|
Odoslaný - 16 máj 2007 : 08:37:05
|
Podla mna 4 najneslušnejšie nadávky k.... k.... j... p... sú hriechom voči Bohu? Ved v prikázaniach je "Nevezmeš meno Božie nadarmo" tak si myslim že ked niekto nad nejakou malichernosťou spomenie Božieho syna spolu s jeho matkou alebo hlavne povie pane Bože nie je to väčšim hriechom? Si myslim že tie nadávky sú iba zlúčenia písmen ktoré asi ludia od určitej doby začali považovať medzi ludmi za neslušné ale pokial sa nimi neuráža blížny sú naozaj hriechom? Pravdepodobne hej ale prečo vlastne. Nechcem tým hovoriť že to nevadí takto nadávať ja napriklad ak to teda je hriech, odolávam tomu ako jednému z mála hriechou na 100%. Myslim že som asi jediný z mladých (ktorých poznám) do 25 rokov ktorý to nepoužívajú. Tak prosím ak sa to dá vysvetliť prečo by to mal byť hriech?
|
Rímskokatolík |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 4003 ~
Člen od: 15 máj 2007 ~
Posledná návšteva: 27 apríl 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 máj 2007 : 08:54:49
|
v spolocnosti su to slova, ktore sa povazuju za nadavky preto: - slusnych ludi pohorsuju - su pouzivane na zlorecenie, tu je umysel vieme aky...
pohorsovanie a zlorecenie su tazke hriechy voci bliznemu, a ako sa spravame k bliznemu, tak sa spravame aj k Panovi Jezisovi
ak napr. dieta opakuje nadavky, lebo ich poculo este nevie, co znamenajua nepouziva ich teda ani so zlym umyslom to nie je hriech, lebo to nevie rozlisit...ten clovek, co to vsak uz vie rozlisovat, pacha hriech
|
Krajina: Hungary ~
Počet príspevkov: 5687 ~
Člen od: 27 január 2004 ~
Posledná návšteva: 07 január 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 máj 2007 : 09:25:16
|
|
|
Odoslaný - 21 máj 2007 : 23:17:39
|
citácia: v spolocnosti su to slova, ktore sa povazuju za nadavky preto: - slusnych ludi pohorsuju - su pouzivane na zlorecenie, tu je umysel vieme aky... V skutocnosti je to presne naopak, nadavkou rozumieme slova, ktore slusnych ludi pohorsuju a ich umyslom je zlorecenie.
Ked si zoberieme etymologiu jednotlivych slov, zistime, ze je vo vsetkych jazykoch zhruba rovnaka, vieme, ze hovorime o kohutovi, ci bobrovi a podobne. Podobne zhodnym rysom su narazky na reprodukcne organy (pripadne ine telesne otvory) alebo na bozstvo prevladajuce v danom teritoriu.
citácia: ak napr. dieta opakuje nadavky, lebo ich poculo este nevie, co znamenajua nepouziva ich teda ani so zlym umyslom to nie je hriech, lebo to nevie rozlisit...ten clovek, co to vsak uz vie rozlisovat, pacha hriech A co tak situacia, ked si potrebujem ulavit po udere kladivkom po prsteku?
Ááalebo_, sa mi niečo vobec nedari? |
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 máj 2007 : 23:22:15
|
citácia: presne tak. nadavajuci clovek pacha hriech tym, ze vzbudzuje pohorsenie... A co takato uvaha: Ked spontanne zanadavam, je to citoslovce, bez nejakeho umyslu.
Ak sa vsak pohorsujes, znamena to, ze si uvedomujes normu, proti ktorej sa nadavajuci nevedomky prehresil a tym padom, paradoxne, hresis aj ty... Inym slovom, na to aby sa niekto mohol pohorsit, musi nutne v duchu rovnako zanadavat (asociacia).
Preto sprvnou reakciou na nadavku nie je pohorsit sa, ale skor flegmatickost, ci ignorancia. Proste neriesit. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 máj 2007 : 05:57:32
|
preco by som mal hresit tym, ze si uvedomujem nejaku normu? o com tocis?:) ked budes po udere kladivom po prsteku "hresit" spontannymi citoslovcami, a nie vseobecne zamymi nadavkami, nie je to hresenie. Nevravim, ze sa hned treba pohorsit nad kazdou nadavkou, ale ak niekto hresi a nadava umyselne, vela a nad ramec slusnosti, flegmatickost je ako ked pstros strci hlavu do piesku. Tu je dolezite, aby si hresiaci clovek uvedomil, ze uz vybocil z medzi slusneho chovania... |
Veď ma, Pane, vo svojej pravde a uč ma, lebo Ty si Boh, moja spása, a v Teba dúfam celý deň. |
Počet príspevkov: 2690 ~
Člen od: 06 november 2003 ~
Posledná návšteva: 04 marec 2018
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 máj 2007 : 07:15:51
|
citácia: preco by som mal hresit tym, ze si uvedomujem nejaku normu? Na to, aby si nieco mohol oznacit za hriesne, musi toto nieco existovat. Tym, ze si uvedomis, co je hriesne, v duchu povies tuto nadavku.
Takto proste funguje. Ty oznacujes v tvojej mysli uz existujuce slovo nejakym privlastkom. Mas proste tuto hriesnu vec uz v mysli.
Mozme urobit pokus s malymi detmi, ked im ukazes nejaky "hanbaty" obrazok (ale nie zas moc), nepochopia suvislosti a budu sa pytat, ze preco ta teta nema napriklad na saty. Ty vsak si uz das tu tetu do suvisu s inymi okolnostami a preto je detska dusa cista a tvoja uz nie.
citácia: ked budes po udere kladivom po prsteku "hresit" spontannymi citoslovcami, a nie vseobecne zamymi nadavkami, nie je to hresenie. Lenze co ked prave tie citoslovcia su zhodou okolnosti niektorymi vyhodnocovane ako nadavka? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 máj 2007 : 07:21:20
|
nie to, co mas v mysli, Ta poskvrnuje (hresis), ale to, co povies, napises... To, ze si uvedomujem urcite vseobecne moralne pravidla, a viem, ktore slova tam proste nepatria, este neznamena, ze sa stotoznujem s tymi slovami a pouzivam ich na pohorsenie. Nemozem ovplyvnit, co mam v mysli a podvedomi, mozem vsak vedome ovplyvnit to, ako rozpravam, aky mam prejav. |
Veď ma, Pane, vo svojej pravde a uč ma, lebo Ty si Boh, moja spása, a v Teba dúfam celý deň. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 máj 2007 : 09:54:28
|
citácia: nie to, co mas v mysli, Ta poskvrnuje (hresis), ale to, co povies, napises... Ale? Vies to nejako aj podlozit, alebo sa jedna len o nase ospravedlnenie?
Co takto mierna modifikacia Jezisovych slov, ze nie to, co do cloveka vchadza a vychadza cloveka poskvrnuje, ale to, co je v jeho srdci?
citácia: To, ze si uvedomujem urcite vseobecne moralne pravidla, a viem, ktore slova tam proste nepatria, este neznamena, ze sa stotoznujem s tymi slovami a pouzivam ich na pohorsenie. Proste si uz zaspineny a preto vyvijas snahu o cistotu.
citácia: Nemozem ovplyvnit, co mam v mysli a podvedomi, mozem vsak vedome ovplyvnit to, ako rozpravam, aky mam prejav. Samozrejme, ze mozes ovplyvnovat svoje vedomie, podvedomie atp. Teda, pokial si sa nerozhodol ponechat vsetko na telo.
Pokial vsak viem, Kristus v tomto smere nieco ine daval za vzor. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 máj 2007 : 10:33:09
|
Ano, mal som presne tieto Jezisove slova na mysli, bez modifikacie. A pritom jasne hovoril aj o hriechu uz v mysli (cudzolozstvo, napriklad). Cize nesnazim sa vyklznut a ospravedlnovat sa, realne uvazujem. Ty vies rozkazat svojim myslienkam? aby Ta nenapadli? viem sa ovladnut, aby som ich nerozvijal, ale nezabranis im, aby Ti prisli na rozum... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 máj 2007 : 11:10:15
|
citácia: Ty vies rozkazat svojim myslienkam? aby Ta nenapadli? viem sa ovladnut, aby som ich nerozvijal, ale nezabranis im, aby Ti prisli na rozum... Pôvodne zaslal mirecnr - 22 V 2007 : 10:33:09 Presne tak. Už som tu citoval pána Bauera zo Serede, ktorý hovoril, že myšlienka je ako vták, ktorému nezabránime pristáť na svojej hlave, ale za to, že si na nej urobí hniezdo, už sme zodpovední. |
Nedomnievajte sa, že som prišiel dať pokoj na zem; neprišiel som dať pokoj, ale meč. (Matúš 10:34) |
Počet príspevkov: 746 ~
Člen od: 24 október 2006 ~
Posledná návšteva: 31 máj 2007
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 máj 2007 : 11:32:02
|
citácia: Ano, mal som presne tieto Jezisove slova na mysli, bez modifikacie. A pritom jasne hovoril aj o hriechu uz v mysli (cudzolozstvo, napriklad). Takze vies, ze aj ten, co uz len v mysli zhresil, realne zhresil. Preco si myslis, ze je to v pripade nadavok ine?
Stale trvas na svojom povodnom tvrdeni?
citácia: Cize nesnazim sa vyklznut a ospravedlnovat sa, realne uvazujem. Realne sice uvazujes, ale uvazujes tak, aby si z toho vyviazol.
citácia: Ty vies rozkazat svojim myslienkam? aby Ta nenapadli? viem sa ovladnut, aby som ich nerozvijal, ale nezabranis im, aby Ti prisli na rozum... Samozrejme, ze viem, som skonsolidovany jedinec. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 máj 2007 : 12:11:04
|
citácia: Samozrejme, ze viem, som skonsolidovany jedinec. Pôvodne zaslal Marcelllooo - 22 V 2007 : 11:32:02
Takže ked čitaš knihu alebo tieto rozhovori tak si ich čítaš nahlas a ani nevieš čo sa tam deje? Lebo bez myšlienok nemôžeš reagovať na nejaku vec pokial si to nerozmysliš. Ved ked len už prečitaš slovo nadavka podvedome ta napadne čo to konkretne je. Neverim že ovladaš až takto myšlienky to nedokaže nikto. Podla mna je to naozaj tak že ked niekto ako hovoriš ukaže holu ženu napadnu každeho rôzne veci ale hned povedzme na ne zabudne ale aby pochopil samotne slovo či obrazok tak človeka napadne nejaky súvis. Pokial si dáš niečo do súvisu z niečim inym aj hriešnym aby si pochopil samotne slovo ešte nezname že to chceš spraviť. Pokial nad vecou rozmýšlaš tak že by si ju chcel vykonať dobrovolne to už je podla mna hriech. Ono ide si myslim o to že ked ta napadne zabil by som toho človeka je to takmer to iste ako by si ho zabil. Ale ked si slovo smrť daš do suvisu s tým že smrť znamena napr. že ten človek je mrtvy to je mozgu vysvetlene slovo smrť a nie je to hriechom. Toť môj názor |
Rímskokatolík |
Počet príspevkov: 4003 ~
Člen od: 15 máj 2007 ~
Posledná návšteva: 27 apríl 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 máj 2007 : 12:28:00
|
citácia: Takže ked čitaš knihu alebo tieto rozhovori tak si ich čítaš nahlas a ani nevieš čo sa tam deje? ???
Povedal som, ze kontrolujem svoje myslienky, nie ze som bezmyslienkovy tvor, prave naopak.
citácia: Ved ked len už prečitaš slovo nadavka podvedome ta napadne čo to konkretne je. ] Nie, nenapadne.
citácia: Neverim že ovladaš až takto myšlienky to nedokaže nikto. Vies, len skutocnost sa neriadi podla toho, kto komu, comu veri. Ta je nezavisla na tvojej viere. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 máj 2007 : 14:57:02
|
citácia: Ak sa vsak pohorsujes, znamena to, ze si uvedomujes normu, proti ktorej sa nadavajuci nevedomky prehresil a tym padom, paradoxne, hresis aj ty
tymto mi chces akoze povedat, ze ked niekto v mojej pritomnosti zanadava a mna to pohorsi tak to uz hresim aj ja???
citácia: Nie, nenapadne.
tak potom o akych nadavkach sa bavime? |
Keď sa chce nájde sa spôsob, keď sa nechce hľadá sa dôvod...
http://www.fara.sk/biskupice |
|
|
|
Odoslaný - 22 máj 2007 : 18:07:33
|
|
|
Odoslaný - 23 máj 2007 : 05:35:31
|
citácia: Pôvodne zaslal Marcelllooo - 22 V 2007 : 11:32:02 citácia: Ano, mal som presne tieto Jezisove slova na mysli, bez modifikacie. A pritom jasne hovoril aj o hriechu uz v mysli (cudzolozstvo, napriklad). Takze vies, ze aj ten, co uz len v mysli zhresil, realne zhresil. Preco si myslis, ze je to v pripade nadavok ine? Stale trvas na svojom povodnom tvrdeni? To, ze si v mysli premietnem, co ktory vulgarizmus predstavuje je vedomie, nie hriech. samozrejme, ze na svojom tvrdeni trvam.
citácia: citácia: Cize nesnazim sa vyklznut a ospravedlnovat sa, realne uvazujem. Realne sice uvazujes, ale uvazujes tak, aby si z toho vyviazol. Samozrejme...preco by som mal chciet (z)hresit?
citácia: citácia: Ty vies rozkazat svojim myslienkam? aby Ta nenapadli? viem sa ovladnut, aby som ich nerozvijal, ale nezabranis im, aby Ti prisli na rozum... Samozrejme, ze viem, som skonsolidovany jedinec.. bez komentara:)
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 23 máj 2007 : 06:59:38
|
citácia: To, ze si v mysli premietnem, co ktory vulgarizmus predstavuje je vedomie, nie hriech. samozrejme, ze na svojom tvrdeni trvam. To, ze si v mysli premietnes, ako by si tomu nadutcovi dal jednu po papuli je len vedomie, nie hriech? To, ze si v mysli premietnes, ako by si ukradol tej babke penazenku, co ju ma tak nedbalo pohodenu v kabelke je tiez len vedomie, nie hriech? To ze si v mysli premietnes koitus s tou zenou od susedneho stola je zase len neskodne vedomie, nie hriech?
GMK si osobne nepredstavuje nic, ked sa povie k..va, k.k.t, p..a atp. Jednym uchom dnu, druhym von.
citácia: Samozrejme...preco by som mal chciet (z)hresit? Tu vsak nejde o optimalizaciu do buducna, tu ide o sebarteflexiu. Proste chces vo vlastnych ociach vyzerat dobrejsie, nez aky v skutocnosti si. Preto bagatelizujes povezme myslienkove nadavanie v duchu.
Budes rovnako bagtelizovat aj to nasilie, kradez, smilstvo? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 23 máj 2007 : 11:06:23
|
nemam pocit, zeby som nadavajucemu po papuli daval. preco by som babicke kradol penazenku? a tuzba po inej zene..je jasne stanovena v Evanjeliu, co dodat? nemusis si predsa pri nadavkach nic predstavovat, ale proste vies, ze do slusnej spolocnosti nepatria. A prosim, nesnaz sa teraz definovat slusnu spolocnost...
povedz mi, kde som spominal "nadavanie v duchu"? a toboz, ze som ho bagatelizoval? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 23 máj 2007 : 11:46:14
|
citácia: nemam pocit, zeby som nadavajucemu po papuli daval. preco by som babicke kradol penazenku? a tuzba po inej zene..je jasne stanovena v Evanjeliu, co dodat? Dodat treba uz len jasnu odpoved: Ked si v mysli predstavis, ze davas niekomu po papuli, je to alebo nie je to ako by si dotycnemu naozaj po papuli dal?
citácia: nemusis si predsa pri nadavkach nic predstavovat, ale proste vies, ze do slusnej spolocnosti nepatria. Lenze ludska moralka nie je az taka zavezna. Dokonca moze byt, ze je priam zle nastavena.
citácia: povedz mi, kde som spominal "nadavanie v duchu"? a toboz, ze som ho bagatelizoval? Vsetky tvoje prispevky v tejto teme. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 23 máj 2007 : 12:46:05
|
takze, si vedla. ani ma nenapadlo porovnavat nadavanie v duchu s nadavanim verbalne...
a pokial ide o tu predstavivost...nemam vo zvyku riesit to davanim po papuli, takze neviem, kam tym smerujes. Zvlastne kombinujes, ked svoje sposoby riesenia "vkladas" do mojej hlavy. zacali sme pohorsenim, preklopil si to do davania po papuli... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 23 máj 2007 : 12:59:11
|
Takze znovu, dame si seriu otazok a prosim ta, rovno na ne odpovedz: 1. Je pomyslenie na sex s cudzou zenou smilstvo, aj ked sa nepretavi na realnu akciu? 2. Je pomyslenie na ukradnutie susedovej penazenky kradezou, aj ked sa na to nepodujmem? 3. Je pomyslenie dat niekomu, kto ma stve napriklad, po papuli agresiou proti bliznemu, aj ked som sa na ozajstny utok neodhodlal? 4. Je pomyslenie si slovneho "do boha!" hresenim a branim mena Bozieho nadarmo? 5. Je pomyslenie si nadavky v mysli nadavanim, aj ked som tie slova naozaj nevyslovil? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 23 máj 2007 : 13:20:32
|
1.nie 2.nie 3.nie 4.ano 5.ano
k 1 az 3: takto odpovedam za predpokladu, ze ma takato myslienka napadne, ale nerozvijam ju a hned ju zavrhnem, nestotoznim sa s nou, je mi cudzia. k 5. ak mas na mysli nadavanie, hresenie v duchu, v mysli. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 23 máj 2007 : 13:41:56
|
citácia: 1.nie 2.nie 3.nie 4.ano 5.ano Tak mi uved rozdiel aky je medzi myslenim na sex s cudzou zenou a v mysli si pomyslenim spojenia "do boha!".
Zosulad svoju odpoved zaroven s Kristovymi slovami, ze kto uz v mysli scudzolozil, akoby naozaj scudzolozil. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 23 máj 2007 : 13:58:58
|
|
|
Odoslaný - 23 máj 2007 : 14:04:07
|
citácia: ak by som myslel na sex s cudzou zenou, hresim. ak by som co i len v mysli takto zahresil, hresim. ziaden rozdiel. Takze ti znovu polozim otazky: 1. Je pomyslenie na sex s cudzou zenou smilstvo, aj ked sa nepretavi na realnu akciu? 2. Je pomyslenie na ukradnutie susedovej penazenky kradezou, aj ked sa na to nepodujmem? 3. Je pomyslenie dat niekomu, kto ma stve napriklad, po papuli agresiou proti bliznemu, aj ked som sa na ozajstny utok neodhodlal? 4. Je pomyslenie si slovneho "do boha!" hresenim a branim mena Bozieho nadarmo? 5. Je pomyslenie si nadavky v mysli nadavanim, aj ked som tie slova naozaj nevyslovil? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|