|
Odoslaný - 04 júl 2007 : 14:35:54
|
citácia: tichondrius: Nie všetko nábožensky amorálne je aj spoločensky amorálne.- Jasne, ved napr. v niektorych pohanskych kulturach vrazdit svoje deti a davat ich ako obetu svojim bozstvam, bolo spolocensky vporiadku, az dokial neprisli krestania a razantne to nezatrhli, aj nasilne. Pre nas je vrazda amoralnos, pre nejaku spolocnost vsak nie je, mame preto azda svojvolne vrazdy u nich respektovat? A to iste plati aj pri dalsich amoralnostiach, tiez samozrejme z nasho pohladu krestanskej moralky. Musis sa priatelu zmiert s tym, ze ak si krestan, potom je tvoja krestanska moralka nadradena vsetkym ostatnym moralkam, nie je rovnocenna, ale je naozaj nadradena. Preto nemozes tolerovat nieco co je v rozpore s touto moralkou. - A tymto ti odpovedam aj na otazku, ktoru kladies hned o kusok vyssie. Pôvodne zaslal Pierre - 04 júl 2007 : 14:31:30
Ty si ale vyberáš extrémne príklady, ja tiež samozrejme neakceptujem žiadne ubližovanie na zdraví alebo nebodaj vraždenie (to som ani nemal na mysli, ja som vychádzal z pohľadu našej západnej civilizácie). |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 93 ~
Člen od: 24 jún 2007 ~
Posledná návšteva: 12 november 2015
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 júl 2007 : 14:57:50
|
citácia: Ty si ale vyberáš extrémne príklady, ja tiež samozrejme neakceptujem žiadne ubližovanie na zdraví alebo nebodaj vraždenie (to som ani nemal na mysli, ja som vychádzal z pohľadu našej západnej civilizácie). Pôvodne zaslal tichondrius - 04 júl 2007 : 14:35:54 Vitaj tichondrius!!! GMK (alias Marcelllooo) ta vita!
Marcelllooo ma velmi podobne nazory ako ty. K ostatnym veciam sa vyjadrim v rekaii na jednotlive prispevky.
|
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 júl 2007 : 15:00:36
|
citácia: Otázka je jak rozlišíš, co člověka činí omezeným? Obmedzenym ho cini to, ze sa ukracuje (alebo ho niekto iny ukracuje) o schopnost a moznost sa rozhodnut v danej situacii.
citácia: Ale pokud mluvíš o Maťovi, myslím, že v sobě nemá ani nenávist, ani motiv jeho příspěvků není zlo, které nosí v sobě. Myslim, ze sa to netykalo Mata, ale sasulnika a mozno jemu podobnych typkov.
citácia: Pravděpodobně koná protřednictvím všech nás. Při každém našem hříchu. A kdo z nás je bez hříchu? Kto je bez viny, nech hodi suter! Ale toto prikazanie Jezis nemyslel tak, aby sme sa neocistovali... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 júl 2007 : 15:30:17
|
citácia: - Jasne, liberali ich presadzuju az tak, ze podporuju pravo zeny na zabitie dietata v jej brusku. Fakt super... Pôvodne zaslal Pierre - 04 júl 2007 : 13:28:43 Pierre, upozornil som ta na to uz predtym a urobim to znovu: liberalizmus je nielen o osobnej slobode, ale i zodpovednosti. Liberalizmus je aj o zodpovednosti voci druhym.
Liberalizmus neopravnuje ani nepodporuje zabitie dietata v brusku zeny. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 júl 2007 : 15:37:10
|
citácia: tichondrius: ..rešpektovanie cudzích názorov a neopovrhovanie nimi.- Lutujem, ale ako krestania nemozeme respektovat amoralne nazory. Pôvodne zaslal Pierre - 04 júl 2007 : 13:47:00 Problem je len v tom, ze za moralne povazujes svoj hodnotovy system a vsetko ine uz za amoralne.
Moralka sa deli na viacero druhov, ktopre sa vzajomne prelinaju: Moralka ludska Moralka Bozia Moralka prirodzena Amoralnost
Viac som o tom napisal tu: http://www.kredo.sk/bforum/topic.asp?TOPIC_ID=315 |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 júl 2007 : 16:11:17
|
citácia: citácia: Ty si ale vyberáš extrémne príklady, ja tiež samozrejme neakceptujem žiadne ubližovanie na zdraví alebo nebodaj vraždenie (to som ani nemal na mysli, ja som vychádzal z pohľadu našej západnej civilizácie). Pôvodne zaslal tichondrius - 04 júl 2007 : 14:35:54 Vitaj tichondrius!!! GMK (alias Marcelllooo) ta vita! Marcelllooo ma velmi podobne nazory ako ty. K ostatnym veciam sa vyjadrim v rekaii na jednotlive prispevky. Pôvodne zaslal Marcelllooo - 04 júl 2007 : 14:57:50
Ďakujem za privítanie. Som rád, že tu je aj niekto s podobným náhľadom na svet, t.j. niekto, kto nie je uzavretý a neprístupný voči iným názorom a kto nie je zameraný výlučne na "tvrdošijné nástojčenie" na svojom. Myslím si, že keby bola táto spoločnosť len jednofarebná (tým myslím najmä názorovo), tak by to bolo dosť nudné miesto na žitie. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 júl 2007 : 16:13:51
|
citácia: citácia: - Jasne, liberali ich presadzuju az tak, ze podporuju pravo zeny na zabitie dietata v jej brusku. Fakt super... Pôvodne zaslal Pierre - 04 júl 2007 : 13:28:43 Pierre, upozornil som ta na to uz predtym a urobim to znovu: liberalizmus je nielen o osobnej slobode, ale i zodpovednosti. Liberalizmus je aj o zodpovednosti voci druhym. Liberalizmus neopravnuje ani nepodporuje zabitie dietata v brusku zeny. Pôvodne zaslal Marcelllooo - 04 júl 2007 : 15:30:17
Presne s týmto názorom sa plne stotožňujem. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 júl 2007 : 17:14:46
|
citácia: Neodsudzujem Ťa za Tvoje názory, len odhadujem. Teda ako som povedal: demokrat a liberál. Ááano_. Aj Marcelllooo je demokrat a liberal.
Je to nielen v poriadku, ale je to i dobre.
citácia: Ja osobne liberalizmus považujem za škodný, nakoľko relativizuje absolútnu Pravdu a ako taký je tiež výsledkom vzbury voči Bohu a nenávisti voči Cirkvi. Dalsie z nepravdivych a demagogickych tvrdeni. Ako sa ukazuje, castokrat to nie je ani tak spor o krestanske videnie sveta, ale kor o liberalizmus vs. konzervatizmus a o (ne)tolerancii druhych.
A popritom sa casto siria aj taketo nepravdy. O moralny relativizmus a vzburu voci Cirkvi sa nesnazia liberali, ale materialisti (ci uz liberalny, ci uz konzervativny), niekedy sami seba oznacujuci za osvietencov, humanistov alebo nieco podobne.
citácia: Inak máš pravdu v tom, že nie som otvorený voči iným názorom. Nielen to, ty nielenze nie si otvoreny, ty iny nazor ani nerespektujes.
Problem s tebou nie je o krestanstve ci katolictve, ale o tvojej netolerancii.
citácia: A len liberál si myslí, že kto nemá podobný názor ako on je obmedzenec. Nie. Liberal respektuje nazor druhych, i ked s nim nesuhlasi. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 júl 2007 : 18:45:51
|
Nebavi ma tu natahovat sa s tichondriusom a ostatnymi liberalmi.
Zasadna otazka a dobre si rozmyslite, co na nu odpoviete. Je cielom vasich prispevkov to, aby sluzili na počesť a prospech Cirkvi neviditeľnej (najmä Matky Božej Panny Márie, anjelov, svätých a duší v očistci) i Cirkvi viditeľnej (tých žijúcich vykúpených, ktorí sa o svoju spásu ešte musia pričinovať živou katolíckou vierou a záslužnými skutkami lásky)?
Pokial nie a vase prispevky velmi jasne naznacuju, ze nie, odporucam liberalisticke forum, kde sa mozete potlapkavat po pleci do sytosti. |
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 júl 2007 : 18:50:23
|
Potom mi láskavo vysvetlite, aký mám mať vlastne postoj k bludom? Tolerovať ich? To snáď nie. |
|
|
|
Odoslaný - 04 júl 2007 : 19:42:16
|
citácia: Potom mi láskavo vysvetlite, aký mám mať vlastne postoj k bludom? Tolerovať ich? To snáď nie. Pôvodne zaslal sasulnik - 04 júl 2007 : 18:50:23
Neviem, čo myslíš pod pojmom "blud", skús ho nejako zadefinovať. Ak tým myslíš vyjadrenie slobodného názoru inou osobou, tak tento názor by si nemal napádať a akceptovať ho ako názor, ktorý je síce iný ako Tvoj, ale je to názor človeka, ktorý bol stvorený rovnako ako Ty na obraz Boží. No a inteligentná diskusia medzi osobami opačného názoru tiež niekedy nezaškodí. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 júl 2007 : 20:18:50
|
Pod pojmom blud rozumiem herézu.
Katechizmus sv. Pia X Otázka: Čo je heréza? Odpoveď: Heréza je trestuhodný omyl rozumu, ktorý tvrdošijne popiera nejakú pravdu viery.
KKC JPII 2089 Nevera je nedbanlivosť o zjavenú pravdu(162) alebo dobrovoľné odmietnutie súhlasu s ňou. „Heréza je tvrdošijné popieranie,(817) po prijatí krstu, nejakej pravdy, ktorú treba veriť božskou a katolíckou vierou, alebo tvrdošijné pochybovanie o nej; apostáza je úplné odvrhnutie kresťanskej viery; schizma je odmietnutie podriadiť sa rímskemu pápežovi alebo odmietnutie spoločenstva s členmi Cirkvi, ktorí sú mu podriadení.“ |
|
|
|
Odoslaný - 04 júl 2007 : 20:27:56
|
Je možná diskusia s heretikom, resp. bludárom? Nie je.
Je niečo možné pre nich spraviť? Áno. Za nich sa treba modliť, postiť a obetovať sväté omše. |
|
|
|
Odoslaný - 04 júl 2007 : 22:23:18
|
Ja nevidím dôvod, prečo by som mal byť označovaný za bludára. Ja rád podiskutujem. Problém nastáva však vtedy, keď druhá strana má voči spoludiskutujúcemu predsudky, ktoré ho stavajú do úrovne menejcenného. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 júl 2007 : 18:48:11
|
citácia: Ja nevidím dôvod, prečo by som mal byť označovaný za bludára. Ja rád podiskutujem. Bludari vo vseobecnosti radi diskutuju, najma ked ide o to stiahnut do bludu aj niekoho dalsieho... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 júl 2007 : 22:45:53
|
Po prvé, neviem, o akom blude hovoríš . Po druhé, ja nikomu nevnucujem svoje názory, ja ich len prezentujem. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 júl 2007 : 11:52:57
|
citácia: ja nikomu nevnucujem svoje názory, ja ich len prezentujem. A znova a opat dokola sa vraciame k zakladnej otazku, na ktoru sa vyhybas (z pochopitelnych dovodov) odpovedat.
Co je cielom prezentacie Tvojich nazorov? Je to počesť a prospech Cirkvi neviditeľnej (najmä Matky Božej Panny Márie, anjelov, svätých a duší v očistci) i Cirkvi viditeľnej (tých žijúcich vykúpených, ktorí sa o svoju spásu ešte musia pričinovať živou katolíckou vierou a záslužnými skutkami lásky)?
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 júl 2007 : 13:12:24
|
Presne ako hovoríš. Slobodné vyjadrovanie je uskutočňované na počesť Cirkvi neviditeľnej i Cirkvi viditeľnej. Určite by ani Kristus sám nezniesol sebecké totalitné maniere, ktoré by nerešpektovali iné ľudské bytosti. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 júl 2007 : 13:18:22
|
Neviem, ale niektoré Tvoje názory sú ťažko zamerané na prospech a počesť Cirkvi, napríklad Tvoj názor na eutanáziu.
Ak sa považuješ za kresťana a odmietaš niektoré Pravdy Cirkvi, si bludár.
Ja napríklad Teba rešpektujem, ale ani náhodou Tvoje bludné názory.
Sme mimo témy, téma uzavretá. |
|
|