|
Odoslaný - 09 jún 2007 : 08:55:45
|
Moja známa, pre potreby tohto postu nazvyme ju Anča, bola na spovedi. Farár ju vyhnal zo spovednice, pretože je vraj ťažká hriešnica. Anča teda okamžite sadla do auta a vybrala sa do okresného mesta, do tamojšieho kostola. Zopakovala celú spoveď od A po Zet, a čuduj sa svete, tamojší farár jej bez problémov udelil rozhrešenie.
Pýtam sa, ako je to možné, že kňazi rovnakého vierovyznania, slúžiaci rovnakému bohu sa môžu tak vážne názorovo líšiť v tak závažnej otázke, akou je pre katolíka rozhrešenie.
Pretože napríklad, ak by Anča cestou do mesta havarovala a zomrela, vďaka tomu, že ju prvý kňaz nezmieril s bohom, by putovala rovno do pekla, alebo by strávila niekoľko miliárd rokov v očistci. Ak by však havarovala a umrela po ceste z mesta domov, potom, ako dostala od druhého kňaza rozhrešenie, išla by priamo do neba.
Viete mi teda niekto vysvetliť, ako je toto možné? Kvôli birokracii prvého kňaza mohla Anča skončiť v pekle. Chápete to? A to dokonca na večnosť!
|
Povedala Morphee, nech je živá, zdravá a svieža na veky vekov.
|
|
|
|
Odoslaný - 09 jún 2007 : 09:39:06
|
To mas tak , rozhresenie , rovnako ako krst sa nikdy neodmieta . Opakujem , nikdy ! Len sa odklada , ak nie su splnene podmienky udelenia sviatosti . Vies , slepcovi , ako si ty tazko vysvetlovat krasu prirody ! Napriklad ako si prisla na to , ze by isla do pekla ? Ty si to skutocne kompetentna posudit ? |
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 09 jún 2007 : 13:36:33
|
Pri vsetkej ucte k Anči, silne predpokladam, ze pri tom druhom knazovi si uz davala viac bacha aby jej spoved vyzerala uz naozaj uprimne, kajucne a dostojne ako sa patri .
Ak ma totiz knaz dojem ze u kajucnika nenachadza ani naznak kajucnosti, moze ho kludne vyhodit.
A to ako si uviedla nazov temy, Morphee. Aka vrtkava nalada Boha? Snad vrtkava nalada knaza alebo knazov, ked uz. Nevravela si, ze si bola v minulosti uprimne veriaca katolicka?
Takze ti nieco z katolickeho ucenia pripomeniem:
Sviatost zmierenia (pokania) je sviatost, v ktorej knaz namiesto Boha odpusta hriechy spachane po krste. Boh totiz udelil svojej cirkvi moc odpustat hriechy. Tuto sviatost Jezis udelil a ustanovil po svojom vzkrieseni ked povedal apostolom: ..komu odpustite hriechy, budu mu odpustene, komu ich zadrzite, budu zadrzane. A tuto moc oni potom odovzdavali dalsim a tak sa odovzdava v cirkvi bez prerusenia az po dnesne dni.
|
|
|
|
Odoslaný - 11 jún 2007 : 20:01:55
|
citácia: Pretože napríklad, ak by Anča cestou do mesta havarovala a zomrela, vďaka tomu, že ju prvý kňaz nezmieril s bohom, by putovala rovno do pekla, alebo by strávila niekoľko miliárd rokov v očistci. No ono to bude zrejme tym, ze otazka zmierenia Boha a konkretneho cloveka je ich vzajomna vec. S Bohom sa clovek musi zmierit sam. citácia: Vies , slepcovi , ako si ty tazko vysvetlovat krasu prirody ! neviem ci si niekdy s nevidomymi ludmi pracoval, ale ich predstavivost je uzasna a dokonca sa dozaduju toho, aby im clovek popisoval veci, ktore vidiet nemozu. Takze si hodne mimo. Ked mozes hriesnemu cloveku opisovat hlbku Bozej lasky, tak popisovat slepemu prirodu je tym duplom mozne. |
Dufam z moj prispevok nebude zmazany ani dodatocne upravovany. Inak som rad, ze som stihol prispiet pred zamknutim temy. |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 2570 ~
Člen od: 29 február 2004 ~
Posledná návšteva: 16 február 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 jún 2007 : 03:12:41
|
citácia: neviem ci si niekdy s nevidomymi ludmi pracoval, ale ich predstavivost je uzasna a dokonca sa dozaduju toho, aby im clovek popisoval veci, ktore vidiet nemozu. Takze si hodne mimo. Ked mozes hriesnemu cloveku opisovat hlbku Bozej lasky, tak popisovat slepemu prirodu je tym duplom mozne. Pôvodne zaslal Lajos - 11 jún 2007 : 20:01:55
- lepšie si to napísať nemohol, teda aspoň tú prvú časť o slepcoch ... poznám to tiež z vlastnej skúsenosti, keď pri týchto ľuďoch mnohokrát zostane človek v nemom úžase ...
|
|
Počet príspevkov: 1632 ~
Člen od: 16 máj 2005 ~
Posledná návšteva: 04 september 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 jún 2007 : 08:09:58
|
citácia: citácia: [quote]Vies , slepcovi , ako si ty tazko vysvetlovat krasu prirody !
neviem ci si niekdy s nevidomymi ludmi pracoval, ale ich predstavivost je uzasna a dokonca sa dozaduju toho, aby im clovek popisoval veci, ktore vidiet nemozu. Takze si hodne mimo. Ked mozes hriesnemu cloveku opisovat hlbku Bozej lasky, tak popisovat slepemu prirodu je tym duplom mozne. Pôvodne zaslal Lajos - 11 jún 2007 : 20:01:55
lajos suhlas...aj ked mala vyhrada: je slepota a je slepota..... chcem tym povedat, ze je aj dobrovolna slepota a taky clovek nechce nic vidiet. a takemu cloveku tazko cosi vysvetlis. Zazivam to denne s urcitymi typmi ludmi, ktory sa sice pytaju na dokazy Boha, a ked im clovek da, tak si vymyslia vsetko mozne , aby to za dokaz Boha nepovazovali.... takze verim ze amerika mal skor na mysli tu druhu - dobrovolnu- slepotu. |
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 jún 2007 : 09:03:28
|
citácia: ktory sa sice pytaju na dokazy Boha, a ked im clovek da, tak si vymyslia vsetko mozne , aby to za dokaz Boha nepovazovali.... noci problem nebude v tom, ako im ten dokaz podavame. Ak to je iba "tlacenie kalerabov" v tom slova zmysle ze im o tom rozpravame, rozpravame a rozpravame. Davno ktosi povedal, ze je lepsie 1x vidiet, ako 10x pocut. A nasa viera by mala byt na nas a toho co okolo seba tvorime aj vidiet. To je dokaz, nie iba slova, ktorych je zial dnes hrozne vela. Takze na dobrovolnu slepotu by som to nezvaloval. Aj najzarytejsi ateista, ak vidi skutocnu Kristovu lasku v praxi uzna ze je to nieco uzasne silne, aj on ju vidi. To ze sa brani to prijat je o inom, ale vidi to. Zial tu je dnes vidiet malo, aj medzi krestanmi, ako tomu aj toto forum nasvedcuje. |
Dufam z moj prispevok nebude zmazany ani dodatocne upravovany. Inak som rad, ze som stihol prispiet pred zamknutim temy. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 jún 2007 : 09:29:03
|
Ak niekto dobrovoľne odmieta Boha, je blbosť si myslieť, že ho nejako presvedčím nejakými argumentmi, či verbálnymi alebo neverbálnymi. Tu pomáha jedine modlitba a obetovanie úmyslov svätých omší za jeho obrátenie. |
|
|
|
Odoslaný - 12 jún 2007 : 09:33:49
|
Ak niekto dobrovolne odmieta Boha este neznamena, ze ho nevidi a mas pravdu, modlitba je to jedine, co tu moze pomoct. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 jún 2007 : 12:26:05
|
lajos, teraz si skor iba vylejem srdce: niekedy clovek nema moznost ukazovata zostava to povedzme cez net. a chapem ze slovami sa neda.... ôlen sa kolkorazy rozculim nad tym, ze ludia nie su ani ochotni pripustit mioznost ze by mohol Boh existovat....vies, a to ma tak niekedy trapi, ze je kopu dokazov okolo, a keby ten clovek pripustil tak aj sam v svojom zivote objavi okamihy kedy sa ho Boh dotkol.....a zaraza ma to, ked na kazdu vec najde nejaku vyhovorku..... ale to su tie lahsie priapady co sa dostanem do kontaktu. problem je aj v tom, ze mnoho ludi suy akokeby naladenychbojovne proti viere - ci uz skrze cirkev(vacsinou proti rkc), ci uz pre vieru v Boha samotnu....a posuvaju vieru het.... tak ako to pisal Pavol: pre jednych blaznovstvom pre druhych ponizenim..... ale co si najviac vsimam, je to aj kvoli falosnym predstavam o Bohu o viere, o cirkvi, alebo o to comu veria veriaci, falošným predtsvavm a o veciach ktore podla ich nazoru clovek "musi" a beru to ako zvazovanie., alebo im vadia dogmy, prtom kazde nabozenstvo/veda ako take ich ma... |
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 jún 2007 : 13:13:31
|
citácia: Moja známa, pre potreby tohto postu nazvyme ju Anča, bola na spovedi. Farár ju vyhnal zo spovednice, pretože je vraj ťažká hriešnica. Anča teda okamžite sadla do auta a vybrala sa do okresného mesta, do tamojšieho kostola. Zopakovala celú spoveď od A po Zet, a čuduj sa svete, tamojší farár jej bez problémov udelil rozhrešenie. Pýtam sa, ako je to možné, že kňazi rovnakého vierovyznania, slúžiaci rovnakému bohu sa môžu tak vážne názorovo líšiť v tak závažnej otázke, akou je pre katolíka rozhrešenie. Pretože napríklad, ak by Anča cestou do mesta havarovala a zomrela, vďaka tomu, že ju prvý kňaz nezmieril s bohom, by putovala rovno do pekla, alebo by strávila niekoľko miliárd rokov v očistci. Ak by však havarovala a umrela po ceste z mesta domov, potom, ako dostala od druhého kňaza rozhrešenie, išla by priamo do neba. Viete mi teda niekto vysvetliť, ako je toto možné? Kvôli birokracii prvého kňaza mohla Anča skončiť v pekle. Chápete to? A to dokonca na večnosť! Pôvodne zaslal Morphee - 09 jún 2007 : 08:55:45
Je zajímavé jak v jednom příspěvku je možné vyplodit tolik neznalostí a nesmyslů o katolické víře:
- zpověď se nikdy hříšníkům neodmítá proto, že jsou hříšníci a nejdůležitější je právě pro ty těžké hříšníky (důvod odmítnutí rozhřešení je nesmyslný) – je možné že se zpovídala někomu jinému než knězi, nebo kněz udělal velkou chybu (o čemž pochybuji), nebo milá Anča při první zpovědi sdělila nějaké skutečnosti, které brání udělení rozhřešení (například když jde ke zpovědi člověk, který žije v nějakém hříchu a chce v něm setrvat, nemůže dostat rozhřešení) - je nesmyslný obrat: kněží, sloužící stejnému Bohu. Bůh je jeden (to je věc logiky ne teologie). To znamená, že nemůžou být různí Bohové. To znamená, že kněží buď Bohu slouží nebo neslouží, ale ne že mohou sloužit různým bohům. - Kněží se při rozhřešení mohou lišit protože – buď kajícník různě podá stejné skutečnosti, nebo kněz si různě vyloží stejně podané skutečnosti, nebo kněz nevykonává své poslání zpovědníka v souladu se svým posláním (buď udělí rozhřešení v případě kdy má odmítnout, nebo odmítne rozhřešení v případě, že je má udělit). Jak je vidět, je těch možností poměrně dost. - Není vůbec jisté, že kdyby Anča při cestě do města havarovala, musela nutně přijít do pekla (to záleží na tom, jaký vztah měla ke svým hříchům, jestli vztah kajícníka který z objektivních důvodů nemohl svůj hřích vyznat před knězem, nebo vztah vychcánka, který si chce z kněze dělat dobrý den). Jak jsi přišla na ty miliardy let v očistci? Není vůbec jisté, jestli by po zpovědi a následné havárii šla přímo do nebe. Opět by to záviselo na stavu její duše a na hříších kterými byla obtížena (jestli její zpověď byla upřímná zpověď kajícníka a do nehody se tento stav nezměnil, tak zřejmě ano). V podstatě pokud už k první zpovědi přicházela jako litující kajícník a tento stav se nezměnil, tak při kterékoliv alternativě měla šanci jít do nebe. Pokud už k první zpovědi šla jako vychcánek, kteří si myslí, že Boha může obelstít, tak při kterékoliv alternativě měla šanci jít do pekla. Pokud její stav byl někde mezi tím, zřejmě by při kterékoliv alternativě (ohledně nehody) ji čekal očistec. - Tvoje hodnocení celé situace je jak vidíš zcela mimo mísu.
|
rad.ek |
|
|
|
|
|
|