chces a do coho ides, musi byt pripravena celit jednak sklamaniu, jednak tvrdej reakcii RKC postoja ako od knaza, tak i od RKC samotnej, ktora sa svojho clena len tazho bude vzdavat.

Samozrejme musis uvazit este dalsiu vec, ci je to v zaujme dotycneho pana. Ci aj on tuzi a chce to iste ako ty a ake ma on priority, ci aj napriek velkej jeho laske nema vacsiu prioritu sluzba ludom, ktoru je on presvedceny ze treba robit v RKC a v celibate.

Aky ma na to pohlad Biblia?

Biblia vravi, ze knaz ma byt muzom jednej zeny, prikladnym, s poslusnymi detmi...

Kazdopadne, ludom sluzit moze aj ako tvoj muz, to si ale musite byt obaja iosty s tym, co chcete.

Boh stvoril zenu pre muza a muza pre zenu.

GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

DonMartino

Odoslaný - 25 október 2004 :  20:50:24  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: DonMartino  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: DonMartino  Pridať DonMartino do zoznamu priateľov
Mila nera,
zial nemam na Teba mail alebo osobny kontakt, tak sa na Teba obraciam touto nevhodnou formou.
Mas pravdu, laska nemoze byt hriechom, ale co je to laska?
Uz stari greci poznali lasku filein - to je ta bratska ci priatelska, pripadne eros - laska cisto zmyslova, no to este nie je to prave orechove, este ostava laska agape - ta ktora sa daruje a nechce nic spat. Skutocna laska teda nemoze byt hriesna, lebo chce vzdy dobro toho druheho. vies, nam v seminari hovorili, ze 80 percent dievcat je buchnutych do kaplana, to nie je hriesne. No tazko povedat, ze ide o skutocnu lasku, skor je to zalubenost, sympatia. Knazi su "ex offo" povinny byt mily, prijemny, vludny, laskavy... a to niektore zeny mozu vziat osobne.
Augustin hovori: Miluj a rob co chces.

Počet príspevkov: 92  ~  Člen od: 24 november 2003  ~  Posledná návšteva: 13 august 2008 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Lajos

Odoslaný - 26 október 2004 :  07:27:35  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Lajos  Pridať Lajos do zoznamu priateľov
Myslim ze GMK to vyjadril pekne ...muz jednej zeny s poslusnymi detmi. Len by som doplnil ze Boh stvoril cloveka ako muza a zenu. Myslim si ze je potrebne rozoznat ci ide o zamilovanost alebo skutocnu lasku, laska na prvy pohlad totiz neexistuje, laska medzi dvoma ludmi sa buduje a nieje to zalezitost mesiaca, dvoch ani troch.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2570  ~  Člen od: 29 február 2004  ~  Posledná návšteva: 16 február 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

DonMartino

Odoslaný - 26 október 2004 :  09:11:05  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: DonMartino  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: DonMartino  Pridať DonMartino do zoznamu priateľov
Kde sa pise, ze knaz ma byt muzom jednej zeny, taky citat nepoznam.

Počet príspevkov: 92  ~  Člen od: 24 november 2003  ~  Posledná návšteva: 13 august 2008 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 26 október 2004 :  09:49:08  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Prosim, nepokracujte uz v teme knaz a muz jednej zeny, podstata bola do podrobna prebrata tu http://www.blumental.sk/forum_old/topic.asp?TOPIC_ID=163&whichpage=1 a nedoslo k nijakej zhode v nazoroch. Ak naozaj chcete tuto temu znova otvorit, urobte to prosim v Cirkev a rozdielne nazory
Skuste sa vratit k tomu co tu napisla Allis a pripadne aj nera, aj ked nerin prispevok by si zasluzil samostatnu temu.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mirecnr

Odoslaný - 28 október 2004 :  06:41:57  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: mirecnr  Send mirecnr an AOL message  Odoslať ICQ správu pre: mirecnr  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: mirecnr  Pridať mirecnr do zoznamu priateľov
Allis, nadvazujem na "Tvoju" temu, a pokracujem z temy "co mi Boh povedal v modlitbe", vravis, ze mas problem ist na spoved a dostat to zo seba von. Ano, ak to zo seba von nedostanes, stale ta to bude zozierat, alebo Ta to otupi, obe riesenia nie su spravne. Suhlasim s pavlomba i Lajosom, ze to treba vyznat pred Bohom, v RKC sa to deje prostrednictvom knaza vo spovedi. Nejdem temu spoved rozoberat dalej, dost sa o tom popisalo v starom fore. Neboj sa knaza, ze co si o Tebe pomysli, je knaz a viaze ho spovedne tajomstvo, a inak, nestretol som knaza, ktory by zo mna "tahal detaily". Je to jeho sluzba, umoznit Ti vyznat hriechy, olutovat ich..ak to myslis uprimne, urcite to zvladnes...a verim, ze aj s presvedcenim, ze sa pokuseniu pokusis odolavat. A este taka prakticka pripomienka... ked som ja s mojou milovanou chodil, a zasli sme "kusok dalej":), ako sme povodne chceli, sli sme na spoved, samozrejme. A ver, ze aj to bola dobra motivacia, aby sme na tu spoved nemuseli chodit casto... fungovalo to spolahlivo ako prevencia:))) Jaj, veru, krasne to boli casy..a milujeme sa stale a rovnako, ak nie aj viac...a to najma vdaka Bozej laske.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2690  ~  Člen od: 06 november 2003  ~  Posledná návšteva: 04 marec 2018 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Lajos

Odoslaný - 28 október 2004 :  07:17:09  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Lajos  Pridať Lajos do zoznamu priateľov
Pytam sa este raz, preco prostrednictvom "knaza", ked clovek moze predstupit so svojimi hriechmi a problemami priamo pred Boha. Ved aj preto Jezis zomrel. Ked si precitas, co som napisal v teme knazstvo, tak v liste hebrejom je jasne napisane, ze nie cez knazov sa predstupuje pred Boha (tak to je v starej zmluve), ale Jezis je ten jediny Knaz, ktoreho knazstvo uz neprechadza na ineho. Trochu som odbehol od temy, ale vratim sa k problemu, ak mas Allis nieco "na srdci" poloz to priamo pred Boha, ten jediny moze poradit bez predsudkov aj odpustit hriech.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2570  ~  Člen od: 29 február 2004  ~  Posledná návšteva: 16 február 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mirecnr

Odoslaný - 28 október 2004 :  07:21:20  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: mirecnr  Send mirecnr an AOL message  Odoslať ICQ správu pre: mirecnr  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: mirecnr  Pridať mirecnr do zoznamu priateľov
Lajos, preto, lebo ja som RKC a Ty ECAV, v skratke asi preto. Na inom mieste je napisane, ze co sa odpusti na zemi, bude odpustene aj v nebi...
Je to len rozdiel vo forme, nie v podstate. A ja sa nesnazim hladat to, co nas rozdeluje, ale to, co nas spaja. A preto si velmi vazim, ze aj Ty prispievas. Ja respektujem Tvoje vierovyznanie, dokonca som tento rok zvazoval, ci nedam moje dcery na ECAV nabozenstvo..., ale to uz odbocujeme.
Allis je prislusnicka RKC, preto je pre nu "prirodzena" spoved.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2690  ~  Člen od: 06 november 2003  ~  Posledná návšteva: 04 marec 2018 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Lajos

Odoslaný - 28 október 2004 :  07:28:08  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Lajos  Pridať Lajos do zoznamu priateľov
Aby som uz viac nerusil tuto temu, tak posledna odpoved na toto. Vsetci sme krestania a mame Jedneho Boha. Verime v toho isteho Krista a mame to iste Pismo, ktorym nam Pan hovori (okrem inych veci) aj co po nas chce. Tak preco potom co cirkev to mnohokrat diametralne iny pristup k zakladnym veciam. Je jedno ci som RKC, alebo ECAV, dolezite je konat to co chce Pan a nie to co pozaduju nejake dogmy vytvorene niekde okolo 1400 - 1700. A teraz mam na mysli aj dogmy v ECAV. Ak si hovorime krestania a stojime na tom istom zalade tak by sme mali mat vsetci rovnaky pristup aspon k zakladnym veciam, nie?
A uz koncim, nech sa vratime k teme

Marcelllooo

Odoslaný - 28 október 2004 :  10:06:25  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal mirecnr

Lajos, preto, lebo ja som RKC a Ty ECAV, v skratke asi preto. Na inom mieste je napisane, ze co sa odpusti na zemi, bude odpustene aj v nebi...

Su veci, ktore moze odpustit clovek a su veci, ktore zase Boh. Veci, ktore odpusta clovek, su previnenia voci nemu samemu inymi ludmi. A veci, ktore odpusta Boh su previnenia voci nemu.

Tak ako Boh respektuje odpustenie cloveku clovekom (co je na zemi odpustene), clovek ma respektovat odpustenie Bohom (nesudte, aby ste neboli sudeny).

Aj v motlitbe Panovej sa pise: Odpust nam nase viny, ako aj my odpustame vinnikom svojim.

quote:
Je to len rozdiel vo forme, nie v podstate.

Rozdiel je v tom, ze clovek, v tomto pripade knaz, si uzurpuje pravo, ktore prinalezi iba Bohu.

Priklad: Bol si minule u Lajosa a rozbil si mu vazu. Uprimne ta to mrzi, a poprosis Lajosa o odpustenie. Lajosove a vyhradne Lajosove pravo je (a krestanska povinnost a zodpovednost) odpustit ti. Ale ides za Lajosom a nie za jeho matkou, ci za jeho kolegom, ci za jeho kamosmi. Ides priamo za Lajosom.

Podobne je to aj s Bohom, ak si sa previnil voci Bohu, mas ist priamo za nim.

quote:
Allis je prislusnicka RKC, preto je pre nu "prirodzena" spoved.

Vselico je vselikomu prirodzene a predsa to nemusi byt ani spravne, ani dobre.

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Allis

Odoslaný - 28 október 2004 :  10:09:56  Zobraziť profil  Pridať Allis do zoznamu priateľov
o mne, bezo mna? no pekne...
ale nie... mnoho nazorov a aj odlisnych vela da... som rada.. dakujem Bohu...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 49  ~  Člen od: 24 október 2004  ~  Posledná návšteva: 29 október 2004 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 28 október 2004 :  10:11:59  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Allis

o mne, bezo mna? no pekne...

A to este nevies zdaleko vsetko...

Allis

Odoslaný - 28 október 2004 :  10:15:00  Zobraziť profil  Pridať Allis do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal GMK

A to este nevies zdaleko vsetko...

no to je velmi pekne... Prezradis viac?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 49  ~  Člen od: 24 október 2004  ~  Posledná návšteva: 29 október 2004 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mirecnr

Odoslaný - 28 október 2004 :  10:18:10  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: mirecnr  Send mirecnr an AOL message  Odoslať ICQ správu pre: mirecnr  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: mirecnr  Pridať mirecnr do zoznamu priateľov
Allis, ako bez Teba? ved si tu:))), a tema je "Tvoja"...

Allis

Odoslaný - 28 október 2004 :  10:19:05  Zobraziť profil  Pridať Allis do zoznamu priateľov
vlastne hej:)) nestihla som medzi vami reagovat :))) to vies, praca...

Marcelllooo

Odoslaný - 19 november 2004 :  19:13:18  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
Chcem semnapisat s sim mam problem a znovu som si nan spomenul pri jednom prispevku na tomto fore:

quote:
pri mojom sucasnom poznani Boha, ako "absolutna" ktore nema obdoby, ako Lasky samotnej a Jezisa ako spasitela nemozem prijat, ze ma nejaku viditelnu hlavu na zemi, ze niekto okrem Boha je neomylny, ze Kristova cirkev je obycajna systemova struktura, ktora dokazala vyprodukovat podobne diela ako bolo aj napr. "kladivo na carodejnice"(bohuzial latinsky nazov si uz nepamatam, ale podobnych diel bolo v historii viacej, co len poukazuje na omylnost a nie neomylnost).

S tymto mam vsak vnutorny problem. Ja som bol clovek, ktory uveril Evanjeliu a stale mu veri, ale mam problemy s Bohom ako takym. Ako sa zhoduju s laskou v Evanjeliach deklarovanou s nasilnostami pachanymi v SZ na prikaz Boha a casto priamo Bohom?

Do uvahy pripadaju voacere moznosti:
SZ je zbierkou historickych baji a mytov spolu s historickymi udalostami. Nakolko si Zidia chceli tiez uchovat svoju moc (ako RKC) zaviedli si Boha, ako absolutnu entitu, ktora im mala uzurpaciu moci umoznit. Z tohoto je mozne aj odvodenie 10. Bozich prikazani:

Ja som Hospodin...
Nakolko sa autorita odvodzuje od Boha, tento musi byt nespochibnitelny. A jediny uznavany

quote:
Cti si otca i matku... Nepokradnes...

Autorovi sa mohlo pacit, aby ho mali deti radi a ctili si ho, zabezpecil si aj ochranu toho, co pokladal za svoje vlastnictvo- deti, zena, majetok...

Ako si vysvetlit genezu moralnych pravidiel v case?

Alebo, ze by to cele bolo inak? Totiz nesedi ani absencia Boha. To je neprijatelna hypoteza nie preto, ze by som sa s takouto eventualitou nevedel a nemohol vyrovnat, ale odporuje to doterajsim poznatkom.

Ako z tejto situacie vyjst?

quote:
Nielen ze to nemozem prijat, ale povazujem to doslova za ruhanie sa Bohu.

Aj ja.

quote:
Jedine comu som ochotny uverit su Kristove slova, ktore su zaznamenane v Pisme.

No a tu mame dalsie problemy, s tym Jezisom... Totiz Jeho ucenie vazne narusa Zidovsku tradiciu, ktoru zaznamenava aj Pismo. Je v prikrom rozpore s Bohom SZ, ktory je prisny a trestajuci, z nasho pohladu kruto a brutalne. Jezis je naopak mierumilovny laskuhlasajuci muzicek.

Deti vzdy boli spolocenskou zalezitostou rodicov, chvalili sa nimi atp. A uz Jeho narodenie. Nejaka zena ma nemanzelske dieta, co by znamenalo spolocenske vylucenie. Tak to zahra na Mesiasa a pocatie z Ducha. Vychovu vedie tak, aby Jezis tuto jej hru prijal za svoju, casom jej uveri hadam aj sama. Muz ju podporuje z podobnych pohnutok...

Mato

Odoslaný - 19 november 2004 :  20:23:56  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal GMK
S tymto mam vsak vnutorny problem. Ja som bol clovek, ktory uveril Evanjeliu a stale mu veri, ale mam problemy s Bohom ako takym.

Hlavne ze ho chvalis...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky
Strana: z 2 Previous Topic: Ako sa modlím Téma Next Topic: Čo je dovolene?  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06