|
Odoslaný - 12 jún 2007 : 08:15:40
|
Po rôznych diskusiách na rôzne témy, kladiem si aj túto otázku:
Aké poznanie je nevyhnutné/dobré/potrebné pre našu spásu?
Zaujímali by ma vaše názory/odpovede na túto otázku... (Samozrejme tu sa nedotýkam toho, nakoľko si mám rozširovať/prehlbovať poznanie vzhľadom na svoje schopnosti a možnosti)
|
Život je veľký dar - nepremrhajme ho
|
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 890 ~
Člen od: 28 október 2006 ~
Posledná návšteva: 23 október 2017
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 jún 2007 : 08:28:52
|
zalezi aj na rozumovych dispoziciach toho - ktoreho katolika Nemozmo to generalizovat |
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 12 jún 2007 : 09:15:37
|
suhlasi s Amerikom, ze nemozno generalizovat kto viac dostane, od toho sa viac caka |
Krajina: Hungary ~
Počet príspevkov: 5687 ~
Člen od: 27 január 2004 ~
Posledná návšteva: 07 január 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 jún 2007 : 12:46:02
|
Toto je velmi zaujimava tema, kolko musim vediet, aby som mohol byt spaseny?
A ak nemam rozumove schopnosti poznat historiu, filozofiu, teologiu mozem byt spaseny? |
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 jún 2007 : 14:40:00
|
citácia: Toto je velmi zaujimava tema, kolko musim vediet, aby som mohol byt spaseny? A ak nemam rozumove schopnosti poznat historiu, filozofiu, teologiu mozem byt spaseny? Pôvodne zaslal Mato - 12 jún 2007 : 12:46:02 Myslím, že absencia niektorých darov nijako nepodmieňuje nemožnosť byť spasený. Skôr nepoužívanie tých, ktoré neabsentujú. |
|
|
|
Odoslaný - 12 jún 2007 : 14:43:50
|
Perfektně řečeno, sašu. Myslím že založím tému o výborných katolíckych reakciách
Ináč, taktiež súhlas s výbornou témou. |
Tomáš, bývalý priaznivec Kreda. |
|
|
|
Odoslaný - 12 jún 2007 : 15:52:55
|
citácia: Myslím, že absencia niektorých darov nijako nepodmieňuje nemožnosť byť spasený. Skôr nepoužívanie tých, ktoré neabsentujú. Pôvodne zaslal sasulnik - 12 jún 2007 : 14:40:00 To je v poriadku, ale dostavame sa opat k nasej oblubenej teme o senilokatolikoch a katolikoch. Senilokatolici tvrdia, ze katolik musi mat taku uroven poznania teologie, historie a filozofie, aby v pripade, ze sa mu nieco nezda mohol (a dokonca tvrdia, ze musi, lebo ak nie hresi) odmietnut poslusnost Cirkevnej autorite.
Preto sa opat pytam - nemam taku uroven poznania, lebo na nu nemam dar a tak sa nechavam viest Cirkevnou autoritou, ktora respektuje zavery II. VK. Podla senilokatolikov zrejme hresim, ale je to naozaj tak? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 jún 2007 : 15:59:51
|
preto tu piseme dovody aby si nemal vyhovorky Chapes , nie ? Polozil si si takuto otazku Preco nemas taku uroven poznania ? Predpokladam , ze nie si mentalne retardovany |
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 12 jún 2007 : 16:06:31
|
Vase dovody zneju dost silno vykonstruovane a nedoveryhodne (podla mojej urovne poznania)
Ked mam volit medzi argumentami senilokatolikov a predstavitelmi Cirkvi, volim Cirkev.
Uroven poznania na to, aby som mohol odmietnut poslusnot Cirkvnej autorite nemam, lebo mi boli dane ine dary a nie dar chapat filozofiu. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 jún 2007 : 16:48:40
|
Mato , Nazora senilokatolikov sa opieraju o vyroky Magisteria Ked to nevidis , niet ti pomoci |
|
|
|
Odoslaný - 13 jún 2007 : 00:02:15
|
citácia: Mato , Nazora senilokatolikov sa opieraju o vyroky Magisteria Ked to nevidis , niet ti pomoci Pôvodne zaslal amerika1 - 12 jún 2007 : 16:48:40 O vyroky Magsteria, laebo o vlastnu intrpretaciu vyrokov Magesteria, ovplyvnenu premisou, ze ta je spravna a vsetci ostatni od II. VK neskor su v blude a ucenie Magisteria nepoznaju? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 jún 2007 : 00:04:58
|
Zacituješ láskavo jediné nepravdivé tvrdenie od nás, čo sa k neokatolíkom nehlásime, aj s priloženým dôkazom o jeho nepravdivosti? |
|
|
|
Odoslaný - 13 jún 2007 : 00:09:51
|
Cokolvek, co zavana neposlusnostou Cirkevnej autorite na zaklade premisi, ze moje poznanie ucenia Magesteria je lepsie, ako poznanie koncilovych otcov a papeza.
AKy dokaz chces pocut? Ved to je presne o tom istom ako debata s pavlomba, aky dokaz by akceptoval on? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 jún 2007 : 00:17:01
|
Dakujem za odpoved.
Nerob zo mna pavlaba, ked ten trepal blud na blud a iks razy mu to bolo ukazane. Kde bludarcim, ako on? Chyby robim to je jasne, ale - kde som/sme napisali nieco, cokolvek, v nesulade s naukou KC?
Toto su uz iba recnicke otazky. Netreba sa unuvat s odpovedou k veci, z nejakych zahadnych dovodov si tieto veci drzite pod poklickou "prisne tajne"
|
|
|
|
Odoslaný - 13 jún 2007 : 00:19:02
|
citácia: Cokolvek, co zavana neposlusnostou Cirkevnej autorite na zaklade premisi, ze moje poznanie ucenia Magesteria je lepsie, ako poznanie koncilovych otcov a papeza.
zavana to podla teba(vas), alebo podla ucenia KC?
recnicka, sory.. |
|
|
|
Odoslaný - 13 jún 2007 : 00:25:01
|
Neporovnam Ta osobne s pavlomba a jeho bludarcenim, poukazujem iba na princip. Ty si na zaklade niecoho dosiel k presvedceniu, ze pricinou krizy v Cirkvi je II. VK a ze vdaka vzdelaniu ktore mas uceniu Magisteria rozumies lepsie ako koncilovy otcovia a toto presvedcenie je pevne zakotvene.
Ja o tom presvedceny nie som a moje vzdelanie mi nedava taku hlbku poznaia, aby som mohol robit podobne uzavery a tak sa v odovzdavani ucenia Magisteria spolieham na Cirkev, ktora je tu prave na to.
Ty ani ja svoj pristup ani presvedcenie nezmenime, takze sa to bude stale tocit dokolo. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 jún 2007 : 00:29:21
|
Bude, ked tu budem, nebude, ked tu nebudem. Mna bavi mysliet katolicky, nebavi ma bavit sa v rozpore s tym, co ma bavi. |
|
|
|
Odoslaný - 13 jún 2007 : 01:05:33
|
tym si chcel povedat, ze jedinym zmyslom Tvojho posobenia tu na fore malo byt neustale tocenie sa okolo II. VK? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 jún 2007 : 02:55:20
|
citácia: Mna bavi mysliet katolicky, nebavi ma bavit sa v rozpore s tym, co ma bavi. Pôvodne zaslal trent.tomas - 13 jún 2007 : 00:29:21
velmi plytky dovod na myslenie katolicky. Viera je o niecom inom. V dejinach Cirkvi boli su a aj budu schyzmy a heretici. No nezabudajme na Sv. Ducha, ktory ju riadi. Alebo...? Asi vies co urobil sv. Tomas Akv. na konci svojho zivota. A dalej Pismo: poznanie sa pominie...laska ostane... je laska mozna bez pokory? Jej protiklad je tu jasne viditelny a zamoruje priestor... |
Krajina: Canada ~
Počet príspevkov: 62 ~
Člen od: 23 máj 2007 ~
Posledná návšteva: 19 máj 2018
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 jún 2007 : 08:23:27
|
citácia: Cokolvek, co zavana neposlusnostou Cirkevnej autorite na zaklade premisi, ze moje poznanie ucenia Magesteria je lepsie, ako poznanie koncilovych otcov a papeza. AKy dokaz chces pocut? Ved to je presne o tom istom ako debata s pavlomba, aky dokaz by akceptoval on? Pôvodne zaslal Mato - 13 jún 2007 : 00:09:51
Mato a preco jeden z koncilovych otcov verejne priznava , ze jeho vtedajsia orientacia bola mylna ? Vies ktory ?
My nechceme dokaz na vode My chceme toto
TT tvrdi toto , ale Cirkev to niekdy netvrdila
|
|
|
|
Odoslaný - 26 jún 2007 : 00:28:27
|
Akosi - z reakcií na túto tému som sa nedozvedela veľa odpovedí na položenú otázku ...
Myslím si, že rozumové schopnosti nemôžu podmieňovať našu spásu - pretože - kam by potom smerovali maličké deti? Alebo ľudia mentálne postihnutí? Alebo starší - ktorí už kvôli vážnym diagnózam-chorobám nemôžu naplno zodpovedať za svoje skutky...
Takže - čo si myslíte - aké poznanie je naozaj nevyhnutné? Je určitým poznaním podmienená naša spása? |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 jún 2007 : 15:13:41
|
Male deti maju poznanie Boha a omnoho cistejsie ako my. Nam sa moze zdat, ze je primitivne, ale ak deti odmalicka mozu prijimat Eucharistiu, tak preco by nemohli byt spasene. "nechajte malickych prichadzat ku mne". Podobne je to aj s mentalne postihnutymi. Nuz a my co mame zdravy rozum a volu mame sa snazit.
Odpoved na otazku diskusie: Kazdy ma urcite poznanie Boha na svojej urovni a podla toho bude zavisiet aj jeho spasa!!!!!!!! |
Počet príspevkov: 263 ~
Člen od: 20 jún 2007 ~
Posledná návšteva: 20 december 2017
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 jún 2007 : 22:47:48
|
citácia: Kazdy ma urcite poznanie Boha na svojej urovni a podla toho bude zavisiet aj jeho spasa!!!!!!!!
Týka sa však poznanie naozaj každého? Malé dieťa - ešte v perinke - nemusí mať predsa ešte žiadne poznanie... Ani ho nepotrebuje, aby mohlo byť spasené.
Takže myslím si, že poznanie nemusí byť nevyhnutnou podmienkou spásy. Ale ten, kto už určité poznanie má - používa rozum a slobodnú vôľu - to už je samozrejme iné - preberá primerane zodpovednosť...
Celkove však si myslím, že na otázku položenú v téme, neexistuje jedna či jednoznačná odpoveď.
Pôvodne som skôr reagovala na prispievateľov, ktorí akoby príliš zdôrazňovali vedomosti, argumenty, logiku - aby sme sa nezamerali len na prílišné zdôrazňovanie množstva vedomostí, argumentov a dôkazov, pretože tie nám môžu nakoniec zabrániť dostať sa do nášho konečného cieľa - k Bohu. |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|