Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Duchovný život
 Vplyv egoizmu či konzumizmu na spoločnosť
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Ako prežívam každý – neopakovateľný - deň? Téma Next Topic: Aké poznanie je nevyhnutné pre našu spásu?  

zmurka

Stav: offline

Odoslaný - 30 jún 2007 :  09:24:50  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: zmurka  Pridať zmurka do zoznamu priateľov
Čo myslíte, ako sa v súčasnosti najvýraznejšie na SK prejavuje egoizmus alebo konzumizmus?

Myslím tu najmä na bežný život, vzťahy rodinné, susedské či pracovné, alebo aj vzťahy na diskusných fórach (ak o nich takto možno hovoriť?

A čo proti tomu robiť, aby sme neostali len v negatívnych konštatovaniach či skúsenostiach...?

Život je veľký dar - nepremrhajme ho

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 890  ~  Člen od: 28 október 2006  ~  Posledná návšteva: 23 október 2017 Upozorniť moderátora 

zmurka

Odoslaný - 01 júl 2007 :  12:39:54  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: zmurka  Pridať zmurka do zoznamu priateľov
Myslím si, že azda najvýraznejšie sa egoizmus prejavuje v uzatváraní sa do seba, že sa stáva jedinec samotárom aj uprostred množstva ľudí.

Najvýraznejšie sa to prejavuje vo veľkých mestách, kde pomaly sused nepozná suseda (pokiaľ ho teda nepočuje cez steny).
A potom, človek nie je ochotný vyliezť zo svojej ulity a urobiť niečo pre spoločnú vec. Povie si - čo ma je po druhých, ja sa do nikoho nestarám, nech sa ani nik nestará o mňa, mám "svoj dom = svoj hrad" okrem toho ma nič nezaujíma...
Taktiež vo viacčlennej rodine môže ostať človek sám...
Na pracoviskách sa postupne vytrácajú normálne vzťahy, pretože ide často o "vzťah" kto z koho, kto nad koho... viac o súperenie a postup, ako o spoluprácu...
A na diskusných fórach - myslím si, že v chápaní len cez prizmu svojho života a vlastných skúseností akoby človek strácal rozmer tolerancie a pochopenia toho druhého... tu možno spolupôsobí aj určitá anonymita, v ktorej nezriedka sme "otvorenejší"...

A čo proti tomu robiť? Opakom egoizmu je altruizmus - nezištná starostlivosť o druhých, nezištná obetavá láska k blížnym...
A k tejto nás vyzýva i povoláva Božie slovo - Božia láska. Už len na ňu odpovedať - rozmeniť na drobné vo vlastnom postavení.
Čo vy na to?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 890  ~  Člen od: 28 október 2006  ~  Posledná návšteva: 23 október 2017 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Pierre

Odoslaný - 01 júl 2007 :  15:31:50  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
No mozem aj suhlasit, akurat ten tvoj prvy uvodny odstavec by bez dodatocneho vysvetlenia mohol vyzniet ze egoisti su potom aj pustovnici co sa koli Bohu rozhodli utiahnut do samoty . Teda treba rozlisovat aj pohnutky ktore k tomu utiahnutiu vedu, lebo nie kazda je zla a teda i nie kazede take utiahnutie do samoty je zle, ale i naopak, moze byt velmi dobre.

Ak sa vsak niekto utiahol od inych aby nikomu nemusel pomoct, vtedy je to ozaj jasny egoizmus a sebectvo.

Počet príspevkov: 5067  ~  Člen od: 31 máj 2006  ~  Posledná návšteva: 14 marec 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

zmurka

Odoslaný - 01 júl 2007 :  20:23:46  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: zmurka  Pridať zmurka do zoznamu priateľov
Je rozdiel utiahnuť sa do samoty - aby človek našiel trochu ticha, vedel sa započúvať, napríklad v samote s Bohom - alebo v samote od neustáleho hluku a naháňania sa za všeličím. Samota duchovných cvičení či duch. obnov je vec vynikajúca a potrebná.

No ja som myslela samotu egoistickú - keď sa človek stiahne od ľudí a žije si vo svojom svete, sám pre seba, hoci okolo neho sú ľudia, ktorých si môže či aj má všimnúť, nájsť si pre nich čas, komunikovať, poslúžiť - atď.
Istou formou ega môže byť aj - napr. v diskusnom fóre - prečítam si, ale nereagujem, nechce sa mi, veď nech niekto iný píše ...
Tu sa nedotýkam dôvodu nereagovania - k tejto téme sa nevyjadrujem, nepoznám, nie je to moja parketa a pod.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 890  ~  Člen od: 28 október 2006  ~  Posledná návšteva: 23 október 2017 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Pierre

Odoslaný - 02 júl 2007 :  09:08:23  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
- Fajn ze si to dovysvetlila a teraz mozes este dovysvetlit toto:

Istou formou ega môže byť aj - napr. v diskusnom fóre - prečítam si, ale nereagujem, nechce sa mi, veď nech niekto iný píše ...

- Hmm, prave toto ja robim dost casto, ze nereagujem, mohol by som, vedel by som, ale nechce sa mi. Takze ak tvoja teoria plati, odhalila si dalsieho egoistu - Pierra . Hoci Pierre si to o seba aj mysli, ze egoistom je, akurat ze nie pre tento dovod . A este na roznych forach internetu vidim popisanych nespocetne mnozstvo blbosti, ak by som mal na vsetko reagovat a vysvetlovat, jeden zivot by mi na to urcite nestacil .

Počet príspevkov: 5067  ~  Člen od: 31 máj 2006  ~  Posledná návšteva: 14 marec 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

zmurka

Odoslaný - 02 júl 2007 :  09:38:21  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: zmurka  Pridať zmurka do zoznamu priateľov
Neboj sa, v tomto egoizme sa tiež nachádzam - ale fandím si - len občas.
Ale na druhej strane, nemám rada pisateľov, ktorí reagujú na všetko, akoby boli truhlíci, čo všetkému rozumejú všetko vedia a na všetko musia zareagovať.
To už radšej budem tíško čítať...
A potom je to samozrejme aj otázka voľného času k dispozícii na reagovanie - čo je veľmi individuálne .
Takže nie každé nereagovanie je nevyhnutne egoizmom.

citácia:
A este na roznych forach internetu vidim popisanych nespocetne mnozstvo blbosti, ak by som mal na vsetko reagovat a vysvetlovat, jeden zivot by mi na to urcite nestacil

S tým plne súhlasím, pokiaľ nemáme hlavnú činnosť živobytia reakcie na diskusných fórach.

Previous Topic: Ako prežívam každý – neopakovateľný - deň? Téma Next Topic: Aké poznanie je nevyhnutné pre našu spásu?  
 Verzia pre tlač
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06