|
Odoslaný - 26 jún 2007 : 14:09:52
|
Dosť sa tu už diskutovalo o vzťahu ku kňazovi. Ale čo takto viac sa vyjadriť k angažovanosti a spolupráci laikov s kňazmi?
Ako s kňazmi spolupracovať, ako sa "spolupodieľať" na ich kňazskej službe, ako im pomáhať - a nielen napríklad neplodne kritizovať ženy ...
|
Život je veľký dar - nepremrhajme ho
|
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 890 ~
Člen od: 28 október 2006 ~
Posledná návšteva: 23 október 2017
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 jún 2007 : 19:24:18
|
Tak začnem s návrhmi pre mužov.
Dúfam, že to nezoberiete ako trúfalosť...
Keď zoberiem službu kňaza v klasickej farnosti - muži môžu spolupracovať napríklad 1. ako stáli diakoni; ako lektori - čítaním počas sv. omší; ako akolyti - podávaním sv. prijímania; ako kostolníci - vo veľmi pestrej službe farnosti i kňazovi; chlapci samozrejme (alebo aj muži) ako miništranti; ako organisti; ako speváci vo farských spevokoloch; ako členovia farských rád; ako spoluorganizátori či pomocníci pri rôznych väčších slávnostiach; v rôznych stavebných či opravovacích skupinách (keď sa niečo buduje, vylepšuje či musí opravovať v rámci chátrajúcich priestorov); zo svojej vlastnej odbornosti ako spolupracovníci v špecifických oblastiach (právnik, lekár, ekonóm, manažér, stavebný dozor... a pod.); ako animátori na mužských alebo manželských spoločných stretnutiach...
Má niekto aj ďalšie návrhy, možnosti či skúsenosti? Verím, že som nevyčerpala všetky možnosti spolupráce mužov, ostatné nechávam na dopĺňanie pre mužov samotných ... |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 jún 2007 : 00:48:48
|
No hej. A ked ste uz vy dievcata take čiperne, namiesto toho ochotneho dosadzovania do tych pomocnych funkcii samych seba, skuste radsej vo svojom okoli pre tie funkcie zhanat viac chlapcov/muzov. Takato pomoc od vas by bola potrebna asi najviac |
|
|
|
Odoslaný - 27 jún 2007 : 09:40:32
|
|
|
Odoslaný - 27 jún 2007 : 12:07:26
|
A kde si na to prišiel, že my sami seba ochotne dosadzujeme do týchto funkcií?
- Ved vidime ze ked na nejaku funkciu chyba potrebna osoba, tak sa toho velmi ochotne ujmu dievcata . Nejedna by rada aj knazsku sluzbu konala, keby to bolo mozne .
Nie je to len tak náhodou tak, že mužíčkovia sa radšej ani nepriblížia, aby ich niekto neoslovil? A muži naozaj potrebujú, aby im niekto "pomáhal" takto sa uplatniť? Nie sú aj v tomto ohľadne samostatní?
- Muzi su v tychto veciach velmi hanblivi a ostychavi, preto potrebuju aby niekto za nimi siel a ukecal ich ze su naozaj potrebni a ze ich pomoc je naozaj dolezita.
|
|
|
|
Odoslaný - 27 jún 2007 : 14:40:24
|
Otazka vsak je, ci je skutocne pomoc vo vsetkych tychto oblastiach potrebna?
Ak spravne chapem (a opat musim zdoraznit, ze sa mozem mylit), akolyta uz nie je tzv. male svatenie, ale len administrativna funkcia, inymi slovami laik.
Redemptionis Sacramentum pomerne jasne urcuje, aka je uloha a postavenie laikov pri rozdavani sv. prijimania a kedy je ich angazovanost v tomto smere ziaduca a kedy nie. Na Slovensku to tak este nekrici, ale tu na ostrove rozdavaju bezne zeny (aj dve odrazu) prijimanie aj ked je v kostole dokopy 20 ludi. V nedelu, ked ich je 60 tak rozdavaju minimalne 4-5 laici (z toho vzdy vacsina zeny).
O ministrovani dievcat ani nehovorim... |
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 jún 2007 : 15:18:09
|
Kedže máme v európe krízu v kňazskom povolaní, tak spolupráca laikov bude čoraz viac potrebná. V zapadnej časti európy sú laici velkým pilierom v cirkvi. O pár rokov takú situáciu môžeme čakať aj na slovensku.
V istom nemenovanom meste je dekan + kaplán na 16 tisíc katolíkov, čo si myslím nieje možné zvládnuť bez laikov. A predsa dekan si stále myslí, že nato stačí a nemá veľmi rád ak mu laici kafrú do systému.
|
Blahoslavení tí, čo širia pokoj, lebo ich budu volať Božimi synmi :-) |
Počet príspevkov: 48 ~
Člen od: 24 máj 2007 ~
Posledná návšteva: 20 február 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 jún 2007 : 15:23:34
|
citácia: - Ved vidime ze ked na nejaku funkciu chyba potrebna osoba, tak sa toho velmi ochotne ujmu dievcata .
A nepriznáš ani za ten svet, že ak sa to stane, je to le pre neochotu mužov... Ale uznávam, že my ženy sme "od prírody" disponovanejšie na službu .
citácia: Nejedna by rada aj knazsku sluzbu konala, keby to bolo mozne . Toto považujem len za tvoj výmysel - skôr typicky "mužské" rozmýšľanie... alebo podľa teba súdim mužov...? Mne je kňazská služba samozrejme úplne cudzia, ani sa mi nežiada a nikdy nežiadala .
citácia: - Muzi su v tychto veciach velmi hanblivi a ostychavi, preto potrebuju aby niekto za nimi siel a ukecal ich ze su naozaj potrebni a ze ich pomoc je naozaj dolezita. A čo takto priznať - že kým sa muž rozhýbe, žena už koná? Ale ja si myslím, že aj muži sú NAOZAJ potrební v spolupráci s kňazom, pretože kňaz sa medzi nimi môže cítiť slobodnejšie, aj porozprávať sa (ako chlap s chlapmi) bez toho, aby ho niekto za to posudzoval, kritizoval či odsudzoval... A skutočne aj muži ako spolupracovníci kňazov sú nenahraditeľní... A oblasti pre ich spoluprácu som už popísala dostatok... avšak určite nie tému vyčerpávajúco... |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 jún 2007 : 15:33:02
|
citácia: Otazka vsak je, ci je skutocne pomoc vo vsetkych tychto oblastiach potrebna? Je to podľa mňa individuálne podľa druhu farnosti a počtu veriacich, ale aj podľa ochoty k spolupráci na jednej i druhej strane. A je jasné, že nie každý musí robiť všetko . citácia: Ak spravne chapem (a opat musim zdoraznit, ze sa mozem mylit), akolyta uz nie je tzv. male svatenie, ale len administrativna funkcia, inymi slovami laik. Hej, akolyta-laik nemusí mať svätenie, ale je určitým spôsobom uvedený do tejto služby a musí mať povolenie - misiu z vyššej hierarchickej inštancie.
citácia: Redemptionis Sacramentum pomerne jasne urcuje, aka je uloha a postavenie laikov pri rozdavani sv. prijimania a kedy je ich angazovanost v tomto smere ziaduca a kedy nie. Na Slovensku to tak este nekrici, ale tu na ostrove rozdavaju bezne zeny (aj dve odrazu) prijimanie aj ked je v kostole dokopy 20 ludi. V nedelu, ked ich je 60 tak rozdavaju minimalne 4-5 laici (z toho vzdy vacsina zeny). U nás na SK som zatiaľ zaregistrovala rozdávanie sv.prijímania len cez ženy-rehoľníčky, aj to zriedkavo. A osobne sa mi tiež nepáči, keď tu laici fungujú namiesto kňaza, keď je v kostole pár duší...
citácia: O ministrovani dievcat ani nehovorim... Pôvodne zaslal Mato - 27 jún 2007 : 14:40:24 V tomto ohľade (aspoň u nás, v mojej farnosti a na okolí čo viem) vďaka Bohu nemáme problém, zatiaľ miništrujú len chlapci |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 jún 2007 : 15:37:45
|
A preto, ako aj ignác spomína, bude stále viac potrebná aj spolupráca laikov, a preto tu píšem o možnostiach pre mužov ... hoci všeobecne téma je o spolupráci pre laikov - teda aj pre ženy.
Takže pokiaľ muži nebudú aktívni, nech sa nečudujú, že tu uvidia viac žien, ako som už tiež mala možnosť vidieť v Rakúsku, alebo aj v Grécku. |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 jún 2007 : 16:10:09
|
Toto považujem len za tvoj výmysel - skôr typicky "mužské" rozmýšľanie... alebo podľa teba súdim mužov...?
Jaj moja mila, ved je tomu len tot nedavno ked na cirkev sa zo strany najroznejsich zenskych hnuti valili najroznejsie podpisove a ine natlakove akcie aby povolila knazstvo zenam, tak ako to spravili mnohe protestanske cirkvi. Objavovali sa dokonca i provokativne akcie kde niektore katoličky same seba za asistencie medii vyhlasovali za knažky katolickej cirkvi. Bol to vtedy uz taky humbuk uz na to reagoval dokonca i starucky papez JP2 a jasne vyhlasil ze to sa nikdy nestane a zeny, ktore sa verejne vyhlasovali za knazov, boli exkomunikovane.
A čo takto priznať - že kým sa muž rozhýbe, žena už koná?
- Ale hej, a to je ten problem - vasa prehnana iniciativnost . Do vsetkeho sa prilis hrniete bez toho aby ste pouvazovali ci je to vhodne.
Ale ja si myslím, že aj muži sú NAOZAJ potrební
- Nie aj muzi, ale hlavne muzi su v tejto oblasti naozaj potrebni. Hlavne oni.
|
|
|
|
Odoslaný - 27 jún 2007 : 16:30:33
|
Schvalne, viete ktore dve nabozenstva na svete maju vacsinu praktizujucich muzov?
A podotazka, viete co sa deje s ich clenskou zakladnou? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 jún 2007 : 17:03:01
|
Ako prví mi prichádzajú na um moslimovia, ako druhí, veru neviem, žeby Židia? Čo sa deje s ich členskou základňou fakt neviem. Môžem len predpokladať, že vzhľadom na to, že sú to patriarchálne náboženstvá a nachádzajúce v silne patriarchálnych štátoch, najmä čo sa arabských krajín a Turecka týka, tak sa asi rozrastá. Ale hádam až " takto" kresťanstvo nikdy nefungovalo a ani nebude fungovať. |
Judith |
Počet príspevkov: 3217 ~
Člen od: 30 október 2005 ~
Posledná návšteva: 30 máj 2020
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 jún 2007 : 17:16:09
|
Hmm, nuz ked bolo krestanstvo vyrazne patriarchálne, tiez sa rozpinalo.
Darmo, ked sa akakolvek spolocnost prilis sfeminizuje, zacne byt na ustupe... |
|
|
|
Odoslaný - 27 jún 2007 : 17:16:53
|
|
|
Odoslaný - 27 jún 2007 : 22:52:01
|
Ano su to isalm a zidovstvo. A ich clenska zakladna je stabilna, alebo vykazuje rast, krestanstvo naopak vykazuje (aspon v Europe a v USA, teda v oblastiach sveta, kde maju zeny nie ze rovnost, ale nadvladu) upadok.
A cele to suvisi ako pierre napisal s prirodzenym rozdelenim uloh, ktore su v prefeminizovanych spolocnostiach obracane na ruby.
A nijako to nesuvisi s inteligenciou, ci vzdelanim, ci co ja viem s cim to narabas. Proste sme tak boli stvoreni a ako sa modli jeden zalm v breviary "Boh stvoril vsetko, co chcel". Ked mu toto stvorenie obraciame na ruby, nesmieme sa cudovat katastrofe, ktoru to sposobuje. Ak maju zeny pohlad, ze rodenie deti ich dehonestuje, ze to je hanba a ponizenie, tak potom naozaj taky narod musi vymriet. A Europa vymiera... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 jún 2007 : 23:33:29
|
zdravim, Pierre, suhlasim s Tebou, lebo velmi dobre chapem, kam mieris. Ak tento vyvoj a trend bude pokracovat tymto smerom, ako sa vyvija, tak naozaj tzv. "vyspele a kulturne" narody, a ide predovsetkym o nasu Europu, vyhynu. To je, bohuzial, realita. Spolocnost, kde sa zena "hra" na muza, kde zasla uz tak daleko, ze nie muz zenu, ale zena "lovi" muza, kde "sebestacne, emancipovane zeny", utekaju z manzelstva pri prvom,casto banalnom probleme ci krize, len preto, lebo si to mozu dovolit, hlavne ekonomicky, kde zeny rozhoduju o pocatom dietati, ci sa narodi alebo nie, pod heslom "so svojim telom si predsa mozem robit co chcem", kde zeny, ci uz rozvedene, alebo slobodne matky vychovavaju "zzenstelych" slabosskych synov a ukomplexovane dcery, len preto, lebo casto, ako uvadzam vyssie, pre hlupe presvedcenie, ze zvladnu vsetko rovnako ako muzi, beru svojim synom muzsky vzor a dceram vzor ich buduceho manzela, ktory maju mat v otcovi, takato spolocnost naozaj nema buducnost. a to sa vsetky feministky so svojimi trhnutymi nazormi, mozu postavit aj na hlavu, bohuzial, pravda je taka! Jedine ak sa spamata a pochopi, ze navod na normalne fungujucu zdravu spolocnost - existuje a to vyse 2 tisic rokov - a to je paradox, ze? v Pisme - aj o manzelstve! a to nie je vobec o tom, hadat sa, ci zena ma, alebo nema rozumove schopnosti ako muz, ze by bola nebodaj podcenovana a pod. To je o niecom uplne inom. Skoda, ze to uz nechapu ani krestanske zeny (a samozrejme ani muzi). Ela
|
|
|
|
Odoslaný - 27 jún 2007 : 23:35:14
|
k Tvojmu prispevku juja, len tolko. Obycajna demagogia a frazy, ako zo stranickej schodze byv. rezimu. Bez urazky. Vobec si nepochopila co chcel Pierre svojim prispevkom povedat. Ela |
|
|
|
Odoslaný - 28 jún 2007 : 01:31:42
|
Mato, Ela: Vdaka za podporu . A je to vyborne vystihnute - presne to na co myslim. |
|
|
|
Odoslaný - 28 jún 2007 : 07:59:07
|
Len tak na okraj:
Hovoríme v tejto téme o emancipácii a vyhynutí - alebo o spolupráci laikov (prípadne hlavne mužov) s kňazmi v Cirkvi? |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 jún 2007 : 09:08:49
|
mila zmurka, "vsetko so vsetkym suvisi", rozhodne temy v tejto sekcii. Ela |
|
|
|
Odoslaný - 28 jún 2007 : 09:18:29
|
ta poznamka pre juju patri k jej prispevkom v sekcii "vplyv feminizmu na spolocnost". Ospravedlnujem sa, ze som to omylom vlozila sem. Ela |
|
|
|
Odoslaný - 28 jún 2007 : 10:42:17
|
Ale vratme sa teda k povodnej teme - naozaj ma riesenie krizi v Cirkvi spocivat vo vacsom zapajani laikov do veci, ktore laikom do ruk nepatria? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 jún 2007 : 12:56:29
|
citácia: Ale vratme sa teda k povodnej teme - naozaj ma riesenie krizi v Cirkvi spocivat vo vacsom zapajani laikov do veci, ktore laikom do ruk nepatria? Pôvodne zaslal Mato - 28 jún 2007 : 10:42:17 Prepáč Mato, ale ja som túto tému nezaložila kvôli riešeniu "krízy v Cirkvi" - pretože ja to ani tak nevidím. Vnímam skôr problémy jednotlivých častí, jednotlivým území, alebo niektorých skupín v Cirkvi - ale nie krízu Cirkvi ako takej .
Takže riešenie tam, kde nie je dostatok kňazov (alebo nestíhajú či nevedia/nevládzu/nemajú záujem o hlbší a pestrejší život vo farnosti), vidím v spolupráci laikov. Samozrejme v rešpektovaní cirkevnej hierarchie - nie aktivitách "na vlastnú päsť" a potom IBA vo veciach, na ktoré laici majú vedomosti, schopnosti, možnosti a taktiež poslanie - t.j. určitú misiu, dekrét či schválenie hierarchie. |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 jún 2007 : 12:59:31
|
Mato: Ja ti na tu otazku skusim odpovedat ako to vidim a vidim to asi trosku inak nez Zmurka vyssie .
Takze co sa tyka samotneho prenasania knazskych povinnosti na laikov, no neviem..., nezda sa mi zeby take nieco cirkvi nejako extra pomahalo, skor mozno naopak. Laici (muzi i zeny) nemaju tu tajomnu posvatnu spiritualitu, co maju knazi. A tak ked knazske veci robia v cirkvi laici, trochu sa z cirkvi vytraca ta vznesena posvatna duchovnost, ktoru maju len vysvatene duchovne osoby - teda knazi a biskupi. A zvlast ked sa toho prehnane aktivne ujimaju zeny, to je niekedy z dlhodobeho pohladu priam hotove nestastie. Z miestnej cirkvi sa casom vytvori babsky spolok, comu sa pochopitelne kazdy muz zacne vyhybat velkym oblukom. Ak si uz predtym v cirkvi muzi drzali isty posvatny odstup, zacnu si ho zarucene drzat ovela vacsi, ba priam taky velky, ze to uz nie je odstup ale ticha odluka. A potom toto i moze nejedneho mladeho muza odradit od uvahy stat sa knazom, kedze vidi ze knaz u nich funguje len nieco ako predseda nejakeho babskeho spolku...
Teda vidim to tak, ze prenasanie knazskych ukonov na laikov znamena: ciastocne vytracanie posvatnej duchovnosti - tej prastarej vznesenej katolickej spirituality a vytvaranie skoro az protestantskeho ovzdusia.
|
|
|
|
Odoslaný - 28 jún 2007 : 15:11:57
|
citácia: Prepáč Mato, ale ja som túto tému nezaložila kvôli riešeniu "krízy v Cirkvi" - pretože ja to ani tak nevidím.
Ja som iba reagoval na ignacovu pripomienku ku krize.
citácia: Takže riešenie tam, kde nie je dostatok kňazov (alebo nestíhajú či nevedia/nevládzu/nemajú záujem o hlbší a pestrejší život vo farnosti), vidím v spolupráci laikov.
Neviem, ci moze spolupraca laikov nahradit nedostatok, ci nezaujem knazov. Knaz je knaz, bol vysvateny a ziaden laik ho nemoze zastupit. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|
|